GNSS navigatsioon, GPS, GLONASS ja erinevad täppisrelvad

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kriku »

Siin öeldakse niimoodi:
The actual accuracy users attain depends on factors outside the government's control, including atmospheric effects, sky blockage, and receiver quality. Real-world data from the FAA show that their high-quality GPS SPS receivers provide better than 3.5 meter horizontal accuracy.

Higher accuracy is attainable by using GPS in combination with augmentation systems. These enable real-time positioning to within a few centimeters, and post-mission measurements at the millimeter level.
https://www.quora.com/What-is-the-accur ... c-and-army#

Selle kohta pole midagi öeldud, mis aja jooksul niisugune täpsus saavutatakse.

Ausalt öelda ei viitsi rohkem otsida... Nii see nüüd ei ole, et keegi mõtleb mingi ulme välja, kirjutab foorumisse ja teised siis kulutagu aega ja otsigu viiteid et ümber lükata.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Fucs »

No põhimõtteliselt saab RTK / RTN meetodil (referentsjaamad annavad jooksvalt parandeid) paari või paarikümne cm täpsuse hetkega (ka kiire liikumise peal, andmeteedastuskiirus oleneb gnss süsteemi sagedusest) kui on täidetud kõik vajalikud tingimused.....

.....ja siin ongi konks, sest GNSS posimise täpsus on sõltuv nii paljudest nüanssidest, et seda võib pidada ülikapriisseks süsteemiks.

Kõik parameetrid (GPS ja GPS-täpismoona täpsus) antakse üldiselt ideaaltingimustes.
Iga kõrvalekalle või tingimuse halvenemine hakkab kohe mõjutama ka täpsust.
Ja ideaaltingimused on harv juhus.

RTK/RTN kiire, sentimeetrites mõõdetav reaalajas täpisposimine on lisaks riistvara kvaliteedile, tarkvara kvaliteedile, ilmastikule ja ionosfääri ning toposfääri hetkeseisukorrale sõltuv:

Sidest referentsjaamadega (väike error andmevahetuses võib põhjustada suure ebatäpsuse).
Referentsjaamade tihedusest ja kaugusest (kaugustel on lisaks teatud piirangud, et neid saaks üldse kasutada - mida min. normist suurem kaugus seda suuremaks kasvab ka viga).
Sattide arvust mida saab kasutada targa moona kasutamise hetkel (vähe satte - madal täpsus).
Saadaolevate sattide ebasoodsast korrelatsioonist (halb korrelatsioon - madalam täpsus).
Sattide signaalitugevusest (nõrk signaal - ebatäpsed andmed).

Seega isegi nt kell 12:00 lastav GPS-i kasutav täpismoon võib osutuda täpsemaks, kui sama moon "samast torust" kell 17:00 lastuna jne.

Tsiviilis kasutatavatel seadmetel on liikumise kiiruse piirangud + piirang kasutuskõrgusele, militaar tehnikal neid kunstlikke piiranguid ei ole. On vaid mingid teatud füüsilised (füüsikalised) piirangud.... peamiselt riistvaralised.
GPS technology has built-in limits based on speed and altitude. Basically, if a vehicle is moving faster than 1200mph or cruising higher than 60,000 feet, GPS shuts off.
Põhiliseks kitsaskohaks kiiresti liikuvate objektide puhul (nn tark moon) on IMHO see, kui kiiresti töötab prose, kui kiiresti tehakse jooksvalt ja pidevalt arvutused, ning kui kiiresti liigub kogu inf ja kui kiiresti reageerivad / täidavad käsu juhtseadmed (tark moon peab olema juhitav, sellel peab olema võimekus oma liikumistrajektoori korrigeerida pidevalt ja jooksvalt). Lihtsalt GPS junn pommi küljes ei tee sellest tarka täpismoona.


Iseasi on see posimistäpsus mitte RTK/RTN tehnoloogiat kasutades, kus räägitakse sinna 1-3m täpsusest. See ei ole nii kapriissne. Seal kasutatakse nt WAAS/EGNOS parandeid referentsjaamade asemel, mis teeb süsteemi natuke lollikindlamaks aga selle hinnaks on täpsuse vähenemine.

Kokkuvõtteks... kui seal räägitakse täpismoonast mille võimekus on tabada sihtmärki kümnete sentimeetrite täpsusega ideaaltingimustes, siis IMHO võib sellise moona täpsust reaalis lugedagi paarkümmend senti kuni paar meetrit olenevalt olukorrast.
Aga ei maksa üllatuda, kui eriti halval päeval saadakse täpsuseks nt 10 meetrit.

Ja seal kus räägitakse täpismoonast mille võimekus on tabada sihtmärki ca 3 meetri täpsusega ideaaltingimustes, siis IMHO võib sellise moona täpsust reaalis lugeda 3 meetrit kuni 6 meetrit olenevalt olukorrast, mis ei välista võimalust, et sellega tabatakse vahel ka paarikümne cm täpsusega, või mõnikord ka nt 10.... või isegi 20 m täpsusega.

IMHO on seetõttu, et GNSS täpisposimine nii kapriissne ja ebakindel on, kasutusel ilmselt osades täpismoonades kombineeritud süsteemid, mis kasutavad korraga mitut erinevat asukohamääramise tehnoloogiat (kaamerad, akseleromeetrid jms).
kallek
Liige
Postitusi: 226
Liitunud: 11 Mai, 2016 20:22

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas kallek »

Siin on kenasti ära seletatud, mis asi see SVP-24 on ja kuidas ta töötab.

https://thesaker.is/technology-sitrep-h ... -possible/
What this system does is that it constantly compares the position of the aircraft and the target (using the GLONASS satellite navigation system)
Süsteem võrdleb pidevalt lennuki ja sihtmärgi positsioone, kasutades GLONASSI.
it measures the environmental parameters (pressure, humidity, windspeed, speed, angle of attack, etc.
Määrab meteoroloogilised parameetrid: õhurõhk, niiskus, tuule kiirus, ... ja viib sisse vastavad parandused.
The SVP-24 then computes an “envelope” (speed, altitude, course) inside which the dumb bombs are automatically released exactly at the precise moment when their unguided flight will bring them right over the target (with a 3-5m accuracy).
SVP-24 arvutab lennukile välja sihtmärgi tabamiseks sobiliku kiiruse, kõrguse ja kursi ja viskab pommid 3-5 meetri täpsusega sihtmärgi kohal lennukist automaatselt välja.
The Russians came up with a much better solution.
Venelaste väljapakutud SVP-24 varianti peetakse konkreetses kirjatükis jänkide JDAMist palju geniaalsemaks ja odavamaks lahenduseks.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Gideonic »

kallek kirjutas: Venelaste väljapakutud SVP-24 varianti peetakse konkreetses kirjatükis jänkide JDAMist geniaalsemaks ja palju odavamaks lahenduseks.
Usu poolt propast, poolega saad ikka petta ...
Venkude täpsus on ajaga paranenud küll, aga JDAM'ist on asi ikka väga kaugel. Sellest oli isegi külalispostitus meile praeguseks hästi tundud Soome blogija blogis:

Lollist pommitamisest üldiselt ja Süürias:
https://corporalfrisk.com/2017/11/25/gu ... l-bombing/
Looks like in the videos the Russians aren’t quite achieving the 61-meter CEP USA claims to have achieved in 1990. The equipment may be worse, the dispersion may be intentional or USA might have inflated their accuracies. However, it’s clear there’s no magical 3-meter accurate SVP-24 in play. I’m still inclined to believe that the Americans’ achievement could be surpassed now almost 30 years after. Also, as it is better to be safe than sorry in the context of defense planning, I’m advocating a 50-meter CEP as a good rule of thumb for freefall aerial bombings.
Ehk siis USA saavutas lahesõjas lollide pommidega CEPi circa 61m. Tänapäeval peaks olema see täpsem (autor ise arvab et 50m tundub reaalne). Venelaste videosid analüüsides, igatahes on näha, et päris USA Lahesõja tasemel ei olda. Nii et igasuguse propajutu SVP-24 kolme meetri kohta (või ülemuslikkuse üle JDAMi) võib küll pe**se pista.
Väino
Liige
Postitusi: 680
Liitunud: 10 Aug, 2009 20:18
Asukoht: Virumaa
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Väino »

Tagalaroti mõtteid:
Lollmoon on odav, juhitav pomm kallis. Kuid lisaks tootmiskuludele peab need kohale vedama, säilitama, lennukisse toppima, õhku tõstma, pommituskohta lennutama. Kui lisada juurde kogu see logistika, siis polegi lollmoon enam nii odav. OK, täpsed asjad vajavad paremaid (kallimaid) säilitustingimusi ja vist ka targemat (kallimat) lennukit, aga see umbropsu loopimine ei pruugi kõrge praagiprotsendi tõttu lõppkokkuvõttes nii odav olla. Pigem sibulad ikkagi ei oska, mitte ei suuda/raatsi maksta. Pommitaja mainest ei räägigi, sellele lasevad nad nagunii kõrge kaarega.
Mul pole mingit ettekujutust kui palju lolli ja juhitava pommi hinnad erinevad, aga sellised mõtted tekkisid.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kuni viiteid ei näe, pean jätkuvalt utoopiliseks.
Mida sa konkreetselt utoopiliseks pead?
GPS-i kasutab näiteks 2 ameeriklaste tarkmoona - GPS juhitav pomm JDAM ja selline asjake nagu Peacekeeper ICBM raketi sõltumatu lõhkepea (MIRV). Neist esimese CEP (Circular Error Probability) loetakse võrdseks 10 meetriga, teisel 40 meetriga. Kui JDAM-i puhul võiks veel õlgu kehitada, et kukub ju aeglaselt ja mõni meeter ongi ju GPS tavaline täpsus, siis viimase terminaalne kiirus on ca 7 kilomeetrit sekundis. Et 7 km/sek (ja seetõttu hõõguvas plasmapilves) lendavat lõhkepead juhtida, ei tule hästi nagu jutuks eespool toodud argumendid "GPS ei jõua järgi jne. Kui ei jõuaks, siis ei saaks pooled lõhkepead tabada 40 m raadiusega ringi. Selleks, et suurusjärgud "kilomeetrid sekundis" lendav asjake suudaks suhteliselt (kiiruse mõistes) pisikest märki tabada, peab tema koordinaatide ja parameetrite määramine olema ekstreemse täpsusega.

Lihtsalt võrdluseks, analoogsete näitajatega, kuid inertsiaalnavigatsiooni kasutav venelaste SS-18 CEP arvatakse olevat 220-700 meetrit. Eestis omal ajal asunud keskmaarakettide vastav näitaja arvati olevat 2-5 km.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ehk siis USA saavutas lahesõjas lollide pommidega CEPi circa 61m. Tänapäeval peaks olema see täpsem (autor ise arvab et 50m tundub reaalne). Venelaste videosid analüüsides, igatahes on näha, et päris USA Lahesõja tasemel ei olda. Nii et igasuguse propajutu SVP-24 kolme meetri kohta (või ülemuslikkuse üle JDAMi) võib küll pe**se pista.
Lahesõja tasemel ollakse juhitava moonaga, oli minu jutu mõte. Pole küll mõelnud seda, et lollmoonaga sama täpne on.
See, et venelased ründavad valdavalt mittejuhitavaga, on sellest et nende juhitava moona kulutus pole Lahesõja tasemel.
Mulle tundub näiteks, et see 50 m (eeldan, et see on CEP) on isegi optimistlik, julgeks ise pakkuda CEP 100-200 meetrit.
Täpsus jääb suurusjärgu võrra alla täppispommidele (nt JDAM, mille CEP on 10 meetrit), kuid on tõenäoliselt suurusjärgu parem INS põhisest pommiheitmisest, kus CEP võib olla mõnesaja meetri kandis.

Pindalamärkide ründamisel on 61 m CEP täiesti OK tulemus. Näiteks kobarmoonaga või süütemoonaga rünnates kolonni või kompanii paiknemisala kannab varjumata seltskond sellisest asjast kenasid kaotusi. Rünnates termobaariliste pommidega sissekaevatud jalaväge tähendab CEP 61 meetrit, et kui rünnak on õigesti läbi viidud (pommid heideti piki kaevikuliini, mitte risti), et seal ei tulista enam keegi vastu. Ja veel. Lahesõjas tegutses USA lennuvägi enamasti keskmisel kõrgusel - samadel põhjustel, mis Süürias venelased. Raske õhutõrje ja radarid neutraliseeriti kohe, kuid kahurid ja Manpadsid lendasid sõja lõpuni.

Minuarust selles propas tähendab 3-5 meetrit mitte CEPi, vaid pommide vallandamise täpsust võrreldes vajaliku kohaga. Sellest 3-5 meetrist saavad maapinnale jõudes kümned meetrid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vaata sul on lihtsalt mõned põhimõttelised arusaamised puudu. Ja siis ei aita ei GPSi lugemine ja muu keemia.
Tavaline vabalt langev pomm on juba põhimõtteliselt ebatäpne asi. Kui sa päästad korraga 10 pommi, siis see tähendab, et iga neist pommidest lendab oma trajektoori mööda. Mis on teiste omast veidi erinev. Mass on veidi erinev, õhutakistus erinev, seetõttu kujuneb ka kiirus veidi erinevaks. Ühesõnaga - pommid hajuvad. Ning see on OK. See ongi nii mõeldud. Sest loll-pommidega pommitades sa üritadki tabada mingit pindala ning seal olevad sihtmärgid hävitada. Normaalne hajuvus tagabki selle, et sa tabad pindala.
Nüüd sa viskad samad pommid 3x kõrgemalt alla. Mis on tulemus? Tulemus on see, et hajuvus on rohkem kui kolm korda suurem. Päästa sa kui tahes täpse sihiku järgi kui tahes kiire päästikuga. Kui 1,5 km pealt heidetud pommid katavad mingi pindala, siis 5 km pealt hajuvad juba nii palju, et see mis pihta saab, on juhus.
Nii lihtne see ongi...
Sa ei saa aru ühest lihtsast tõsiasjast.
GPS põhiste sihtimissüsteemide kasutamine INS põhiste asemel parandab pommitamise täpsust ühe suurusjärgu (ühe nulli võrra CEP-is). Mõnesajast meetrist kuni kilomeetrist saab ehk 100 meetrit.
GPS põhise moona või muu täppismoona kasutamine eeltoodu asemel parandab täpsust veel ühe suurusjärgu. 100 meetrist saab 10 meetrit (või veel vähem).
Aga seda rumalust pole siin mõtet valjuhäälselt korrutada, et venelased üritavad GPS põhise sihtimissüsteemiga saavutada GPS juhitava pommi täpsust.
Nii rumalad nad küll pole. Su-24 tarbeks olid laser- ja TV-juhitavad pommid ja raketid olemas juba NSVL ajal. llmselt rahalistel põhjustel arvavad venelased, et vastupanu osutavate auulide ründamiseks käravad NSVL aegsed lollpommid kah.

Pilt

Sellele on viimases otsas lisandunud GPS põhised pommid (kuna NSVL lõpuotsas GLONASS veel ei töötanud ja isegi USA GPS töötas piiratud ulatuses) ja rasked KAB-1500 laserjuhitavad pommid, mille tootmine algas vist 1995. Küsimus on, miks ei kasutata (arvan, et peetakse kalliks igapäev kulutada).
Viimati muutis Kapten Trumm, 28 Dets, 2017 10:24, muudetud 3 korda kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas mart2 »

Võiks vast sellele täpsusmoonale kriipsu alla tõmmata, sest hakkab Süüria teemast relvastuse kanti üle minema?
Inimeste arusaamine asjast sõltub tahtest mõista - kui seda pole, siis võib lõpmatuseni vastu seina joosta...

a) Sai jutt alguse sellest, et ma irooniliselt viitasin venelaste "ülitäpsele kõrgustest pommitamisele", mida siis mõned kaasfoorumlased asusid innukalt kaitsma. Samas täpismoona olemasolu Vene õhuväel ei taga selle kasutamist (minu arvates hea näide Süürias).
b) päris hea viimane selgitus akf Fucsilt on vist siiani mõnel läbi lugemata, sest ikka tambitakse seda ideaaltingimustes lubatud CEP-i, ja ei taheta aru saada, et ideaaltingimusi (õigemini selle lähedasi) saadakse ainult laborites. Mujal tulevad ettenägematute asjaolude tõttu kõrvalekalded nagunii sisse. Kas või ainuüksi koostaja võimaliku "sinise esmaspäeva" tõttu.

Peace!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas:
Sa ei saa aru ühest lihtsast tõsiasjast.
GPS põhiste sihtimissüsteemide kasutamine INS põhiste asemel parandab pommitamise täpsust ühe suurusjärgu (ühe nulli võrra CEP-is).
Sa ei saa sellest lihtsast pisiasjast aru, et keegi ei pommita Süürias INS põhisel sihtimissüsteemil. Pommitatakse optilise sihtimisega vs GPS sihtimisega. Ja siin pole mingit 10x vahet kusagil. Eriti veel, kui arvestada, et pommitamine toimub erinevatelt kõrgustelt.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:
Kuni viiteid ei näe, pean jätkuvalt utoopiliseks.
Mida sa konkreetselt utoopiliseks pead?
Seda sinu 10 cm täpsusega positsioneerimise juttu.
kallek
Liige
Postitusi: 226
Liitunud: 11 Mai, 2016 20:22

Re: GNSS navigatsioon, GPS, GLONASS ja erinevad täppisrelvad

Postitus Postitas kallek »

(with a 3-5m accuracy)
Lennuki positsioneerimise täpsuseks õhus on antud 3-5 meetrit.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: GNSS navigatsioon, GPS, GLONASS ja erinevad täppisrelvad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Hea kvaliteediga INS-i eksimuseks loetakse kuni 1 km tunni aja kohta. St peale tunniajast liikumist on süsteemi määratud asukoht seega pluss-miinus mõnisada meetrit kuni kilomeeter.
GPS-l on see sama asi pluss miinus alla 10 meetri. Vaadates GPS kiirusemääramise täpsust (6 millimeetrit sekundis) on tunniajane viga 22 meetrit.

https://www.gps.gov/systems/gps/performance/accuracy/
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas Kapten Trumm »

toomas tyrk kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:
Sa ei saa aru ühest lihtsast tõsiasjast.
GPS põhiste sihtimissüsteemide kasutamine INS põhiste asemel parandab pommitamise täpsust ühe suurusjärgu (ühe nulli võrra CEP-is).
Sa ei saa sellest lihtsast pisiasjast aru, et keegi ei pommita Süürias INS põhisel sihtimissüsteemil. Pommitatakse optilise sihtimisega vs GPS sihtimisega. Ja siin pole mingit 10x vahet kusagil. Eriti veel, kui arvestada, et pommitamine toimub erinevatelt kõrgustelt.
Sellega jauramine on teemaväline.
Teemakohane on see, et venelased ei pommita enam INS järgi (eksimusega mõnisada meetrit ehk taktikaliste märkide puhul enamasti mööda).
Eksimus täna on ehk nii 100 meetrit või nii. Mis taktikaliste pindalamärkide puhul (baasid, paiknemisalad) tähendab enamasti selle tabamist.
Punktmärke (nt punkri katus) sellega tabada pole võimalik.
Mis on palju parem kui 10-15a tagasi, kui venelased pommitasid kas INS järgi (kui puudus optiline nähtavus) või optilise järgi (madalalt, hea nähtavus).

Veel üks asi. Loodetavasti oled piisavalt lennukis lennanud, saamaks aru, et 5000 m kõrguselt pole kuigipalju lootust midagi "optiliselt" pommitada.
Põhjusel, et väiksemad ja maskeeritud sihtmärgid pole lihtsalt nähtavad.

Süüria maastik võib 1500 m kõrguselt näha välja umbes sedasi:
Pilt
Antud kõrguselt on päris suur otsimine leida näiteks maanteel liikuv auto (suht hea nähtavus ja auto on vähe maskeeritud).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: GNSS navigatsioon, GPS, GLONASS ja erinevad täppisrelvad

Postitus Postitas Fucs »

Су-25СМ -ele on peale pandud just Су-25-ele väljatöötatud analoogne asi ПрНК-25СМ (56СМ) "Барс" (ПрНК - прицельно-навигационный комплекс).
Су-27СМ -ele omakorda ПРНК Су-27СМ või midaiganes.
Vene foorumites tuuseldades (mida mul pole aega ka üleliia teha praegu) võib nendes foorumites esinenud spetside või "spetside" arvamusele tuginedes kokkuvõtteks ütelda, et nad peavad ПрНК-25СМ/27СМ enam-vähem sama täpseks süsteemiks, kui СВП-24 "Гефест".

VF ametlikud publikatsioonid räägivad, et СВП-24 "Гефест" võimaldab pommide heitmise täpsust tõsta kuni 3 korda (või mõnes kohas kohtab ka "üle 3 korra").
"ПЛАТАН" kohta kohtab isegi numbreid, et täpsus paranes peaaegu/umbes 5 korda.
Millega võrreldes, seda ei räägita. Ma eeldan, et võrreldes ilma ПрНК või СВП -ta.

Et siis mina saan aru nii:
(lennuki tüüp / kasutatav sihtimisüsteem)

Су-17М4 / ПрНК-54
Су-24М / СВП-24
Су-25СМ / ПрНК-25СМ
Су-25М / СВП-24-25
Су-27СМ / ПрНК-25СМ
Су-33 / СВП-24-33
СУ34 / ПрНК "ПЛАТАН"
Ту-22М3 / СВП-24-22
МиГ-27 / СВП-24-27

Су-25СМ kohta kirjutab keegi nii:
Как отмечено выше спутниковый приёмник А-737 (при его работе в дифференциальном режиме) обеспечивает ПрНК Су-25СМ в режиме навигационного бомбометания в горизонтальном полёте на высотах 200-300 метров способность сбрасывать свободнопадающие бомбы с максимальным отклонением от точки прицеливания их точек падения не более 10-15 метров.

Впрочем как видно на фото и видео Су-25СМ используют в Сирии авиабомбы ОФАБ-250-270 с минимальной высотой сброса (по условию обеспечения безопасности носителя) 500 метров, следовательно точность бомбометания несколько ниже.

Такую точность навигационного бомбометания Су-25СМ способен продемонстрировать в любое время суток и в любых метеоусловиях, но по условиям безопасности боевого применения в Сирии Су-25СМ вероятно действуют на малых высотах только ночью. При дневном боевом применении с недосягаемых для ПЗРК высот 4000-5000 метров точность навигационного бомбометания свободнопадающими бомбами ниже - сказывается не идеальная аэродинамика авиабомб, ветровой снос и т.п., однако отклонение точек падения бомб от точки прицеливания и в этом случае не должно превышать нескольких десятков метров.
https://ak-12.livejournal.com/25433.html

Kiir-lühitõlge: "Horisontaallennul 200-300m kõrgusel on võimekus, et pomm ei kuku sihtmärgist kaugemale kui 10-15 meetrit. ОФАБ-250-270 pommi minimaalne lennukile enam-vähem ohutu heitekõrgus (öösel, nagu jutust võib aru saada) on 500m ja sellest tulenevalt on ka tabamistäpsus veidi väiksem. 4000-5000m kõrguselt heidetud pomm (mida praktiseeritakse päevasel ajal nagu võib aru saada) ei tohiks hälbida rohkem kui paarkümmend meetrit."

Ja siis ühes foorumis keegi spets või "spets" räägib n.ö. "üldisest pommide heitmise täpsusest" nii:
"Я осваивал 23й сразу после училища, и что бы вылететь самостоятельно хватило 8 провозок на спарке. Через год я уже налетал 130 часов, получил 3й класс и был готов к БД в составе полка, по наземным целям с применением АБ, НРС и пушки. То что МиГ-23м плохо бомбил, брехня. Нормативы оценок на бомбометание у нас были как у всех ИБАашных-штурмовых полков, которые летали на МиГ-27, СУ-17 и Су-25 например с углом пикирования 20 градусов: отлично-45м; хорошо-90, удовлетворительно-135м. от цели, это при разлете осколков АБ около 800 метров.
У меня лично была средняя оценка на бомбу 4,5, правда мастерство пришло не сразу, но пришло :)"

Как видите, промах на 50 метров при бомбометании с пологого пикирования это не ЧП, а "четверка" с двумя плюсами.

Если же исходить из эмпирической формулы для бомбометания с горизонтали:
КВО (метрах)=10Н (высота в км) + 0.1V (км/час)
То промах 50 метров при бомбометании с горизонтального полета это "пятерка", даже если бомбометание выполняется с высоты 500 метров и на скорости 500 км/час.

Минимальное же КВО бомбометания свободнопадающими бомбами в 30-40 метров обеспечивает уже только ПРНК Су-27СМ.
http://www.vif2ne.org/nvk/forum/arhprint/1275622

Siis kohtab veel sellist juttu VF kõige kõrgemal tasemel.
Виктор Бондарев (Главнокомандующий Воздушно-космическими силами Российской Федерации 1 августа 2015 — 26 сентября 2017) заявлял: "Самолет Су-24, допустим, обеспечивает точность бомбометания в пределах 20-30 метров от центра цели. Су-34 решает аналогичные задачи неуправляемыми бомбами с точностью 5-7 метров от центра цели или прямым попаданием

Seda tsiteeritakse pidevalt, aga algallikat ma ei leia. Oleks jällegi huvitav teada, et millistest muudest parameetritest on samal ajal jutt (lennukõrgus nt kust see täpsus on saavutatud jms).


*******

https://ak-12.livejournal.com/25022.html
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist