Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36620
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kriku »

Troll kirjutas:Ning see teine "loogika" lonkab sama ägedalt. Oponendid väidavad just seda, et nende lapsepõlv oli helge kommunistlikust okupatsioonist HOOLIMATA! Miks akf Sho püüab seda väidet pea peale pöörata, jääb mulle arusaamatuks.
Mulle ka.

Nagu juba ütlesin - kui põhivajadused on täidetud, on iga lapsepõlv helge. Paljud inimesed võivad oma lapsepõlve pidada erakordselt helgeks näiteks sellepärast, et neil on - erinevalt paljudest eakaaslastest - 4 vanavanemat ja mõni vanavanavanem elus ja kõik viitsisid lastega tegeleda. Mõne teise jaoks muudab tema lapsepõlve erakordselt helgeks näiteks see, et elati sahiseva kasemetsa ääres allika kõrval ja peeti lambaid. Või veel midagi muud sellist. Mul näiteks on ka oma lapsepõlve üle vähemalt teatud eani väga hea meel. Põhjustel, mida ma ei hakka avalikus foorumis või võõrastega arutama, kuid mis kindlasti ei seondu mitte vähimalgi määral nõukogude võimuga.

Tõlgendus, et "erakordselt helge" = "erakordselt helge tänu nõukogude võimule" on meelevaldne. Võimalik, et president pidas seda silmas - inimesi siis, kes poetavad heldimuspisara pioneerilaagrit või Arteki tuusikut meenutades - aga tekstis niimoodi kirjas ei ole.

Panen natuke imeks, et akf-idel on lausa kolmel leheküljel selle õnnetu lause üle juttu jätkunud :dont_know:
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15568
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Fucs »

Jaanus2 kirjutas: Kui kellegile tundub, et lapsepõlv kestab ka siis veel, kui ühiskonna idiootsus teda häirima hakkab, on see tema probleem.
Hästi öeldud !

*

EKI
h`elge <1>. Helge lapsepõlv, naeratus (õnnelik).

"Erakordne" on harukordne ja enneolematu. Seega ma arvan, et maamunal pole olnud riiki ja lapsi (ma mõtlen lapsi kui kogumit, mitte üksikuid indiviide), kes oleks olnud lapsepõlves erakordselt, harukordselt, või enneolematult õnnelikud. Ses suhtes ei saa seda hinnangut ja lisandit "erakordne" pookida meelevaldselt ainult neile, kelle lapsepõlv möödus kusagil N Liidus.

Me võime siin igasugu asju konstruitada. Kellele erakordselt helge, kellele lihtsalt helge, kellele õnnetu...
Mõni võib ka väita, et tema lapsepõlv oli erakordselt õnnelik, sest oli erakordne riigikord, kus sai erakordselt palju irvitada selle erakordse riigi üle.
Et ma olen erakordselt õnnelik, et riigikord pakkus välja erakordse võimaluse, pidada lapsepõlves selle olukorra erakordsusest tulenevalt, täiesti erakordseid jõule, sest neid tuli pidada salaja kodus ja käia poolsalaja kirikus, mis kokkuvõttes andis neile jõuludele erakordse tähenduse ja tegi mind seetõttu õnnelikuks. Kuna nüüd enam jõulud mulle kui ateistile erakordsed ei ole, siis ma ei saa ka aru, kuidas üldse saavad tänased lapsed olla jõulude ajal erakorraliselt õnnelikud ja seepärast on nad nüüd õnnetud. 8) :mrgreen: :wall:

..eee...see oli näide kuidas võib asju konstruida kuidas keegi aga oma mätta otsast heaks peab.

Tõsisemalt rääkides aga tekitab minus teatud vastikustunnet see pidev võlts eneseupitus.
Et vaat kus alles MINA olen olnud mähkmetest alates ÕIGE eestlane.
Vat kus alles MINA olin Nõukaajal ÕNNETU, sest ma ju ei saanud olla õnnelik, kuna Eesti oli okupeeritud, Eesti ei olnud vaba, NLiit oli kuritegelik, sõnavabadus oli piiratud, käis poliitiline kiusamine, vanaema viidi Siberisse ja vanaisa Kolõmasse...või olid need vana-vanaema ja vana-vanaisa?... ja banaane kah ei olnud... ühesõnaga jälestusväärne riik igatepidi..... aga MINA... MINA õppisin esimese sõnana ära sõna EESTI, juba lasteaias lõin põrandaaluse rakukese "Vaba Eesti Eest", esimeses klassis keeldusin õppimast vene tähti, neljandas õmblesin pajalappide asemel sini-must-valge lipu, kuuendas panin knopkasid pioneeride sandaalidesse ja kaheksandas panin küünla õhku lastud Vabadussõja monumendi asemele.

Ja erilist vastikustunnet tekitavad minus need kahe näoga Janus`ed, kes põristasid pioneerikoondustel trummi nii hoolsalt, et neist said pioneerijuhid, sealt edasi komsomoliaktivistid ja komsomolikomiteede sekretärid, veel edasi kompartei rakukesed ja otseloomulikult olid tegusate inimestena suurimad patrioodid ja isamaalised tegelased alates hetkest, kui 24.08.1991 Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi riiklikku iseseisvust, ning on nüüd neile loomuliku jätkuna rahvasaadikud, riigikogu liikmed, vallavanemad ja linnapead... avaliku arvamuse liidrid, raffajuhid jms staff, kes räägivad meile hommikust õhtuni kuivõrd kõvad patrioodid nad tegelikult (SALAJA) NLiidus olid, kui palju sini-must-valgeid lippe kellelgi (SALAJA) pööningul oli ja kuivõrd (SALAJA) õnnetu oli nende lapsepõlv ning edasine (SALA)elu ENSV-s....

Mul ei ole midagi kobiseda nende suhtes, kelle lapsepõlv möödus IIMS ajal ja järgselt. Kes on tänaseks surnud, või jõudnud juba auväärsesse ikka.
Jah, enamus nende lapsepõlv oli kõike muud kui helge. Veel enam "erakordselt" helge.
Ja kui peab seda sõna "erakordne" kasutama, siis suure osa nende lapsepõlv oli erakordselt õnnetu.

Nemad võivad konkretiseerida ja mulle rääkida, kuivõrd õnnetu nende lapsepõlv oli.
Või kui räägitakse sellest põlvkonnast.
Edasi on küsimus, kas me vaatleme üksikindiviide, või põlvkondasid summeerituna.
Wiki kirjutas:Kersti Kaljulaid.

Lapsepõlv ja kooliaeg

Kersti Kaljulaid sündis 30. detsembril 1969 Tartus. Tema ema Lindu Kaljulaid töötas Tallinna Epidemioloogia, Mikrobioloogia ja Hügieeni Teadusliku Uurimise Instituudis. Kersti Kaljulaidi lapsepõlvekoduks oli kahetoaline korter Tallinnas Mustamäel Mustamäe tee ääres, tüüpilises viiekorruselises paneelmajas. Ta kasvas üles ilma isata, lahutatud peres, majanduslikult kitsastes oludes. Kodus polnud isegi televiisorit.

Lasteaias oli Kersti pandud vanemasse rühma. Tallinna 44. Keskkooli esimesse klassi läks ta teistest nooremalt, kuueaastaselt. Kooli astumiseks pidi ta läbima katsed. Koolipõlves töötas ta taskuraha teenimiseks lapsehoidjana.

Keskkooli ajal kuulus Kaljulaid Õpilaste Teaduslikku Ühingusse. 1986. aastal tegi ta Õpilaste Teaduslikku Ühingu konverentsil ettekande vainurästa pesitsemisest. 1987. aastal avaldas ajakiri Eesti Loodus artikli "Vainurästa ja laulurästa pesitsemisest", Kersti Kaljulaid oli artikli kaasautoriks.

Keskkoolis õppis ta inglise keele eriklassis. 1987. aastal lõpetas Kaljulaid keskkooli hõbemedaliga
Postimees kirjutas:Presidendikandidaat Kersti Kaljulaid räägib…

Pioneer ma olin. Kuigi ma pole lapsest saati väga Nõukogude Liidust lugu pidanud, olin isegi natuke nördinud, et mind kohe pioneeriks ei võetud, sest ma olin klassis teistest noorem.

Asjaolud olid 8. klassiks muutunud. Vanemad inimesed teavad, et nõukogude koolis toimus 8. klassis kutsesuunamine – tuli kokku komisjon ja arutas, kes võiks kuhu minna, ja jagas soovitusi. Mina ei olnud selleks ajaks komsomoli astunud ja ka ei teinud seda.

See oli esimene faktipõhine väitlus, mille ma võitsin. Mulle öeldi, et ma ei saa minna ülikooli, kui ma ei ole komsomolis. Mul oli aga üks hea tuttav, kes oli just ülikooli läinud, ilma et oleks olnud komsomolis. Seda ma ütlesin ja väitlus oli niimoodi lõppenud.
Õnnetu lapsepõlv?
Ilmselt jah. Isata, kahetoalises korteris majanduslikult kitsastes oludes.. seda ei saa ilmselt pidada eriti õnnelikuks lapsepõlveks (ilma irooniata!).
Majanduslikke küsimusi ei oska kommenteerida, aga see, et isa ei olnud, polnud ilmselt NLiidu riigikorra teene ma arvan.
On siis seda õnnetust vaja projitseerida kõikidele põlvkondadele ja lastele?

Seega mina, pr. presidendist nõksa vanema inimesena jään endiselt enda juurde, et minu lapsepõlv oli siiski pigem helge. Kindlasti mitte erakordselt helge, aga mitte ka õnnetu. Ja seda VAATAMATA riigikorrale.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kriku kirjutas: ...
Tõlgendus, et "erakordselt helge" = "erakordselt helge tänu nõukogude võimule" on meelevaldne. Võimalik, et president pidas seda silmas - inimesi siis, kes poetavad heldimuspisara pioneerilaagrit või Arteki tuusikut meenutades - aga tekstis niimoodi kirjas ei ole.

Panen natuke imeks, et akf-idel on lausa kolmel leheküljel selle õnnetu lause üle juttu jätkunud :dont_know:
Siinkohal siiski peaks vajalikuks et presidendi sõnade siluja avaldaks meedias miski ilusa ja ühiskonda rahustava vastulause kuna koll lasti kapist välja...; ning Postimehe vastava rubriigi toimetaja võiks saada artikli pealkirja eest noomituse.
Aga artiklit lugedes, kuigi see mida K.K. arvas Rail Balticu kohta pole ka päris minu mõistusepärane... siis muu tundus ju täiesti inimlik tekst.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kersti Kaljulaid sündis 30. detsembril 1969 Tartus. Tema ema Lindu Kaljulaid töötas Tallinna Epidemioloogia, Mikrobioloogia ja Hügieeni Teadusliku Uurimise Instituudis. Kersti Kaljulaidi lapsepõlvekoduks oli kahetoaline korter Tallinnas Mustamäel Mustamäe tee ääres, tüüpilises viiekorruselises paneelmajas. Ta kasvas üles ilma isata, lahutatud peres, majanduslikult kitsastes oludes. Kodus polnud isegi televiisorit.
No üksikvanema lapse elu, kui vanem töötab pedagoogilises, akadeemilises, tervishoius jne pole ka täna mingi meelakkumine. Televiisor küll on, aga muu värk on suht peost suhu elamine. See tähendab täna palganumbrit max 1000 eurot neto, millest (eluasemelaenu arvestamata) läheb ca 200 eluasemekuludele, 400 toidule ja ülejäänust saab 100 eurot säästa ning mingi huviringi ka lubada. Eelkõige aga tähendab selline positsioon täna massiivset ebakindlust tuleviku suhtes, sest kogu toimetulek sõltub ühe inimese tervisest, töökoha säilimisest jne. Ebakindlust kordistab kohe eluasemelaenuga korteri ost (eelnev arvestus oli tehtud eeldusel, et ei pea) koos täiesti reaalse shansiga raskustesse sattudes kuuse all maanduda (seda ohtu vanasti polnud).

Minuarust pole taoline elukorraldus ka täna teab mis päikseline. Võrreldes presidendi lapsepõlvega on täna isikuvabadused ja materiaalse värgi tase palju parem, kuid samas oled täna avatud igale toimetuleku häirele (tollal lapsega üksikema keegi tänavale ei tõstnud, ka suure üürivõlaga). Peost suhu elamine on mõlemal juhul.

Seega, peale väikest analüüsi eeldan, et president pidas silmas ikkagi poliitilist-ühiskondlikku keskkonda, sest tundub, et üksikvanema lapse elu taolistel tingimustel täna pole eriti jõukam. Mina aga väidan, et lapsed sellest poliitilisest värgist suurt ei tönka ning "päikseline" või "mittepäikseline" on seotud eelkõige oludega kodus. Samadele järeldustele on eespool ka mitmed kaasfoorumlased jõundud. Minul näiteks olid mõlemad vanemad, perspektiivses valdkonnas (toona põllumajandus), kolm vanavanemat, maakodu - no puudust suurt millestki ei osanud tunda ja vähemalt kooliajal see poliitika värk eriti ei huvitanud kah.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2935
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Sho »

No isatus pole mingi õnnetus, sageli isegi vastupidi.
Ning elada moodsas kahetoalises korteris oli tollal lausa õnne ja luksuse tipp.
Minu pere sai omaette kahetoalise hrushovkas alles siis, kui ma ülikooli läksin.

Aga president ei räägigi sellistest asjadest, vaid hoopis sellest, et juba kolmeaastaselt pidi ta õppima valetama ning kaksikelu elama.
Et okupandid ei lubanud sul kohalikus keeles rääkida. Et juba kolmeaastaselt sai ta aru, et midagi on väga valesti.
Mis on väga tubli tulemus, minul võttis see ikka mõned aastad rohkem aega kuigi kolmeaastaselt tegelesin juba pideva mediteerimisega.

Loomulikult ei suuda meie president tundliku natuurina seetõttu eriti mõista, et osad kodanikud peavad sellist elu normaalseks või isegi erakordselt helgeks.
Seega kui president räägib aiast, siis "hoolimata nõukogude võimust" rääkijad räägivad aiaaugust.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36620
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kriku »

Sho kirjutas:Et okupandid ei lubanud sul kohalikus keeles rääkida.
Pea nüüd väheke hoogu. Tsitaat on järjekordselt mõnevõrra teistsugune:
Sinna juurde kõik need nördimused selle üle, et kui läksid poodi ning ei osanud vene keelt, siis müüja võib-olla ei tahtnudki sulle midagi müüa. Tal oli täielik õigus sinuga mitte eesti keeles rääkida ja see tekitas pidevalt sellist nördimapanevat enesetunnet.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Loomulikult ei suuda meie president tundliku natuurina seetõttu eriti mõista, et osad kodanikud peavad sellist elu normaalseks või isegi erakordselt helgeks. Seega kui president räägib aiast, siis "hoolimata nõukogude võimust" rääkijad räägivad aiaaugust.
Lõpetage ära see tundliku natuuri jutt.
See on inimese psüühika vigurimäng - tagantjärele asjade omistamine.
Vastandprotsess sellele, et enamik inimesi mäletab lapsepõlvest päikselist suve maal, võililli ja limonaadi.
Umbes analoogselt omistavad endised punategelased endale seda vaprat vastupanuvõitlust Eesti nimel.
Kus üks või teine komsomoli aferist oli kõvem vabadusvõitleja kui teine.

See, et kolmeaastaselt käiakse poes müüjatega suhtlemas, eks seda hinda igaüks ise.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2935
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Sho »

Norime "komakohtade" pärast, Kriku?

Sisu on sama. Kui kohalikus keeles rääkisid, siis sind ei teenindatud, kirjutab president.
Selle tõttu olmeostude sooritamisel oli kohalik keel kahjulik, sulle võidi üldse mitte midagi müüa, seega antud otstarbel kasutamiseks sobimatu ja lubamatu.
___

Kapten Trumm, lapsepõlv kestab ikka mõnevõrra kauem kui kolm aastat.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3835
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Jaanus2 »

Lenin õppis ka lugema juba 4-aastaselt, kui õieti mäletan. Aga seda, et midagi on riigis väga valest, ta siis veel ei taibanud, läks talgi rohkem aega. Meie tundlik natuur, kel juba 3-aastaselt "midagi valesti" oli, tahtis siiski pioneeriks saada. Huvitav miks? Pioneeridele eelnes ka oktoobrilaps olemine harilikult, väike Volodja märgi peal. Arvatavasti ikka räägiti enne seda, kes see on ja kui palju ta head on teinud. Takkajärgi tundub ikka, et oli ka Kersti lapsepõlves helgeid momente ja see, et juba 3-aastaselt oli midagi valesti, on tagantjärele tarkus. Kui poemüüja eesti keeles ei rääkinud, siis ta lihtsalt ei osanuid ja arvatavasti raalis selle välja ka Kersti. Mitte ei mõelnud, et paha N. Liit on selle poemüüja sihilikult siia asustanud ja tegelikult oskab, aga ei räägi (nagu koer) ja üldse on Eesti okupeeritud. Arvatavasti oli ka see poemüüja Mustamäel ja Eestis üsna uus elanik. Teravamad pliiatsid õppisid sellises sundolukorras kohe veidi vene keelt, et oma kommid kätte saada. Tollane Mustamäe oli siiski väga eestilik koht kasvõi tänase Lasnamäega võrreldes, vähemalt rahvastiku koosseisu poolest.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2935
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Sho »

Jaanus2 kirjutas:Lenin õppis ka lugema juba 4-aastaselt, kui õieti mäletan. Aga seda, et midagi on riigis väga valest, ta siis veel ei taibanud...
Võib olla sellepärast, et siis polnudki riigis midagi väga valesti?
Teravamad pliiatsid õppisid sellises sundolukorras kohe veidi vene keelt, et oma kommid kätte saada.
Sa tahtsid öelda - kollaborandid? :wink:
Viimati muutis Sho, 12 Okt, 2017 14:31, muudetud 1 kord kokku.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sellest sai kuskil eespool kirjutatud - mingi kokkulepitud venestuspoliitika olemasolu kohta pole seni tõendeid leitud. Sellest kirjutas üks Tallinna Ülikooli ajaloolane, kes antud perioodi uurib. Küll aga polnud baltlaste venevastasus ja ebalojaalsus Kremlile Moskvas mingi saladus ning seepärast oli igasugu immigratsiooni sisaldavate tööstusprojektide asukoha otsustamisel üheks argumendiks nii võimalus vältida kaadri hulgas ebalojaalseid eestlasi (st tuua siia lojaalseid "omasid" ning NSVL tööstus-slummides elavate inimeste valmisolek "Pribaltikasse" kolida. Lisajõudu aga tingis olukord, kui tööhõive oli üle 90%, siis tuhandeid tööstustöölisi polnud kuskilt võtta. Ja nendega koos kolisid siia nende baabad, kes siis tegid naiste töid (siit ka umbkeelsed poemüüjad).

Seal rajoonikeskuses, kus mina lapsena elasin, oligi 2 täiesti umbkeelset poodi - mingi raamatupood ja Vojentorgi väike tarbekaupade pood. Kuna nendes oli müügil huvitavat kraami (lennukipiltidega raamatud, mudelid jne), mida eestikeelses polnud, siis see sõna "eto", näpuga osutamine ja kassa järgi oma kopikate kokku lugemine polnud enam keeruline. Keegi müümisest ei keeldunud (korra keelduti tõesti, kui üritasime poistega pagunitärne osta) ja mingit erilist solvumist ei tundnud (ega tunne praegu), lihtsalt tavapärane vene värk, millest ei maksa lasta end segada ning vajadus oli üks või teine kaup kätte saada. On sellisest poest õnnestunud Jaguar E-type liimitav mudel näiteks osta. No kaubamajas sellist polnud kunagi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2935
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Sho »

Kapten Trumm kirjutas:...lihtsalt tavapärane vene värk, millest ei maksa lasta end segada...
Vot-vot.. sellest meie tundlik president räägibki, et ta ei saa sellisest tuimast suhtumisest aru..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3835
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Jaanus2 »

Ah lugege parem, kuidas Arnold Rüütel punaarmeelastega võitles - http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uu ... d=66096702 Endal kunagi paberlehest loetud ja vana asi, aga ikka tahavad veel raha selle eest. Tasuta ei tundu olevat.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40208
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ega see tükati on ka täna nii. Mul oli eelmine nädalavahetus üks ütlemine ühe töövõtjaga, kes keeras reede õhtul mingi jama kokku, mis selgus laupäeva lõuna ajal, sel ajal aga on iga tõsine umbkeelne töömees teadagi, mis seisundis. Aga noh, selle asemel, et masenduda, võtsin telefoni, helistasin nende pealikule (kes nähtavalt vältis eesti keelt ja seletas, et "jei saa aru". Noh, peale seda, kui sai talle vene keele analoogse mitteomavat sõnavara tarvitades asja ja edasi juhtuvat selgitatud sai, siis hakkasid arenema asjad kiiresti ja ütleks, et üllatavalt efektiivselt probleem lahendati. Ühesõnaga, sellise rahvaga lihtsalt ongi nii, et kui sa näed, et ta ei viitsi end liigutada ja ütleb "jei sjaa aru", tuleb ta lihtsalt tema emakeeles läbi sõimata ja küll siis asjad tehtud saab. Igat kultuuri tuleb käsitleda tema enda kontekstis (kultuuride suhtelisuse põhimõte, sotsioloogia algkursuselt).

Elu on palju rõõmsam ja huvitavam, kui lähtuda juudi tarkusest - imesta, mitte ära vihasta (ega masendu).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36620
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Sellest sai kuskil eespool kirjutatud - mingi kokkulepitud venestuspoliitika olemasolu kohta pole seni tõendeid leitud. Sellest kirjutas üks Tallinna Ülikooli ajaloolane, kes antud perioodi uurib.
Ma ei tea, kellest sa räägid, aga stagnaaja keskusest lähtuvas venestuspoliitikas pole mõtet kahelda ja sellest kirjutab muuhulgas ka "Eesti ajaloo" VI köide lk. 310 jj. Ma oletan, et sa ajad siin segi venestuspoliitika olemasolu ning küsimuse, kas see oli massilise migratsiooni eesmärk. Või midagi sarnast.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 26 külalist