Isiklik varustus ajateenistusse

Kõik mis puutub ülejäänud militaarvarustusse...
Vasta
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1019
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Veiko Palm »

Lihtsalt huvi pärast küsin, et millisesse väeossa minek?
TimoT
Liige
Postitusi: 142
Liitunud: 14 Jaan, 2008 21:17
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas TimoT »

Selline teema oli siin foorumis mitte eriti ammu. Kui foorumi otsing ei aita siis saab abi google otsingust. Kui otsitavatele sõnadele lisaks kirjutada site:.militaar.net siis piiratakse google otsingut ainult selle foorumiga.
Rüblik
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 21 Mär, 2016 20:28
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Rüblik »

Veiko Palm kirjutas:Lihtsalt huvi pärast küsin, et millisesse väeossa minek?
KRA-s pandi pioneeri, aga ehk on siiski võimalus "orjaturul" huvipakkuvam väeosa valida.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Nonii, paluks selgitust, mis siis pioneeril viga on? :lol:
Rüblik
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 21 Mär, 2016 20:28
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Rüblik »

kangelaspioneer kirjutas:Nonii, paluks selgitust, mis siis pioneeril viga on? :lol:
Oh ei tasuks kohe nii võtta :) Luure lihtsalt huvipakkuvam, sinna saada aga jällegi paras must maagia. Eks miinuseks ka see, et kõik naised seal ninapidi koos- varem või hiljem läheb miskit käärima.
ints999
Liige
Postitusi: 248
Liitunud: 05 Sept, 2012 16:09
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas ints999 »

Minu ajateenistus pole küll eriti ammusest ajast (2011-2012) aga siis kehtis põhimõte, et SBK ajal isiklikku varustust eriti heal meelel kasutada ei lubatud. Erandiks oli pealamp, aga see pidi siis olema rohelise-punase-sinise valguse võimekusega.
Aga üldiselt: käekellal võiks olla mingil määral veepidavus (kannatab korraks vee all käimist ja dušitamist), omadus võtta stopperiga aega ning ka äratusfunktsioon ei tee paha.
Multitoolist ja asjalikumast noast (Leatherman/Gerber ja Glock-i tääk?) on kindlasti kasu aga vaevalt neid enne SBK lõppu kasutada lubatakse.
Soe pesu võiks tõesti endal olla. Asjalikku nõu erinevate pesude ja nende kasutustemperatuuride/-tingimuste kohta saad Matkaspordist. Kindlasti tasuks vaadata meriinovilla sisaldavate toodete poole. Puuvillane soe pesu on kurjast, sest ei kuiva eriti edukalt ja märjana ei anna sooja.
Kui tahad olla eriti fäänsi siis asenda katelok gaasipõletikomplektiga :D Näiteks Primuse ühele inimesele mõeldud potiga komplekt. Kompaktne ja kerge. Aga kallis.

Üldine soovitus on, et enne kui mingi isikliku varustuse kasutusele võtad küsi selleks kindlasti ülema luba.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19601
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas ruger »

Kuna tegu naisterahvaga!!! siis võiks küsida enne kohapealsetelt naisajateenijatelt tagasisidet, mida on lubatud ja mida mitte. Kindlasti on siin mõned, kellel on nende kontaktid olemas. Mõni, ehk annab kontaktid PS-iga. Pioneeris ka mitu naisterahvast tegevväelast. Hea oleks enne küsida üle. Kindlasti läheb peale sinu veel sinna mitu naisterahvast, et saad endale mitmeid uusi tuttavaid. :) Lihtsam on kõik küsimused kokku koguda ja siis esitada mõnele Tapal teenivale naisajateenijale, kes saaks vastused esitada. Naiste vastus on erinev meeste omast... :roll:
Kahjuks ei tea me ka ksf rübliku tausta. Kas riigikaitsetunnid on tuttavad, matkamine, ise hakkama saamine jne...??? Kuna Tapale minek siis tasub tuttavatelt küsida, kes seal teeninud on. Järgnev sõltub sellest, kui suur varustuse huviline ja militarist sa oled. Iga tüüpvarustuse elemendist erinev element tõstab sind väljapoole esile. See, mis KL-is on lubatud-oma varustuselemendid, nii hästi KV-s läbi ei lähe. Igas linnakus on ka oma sõdurikodu/kohvik, kus mõningaid varustuseelemente võidakse müüa. Kindlasti saaksid mujalt hankides ja oodates odavamalt. Vaata, et ei hangi endale asju, mida hiljem kasutada ei soovi/plaani näiteks KL-is. Erineva varustuse hankimisel tuleb ette rahakott ja arvestus, mida vaja on reaalselt ning loomulikult ülema otsus, mida lubatakse, et pärast tagasi ei tuleks saata asju, mis pole lubatud või ei sobitu näiteks värvi tõttu. Erksad värvid unusta ära. Sa ei tohi välja paista teiste hulgast. Arvesta ka kohe alguses linnakusse tulemisel teostatava asjade kontrolliga, kus tehakse esialgne asjade kontroll ning juba siis hinnatakse, mis on lubatud ja mis mitte. Kui midagi ei sobi, siis läheb see hiljem koju tagasi. Niikaua on see ülema juures hoiul või kapis.

a)Käekell on oluline-kõik käib kella järgi ja hilinemist ei tolereerita. Tavaline 10-20 eurone Q&Q, Casio või Seiko sobib vabalt. Telefoni võid ajaarvestusena mõneks ajaks ära unustada. Kell ei tohiks olla väga nähtaval. Siis oleks hea, kui ei läigiks. Telefonid on lubatud, kuid seda vabal ajal. Enamuse aja peab see olema helituna. Unusta ära chattimine ja eelnev elu. Seda jääb tunduvalt vähemaks.

b)pealamp nagu soovitatud on oluline ja koos erinevate valgustega. Muidugi juhul, kui endal huvi hankida see on. Maksavad natuke palju minu hinnangul, kui erinevaid vidinaid on juures.

c)Nugade osas soovitus. KV-i annab ajateenistuse ajaks rootsi Mora noa. Selle kohta öeldakse nii kiitvaid, kui laitvaid sõnu. Kui endal olemas kasutusel ja on neutraalne tasku/pussnuga siis võiksid ka seda kasutada. Vastupidavus on oluline. Aga arvestama peab võimaliku eitava vastusega. Glocki tääk on levinud, kuid enne võiks üle küsida. Tavakasutuses ajateenistuses see pole. Seda on ka kingitusena antud parimatele sõduritele peale SBK-d jne... Kuna tütarlapsega tegu siis iga gramm selga-kehale on oluline ja kaalub palju. Ise hangiks endale, kui sooviks uut nuga, Fallkniveni F1 noa koopia-maksab 12 euro ringis AliExpressis. Kuna mul neid juba 2 on siis enam hankima ei pea. Piisavalt vastupidav, terav ning neutraalne. Suurt nuga samuti ei soovita-Gerberi tääk oleks suuruse mõttes ka maksimum. Arvestama pead, et taskunoad üldjuhul ei pea KV karmi kohtlemist vastu, eriti pioneeri sattudes :) Ehk keegi kaadrist kommenteerib, kui suuri militariste nad läbi lubanud on... :) Üldiselt on nähtud igasuguseid kodu ja kööginugadega ajateenistusse tulnud kutsealuseid. Mõned matšeete moodi terariistad samuti :D

d)Multitooli osas küsimus, kus kasutada soovid. Leatherman ja Gerber on kindla peale minekud-garantii... Oleneb ka, kui harjunud sa sellega eelnevalt oled. See annab teatud kohtades natuke eelist teiste ees, kellel seda pole. Samas on see, kus pead arvestama, et iga asi kaalub. Multitooliga kõike ei tee. Nõrga (tasku) noaga samuti mitte. Sõltuvuses muidugi ülema otsusest ja ühtsest varustuse ning vormikandmise eeskirjast.

e)Soovitus hankida endale buff-neutraalse värviga-oliivroheline või eesti digilaiguga, mida siin foorumiski müüakse. See on väga kasulik vidin. See on üks olulisemaid vormielemente, mida on alati vaja-tolmu, tuule ja külma kaitseks. Kael ja pea on oluline tervena hoida ja külmetused kerged tulema. Shemaghit võidakse mitte lubada. Oleneb ülemast ja paljust muust... Siis peab see ka olema selline, mis välja ei paista-pruun või roheline.

f)soe pesu on mõtekas ise hankida. Kui oled midagi kasutanud siis peaksid enda võimalusi ja valikut teadma. Kuigi osa saab ka riidelaost. Arvestama pead, et ükski riietusese ei ole 100% keha järgi tehtud ning alati on võimalik välja vahetada, kui midagi ei sobi. Seda kõike mitu paari. Korralikud matkasokid on olulised. Nendega kannatab rohkem, kui üldkasutuses olevate sokkidega ning ei hõõru jalgu kohe ära. Plaastreid võta kaasa. Neid saab ka meditsiinist ja tegevväelastelt, kuid arvesta jalgadele tuleva koormusega. Sporditegemiseks kindlasti spordipesu alla. Selles osas oskab kohalik spordiinstruktor kindlasti soovitusi jagada.

g)volditav joogitops-neid kasutatakse ja peaks lubatud olema. Söögitegemiseks saad nagunii rootsi kateloki. Võimaluse korral vaheta alumiinumkomplekti vastu(kergem). See, kas on tegu toitu mürgitava tootega või mitte, on enda otsustada. Seljakotti kandes on iga lisakilo oluline.

PS-igasugused rippuvad ehted unusta ära-kõrvarõngad ja sõrmused. Kui siis väga tagasihoidlikud ja arvestama pead, et kuskil maastikul võivad tegevuse käigus need kaduma minna. Enamuse ajast peavad nad olema nagunii silme alt ära, kuna võivad tekitada vigastusi ja on väärtuslikud. Sõrmed puhtaks, kuna oht igale poole vahele või kinni jääda on suurem.

Eriala valikust:
a)vastavalt selle aasta ajateenijate jaotuskavale lähevad naiskutsealused, kas õhutõrjesse või pioneeri.
https://www.riigiteataja.ee/akt/108082014015
b)luuresse sattumine on omaette tsirkus. Ära tüki sinna, kui just KL poolset tausta pole ning pole harjunud metsaeluga. Mõtle, mis sind huvitaks. Arvestama pead luurajate puhul ka sellega, et nendel on enamus autodest lahtised G seeria MB-d, mis hakkavad mõne aja jooksul tervisele. Hoia ennast, kuna KV-s saab koormuse peale, mis võib hiljem mõjuda. Tuleta meelde endale oma vigastused ja probleemid, millega oled kokku puutunud. Need kõik hakkavad seal välja tulema. Kuna nääpsuke tütarlaps siis vist MAN-i rooli ei panda ja palke veeretama samuti mitte. :scratch:

Nagu vana ütlus ütleb siis kaadrid otsustavad kõik ning küsi julgelt :roll:

Loe veel teemat http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... eenistusse
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... eenistusse
http://www.kra.ee/ajateenistus/ajateeni ... asumisest/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Sander1992
Liige
Postitusi: 127
Liitunud: 21 Jaan, 2013 18:38
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Sander1992 »

Oma ajateenistuse ajal igastahes (Tapal, luures) eelmise aasta eelkutsel ei näinud ma luures ühtki naissõdurit, ei olnud ka naisterahvast kaadrit, niiet millegi pärast arvan, et sinna ka ei otsida naisterahvaid just selle tõttu, et koormus on suurem kui mõnes teises väeosas ja ajateenistuse ajal näed korra või paar ehk telki... enamus aja veedad ikka kas maastikul põrgates, GD's või telkmantli all.
Oma varustuse koha pealt nii palju, et ma ei tea kuidas nüüd on, aga mul näiteks enam-vähem lubati peale SBK'd kasutada oma varustust, aga päris kõike ei saa ka kasutada.
Kindlasti võib ära kuluda mingi Leatherman või Gerber, kuna on lihtne ja kompaktne vöö peal hoida.
Ma ei tea kas territooriumil võib oma sooja pesu kandagi (me pidime ikka soble alla panema, enda oma võis ainult metsas kasutada), aga ehk on ikka olemas vastavas mõõtmes sooja pesu.
Nagu muu varustusega,siis enne SBK'd ei saa ka väga oma toidunõusid vist väga kasutada... Üks asi mida soovitatakse on laagrites jms neid läbipaistvaid kilekotikesi võtta vms, kuna siis ei pea kateloki väga pesema... Aga muidu soovitaks samuti gaasipõleti komplekti koos nõuga (Primus näiteks), kui nutsu vähe rohkem on.
Oma pealambi vms kasutamise vastu ma arvan pole väga kellelgi, peaasi, et oleks punane filter vms olemas (kui õigesti aru saan, siis praegu väljastatakse ka KV's pealampe... oma kogemusest anti lihtsalt rootsi seebikarbid kätte ja soovitati ise kiirelt pealamp soetada).
Kasutaja avatar
TangoViktor
Liige
Postitusi: 285
Liitunud: 08 Jaan, 2014 10:51
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas TangoViktor »

Mul on ka tunne, et soov luuresse minna võib küll kaasfoorumlasel olla, aga ma kardan, et sinna lihtsalt ei võeta. Mitte sellepärast, et lugupeetud on naine, vaid sellepärast, et kui sa istud 6 mehega pead-persed koos, siis pinged tõusma on väga kerged, eriti kui sa pead nädal aega OP laagrid (vaatluspostilaager) istuma nädal aega augus. Mehed lähevad käima ja kui naisolevus on ka veel seltskonnas, siis ei pruugi mõni mees oma looduslike tunge vaka all hoida. Aga kui vähegi tahtmist on, võid ju üritada - oleksid tõenäoliselt esimene naine, kes sinna võetakse. Mine sa tea, ehk läheb õnneks.

Mis puudutab varustusse, siis SBK ajal ürita võimalikult vähesega hakkama saada, oma sooja pesu võid küll võtta, aga peale SBK-d esimesel linnaloal saad osta endale vajaliku varustusle, siis juba isikliku varustuse ja vajadusel tuginedes.
Mis puudutab multitooli, siis pigem lähtu sellest - mida lihtsam, seda parem. Otseselt pole kunagi leidnud situatsiooni (VA aia lõikamine ründe ajal) millal oleks võinud multitooli vaja läinud. Kõik sai korraliku ehitusnoa või Clocki täägi abil aetud.

Gaasipõleti kohta niipalju, et talvel see keedab vett kauem, kui piiritusepriimus. Pigem õpi käsitlema piiritusepriimust, sest siis on sul alati millegipeale tagasi kukkuda, kui gaasipriimus otsa saab ja rühmavanem sulle näkku naerab, kui sa ILM ettekandega gaasiballooni tellid.

Pealambi kohta jälle niipalju, et isiklik kogemus näitab seda, et luures - pigem õpi ilma hakkama saama, nagunii ei saa kasutada seda. Muudes väeosades/kompaniides/rühmades oli punane valgus suht SOP, enamuse leidis ka sellejärgi ülesse. Niiet hea kui on ja kasutada saad, aga pigem ära näpi seda.
Puhkeala on selline koht, kuhu sa mataks l*tsi.
Rüblik
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 21 Mär, 2016 20:28
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Rüblik »

ruger kirjutas:
Eriala valikust:
a)vastavalt selle aasta ajateenijate jaotuskavale lähevad naiskutsealused, kas õhutõrjesse või pioneeri.
https://www.riigiteataja.ee/akt/108082014015
b)luuresse sattumine on omaette tsirkus. Ära tüki sinna, kui just KL poolset tausta pole ning pole harjunud metsaeluga. Mõtle, mis sind huvitaks. Arvestama pead luurajate puhul ka sellega, et nendel on enamus autodest lahtised G seeria MB-d, mis hakkavad mõne aja jooksul tervisele. Hoia ennast, kuna KV-s saab koormuse peale, mis võib hiljem mõjuda. Tuleta meelde endale oma vigastused ja probleemid, millega oled kokku puutunud. Need kõik hakkavad seal välja tulema. Kuna nääpsuke tütarlaps siis vist MAN-i rooli ei panda ja palke veeretama samuti mitte. :scratch:

Nagu vana ütlus ütleb siis kaadrid otsustavad kõik ning küsi julgelt :roll:

Loe veel teemat http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... eenistusse
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... eenistusse
http://www.kra.ee/ajateenistus/ajateeni ... asumisest/


KL taust on täitsa olemas ja siit tuli ka lõplik julgus end ajateenistusse üles anda. Luure tundubki tõttöelda kõige huvitavam :dont_know: Muidugi üks raskemaist ka, aga samas siis näekski ju kohe ära, kas on minust tegevväelast või ei. St kui hakkama ei saa, pean uue eluplaani välja mõtlema :D
Rüblik
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 21 Mär, 2016 20:28
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Rüblik »

TangoViktor kirjutas:Mul on ka tunne, et soov luuresse minna võib küll kaasfoorumlasel olla, aga ma kardan, et sinna lihtsalt ei võeta. Mitte sellepärast, et lugupeetud on naine, vaid sellepärast, et kui sa istud 6 mehega pead-persed koos, siis pinged tõusma on väga kerged, eriti kui sa pead nädal aega OP laagrid (vaatluspostilaager) istuma nädal aega augus. Mehed lähevad käima ja kui naisolevus on ka veel seltskonnas, siis ei pruugi mõni mees oma looduslike tunge vaka all hoida. Aga kui vähegi tahtmist on, võid ju üritada - oleksid tõenäoliselt esimene naine, kes sinna võetakse. Mine sa tea, ehk läheb õnneks.

Mis puudutab varustusse, siis SBK ajal ürita võimalikult vähesega hakkama saada, oma sooja pesu võid küll võtta, aga peale SBK-d esimesel linnaloal saad osta endale vajaliku varustusle, siis juba isikliku varustuse ja vajadusel tuginedes.
Mis puudutab multitooli, siis pigem lähtu sellest - mida lihtsam, seda parem. Otseselt pole kunagi leidnud situatsiooni (VA aia lõikamine ründe ajal) millal oleks võinud multitooli vaja läinud. Kõik sai korraliku ehitusnoa või Clocki täägi abil aetud.

Gaasipõleti kohta niipalju, et talvel see keedab vett kauem, kui piiritusepriimus. Pigem õpi käsitlema piiritusepriimust, sest siis on sul alati millegipeale tagasi kukkuda, kui gaasipriimus otsa saab ja rühmavanem sulle näkku naerab, kui sa ILM ettekandega gaasiballooni tellid.

Pealambi kohta jälle niipalju, et isiklik kogemus näitab seda, et luures - pigem õpi ilma hakkama saama, nagunii ei saa kasutada seda. Muudes väeosades/kompaniides/rühmades oli punane valgus suht SOP, enamuse leidis ka sellejärgi ülesse. Niiet hea kui on ja kasutada saad, aga pigem ära näpi seda.
Eks see luure-idee on paras komöödiaooper olnud jah. Aga eks ma tasapisi olen juba ca aasta seda asja ajanud, paar korda luures kohapeal olnud, teavad mu soovist nii praegused kui ka endised suured pealikud, aga kaadervärk ütles, et pean kohale jõudes otse ülemale soovi avaldama. Kuigi jah, ta juba võrdlemisi pikalt mu ideed kaalunud.
Täitsa mõistan muret looduslike tungide osas- ka kõrgemate härrade üks põhiargumente. Aga ehk aitaks asjale kaasa, kui oleksin kohe alguses nö nähtava "EI" hoiakuga? Ehk siis ei tekiks igasugu soovunelmaid jms :D Ja no samas, kuna varem pole ühtki neidu luuresse võetud, siis ju tegelikult ei tea- ehk suudavad noormehed end siiski taltsutada.. Kuigi jah, väheusutav :D
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas EOD »

Maailma politseipraktika näitab, et kui mees- ja naispolitseinikust koosnev patrull satub ohtlikku olukorda, siis meespolitseiniku tegevus ülesande täitmisel on pärsitud, kuna ta instinktiivselt hakkab naiskolleegi kaitsma ja see vähendab keskendumist ülesandele.
Vast samal põhjusel ei taheta naisi luuresse võtta. Luuraja kogu tähelepanu peab olema keskendunud vaid ülesandele ega tohi hajuda. Ellujäämisküsimus.
Samas naised võivad olla ülesannete täitmisel efektiivsemad. Näiteks Narva naispolitseinike kätte sattunud pätil on üks mure - viidagu ta kuhugi, kus on mehed. Naisi ei anna ära rääkida ja kui nendega ülbama hakatakse, siis igasuguste võtete ja vahendite kasutamise lävi on neil küllaltki madal.
Sander1992
Liige
Postitusi: 127
Liitunud: 21 Jaan, 2013 18:38
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Sander1992 »

No kui ongi mõte hiljem tegevväelaseks minna, siis vali pigem see väeosa, kus arvatavasti ka tegevteenistusea oleksid.
Rüblik
Liige
Postitusi: 40
Liitunud: 21 Mär, 2016 20:28
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas Rüblik »

Sander1992 kirjutas:No kui ongi mõte hiljem tegevväelaseks minna, siis vali pigem see väeosa, kus arvatavasti ka tegevteenistusea oleksid.
Samas kui saan luuresse ja see siiski mulle sobib, siis miks mitte sinna tööle minna. Kuna ei ole hetkel ju KV süsteemis kokkupuudet ka teiste väeosadega, ei saa ma ju selle järgi valida, et kus tegevteenistuses olla tahaksin.
Kasutaja avatar
TangoViktor
Liige
Postitusi: 285
Liitunud: 08 Jaan, 2014 10:51
Kontakt:

Re: Isiklik varustus ajateenistusse

Postitus Postitas TangoViktor »

Rüblik kirjutas:
Sander1992 kirjutas:No kui ongi mõte hiljem tegevväelaseks minna, siis vali pigem see väeosa, kus arvatavasti ka tegevteenistusea oleksid.
Samas kui saan luuresse ja see siiski mulle sobib, siis miks mitte sinna tööle minna. Kuna ei ole hetkel ju KV süsteemis kokkupuudet ka teiste väeosadega, ei saa ma ju selle järgi valida, et kus tegevteenistuses olla tahaksin.

Tead, siinkohal tahaks ma su entusiasmi veidikene maha tõmmata, luuresse valitakse ainult eriti pädevad kaadriks. Sinna on ikka väga-väga keeruline saada. Minu aastakäigul ei tehtud näiteks ühelegi pakkumist, et tule tööle.
Puhkeala on selline koht, kuhu sa mataks l*tsi.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist