"Viietuhande" küsimus

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Arvestades tollast ülimalt närvilist õhkkonda, ringi liikuvaid kõlakaid, vastavate ettevalmistuste olematust, juhuslikest ja pahatihti asjaomase väljaõppeta inimestest tehtud "patrulle" ja muud taolist, on lausa ime, et kuskil ei läinud tulistamiseks (ja sellest ei võtnud olukord järgmist vinti eskaleerumise suunas). :?

Just nende põhjuste tõttu ei pea ma 2007 tulemusi mingiks hiilgavaks võiduks. Päris napilt läks. Tagantjärgi tundub, et sündmuste areng tuli nii kohapealsetele putinoididele kui ka Kremlile üllatuslikult (tsentraliseeritud käsuahel failis) ning neil puudus kohapeal selge tegevusplaan/käsk, mis võimaldas meil haarata initsiatiivi ja suruda selle organiseerimata jama kiirelt maha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kapten Trumm kirjutas:Just nende põhjuste tõttu ei pea ma 2007 tulemusi mingiks hiilgavaks võiduks. Päris napilt läks..
..sama arvas ka tollane siseminister - ning vahetas KaPo peadirektori välja :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1716
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Poti soldat »

Lemet kirjutas:Seda ikka mäletad, mida tehti USAs viimase suure sõja ajal Jaapaniga USAs elanud jaapanlastega.
Eks ta ole, ajuvaba hüsteeria võib isegi arenenud demokraatias võimust võtta. Nagu hiljem on selgunud mingit tõsiseltvõetavat praktilist vajadust antud aktsiooniks ei olnud, ning kogu asja eest on seetõttu ka ametlikult vabandatud ja kompensatsiooni makstud.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Martin Herem »

Ja ministri arusaamine võttis aega terve aasta?
Vaatamata sellele, et ta ise oli enne peadirektor olnud ... no võib olla tõesti.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Martin Peeter »

Üldiselt on Kapo peadirektorile mõistlik kaks ametiaega järjest anda. Rohkem seadus ei luba ja teiselt poolt sellist tegelast ei saa jätta ripakile ka peale ametiaja lõppu. Alusele aga teist ametiaega ei pakutud.

Aga Pronksiöö ajal tegeles "viienda kolonni" küsimustega Kapos teiste seas Dressen, mis võis olla üheks altmineku põhjuseks. Dressen ilmselt teatas, kes kohalike "aktivistide" seas Kapoga koostööd teevad. See on luurajate maailmas ikka väga karm värk ja selle tõttu sai ta ka karmima karistuse kui Simm.

2007. aasta aprillirahutuste ajal tarvitas Aleksei Dressen alkoholi koos kaitsepolitsei vastuluureosakonda juhtinud politseidirektori Alo Lepikuga ning viimane ei olnud seetõttu suuteline tööd tegema. Pärast pronksiööd algatas kaitsepolitsei Lepiku ja Dresseni suhtes distsiplinaarasja, mille uurimine venis kuude kaupa. Lõpuks viidi mõlemad mehed üle madalamatele ametikohtadele.

Dressen nabiti kinni 2012 alguses. Enne seda võib Kapo suuremaks avalikuks tulnud võiduks pidada "kolmandik sulas" skandaali 2010 sügisel, mis näitab, et tolleks ajaks oli olukord Kapos jälle tugevam.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aprilli 2007 küsimus ei ole (ainult) Kapos.
Küsimus on selles, et süsteem taoliste olukordadega toime tulekuks enamvähem puudus - see, mida nähti oli miinimum, mida oli seni püsti hoitud ja mida suudeti kähku improviseerida. See, mis kokku pandi, oli selgelt over-stretched (no kui K-komando oli juba Rahvusraamatukogu ees maadlemas).
Kui vaadata seaduste "paketti", mida nimetati tabavalt "Pronksiöö paketiks", siis see annab juba ettekujutuse, kui kehvasti olid asjad juba fundamentaalselt. See, mis toimus, on paljuski iseloomustatav sõnaga "pardakk" - rohemehikestega poleks sellise kvaliteediga edukalt võideldud. Ärme unusta, et kui rohemehikesi Krimmis tutvustati, siis vahiti kogu maailmas suu ammuli - et on see siis sõda või pole sõda. Täna oleme targamad - aga samahästi võinuks see loomkatse ka siin toimuda.

Üks huvitavamaid tõdemusi, mis sündmuste järeldustena selgus, oli asjaolu, et tegelikult ei olekski saanud kaitseväelasi ja kaitseliitlasi rakendada - puudus õiguslik alus ("olukorrad" olid välja kuulutamata).

Klassikaks on ka saanud Laaneotsa tollane tõsimeelne tõdemus - mul on kasutada 200 meest (silmas peeti siis skaute, kes tollal kasarmus olid). Jah, hea et asjad ära tehti ja täna oleksime me palju paremini valmis, ka rohemehikesteks. Kuid sellised asjad peavad olema preventiivsed, mitte reaktiivsed. Meil on kõvasti õnne olnud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3818
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Jaanus2 »

Te ikka vaidlete siin sellel teemal. Ei ole võimalik kindlaks teha täpselt, kui palju on neid, kes kriitilisel hetkel tegelikult selga tulistavad. Osa neist võivad olla eelmisel rahulikul päeval suht. lojaalsed, aga kriitilises olukorras käib krõks. Nagu ka venelastel Eesti kaitseväes, millest on rääkinud-kirjutanud Hvostov ja selle eest laita saanud. Kuigi ta peaks oma tausta tõttu süvahoovusi paremini tajuma.
kana tagumik
Liige
Postitusi: 1870
Liitunud: 13 Mai, 2009 19:12

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas kana tagumik »

Pronksiöö rikkus venelaste ( sh mitte kohalike, keda kasutati, vaid planeerijate) plaanid ära. Plaan oli nii, et teeb eesti valitsus, mis teeb - jätab samba sinnasamma, kus on - saab jätkata meeleavaldusete ja muude aktsioonidega, mis näitaks "vene vähemuse kehva olukorda" ja eesti fašismi. Viikase sammas silma alt ära - siis saab seda aktsiooni jällegi - vt eelmine lause.

Et niiehknii oleks eesti valitsus pidanud kaotajaks jääma. Pronksiöö märatsemine aga lõpetas kiirelt igasugused nö neutraalsema või muidu ükskõikse lääne avalikkuse sümpaatiad "rõhutud venelaste" suhtes ja neutraliseeris võimaliku tekkida võinud pahameele vasakpoolselt meelestatud lääneeuroopas kuju äraviimisega seoses "sõja võitjate haudade rüvetamise pärast".

Provokaatorid siia ei saadetud mitte rüüstama ja põletama - sedasorti ürituse mõttetust ja kahjulikkust mõisteti moskvas hästi - vaid justnimelt orgunnima provokatiivseid akte, mis võimaldaks kohalikku valitsust näidata halvas valguses. Meeleavaldused - plaanitud - enam asja ei saanud, kuna mass tegeles rüüstamisega ja ma võin vaid oletada - ka see ganja või mis see tapetud tegelase nimi oligi - likvideeriti provokaatori poolt ( või too ässitas) - aga see võis juba olla katse kiiresti muutunud oludes midagi improviseerida.

Jutt pole mitte oletus, vaid teravamad pliiatsid ajakirjanduses panid sellise pildi kokku ( enne masu neid veel ajalehtede palgal oli).
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas EOD »

Vanarahva tarkus ütleb: "Veri on paksem kui vesi". Seetõttu saab ka Moskva režiim edukalt manipuleerida end venelastena identifitseerivate inimestega. Vaatamata sellele, et hõivatud aladel elavad venelased jäävad "puu ja koore vahele". Jäme ots saab olema Moskva poolt sissetoodud valitsejate käes. Kohalikele venelastele jääb kulumaterjali roll ja õigus olla "vabastamise" eest piiritult tänulik. Häda sellele, kes oma tänulikkust piisavalt ei ilmuta. Ukrainas on see selgelt näha.
Pronksiöö sündmused arenesid nii, nagu arenesid seetõttu, et ilmselt oli Moskval plaan need käima lükata 9. mail. Selleks ajaks pidid saabuma ka organisaatorid, nagu omal ajal Ždanov. Aljoša sõjaväekalmistule äraviimine aprillis sundis vastaspoolt korraliku ettevalmistuse ja juhtideta improviseerima. Kohalikud "öövahid" sellega hakkama ei saanud. Üritus läks käest ära ning muutus kontrollimatuks märatsemiseks ja marodööritsemiseks. Pakuksin, et siin avaldus meie (vast ka liitlaste) luure hea töö. Osati sündmusi ennetada.
Massiliste korrarikkumistega võitlemine on politsei ülesanne. Leida ja isoleerida ässitajad ning hajutada ülejäänud mass, kellest rõhuv enamus on kaasajooksikud või lihtsalt uudishimulikud. Sõjavägi sellega hakkama ei saa. Klassikaline näide on sündmused Tbilisis 9. aprillil 1989, kus kindral Igor Rodionovi juhitud väed saadeti laiali ajama massimeeleavaldust. Lõppes see operatsioon teatavasti väga veriselt ja oli üheks naelaks impeeriumi kirstus. Jätkuvalt olen arvamusel, et Moskva tegi sellest ebaõnnestumisest järeldused ning Eesti Siseministeeriumile allunus sõjaväestatud üksuste laialisaatmise taga on Kremli mõjuagentide tegevus, eesmärgiga sundida Eesti valitsust samuti kasutama massiliste korrarikkumiste vastu sõjaväge.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

olen arvamusel, et Moskva tegi sellest ebaõnnestumisest järeldused ning Eesti Siseministeeriumile allunus sõjaväestatud üksuste laialisaatmise taga on Kremli mõjuagentide tegevus, eesmärgiga sundida Eesti valitsust samuti kasutama massiliste korrarikkumiste vastu sõjaväge.
See näib olevat ka õnnestunud, sest Pronksiöö ajal oli õppinud mehi napilt. Peale pronksiööd aga kirjutati seadusandlusesse sisse KV ja KL kasutamine sellisel puhul.
St täna suurema jama puhul lähebki sõjavägi tänavale. Pronksiöö ajal oli siin väljas praktiliselt kõik, mida sisejulgeolek panna suutis (va piirivalvekordonite koosseisud).
Märatsejate arvusid hinnatakse alla 1000 - see on massirahutuste kontekstis pisirahutus.

See, mis 2007 toimus, võis vastase jaoks olla ka luurelahing (razvedka bojem).
Kus selgitati välja, mis jõud välja pannakse ja kui kaua vastupanu oodata on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
EOD
Liige
Postitusi: 4694
Liitunud: 12 Jaan, 2006 15:57
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas EOD »

Peale pronksiööd aga kirjutati seadusandlusesse sisse KV ja KL kasutamine sellisel puhul.
Seadusandlus seadusandluseks, kuid kas KL ja KV saavad ka vastava väljaõppe? Sõjaväge õpetatakse vastast ümber piirama ja hävitama, mitte massilises korrarikkumises osalejaid võimalikult väikest kahju tekitades hajutama. Ainult juhtide ja ässitajate suhtes karme võtteid kasutades.
Rodionov tegutses Tbilisis sõjaväe loogikast lähtudes. Väljakule kogunenud rahvamass piirati sisse, väljakule loobiti rahva sekka pisargaasigranaate, väljakult väljamurdjaid/põgenejaid raiuti jalaväelabidatega... Inimesed surid ka suure koguse pisargaasi sissehingamise tagajärjel, mistõttu Rodionovit süüdistati ründemürkide kasutamises. Tegelikult kasutati tavalisi, "Tšerjomuhha" (pisargaasi CN) granaate, kuid tehti seda valesti. Vahendid olid õiged, kuid taktika vale.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eestis on madala taseme taktikaõpikud kõik avalikult kättesaadavad neist - antud teemale (aga ka hübriidsõda, mässuvastased operatsioonid -need pole sama, mis märulivastased) pole seal ühtegi lehekülge pühendatud. Selles olen sinuga nõus, et jättes kõrvale käputäie sõjaväepolitsei eriala sõdureid, KV ega KL sinu kirjeldatud viisil ja tõhusalt politsei asemel tegutseda täna ei suudaks. Aur ja raha kulub täna siiski konventsionaalse maaväelahingu peale.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Lemet »

Vahendid olid õiged, kuid taktika vale.
Tegelikult ei olnud ka taktika vale...kasutajate seisukohast. Tegutseti nii, nagu oli õpetatud. Seepärast ongi vale kasutada sõjaväelasi politsei asemel.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Me näeme veel lähikümnendil sõjaväestatud pääste ja politsei tagasitulekut, arvan.
Nii nagu on viimase aastaga tõusnud kuumaks teemaks ka tsiviilkaitse, tõusevad ka need asjad.
Küsimus on ainult sündmuses, mis need ajendavad. Ja millal see pauk käib ning kui kõvasti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
madiss
Liige
Postitusi: 409
Liitunud: 20 Nov, 2015 23:40

Re: "Viietuhande" küsimus

Postitus Postitas madiss »

Pronksiöö ürituse oleks võinud Moskva tahtmise korral relvastatud provokaatorite abiga palju verisemaks muuta, nähtavasti kokkukirjutatud stsenaarium ei näinud seda lihtsalt ette.

Võimalik, et Moskvale ei meeldinud lääne eriteenistuste kasvanud aktiivsus Baltikumis, enne seda olid olnud just sõjaväeluure pingelised skandaalid ja muud sarnased jamad, mida poliitikute abiga ei õnnestunudki edukalt summutada, sekkusid lääne eriteenistused jne. Siis tekkis Moskva vaatevinklist tahtmatult uus olukord, kas olemasolevate avastatud sõprade abil struktuurides veel korraldada midagi või lasta nad tuimalt kõrvale heita.

Pigem oli see selline sõbralik meeldetuletus läänele, natole stiilis, kes on Baltikumis tegelikult peremees ja seda üritab kapo oma kohvritega veel jätkuvalt läänele meelde tuletada.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 9 külalist