Ajateenistus rikkus tervist.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15559
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Ajateenistus rikkus tervist.

Postitus Postitas Fucs »

Kaitsevägi hakkab nägema inimese andmeid e-tervises
21. jaanuar 2016 08:40
Riigikogu menetluses on eelnõu, mis lubaks kaitseväe arstliku komisjoni liikmetel alates järgmise aasta 1. jaanuarist juurdepääsu e-tervisele juhul, kui inimene on selleks vastava nõusoleku andnud.

Selline juurdepääsu andmine hoiab kokku aega ja raha ning ühtlasi annab arstidele parema ülevaate varasematest diagnoosidest, teatas kaitseministeerium.

Edaspidi ei peaks arstlikud komisjonid enam kordama juba varem tehtud uuringuid, kuna nende tulemustele saab olema juurdepääs. Eelkõige muudab see lihtsamaks ja kiiremaks arstliku komisjoni läbimise kutsealustele, kuna saab ära jätta terve rea standard- ja lisauuringuid.

Kaitseminister Hannes Hanso sõnul aitab arstlike komisjonide liitumine e-tervisega vältida juba tehtud uuringute kordamist, säästes niimoodi aega ja maksumaksja raha.

«Arstlike komisjonide liitumine e-tervise süsteemiga on võtnud aastaid aega, kuna tuli leida kompromisslahendus e-tervise üldpõhimõttega, et sealseid andmeid kasutatakse ainult ravi eesmärgil,» ütles kaitseminister Hannes Hanso. Ta lisas, et kuna arstlikes komisjonides näevad e-tervise andmeid vaid arstid, mitte ametnikud ning iga inimene annab isikliku nõusoleku oma andmetele juurdepääsuks, siis saadi kokkuleppele.

Kõik arstlikes komisjonides tellitud uuringud ja tuvastatud diagnoosid kantakse omakorda e-tervisesse. Neid saavad arvesse võtta pere- või eriarstid, näiteks väljastades arstitõendit juhiloa või relvaloa taotlemiseks.

E-tervisega liitumiseks vajalikud tehnoloogilised arenduskulud kaetakse kaitseministeeriumi eelarvest, nende kogumaksumus on hinnanguliselt ca 200 000 eurot. Raviasutuste, arstide ja ravikindlustuse eelarve ning nende ajakulu säästmine annab kindlasti suurema kokkuhoiu, mida praegu täpselt hinnata on keeruline.

Ainuüksi kaitseressursside ameti kutsealuste arstlikud komisjonid teevad iga-aastaselt tervisekontrolli rohkem kui 10 000 noormehele ja neiule. Keskmiselt maksab ühe kutsealuse arstliku komisjoni läbimine praegu 196 eurot.
http://bit.ly/1T7yZqo
Haugas
Liige
Postitusi: 211
Liitunud: 07 Nov, 2012 19:00
Asukoht: Tartumaa
Kontakt:

Re:

Postitus Postitas Haugas »

hummel kirjutas: Paljud inimesed, kes kaitseväes teeninud ja teenivad, ei teadvusta endale ega seleta oma alluvatele, miks sõjaväes on üldse selline nähtus nagu kord ja mida ta endaga kaasa toob. Samuti ei selgitata seda, miks viiakse läbi kasvatust ning millest see koosneb.
Armeedes on olnud range distsipliin ja karm kasvatusmetoodika selleks, et muuta sõdur vastupidavamaks. Seda mitte ainult füüsiliselt, vaid ka moraalselt/vaimselt. Iga mees peab aru saama, et eksimine või suutmatus tähendab talle konkreetset tagasilööki. On tagasilöök siis füüsilise või vaimse iseloomuga või kombineeritult. Kui see ei toimi, ei teki ka rasketes oludes distsipliinitunnet. Puhtast õilsast isamaalisest motivatsioonist siin ainuüksi ei piisa, kui lihtsalt pole õppinud/harjunud sitas (füüsilises või vaimses) seisus vastu panema või pingutama...
Midagi vastupidavuse treenungutest. Lugu iseenesest juba vana, kuid ma ise vaatasin just tänu siin kergitatud teemale selle jälle täies ulatuses läbi.
Ausalt öelda, kunagi, ajateenistuse (sügaval stagna-) ajal olin minagi keskmist sorti viil ja seetõttu selline peavalu moodi moodustis otsestele ülematele... Tagasi tulles ei kahetsenud ma enam möödunud ("maha visatud") kahte aastat. Ju siis ikkagi leidsin midagi kasulikku sellest ka endale... tegelt võite mürki võtta, et leidsin...
Ja lood ise:
I osa : https://www.youtube.com/watch?v=yTNoRQYzaiQ
II osa: https://www.youtube.com/watch?v=f_x1cJ_I6gg
IIIosa: https://www.youtube.com/watch?v=hYzSBvY-hPk
IV osa: https://www.youtube.com/watch?v=ZXKXL1Dh8lI

Vabandan ette, kui trehvasin seebikate kordust promoma, kuid mulle endale lähevad sellised seebid ikka täiega peale :!:
vipu
Liige
Postitusi: 208
Liitunud: 03 Apr, 2006 1:43

Re: Ajateenistus rikkus tervist.

Postitus Postitas vipu »

Ma ise teenisin 90ndate keskel. Meil kaks õnnetut venda. Üks oli venelane, maadleja ja musklis ja puha. Tüüp kukkus õnnetult takistusribal ja põrutas mingi siseelundi paigast. Edasi ta haiglate vahel käiski. Ta oli minust sats varem tulnud ja kui ma teda siis oma ajateenistuse lõpus uuesti nägin, oli ta kiitsakas vend. Kõik lihasmass oli läinud ja KV ei lasknud teda koju ka. Istus kuuaega laatsaretis oma aega parajaks.
Teine vend oli eestlane Pärnust. Tema külmetas talvel oma suure varba mustaks, kaksati tal see otsast. Edasi oli ta kõigest vabastatud ja istus samuti 3 kuud laatsaretis oma aega täis. Mitte millegist ta osavõtma ei pidanud, aga koju ka ei lastud :wall: :D
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist