Makarov, Walther, Glock...

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Oskad vahest ka nimetada, mitu Glocki on tellinud USA relvajõud (põhipüstolid Beretta ja SigSauer)?
Bundeswehr?

Pole sugugi nii, et progressiivsem osa inimkonnast ostab Glock 17 ja vaid Eesti ebakompetentsed hankeametnikud ja -ohvitserid valisid täiesti aegunud HK USP.
Püstol kui kolmandajärguline relvasüsteem võib olla paljudest kohtadest ning relvajõud ei fetisheeri seda.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
asiootus
Liige
Postitusi: 332
Liitunud: 30 Juun, 2017 12:04

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas asiootus »

Kapten Trumm kirjutas:Oskad vahest ka nimetada, mitu Glocki on tellinud USA relvajõud (põhipüstolid Beretta ja SigSauer)?
Püstoleid Glock kasutavad USA relvajõududes nt. MARSOC, SEALs ja kindlasti on neid veel.
USA suurriiklik multikaliibriline, modulaarne kiiks SIG Sauer P320 pole kindlasti Glocki teema kui võtta Glocki traditsioonilised tugevused: lihtsus, töökindlus, hinna-kvaliteedi suhe jne. SIG Sauer P320 või Berettaga võrrelda on Glock neist oma kategoorias mõlemist siiski jätkuvalt üle. SIG Sauer P320 ei garanteerinud konkursil võitu vaid lihtsus, töökindlus, odav hind vaid seal olid muud spetsiifilised teemad, mis ei peaks meie kaitseväge, maksu- ja tolliametit ega ka PPV-d kottima.
Kapten Trumm kirjutas:Bundeswehr?
Usud, et sakslased loobuvad toetamast enda kodumaist relvatööstust ja hakkavad armeele Austriast ostma massiliselt Glocki ja Iisraelist automaate Galil? Saksamaal on need puhtalt kodumaist relvatööstust toetavad poliitilised otsused, mitte asi ei ole ühe või teise püstoli paremuses. Meil see eest erinevalt sakslastest kodumaine relvatööstus puudub ega pea valikul eelistama kodumaist USP-d või P99Q-d.
Kapten Trumm kirjutas:täiesti aegunud HK USP.
Kas keegi on kusagil midagi rääkinud täiesti aegunud USP-st?
Ma rääkisin, et meie puhul oleks arvatavasti optimaalseim variant olnud osta kõigile ametiasutustele ühishankega koos Glock 17/19.
Kalašnikov ja Galil on sinu arvates Eestile parimad relvad aga Glock, mis = töökindluselt, lihtsuselt Kalašnikoviga samas ei ole, siin on su jutus selge vastuolu.
Otsusta nüüd juba kord ära, tahad siis Kalašnikovi e. Glocki või ei taha?
alari
Liige
Postitusi: 1614
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas alari »

Kui reservistidest räägitakse, siis paljud unustavad ära, et päris palju aastakäike õpetati välja AK-4 peale ning kui neile galil kätte anda, siis nad peavad ümber õppima. Kindlasti tekib ka samasuguseid vigu, nagu siin mainiti - näiteks kogemata lastakse automaattuld, kuna tuleümberseadur töötab teistmoodi. Või siis relva laadimine ei õnnestu, kuna selleks tuleb erinevalt AK-4st kaitseriiv maha võtta. Nii et ülistada, et galil on über alles, sest selle peale on kõik välja õpetatud, on veidi vale arusaam - tegelikult ei ole väga paljud seda kunagi näppinud ja võibolla isegi näinud ning töötab ta ka teistmoodi.

Kokkuvõttes - kui läheme üle uuele relvale, siis on kindlasti mingi hulk inimesi, kelle jaoks on see uus ja vaja ümber õppida, kuid see ümber õppimise vajadus pole minu arvates argument sellele, et me ei peaks kunagi relvasüsteemi vahetama, inimesed on siiski õppimisvõimelised.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas nimetu »

P320 ei garanteerinud konkursil võitu vaid lihtsus, töökindlus, odav hind
Tegelikult odav hind saigi määravaks. Sig tegi nii madala hinnaga pakkumise, et sõjaväelasid pidasid katsete jätkamist mõttetuks ja andsid neile hankevõidu. Tükihinnaks (koos igasuguste lisadega) jäi mingi 200 dollarit.
gorilla
Liige
Postitusi: 679
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas gorilla »

Ehee... Sig P320.. Relv, mis teeb trikke mida üks lihtne Glock ei suuda...

Seda skandaali, mis peale alljärgnevat videot üle lombi tekkis, neelab Sig veel aastaid.

https://youtu.be/ch7si_VQsGA

Ja minuteada on USA armee püstolihange pandud ajutiselt seisma.. Ei tea küll täpselt miks.. Sig võitis ju nii hea hinnaga...

Selle teema jätkuvideo on puhas kuld, isegi ''väikse kaliibriga relvatootja'' on esindatud.

https://youtu.be/xNMuqZle_6Q
-he not to go to war, she not to go to a dance.
Tschy
Liige
Postitusi: 116
Liitunud: 29 Dets, 2012 17:09
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Tschy »

  • Lasketiirus, ideaaltingimuste juures 100 000 paugu pill, näita mulle sarnases hinnakategoorias teist sama võimekat püstolit? 100 000? Kindel? Aga palju teeb USP või P99? Et noh, oleks võrdlus.
  • Näita mulle sarnases hinnakategoorias teist sama võimekat püstolit, millel oleks nii suur valik erineva mahutavusega, eri mudelite vahel ristkasutatavaid odavaid salvesid? Tundub, et PPA ostab ainult G19 kahe salvese komplektiga, seega tore aga kasutust ei leia
  • Näita mulle sarnases hinnakategoorias minimaalse hoovastiku tõttu lihtsamini kasutatavat püstolit kui seda on Glock? Lihtsamat ei ole aga samaväärset küll - P99Q?
  • Näita mulle sarnases hinnakategoorias teist sama võimekat püstolit, millele oleks täiustamise eesmärgil saadaval rohkem erinevate firmade osi: päästikud, sihikud, kelgud, rauad, salved, kompensaatorid jne. odavamate hindadega?
Ja sa arvad, et PPA hakkab püstoleid täiustama/parandama aftermarket detailidega?
The Federal Bureau of Investigation has awarded Glock an $85 million contract for new handguns and parts.
gorilla kirjutas:Ehee... Sig P320.. Relv, mis teeb trikke mida üks lihtne Glock ei suuda...
Lihtsalt õigsuse huvides, et isegi Glockil juhtub, siis FBI tellitud Glockid kippusid ära lagunema (googelda Glock M recall). Lisaks on näiteks Gen 5 Glockidel mingi teema sellega, et tagumine sihik on totaalselt paigast ära. Halb QC?
Feliks
Liige
Postitusi: 126
Liitunud: 03 Mai, 2010 19:17
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Feliks »

Ma ei pea ennast spetsialistiks, pigem mõõdukaks püstoli kasutajaks... u 2000 padrunit aastas ikka (seda nii HK USP kui Glock 17/19 ga). Ise valiks igatahes Glocki. Miks? Sest see USP kaitseriiv on niivõrd lolli koha peal ja võiks üldse olemata olla. See on ka põhjus miks kunagi kui politsei üldse hakkas rääkima püstolite väljavahetamisest HK USP nimekirjast välja praagiti. Kaitseriivi on kahe käega lastes suht lihtne kogemata peale lükata, eriti kui kelk on salve tühjaks saades taha jäänud ning peale salve vahetust pöidlaga kelguvabastusriivi vajutada (endal juhtus just sellel nädala sama asi). Ega mul muidu USP vastu väga midagi ei olegi...peale hinna ja mahavinnastatud kukega esimese lasu tegemise. Glock on aga lihtsalt niivõrd lihtne ja lollikindel kasutada... ja Trumm, see püstoli ümberõppele rõhumine PM vs HK USP vs Glock on ikka väga imelik....selle põhjal küll keegi mingeid otsuseid ei tee. Isegi kui kaitseriiv on sama koha peal, siis salve vahetus ja relva lahti võtmine on täiesti erinevad.

Ja lõpetuseks...Britid valisid Glocki http://www.army.mod.uk/equipment/23797.aspx
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

HK USP (ja teised selle põhised HK relvad) on lihtsalt kvaliteetne (ja küllalt kalli hinnaga) traditsiooniline püstol, kus imeasjadest on ainult see mahavinnastatud olek.
Muude funktsioonide ja nende toimimise põhimõttelt on ju asi sarnane enamike laiatarbe relvadega.
Selles kontekstis on just Glock "imedisain".

Kuna Glock on väike firma (võrreldes HK-ga), siis on ka mõistetav nende agressiivne marketing ja "rohkearvulised relvaeksperdid", kes youtube videotes kõik rahulolust pakatavad ja räägivad, kuidas asi 100 tuhat laksu vastu peab. Ja tegelikult levitavad ka pooltõdesid - üks märkimisväärsemaid on see tootmistehnoloogia müüt, mida vist seesama kasutaja asiootus eespool jutustas - kuidas USP on odav kärakas, aga vot Glock on high-tech kvaliteedi ime. Tavainimene, kes metallitehnoloogiast midagi ei tea, usubki sellist jama. See viib lihtsalt asjasse vähepuutuva inimese asja uurides arusaamale, et G17 näiteks on mingi super asi võrreldes analoogidega, tegelikult aga pole.

Mulle miskipärast meenub mõne aasta tagune agressiivne SAAB-i reklaamivaht hävitaja Gripen turundamisel, kus isegi f-16.net foorumis ilmusid eksperdid eikuskilt ja selgitasid, kuidas suhteliselt lihtne (ja tükati primitiivne) Gripen F-16-le igast asendist ära teeb - olgu see siis ECM-i arvutusvõimsus või miskid õhulahingud polaarjoone taga, millest piloodid baaris rääkisid.

Loomulikult on Glock hea pill - lihtsalt tegu on innovaatilisema, kuid USP-ga sama kvaliteediklassi riistaga. USP on selgelt traditsiooniline ja suunatud tarbijale, kes ei viitsi oma 1911. a Coltist jäänud harjumusi muuta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas nimetu »

Kuna Glock on väike firma (võrreldes HK-ga)
No nii mööda annab ikka panna. HK käive on heal juhul pool Glocki käibest. Püstolite müüginumbreid ei maksa võrreldagi.
alban
Liige
Postitusi: 1208
Liitunud: 11 Veebr, 2005 17:01
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas alban »

Ma olen nõus Trummi eelpool öelduga, et püstoli mark ja mudel on suures pildis tõesti kolmandajärguline küsimus. Aga ei suuda ise siiski vaiki olla :)
Relvaruumis ootab mind USP. Kodus on Glock 17. Eelistan Glocki. Nagu ma olen öelnud selles teemas kus küsitakse millist püstolit valida, siis see on maitseasi. Inimesed on erinevad ja ühele sobib üks püstol, teisele teine. Minule USP ei sobi. Ilmselt on mu pöial lühike aga kelguriivi vabastamine on ebamugav kuna pean käe hoiet muutma. Salveriiv mulle ka ei meeldi. Kelk on minu maitse jaoks liiga kõrge ja mulle sellest püstolist lasta ei meeldi.
Miks valis EKV USP-i, siis sellele ma vastust ei tea. Lepingut pole ka näinud. Aga eeldan, et suhteline hind peaks samaks jääma ehk siis kuna relvapoes on H&K toodang kallim kui Glocki oma, siis sama suhe peaks kehtima ka riigiga tehtavate tehingute puhul. Aga võibolla ma eksin, kordan, et ma pole lepinguid näinud. Kui lähtuda sellest, et riigi poolt ostetav tehnika ja relvastus peaks olema lihtne ja lollikindel, siis siin paneb minu hinnangul Glock USP-ile pika puuga ära. Kui vastab tõele, et tingimuseks oli välise kaitseriivi olemasolu püstolil, siis see kaitseriivifetiš on minu jaoks arusaamatu.
Täiesti ebateadusliku vaatluse põhjalt julgen öelda, et Glocki kvaliteet on ikka tunduvalt parem USP-i omast. Praktikal laskmises on Glock väga levinud ja "läbisõidud" relvadel ikka vägagi märkimisväärsed. Samas ei ole ma näinud puruks lastud Glock 17-t aga olen Eestis näinud mitut USP-i. Rootsi moona süüks ei saa ka ajada, sest viimati nägin katkist USP-i kelku selle aasta alguses ja Tallinna malevas pole vähemalt 2 aastat rootsi moona kasutusel olnud.
Ühesõnaga - vahet pole mis püstol EKV-l on, sellest midagi reaalselt niikuinii ei sõltu.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36565
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Oskad vahest ka nimetada, mitu Glocki on tellinud USA relvajõud (põhipüstolid Beretta ja SigSauer)?
Bundeswehr?
alban kirjutas:Ühesõnaga - vahet pole mis püstol EKV-l on, sellest midagi reaalselt niikuinii ei sõltu.
Tuletan akf-idele meelde, et teema käib politseirelvade kohta. Politseiniku jaoks on püstol niiöelda põhirelv, kaitseväelase jaoks igaks-juhuks-jubin.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Politseis on tegelikult Eestis relva kasutamisega lõppevaid juhtumeid kaduvväike protsent, seega päästikukäigu iseärasused või kaitseriivi asukoht on umbes sama suurt tähtsust omav kui Skoda Superbi patrullmasina maksimaalkiirus või kurvikiirus - tõenäosus, et reapolitseinik peab tulevahetust, on praktiliselt olematu. Küll aga keerates kruve üle esmapilgul väikse hinnasildiga pisiasjadega, kogunevad lõpuks suured summad ning lõpuks laiutab PPA peadirektor Aktuaalses Kaameras käsi, et näe, ressursse polegi, et uurijal on 200 krim asja korraga laual.

Üks asi, mida ma oma ökonomisti hariduse ja 20-aastase praktikaga olen hästi selgeks õppinud, et majandamise suured kulud koosnevadki enamasti miljonist pisikesest, ühekaupa võttes tähtsusetuna tunduvast kulust, mis hulgakesi kokku annavad üllatavalt suuri summasid (ja lõppkokkuvõttes määravadki majandamise edukuse/edutuse). Seepärast olen jätkuvalt sapine teemades, kus üritatakse osta midagi änksat ja põhjendusega "aga see on nii väike summa". Eks see ole väga mugav argument, isegi seda kuritarvitatud :D

Politseniku kõige tähtsam primaarne relvasüsteem asub juuste all. Kui seal on kõik korras, siis asi tulistamiseni ei lähegi - ka siis, kui vastaspoolel tukk hõlma all on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40142
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Täiesti ebateadusliku vaatluse põhjalt julgen öelda, et Glocki kvaliteet on ikka tunduvalt parem USP-i omast. Praktikal laskmises on Glock väga levinud ja "läbisõidud" relvadel ikka vägagi märkimisväärsed. Samas ei ole ma näinud puruks lastud Glock 17-t aga olen Eestis näinud mitut USP-i. Rootsi moona süüks ei saa ka ajada, sest viimati nägin katkist USP-i kelku selle aasta alguses ja Tallinna malevas pole vähemalt 2 aastat rootsi moona kasutusel olnud.
Ühesõnaga - vahet pole mis püstol EKV-l on, sellest midagi reaalselt niikuinii ei sõltu.
Üks nüanss veel.
Pole kahjuks teada, mismoodi meil see hanketegevus käib, aga seeriatootmises on üsna võimalik varieerida relvajuppide materjalidega.
Ehk kui ostja on jätnud vabu käsi, siis partii tootmisel võetakse lihtsalt laost natuke odavam ja kehvema metalli bolvanka ja vuhitakse sellest teha.
Metallitöötlemises hästi orienteeruvad inimesed saavad sellist asja teha - nad lihtsalt teavad kogemusest, mida kannatab kuskile panna, et minimeerida nt garantiinõudeid.
Ei pruugi siin üldse seost relva tüübiga olla.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas oliver »

Kõige sarnasem kasutusvaldkond politseile on ipsc, kui suure osa seal kasutatavatest relvadest moodustavad HK või Walther, pakun et ca. 0%? Kui need Waltherid paari tuhande paugu järel lagunema hakkasid pidid nad ikka totaalne sitt olema, hunnik rahva raha korstnas, las kärssab...
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Makarov, Walther, Glock...

Postitus Postitas nimetu »

Ehk kui ostja on jätnud vabu käsi, siis partii tootmisel võetakse lihtsalt laost natuke odavam ja kehvema metalli bolvanka ja vuhitakse sellest teha.
Päris suvalist jama ei maksa ka kirja panna. Materjali osa hinnast on nii marginaalne, et sellise teguviisiga ei säästaks midagi, küll aga oleks hea võimalus kaotada usaldusväärsuses.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist