Riigipiiri häda ja valu

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas alax »

Valitsus toetab ettepanekut kehtestada piirivöönd
4. august 2016 - 10:23
Valitsus andis tänasel istungil põhimõttelise toetuse Riigikogu põhiseaduskomisjoni algatatud eelnõule, mille eesmärk on kehtestada piirivöönd. Piirivöönd kehtestatakse välispiiri maismaapiiril riigipiiri valvamiseks ja kaitsmiseks ning piirirežiimi tagamiseks. Piirivöönd on viie kilomeetri laiune piiriribaga paralleelselt kulgev maa-ala piiriribast sisemaa suunas.


Piirivööndis on politseil õigus liikuda takistamatult jalgsi ja sõidukitega ning piirata seal isikute liikumist ja viibimist. Samuti peab Politsei- ja Piirivalveametiga kooskõlastama piirivööndis ja piiriveekogul läbi viidava välispiiri valvamist või piirirahu häiriva tegevuse. Nähakse ette ka alus, et piirata välispiiri lähedal mehitamata õhusõiduki lennutamisele, kui see takistab riigipiiri valvamist või häirib piirirahu.
Eelnõu 1. lugemine toimunud, kuid tõenäoliselt edasi ei lähe. Nii ütles mulle üks valitsuse ametnik.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Mart Helme: Väide, et idapiir läheb kallimaks ootamatult avastatud soode tõttu, on puhas vassimine! Maatükid käidi üksipulgi üle juba kontrolljoont maha märkides

Mart Helme
suursaadik Vene Föderatsioonis 1995-1999, Eesti-Vene piiriläbirääkimiste delegatsiooni liige 1995-1999


Tere talv! Nüüd on siis ühtäkki avastatud, et enamik meie Kagu-Eestis asuvast idapiirist on soine ja et see ei kulgegi suhteliselt sirgjoones nagu Tartu rahulepingu järgne idapiir, vaid siksakitab, pahandab Eesti Konservatiivse rahvaerakonna juht Mart Helme.

Ja seda kõike avastati enam kui kaks aastat pärast seda, kui FSB röövis kaitsepolitseinik Eston Kohveri ja tekkis tõsine ühiskondlik surve idapiir (loe: kontrolljoon) tegelikkuses korrektselt maha märkida ja reaalselt valvatavaks muuta.

Mäletame muidugi, kuidas võimu Eesti riigis oma pärisomandiks pidavad reformierakondlased Taavi Rõivas (tollal peaminister, kes minu riigikogu infotunnis esitatud küsimustele, kui palju on Eestil kriisiolukordadeks elanikkonnale vee-, toidu- ja medikamentide varusid, kas me oleme valmis inimeste evakueerimiseks linnadest ja kui paljudele inimestele meil on varjendeid, vastas lakooniliselt: Eesti ei valmistu sõjaks) ja Hanno Pevkur (tollal siseminister, kes minu sarnasele küsimusele meie piirivalvevõimekuse kohta teatas üleolevalt, et mehitatud piirivalvet pole enam vaja, kuna selle töö teeb tänapäeval ära arenenud tehnoloogia) ehtpopulistlikku propagandat tehes, kummikud jalas, kaamerate ees vesises võsas sumasid. Sõnum muidugi ehtreformerlikult reibas ja nooruslik: ärge muretsege, teeme piiri korda niikui niuhti.

Nüüd siis selgub, et ei läinudki nagu niuhti. Veelgi enam, läheb uute raportite kohaselt kaks ja pool korda, aga reaalset elu ja sedasama kõrgtehnoloogiat arvestades ilmselt oma kolm korda kallimaks, kui tollal uljalt teatati.

Ja kes on süüdi? Muidugi halb ilm ja vene imperialism. Ja loomulikult mitte poliitilist vastutust (loe: vastutamatust) kandvad endised ja praegused pea- ja siseministrid, neid sisuliselt alt vedanud ametnikest, kes Eesti riigis üldse mitte millegi eest ei vastuta, aga tegelikult riiki oma mugavustsoonist juhivad, rääkimata.

Siiski-siiski! Kui ennasttäis asjapulgad vaevuksid tegelikelt asjatundjatelt nõu küsima, jääksid niisugused sajamiljonilised möödalaskmised ehk ära. Kui rääkida selles kontekstis piirist, siis olles ise venelastega piiriläbirääkimisi pidanud, tean ma täpselt, et meie delegatsioonis oli terve rida spetsialiste nii piirivalvurite kui kartograafide näol, kes idapiiri meeter-meetri haaval korduvalt läbi käisid, sest läbirääkimistel luges iga detail. Näiteks see, kas kusagil kasvas palgimets või võsa, kas piirijoone kulgemist maastikul sai ühitada mõne loodusliku maamärgiga nagu kraav, oja, seljandik või metsaserv. Kuna uue lepingu sündimiseks oli vaja teha vene poolega umbes veerandsada maade vahetust, oli oluline ka vahetatavate maade boniteet. Me polnud nõus vahetama venelastega palgimetsa liiviku vastu või sood põllumaa vastu. See omakorda tingis kõigi nende algul kaardil, seejärel looduses vahetusse minevate reeglina väikeste maatükkide täpset üle kontrollimist ja vahetuste võrdsuse tagamiseks balanssi ajamist.

Tulla nüüd avalikkust lollitama jutuga, nagu oleks alles piiri mahamärkimise ajal selgunud, et kagupiirist pisut enam kui sada kilomeetrit on soid, on puhas vassimine. Seda, mida kontrolljoon endast maastikul kujutas ja kujutab, teati täpselt juba kakskümmend aastat tagasi. Planeet Maa ei ole vahepeal teisele orbiidile liikunud. Piisanuks praeguseks allkirjastatud (kuid õnneks mitte ratifitseeritud) piirilepingu lisade, nende seas piirijoone kulgemise kirjelduse lugemisest. Selleks poleks vaja olnud isegi kummikuid jalga tõmmata.

Mida me sellest kõigest järeldame? Ei midagi muud kui seda, mida teame juba ammu: Eesti riiki juhivad ebakompetentsed, kuid seda enam ennast täis broilerpoliitikud), kelle jaoks on meie kõigi käest kokku korjatud maksuraha eest vastutamine absoluutselt võõras mure.
Ja miks ka mitte: katteallikas – rahva tasku – on ju alati olemas. Ja kõik vastutust vähemalt teoorias nõudma pidavad institutsioonid alates kaitsepolitseist ja lõpetades kohtutega, on komplekteeritud ringkaitse põhimõttel.
Mulle meenutab see meie tänane piirijama selgelt ühte irvhammaste lausungit suurõppuste korraldamisest:
..kõik suuremad õppused läbivad oma arengus 4 x faasi:
- kõigepealt on hämming ja suur segadus..
- siis järgneb kahtlane tegevus..
- siis tuleb süüdlaste otsimine..
- ja lõpuks on asjasse mittepuutuvate autasustamine :mrgreen:

Et selle "piirijamaga" olemegi me hetkel täpselt kolmandas faasis - mis on süüdlaste otsimine :lol:
Aga millaski tuleb ka asjasse mittepuutunte autasustamine :lol: :lol:
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 04 Veebr, 2018 11:48, muudetud 2 korda kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kriku »

Mart Helme kirjutas:Tulla nüüd avalikkust lollitama jutuga, nagu oleks alles piiri mahamärkimise ajal selgunud, et kagupiirist pisut enam kui sada kilomeetrit on soid, on puhas vassimine.
Seda muidugi, aga kes sellise jutuga tuli? Ma ei ole diskussiooni eriti jälginud.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Fucs »

22. september 2014
http://www.pealinn.ee/koik-uudised/77-m ... ton-n21821

*

Piirdeaiad/tarad, viivitusaiad, loomatõkked, patrullrajad, juurdepääsuteed, sillad, taristu.

PPA 2015 hankekava
Narva jõe patrullraja projekteerimise teenuse tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 400 000
avatud menetlus 8.07.2015
https://www.politsei.ee/dotAsset/478516.pdf

PPA 2016 hankekava
Loomatõkke aia paigaldamisteenuse tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 3 000 000
avatud menetlus mai

Piiriribale juurdepääsuteede (Sektor 3) rajamistööde tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 4 583 333
avatud menetlus mai

Soodesse patrullteede rajamistööde tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 2 500 000
avatud menetlus juuni

Piirdeaedade paigaldamistööde tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 3 900 000
avatud menetlus august
https://www.politsei.ee/dotAsset/546813.pdf

2016 suuremad planeeritud kulutused kokku: 13 983 333

PPA 2017 hankekava
Piiriribale juurdepääsutee, patrullraja, sildade, loomatõkkeaia ja viivitusaia rajamine (2016 HP)
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 12 100 000
Riigihanke taotluse esitamise tähtaeg 16.01.2017
Hankelepingu sõlmimise soovitav tähtaeg 1.06.2017
https://www.politsei.ee/dotAsset/712474.pdf

PPA 2018 hankeplaan
Maismaapiiri taristu rajamine (juurdepääsuteed ja taristu)
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 37 000 000
Riigihanke taotluse esitamise tähtaeg 10.04.2018
Riigihanke väljakuulutamise aeg vähemalt kvartali täpsusega II kvartal

Narva patrulltee ehitamine (49,6 km)
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 12 000 000
Riigihanke taotluse esitamise tähtaeg 20.02.2018
Riigihanke väljakuulutamise aeg vähemalt kvartali täpsusega II kvartal
https://www.politsei.ee/dotAsset/803037.pdf
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas alax »

Käisin kaardil piiri üle.Narvast Värskani on meil veepiir. Sinna on tõesti vaja kõiksugu vaatlusseadmeid ja liikumisvahendeid.Kas meiepoolsele kaldale on plaanis aed? Värskast lõunasse Saatseni on kohati Venemaa aiad. Need on siiani rohkem Eesti seeneliste jaoks.Saatsest edasi Võmmorskini on tõkkeks Piusa jõgi. Kas lisaks aiad? Edasi kuni Miikse teeni on vist kõige probleemsem lõik.Suhteliselt kuiv põldude-saludega kultuurmaa. Miiksest Luhamaani enamuses soine künklik maastik. Luhamaa ümbruses on ka kultuurmaastikku. Aga mõned kilomeetrid lõuna suunas kolmikpunktini on soostunud ja päris soo. Huvitav, kuidas piirisood hakatakse kuivendama? Ja küsimus on ka, et milleks?
Viimati muutis alax, 04 Veebr, 2018 12:19, muudetud 1 kord kokku.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas alax »

Ilmselt on sellesse rahataotlusse pandud maksimum. Ka need asjad, mis on jäänud senise alarahastuse juures ostmata. Meestele meeldivad tõsised "mänguasjad". Kes ei tahaks viimase tehnika sõna asju?
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
asiootus
Liige
Postitusi: 332
Liitunud: 30 Juun, 2017 12:04

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas asiootus »

10 meetri laiuselt mahamärgitud ja puhastatud piirikoridor oli juba Reformierakonna valitsemise ajal, Pevkuri valitsemisalas saavutatud töövõit.
Piirile tuleb kümne meetri laiune puhas riba. Kas kusagil kasutatakse aeda, kas kusagil kasutatakse tehnilisi seadmeid, millist tüüpi kaameraid, see on ekspertide otsustada. Kusagile tuleb võibolla liivariba, kuhugi tihedad patrullid. Pevkuri sõnul võib tänapäevane tehnoloogia olla piirile ehitatud aedadest tõhusam.
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=69806395

Peamine probleem näib olema ikkagi selles, et ei suudetud või koguni ei tahetud toona päriselt aru saada kui laia piirikoridori on vaja piiri efektiivseks valvamiseks piirile tekitada, et puud patrullradadele ja aedadele ei kukuks.

Järelikult siseministeeriumi ametnikel on olnud minevikus tõsiseid probleeme elementaarse loogikaga ja saja piires liitmis-lahutamistehetega?

Kui me jätkame iga mõne aasta tagant piirikoridori laiendamist 10 meetri kaupa ja rajame piirile kilomeetrite viisi kalleid keevispaneelidest aedu siis ei jätku meil kunagi raha piiri lõplikuks väljaehitamiseks?
Seega on tegu suuresti ebakompententsete või korrumpeerunud ametnike poolt toona kunstlikult ja pahatahtlikult tekitatud probleemiga?
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Fucs »

Ei tea jah, kuidas ja millal see tegelikkus kellelgi kohale jõudis.

Kui vaadata hankepalaane, siis seal on prognoositud summad kõik ilusad ümmargused numbrid, v.a. üks
Piiriribale juurdepääsuteede (Sektor 3) rajamistööde tellimine
Eeldatav maksumus (EUR, km-ta) 4 583 333
avatud menetlus mai
Selline eurotäpsusega summa sai loogiliselt tulla ja tekkida juhul, kui planeeriti seal midagi ehitada ja siis ehitaja hakkas midagi kompunnima, ning tuli PPA juurde tagasi teadmisega a`la, et "Vaadake, kui te tahate seal sektoris 3 piiriribale rajada juurdepääsu teed, siis see ei maksa mitte xxx summa, vaid meie kalkulatsioonide järgi 4 583 333 + KM ja mõelge nüüd edasi mis saab"

Elik keegi kuskil istus arvuti taga ja planeeris-projekteeris AutoCad-is vinged asjad (teoreetikud), aga need kes seda AutoCadi asja pidid hakkama looduses ellu viima (praktikud) tõid teoreetikud maapeale tagasi.

Kuna valdkond puudutab riivamisi ka minu eriala, siis see "soodest" jms "ootamatutest looduslikest raskustest" räkimine nüüd tundub veidi veider :scratch:
Räägitakse, et projekte ja planeeringuid ei olnud ja seepärast ei osanud keegi õigeid rahasummasid planeerida. Siis tekib küsimus, et mille alusel hakati kinnistuid jagama, metsa raadama ja neid kontrollribasid jm taristut (s.h. need juurdepääsud jms) siin-seal välja ehitama. Et seadus sätestas 10m piiririba ja ainult selle alusel või??

Kui olid mingidki planeeringud ja projekteerimine mingiski staadiumis (nt.eelprojekt vms), siis sellistel puhkudel eelneb planeerimisele ja projekteerimisele geo- ehk topoaluste tellimine ja valmimine. See on kõige aluseks. Sealt selguvad kõik looduslikud nüansid. Selle aluse peale hakkab siis keegi kuskil arvuti taga planeerima ja projekteerima. Mida ta sinna alusele projekteerib või planeerib oleneb siis juba edasi tellija soovidest, võimalustest (s.h. looduslikest) ja sellest, millist tehnilist ja ehituslikku lahendust tellija tahab (seiresüsteemid ja nende hind, tõkked/aiad jms ning nende ehituslik hind, juurdepääsud ja nende ehituslik hind, muud ehitustehnilised lahendused ja nende hind).

Kui see geo- ehk topo alus oligi tellitud, kuid liiga väiksele (kitsale) alale, siis sellest väljapoole jääva taristu ehitamiseks on vaja lisa aluseid tellida jne.
Projekteerija peaks siis ka juhtima tähelepanu lähteülesandes sisalduvatele võimalikele kitsaskohtadele (needsamad kõrged puud 10m laiuse riba ja tarade/seiresüsteemide puhul, needsamad sohu ehitamise eripärad ja needsamad juurdepääsud jm taristu) ja vajadusel tuleb siis lähteülesannet muuta. Võib ka projekteerida täpselt nii, nagu lähteülesandes tellija tahab ja jätta pihku itsitades tellijale kitsaskohtadele viitamine tegemata. Et las lollid teevad mis tahavad peaasi, et meil tööd jätkuks. Ja kõige lõpuks võib projekteerida ka nii, et ehitaja tuleb ja ütleb, et seda ei ole võimalik niiviisi praktikas teha nagu projektis on kirjas. Kõik on meil võimalik. Kui planeeringuid ja projekte ega eelprojekte ei olnud ja mindi ikkagi ehitama, ka see on vist meil võimalik.

Praegu tundub, et ega eriti midagi polegi nagu veel kõige kulukamatest asjadest ehitatud. Paar enam-vähem täisväärtuslikku kontrollriba on tehtud.
Piiripostid on pandud ja mõõdetud, kinnistuid on jagatud, maid on ostetud ja metsa on raadatud. Tundub, et alles nüüd jõuti tõsisema projekteerimiseni (projekteerimises jõuti nii kaugele, et hakkasid selguma teooria ning praktika erisused) ja projekteerija on ka viidanud tellijale millised kitsaskohad teoreetilises plaanis sees on (millised probleemid tuleb lahendada). Küsimus sellisel juhul jääb, et miks hakati mingeid kinnistuid jagama, maad ostma ja metsa raadama enne, kui vastavad projektid vähemalt eelstaadiumis valmis ei olnud (tellitutki polnud?). Et mille alusel tehti otsuseid, et just sellised eeltööd tuleb teha ja just sellises mahus nagu tehti.

Siin mõnes kohas erasektoris ei tohi enne peldikut ka püsti panna, kui pole läbitud/tehtud üldplaneerimine, detailplaneerimine ja projekteerimine.
Ja siis hopplaaa, riigipiiril teeb riik mis tahab ilma enda poolt välja antud ja kehtestatud õigusaktide, normide, nõuete ja hea tavata.
Vaadake milline Tivoli käib nende polügoonide ja harjutusväljade ümber.

Siin võib nüüd ennast välja hakata vabandama muidugi järgmiselt:
Ei saanud enne planeerida ega projekteerida kui polnud seda vähemalt 10m riba puhtaks tehtud. 10m tuli Riigipiiri seadusest kus
§ 6. Piiririba

(1) Piiririba on maismaal kuni 10 meetri laiune riigipiiriga paralleelselt kulgev maa-ala piirijoonest sisemaa poole. Looduslikul piirijoonel on piiriribaks maa-ala piirijõe, -oja või -tee sisemaa suunalisi lookeid ühendava sirge lähtejooneni ning sellega paralleelselt kulgev kuni 10 meetri laiune maariba sisemaa poole.

(2) Linnas või muus asulas kehtestatakse piiririba vastavalt vajadusele.

(3) Piiririba konkreetne laius ja hooldamise kord kehtestatakse riikidevaheliste lepingutega.

(3)¹ Piiririba kujunduse ja selle elementide kirjelduse välispiiri maismaaosal ja piiriveekogudel kehtestab Vabariigi Valitsus määrusega, võttes arvesse sõlmitud välislepinguid.

(4) Piiririba maa-ala on riigi omand.

(5) Piiriribal on keelatud igasugune tegevus, mis ei ole seotud piirimärkide ja piiririba korrashoidmise ja kontrollimise ning riigipiiri valvamisega või sisepiiri ületamisega.
https://www.riigiteataja.ee/akt/116062017027?leiaKehtiv

Aga kui 10m piiririba on riigi omand juba alates 30.06.1994 kui see seadus vastu võeti, siis mis lisaribade välja mõõtmisest ja välja ostmisest me räägime alates 2014 ?
Mille alusel? Kust tulid algselt prognoositud summad? Kes ja kuidas need leidis? See Schengen Facility piiri väljaehitamise 77 milj.EUR aastal 2007 on kuidagi jube samasse auku millest meil siin hakati rääkima alates 2014. Juhus? jne jne. Ühesõnaga segane värk.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Lemet »

Samosti saatest hea kild- aga mis saab siis, kui piiritsoonis avastatakse lendorava pabulaid vms??? Või tuleb välja mõni iidne asulakoht, mille kontide uurimiseks kulub vähemalt kuus aastat? Pähvkri jutt meenutab mulle mõistagi neid häid aegu, mil meil ei pidanud tanke vaja minema ja üle- üldse on tuleviku sõjad hoooooooopis teistsugune :mrgreen: Huvitav, miks ma küll seda seltskonda järjest vähem tõsiselt võtan. Isegi vihastada ei viitsi enam.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kriku »

Lendorava pabulate kohta ei tea, aga asulakoha päästekaevamised on mõne nädala või äärmisel juhul kuu küsimus. Kui ainult aed ehitatakse, siis veel vähem (sest et kogu asulakohta pole vaja läbi kaevata nagu RB trassi all).
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Lemet »

Kui mälu ei peta, siis näiteks Kukruse kalme pani ehituse ikka päris pikalt seisma. Ja polügoonidele on loodusesesõbrad liikide pesitsusaladega kah üpris edukalt kaikaid kodaratesse pildunud.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kriku »

Üle aasta, aga seal oli ka äärmuslik juhtum: suur osa kalmistust jäi otse kavandatava tee alla ja tuli täielikult läbi kaevata (umbes 600 m2). Matuste kaevamine ongi väga töömahukas. Piiritara puhul lõhutaks arheoloogilist kultuurkihti palju kitsamal alal kui Narva maantee puhul.
Kasutaja avatar
Porutšik
Liige
Postitusi: 574
Liitunud: 14 Apr, 2014 14:13
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Porutšik »

Tolles Pehvkuri tekstis olev jutt, et tänapäevane tehnoloogia on aedadest tõhusam, on muidugi omaette ooper. Ehk siis arvatavasti oli lähtutud sellest, et sissetunginud pagulased leitakse tehnoloogia abil Eesti metsadest-võsadest üles ja pannakse pagulaslaagritesse ootama oma saatust. No ja sealt nad eeldatavalt tilguks aja jooksul mujale Euroopasse. Kaasnev kuritegevus ja muud pisiasjad ei suudaks varjutada sellist nutikat "lahendust".


Aiaga seoses tuli meelde üks pea aastatagune lugu (mis võib olla ka propa, kuigi kahtlane, et eriti palju bulgaarlasi loeks vene lehti/saite).
24.03.2017. Болгарские волонтеры самовольно начали строительство забора на границе с Турцией, чтобы "предотвратить турецкие провокации во время выборов", а также помешать нелегальному проникновению мигрантов с территории соседней страны, сообщил РИА Новости представитель штаба движения имени Василия Левского и болгарского народного ополчения "Шипка" Николай Иванов.

"В связи со сложной обстановкой на границе, во избежание провокаций турецкой стороны и нелегального проникновения беженцев наши активисты начали строить забор высотой четыре метра. В районе города Малко Тырново построено уже около 11 километров, строительство продолжается"

https://ria.ru/world/20170324/1490724365.html
Haugas
Liige
Postitusi: 211
Liitunud: 07 Nov, 2012 19:00
Asukoht: Tartumaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Haugas »

Veel juttu sest teemast.
Karl Sander Kase: Veider on lugeda, kuidas varem maailma moodsaimat piiri lubanud reformierakondlased nüüd „toredusest“ loobumist nõuavad
http://epl.delfi.ee/news/eesti/karl-san ... d=81003693
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Minu 2 kopikat selle "piiriskandaali" juurde.
Juhtum iseenesest näitab, et PPA peadirektori takkajärgi kinnitused aastatepikkusest rahaküsimisest on õhukesel pinnal, sest küsimus on, mille peale ja mille alusel nad seda raha seal aastaid küsisid.
Põhiline probleem on selles, et PPA-l polnud toimivat läbimõeldud projektlahendust (kasvõi eskiisi tasemel), sest "üllatuslikke probleem" stiilis, et ei piisagi 10 meetrist, vaja on 40 on natuke liiga palju.
Hinna kohta - see on nii ja naa. Ehituse hinnad on viimastel aastatel täiesti tuntavalt tõusnud. Mitte küll 3 korda, aga 1,5 kindlasti.
Ja last but not least, peamine "üllatushinna" ja muude "üllatuste" probleem on siiski see, et see, mida taheti, ei olnud kuigivõrd läbi mõeldud (ja eelarvestatud).

Probleem tundub olevat selles, et algne summa oli kontoriametnike poolt pooleldi huupi pakutud, tegelikkus on keerukam ja kulukam.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist