Kaadrimuudatused

Vasta
mart2
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas mart2 »

nimetu kirjutas:... sest arvan, et valiti ikka parimat meest, mitte mingit "uue ajastu ja põlvkonna" sümbolit. Heremil on kindlasti piisavalt häid omadusi, et seda kohta puhtalt teiste konkurentide ees väärida. Hakata mingit poliitikat siia segama on täielik jama.
Üldjuhul normaalses riigis on Juhataja-või-mis-iganes-nimi "pool-poliitiline" ametikoht.
Normaalseks tööks ka peale Riigikogu/parlamendi valimisi peab ta lisaks teadmistele ja kogemustele olema vastuvõetav (poolt hääletatav) enamikele poliitilistele jõududele.
Nii lihtsalt parlamentaarsetes riikides on. :scratch:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Troll kirjutas:
Borja kirjutas:...HEREMil on veel kõva pool aastat praeguse KVJ alluvana PSÜ tööd teha...
...(-uus KVJ astub ametisse) alles millaski suvel...
Kaitseminister Jüri Luik teeb valitsusele ettepaneku nimetada järgmiseks kaitseväe juhatajaks praeguse kaitseväe peastaabi ülema brigaadikindral Martin Heremi, kes asuks ametikohale 5. detsembril.
https://www.postimees.ee/4370997/minist ... tin-heremi
Imestasin seda lugedes veel, et see määramine nii palju aega võtab.
Eks ta praegu veits ebaselge on - KVJ vahetus võib sündida millaski suurest suvest kuni detsembrini.. ise arvan, et see sünnib nii kuda see praegusele juhatajale kõige mugavamaks osutub.. ja siin mängivad ju kaasa ka praeguse juhataja ootused kõrge(te)le ametikohta(de)le välismaal :|
Vahetuse "varajane väljahõikamine" on aga ilmselt seotud igasuvise vanemohvitseride rotatsiooniga kaitseväes, kus:
- ports välismaal teeninud tegijaid naaseb kodumaale, kus kõik tahavad võimalikult kõrgeid ametikohti..
- samasugune ports kodumaal kõrgetel kohtadel teeninuid peab väljuma oma mugavustsoonist ja suunduma välisteenistusse..
- lisaks väljastab ka Balti Kaitsekolledzh oma tavapärase tosinkonna vanemohvitsere, kes ka kõrget karjääri janunevad..
..et selline KVJ varajane väljahõikamine peab ilmselt uuel juhatajal võimaldama seda suvist korralist vanemohvitseride rotatsiooni oma meeskonna kavandamiseks kasutada - mis on logish.

Ja veel - kahtlemata on KVJ eelkõige poliitiline persoon.. ei saa siin keegi juhatajaks, kes poliitikutele ei meeldi (tuletage meelde näit kol ROOSIMÄE lühikeseksjäänud juhatajakarjääri).
Asja hea külg on see, et mede poliitikuile näikse olevat kohale jõudnud, et igasugu juhuslikud keffa teenistuskirjaga autoriteeti mitteomavad parketiohvitserid ja/või muidu mikroväeliikide esindajad siin (enam) ei kvalifitseeru - no abiks seegi :twisted:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Martin Peeter »

Borja kirjutas:Ja veel - kahtlemata on KVJ eelkõige poliitiline persoon.. ei saa siin keegi juhatajaks, kes poliitikutele ei meeldi (tuletage meelde näit kol ROOSIMÄE lühikeseksjäänud juhatajakarjääri).
Asja hea külg on see, et mede poliitikuile näikse olevat kohale jõudnud, et igasugu juhuslikud keffa teenistuskirjaga autoriteeti mitteomavad parketiohvitserid ja/või muidu mikroväeliikide esindajad siin (enam) ei kvalifitseeru - no abiks seegi :twisted:

Teiselt poolt - KVJ orienteerumine poliitikas ja erinevate poliitikate võimalikkuses on Eesti kaitsevõimele kindlasti pigem kasuks ning, ehkki öeldakse, et KV poliitikaga ei tegele - ka KVJ enese mõju poliitikale tuleneb juba ametikohast, kui defineerida poliitikat riigi juhtimisena. Kui suur see mõju on, oleneb paljuski inimesest. Eesti näite kohaselt - jah - KVJ-l ei ole sobiv avalikult öelda, kas kaitsekulud peaks olema 2 või 3% SKT-st, samas kui KV analüüs näitab, et tuleks kindlasti võimeid parandada ja kulusid suurendada, peaks tema sellest poliitikuid informeerima. Kuni sinna maani, et kui poliitikud oma käitumisega riigi mingil moel ohtu panevad, siis on eetiline ka mitte oma kohast kinni hoida ja asi avalikkuseni tuua, kui see just riigisaladus pole. Sest siis, kui s... on juhtunud ja ikka tekib veel võimalus süüdlasi otsima hakata, ootab poliitikuid poliitiline vastutus, aga ametnikud ja sõjaväelased võivad ka trelle saada, kui nad oma ülesandeid korralikult ei täida. Seega - karm amet ootab akf-t - ei teagi, kas õnnitleda või kaasa tunda.

Meenutagem näiteks Mannerheimi, kelle kohta võib öelda, et ta oli väga poliitiline sõjaväelane (selline meie konteksti kuidagi ei sobiks), kuid kellel oli selja taga Airo, kes ta sõjalised otsused korralikult ette valmistas. Aga vedasid koos Rytiga Soome suurest jamast välja. Mannerheim muidugi on väga äärmuslik näide, aga samas polnud ta ka Pilsudski, kes oli sõjaväeline poliitik.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Borja kirjutas:Eks ta praegu veits ebaselge on - KVJ vahetus võib sündida millaski suurest suvest kuni detsembrini.. ise arvan, et see sünnib nii kuda see praegusele juhatajale kõige mugavamaks osutub.. ja siin mängivad ju kaasa ka praeguse juhataja ootused kõrge(te)le ametikohta(de)le välismaal :|
..tahtsin juba eile kirjutada, et KVJde vahetuse väljahõikamine võimalikest kõige tagumisemal kuupäeval(-elik detsembris) vihjab ilmsesti praeguse KVJ välisametikoha-lootuste luhtumisele ja nii ongi - nagu tänane EE kirjutab..
Samuti kirjutasin ma siin teemas juba varasemalt, et mede ajakirjanduse optimistlikud leierdused TERRASe "headest shanssidest" kõrgele euroametikohale saada vaid hanguga vee peale kirjutatud fantaasiad ongi..
Eesti Ekspress
Suurriikide manöövrid võtsid Terraselt ameti

Eesti kaitseväe juhataja kindral Riho Terras jäi napilt ilma ¬Euroopa Liidu tähtsaima militaarameti ehk sõjaväelise komitee juhi kohast.
Eesti kaitseväe juhataja kindral Riho Terras jäi napilt ilma ¬Euroopa Liidu tähtsaima militaarameti ehk sõjaväelise komitee juhi kohast.
Viis riiki esitasid sellele kohale kandidaadi: Eesti, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Iirimaa. Mullu novembri alguses toimunud mitmevoorulisel hääletusel pääses Terras finaali, aga pidi lõpuks leppima teise kohaga. Uueks sõjalise komitee juhiks sai Itaalia relvajõudude kindralstaabi ülem, kindral Claudio Graziano.
Terrase tulemus näitab, et ta oli väga tugev kandidaat. Lõpuks said otsustavaks aga suuriikide kokkulepped. Kaks kuud varem oli kindral Graziano kandideerinud NATO sõjalise komitee juhiks, aga jäänud seal alla Briti relvajõudude juhatajale Stuart Peachile. Mingis mõttes valurahana lepiti itaallase puhul kokku Euroopa Liidu sõjalise komitee juhi koha peale.
Terrase kandidatuurile sai saatuslikuks ka ajastus. Viimase kahe aasta jooksul on kaitseteemade tähtsus Euroopa Liidus oluliselt kasvanud ja nii on ka sõjalise komitee juhi amet ning sellele kohale kandideerimine muutunud üha poliitilisemaks protsessiks. Oleks Terras viis aastat tagasi kandideerinud, võinuks Eesti kaitseväe juhtaja tõesti tõusta Euroopa Liidu kõrgeimasse sõjaväeametisse.
Võin vist ennast õnnitleda ühesõnaga - tegin jälle sõjalistel teemadel kogu vabariigi meediale ärtust ära 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Veel huvitavat kõrgetasemelisest "personalipokkerist" värske EE vahendusel..
Kalju Laid
Sahinad: Kaitseliidu ülemale sai saatuslikuks tema sugu

Kaitseliidu ülem Meelis Kiili kandideeris eelmisel aastal juhtima ÜRO vaatlusmissiooni UNTSO – see on rahutagamisoperatsioon Lähis-Idas. UNTSO pöördus ise Eesti ja Kiili poole ning kutsus teda kandideerima. Eesti toetas Kiili kandidatuuri. President Kersti Kaljulaid ülendas mais Kiili kindralmajoriks, osalt ilmselt ka just UNTSO juhiks pürgimise tõttu. Kiili šansid paistsid päris head, aga ühel hetkel konkursi tingimused muutusid ja tekkis nõudmine, et UNTSO uus juht peab olema naine. Kuna Meelis Kiilil naissoo tunnuseid pole, kukkus tema kandidatuur läbi. UNTSO uueks juhiks sai norralane kindralmajor ¬Kristin Lund.
Ohh aegu, ohh kombeid :oops:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Leo »

Terrase vangerdused on ilmselt reaalne näide, kuidas rahvusvahelisi kindralite ja admiralide ametikohti jagatakse, suured riigid teevad omavahelised diilid ja väikestele jääb vaid tõdeda, et nii ongi. KL ülema teema põhineb ilmselt mingil soolise võrdõiguslikkuse kvoodil, et kui X% kindralitest on naisi, siis peab ka sama % rahvusvahelisi kindralite toole olema naistele. Palun väga vabandust, kui nüüd kedagi koledasti solvan, kuid need rahvusvaheliste organisatsioonide kindralite kohad on ikka valdavalt auamet, kuhu pannakse ametiredelil ülejäänud inimene (ei ole võimalik enam kodumaal edasi edutada) teenistusaega täis tiksuma. Seega puhtalt riikide välispoliitilise kempluse teema, kus on oluline, et oma inimene pukki saadakse, mitte see, kui hästi kandidaat brigaadi või diviisi lahingutegevust juhtida suudab. Ma väga loodan, et Terrasele leitakse peatselt sobiv ametikoht, sest selline kuudepikkune minemine ei ole KJ kasulik, kui tänane ülem tegeleb peamiselt kohvrite pakkimisega ja uus ei saa veel tegutsema hakata.
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas A4 »

Borja kirjutas: Võin vist ennast õnnitleda ühesõnaga - tegin jälle sõjalistel teemadel kogu vabariigi meediale ärtust ära 8)
Ole nüüd, Borja. Aastapäevad tagasi nimetasid sa jutte Terrase võimalikust saamisest kõrgele rahvusvahelisele kohale ’fantaasiaks’ ja ’sonimiseks’. Kui nüüd inimene kahetsusväärsel kombel, kuid ikkagi väga napilt mitte-auhinnalisele 2. kohale tuli, siis äkki see ikka päris ulmeplaan ei olnud?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..loeb tulemus :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
A4
Liige
Postitusi: 1833
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas A4 »

Kiili ÜRO koha osas – ÜRO resolutsiooni 1325 valguses (mis peaks muuhulgas edendama naiste osalust rahuvalvemissioonidel jms) valguses olid Norra naiskindralil kindlasti eelised. Aga ma sügavalt kahtlen selles, et nii nagu oleks täna mõeldamatu kandideerimistingimustesse kirjutada „peab olema mees“, on sama mõeldamatu, et tingimuseks pannakse „peab olema naine“ – olemuslikult on see sama diskrimineeriv. Äkki said „saatuslikuks“ mingid täiesti objektiivsed asjaolud: nagu näiteks see, et norrakas oli just äsja olnud ÜRO ühe olulisema, Küprose rahuvalvemissiooni vägede juhataja + mitu eelnevat osalust teistel rahumissioonidel; aga meie kindrali ainsaks ÜRO kogemuseks oli 20 aasta tagune teenimine Liibanonis nooremleitnantist kompaniiülema abina?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sõbrad, tunnistage parem reaalsust, ühe NATO-s teisejärgulise väikeriigi rahuaegne four-star ei ole maailmas teema, kuhu kõik organisatsioonid, üli- ja sõjakoolid järjekorda võtavad. Kehtis see vanasti ja kehtib ka täna. Vabandan ebakorrektsuse pärast.
Äkki said „saatuslikuks“ mingid täiesti objektiivsed asjaolud: nagu näiteks see, et norrakas oli just äsja olnud ÜRO ühe olulisema, Küprose rahuvalvemissiooni vägede juhataja + mitu eelnevat osalust teistel rahumissioonidel; aga meie kindrali ainsaks ÜRO kogemuseks oli 20 aasta tagune teenimine Liibanonis nooremleitnantist kompaniiülema abina?
Äkki tuleks ka selle auhinnalise teise koha põhjusi vaadata analoogse filtriga?
Mitte just Eesti, aga rahvusvahelises kontekstis? Ja pikkade militaartraditsioonidega riikide kontekstis?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3326
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Leo »

Norra kindrali rahvusvaheliste teenete nimekiri on tõesti pikk, võrreldes 20 a vana n-ltn kogemusega Kiilil. Võimalik, et teda paluti kandideerima lihtsalt välispoliitilise viisakusavaldusena, et ikka oleks mitu kandidaati eri riikidest. Samas on valikutes oma osa ka kindlasti selles, et EV kindrali pagunid ei ole rahvusvahelises konkurentsis nii vägevad kui suurematel riikidel. Samas, Norra on küll mõned korrad suurem ja rikkam kui Eesti, kuid rahvusvaheliselt ikkagi väikeriik. Ilmselt siis määras ikka asjaolude summa. Millal Eesti saab esimese naiskindrali?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Leo kirjutas:Millal Eesti saab esimese naiskindrali?
..lihtne - tuleb lahti kirjutada vastav uus "väevõimekuseesmärk" ning siis planeerida ka vastav eelarvelahter selle saavutamiseks :mrgreen:

Aint iseasi - kuda see sakslastega seotud on :? :oops:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Walter2
Liige
Postitusi: 4001
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Walter2 »

Borja kirjutas:
Leo kirjutas:Millal Eesti saab esimese naiskindrali?
..lihtne - tuleb lahti kirjutada vastav uus "väevõimekuseesmärk" ning siis planeerida ka vastav eelarvelahter selle saavutamiseks :mrgreen:
Kas lihtsamini ei saaks - näiteks soovahetusoperatsiooniga? :)
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See valitud Itaalia kindral Claudio Graziano on
1. alustas kaadrisõjaväelase karjääri juba 1974 peale sõjakooli mägijäägrina
2. edenes kolonel-leitnandini 16 aastaga
3. sai brigaadikindraliks 2004, st 30-aastase teenistuse järel (taolised ca 30a staažid enne brigadiiri on tüüpsed ka paljude militaarmaade four-staridel. USA staabiülemate komitee esimehel nt 27 aastat).
4. on täna 64-aastane ja omab kahte baka ja kahte magistrikraadi.
5. Itaalia armeejuhiks sai 2015, st peale 41-aastast teenistust (ja -kogemusega mõistagi).

CV järgi päris tugev kandidaat, tugevamaid leiaks ehk USA-st.
https://www.nato.int/cps/ic/natohq/who_ ... 118364.htm
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1725
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Poti soldat »

Huvitav, Eesti meedia väidab et meie mees jäi teiseks. Samas Iiri meedia väidab et hoopis nende viitseadmiral jäi napilt teiseks:
In September, the Government nominated Vice-Admiral Mellett for the position, which falls vacant in a year’s time when the current incumbent, Gen Mikhail Kostarakos, of Greece, retires.
He is believed to have finished a close second to the Italian candidate, beating the candidates of both France and Germany.
https://www.irishtimes.com/news/ireland ... -1.3283355
Palju neid teisi kohti seal välja jagati? :D Lisaks olen kuskilt näinud ka sellist kirjeldust et kuna EU kaitsekoostöö on hetkel kuum teema siis nii Saksamaa kui Prantsusmaa arvasid et see peaks õigusega neile kuuluma ja kuna kumbki ei tahtnud teisele jätta siis kompromissina said itaallased. Aga lõppude lõpuks, nagu näha Trummi eelnevast postitusest, siis ei saa ka välistada et itaallasel oligi kõige parem CV.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 33 külalist