Põgeniketulv Euroopasse 2015-2017

Korea, Vietnam, Lähis-Ida, Afganistan. Kõik konfliktid. Kui seal on olnud eestlasi, siis seda enam.
Vasta
virguja
Liige
Postitusi: 678
Liitunud: 17 Sept, 2013 11:46
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas virguja »

Põgenevad Aleppost Türgi piirile küll, lääne poolne tee on ju vaba. Aleppost piirile on sealt kaudu 46 km. Aga vist on kogu piir kinni. Türgi pani selle põhjapoolse Bab-al-Salama piiripunkti eile kinni ja seal on see probleem, et Alepposse enam ei saa tagasi. Ma pean seda tegelikult julmaks, aga üsna vastikuks vastukäiguks venelastele ja assadistidele. Põgeneda ei saa - võidelge või saage kuidagi muud moodi hakkama. Venelasele sobis põgenike tekkimine ju vägagi.
http://syria.liveuamap.com/en/2016/6-fe ... reliefs-go
Aga tahavad põgeneda ja väga.
http://www.reuters.com/article/us-midea ... SKCN0VF087
Tegelikult on veel üks kategooria, kes ei saa tagasi minna, need on välismaalastest võitlejate perekonnad. Keda polegi nii vähe, 2013 oli jätkuvalt juttu kuidas Usbekist jne perekonniti ja lausa sugukonniti saabusid. Lisaks veel uiguurid, eitede juru järgi pidavat Idlibi alal osad piirkonnad välja nägema nagu Sise-Hiina. Neid ei lase ka kurdid oma territooriumile.
* Kohalikele antakse Efrini alal peavarju ja abi, kusjuures palusid selleks rahvusvahelist abi. Kusjuures Türgi blokeerib täielikult kurdide piiri.
* Uue info kohaselt olevat või hakkavat Efrini kurdid neid, keda nad oma alale ei lase, transportima /konvoeerima läbi oma alade Idlibi ja seda YPG/J kaitse/valve all. Tegelikult nutikas käik, humaanne ka maailma jaoks. Ning ei teki kontrollimatut vaenulikku voogavat massi.

EDIT. parandasin trüki- ja vormistusvead, vabandust!
Viimati muutis virguja, 07 Veebr, 2016 14:33, muudetud 1 kord kokku.
* Beduiinile räägiti, et on koht, kus on niisama palju vett nagu on kõrbes liiva. Ta pidas kõnelejat valetajaks ... ta polnud kunagi merd näinud.
* Olla valmis vägivallaks. Võimetust ei tohi maskeerida vägivallatuse rüüsse. Mahatma Gandhi
Kasutaja avatar
MMX
Liige
Postitusi: 676
Liitunud: 14 Juun, 2014 13:50
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas MMX »

Calais' arreteeriti PEGIDA protestil Võõrleegioni endine komandör erukindral Christian Piquemal.
Former commander of the French Foreign Legion, 75, is arrested at Pegida protest in Calais

Ex-commander of the French Foreign Legion arrested in Calais
Christian Piquemal, 75, spoke during an anti-immigration protest
General Piquemal was among around a dozen of protesters arrested

By Peter Allen for MailOnline

Published: 10:25 GMT, 7 February 2016 | Updated: 10:25 GMT, 7 February 2016

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... alais.html
Kasutaja avatar
MMX
Liige
Postitusi: 676
Liitunud: 14 Juun, 2014 13:50
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas MMX »

Kuidas saada migrantide (ja valitsuse) abil miljonäriks - tuleb saada leping nende transpordiks, majutamiseks ja toitmiseks.
The man who became a millionaire out of migrants: The fat cat who gave himself a £760,000 pay rise to put refugees up in hotels... but his guests are moaning about the buffet and lack of puds

MPs condemned James Vyvyan-Robinson, director of Clearspring Ready Homes Ltd
Company provides transportation and accommodation for asylum seekers
HMRC is now investigating the government funded firm over its tax affairs
Some asylum seekers at his three-star hotel complained about conditions
Claim they are being 'discriminated against' during taxpayer funded stay

By Nick Craven and Peter Henn For The Mail On Sunday

Published: 23:58 GMT, 6 February 2016 | Updated: 02:14 GMT, 7 February 2016

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article ... -puds.html
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas sadist »

MMX kirjutas:Kuidas saada migrantide (ja valitsuse) abil miljonäriks - tuleb saada leping nende transpordiks, majutamiseks ja toitmiseks.
Ega jah..

http://majandus24.postimees.ee/3463061/ ... -miljoneid
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Kriku »

Helsingis jäi kardetud massiahistamine ära
Helsingi politseile möödus eilne õhtu ja öö vastu tänast kõrgendatud valmisolekus, mille põhjustas varjupaigataotlejate vastuvõtukeskustes tehtud üleskutsed koguneda kesklinna ja rünnata seal liikuvaid naisi, kuid massikogunemisi siiski polnud.

Helsingi politseikomissar Vesa Pennonen ütles täna hommikul Iltalehtile, et probleeme polnud ja kesklinnas oli rahulik, vahendas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Eile ütles Helsingi politsei vanemkriminaalkomissar Juha Laaksonen, et politsei luureandmete tõttu on politsei kõrgendatud valmisolekus ning ükskõik mis korratustesse sekkumise künnis on madal.

«Olgu need kuuldused alusetud või mitte, me suhtume olukorda täie tõsidusega,» kinnitas Laaksonen.

Samas kinnitas politsei eile, et põhjust ametlikuks ohutaseme tõstmiseks Soome pealinnas ei ole.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15563
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Fucs »

Bulgaarias külmus mägedes surnuks kaks naispõgenikku
Toimetas Kristin Aasma, 7. veebruar 2016, 16:31
Bulgaarias leiti mägedest külmununa kaks naispõgenikku, kes olid karmist talvest hoolimata võtnud ette teekonna Euroopa Liitu, ütlesid ametivõimud pühapäeval.

Piiripolitsei leidis naised, kes kuulusid 19liikmelisse põgenikerühma, nende seas 11 last, laupäeval Bulgaaria kaguosast Malko Tarnovo linna lähedalt. Hukkunute rahvus ei ole teada, kuid üks oli teismeline, umbes 14-16aastane, teine aga 30-40 vahel, kirjutas ERRi uudisteportaal.

"Meie piirivalvurid tegid kõik, mis suutsid, et neid aidata, kandsid süles, et neid soojendada, aga see juhtus külma tõttu," ütles Bulgaaria siseminister Rumjana Batšvarova pühapäeval telekanalile bTV.

Kõik lapsed viidi külmakahjustustega haiglasse ja veel kahe täiskasvanu seisund on kriitiline, ütles haigla esindaja.
http://www.ohtuleht.ee/716770/bulgaaria ... spogenikku



Rootsi üritab luua põgenikele praktikakohti
7. veebruar 2016 17:41
Rootsi ärgitab kohalikke omavalitsusi looma praktikakohti migrantidele ajal, mil riik üritab lõimida riiki hiljuti saanud arvukaid põgenikke, ütles pühapäeval avaliku teenistuse minister Ardalan Shekarbi.

«Oleme näinud mitmeid häid algatusi erasektoris, kus erafirmad on võtnud ulatuslikult vastutust uute saabunute sisseseadmisel. Loomulikult on oluline, et seda teeks ka avalik sektor,» ütles Shekarbi Rootsi riigiraadiole.

Üheks oluliseks töökohtade allikaks võib olla praktika Rootsi kõrgharidussüsteemis, lisas ta. «Riigi kolledžites ja ülikoolides on suur huvi praktika pakkumise vastu.»

Lisaks palutakse kohalikel omavalitsustel pakkuda 2018. aastani vähemalt tuhat praktikakohta aastas.

Rootsi võttis 2016. aastal vastu umbes 160 000 varjupaigataotlejat, mida oli elanikkonnaga võrreldes Euroopa Liidus enim. Äsjasaabunute jaoks on kõige raskem töökoha ja eluaseme leidmine, rootsi keele õppimine ning migratsioonivastaste meeleoludega kohanemine.

Rootsi statistikaameti andmeil on pooled riigis seitse aastat veetnud põgenikest töötud ning vaid 60 protsenti leiavad tööd pärast 15 aasta möödumist riiki saabumisest.
http://bit.ly/1Q3Chvw


Galerii: Euroopa linnades avaldati meelt islami ja sisserände vastu
7. veebruar 2016 16:56
Liikumine Patriootlikud Eurooplased Lääne Islamiseerumise Vastu (PEGIDA) korraldas laupäeval mitmetes Euroopa linnades meeleavaldusi islami ja migratsiooni vastu.

Saksamaa linnas Dresdenis võttis meeleavaldusest osa tuhandeid inimesi. Protesti turvas tuhat politseiametnikku ja viimastel andmetel möödus kõik rahulikult.

Meeleavaldajad kandsid plakateid, kus kritiseeriti Saksamaa riigikantsler Angela Merkeli poliitikat, mida nimetati muu hulgas enesetapjalikuks. «Ma olen saamas omaenese kodumaal vähemuseks. Ja ma kardan oma lastelaste pärast,» ütles meeleavaldusel osalenud vanem mees telekanlile Al-Jazeera.

Tšehhi pealinnas Prahas kogunes migratsiooni vastu meelt avaldama 5000 protestijat. Prantsusmaal Calais linnas muutus meelavaldus vägivaldseks ja paarkümmend inimest vahistati. Politsei kasutas inimeste ohjeldamiseks pisargaasi.

PEGIDA meeleavaldused toimusid 14 Euroopa riigis, sealhulgas Tšehhis, Soomes, Saksamaal, Poolas, Suurbritannias, Prantsusmaal, Hollandis, Slovakkias, Eestis ja Šveitsis.
http://bit.ly/1Q3Clvj
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15563
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Fucs »

USA majandusportaal: Ilvese sõnavõtt oli parim põgenikekriisi käsitlev kõne
ERR Täna 16:40

USA majandusportaal Quartz leiab, et president Toomas Hendrik Ilvese poolt lõppeval nädalal Euroopa Parlamendis peetud kõne on seni üks parimaid Euroopa põgenikekriisi teemal peetud kõnesid.

"Eesti president Toomas Hendrik Ilves teab, milline elu on põgenikul: tema vanemad lahkusid Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Eestist ja jõudsid Rootsi, kus tulevane president sündis. Hiljem koliti elama Ameerika Ühendriikidesse. Tema noorus Leonias, New Jersey osariigis, andis talle täiusliku ameerika aktsendi, mida ta kasutas sel nädalal, et pidada üks veenvamaid ja jõulisemaid kõnesid Euroopat tabanud põgenikekriisi teemal," kirjutas väljaanne.

Ilves sõnas, et vastus, kuidas praeguse põgenikekriisiga hakkama saada, on leitav Euroopa ajaloost. Ta juhtis tähelepanu sellele, et pärast Teist maailmasõda pidi Saksamaa, kes on praegu võtnud vastu rohkem põgenikke kui ükski teine Euroopa riik, saama hakkama 12 miljoni sisepagulasega. Selle lahendamiseks kulutas ÜRO Abistamis- ja Taastamisadministratsioon UNRRA praeguses rahas ligikaudu 50 miljardit eurot.

"Oleme näinud palju halvemaid aegu ja saanud neist võitu," rääkis ta. "Niisiis, kogugem nüüd kokku oma tarkus ja tugevus, jätkem seljataha otsustamatus, näpuga näitamine ja vastutusest hoidumine. Me tuleme rändekriisiga toime – juhul kui näitame üles oma esiisade kindlameelsust."

"Poliitikud kasutavad tänapäeval mõnikord keelepruuki, mida võis mõni aasta tagasi leida ainult anonüümsetes veebifoorumites. Demokraatlikud ja tsentristlikud juhid, kes soovitavad järgida rahulikku ja vastutustundlikku poliitikat, on üha suurema surve või lausa ründe all," rõhutas Eesti president.

Quartz selgitab artikli lõpus, et 2006. aastast presidendiks olnud Ilves on väikseima Balti riigi muutnud "E-stoniaks" - eduka majanduse ja tehnoloogiateadliku valitsusega riigiks. Äramärkimist leidis ka asjaolu, et president Ilves armastab kanda kikilipsu.
http://uudised.err.ee/v/valismaa/1b0748 ... itlev-kone
President Toomas Hendrik Ilvese kõne Euroopa Parlamendis 2. veebruaril 2016

Kümme aastat tagasi lahkusin siinsest hoonest, et asuda uude ametisse oma riigis. Toona polnud veel euro- ega rändekriisi, ei osatud arvata, et Euroopa piire võiks muuta jõuga, ega kõneldud sellest, et Euroopa projekt võib läbi kukkuda. Samuti polnud siis veel nutitelefone, märke interneti jälgimisest ega Uberit.

Ligi kolmveerand sajandit oleme justkui mantrat korrates kõnelenud Euroopast kui rahuprojektist. Selle kolmveerand sajandi esimese osa ajal Euroopa või täpsemalt öeldes pool Euroopat õilmitses ja kasvas ning meie julgeolek oli suuresti teiste kätes, isegi agressiivse ja totalitaarse Nõukogude Liidu varjus. Viimase veerandsaja aasta jooksul oleme väliste eksistentsiaalsete ohtude puudumisel püüelnud Euroopa taaslõimimise poole, samuti selle poole, et tuua teiste sekka tagasi need riigid, kes on oma tahte vastaselt pidanud elama totalitaarse režiimi all.

Nüüd seisame vastamisi uute eksistentsiaalsete, väliste ning – nagu meile möödunud aasta novembris Pariisis meelde tuletati – sisemiste ohtudega. Me oleme segaduses, oleme hirmul ning Euroopa ei ole väga paljude jaoks enam vastus.

Mul kõlavad kõrvus William Butler Yeatsi read:

Tiireldes, tiireldes suurenevas ringis,
Ei enam pistrik kuule peremeest,
Ei püsi keskpaik enam koos, kõik lammub;
Anarhia on valla ilma peal.

Vaatame sellele uuele reaalsusele näkku. Euroopas valitseb teisenemise kriis. Kas tegutseme koos või laseme teistel sellega tegeleda? Selles kriisis paneme proovile kõik, mis Euroopa on sammhaaval alates Monnet'st ja Schumanist saavutanud. Oleme jõudmas teelahkmele, kus me kas muutume tugevamaks või laseme lõhkuvatel jõududel valitsevaks saada.

Väga oluline on tõdeda, et suur osa sellest kriisist oli ettenähtav. Me teadsime, et on tõsiseid probleeme, ent lükkasime Euroopa-sisese eurokriisiga tegelemist edasi seni, kuni see muutus peaaegu juhitamatuks. Arvasime, vähemalt viimase ajani, et see oli suurim oht Euroopa projektile. Me eksisime.

Samuti teadsime, ning juba pikka aega, et Euroopa ning tema lõuna- ja idapoolsete lähinaabrite tohutud erinevused sissetulekutes ja demokraatias on tiksuv pomm, mida hoidis tagasi pigem lõunapoolsete, Vahemere ja Lähis-Ida piirkondade autoritaarsete režiimide piirav mõju.

Nüüdseks on ränne – kodusõja koletu veresauna ja Daeshi süstemaatilise brutaalsuse eest põgenevate inimeste massiline ränne ning vaesuse ja majandusliku viletsuse käest pääseda soovivate inimeste majandusränne – Euroopa jaoks suurem oht kui kunagi varem. Schengen on ohus. Mõned riigid keelduvad pagulasi vastu võtmast, teised kannatavad riiki saabuvate pagulaste tulva all. Solidaarsus on koost lagunemas. Mõned keelduvad aitamast, teised ütlevad õigustatult, et solidaarsus on vastastikune. Ka struktuuri- ja ühtekuuluvusfondid on kallid solidaarsuse väljendused.

Me jahmume, kui kuuleme arvudest. Tänavu saabus Euroopasse miljon pagulast ja rändajat, järgmisel kahel aastal prognoositakse veel kaht miljonit.

Jah, need on tõeliselt suured arvud. Jah, see pingestab sotsiaalset ühtekuuluvust, meie eelarveid. Samas oleme näinud palju halvemaid aegu ja saanud neist võitu. 1946. aasta Euroopas oli ainuüksi Saksamaal 12 miljonit sisepagulast, kellele lisandus veel 12 miljonit ümberasustatud inimest kahekümnest riigist.

Selle lahendamiseks kulutas ÜRO Abistamis- ja Taastamisadministratsioon UNRRA praeguses rahas ligikaudu 50 miljardit eurot. Nimetan seda arvu näitlikustamiseks, et me kõik võiksime mõista, kui heidutava ülesandega meie vanavanemad pidid toime tulema ajal, mil Euroopas ei olnud institutsioone ja kohati isegi mitte suveräänseid valitsusi. Ning see kõik leidis aset juba siis, kui Marshalli plaani polnud veel alustatudki.

Niisiis, kogugem nüüd kokku oma tarkus ja tugevus, jätkem seljataha otsustamatus, näpuga näitamine ja vastutusest hoidumine. Me tuleme rändekriisiga toime – juhul kui näitame üles oma esiisade kindlameelsust. Me peame tegutsema solidaarselt koos nende liikmesriikidega, kelle õlul on kriisi põhiraskus, me peame nõustuma koormust mõistlikult jagama.

Me peame ka saavutama täieliku kontrolli Euroopa Liidu välispiiril; me ei saa olla ei liidusiseste ega ka –väliste piirideta. Meil peab olema ka ühtne toimiv varjupaigapoliitika, eriti mis puutub valetaotluste tagasilükkamisse ja ebaseaduslike sisserändajate tagasisaatmisse. Kas see on nii raske, kui vaatame tagasi sellele, millega Euroopa seisis vastamisi teise maailmasõja järgsetel aastatel?

Pärast Pariisi rünnakute õudusi kardan, et pagulaskriis annab vaid hoogu populistliku ja ekstremistliku poliitika tõusule. Me hakkame kuulma või õigupoolest juba kuulemegi argumenti, et me ei saa pagulasi vastu võtta, sest nad on terroristid, unustades seejuures, et praegu Euroopasse saabuvad pagulased on põgenenud sama režiimi, sama brutaalsuse ja mõrvade eest, mille tunnistajaks olime Pariisis, aga veelgi laiemalt.

Poliitikud kasutavad tänapäeval mõnikord keelepruuki, mida võis mõni aasta tagasi leida ainult anonüümsetes veebifoorumites. Demokraatlikud ja tsentristlikud juhid, kes soovitavad järgida rahulikku ja vastutustundlikku poliitikat, on üha suurema surve või lausa ründe all.

Äärmusparteid ja -poliitikud kasutavad rändekriisi ära, nii nagu nad kasutasid ära majanduskriisi, nad kasutavad ära valijate rahulolematust Euroopa juhtide sageli väheütleva ja leebe kindlameelsuse üle. Kodanikud ootavad otsustavat reageerimist kriisidele. Kui traditsioonilised parteid ei suuda seda pakkuda, siis vaatavad nad nende poole, kelle retoorika küll kõlab otsustavalt, ent ei peida endas muud kui lihtsaid ja sageli ebaeuroopalikke lahendusi, millest vabanemiseks Euroopas liit loodi.

Ütlen seda kõike muu hulgas pagulaste pojana, kelle vanemad põgenesid oma kodumaalt Eestist terrori eest teise maailmasõja ajal. Seepärast räägingi aktsendiga. Loodan, et mõne aastakümne pärast on demokraatlikus Süürias president, kes kõneleb araabia keelt saksa aktsendiga. Minu vanemad ei tundnud end Rootsi jõudes alati teretulnuna, aga neile anti võimalus.

Me oleksime pidanud eurokriisi ja rändekriisi ette nägema, kuid üks kriis, mida me ette ei näinud, mis on tänini uskumatu, oli sissetung Krimmi ja selle annekteerimine, millele järgnes sissetung Donbassi. Ma ei lasku täna üksikasjadesse, ent pean märkima, et tehes seda, mida Venemaa kaks aastat tagasi samal kuul tegi, rikkus ta kõiki peamisi Euroopa julgeoleku aluslepinguid, alates ÜRO hartast, 1975. aasta Helsingi lõppaktist ja 1990. aasta Pariisi hartast. Ta rikkus ka 1994. aasta Budapesti memorandumit, mis garanteeris Ukraina territoriaalse puutumatuse vastutasuks selle eest, et kõrvaldati tollal maailma suuruselt kolmas tuumarelvade varu. Teisisõnu – me ei saa enam Euroopas eeldada, et alates teisest maailmasõjast Euroopa, rõhutan, Euroopa julgeoleku aluseks olnud rahvusvahelised lepingud endiselt kehtivad.

Euroopa Liidu reaktsioon Venemaa agressioonile on olnud kiire ja ühtne ning sellel on olnud heidutav mõju. Sanktsioonid on osutunud tõhusaks. Ent ELi suhted Venemaaga jäävad mõnda aega pingeliseks. Võtmesõna on strateegiline kannatlikkus. Mõned kutsuvad üles pidama dialoogi, ent dialoog iseenesest ei ole poliitika. Vähemalt ei ole see agressiooniga võitlemiseks sobiv poliitika. Nii palju peaksime olema 1938. aasta Müncheni kokkuleppest õppinud.

Olen kõnelenud Euroopa kriisidest, millest mõnda oleksime pidanud ette nägema, ent mõnda ei suutnud ette näha. Oma ülejäänud kõnes pühendun tulevasele ja pikaajalisele kriisile, mida me saame ära hoida, kui suhtume sellesse tõsiselt enne, kui avastame end selle keskelt. See on Euroopa kahanev konkurentsivõime ja tootlikkus kiiresti muutuvas ja omavahel seotud digimaailmas.

Lõpetasin just koos Maailmapanga peaökonomisti Kaushik Basuga panga esimese pikema IT majanduslikule potentsiaalile ning ühiskonna ja valitsemise edendamisele keskenduva uuringu koostamise juhtimise. Selles tõstetakse esile ka lõkse, mis põhjustavad mahajäämust. Üldiselt on Euroopa tulemused selle poolteist aastat kestnud, pikaajalise ja ulatusliku uuringu järgi head. Ent ärgem laskem end eksitada – kui me ei suuda sammu pidada, võib Euroopast saada teisejärguline osaleja ning liidrikohale asuvad peale USA ka India ja Hiina.

Digirevolutsioon võiks olla ühisturu jaoks õnnistus: praegu näeme üleeuroopaliste turgude tärkamist sellistes sektorites nagu tervishoid, pangandus ja transport, mis vaid paar aastakümmet tagasi tundusid puhtalt kohalikud teemad. Samas jääb meie õigustik sektorhaaval liikmesriikide vahel killustatuks ega ole digiajastuks valmis. Me satume ühisturu puudumisel kaotusseisu ning meie helgeimad pead lähevad sinna, kus neile avanevad paremad võimalused. Nägin seda neli aastat tagasi oma silmaga. Kutsusin teed jooma 23aastase eestlase, kes oli hiljuti saanud mõningat rahastamist oma väikesele idufirmale. Me kohtusime, ent ta sõnas: "Mul on kahju, härra president, kolin kahe nädala pärast USAsse. Siin pole turgu." Kuus kuud hiljem oli ta teeninud 4,6 miljonit dollarit. Kolm aastat hiljem müüs ta oma ettevõtte 100 miljoni dollari eest. See lugu hakkab igas liikmesriigis korduma, kuni meil ei ole Euroopas ühtset turgu.

Kuuskümmend aastat tagasi pandi Rooma lepinguga alus sellele, mida praegu nimetame neljaks vabaduseks: need on inimeste, kaupade, kapitali ja teenuste vaba liikumine. Digitaalset ei olnud siis midagi. Arvutid olid alles arenemas. Praegu elame täiesti teistsuguses maailmas.

Kui me ei tunnista seda, kui põhjapanevad muutused on toimunud, eriti viimase 10–15 aasta jooksul, siis jääb Euroopa maha ning maha jäävad ka meie kodanikud. Digirevolutsiooni väljakutsetega toimetulek nõuab Euroopa ettevõtjatelt, äriühingutelt, kodanikuühiskonnalt ja kõikidelt valitsuse tasanditelt leidlikkust. Turujõud ja ärimudelid on meie tegevuse põhilised suunajad, aga seda peab toetama ka seadusandlus.

Selle muutuse ulatuslikkuse kajastamiseks teen ettepaneku lisada siseturu neljale põhivabadusele viies vabadus – andmete vaba liikumine. See võis varem sisalduda olemasolevas neljas põhivabaduses, aga praegu on see piisavalt eristunud, et seista eraldi.

Andmed ei ole ei isik, kaup, kapital ega teenus, aga nende liikumisele kaasaaitamiseks peavad ka andmed suutma ületada piire. Komisjoni ettepanekud digitaalse infosisu ühtse turu kohta aitavad luua aluse andmete vabaks liikumiseks, ent see peab saama siseturu püsivaks väärtuseks, mitte jääma pelgalt reaks eesmärkideks, mis tuleb teatud tähtajaks saavutada.

Mida viies põhivabadus meie kodanike jaoks tähendaks?

Esiteks tähendaks andmete vaba liikumine seda, et meil on kogu ELis juurdepääs teenustele, mille eest oleme maksnud. See tähendaks, et internetikaubandus ei oleks piiratud isiku pangakonto riigiga ning riigipiirid ei määraks enam meelevaldselt seda, millised Euroopa kodanikud saavad osta digikaupu ja -teenuseid ning millised mitte. Täna on aga lihtsam saata pudel oliiviõli Sitsiiliast põhjapolaarjoone taha, kui edastada iTunesi laulu üle piiri. Eestis on kasutusel digiretseptid, millega on võimalik osta ID-kaardi abil ravim ükskõik millisest apteegist kogu riigis. Ent kui ma Eestist lahkun, siis ma ei saa seda teha, e-retsepti ei saa Euroopas kasutada.

Ent andmete liikumine ei ole seotud vaid kaubandusega. Nii nagu iga ELi põhivabadusega, kaasnevad ka andmete vaba liikumisega õigused ja kohustused, millest tähtsaim on õigus andmekaitsele ja vastutus andmekaitse eest. Isikuandmete omandiõigus ning vabadus nende kasutamise üle otsustada on tõepoolest nende andmete väärtuse tagamise eeldused.

Uus andmekaitsemäärus [ning õnnitlen teid läbirääkimiste lõpetamise puhul] tunnustab seda põhimõtet nii vormiliselt kui ka sisuliselt. See tagab isikutele tegeliku omandiõiguse oma andmete üle – õiguse kontrollida andmete kasutamist ja kolmandatele isikutele edastamist. See peaks tekitama uusi turge ning avalikus sektoris kohaldatuna vähendama paberitöö ja aruandlusega kaasnevat koormust, mis praegu kulutab Euroopa kodanike ja ettevõtete närve, aega ja raha. See peaks ka tugevalt suurendama läbipaistvust.

Peame püüdma luua andmemajanduse, kus andmete vaba liikumine toimib ka muu kui isikuandmete puhul. Väga suur väärtus peitub mahukates andmetes, mida genereerivad meie autod ja kodud, mis on aina enam seotud seadmete ja tööstusega. Saksamaal öeldakse selle kohta Industrie 4.0.

Euroopa peab investeerima tehnoloogiasse, mis loob kindlustunde andmevoogude turvalisuse suhtes, eriti krüpteerimis- ja blokiahela tehnoloogiasse, ning me peame edendama nende kasutamist.

Samuti, nii nagu kaupade vaba liikumine nõuab sadamaid ja teid, vajame viienda vabaduse võimaldamiseks tänapäevast digitaristut. 5G ja kiudoptilised ühendused peavad olema saadaval kõikjal. See kehtib eelkõige lõpptarbijani viivate ühenduste kohta, alates meie kodudeni ja ettevõteteni kulgevast kaablist. Meie maapiirkonnad, mis on saanud väga suurt kasu ühisest põllumajanduspoliitikast, vajavad selles uues maailmas samasugust juurdepääsu internetile nagu linnaelanikud.

Väga tähtis on kaasamine. Oluline on see, et digitaalarengu dividende saaksid kaustada kõik. Eesti kogemused sisendavad mulle optimismi. Alates 2005. aastast oleme saanud lubada e-hääletusi kaheksal korral nii riigikogu, kohalike omavalitsuste kui ka Euroopa Parlamendi valimistel. Võiks ju arvata, et sellest saavad kasu vaid noored moodsad linnaelanikud, ent suured sotsioloogilised uuringud näitavad, et demograafilisi või linna- ja maapiirkondade vahelisi erinevusi siin ei esine. Külas elav pensionär võib osaleda e-hääletusel, suhelda oma perekonnaga Skype'i teel või võtta oma arstiga IT abil ühendust sama suure tõenäosusega kui tema lapselapsed. Nagu teate, leiutasid Skype eestlased.

Samal ajal peame küsima: kuhu digirevolutsioon meid viib, milline on digiajastul töö tulevik? Mis saab taksojuhi või tehasetöölise ametist? Ja homme tehnoloogia arenedes arstist või raamatupidajast?

Iga varasem tööstusrevolutsioon on tööhõivet suurendanud, asendades vanad töökohad uutega, mis nõuavad rohkem oskusi, on paremini tasustatud ja esitavad suuremaid väljakutseid. Ent me ei tea veel, kas ajalugu kordub. Oleme endiselt digirevolutsiooni alguses, aga olen valmis tunnistama, et kindlad vastused puuduvad.

Aga ma tean järgmist.

Digirevolutsioon, nii nagu euroala, Krimmi ja pagulaste kriis, nõuab, et me annaksime endast parima ajal, mil poliitika mängib meie madalamatele instinktidele. Ärgem arvakem, et need proovikivid on ületamatud. Praegu on aeg astuda siiski julgeid samme, nii nagu tegid meie eelkäijad 1957., 1989. 1991. ja 2004. aastal. Ka nemad olid silmitsi määramatusega, ent sammusid edasi.

Kui allume populistidele, kes ütlevad, et Euroopale ei saa usaldada tema kodanike huve, siis ei leia me piisavat lahendust ühelegi kriisile, ei ettenähtavale ega muule. Olenemata sellest, kas tegu on rände, euro või lausa sõjalise agressiooniga, rääkimata tehnoloogia muutumisega kaasnevatest ülesannetest, juhivad tagasi rahvusriikidesse viivad lahendused meid teise maailmasõja eelsesse aega – aega, mil lühinägelikkus ja naabri vaesamaks tegemine tekitab nii-öelda käsi-peseb-kätt-käitumise ning teeb kõigile kahju. Tagasi ajastusse, kus taas on õigus sellel, kellel on jõud ... Seda, kuhu see viib, oleme Euroopa ajaloos näinud liigagi palju.

Ärgem tehkem illusioone eesoleva suhtes, kui kahtleme või komistame või kui – tsiteerin taas Yeatsi –

Head kaotanud on meelekindluse,
Kuid halvad on täis tegutsemisiha.

Valik on meie.
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Troll »

Pilt
Väga sümboolne pilt nende nn "põgenike" moraalsetest väärtustest. Seitse korralikult riides ja jalanõudes tervet ja tugevat meest ning kolme lapsega PALJAJALGNE naine, kes peab kahte last kandma! Ja ükski neist meestest ei püüagi teda aidata, vaid longivad rahumeeli käed taskus edasi. Võta vastu, Euroopa! :evil:


Ma allkirjastaks selle pildi tiba "taktikalisemalt":
- desertööride jagu ületab trobikonnas eikellegimaad, ajades võimaliku vaenlase eksitamiseks enda ees väikelastega pantvangi..
(by Borja)
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Sugga 21
Liige
Postitusi: 310
Liitunud: 15 Sept, 2011 20:40
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Sugga 21 »

Mõned aastad tagasi ootasime naisega Brüsseli lennujaamas edasilendu.Tegime lennujaama juures aega parajaks,kui nägin tulemas seda toredat paari.Püüdsin naisele selgeks teha,et nii peaks asjad ka meil käima aga tema ütles mulle rumala sõna.
Manused
SAM_0874.JPG
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Lemet »

Sugga 21 kirjutas:Mõned aastad tagasi ootasime naisega Brüsseli lennujaamas edasilendu.Tegime lennujaama juures aega parajaks,kui nägin tulemas seda toredat paari.Püüdsin naisele selgeks teha,et nii peaks asjad ka meil käima aga tema ütles mulle rumala sõna.
Isegi laulu on see valatud...;) https://youtu.be/edRrBC2Mt7I

Mõistagi vabandust OT pärast
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Kriku »

Martin Peeter kirjutas:Põgenevad Aleppost Türgi piirile küll, lääne poolne tee on ju vaba. Aleppost piirile on sealt kaudu 46 km. Aga vist on kogu piir kinni. Türgi pani selle põhjapoolse Bab-al-Salama piiripunkti eile kinni ja seal on see probleem, et Alepposse enam ei saa tagasi. Ma pean seda tegelikult julmaks, aga üsna vastikuks vastukäiguks venelastele ja assadistidele.
Pilt
https://twitter.com/jenanmoussa/status/ ... 5528985600
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Svejk »

Troll kirjutas: Seitse korralikult riides ja jalanõudes tervet ja tugevat meest ning kolme lapsega PALJAJALGNE naine, kes peab kahte last kandma! Ja ükski neist meestest ei püüagi teda aidata, vaid longivad rahumeeli käed taskus edasi
Oleks väga ettevaatlik igasuguse antud teemal levitatava fotomaterjali suhtes. Väga võimalik, et lavastatud
Mis muidugi ei ei tähenda, et Troll`il õigus ei ole :)

P.S.
Hakkas silma et taustal teeäär meeletult prügine ja kamp kulgeb "lehvikuna".
Spekuleerin, et ülesvõte on tehtud kusagil laagris või laagri lähedal - näiteks tagasiteel supiköögist telki, mitte pikemal teekonnal.
Naisel on jalanõud jalad ära hõõrunud, ta on need vabatahtlikult telki jätnud ja lühikese distantsi läbimiseks pole vaja ka lapsi võõraste kätte anda.
Kui see nii on, siis pilt valetab igal juhul.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Lemet
Liige
Postitusi: 19939
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Põgeniketulv Euroopasse..

Postitus Postitas Lemet »

Ei mingit lavastust...mõni aeg tagasi Londonis nägin samalaadset pilti- ainult laste asemel oli neli pungil täis kilekotti. Tõsi küll, meesisend oli pisut läänelikum, selmet käed taskus paar sammu tagapool koos teiste omasugustega lonkida, oli ta end kottitassijale kenast kaela riputanud. Ja üks erinevus veel- tassijal olid jalanõud jalas...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist