Relva kasutamine politsei poolt

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas ruger »

Veel üks juhtum, kus politsei pidi relva kasutama. Väga õige tegu.
https://www.postimees.ee/4318591/polits ... oerad-maha
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

MTOW
Uudistaja
Postitusi: 1
Liitunud: 23 Nov, 2017 12:03
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas MTOW »

Tere

kõige sisulisem arutelu Vabaduse väljaku sündmustele, mida olen seni lugenud. Nüüd jääb oodata ainult PPA/prokuratuuri uurimise kokkuvõtet.

Tahtsin lisada kaks asja. Esiteks on (sise-)julgeolekuolukord USA-s/Euroopas/islamimaades nii nigel, et adekvaatne reaktsioon politsei poolt sellistele juhtumitele ongi kahjuks selline, nagu see meil siin juhtus.

Selle õnnetu kuuli tulistas paarimees. Ta pidi seda tegema, sest tema peamine ülesanne ongi ju julgestada kolleegi.
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas ants431 »

Eku kirjutas:Kui koerajuhist politseinik ei saa ilma relvata kahest üheksakuusest kutsikast jagu on ju ka nagu midagi valesti .

https://heikivalner.blogspot.com.ee/201 ... uhoos.html
Ma olen seni kohanud kah ainult selliseid koera omanikke kelle arvates tena koer kunagi kedagi ei hammusta ja kui siiski hammustab siis on süüdi ainult see keda hammustati. Mulle isiklikult ei meeldi ka see kui võõras koer minu nägu sõbralikult limpsib.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas sadist »

nimetu kirjutas:
Vaba maailma esiriigis USA-s poleks neid kolme hoiatuslasku ka tulnud - sellisel juhul oleks asi alanud pihta tulistamisest.
Ei ole ka seal see kõik nii lihtne. Politsei kannab nüüd juba kaameraid, mis sellistel puhkudel vaadatakse kindlasti üle. Mingit niisama tulistamist keegi endale eriti lubada ei saa. Aga antud juhul oleks ründaja kuuli saanud igal juhul.
Võtame selle praegu Õhtulehes laineid lööva video:

https://www.ohtuleht.ee/845359/sokeeriv ... etava-maha

Kas keegi politseitaktikat jagav isik selgitaks mulle lihtinimesele ka seda tsirkust, mis toimus peale seda, kui mees oli juba kõhuli maas, jalad ristis ja käed kuklal? Ma olen kunagi ise tööülesannete tõttu pidanud osalema kahtlaste isikute läbiotsimisel ja kinnipidamisel nii julgestajana kui muudes rollides, aga see toimus sõjapiirkonnas ja meie praktika sellistes olukorras oleks olnud järgmine- vähemalt üks-kaks meest julgestavad nagu see politseinik videos, kolmas ligineb maas lamavale kahtlusalusele, fikseerib randmed kaablivitsaga selja taha, kobab läbi ning vabastab ta relvadest ja muudest esemetest. Ja edasi toimetatakse kahtlusalune, kuhu vaja :roll: Lihtne.
Aga selles videos- ma tõesti ei saa aru :wall: Kui kahtlusalune (seda enam, et mingis joobes) on kõhuli maas ja ta ei ole läbi otsitud, siis milleks lasta tal veel edasi taielda ning anda keerulisi ülesandeid? Purjus inimesel on raskused koordinatsiooniga ning arusaamisega, ta võib segi ajada parema ja vasaku käe või jala, ootamatult kokku kukkuda jne. See on sama hea, kui öelda 4-promillises joobes inimesele, et "tantsi nüüd kohapeal kujuteldava partneriga valssi ja kui vale sammu teed või vääratad, saad kuuli!" Karta on, et vääratab :mrgreen:

Ma vabandan, kui videost valesti aru sain- kuna mul on kehv internet hetkel ja vaatasin selle telefonis kiiresti läbi- aga teine politseinik vist läks naisterahvast ära viima ja letaalsed lasud sooritanud ametnik oli praeguseks surnud kahtlusalusega koridoris kahekesi? Seda enam- miks sa lased potentsiaalselt ohtlikul isikul endale lähemale liikuda ja võtta mingeid imepoose? Las aga lamab, käed kuklal, kuni paarimees tagasi tuleb.
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas aht0 »

Ei ole ekspert aga minu 2 senti..

Kui sa vaatad ja kuulad videot tähelepanelikult, mees kaldus mitmel korral korraldustest kõrvale.
Ühel juhul olid tal käed mitmeid sekundeid laskja vaateväljast väljas, selja taga, enne kui kurja kisa tõttu need nähtavale tõi.

Teda samuti hoiatati et järgmine kõrvalekalle toob kaasa tule avamise. Moment enne laske üritas mees jälle asjatada oma tagumiku juures.

Video hindamisel võta arvesse:
- USAs on lähiminevikus olnud mitmeid massitulistamisi.
- Seal on tulirelvad tavalised.
- politsei (paistis mingi SWAT üksus) tuli teate peale et motelli aknal olevat nähtud püssiga meest.
-Teatud linnade teatud piirkondade politseinikud peavad relva järele haarama iga jumala vahetus. Seega võisid politseinike närvid olla piisavalt pingul et sõltumata hoiatustest justkui relva järele küünitav mees auke täis lasta.
- See et ta justkui oli hirmul ei tähenda halligi, piisavalt kaval kurjategija võib seda teeselda et politseinike valvsust alla tuua. Professionaalsed kurjategijad vanglates (ka siin) on ntx suurepärased psühholoogid ja manipulaatorid.
- Juhul, kui tüüp on järgmine massitulistaja, on tal kindlasti rohkem kui üks relv. Väga võimalik et näiteks püstol pükste värvli vahel.
- Politseinikud ei tea et talle lähenemine on ohutu. Et ta ei plaaninud peale aknast tänavale tulistamist korraldada samas koridoris ntx mingit last stand'i ja ei paigutanud kuskile oma ruumi ukse ligidale IED'd vms. Sp ilmselt lasti tibil käpuli nende juurde minna ja anti mehele sama korraldus - nad ei tahtnud tema juurde minna.

Keiss, kus paljas nugadega vend tormab politseinike poole ning sõelaks lastakse (ühe tapva kuuli asemel), ei tekitaks seal mingit erilist diskussiooni. Samuti politseinik kes endast rünnaku ajal välja läks, saaks ilmselt sule sappa või pandaks mingeid muid ülesandeid täitma.
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas herman30 »

https://www.youtube.com/watch?v=N8UB1sNciQw

Ajakirjanik kommenterib seda tulistamis keissi.
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas aht0 »

Ajakirjanik pole samad mingi suvalisest Joest suurem ekspert. Meedia on seal pahatihti automaatselt negatiivselt meelestatud igasuguste jõustruktuuride suhtes. Vahet pole, on see politsei, luure või relvajõud.
Kasutaja avatar
sadist
Liige
Postitusi: 1047
Liitunud: 23 Juul, 2006 21:04
Asukoht: Paldiski
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas sadist »

aht0 kirjutas: - Politseinikud ei tea et talle lähenemine on ohutu. Et ta ei plaaninud peale aknast tänavale tulistamist korraldada samas koridoris ntx mingit last stand'i ja ei paigutanud kuskile oma ruumi ukse ligidale IED'd vms. Sp ilmselt lasti tibil käpuli nende juurde minna ja anti mehele sama korraldus - nad ei tahtnud tema juurde minna.
Jah, see on tõenäoline. Eks igaühele on oma elu ja tervis kõige tähtsamad. Vaatasin video uuesti läbi ja proovisin end selle kahtlusaluse olukorda panna- ma ei ole küll aastaid alkoholi tarvitanud, aga mäletan seda tugeva joobe tunnet hästi- ning, jumala eest, ma oleks samamoodi ukerdanud ja pükse kohendanud ning morgis lõpetanud :rip: Selliste lollustega nagu õhu- või mingi muu püssiga poseerimine avalikus kohas ma õnneks ei tegele, aga ikka ja alati on tegelasi, kes seda teevad. Hiljutine näide Taist- jalutan rahvarohkel tänaval ja järsku pistetakse minust ca 7m eespool reklaamsildi tagant välja selline korralik snaiprirelv ja sihitakse üle tänava. Esimene mõte-terrorirünnak! ja oleksin äärepealt jooksu pannud. Tagasi muidugi :lol: Aga sisetunne ütles, et vist ikka ei ole asi nii hull ja jalutasin edasi. Vene turistid tegid VK pilte hoopis. Tais on mõnedes linnades putkad, kus saab otse tänavalt airsoft-relvadega putkasse sisse mõne meetri pealt märki lasta. Turistid siis vahel küsivad neid püstoleid ja püsse fotode tegemiseks enda kätte ning poseerivad, kuidas juhtub. Tsiviilinimene ei tea, et kaaskodanikku ei sihita luuavarrega ka mitte.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas nimetu »

Et aru saada miks USA politseinikud nii närvilised on:
https://www.youtube.com/watch?v=c4ZpyKSmgdE

Nähes ja kuuldes sellistest juhtumitest, haaraks vist ise ka esimesel võimalusel relva.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas mart2 »

Arvan, et ka meie "lillelastele" kuluks ära US kogemuste vahetamise meetod (hands-on training) -
https://www.youtube.com/watch?v=pAJXP0okzwk - Interview with activist about his use of force training experience
https://www.youtube.com/watch?v=yfi3Ndh3n-g - Activist critical of police undergoes use of force scenarios (treening ise)

Vabandan, kui juba on olnud.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Avatar »

See hotellis toimunud tulistamine:
26 aastane "kid" tegi kaks viga
1) kinnitas kontrolliva küsimuse peale, et on kaine ja saab kõigest aru (tegelikult valetas)
2) tegi tulistaja poolt vaadates väga ühemõttelisel liigutuse nagu prooviks vöö vahelt relva haarata
Mõlemad on samas täiesti mõistetavad/seletatavad. Ja nagu Sadist, nii ka mina võiksin kerges vines samad apsakad teha.
Või siis esimest võib-olla mitte, sest ma purjakil olekut ei häbene / ei tekkita mingit süüdioleku tunnet. Aga ma ei ole ka 26, ning aknast õhupüssiga sihtimine tundub hoopis teismelise teema.

Kui mina (selline nagu ma praegu olen) oleksin selle SWAT mehe asemel, siis ma ilmselt ei tulistaks. Kahtlustatav on segaduses ja paanikas, ning ta käitumine näitab (vastupidiselt tema sõnadele), et tal on raskusi korraldustest aru saamise ja nende järgimisega. See on selline vaatleja oleks-poleks, saate aru küll ja pole vaja õelutseda.

SWAT mees aga on läbinud empaatiat suretava treeningu, mis muudab ta antud situatsioonis nö masinaks. Ta teeb täpselt nii nagu väljaõpe nõuab. Ja selle tõetuseks on ka teda õigeks mõistev kohtuotsus. Säärase väljaõppe jällegi tingib x arv varasemaid juhtumeid, kus kellegi käsi kriitilisel hetkel empaatiast värises ja tulemuseks olid süütud ohvrid.

Taust sellele olukorrale on meeletu kogus relvi, mis USA -s inimeste käes. See on põhjus säärastele olukordadele. "Relvakultuur" kõlab uhkelt ka mulle, aga ma eelistaks pigem inimlike politseinike. Politsei on "inimlik" aga vaid siis, kui ühiskond seda on. Valdavalt adekvaatsete kodanike seas on alati x arv koleerikuid, ebastabiilseid, teismelisi, erinevate looduslike või kunstlike mõnuainete võimuses indiviide jne jne.

Aga kui võrrelda selle Tallinnas toimunuga, siis võiks nagu nüüd aru saada, et Eestis on tegelikult paljud asjad väga hästi. Endiselt veel.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

Uurimine Käärmanni tapmise asjas lõpetati: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=81583525
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas Kriku »

Soome politsei taltsutas mootorsaega vehkinud meest taseriga.
Mees loobus politseinike nõudmisel mootorsaest, kuid jätkas agressiivset käitumist. Siis kasutati taserit ja mees toimetati Ylivieska politseijaoskonda.
Nii et taser anti käiku ikkagi relvitu, kuid agressiivse isiku vastu.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Relva kasutamine politsei poolt

Postitus Postitas nimetu »

Sarnasel teemal. Briti politsei lasi ühe relva kasutamist ähvardanud mehe lihtsalt maha. Samas ei selgu uudisest kas mehel ka tegelikult relv oli.
https://maailm.postimees.ee/4464701/pol ... einud-mehe

Nii palju siis taserite kasutamisest.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist