Kremli trollidest

Ideoloogiline sõda, ajupesu...
Heal lapsel mitu nime!
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Kodumaa tundku oma kangelasi.

Pilt
Aleksander Veskilt

Jääb mulje, et tegutseb tankistina. Viimati skvottis Koplis.

Kui kuskil näete, pakkuge suitsu.
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas herman30 »

Kas selline koorma treppil ei ole ohltik?

Pilt
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Mis mind huvitab on see, et kuidas toimub tegelikult see igasuguste ressursside "ülesostmise" protsess.
Ilmselgelt mingi Kremlitrolleibussi osakond otsib välja vastavad ressursid, millistel on suur vaatajas/lugejaskond, analüüsib/hindab, kas üldse on reaalne see "üles osta" ja siis tulebki minu jaoks see kõige huvitavam osa protsessist, elik edasised Kremlitrolleibussi tegevused. Kes võtab kontakti ressursi omanikuga? Kuidas võtab? Mida pakutakse? Kuidas pakutakse? jne.
Fucsi käsul, havi tahtel:

Venemaa propagandistid on hakanud populaarseid Läti veebilehti üles ostma
Raimo Poom, raimo.poom@epl.ee
Eesti Päevaleht
Lõunanaabrite IT-blogija tõi päevavalgele Läti riiki mustava uudisvoo uue ähvardava laine.

Kui tuntud Kremli propagandakanal Sputnik tahtis Lätisse laieneda, ei tehtud nende elu lihtsaks. Lõunanaabrite võimud keelasid neil märtsis esimese valikuna registreeritud kohaliku internetiaadressi kasutamise ja uudistega tahtlikult manipuleeriv kanal kolis turtsumise saatel välismaa serverisse, kuhu Riia võim ei ulatu.

Nähtavasti pole Sputnik ega muud senised propagandauudiste levitamise püüded Lätis piisavalt õnnestunud, sest sel sügisel on täheldatud uut katset tekitada Läti ühiskonda õõnestavate uudiste murdlaine. Seekord on asjale lähenetud hoopis teisiti, selgus kohaliku IT entusiasti Jānis Polise blogipostitusest.

Polis kirjutas, kuidas Läti venemeelsete erakondade ja poliitikutega seotud mees on paari kuuga rajanud riigi mõõtmete kohta tõsise meediamasina. Seejuures äratab tähelepanu moodus, kuidas ta on seda teinud. Selle mõistmiseks tuleb natuke Läti internetti süüvida.

2014. aastal sigines lätikeelsete Facebooki kontode sekka Tomi Naljade ehk Toma Joki nimeline leht. Sellele postitati huumorit ja lehe külastatavus suurenes mühinal. Praeguseks „meeldib” see leht ligi 150 000 lätlasele ja on seega Läti kõige populaarsem Facebooki konto.

Pool miljonit jälgijat

Naljakülje asutas Toms Litovnieks, keda Läti majandus-politsei on varem puistanud ebaseadusliku failijagamisserveri pidamise eest. Mõistnud kiiresti enda rajatud kullaaugu tähendust, asutas ta Facebookis hulga harukontosid, millele omakorda järgnes veebileht tomstv.lv, mis selle aasta sügiseks jõudis Läti 15 külastatuma lehe hulka. Litovnieks on väitnud, et tema Facebooki lehtede kogujälgijate arv ulatus poole miljonini.

Tagantjärele tegi Polis selgeks, et kogu kupatus kuulus Litovnieksile selle aasta septembrini, pärast seda sai Facebooki kontode ja veebilehtede omanikuks Ivan Stalnoi, kes on seotud Läti kõige venemeelsemate poliitikutega.

Stalnoi nimi seostub esmalt praeguse Läti Vene Liidu ehk Tatjana Ždanoka erakonna eelkäija noorteliikumisega, mida ta juhtis. Seejärel ajas ta äri ettevõtjatega, keda teati Krimmi okupeerimise legitimeerimise toetajatena. Viimaks töötas ta ajakirjanikuna venekeelses telejaamas TV5 koos lõunanaabrite peamise venekeelseid valijaid esindava poliitjõu Koosmeel ridadesse kuuluva Andrejs Mamikinsiga.

Kohe pärast suurte Läti klikimagnetiks olevate saitide soetamist käivitas Stalnoi uued oma „uudistesaidid”: lätikeelse nozagts.com-i ja venekeelse ukradeno.com-i (mõlemad tähendavad tõlkes „varastatud”).

Nii Nozagts kui ka Ukradeno taasavaldavad internetist võetud uudisjutte, seejuures nimetult ja enamasti allikale viitamata. Mõlema puhul võib märgata, et Lätisse puutuvad uudised on keeratud kraadi võrra halvustavaks. Näiteks pajatatakse seal kurba lugu pensionärist, kes peab süüa saamise nimel sokke müüma.

Seejuures pole Toma Joki omandatud sotsiaalmeediat ja veebisaite unarusse jäetud. Endise naljalehe veebikohalolek, mida toetab ikka suure kasutajaskonnaga Facebooki konto, on integreeritud nimetatud Nozagtsi „uudistelehega”. Sinna sattunud inimene näeb esialgu justkui meelelahutusportaali, mille äärel vilguvad tegelikult juba propagandauudised ja ajupesuni on üksainus samm.

Kuidas ja mis tingimustel läks Läti üks suuremaid sotsiaalmeedialehti ühtäkki Kremli propaganda käsutusse, pole teada. Kuid võttega on pandud potentsiaalselt alus paljutõotavale inimeste peade segiajamise platvormile.
Pilt


Vene meedia tulistab Läti kaitseväe juhataja pihta
Lauri Laugen
Läti ajaleht Neatkarīgā Rīta Avīze (NRA) kirjutas, et Vene väljaanne Rossiiskije Vesti avaldas äsja hübriidsõja raames provokatiivse artikli 1991. aastal aset leidnud kuriteost, millest olevat osa võtnud Läti relvajõudude praegune ülemjuhataja Raimonds Graube.

Rossiiskije Vesti fabritseeritud loo järgi olevat Graube Riia 1991. aasta 19. ja 20. jaanuari sündmuste ajal töötanud mingi kolmanda jõu heaks. Väidetavalt võtnud ta neljaliikmelise grupi liikmena osa provokatsioonidest Riia OMON-i võitlejate vastu ja tagatipuks tabatud joobnuna autoroolist.

Artikkel põhineb kellegi Didzis Meiersi jutul. Rossiiskije Vesti väitel olevat see isik hiljem enesetapu sooritanud. Seetõttu ei saa lugu ka kinnitada ega ümber lükata. Graube ise ütles artiklit kommenteerides, et luukeresid tal kapis ei ole ja tulevahetuse ajal, mida talle süüks pannakse, viibis ta mujal ja korraldas barrikaadide püstitamist. Artiklit nimetas ta absurdseks.

Läti seimi riigikaitse, siseasjade ja korruptsiooni tõrjumise komisjoni esimees Ainars Latkovskis on Rossiiskije Vestis ilmunud artiklit seostanud niinimetatud hübriidsõjaga.

Kanada ajakirjaniku pea pumbati propagandat täis

Kui tuleval aastal NATO kohaloleku suurendamiseks Eestisse saabuvat pataljoni juhivad Briti kaitsejõud, siis Lätisse tulevate liitlaste juhtriik on Kanada. Seetõttu on nii Riias kui ka Ottawas kardetud propagandasurve tugevnemist.

Nädalavahetusel vupsas paras propagandamats välja ootamatust kohast: Kanada väljaande National Post ajakirjanik käis Lätit kaemas ja jäi seal väga ühekülgse vaatega inimeste jutu lõksu. Pärast reisi kirjutas ta loo selle kohta, millist riiki Kanada sõdurid tema arvates kaitsma lähevad. Lätlased olevat peamiselt rikkad kröösused, kes elavad vaese rõhutud venekeelse vähemuse kukil. Venekeelsed elanikud olevat Kanada lehemehe jutu järgi sunnitud ostlema kirbuturgudel, aga Riia nooblites poodides käivat ainult lätlased.

Lätlaste hirmuvalitsus tuginevat näiteks riigi võimalusele vene keele kõnelejatelt iga kell pension ära võtta, muust rääkimata. Läti Kanada-suursaadik kirjutas Läti kohta kõverpeeglikuvandi avaldanud ajalehele pika avaliku vastuse, milles lükkas põhjalikult ümber pea kõik artikli väited ja soovitas ajalehel edaspidi peale tänavaküsitluste uurida ka mõne eksperdi arvamust.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Fucs »

Kriku kirjutas:
Fucsi käsul, havi tahtel: ......
8)

Kes see hr./pr. Havi on?

:wink:

No minu vähetundlik sisetunne räägib mulle juba jupp aega, et keskendugem tõsisemalt infosõjale.

Meedia (s.h. internetimeedia) peaks olema teatud klientuurinumbritest ka levikualast/ulatusest alates määratletud kui "strateegiline kaup või nähtus", millele peaks (meie uues olukorras ja väljakujunenud tegelikkusest lähtuvalt) kehtima eristaatus ja erinõuded. Peavad olema konkreetsed vastutavad isikud ja seadusandlus, mis võimaldaks teha teatud ettekirjutusi ja seada piiranguid.
Sealhulgas selliste ressursside müük (piirangud) analoogselt nt. piiriäärsete kinnistute müügi, või minupärast kasvõi relvadega jms "strateegilise kaubaga".

Meie Propastop teeb selles mõttes tänuväärset tööd, et üritab leevendada oma tegevusega meie infosõja rindel valitsevat bardakki. Aga selliste tegevuste tulemuslikkus oleneb nii mitmest pisiasjast ja suuremast asjaolust ("Propastop" laadsete toodete tarbijaskond VS propat ja infosõda pidavate ressursside tarbijaskond jms), et ainult sellistele tegevustele lootma jääda meie ei saa mitte (ja mõelda, et nüüd ongi TEHTUD ja võib jalad seinale visata).
Как известно, «идеи, овладевшие массами, становятся материальной силой», и потому часто именно от эффективности кампаний по обработке общественного мнения, по внедрению в него соответствующих идей и понятий зависит, какие именно идеи и ценности – вульгарный социал-дарвинизм или идеи добра и справедливости – становятся определяющими в сознании людей.
Современные информационные технологии позволяют по-новому объединить людей, фактически абсолютно их разъединив, разложив общество на человеческие атомы, превратив его в гомогенизированную мегатолпу индивидов, которых ничто не объединяет, ибо искусно введены сложные системы разделения, не позволяющие людям осознать свою общность с другими. Атомизация общества, основанная на стимулировании крайнего индивидуализма, фабрикует атомизированного массового человека, растворенного во вненациональной культуре, лишенного традиционных религиозных ценностей, социальных привязок и ориентиров.
рост технической и информационной вооруженности общества, становящегося все более массовым, делает проблему идеологии как никогда актуальной, ибо это проблема содержания духовного пространства. И именно в духовном пространстве, в пространстве формирования метаценностей и метамотиваций, будет происходить самая напряженная информационная война...
http://www.socionauki.ru/journal/articles/136100/

____________________________________________________________________________________________
Основы ведения информационной войны [1997]
http://www.lib.ru/SECURITY/kvn/corner.txt

Профессор МГИМО, специалист по медиа-манипулированию Валерий Дмитриевич Соловей рассказывает о методах и принципах ведения информационной войны. [2014][56 minutit.]
https://www.youtube.com/watch?v=eUq7Sds_9bI

Информационная война
В ходе информационной войны можно выделить три основных этапа:

определение целей (зачем это нужно и что необходимо получить в результате);
стратегия, которая должна учитывать четыре базовых компонента коммуникационной технологии (подготовка сообщения, определение канала, выбор коммуникатора, целевая аудитория, на которую ориентировано сообщение);
план тактических мероприятий.
http://www.modernarmy.ru/article/282/in ... naya-voina
____________________________________________________________________________________________

EL ei toeta «infosõja» käsitlust ja panustab selgitustööle [2016][PM]

Pärast USA valimisi sagenesid Vene inforünnakud Baltimaadele [2016][PM]

Kremli totaalne infosõda ilma moraalsete piirideta [2016][Diplomaatia][Hea lugemine!]

Infosõda: kui sa ei räägi ise oma lugu, teevad seda teised [2014][PM Riigikaitse]

Kes ja kuidas võitles Gruusia-Vene infosõjas? [2008][Diplomaatia]

____________________________________________________________________________________________

WaPo Releases Report on Russian Propaganda Sites- List Includes: Drudge Report, Wikileaks, Zerohedge, Infowars…
Jim Hoft Nov 24th, 2016 8:57
http://www.thegatewaypundit.com/2016/11 ... -infowars/
The entire list is here: http://www.propornot.com/p/the-list.html and includes several conservative websites along with several satirical fake news websites.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Meedia (s.h. internetimeedia) peaks olema teatud klientuurinumbritest ka levikualast/ulatusest alates määratletud kui "strateegiline kaup või nähtus", millele peaks (meie uues olukorras ja väljakujunenud tegelikkusest lähtuvalt) kehtima eristaatus ja erinõuded. Peavad olema konkreetsed vastutavad isikud ja seadusandlus, mis võimaldaks teha teatud ettekirjutusi ja seada piiranguid.
Sealhulgas selliste ressursside müük (piirangud) analoogselt nt. piiriäärsete kinnistute müügi, või minupärast kasvõi relvadega jms "strateegilise kaubaga".
Suure idanaabri juures näiteks on, tehakse ettekirjutusi ja seatakse piiranguid.

FB lehekülje puhul on veel see probleem, et see pole ju ettevõte. Inimesel on lepinguline suhe FB-ga (milles FB-l on õigused ja inimesel kohustused, aga see on teine jutt) ning kuidas saaks riik piirata inimest oma FB salasõna ja kasutajanime kellelegi edasi andmisel...?

Ettevõtte, näiteks "Eesti Meedia", osaluse müügile ilmselt oleks võimalik piiranguid seada.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Fucs »

Jah, ma hooman küll kogu teema keerukust ja erinevaid takistusi.
Vheisbuukarite puhul saab muidu erinevaid asju piirata küll. Päris lootusetu see asi ei ole. Ehe näide kasvõi seesama kangelane Aleksander oma UKR uudistega.... kuigi ka vheissbuuk pidavat mingite kõlakate kohaselt mingis osas VF käpa all olema.. :roll:

Asi oleks lihtsam, kui probleemi olemasolu tunnistaks laiem seltskond (EU, USA jne) ja võtaks vastu vastavad ühisdeklaratsioonid ja seadusandluse, mille puhul saaks sellised "üle antud ressursid", mille sisu ja mõju on "strateegilised" (teatud tunnustega) sulgeda kiirelt. See puudutab siis igasugust sotsmeediat ja seal füüsiliste isikute poolt presenteeritavat intellektuaalset omandit. Sõnavabadus ja teovabadus ei ole kunagi tingimusteta piiritu.

Ma sellepärast viskasin ka lingi "EL ei toeta «infosõja» käsitlust ja panustab selgitustööle"....
Suure idanaabri juures näiteks on, tehakse ettekirjutusi ja seatakse piiranguid.
Eks igasuguseid ettekirjutusi ja piiranguid tehakse-seatakse igas riigis.
Sealjuures on võimalik ka täpselt samadele teemadele "piiranguid ja ettekirjutusi" teha erinevates riikides täiesti erinavalt. IMHO pole oluline mitte kas "idanaabri juures" tehakse ettekirjutusi ja seatakse piiranguid (ning kas meie peaks tegema samamoodi), vaid kuidas (ja ka kellele).
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Osa piiranguid või ettekirjutusi on ikka sellised, et neid tsiviliseeritud riikides põhimõtteliselt ei tehta. Näiteks blogide jms. registreerimise kohustus olenevalt lugejate arvust või kasutajate andmete kodumaa serverites hoidmise kohustus. Ma kardan, et osaluse piiramine läheks samasse lahtrisse. Ajakirjandus, eriti Lääneriikides, on tänapäeval ülimalt globaalne rahvusvaheline äri.

Läti varaste leheküljel kirjeldatud tegevus mahub kindlasti sõnavabaduse alla - telegram.ee ja sarnased väljaanded Läänes ilmutavad palju hullemat saasta - kuid probleemiks võiks olla autoriõigus. Samas, keegi ei keela "Postimehes" ilmunud uudise alusel uut uudist kirjutamast ja sellele natuke värvi juurde lisamast. Kui neid väga pitsitama hakkaks, siis nad lihtsalt seaksid sisse mingi primitiivse algallikale viitamise ja oleks JOKK.
madiss
Liige
Postitusi: 409
Liitunud: 20 Nov, 2015 23:40

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas madiss »

Atlandi Nõukogu: Kremli trooja hobused – vene mõju Prantsusmaal, Saksamaal ja Suurbritannias...

http://www.atlanticcouncil.org/images/p ... b_1116.pdf

Pilt

Pilt

Pilt

Pilt
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19203
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas ruger »

Vene poolsest mõjutamisest käsitlemast Ukraina konflikti lääneriikide ajakirjanduses
This report analyses Russian propaganda and disinformation – here collectively called strategic deception – concerning the conflict in Ukraine. The strategic deception is not exclusively a Russian term, but it does capture what we think is an essential feature of the current Russian foreign and security policy. It is driven by attempts to put the adversary into a defensive posture and off balance, and thus, to create conditions for surprise.

The methods utilized in contemporary Russian strategic deception are partly the same that were already used in Soviet propaganda. But where Soviet propaganda was anchored in ideological truth claims, the contemporary Russian variant can be compared to a kaleidoscope: a light piercing through it is instantly transformed into multiple versions of reality.

The main purpose of this report is to examine in detail the emergence and evolution of Russian metanarratives and the terms of distraction about the conflict in Ukraine, and on the basis of this analysis to ascertain the main policy objectives of Russian strategic deception inside Russia and in selected countries of the European Union.

It is concluded that the best defence against strategic deception is well-grounded, fact-based knowledge and the willingness to invest into gathering it. No fog of falsehood is able to penetrate the solid walls of well-grounded knowledge and firm commitment to one’s values.
http://www.fiia.fi/assets/publications/ ... sehood.pdf
http://www.fiia.fi/en/publication/588/fog_of_falsehood/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Roamless »

Rääkides Le Pen-st, mis nüüd siis juhtus, Kremlil rahaga tuuga? 9 miljonit pole ju nii suur summa, et mitte ära oodata, kas investeering ennast ära tasub. Laulab ju tädi Kremlile sobival toonil, isegi Krimmi vallutamise tunnistas legaalseks.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=76816152
Unforeseen consequences
soul
Liige
Postitusi: 2888
Liitunud: 12 Nov, 2005 22:59
Asukoht: Lõuna
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas soul »

Roamless kirjutas:Rääkides Le Pen-st, mis nüüd siis juhtus, Kremlil rahaga tuuga? 9 miljonit pole ju nii suur summa, et mitte ära oodata, kas investeering ennast ära tasub. Laulab ju tädi Kremlile sobival toonil, isegi Krimmi vallutamise tunnistas legaalseks.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=76816152
Küll venelased ta mõne uue skeemiga välja aitavad, see ju peenraha, hetkel kruvivad meele järgi olemise hinda kõrgemaks.
soul
Liige
Postitusi: 2888
Liitunud: 12 Nov, 2005 22:59
Asukoht: Lõuna
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas soul »

Eesti uurijad murdsid lahti trollirobotite saladuse – et nende vastu paremini võidelda
http://geenius.ee/rubriik/moodne-sodur/ ... -saladuse/
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Fucs »

soul kirjutas:Eesti uurijad murdsid lahti trollirobotite saladuse – et nende vastu paremini võidelda
http://geenius.ee/rubriik/moodne-sodur/ ... -saladuse/
“Mina olen koguaeg soovitanud Eesti riigil sellega tegeleda, valmistada sotsiaalmeedias ette suuremat hulka libakontosid ja tekitada endale võime sotsiaalmeediat korralikult kammida ja vajadusel oma sõnumeid suunatult automatiseeritult välja saata. See oleks mõistlik võime, mis riigil võiks olla,” räägib Tammet.
+10 :!:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kremli trollidest

Postitus Postitas Kriku »

Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist