Ajateenistuse pikkus ja väljaõppe küsimused

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No kui eesmärk oleks nt moodustada ajateenijatest rühmasuurune küberkaitse üksus, siis olemasoleva 14 tuhandelise (mehed+naised) aastakäigu pealt on sobivad vennad igal aastal (kogemusega) päris kindlasti võimalik kokku korjata. Iseasi, mis nad sellest arvavad.

Sama käib laias laastus pea igasuguse KV toimimiseks vajaliku eriala kohta (piiranguks on ainult see, kas seda Eestis tsiviilis kasutatakse või mitte). Ka taoline soomukite raadiote remontimine, mida Iisraeli näites tegid kirikute kaudu üle ilma kokku kogunenud pensionäridest mammid, on kindlasti võimalik aja/asendusteenistuse põhjal korraldada, kui seda väga tahta. Arvan, et isegi raadiotehnika inseneride tasemel peaks see võimalik olema (igal aastal lõpetab kümneid TTÜ sel alal).

Kõik inimesed ka ei näe "funni" metsas ööbimises või tavalises sõdurielus. Neile võib-olla on mokkamööda nt 14-kuuline asendusteenistus, mille käigus nad saavad umbes KL tasemel elementaarse väljaõppe ning annavad oma panust autojuhina, kokana või arveametnikuna.

Tehnikaarmeele üle minnes aga tuleb vältimatult õppida lahendama tehnilisi probleeme ise, kasutajatasemel. Patrias hooldust sadadele sõjamasinatele me ei jõuaks kinni maksta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas A4 »

Võite mind nüüd süüdistada selles, et lahenduste otsimise asemel üritan leida „ettekäändeid“, miks ja kuidas ikka ei saa teha, aga mina olen ja jään skeptiliseks selles osas, et on väga otstarbekas, majanduslikult kasulik ja ilma negatiivsete kõrvalmõjudeta see, kui hakkame ajateenijaid massiliselt (võrreldes) tänasega sisuliselt rakendama tasuta tööjõuna ametikohtadel, mida täna mehitatakse (tihtipeale) niigi madalapalgaliste tsivilistidega.

Suures pildis saab ajateenistust õigustada (ühiskonnale laiemalt, aga eriti ajateenijatele endile) eelkõige sellega, et seeläbi valmistab riik ette üksusi ja võimeid, mis on riigi sõjaliseks kaitsmiseks hädavajalikud ja mida ei ole võimalik ega otstarbekas turult n-ö sisse osta. St. turult me ei saa ega ka taha sisse osta jalaväepataljone, suurtükiväepataljone, luurekompaniisid jne. Küll aga saab tööjõuturult või erasektorilt teenusena sisse osta kokkasid, elektrike, ehitajaid, autoremondilukseppi, raamatupidajaid jne. Ajateenijate kasutamine IT-meestena, teavitustöö tegijatena, teatud tasemeni ka autoremondispetsialistidena on mõistlik (ja seda ka juba täna tehakse) olukorras, kus nähakse ette, et sama ülesannet täidab inimene ka oma SA-üksuses. St. see „erialane“ töö on tihedalt seotud sõjalise väljaõppega ja vastava reservüksuse ettevalmistamisega, aga milliseid SA-ülesandeid anname me sellele sõdurile, kelle 8 kuud möödus väeosa seinu pahteldades-värvides, raamatupidajana, või rahuaegse söökla kokana?

Teiseks, kui me tahame samal ajal nendele „töö-ajateenijatele“ anda ka vähemalt mingigi SBK tasemel väljaõppe, siis ei saa me teha enam „töötamiseks“ rakendada mitte 8-11 kuud, vaid 3-4 kuu võrra vähem. St. selleks, et aastaringselt tagada neid teenuseid, mida täna (aastaringselt) tagavad tsiviilteenistujad või sisseostetud teenused, on veel sellevõrra rohkem vaja neidsamu „töö-ajateenijaid“ peale valada. Ja kui me neile sõjalist väljaõpet ei anna, siis mida me nendega sõja ajal peale hakkame, eriti võrreldes tänaste tsiviilteenistujatega, kellel samuti tihtipeale sõjaline väljaõpe puudub, st kellede rakendamine KV tugiteenuste tagamisse ei erine sõjalises mõttes mitte kuidagi nende pseudo-ajateenijate omast.

Millega omakorda jõuame nende töö-ajateenijate „odavuse“ juurde. Jah, on suurepärane, kui leiame äsja kutseka või kõrgkooli lõpetanud spetsialisti ja saame tema oskusi ja andeid 6 või 11 kuu jooksul „tasuta“ rakendada. Palgakulu võrreldes täna sama tööd tegeva tsiviilteenistujaga jääb ära, või õigemini asendub tunduvalt väiksema ajateenija toetusega (100-150 eurot kuus). Kuid sellele hakkavad lisanduma asjad, mille puhul tsiviilteenistujale tehtavad kulutused piirduvadki sellesama „kalli“ töötasuga. Nendele lisaajateenijatele tuleb ehitada täiendavad kasarmupinnad (me ei hakka ju selle odava tööjõu nimel tootma vähem SA-üksusi), mida on vaja ka kütta, hooldada jne. Ajateenijale on vaja anda kolm korda päevas sooja sööki ning vähemalt mingidki riided selga. Arstiabi on vaja talle riigi kulul tagada. Kui anname kasvõi SBK tasemel sõjalise väljaõppe, lisandub iga ajateenija pealt veel ilmselt paartuhat eurot väljaõppekulusid. Jah, võib-olla tuleb aasta peale kokku ikka veel suti odavam, kui tsiviilteenistuja puhul, kuid ilmselt enam mitte märkimisväärselt. Ja lisaks vahetuvad need töö-ajateenijad iga-aastaselt, st. uuel inimesel läheb paratamatult mingi aeg (ja juhendaja tööaeg ja -kulu), et alguses sisse elada ja aru saada, mida temalt selles süsteemis täpselt oodatakse.

Selle peale ütleb Trumm, et las need töömesilased elavad ja söövad siis hoopis kodus ja käivad väeosas lihtsalt 8-17 tööl nagu tsiviilteenistujad. Vaata nüüd esmalt otsa sellele, kus paiknevad tänased suuremad väeosad ja siis vaata otsa, kus paikneb elanikkond, sh kutsealuste põhimass. Kui suudame vajaliku arvu ajateenijatest elektrikuid, raamatupidajaid, remondimehi, ehitajaid, kokkasid leida selliste „tõmbekeskuste“ nagu Tapa, Jõhvi ja Võru kandist, on ju hästi, ja eriti hästi. Aga kui ei leia piisavalt, siis kes maksab kinni nende igapäevase sõidutamise nt Tallinna ja Jõhvi vahelt, kui Jõhvis piisavalt palju „tööjõudu“ ei leidu? Või kes maksab kinni nende isikute korteriüüri, kui nad mingil põhjusel ei ela enam vanematekodus. Ja seejuures päris suure tõenäosusega ei ela nad enam kodus, kui hakkame selleks rakendama 24-aastaseid kõrgkooli või kutseka lõpetajaid, nagu siin välja käidi. Ja siis ei ole see pull enam odavam, kui kohapealt suvalises vanuses tsiviilteenistuja palkamine. Ehk teisisõnu – tuleks ikkagi need sellid kasarmeerida ja kroonu toidule võtta, koos vastavate lisakuludega.

Lisaks juhiks tähelepanu ka sellele, et mida vanemaks muutub kutsealune, seda keerukam on teda reaalselt teenistusse saada. 19-aastase ajateenijaga on lihtne – tal pole üldjuhul pooleliolevaid õpinguid, lapsi, töökohta, laene-liisinguid jne. 24-aastasel need juba on ning täiesti arusaadavalt langeb tema valmisolek teenistusse (hea meelega) tulla. Eriti juhul, kui ta peab kõik kõrvale jätma mitte selle nimel, et saada korralik sõjaline väljaõpe, vaid selle nimel, et tasuta teha sedasama, mille eest talle tsiviilis tegelikult korralikku palka makstaks.

Samuti prognoosin, et tekib probleem „suhetes“ nende tavaliste ajateenijatega. Kui „töö-ajateenijate“ teenistus peaks mingil põhjusel kujunema mugavamaks/puhtamaks/soojemaks, kui jalaväelasena 8 kuud metsa all põrkamine, siis tekib meil küll vahva konkurents nendele töömesialase kohtadele, kuid kes siis jääb alles jalaväeüksuste jaoks, ehk selle „produkti“ tarbeks, milleks kaitsevägi ja ajateenistus üldse on ette nähtud? Kui töömesilaste teenistus kujuneks aga keerukamaks/pikemaks/ajateenija enda rahakoti jaoks kallimaks (elagu kodus ja pühkigu suu puhtaks ka sellest ajateenija-toetuse piskust, nagu Trumm teistes teemades muudkui räägib), siis algab kõrvaleviilimine sellest „tööteenistusest“. Koos süsteemile lisanduvate kulude, töötundide ja peavaluga selleks, et neid tööteenistuslasi mööda riiki taga otsida ja teenistusse pressida.

See kõik ei tähenda, et mulle põhimõtteliselt ei meeldiks idee, et kogu kutsealuste kontingent võiks olla „koormatud“ mingisuguse riigipoolse kohustusega lisaks tänasele sõjalisele väljaõppele KV-s. On ilmselge, et suure sõja korral kasvab hüppeliselt tööjõuvajadus politseis, päästeametis, haiglates, Elektrilevis, sotsiaalsüsteemis ja veel paljudes kohtades. Ning ilmselgelt on KM ja KV tegelikult huvitatud sellest, need teised süsteemid töötaks ja et iga kutsealune saaks mingi kohustuse kaela. Küll aga ei saa KV hakata nendele teistele riigiasutustele „reservväelasi“ hakata ette valmistama nende rahade eest, milleks riik kaitse-eelarvesse on juba andnud. Ja teiseks ei ole need teised riigiasutused ülesse näidanud ka erilist huvi ja valmisolekut oma alternatiivteenistusega tegeleda. Ühest küljest puudub vastav poliitiline otsus ja surve. Ja teisalt saavad need teised riigiasutused ka aru, et „ajateenija“ on tihtipeale küll odavam, kui palgaline, kuid siiski kaasnevad temaga kulud majutusele, toitlustusele, väljaõppele, riietusele-varustusele, toetusele ja tagatistele. Mida nendel teistel asutustel üldiselt pole niisama kohe võtta. Ei ütle, et see on normaalne olukord – aga nii see lihtsalt on. See on ka põhjus, miks nt PPA ei torma taastama „sõjaväestatud“ piiri- või politseiteenistust ajateenijate baasil.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas toomas tyrk »

EPL kirjutas:Kaitseväe strateegilise sidekeskuse ülema asetäitja Liina Lain selgitas, et ajateenijad läbivad esmalt IT-spetsialisti baaskursuse, milles omandatakse teadmised kohtvõrkude, kaabelside, elektrotehnika, infoturbe ja küberintsidentide kohta. Muu hulgas õpitakse Active Directory kasutajate ja kaustade õigusi, ITIL Awarenessi, riist- ja tarkvara ettevalmistust ning seadistamist. Hiljem praktika käigus spetsialiseeruvad ajateenijad kitsamatele valdkondadele. „Kursuse ja praktika läbimisel suudab ajateenija iseseisvalt oma üksuse IT-spetsialisti kohustusi täita,” ütles Lain.
Ehk siis uudises endas on ju tegelikult kirjas, mida õpetatakse ning keda ettevalmistatakse. Esmatasandi toe IT spetsialiste. Ning IT on juba lihtsalt nii tihedalt igapäevases elus sees, et EKV vajab ka sõja ajal (lihtsalt kriisist rääkimata) selliseid spetsialiste.

Mis puutub teist hetkel populaarset teemat - sellise ajateenistuse läbinud poiss on selle järel tööturul kohe kindlasti oma klassivennast, kes peale kooli lõpetamist kohe kuhugi firmasse "patsiga poisiks" läks, vähemalt kaks sammu ees. Sümptomaatiline juba seegi, et ITIL awareness on koolituse osa. Enamuses Eesti IT firmades on ITIL ikka veel (kahjuks) tundmatu maa...

Mis aga küberturbesse puutub, siis ajateenistuse ajal selle valdkonna spetsialisti küll välja ei õpeta. Ja tegelikult - puudub ka vajadus. Eestis on teatavasti olemas "küberkaitseliit", mis teeb koostööd kv küberkaitse keskusega, ning kuhu kuuluvad igapäevaselt IT ja turvalisusega leiba teenivad isikud ning mis igasugu kriiside korral on küberkaitse esimene reserv.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas nimetu »

Teine märkimisväärne asi selle juures on see, et läbitakse selekteerimisprotsess. OK, selle paarikümne IT poisi jaoks saab seda edukalt korraldada. Aga kui hakata rakendama seda Trummi poolt promotavas mastaabis, siis tuleb sein ilmselt üsna kähku ette. Spetsialiseerumine ei ole sugugi nii lihtne protsess, et kui keegi on kusagilt väikest haridust saaud, siis on tegija valmis. Selekteerimine ise aga tekitaks oluliselt suuremat töökoormust juba olemasoleva kõrvale. Arvestades, et Kaitseväel pole praegugi personaliga priisata, siis teatud piirist välistab selline asi iseennast.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Eelnevad postid reaalselt toimuvast "IT-ajateenijate" koolitusest juhivad mind lihtsa tõdemuseni, et meie meedia(-või KV teavitajad?) on osanud muidu asjalikule uudisnupule ääretult lollaka(-teemastmööda) pealkirja panna :|

Ohhhseda klikijanu - või ongi see lihtsalt lollus :oops:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas kuido20 »

2korda2 kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Kokkuhoid saab lisandväärtuseks, seda enam et KV palgataseme juures on töölise taseme inimeste leidmine niiehknaa keerukas probleem.
Kokkuhoiust enam rõhutaks ma kodanike võrdse kohtlemise printsiipi. Alternatiivteenistuse korraldus ei pruugi automaatselt tähendada märkimisväärset kokkuhoidu - "läbikäiguhoovis" on raskem kvaliteeti tagada.
Isegi 8 kuud on 18-aastase jaoks päris pikk aeg. Kui üks sõprades saab end samal ajal näiteks kutsekas/ülikoolis täiendada ja teised samas aega teenivad, siis võrdsete meeste puhul annab see 8 kuud (reaalselt terve aasta, sest kool algab ikka kindlal ajal) õppimise vahet tunda veel mitu aastat takkajärgi (parema töökoha ja sissetuleku näol).
Ajateenistus annab inimesele laiendatud silmaringi mis hilisemas elus võimaldab paremat toimetulemist. Ärgem unustagem ka seda, et IT-valdkonnas (programmeerimine) kulub päris suur kogus auru IT-mehele seletamiseks, mismoodi tegelik ilm välja näeb, mille jaoks ta süsteeme arendab.
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas 2korda2 »

Olles 20 aastat IT-s leiba teeninud usun endal olevat pädevuse sel teemal mitte "paska panna".

1. On tõenäoline, et kutsealuste hulka satub IT-s pädevaid inimesi. Seejuures oluliselt pädevamaid kui "ühenda switch ruuteriga". Oleks raiskamine nende oskusi sihipäraselt mitte kasutada - spetsialisti õpetamine ja kasvatamine on sellel alal aastatepikkune ja väga kallis. Lisaks aitaks spetsialisti kasutamine erialaselt pädevust säilitada ja nii oleks ajateenijal pärast ajateenistust lihtsam naasta tööjõuturule. See võib olla kaalukeeleks "lähen teenima" või "püüan ära viilida" otsuse langetamisel.
2. Tingimusel, et testid on piisavalt detailsed ja keerukus astme-astmelt progresseeruv, on tõenäoliselt nende abil võimalik välja filtreerida ka andekamad, kelle jaoks täiendõpet elementaartasemel pole vaja ja keda saab koheselt rakendada spetsiifilisemates ülesannetes. Võiks loota, et sellise võimaluse peale on mõeldud ja "see on CAT kaabel ja see on ruuter" koolitust kõigile kohustuslikuks ei tehta.
3. Toomas Tyrk-i poolt nimetatud küberkaitseliit on asjalik organisatsioon. Ma olen kuulanud ühe pronksiöö-aegse eestvedaja (tollane kolleeg) ettekannet tollastest töömeetoditest ja toimimispõhimõtetest. Tõenäoliselt on tegemist kõige kiiremini reageeriva kaitseüksusega :) Nendele ajateenijatest asendust pole kindlasti mõtet arendada, küll võib mõnest IT-ajateenijast saada küberkaitseliidu liige (ja see pole teps mitte paha).

kuido20,
see "laiendatud silmaring" on selline mõnus pehme mõõde, mida mitte kuidagi mõõta pole võimalik. Pmst võib absoluutselt igasuguse tegevuse vajalikkust sellega õigustada/põhjendada. Küsimus on efektiivsuses. Kokkupuude päriseluga annab kindlasti parema tulemuse aga konkreetses olukorras annab oluliselt paremaid tulemusi IT-mehe saatmine konkreetsesse "tootmisse" - so. päriselt sinna tehasesse/ministeeriumisse/panka vms, kuhu parasjagu lahendust tehakse. Sõltumata nende varasemast kokkupuutest KV-ga.


Pikk jutt - sitt jutt aga iga kingsepp jäägu ikka oma liistude juurde..
Sinu fopaa selles oligi, et hakkasid siin arvustama hoopis ajateenistuse üldist kasutegurit, luuletama aega teeninud noormeestele mingit müstilist mahajäämust eiteamis "karjäärimudelis" jne..
Kui oled "20a IT-s leiba teeninud", siis minu (soe) soovitus - jäägi selle juurde (sest ajateenistuse mõttekuse üle targutamine ei ole sinu ekspertiisiala)..
(by Borja)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kriku »

2korda2 kirjutas:1. On tõenäoline, et kutsealuste hulka satub IT-s pädevaid inimesi. Seejuures oluliselt pädevamaid kui "ühenda switch ruuteriga". Oleks raiskamine nende oskusi sihipäraselt mitte kasutada - spetsialisti õpetamine ja kasvatamine on sellel alal aastatepikkune ja väga kallis. Lisaks aitaks spetsialisti kasutamine erialaselt pädevust säilitada ja nii oleks ajateenijal pärast ajateenistust lihtsam naasta tööjõuturule. See võib olla kaalukeeleks "lähen teenima" või "püüan ära viilida" otsuse langetamisel.
Kõik õige, aga esiteks on ajateenistusse sattuv spetsialist siiski vähese kogemusega ja teiseks võib nende kasutamise organiseerimine (nende kokku korjamine, välja selgitamine, milleks keegi kõlbab, 8 või 11 kuu jooksul kuskil projektis rakendamine ja siis veel sõduritarkuse õpetamine peale selle) minna kokkuvõttes kallimaks, kui teenuse sisseostmine.

Ühesõnaga, mina ei tahaks niisugusel alusel moodustatud progejate tiimi juhtida. Või noh, juhtida võiks küll, aga vastutamisest sel juhul keelduksin otsustavalt :) Võib-olla mõne muu töö spetsiifikaga sobib paremini, selle kohta ma ei ütle midagi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Kapten Trumm »

1. On tõenäoline, et kutsealuste hulka satub IT-s pädevaid inimesi.
Probleem näibki olevat selles "satub" - ehk siis nagu juhuslikkuses. Kohapeal kaader siis ongi fakti ees -sattus, väga hea, ei sattunud - kehvasti.
Eesti 18-27 a (seaduses on kohustuslik praegu selles vanusevahemikus meestel) populatsiooni hulgas on igasugu erialasid niiet tapab.
Kindlasti leiab sealt nii lendureid kui isikuid, kelle meresõidupädevus lubaks miinijahtija sõita Helsinkisse. Merekool ju saab läbi 22-aastaselt.
Tõenäoliselt suudetaks komplekteerida enamik kohtadest kõrgharidusega meestega (kui naisi ka võtta, komplekteeriks kõik).

Sellise suurusega valimit kuskile kohustuslikus korras tööle panna ja sealt hulgast sorida - no annaks tööandjale keegi sellise voli, teeks Nokia valmis. :D
Minuteada aga KRA-l taolistele andmetele ligipääsu pole ja seepärast "satub".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Veiko Palm »

Minuteada aga KRA-l taolistele andmetele ligipääsu pole ja seepärast "satub".
See väide ei vasta tõele. Mis mõttes ei ole infot?

Tõele vastab aga see, et kutsealuseid üritatakse võimalikult vara ajateenistusse saada. Miks? No mõtle ise.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui ametnikku selle passimise korraldamise eest miski ei ähvarda, siis ei muutu ka midagi.
Mis puudutab eespool jutuks olnud reakoosseisu arvamust, siis äkki tasuks anda reakoosseisule võimalus anda punkte. Ja vastutav kaadri esindaja, kui tal krooniliselt punkte piisavalt ei tule, tuleks KV teenistusest lihtsalt eemaldada kui suutmatu teenistust korraldama.

KL süsteemis töötab see fenomen natuke teisiti - lihtsalt ülemad, kes ei suuda alluvate aega mõistlikult juhtida, jäävad ühel hetkel lihtsalt ilma võitlejateta. Seejuures ei ole määravaks mitte teenistuse raskus (kui teaksite, kuidas mul meeldib soos sumbata), vaid just võime orgunnida mõistlik tegevus ja vältida molutamist.

Ja mis meil reservarmees on veel tähtsam kui pedagoogivõimed ja võime masse kiiresti efektiivselt ohjata? Sama muide kehtib ka PPA kohta, kes on juba varem demonud sisseõppinud suutmatust ohjata sülle langenud suuri ressursse.
Viimati muutis Kapten Trumm, 05 Dets, 2017 18:48, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Mis puudutab eespool jutuks olnud reakoosseisu arvamust, siis äkki tasuks anda reakoosseisule võimalus anda punkte. Ja vastutav kaadri esindaja, kui tal krooniliselt punkte piisavalt ei tule, tuleks KV teenistusest lihtsalt eemaldada kui suutmatu teenistust korraldama.
Veel parem - hakkame komandöre valima nagu Tööliste ja Talupoegade Sellessamuses... :mrgreen:

Kuulge, isegi üliõpilased ülikoolis annavad väga sageli täiesti ebaadekvaatset tagasisidet. Ma olen selle kohta kuulnud nii palju näiteid, et enne läheb päev looja, kui siia üles kirjutatud saaks.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ei.
Tagasisidet tegelikult küsitakse, lihtsalt kaadri organiseerimisvõimet võiks lausa süsteemselt mõõtma hakata.
Meie kursus hääletas kunagi maha ühe ebameeldiva veebelinstruktori - lihtsalt meie õppurite jagu leppis kokku, et hääletame maha.
Järgmisel etapil vennike koristatigi ära ja tema järeltulija pingutas naba paigast, et tagasisides toodud probleeme vältida.
Mis ei tähendanud õppurite hellitamist, vaid just suuremat objektiivsust ja õiglust.

Sest arvan, et leitnant või veebel, kes ei suuda organiseerida 40 mehe ladusat tegevust (paras tempo, mitte liiga raju, aga mitte venitades ja passides), siis ei suuda ta organiseerida ka nende lahingut ja sellise ülemaga saavad mehed surma.

Selles maailma parimas, Iisraeli armees eksisteerib asi nimega "institutsionaalne allumatus" - st alluval on alati õigus ülemalt küsida, et oled sa ikka piisavalt kõva mees meid juhtima. Ja ülem peabki vajadusel seda alluvatele ise tõestama, muidu vilistatakse ta välja. Ja kas keegi üritab väita, et juudid ei sõdi vihaselt?
Viimati muutis Kapten Trumm, 05 Dets, 2017 18:56, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:kaadri organiseerimisvõimet võiks lausa süsteemselt mõõtma hakata
Ei vaidle, aga küsimus on, et kuidas ja mille alusel organiseerimisvõimet mõõta. Ainult tagasiside alusel seda teha ei saa ja ma ei ole ka kindel, mis kaal sellel üldse olema peaks. Aga väga problemaatilise ülema probleemid peaksid tema otsesele ülemale ka mingitel muudel viisidel nähtavad olema.

Mitte et see enam kuidagi teemasse puutuks. Mul ei ole aga praegu aega sobivamat teemat otsida, pärastpoole vaatan, kas ja kuhu ümber tõsta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ei vaidle, aga küsimus on, et kuidas ja mille alusel organiseerimisvõimet mõõta. Ainult tagasiside alusel seda teha ei saa ja ma ei ole ka kindel, mis kaal sellel üldse olema peaks. Aga väga problemaatilise ülema probleemid peaksid tema otsesele ülemale ka mingitel muudel viisidel nähtavad olema.
No kui sama tegelane saab süsteemselt miinuspunkte, siis on ikka viga tegelases, mitte sõdurites. Et küsitluse täitja ei saaks jama ajada, selleks on ju leiutatud ammu vastavad nipid (kontrollküsimused). Mulle viskab kohe silma ette mitu riigilt palka saavat vormis tegelast, kelle kohta tekib küsimus, et miks sellist ballasti ülal peetakse.

See ülematele nähtavus on nii ja naa. Veri on ka paksem kui vesi. See seletab ka eelmises lõigus viidatud tegelaste jätkuva teenistuse.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist