enamlastega kaasaläinud eestlased?

Lahingud ja üksused. Relvad ja tehnika. Varustus ja autasud. Kõik teemasse puutuv..
Vasta
Kodukäija
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 27 Jaan, 2017 11:28
Kontakt:

enamlastega kaasaläinud eestlased?

Postitus Postitas Kodukäija »

Natuke teistpidine küsimus:
Kust leida infi enamlastega kaasajooksnud eestlaste kohta 1919 ehk teisisõnu punaste poolt mobiliseeritud eestlaste kohta 1919a? Sugupuud koostades ilmus välja sedasorti optant, kes 1920a soovis tagasi tulla Eestisse. Siis jäljed kaovad. Olla olnud muusikant, tänu Eestist kaasavõetud kihelkonnakoori pillidele. Natuke isegi nagu naljakas-napakas juhtum...
Yks
Liige
Postitusi: 1915
Liitunud: 04 Juun, 2014 8:48

Re: enamlastega kaasaläinud eestlased?

Postitus Postitas Yks »

Peale sakslaste lahkumist, Eestis mobilisatsioone mujal kui Narva (ja ümbrus) ning Võru (ja Võrumaa) Punaarmee minu teada läbi ei viinud. Ei jõutud reageerida 18.detsembril vastuvõetud dekreedile, mille kontekstis mobilisatsioon suudeti Narvas välja kuulutada alles 12.jaanuaril ja Võrus vist 15.jaanuaril.
Eesti Rahvavägi nimelt segas... Mobiliseeritute üldarv võrreldes vabatahtlikega jäi väga tagasihoidlikuks. Mitte üle paarituhande mehe, kui sedagi.

Ülejäänut saad lugeda juba vägagi ammendavast käsitlusest. Mainitakse ka allikaid.
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?t=193
Kodukäija
Uudistaja
Postitusi: 2
Liitunud: 27 Jaan, 2017 11:28
Kontakt:

Re: enamlastega kaasaläinud eestlased?

Postitus Postitas Kodukäija »

Toimikust lugesin, isiku enda kirja pandu põhjal olevat teda "mobiliseeritud" (jutumärgid minu lisatud" 28.01.1919 punasesse sõjaväkke muzõkanskaja komanda-sse. 1920a oli ta: 19. "sapasnoi" polgus Brjanski linnas, ikka muusika komandos. Siis sealsamas 19.san. strol.polgus. seal olevat jäänud haigeks ja tagasi teda enam ei saadetud sinna polku. 21.a 20.jaaniuaril on aadressiks märgitud Moskva, evakueerimise polk. Venelased ei tahtnud teda kuidagi tagasi Eestisse lasta. Eestlased takistusi ei näe, kui vaid pille :D tagasi ei taheta. Kas taheti, andmed puuduvad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist