NATO artikkel 5

Vasta
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas PaganHorde »

http://uudised.err.ee/v/valismaa/9d4013 ... -ule-piiri

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja Philip Breedlove ütles "Välisilmale" antud intervjuus, et praegu on NATO riikide poliitikutele esitamisel valikud, millised üksused idapoolsemates riikides olema peaksid.

Breedlove on kõigist oma eelkäijaist kõige sõnakamalt ja otsekohesemalt kritiseerinud Venemaa viimase paari aasta agressiivset käitumist. Üks põhjusi on kindlasti see, et kindrali ametiaeg on langenud ühte pöördeliste sündmustega Krimmis, Ida-Ukrainas ja Süürias. Breedlove sai äsja president Toomas Hendrik Ilveselt siinse regiooni julgeoleku ühe mõjukama kujundajana Kotkaristi I klassi teenetemärgi.

Ka ETV saatele "Välisilm" antud intervjuus keskendus Venemaale ja president Vladimir Putinile.

Ma ei suuda öelda, mis toimub Putini peas. Ja kui ma ütleksin teile oma arvamuse, kus ta peatub, siis peaksite selles vastuses kahtlema. Mina vaatan suutlikkust ja võimekust, mida Putin loob oma sõjaväes. Ja näen, mida sellega saaks teha, ja siis ma eeldan, kuhu ta võiks minna. Seega, ma ei proovi ära arvata, mis tal peas toimub, vaid vaatan tema vahendeid ja milleks neid kasutada saab. Ta on viimase viie aastaga palju investeerinud oma sõjaväkke. Ta on loonud korraliku maaväe. Olete näinud tema õhuväge Süürias ja katsetusi seal. Ta on jõudnud ka kaugmaa täpsusrakettide võimekusse, mida lasti nii laevadelt kui allveelaevadelt. Ta on loonud võimekuse näidata jõudu ning ta on seda jõudnud näidanud Krimmis ja Donbassis.

Kas üksused Balti riikidest Musta mereni on piisavad võimaliku rünnaku tõrjumiseks?

Kõige tähtsam on, et üksused Balti riikides, Poolas ja teistes kohtades nagu Rumeenia ja Bulgaaria näitavad, et NATO on kohal. Kui mäletate, mida USA president ütles: "Me kaitseme NATO territooriumi igat sentimeetrit." Need üksused rõhutavad seda lubadust, et viies artikkel on püha ning seisame selle taga.

Kas need üksused jäävad siia alaliselt?

Ma ei tea seda sõna. Me vahetame neid üksusi pidevalt ja meie siduv lubadus on neid hoida siin.

Kas üksuste arv kasvab?

Seda tuleb otsustada. Viimasel ministrite kohtumisel liitlaste operatsioonikeskus ACO sai ülesande välja arvestada suurendatud üksuste kohalolek. Meilt paluti poliitikutele esitada valikud, millised need üksused olema peaksid meie idapoolsemates riikides. Arendame seda dokumenti ja esitame otsustajatele Varssavi jaoks. Nemad otsustavad ja mitte meie.

Kas teie toetate seda?

Peame tõesti hindama, mis on piisav jõud piirkonnas, et kui Putin vaatab üle piiri, siis ta mõistab, et see on NATO, mitte see või teine riik, ning kui ta piiri ületab, siis on ta vastamisi kogu NATO-ga.

Üks osa NATO-st on Suwalki koridor. Kas see on nõrk koht NATO-s?

Mitmetel eluperioodidel arutatakse muuhulgas ka geograafia üle, mis on olulised antud hetke probleemistikus. Suwalki koridor on kindlasti tähtis, arvestades, mis toimub. Kuid me ei peaks ainult sellele keskenduma. Nagu teate, oleme mures ka muu pärast - ebakonventsionaalne sõda, küber, väikesed rohelised mehed jne. On mitmeid kohti, mille pärast muret tunda, ja Suwalki koridor on üks neist.

Putin on venitanud oma sõjalist jõudu Süüriasse ja Ukrainasse. Kas see on kõik või on ta võimeline enamaks?

Ma ei tea. Ma ei põikle teie küsimuse eest kõrvale, kuid seda me peame jälgima. On selge, et Putin on investeerinud palju sõjaväkke viimase viie aastaga ja ta jätkab seda, kuigi tema riigi majandusprobleemid kasvavad iga päev. See näitab tema sihikindlust kasvatada võimekust ja suutlikkust. Seega ma pole kindel vastuses teie küsimusele, kuid see on midagi, mida peame jälgima.

Aga Ukraina tulevik? Praegu proovivad nad uut valitsust ametisse seada, kuid kas sõjalises mõttes on Ukraina võimeline end kaitsma?

On väga raske teha neid asju, mida Ukrainalt praegu palutakse. Ehk muuta end samal ajal, kui sõjavägi on väljas valmis võitlema. Juba üht asja neist on raske teha, aga väga raske teha kaht samal ajal. Nad töötavad palju, et muutusi teha. Nende omad inimesed on seda palunud. On raske hoida sõjaväge väljas, kuid neil on väga võimekas sõjavägi. Nad on suurendanud võimekust ja parandanud tegevust viimase pooleteise aasta jooksul. Nad teevad head tööd.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7206
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kas britid ei pakkunud kokku omapoolseks laevarühmaks Baltikumis 4 sõjalaeva?
Selle üle peaks NATO kohtumisel vist toimuma ka läbirääkimised,kui ma olen õieti aru saanud olen.
Ka Poola,Taani ja Norra on Balti eskaadrile toetust avaldanud,Saksamaa seisukohta ei tea.
Hea oleks muidugi,kui ka USA samasuguse koguse planeeriks.Poola kindlasti annaks rohkem,kui ühe laeva,norrakad on siin ajakirjanduses rääkinud ühest alaliselt roteeruvast laevast,pakun,et taanlased võivad maks panustada 2 laevaga+pakkuda baase.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19518
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas ruger »

Vene üksused siis leedukate andmetel ületanud õppuste käigus Leedu piiri Nida poolsaarel.
http://uudised.tv3.ee/valismaa/uudis/20 ... -euroopas/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Lemet
Liige
Postitusi: 19936
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Lemet »

Veidi ameerika ajaloolase käsitluses NATO ajaloost külma sõja lõpus ja järgselt. Muu hulgas leiavad käsitlemist ka venelaste paljukäiatud väited väidetavast lubadusest NATO itta mittelaienemise kohta ja ka siinsel foorumil aeg-ajalt teemakstõusnud väited sellest, kas USA luure ja asjaomased magasid NSVL lagunemise totaalselt maha või mitte.

http://echo.msk.ru/sounds/1733556.html
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas PaganHorde »

http://arvamus.postimees.ee/3652409/edw ... emaga-nous
Põlastan Donald Trumpi juures peaaegu kõike, muu hulgas tema maotuid seoseid Vene gangsteritega. Ma ei usu, et temast saab vabariiklaste presidendikandidaat. Me oleme aga siiski ühel meelel selles, et NATO on praegusel kujul jätkusuutmatu, kirjutab ajakirjanik ja raamatute autor Edward Lucas BNSi kolumnis.

Puhvis juustega ülespuhutud ärimagnaat reageeris läinud nädalal sotsiaalmeedias sõbralikult minu artiklile ajalehes London Times, milles ma väitsin, et Euroopa (rahvaarv 500 miljonit ja SKP 20 triljonit dollarit) ei saa kontinendi kaitsmisel igavesti loota USA-le (rahvaarv 320 miljonit ja SKP 17 triljonit dollarit).

Atlandi liidu väiksema ja vaesema partneri kanda ei ole üksnes 70 protsenti alliansi kaitsekulutustest, vaid see panustab ka kaasaegsete relvade, rasketransporditehnika, luure ja sõjalise juhtimisega (ning riskib tuumarünnaku ohuga alliansi julgeolekutagatiste proovilepaneku korral).
Geopoliitilised sidemed nõrgenevad

Paraku on Ühendriike ja Euroopat siduvad geopoliitilised, ajaloolised ja isiklikud sidemed nõrgenemas. Hiina on USA huvidele suurem pikaajaline oht kui Venemaa. Berliini müürist ja Normandia randadest jutustavate lugudega üles kasvanud põlvkond – tänaseks 79-aastase John McCaini sugused inimesed – on lähenemas pensionipõlvele. Nooremad poliitikakujundajad ümisevad erinevaid toone.

Seda langust võimendab Euroopa tänamatuse ja valelikkuse tajumine. Külma sõja lõppedes lubasid NATO Euroopa liikmesriigid kulutada kaitsele kaks protsenti SKPst. Vähesed peavad sõna. Mis veel halvem, suure osa kaitsekulutustest neelavad varustuse asemel palgad. Tehnoloogia arenedes on lõhe USA ja Euroopa sõjalise võimekuse vahel suurenemas.

USA toonane kaitseminister Robert Gates hoiatas 2011. aastal peetud sünges kõnes eurooplasi kongressi – ja kogu Ühendriikide poliitikakogukonna – «kaheneva isu ja kannatlikkuse eest kulutada üha hinnalisemaid summasid riikide nimel, kes ei ole valmis eraldama vajalikke ressursse või tegema vajalikke muudatusi, et olla enda kaitsmisel tõsised ja võimekad partnerid».

Sestsaadik on maailmajao julgeolekuhädad süvenenud. Süüria on langenud kodusõtta, ISIS on Iraagis kanda kinnitanud ning Liibüa on vajunud anarhiasse. Pidurdamatu migrantide voog tõukab tagant populistide tõusu ning toob ilmsiks lõhed Euroopas. Venemaa on edukalt rünnanud Ukrainat ja ähvardab NATO eesliiniriike – Eestit, Lätit ja Leedut – ning NATOsse mittekuuluvat Soomet ja Rootsit.
Unine Euroopa ja imetlusväärne USA

USA on reageerinud imetlusväärselt, paigutades Poola ja naaberriikidesse raskesuurtükke ja soomukeid ning neljakordistades kulutusi liitlaste «julgestamisele». Euroopa reageering on olnud unine ja hädaldav. Enamik riike ajaks Venemaaga asju samamoodi edasi selle asemel, et seista härra Putinile vastu.

Mõistagi erineb see neid endid ähvardavate vahetute julgeolekumurede puhul, nagu terrorism. Needsamad riigid, kes vahutasid Edward Snowdeni paljastuste kohta sellest, et Ühendriikide luureteenistused tegelesid luureinfo kogumisega, paluvad nüüd neilt samadelt agentuuridelt abi, et jõuda jälile, jälgida ja dekrüptida pühasõdalaste sidepidamist.

Targad ameeriklased mõistavad, et nende riigi rahvuslikes huvides on hoida Euroopa tugeva, õitsva ja ühtsena, sest liitlaste (teiste seas Jaapani) toel on USA-l võimalik olla jätkuvalt reeglite kehtestaja maailmas. Üksi varitseb Ühendriike oht jääda Hiina ja selle liitlaste vastu vähemusse ja lõpuks neile ka sõjaliselt alla.

Ameeriklased teavad ka seda, et kui Kremli selle ukselävel – Ida-Euroopas – ei peatata, muutub ta tulevikus Ühendriikide huvidele veelgi suuremaks ohuks. Siiski ei saa mööda vaadata piirangutest, mida toonitab härra Trumpi vahutav kannatamatus. Meie, eurooplased, peame kiiresti tõstma kaitsekulutusi ja kulutama targalt, koondades ressursse ja võimekusi. Samuti peame valmistuma päevaks, mil Ühendriigid ei ole enam meie julgeolekuvihmavari. Seda tehes muudame tõenäolisemaks selle, et meie parim liitlane jääb siia.

Edward Lucas on rahvusvaheliselt edukate raamatute «Uus külm sõda» ja «Pettus» autor. Ta on ajakirjanik ning Washingtonis ja Varssavis tegutseva mõttekoja Center for European Policy Analysis (CEPA) asepresident.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40165
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Euroopa (rahvaarv 500 miljonit ja SKP 20 triljonit dollarit) ei saa kontinendi kaitsmisel igavesti loota USA-le (rahvaarv 320 miljonit ja SKP 17 triljonit dollarit).
Enam tabavamalt ei anna seda Euroopa kaassõitjate asustatud istepingi fenomeni nimetada.
Teen ettepaneku nimetada militaar.neti aprillikuu parimaks tsitaadiks. 8)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19518
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas ruger »

SEPKA-Leedus Nida poolsaarel toimunud võimalikust vene diversiooniõppuse Leedu pinnale jõudmisest pikem artikkel leedukeelses Delfis. Sündmus väidetavalt toimunud enne 2015 aastat. Keegi viimasest Tom Clancy loost nii vaimustusse sattunud. :write: :scratch:
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuani ... d=70932840
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40165
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ei imestaks, kui see piiriületamise jutt tõsi on. Korralikult kaitsmata piir lausa kutsub sellist jama kaela. Põhjus ei pruugi olla ei Kremli käsk, vaid selline lihtne asjake, et venelastel on teatud vägedes ammusest ajast komme korraldada sellised "mehelikkuse/meisterlikkuse proove" isikkoossesule (meenutame legende Kuperjanovi luurajate küpsuseksamist 90ndatek - hankida talu kanalast kana ilma kärata). Ülalpool tõenäoliselt teatakse, aga midagi ei tehta, kuniks kisa pole. :dont_know:

Seal poolsaarel pole midagi reaalselt nuhkida (Leedul pole mingeid saladusi, mida sedasi peab luurama), küll aga võis see jama vabalt olla Baltiiskis asuva seltskonna (nt merejalaväe luureüksused või mereväe allveediversandid) "õppus lahingule lähedases olukorras". :?

Lisage siia suurvene ükskõiksus (kilomeeter siia sinna, kakaja raznitsa) ja ongi vajalik kokteil koos.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Martin Peeter »

Trumpi seisukohtadel siiski on Ameerika ühiskonnas kaalu. Ei ole just hea lugemine.

http://www.businessinsider.com/george-f ... ion-2016-4

Ning kirjutaja mingi Vene mõjuagent ka ei ole.

https://en.wikipedia.org/wiki/George_Friedman

Kuidas peaks sellises olukorras käituma strateegiline kommunikatsioon? :scratch:
Dona nobis pacem!
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas nimetu »

Hoolimata retoorikast ei maksa mingit ülisuurt suunamuutust meie suhtes veel karta.
SANGER: There are several countries that have joined NATO in recent times – Estonia, among them, and so forth – that we are now bound by treaty to defend if Russia moved in. Would you observe that part of the treaty?

TRUMP: Yeah, I would. It’s a treaty, it’s there. I mean, we defend everybody. (Laughs.) We defend everybody. No matter who it is, we defend everybody.
Mitte et me peaksime oma olukorraga rahul olema ja kindad varna riputama. Oma maa kaitsmise eest vastutame peamiselt ikka ise. Sõnades saame kindlad olla alles siis kui need muunduvad tegudeks.
Lemet
Liige
Postitusi: 19936
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Lemet »

Venediktov Ehho Moskvõs Putini oodatavast tänaõhtusest kõnest Balti riikide teemal, NATO kohtumisest ja Donald Cookiga juhtunust...
А.Венедиктов
― Я поэтому и хочу сказать, что это хуже, чем «холодная война».

Е.Бунтман
― Да, это хуже. Скажи мне, пожалуйста. Сегодня Владимир Путин говорил, и говорил что-то слишком много о Балтике.

А.Венедиктов
― Послушайте, когда я говорю, я ничего не выдумываю, а когда я конструирую, я говорю, конструирую. Но вы же знаете, что я разговариваю с разными людьми, как я их называю, принимающими решение, десиджмейкерами. Балтика находится в прицельном, я бы сказал… плохое слово – во внимании и у наших политиков и у наших военных. Вы просто посмотрите уровень учений, вы просто посмотрите, что происходит на театре Балтийского моря. С Су-24 – это где случилось – с «Куком». Кстати, про «Дональд Кук» — это тот самый миноносец, который во время войны или после войны с Грузией зашел в Черное море. Его уже облетали там. Помнишь эту историю? Это боевая единица…

Е.Бунтман
― А это он…

А. Венедиктов: Балтика находится во внимании и у наших политиков и у наших военных. Вы просто посмотрите уровень учений
QТвитнуть
А.Венедиктов
― Это он же, абсолютно. То есть Грузию, 8-й год, Черное море тогда. И я говорю с людьми, и я понимаю, насколько понижено у них понимание уровня возможностей, скажем так. И Балтика остается слабой точкой НАТО, безусловно. И это понимают в НАТО. И, я думаю, что 20 апреля впервые за долгое время будет на уровне постпредов – я думаю, может полететь в Брюссель – НАТО – Россия впервые. И я хочу вот еще с Рогозиным, который был послом переговорить на эту тему. Я уверяю вас, что первый вопрос будет: «Дональд Кук» и Су-24. А второй вопрос будет от нас, от России: Наращивание военных группировок в странах Балтии и в Польше. Слушайте, это мы можем фантазировать – журналисты и вы, слушатели – я вам говорю, что военные с двух сторон наращивают там группировки. Это факт просто. По головам, по танкам-амфибиям, по самолетам, по базам. И псковские и калининградские штучки у нас происходят, а там это происходит в странах Балтии в Польше. Просто считайте солдат по головам. Смотреть туда надо, просто туда надо смотреть. И туда Владимир Путин сегодня вечером Сергею Брилеву про это… в смысле не про это скажет, он скажет другое – он скажет, что население Балтии резко сокращается, что в Литве сократилось на треть, в Латвии еще ситуация хуже, а к нам, наоборот, едут из Балтии, вспоминая ту самую девушку из Пермского университета или Тюменского или Томского – я не помню – вот видите, у нас лучше. Балтийским народам лучше с нами! Услышьте посыл.
http://echo.msk.ru/programs/personalnov ... 8660-echo/
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7206
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

http://rusjev.net/2016/04/17/ssha-i-izr ... v-rossiyu/
Juudid said siis suure tehingu Poolaga tehtud,miljardi taala eest ostavad poolakad
Hermes 450 ja Hermes 900 droone.Kokku siis 20 tükki.
Maasikas on selles,et juutide juurde sõitis Poola kaitseminister,kes avalikult on antisemiit aga,kui äriks läheb,siis juutidel tundub see asi olevat teisejärguline.
Artiklis vihjatakse ka,et ameeriklased vastutasuks loobusid seal enda droonidega võistlemast,et saada endale õhukaitse leping,mille maksumuseks loetakse 4 miljardit taala.
aero+
Liige
Postitusi: 143
Liitunud: 29 Juun, 2007 0:15
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas aero+ »

http://www.liveleak.com/view?i=a2b_1460657076

Mulle pakkus huvi nii "permanent US naval presence" kui "2 fighter squadrons - 40 planes" .
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Mercurius
Liige
Postitusi: 667
Liitunud: 08 Juul, 2011 14:02
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Mercurius »

:shock:
See nüüd oli küll midagi muud kui tavaliselt :!:

RAND-i järellainetus?

Loodetavasti tuleb see paber kunagi ka laiemale ringile lugemiseks.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist