Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Prantsuse kaitseministri sõnavõtt

Postitus Postitas Lemet »

Prantsuse kaitseminister hurjutas ELi kolleege kärbete pärast

http://www.postimees.ee/?id=317617

Drastiliselt kaitsekulusid kärpiv Euroopa jätab niimoodi maailma Hiina ja USA domineerimise alla, hoiatas Prantsusmaa kaitseminister Herve Morin täna oma ELi kolleege.
REKLAAM


Morin märkis, et korralike kaitse-eelarveteta jääb Euroopa koostöö sellel alal hapraks. «Suurem osa Euroopa riikidest on loobunud lihtsast ambitsioonist, mis on see, et eurooplastel on sõjaline vahend, mis annab neile maailma asjades kaalu,» ütles ta. «Selle tempoga saab Euroopast järjest enam protektoraat ja 50 aasta pärast oleme me mäng uute jõudude balansseerimises, mis on Hiina ja Ameerika domineerimise all.»

Prantsuse kaitseministri sõnul taasrelvastuvad praegu kõik maailma riigid, ainult Euroopa maad, kelle kaitse-eelarved olid juba enne kriisi nõrgad, lähevad edasi uute kärbetega.

«Kas eurooplased tahavad olla näitlejad rahvusvahelisel laval või soovivad nad olla näitlejad näidendis, mida nad ei kirjuta?» küsis Morin.

Ühenduse kaitseministrid, nende seas ka Jaak Aaviksoo Eestist, viibivad EL praeguse eesistujamaa Belgia korraldataval kokkusaamisel Ghentis.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
vk1
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Postitus Postitas vk1 »

prantslasel tuline õigus - veel 1 kärpimislaine ja Saksamaal on üksik-Bundesbatallion, inglastel Royal Regiment
:shock:
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19197
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Brittide kärped 2010-2011

Postitus Postitas ruger »

Brittide jaoks on asi jah kibedaks minemas. NY Times kirjutab, et brittidel on tõsiseid raskusi missioonide rahastamise ja täitmisega. Kuna kärpeid tuleb juurde, on ameeriklaste jaoks arusaamine, et UK ei suuda enam nende liitlaskohustusi täita. http://www.nytimes.com/2010/09/24/world ... lobal-home Brittidel plaanis kärpida kaitsekulutusi 10-20%..... 5 brigaadi ja muud üksused tulevikus suuruseks. See tekitab küsimusi NATO liikmesriikidesse allesjäävas võimekuses, kui Euroopa suurriigid pidevalt kärbivad oma armeesid. Brittide poolt väljatoodud uuringus olev võimalik konfliktioht Baltikumis ca 10 aasta pärast ja appiminek muutub küll väga lootusetuks, kui oma mereriigi kaitsmisekski pole vägesid. Võimalike appitulevaid vägesid on siis veelgi vähem. Arvestada tuleb ka sellega, et egas poliitikud otsustavad ka ja oma nahk on ikka kõige kallim. Samuti on küsimus, millise poole mingi riik valib. Ja läheb see Ida-Euroopa jälle suure karu käpa alla. Aeglaselt, aga tempo tundub kasvavat. Sakslaste soovitus Leedul ja Lätil Venemaaga sõjalist koostööd teha tundub ka sellesse sobituvat.
Lõpuks ongi Ida-Euroopa kõige relvastatuim piirkond ning eesliiniks. Selja taga läänes, pole aga midagi.
Demokraatia, kui sellise lõpp? Heaoluühiskond on jõudmas oma järgmisesse faasi. Sel ajal kui idapool plaanitakse relvastust uuendada ja mitte sugugi väikses mahus, vaadatakse ennast lõhkilaenanud läänes, et kuidas pääseda ebapopulaarse militaarteenistuse vähendamisega enda nahka päästa.
Kuhu lähed Euroopa? Kahju, et ei saa pooli vahetada ja Lääne-Euroopat Venemaaga külgnema panna...

Kumma sõjavägi väheneb kiiremini,kas Lääne-Euroopa või Venemaa oma? Venemaa on pidanud mitmeid suuri õppuseid. Lääneriigid, aga ajavad oma rahutagamise nn. terrorismitaktika muutunud rindejoone poliitikat, kus vägesid vaja pole. Üksikud vähendatud koosseisuga üksused on muutunud suhteliselt marginaalseks näitajaks.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Janka
Liige
Postitusi: 425
Liitunud: 04 Dets, 2005 19:30
Asukoht: France

Postitus Postitas Janka »

Päris põnev teooria, et suures rahutagamise missioonikampaanias väänatakse Euroopa väed kuivaks nigut silguniisud, USA ei tea asjast lõpuks loomulikult midagi :dont_know: ja siis idanaabril hää varsti eorooplasi põmmutada :scratch: .
Nu-nuh.
[i]Last thing I remember, I was Running for the door
I had to find the passage back To the place I was before
"Relax", said the night man, "We are programmed to receive.
You can check-out any time you like, But you can never leave!"[/i]
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas Kriku »

PM vahekokkuvõte: http://maailm.postimees.ee/4236597/eli- ... tahtlikkus

Mogherini säutsub väga entusiastlikult:
Mogherini meenutas pärast ELi kaitseministrite kohtumist Kultuurikatlas Jüri Luige kõrval ajakirjanike ette astudes samasugust üritust mulluses eesistujariigis Slovakkias. Täpselt aasta eest Bratislavas tegi kõrge välisesindaja ettepaneku hakata Euroopa kaitsekoostööd süvendama. «Toona oli skeptitsism laua taga ja ka vaatlejate seas üsna normiks,» tõdes ta.

«Aasta hiljem oleme punktis, mida aasta eest polnud võimalik ette kujutada,» ütles Mogherini. Tema sõnul paistis nüüd laua taga liikmesriikide seas konsensus ühise kaitsefondi asutamiseks. See tähendab, et esimest korda ajaloos hakataks ELi raha andma otseselt ka kaitsetööstuste arendus- ja koostööprojektide toetuseks.
Stoltenberg on ettevaatlikum:
Kuluaarides räägitakse, et kaks ELi põhivedurit Saksamaa ja Prantsusmaa on ühise kaitsekoostöö algatamises küll omavahel kokkuleppele jõudnud, kuid teatavad kunstilised erinevused püsivad. Nimelt tahtvat Berliin, et kaasatud oleks võimalikult suur hulk ELi riike. Pariis aga mõtleb rohkem sellele, et kokku saaks tegus grupp, kellega koos sõjalisi operatsioone teha.

Oma õnnistuse ELi kaitsepoliitika ajamisele andis eile ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Tema astus ajakirjanike ette enne europarlamendi suurima fraktsiooni Euroopa Rahvapartei (Eestist kuulub sellesse parteiperesse IRL – toim) ELi kaitsepoliitika nõupidamist, mis peeti samuti Tallinnas

«Me ei tohi unustada, et üle 90 protsendi ELi elanikkonnast elab ka NATO riigis. Ehk ELi kaitset tugevdades tugevdatakse ka NATO Euroopa liitlaste ja NATO kaitset,» sõnas Stoltenberg. «PESCO on üks viise tugevdada Euroopa kaitset ja ka Euroopa kaitsekoostööd.»

Sealjuures rõhutas Stoltenberg aga seda, et kindlasti tuleb vältida dubleerimist kahe organisatsiooni vahel. «Kui EL hakkab dubleerima seda, mida NATO teeb, siis õõnestame nii NATOt kui ka ELi, tehes asju vähem efektiivselt ja kulukamalt,» rääkis ta.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas Runkel »

Aegapidi ja ettevaatlikult, kuid siiski teeb EL järjest konkreetsemaid samme julgeoleku alal - Soome endine pea-, välis- ja rahandusminister Alexander Stubb, kes täna on Euroopa Investeerimispanga (EIB) asepresident, kõneleb, et EIB hakkab ELi kaitsetööstust finantseerima. Sihtrühmaks on väikese ja keskmise suurusega kaitsetööstusettevõtted:
The agreement is targeted at small and medium-sized businesses, which supply major defense companies and sometimes have trouble financing development projects via the capital markets. It will also support joint development projects by member states.
Seda uudist lugedes mõtlesin muidugi kohe meie esimesi samme tegevate firmade peale. Eks meie oma kaitsetööstus ole väga vajalik osa iseseisvas kaitsevõimes. Kui vanka üle piiri tuleb, saame kõige kindlamalt toetuda ikka iseendile ja meie oma relvadele, mida saaksime siis täies mahus töösse panna. Teisalt, vajalik on ka diskussioon Euroopa kaitsetööstuse liigsest killustatusest: liiga palju erinevaid tanke, jalaväemasinaid jne. Ühtlustades saaks paremini suunata ja rahastada arendustööd.
https://global.handelsblatt.com/politic ... ine-893294
PS hr Stubb on Soome NATO liikmelisuse pooldaja.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas nimetu »

liiga palju erinevaid tanke, jalaväemasinaid jne. Ühtlustades saaks paremini suunata ja rahastada arendustööd.
Vähemalt selles osas paistab asi iseennast korrigeerivat. Pärast KMW ja Nexteri ühinemist (nüüd KNDS) ongi Euroopas ainult üks tõsine tankide arendaja/tootja. Kergemate soomukite osas on jah teatud killustatus, kus iga riik mingit oma asja teeb, kuid laias laastus ei oma see suurt tähtsust. Vaikselt konsolideeruvad kõik tõsisemad tootjad suurte kontsernide alla (BAE, KNDS, Airbus jne).
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas kuido20 »

Soovitakse panna 13 miljardit Euroopa kaitsefondi aastastel 2021-2027, et EU kaitsetööstus maailmas tegijaks teha.

https://ec.europa.eu/estonia/news/20180 ... lgeolek_et
https://twitter.com/KatrinHoovelson/sta ... 7946607616

Hetkel on ebaefektiivne killustatus EU kaitsetööstuses
EUkillustatus.jpg
EUkillustatus.jpg (71.56 KiB) Vaadatud 17971 korda
Taaniel Tina
Liige
Postitusi: 927
Liitunud: 07 Nov, 2012 9:54
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas Taaniel Tina »

Tüüpiline euroopa. Selle asemel, et reaalselt suurendada kaitse-eelarvet, tegeldakse jälle mingi asendustegevusega.
See teeb ju vähem kui 2 miljardit aastas. Terve EU peale.
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas kuido20 »

Taaniel Tina kirjutas:Tüüpiline euroopa. Selle asemel, et reaalselt suurendada kaitse-eelarvet, tegeldakse jälle mingi asendustegevusega.
See teeb ju vähem kui 2 miljardit aastas. Terve EU peale.
Kui numbrite järgi EU kaitsekulutused tõuseksid 2X siis sõduri kohta oleks summa endiselt 2X väiksem võrreldes USA-ga. Iga suurem EU riik teeb oma tanki/lennuki/sõjalaeva ja tulemuseks on suured kulud arendusele mis rahaliselt väga kulukas.

Näiteks kui 600 uut tanki vaja, siis UK, FRA, GER teeb igaüks oma ja lõpuks igaüks ostab 200, ehk 3*200=600
Ameeriklased teevad ühe mudeli ja ostavad 600, aga arenduskulud on neil ainult ühe mudeli omad, eurooplastel aga arenduskulud kolme mudeli jaoks. Jube kallis tuleb.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas nimetu »

Macron unistab endiselt Euroopa armeest.
https://www.postimees.ee/6446695/macron ... opa-armeed
Ma ei näe asjal perspektiivi kui peamised liitlased ei suuda enda koduski asju korras hoida.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas nimetu »

Vikerraadios arutasid Laaneots ja Luik Euroopa armee ideed.
https://vikerraadio.err.ee/874776/valis ... oopa-armee
Mõlemad olid ühisel arvamusel, et sellest väga midagi välja ei tule. Laaneots viitas seejuures väga valusatele punktidele Euroopa kaitsmise osas (sh Saksamaa allakäigule).
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19197
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas ruger »

Euroarmee ja selle tuleviku võimalused
https://www.ecfr.eu/article/commentary_ ... opean_army
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas Martin Peeter »

Makaroni Oiroarmee tundub selle kõrval ühe teostamatumana.


https://www.err.ee/882697/el-loobub-pla ... -piirijoud

Kood: Vali kõik

Euroopa Liidu plaan luua kahe aasta jooksul 10 000 liikmelised üleliidulised piiri- ja rannavalvejõud on teostamatu, tunnistas EL-i eesistuja Austria neljapäeval.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19197
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Euroopa Liidu kaitsekoostöö

Postitus Postitas ruger »

NATO peasekretär ei pea võimalikuks teise kaitsestruktuuri tekkimist
https://www.postimees.ee/6479820/nato-p ... e-voimalik
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist