Üldine ajateenistuskohustus

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Katsume nüüd püsida ikka reaalsuse piirides, Soomes ähvardab sündivus peagi kukkuda 50 000 allapoole, seega poisse seal üle 30 000 aastakäigus pole juba tükk aega olnud.
Ajateenistuse kutsutavate arv on neil püsinud natuke üle 25 000. Meil võeti aastakäigust ära 1/3, praegu pool. Sedavõrd suuri kääre ei selgita kuidagi "võrreldavad nõuded".
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

A4 kirjutas:Tervisnõuetele [Soomes] vastab tänaseks alla 80% kutsealustest, kes ka kõik teenima kutsutakse. Väljalangevus teenistuse käigus on keskmiselt 10-15% vahel, kuigi viimastel aastatel on seda üritatud madalamaks saada.
Johannes Kert: kuni 20-protsendine väljalangevus ajateenistusest on selgelt kellegi hoolimatus.
„Ma tunnen ühte Eesti ohvitseri, kelle kolmeaastase väeosa ülemaks oleku perioodil ei langenud ei tervislikel ega psüühilistel-psühholoogilistel põhjustel välja ühtegi ajateenijat. Samal perioodil võrdsustus tema juhitud väeosast lahingukooli ja sõjakooli astujate arv Kuperjanovi pataljoniga, milline on selles suhtes olnud alati ja on ka täna esirinnas,” märkis Kert. „Ajuti on paremaid tulemusi näidanud erinevad väeosad, aga alati on see olnud seotud väeosa ülema isiksusega. Kuni 20-protsendine väljalangevus ajateenistusest on selgelt kellegi hoolimatus ja tegematajätmine,” sõnas ta.
mäger
Liige
Postitusi: 353
Liitunud: 11 Dets, 2009 22:35
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas mäger »

Mina olen Soomes raviarstina kirjutanud tõendeid teenistuskõlbulikkuse kohta, st et ma pole tegutsenud "kutsuntalääkärinä" ehk kutsealususarstina, vaid raviarstina, kes hindab oma patsiendi ajateenistuse kõlbulikkust. Nagu A4 kirjutas, siis klasse on kolm - A, B ja C, kusjuures minu erialal, st psühhiaatrias, on B-klass mittesoovitatav. Nii et kas A- teenistus piiranguteta või C - ei ole teenistuskõlbulik. Hindamiseks on omad soovitused, mis olid esitatud erialal paaril leheküljel. Kuna töötasin ühe perioodi nö teise astme polikliinikus, siis saadeti meile nimekiri selle piirkonna kutsealustest ning sealt pidime siis omad patsiendid välja noppima ning tähtajaks tõendi kirjutama: On ravisuhe selline ja selline, sellised diagnoosid, sellised ravimid, selline hinnatav teenistuskõlbulikkuse klass. Ka psüühhiliste häiretega noortest nii mõnedki said A-klassi, eriti, kui häire ravimite abil kontrolli all oli, teisi aga ei kutsutud arstlikku komisjoni kohalegi, vaid määrati kohe reservi. Tõsi, veidi kardeti sõjaväes stimulantravil olevaid ADHD-tüüpe, kelle toimetulek võis olla üsna ok, kuid ilmselt kardeti ravimite illegaalset levimist.
otsin puude taga metsa
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Minu arust väga hea artikkel.
Kopin siia, sest näen selget seost ajateenijate füüsilise suutlikkuse probleemiga..
Peeter Kümmel: Eesti suusatamises on illusioone ja anarhiat, kuid puudub materjal, mida vormida
Jaan Martinson
jaan.martinson@epl.ee

Peeter Kümmel oli viimane Eesti suusataja, kes tiitlivõistlustel kuue parema sekka sõitis.

Kümmel ütleb jutu sees, et ei praegusest ega ka järgmisest suusapõlvkonnast pole just palju rääkida – see on, nagu on ja loota pole just palju. „Peaksime minema juurte juurde, kui tahame, et meil kunagi taas medalivõitjaid kasvaks,” tõdes Kümmel. „Eestis on tekkinud absurdne olukord: lapsi käib trennides rohkem kui kunagi varem, aga kehaliselt aktiivseid lapsi on vähem kui iial. Paradoks tuleneb sellest, et ühiskond on läinud üle maksustavale spordile. Vanemad toovad järeltulija autoga treeningule ja viivad tund hiljem minema ning see ongi lapse kogu liikumine. Säärase ühekülgsuse ja olematu kehalise aktiivsuse pealt tippsporti ei tee, ei kasvata tervet lastki.”
Kolmel aastal Eesti parimaks suusatajaks valitud ja 2011. aasta MM-il sprindis kuuenda koha saanud Kümmel toob näite: „Meie külas oli poiss, kel polnud viieselt-kuueselt jalgratast. Ta jooksis sinna, kuhu sõbrad sõitsid. Vahemaad polnud pikad, aga lippamine pidev. Nüüd, mitu aastat hiljem, võidab poiss jooksus kõiki klassivendi, sest mootor sai sedavõrd võimsaks.”

Põhimõtteliselt pole suusatamises ega ka teistel kestvusaladel lihtsalt materjali, kellest tšempione vormida, kurtis Kümmel ja lisas, et tema põlvkond oli viimane, kes MK-sarjas kuuma grupi tasemel võidu sõitis. Ent samal ajal ka Eesti viimane niinimetatud õues käivate laste põlvkond: „Üheksakümnendate alguses algas autostumine ja lõpus nutistumine. Hoovisport kadus laksuga – ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud.”
Kümmeli põlvkonna esindajate sporditee oli üsna ühesugune. „13-aastaselt panin jooksuvõistlused kinni. Tuldi küsima, kas trenni teen. Vastasin eitavalt. Ei pidanud treeninguks seda, et iga päev neli kilomeetrit kooli ja koju lippasin ning ülejäänud aja õues vutti ja luurekat mängisin ning rattaga kihutasin. Alles sealtmaalt hakkasin organiseeritult sportima, aga kõva põhi oli juba all,” meenutas Kümmel.

Suusatreenerid kurdavad, et praegu pole talente, lund ega raha, seepärast ei tulegi midagi.
Küsimus on talentides. Kui keegi kasvataks üles juunioride MM-i medalivõitja, oleks see sensatsioon ja küll leiduks ka raha, mis omakorda võimaldaks alati lumele treenima minna. Maailm on muutunud, niisama enam kühvliga pappi ei külvata. On vaja sportlast, kelle nimega tahab ettevõte end siduda või kellesse usutakse.
Meie põlvkond – mina, Aivar Rehemaa, Anti Saarepuu, Erkki Jallai, Kaspar Kokk – elas karmil ajal, olime juuniorid enne Eesti suusatamise kuldajastu algust. Rügasin kolm suve tööl selleks, et saaks talvel sporti teha. Sügisel käisime lumel treeneri fanatismist, istusime bussi ja läksime Soome. Ent niipea kui tulemus tuli – olin 22, kui sõitsin elu esimesel MK-etapil 18. kohale –, tuli ka raha.

Pealekasvav põlvkond nii kõva pole. Kas neil puudub lapsepõlvest alla saadud põhi?
Ei tea, sest meil pole ju markereid, millega läbi aastakümnete suusatajate taset mõõta. Norral on, seal jooksevad kõik ajast aega 3000 meetrit. Aga niipalju kui ma numbreid kuulnud olen, on tulemused meiega võrreldes drastiliselt alla käinud. Mõni üksik sähvatab sinna, kus oli meie keskmine. Ise jooksin 1000 meetrit 2.39 ega saanud spordikooli rekordile ligilähedalegi, kuid tänapäeva kohta pole tulemus paha.
Markerite puudumine loob illusioone. Tuleb uus poiss, võidab kodus medaleid ja Estoloppeti sõidu takkaotsa. Kiidetakse: ohoo, oled kõva, parim juunior nagu Jaak Mae omal ajal. Ent siis minnakse maailma ja illusioon puruneb kildudeks.

Kas jäid eestlaste olümpiatulemustega rahule?
Mehed tegid oma ära. Samas on vaid Karel Tammjärv tänavu arengus edasi läinud. Teised, loodan, pole tulemustega rahul. Marko Kilp on minust oluliselt andekam sprinter ja peaks sõitma hoopis teisel tasemel.
Kordan oma mantrat – peab olema julgust muutuseks ja riskiks. Kaotada pole midagi. Kui Bjørn Kristiansen meile sprinditreeneriks tuli, siis ei teinud ta midagi erakordset, vaid pööras tavapärase rütmi täiesti sassi. Sellest piisas, talve lõpuks pääsesin kuuma gruppi. Kui riskist rääkida, siis turvalises tsoonis mängimisel puudub mõte. Kolm hooaega balansseerisin treeningutega piiri peal. Ükskord tegin endale liiga, kuid kaks korda kukkusin napilt õigele poole, millele järgnesid elu parimad talved.

Kui küsid, laiutatakse käsi: treenime palju ja õigesti, aga tulemust ei tule.
Kust see arvamus, et treenitakse õigesti? On ju markerid – testid ehk kontrollsüsteem –, mis peaksid näitama edasiminekut. Kas rekordid on paranenud? Kui jooksin 14 km ümber Pühajärve mitu minutit paremini kui eelmisel aastal, siis teadsin, et talvelt võib midagi oodata. Norra parimate distantsimeeste aeg 3000 meetris on 8.05 kanti. Mida meie vastu paneme?
Spordis on lihtne: kui Ksenija Balta hüppab trennis 6.80 ja võistlustel vähem, siis on põhjust olla pettunud. Suusatajatel on ju samasugused markerid.

Muutuste jaoks tuleks meestel ilmselt teine treener leida.
Suusatamises valitseb anarhia – sportlased ütlevad, kelle käe all treenida tahavad. Võetakse see, kes teeb meeldivat trenni ja kelle juures on mõnus. Paraku tulemust nii ei tule.
Palju meil Eestis neid häid suusatreenereid on? Pole ka juuniorid kuhugi jõudnud.
Keeruline on midagi ette heita sellele, kes peab töötama keskpärase materjaliga. Piltlikult: Norra juunioride koondise treener saab poisid, kes jooksevad kilomeetrit 3.00, meie treeneri hoolealused 3.30. Ta teeb jube head tööd ja kärbib ajast 30 sekundit, aga norralased jooksevad seks ajaks juba 2.30. Tooriku tootmine on ikka spordiklubi ja noortetreeneri ülesanne.


Lõpetage laste sõidutamine trenni!
* Eesti ühiskonna hoiak peab muutuma – lapsi pole vaja autoga kooli ja trenni vedada, kõndigu või sõitku rattaga, siis saab kehalist koormust. Arvame, et sõidutades teeme lapsele head. Ei tee!
* Kui laps ei liigu piisavalt, tuleb oma mugavustsoonist välja tulla ja temaga koos õue minna. Jooksma, mängima, suusatama... Ka kool võiks abiks olla – rohkem kehalise tunde ja huviringe. Lapsed tuleb liikuma saada, muidu pole me tulevikus jätkusuutlikud ei spordis ega elus.
* Liiga varajane spetsialiseerumine pole õige. Laps peaks käima mitmes trennis või peaksid treeningud olema mitmekülgsed. Selle asemel et 10-aastane panna lõike jooksma, mängigu jalgpalli või hokit – ta rabeleb end puruks ja on õnnelik pealekauba. Tulevikus nõuab iga tippsport koordinatsiooni, jõu, kiiruse ja vastupidavuse elemente, mida noortesport ehk ei nõua. Kui kehalist haridust pole, pole ka tulemust.
* Pearahasüsteem kahjustab Eesti sporti. Lapsed ei saa liikuda trennist trenni, treenerid ei anna ära õpilasi, kes on andekad mõnel teisel alal, parimate noortega töötada ei jõuta, sest tuleb tegeleda massiga.
* Liialt keskendutakse varustusele, mis pole enne 15.–16. eluaastat absoluutselt oluline. Hulk suusapaare, pulsikellad, pulbermäärded... Miks mitte kokku leppida, et talveks on üks paar suuski ja kõik saavad võistlustel alla ühesuguse määrde. Järelejäänud raha saab investeerida treeningutesse ja laagritesse.
* Miks tuleb maalt rohkem tippsportlasi? Ei, nad pole andekamad, vaid võimalusi on enam. Trennitasu on väike ja kui sedagi raha pole, siis öeldakse: ah tule niisama. Ning kes tahab – neid ikka on –, käivad mitmes trennis. Võtad koti selga ja lippad küla teise otsa.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Arstitõendite võltsimise asi kohtus: https://www.err.ee/690115/prokuror-taot ... lopetamist
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Miks eestlased ei saa enam taliolümpialt medaleid - vaata Tartu maratoni osalejate arvu 30a tagasi ja praegu.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Borja kirjutas:Minu arust väga hea artikkel.
Kopin siia, sest näen selget seost ajateenijate füüsilise suutlikkuse probleemiga..
Põhimõtteliselt pole suusatamises ega ka teistel kestvusaladel lihtsalt materjali, kellest tšempione vormida, kurtis Kümmel ja lisas, et tema põlvkond oli viimane, kes MK-sarjas kuuma grupi tasemel võidu sõitis. Ent samal ajal ka Eesti viimane niinimetatud õues käivate laste põlvkond: „Üheksakümnendate alguses algas autostumine ja lõpus nutistumine. Hoovisport kadus laksuga – ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud.”
Just nii - "ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud"..
Ja siit algas ju mitte ainult noorte füüsiline kängumine, vaid ka see vaimse tervise küsede ühaenam "ülessekerimine"...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Seda ma ei usu. Pigem oli varem ikka aladiagnoosimine ja hoolimatus. Aga see on akf mägra asi kommenteerida, ma rohkem ei targuta.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Fucs »

Borja kirjutas: Just nii - "ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud"..
Ja siit algas ju mitte ainult noorte füüsiline kängumine, vaid ka see vaimse tervise küsede ühaenam "ülessekerimine"...
Mina jällegi olen 100% sellega nõus.

Katre Tatrik, Tartu ülikool
28.10.2015
Õues mängimine, matkamine, palli viskamine ja kinni püüdmine, hüppamine, müramine, puu otsas turnimine, rattasõit ja ujumine on tegevused, mis arendavad välja juba väga varases nooruses inimese põhilised liigutusvilumused, ja koordinatsiooni ning laovad aluse kehalisele töövõimele....

....Nimetatud tegevused panevad südame veidi kiiremini tööle ja kiirendavad hingamissagedust. Täna õhtuks on sarnast kehalist aktiivsust päeva jooksul kokku vähemalt tund aega kogenud keskmiselt alla viiendiku Eesti lastest.

“Tervise arengu instituut leidis, et vaid umbes 16 protsenti Eesti 11-15-aastastest õpilastest liigutab end hea tervise ja normaalse arengu jaoks minimaalselt vajalikul määral. See on 60 minutit päevas,” täpsustab Hannus. See tähendab, et 84 protsenti noortest seda ei tee ja nende tervis on ohus.
https://novaator.err.ee/257891/helikopt ... -liikumist

Doktoritöö kinnitab: Eesti õpilased liiguvad murettekitavalt vähe
Katre Tatrik, Tartu ülikool
24.08.2017
Uuringus osalenud õpilased kogusid soovituslikust päevasest aktiivsusest koolis vaid veerandi, samas kui naaberriigis Soomes on vastav näitaja pea poole suurem....

....Nagu võis eeldada, oli koolis kõige aktiivsemaks tunniks kehaline kasvatus, kuid üllatuslikult veedeti soovitusliku intensiivsuse tasemega vaid kolmandik tunnist, kolmandiku tunnist õpilased aga istusid või seisid,” rääkis värske doktor.

Sellele vaatamata oli õpilaste päevane liikumisaktiivsuse tase oluliselt kõrgem just nendel päevadel kui osaleti kehalise kasvatuse tunnis ning seda sõltumata treeningutel osalemisest.
https://novaator.err.ee/614553/doktorit ... avalt-vahe
Haridus- ja Teadusministeerium 24.08.2017 kirjutas: Väga väärt uurimisteema!

Oleme uuendamas praegu kehtivat kehalise kasvatuse õppekava kaasaegseks liikumisõpetuseks, kus suureneb ka tundide arv. Uuendamisega tahame tulemuste asemel keskenduda oskuste ja liikumisharjumuste kujundamisele, mis jääks õpilastesse ka pärast kooli.

Ujumisõpetuse uuendamine on esimene samm tervest kehalise kasvatuse õppekava ümberkujundamisest ning seda on võimalik juba rakendada uuest õppeaastast.
https://www.facebook.com/Novaator/posts ... 2224284697

:!: Seda tahaks kohe oma silmaga näha, et millal see "tundide arv suureneb".
Samas.... kas ma saan õigesti aru, et olemasolev "kehalise kasvatuse" õpetus muutub meil hoopis "liikumisõpetuseks" ?
Et siis teatud kehaliste saavutuste normatiivide täitmise asemel hakatakse tegema mida? Jalutama staadionil? Lihtsalt liikuma? Rahvatantsu?
Üleval sai lugeda, et ka praeguses "tulemustele keskendunud" kehalise kasvatuse tunnis on soovitusliku intensiivsuse tasemega vaid üks kolmandik tunnist!
Seda vaatamata sellele, et aetakse taga väidetavalt ainult "tulemusi".

Siin on näituseks Laagri põhikooli kehalise kasvatuse praegune ainekava
http://www.laagrik.edu.ee/wp-content/up ... nekava.pdf
Selline ainekava on keskendunud "tulemustele", mitte "oskustele ja liikumisharjumustele"?


Kehalise kasvatuse ainekava uueneb põhjalikult
9. detsember 2016
Juba järgmisel aastal alustatakse ainekava uuendamisega väga paljusid Eesti inimesi erutavas kooli kehalise kasvatuse tunnis. Kuigi õppekava on uuendatud järjepidevalt, siis kehalise kasvatuse ainekava keskendumine kindlatele spordialadele sarnaneb 1940. aasta ainekava õpisisuga. See on ühiskonna arengule selgelt jalgu jäänud. Teisalt peab arvestama tänapäeva laste vähenenud kehalise võimekusega ja tahes-tahtmata ka tunnistama, et paljusid asju ei ole mõtet enam vanamoodi teha. Eesmärgiks on muuta tund õpilastele meeldivaks ja luua elukestev liikumisharrastus....

....Tartu Ülikooli kehalise kasvatuse didaktika lektor Maret Pihu ja TÜ Sporditeaduste ja füsioteraapia instituudi spordibioloogia dotsent Jarek Mäestu aitasid selgitada, millised uuendused Eesti koolide kehalise tundides sisse viiakse ja miks. Lõplikult peaks ainekava uuendustega ühele poole saama aastaks 2020.
https://sport.postimees.ee/3940435/keha ... ohjalikult

:?: KOLM-NELI aastat tehakse uut kehalise kasvatuse õppekava/ainekava :shock:


Ja misasja siis nüüd sellega oli mõelud:
Teisalt peab arvestama tänapäeva laste vähenenud kehalise võimekusega ja tahes-tahtmata ka tunnistama, et paljusid asju ei ole mõtet enam vanamoodi teha.
:?:

Et siis selle asemel, et teha (ja ka täita neid!!) sellised õppekavad, mis tagavad teatud kehalised võimekused, meie kohendame oma õppekavasid hoopis nende (olematute) võimekuste järgi, mis meil tänaseks on ja kuhu me oleme oma noorte kehaliste võimekustega jõudnud ?

**************

Physical activity and sedentary time of 7–13 year-old Estonian students in different school day segments and compliance with physical activity recommendations
Mooses, Kerli
Kokkuvõte EST ja ENG keeles: http://dspace.ut.ee/handle/10062/56798
Uuring ise (ENG keelne): http://dspace.ut.ee/bitstream/handle/10 ... sAllowed=y
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:
Borja kirjutas: Just nii - "ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud"..
Ja siit algas ju mitte ainult noorte füüsiline kängumine, vaid ka see vaimse tervise küsede ühaenam "ülessekerimine"...
Mina jällegi olen 100% sellega nõus.
Ole kui tahad, aga vaimse tervise häirete leviku või sagenemise postuleerimiseks sellisest üldisest jutust siiski ei piisa.
Fucs kirjutas:Ja misasja siis nüüd sellega oli mõelud:
Teisalt peab arvestama tänapäeva laste vähenenud kehalise võimekusega ja tahes-tahtmata ka tunnistama, et paljusid asju ei ole mõtet enam vanamoodi teha.
:?:

Et siis selle asemel, et teha (ja ka täita neid!!) sellised õppekavad, mis tagavad teatud kehalised võimekused, meie kohendame oma õppekavasid hoopis nende (olematute) võimekuste järgi, mis meil tänaseks on ja kuhu me oleme oma noorte kehaliste võimekustega jõudnud ?
Vahet pole, kehalise kasvatuse tundides toimuval ei ole artiklis kirjeldatud noorte füüsilise võimekuse langemisega nagunii seost (nagu ka sealsamas artiklis öeldakse).

KK jutt kisub muidu kõrvalteemasse.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Fucs »

Et siis vaimne tervis pole füüsilise tervisega seotud? Üks ei mõjuta teist ja vastupidi?
Kas nt unehäired või ärevushäired (ühed põhilisemad errorid tänapäeva noorte seas, neid tabeleid ja uuringuid sai siin juba teises teemas nõrkemiseni laotud) on füüsilised või vaimsed häired? Mis neid soodustavad ja mis ei soodusta?

Tänaste noorte osade vaimsete errorite üheks (kuid tihti mitte ainsaks) põhjuseks on kindlasti ka errorid kehalise tervisega. Teistel juhtudel võivad põhjused olla ka mujal, kuid kehalise tervisega tegelemine (normaalne kehaline aktiivsus) leevendab ka siis vaimseid erroreid ehk füüsiline ja vaimne on ka siis otseselt seotud.
Või ei ole?

*

Kehalise aktiivsuse seosed vaimse tervise ja isiksuse omadustega
Autor: Eensoo D
Väljaandja/tellija: Tartu Ülikool: Tervishoiu instituut
http://rahvatervis.ut.ee/bitstream/1/78 ... oo2001.pdf

Füüsilise ja vaimse tervise seosed: häirete koosesinemine
https://www.google.ee/url?sa=t&source=w ... -hiZRfPxnv

Eelkooliealiste laste kehaline aktiivsus ja füsioterapeudi roll selle suurendamisel
TÜ Sporditeaduste ja füsioteraapia instituut. Helina Kalda
Et laste tervisliku eluviisi mõjutamine algab koheselt pärast sündi ning kestab kogu elu, on oluline nõustada lapsevanemaid, kuidas arendada enda lapse motoorseid oskuseid ning teavitada neid kehalise aktiivsuse positiivsetest mõjudest lapse füüsilisele kui vaimsele tervisele ja arenemisele.
Erinevate teadusallikate andmetel omab kehaline aktiivsus positiivset mõju inimorganismile. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel soodustab mõõdukas kehaline aktiivsus nii skeleti-, lihas-, kardiovaskulaarsüsteemi kui ka neuromuskulaarse tajumuse arengut ning aitab säilitada tervislikku kehakaalu. Lisaks eelmainitud positiivsetele faktoritele mõjutab kehaline aktiivsus ka inimeste psüühilist tervist, vähendades depressiooni, ärevushäireid ning soodustades psühholoogilise küpsuse arengut, suurendades enesekindlust ja väljendusoskust sotsiaalsel lävimisel (WHO, 2017).
https://dspace.ut.ee/bitstream/handle/1 ... Nvy3cYGl96

Kas sellest (ja tervest reast muudest viidatud materjalidest seal teises kehalise kasvatuse teemas) saab/võib järeldada, et kehaline aktiivsus ning areng on seotud ka vaimse arenguga ja vastupidi? Või ei saa?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Et siis vaimne tervis pole füüsilise tervisega seotud? Üks ei mõjuta teist ja vastupidi?
Muidugi mõjutab, aga selliseid väiteid tuleb kvantifitseerida.

Jah, kui vaimselt terve inimene jääb halvatuks või pannakse ahelatesse, siis käib käib peale füüsilise tervise tihti alla ka vaimne tervis. Jah, kui füüsiliselt terve inimene haigestub skisofreeniasse või sõltuvushaigusse või depressiooni, vähenevad tihti tema füüsilised võimed. Aga nagu sa ise ütled, äärmuste vahel on hulk pooltoone. Me ei tea, mis tasemel kehaline aktiivsus on vajalik vaimse tervise säilitamiseks. Selle kohta on erinevaid arvamusi, aga üldtunnustatud statistilist mudelit minu teada pole. Väga tõenäoliselt on seos mittelineaarne, st. statistiliselt olulised muutused vaimse tervise näitajates ilmnevad mingist piirist alates. Me ei tea ka seda, kui kaugel Eesti noored sellest piirist on. Väide, et igasugune kehalise aktiivsuse langus mistahes tasemelt toob kaasa vaimse tervise probleemide sagenemise, on minu teada põhjendamata. Edasi, isegi kui ma eksin ja mingi selline statistiline muutus tõesti alati eksisteerib, tuleb demonstreerida, et see on Eesti vaimse tervise häirete levimuse dünaamika suhtes statistiliselt oluline (ehk siis, et muud komponendid pole kordades või suurusjärkudes kaalukamad).
Fucs kirjutas:Kehalise aktiivsuse seosed vaimse tervise ja isiksuse omadustega
Autor: Eensoo D
Väljaandja/tellija: Tartu Ülikool: Tervishoiu instituut
http://rahvatervis.ut.ee/bitstream/1/78 ... oo2001.pdf
Tervisliku kehalise aktiivsusena on soovitatud tegelda vähemalt 30 min vähemalt mõõduka intensiivsusega (see on 40 - 60% maksimaalsest stidamelddgisagedusest) kehalise tegevusega enamusel päevadel nädalas (Pate jt., 1995). 84% meeste üldine KA vastas KA soovitustele. Ülejaanud 16 % meeste, kelle KA oli madalam tervisliku KA soovitusest, vaimse tervise näitajad ei erinenud oluliselt aktiivsemate meeste vaimse tervise näitajatest. Tervisliku kehalise aktiivsuse soovitustele vastav üldine KA seostub küll madalamate vererõhu näitajatega, kuid vaimse tervise näitajates olulist paranemist kaasa ei too. Samas võreldes psühhomeetriliste näitajate kõrge skooriga mehi madala skooriga meestega, ilmnes, et sotsiaalmajanduslikud tegurid, nagu haridustase ja sissetulek seostusid oluliselt vaimse tervise näitajatega.
Täpselt sellest ma räägingi, aitäh viite eest.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15562
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Fucs »

Kriku kirjutas:
Tervisliku kehalise aktiivsusena on soovitatud tegelda vähemalt 30 min vähemalt mõõduka intensiivsusega (see on 40 - 60% maksimaalsest stidamelddgisagedusest) kehalise tegevusega enamusel päevadel nädalas (Pate jt., 1995). 84% meeste üldine KA vastas KA soovitustele. Ülejaanud 16 % meeste, kelle KA oli madalam tervisliku KA soovitusest, vaimse tervise näitajad ei erinenud oluliselt aktiivsemate meeste vaimse tervise näitajatest. Tervisliku kehalise aktiivsuse soovitustele vastav üldine KA seostub küll madalamate vererõhu näitajatega, kuid vaimse tervise näitajates olulist paranemist kaasa ei too. Samas võreldes psühhomeetriliste näitajate kõrge skooriga mehi madala skooriga meestega, ilmnes, et sotsiaalmajanduslikud tegurid, nagu haridustase ja sissetulek seostusid oluliselt vaimse tervise näitajatega.
Täpselt sellest ma räägingi, aitäh viite eest.
Jah. See tsiteeritud lõik ja osa uuringust puudutab täisealisi mehi vanuses 35 - 45. Me räägime siin noorte tervisest ja ajateenistusse jõudvatest viletsa vaimse ning füüsilise tervisega noortest. Noorte 15 aastaste kohta käib selle uuringu teine osa. 5.2.Kooliõpilaste uuring
Neurootilisus iseloomustab emotsionaalset ebastabiilsust. Neurootilisemad
inimesed on närvilised, ärrituvad kergesti, tunnevad end sageli üksildastena, nad on
vastuvõtlikud stressile, mis näitab, et nende vaimse tervise potentsiaal on madalam kui
madala neurootilisusega inimestel. Samas kehalise aktiivsuse näitajad, sealhulgas trenniskäimine, olid
negatiivselt seotud neurootilisusega, mis näitab, et neurootilised inimesed on kehaliselt
vähem aktiivsed. Kehaline aktiivsus mõjub aga just soodsalt vaimsele tervisele.
JÄRELDUSED
35 - 45-aastaste meeste uuringust järeldus:
1) Regulaarne tegelemine vabal ajal vähemalt mõõduka intensiivsusega kehalise aktiivsusega
keskmiselt üle kahe tunni nädalas seostub parema vaimse tervisega.
2) Suurem mõõduka intensiivsusega kehaline aktiivsus madalama kvalifikatsiooni ja sissetulekuga
meestel vaimset tervist soodsalt ei mõjusta.
3) Suure intensiivsusega spordialadega tegelemine ei mõjusta vaimse tervise näitajaid
4) Kõrgem seisundiärevus, püsiängistus ja sooritushirm seostuvad väiksema kasvuhormooni
eritumise tõusuga koormustesti järgselt.

15- aastaste laste uuringust jäireldus:
1) Vanemate hinnatud laste isiksuse omadused on seotud mõnede kehalise aktiivsuse näitajatega.
2) Isiksuseomadused on kehalise aktiivsuse näitajatest kõige enam seotud regulaarsetest
treeningutest osavõtuga. Sporditreeningutes osalevad lapsed on keskmiselt meelekindlamad,
ekstravertsemad ja vähem neurootilised.
Ja eelkooliealiste kohta käib see kolmas uuring mille otseviide millegipärast ei taha kohale viia.
Otselingi saab siit: http://dspace.ut.ee/handle/10062/59241

kuna nagunii keegi lugeda ei viitsi, siis refereerin lühidalt....

KEHALISEST INAKTIIVSUSEST TULENEVAD HÄIRED

sellega kaasnevad (kui paljudel keskmiselt igas erinevas kaasuses, seda vaadake uuringust):
*ülekaalulisus ja/või/ehk kehamassi indeksi normide ületamine millest omakorda:
*skeleti- ja lihassüsteemi häired (põlvevalud, liigestehäired, puudulik lihasjõud, jala pikivõlvi kõrguse anomaaliad, alaselja valud jne)
*südame- ja veresoonkonna haigused (glükoositalumatus, hüperinsulinism, düslipideemia, kõrgenenud vererõhk
*probleemid motoorsete oskustega (jämemotoorsed oskused, lokomotoorsed oskused, tasakaal jms)
*eakaaslastega sotsiaalsed probleemid ja sotsiaalne isoleeritus
*hüperaktiivsus, tähelepanu- ning käitumisprobleemide esinemine
*depressioon ja ärevushäired
*diabeedirisk

Ma lisaksin siia ka teise äärmuse, ehk "alakaalulisus" või füüsiline arengupeetus ja füüsiline nõrkus.
Ülekaalulisusele mitte kalduvad, kuid samal ajal vähe füüsiliselt liikuvaid/sporti tegevaid lapsi ja noori hakkavad kimbutama teised hädad, s.h. vaimsed ja seda vaatamata sellele, et nad võivad olla samal ajal vaimselt vägagi võimekad (mitte liigutamine ja mitte sportimine ei vähenda nende võimekust nt. matemaatikas ja füüsikas). Ehk siis hakkavad selliseid noori kimbutama samuti, nagu ka ülekaalulisi, "eakaaslastega sotsiaalsed probleemid ja sotsiaalne isoleeritus", "tähelepanu- ning käitumisprobleemide esinemine" ning "depressioon ja ärevushäired".
Noorte vaimse tervise rikkujatest ja põhjustest on ühel kõrgel tasemel ka nt, "koolikiusamine". Ja koolis kiusatakse peamiselt kas "ülekaalulisi", või "vaimselt võimekaid füüsiliselt nõrku". Omaette teema on kiusajad ja nende vaimne areng, ning muud põhjused, miks kedagi kiusatakse.
Kõik on õige, aga see ei tee olematuks seda, mis aset leiab ja kust/miks kiusajad omale objekte/subjekte leiavad.
Vähene liikumine ja sellest tulenevad puudused kehalises arengus (jõud, osavus, kiirus, võhm ja jaksamine, alakaalulisus/ülekaalulisus jms) toodavad lapsi ja noori, kes on nii vaimse kui füüsilise kiusamise, või tõrjutuse objektid ja subjektid. Vaimne ja füüsiline kiusamine ning tõrjutus lapse ja nooreeas toodab omakorda vaimsete häiretega inimesi. Stressi, unehäireid, ärevushäireid, depressiooni ja suitsidaalsust. Lisaks sellele, et füüsiline "arengupeetus" nende vaimsete erroriteni võivad viia, ei suuda väheliikuvad lapsed ja noored neile häiretele enam ka vastu panna ja tekib surnud ring, mis ainult vaimseid probleeme edasi süvendab.

Loomulikult lisanduvad kompleksselt kohe ka muud põhjused, kui head tingimused selleks juba on loodud. Mitteliikumine ja kehalise aktiivsuse puudumine pole ainus. Näiteks juba saabunud stressist või depressioonist tingitud magusasöömine või ülesöömine. Või põgenemine reaalmaailmast nutipluti ja arvutimaailma. Või alkotarbimine. Või muud enesehävituslikud käitumismaneerid. Krt ajage oma lapsed järjepidevalt õue mängima ning ringi jooksma ja nad magavad teil nagu notid ilma igasuguste unehäireteta....


Noorte vaimne tervis 2014-2015
Kiusamine HBSC (2014) uuringu järgi

Kaasõpilaste kiusamist on kogenud vähemalt korra viimase paari kuu jooksul 38% 11–15-aastastest.
Ühe või mitu korda nädalas on kiusatud:
11-aastaste vanuserühmas 15% poistest ja 14% tüdrukutest;
13-aastaste vanuserühmas 11% poistest ja 8% tüdrukutest;
15-aastaste vanuserühmas 6% poistest ja 5% tüdrukutest.
Veebis pole kiusamist kogenud enamus (81%) õpilastest.
Ise on kaasõpilasi kiusanud vähemalt korra viimase paari kuu jooksul 35% õpilastest vanuses 11–15 aastat.

Stress, ärevus ja depressioon

Üle ühe korra nädalas on tundnud kurbust ja nukrameelsust 7% poistest ja 15% tüdrukutest 11–15-aastaste vanuserühmas (HBSC 2014).
Depressiivseid episoode on viimase aasta jooksul esinenud 30% õpilastest 11–15-aastaste vanuserühmas (HBSC 2014).
Kerge ärevuse sümptomeid esineb 5% ja mõõduka ärevuse sümptomeid alla 1%-l Tallinna 14–15-aastastest õpilastest (SEYLE 2011).
16–24-aastaste vanuserühmas on viimase kuu jooksul:
esinenud peaaegu talumatut stressi 2% noortest;
tundnud tavalisest palju suuremat masendust 4% meestest ja 8% naistest (TKU 2014).
16–24-aastaste vanuserühmas on viimase aasta jooksul saanud depressioonidiagnoosi või -ravi 8% meestest ja 9% naistest (TKU 2014).

Üleväsimus ja uinumisraskused

Vähemalt kolmel hommikul nädalas on kooli minnes väsinud 65% 14–15-aastastest Tallinna õpilastest (SEYLE 2011).
Uinumisraskusi esineb üle ühe korra nädalas 20% tüdrukutest ja 16% poistest 11–15-aastaste vanuserühmas (HBSC 2014).
16–24-aastaste vanuserühmas on:
viimase aasta jooksul tihti tundnud ennast üleväsinult 33% meestest ja 53% naistest;
viimase kuu jooksul esinenud unetust ja unehäireid 23% meestest ja 35% naistest (TKU 2014).

Suitsidaalsus ja enesevigastamine

Tallinna 14–15-aastastest õpilastest on:
vähemalt ühe korra elu jooksul ennast tahtlikult vigastanud 33% õpilastest;
endalt elu võtmise peale mõelnud 12% õpilastest, tõsine plaan enesetapuks on olnud 5% õpilastest (SEYLE 2011).
16–24-aastaste vanuserühmas on elu jooksul:
enesetapumõtteid esinenud 18% meestest ja 21% naistest, viimase 12 kuu jooksul 11% meestest ja 8% naistest;
enesetapukatseid teinud 4% noortest, viimase 12 kuu jooksul 2% meestest ja 1% naistest (TKU 2014).
Enesetapu tõttu kaotas 2013. a Eestis elu 18 noort vanuses 10–24 aastat (Surma põhjuste register).

Negatiivne:

Depressiivseid episoode viimase aasta jooksul kogenud õpilaste arv on suurenenud – võrreldes 2010. a on kasvanud õpilaste osakaal, kes on viimase aasta jooksul kogenud perioode, mil nad on end kahe või enama nädala kõikidel päevadel tundnud nii kurva ja lootusetuna, et loobusid tavalistest tegevustest (25%-lt 30%-ni (HBSC 2014).
Tõusutrend uinumisraskuste esinemises – võrreldes 2006. a on kasvanud õpilaste hulk, kellel esineb vähemalt kord nädalas uinumisraskusi (31%-lt 38%-ni) (HBSC 2014).
Suitsiid on 10–24-aastaste vanuserühmas üheks peamiseks surmapõhjuseks – 2013. a kaotas enim noori elu juhuslike mürgistuste, sõidukiõnnetuste ja enesetappude läbi (Surma põhjuste register).
Poisid kaotavad sagedamini elu suitsiidi läbi – 2013. a kaotas suitsiidi tõttu elu 16 poissi ja 2 tüdrukut, 2012. a 16 poissi ja 2 tüdrukut ning 2011. a 19 poissi ja 3 tüdrukut. Ka Eesti meeste standarditud suremuskordaja2 näitajad enesetapu kohta on tunduvalt kõrgemad EL-i keskmisest (Eurostat, Surma põhjuste register).
http://www.terviseinfo.ee/et/valdkonnad ... mne-tervis

Võtan kokku.

* See, et meie lapsed ja noored liiguvad liiga vähe ja kui liiguvadki, siis valesti, on fakt.
https://www.ohtuleht.ee/701341/teadlase ... -vaga-vahe
http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=p ... 110.2.10.1
https://webcache.googleusercontent.com/ ... clnk&gl=ee
https://tervis.postimees.ee/3856763/oht ... liiga-vahe

* See, et puudulik ja halb füüsiline vorm (mis on vähese liikumise tulemus), vähene liikumine vabas õhus ja väär liikumise intensiivus viib teatud suure osa lastest ja noortest ka neil vaimsete probleemide tekkimiseni ja vähendab resistentsust sellistele vaimsete probleemide tekkimisele/esinemisele/sügavusele (loob väga head eeldused vaimsete häirete ja haiguste tekkeks) on fakt.
(terve see lk siin ja seal selles teises teemas http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 19#p510119 on linke täis, ei hakka uuesti panema)

* See, et EKV-sse ei sobi füüsiliste ja vaimsete näitajate poolest üha suurem hulk noori ja sinna satub üha enam nii füüsilise kui vaimse erroriga kodanikke on fakt.
http://epl.delfi.ee/news/eesti/pooled-p ... d=51001964
https://www.ohtuleht.ee/608156/kaitseva ... igeid-mehi
http://www.mu.ee/uudised/2016/03/09/lig ... aitsevakke

* See, et laste ja noorte suurem pädev füüsiline aktiivsus annaks meile rohkem nii füüsiliselt kui vaimselt terveid kodanikke on samuti fakt.
Siin tuleks eristada mõiste "suurem füüsiline aktiivsus" all erinevaid füüsilise liikumise vorme, sellele kulutatavat aega ja intensiivsust.
Ületreenimine mingites trennides annab vastupidise efekti. Lapse sundimine trennis mingi alaga tegelama, millega ta tegeleda ei taha ja milleks tal eeldusi ei ole, annab vastupidise efekti. Lapse ja noore ülekoormamine kohustuslike tegevustega "sa pead minema kell 6 sinna trenni ja kell 8 sinna trenni" annab vastupidise efekti. Selle asemel tuleks organiseerida lapse/noore päevakava selliselt, et seal oleks piisavalt vaba aega ja et see vaba aeg täidetaks valdavas osas liikumisega/tegevustega väljas. Et väljas oleks ja saaks midagi teha selleks peab looma tingimused.

2 tundi sangpomme tõsta on OUT ja selle asemel 2 tundi väljas matsu mängida on IN. Iga päev saalis 1h "maadlustrenni" on OUT ja iga päev 1h õues värskes õhus müramine/kelgutamine/luurekamängimine on IN. Kehalise kasvatuse tunnis 1/3 ajast aktiivset tegevust ja 1/3 ajast seismist ja kuulamist on OUT ning 3/3 ajast jalgpalli, rahvastepalli või suusatamist jne on IN. Laps autoga kooli ja tagasi koju on OUT, selle igapäevase vaba intensiivsusega, kuid piisava kestvusega lisa liikumispuudujäägi "asendamine" karate trenniga 2 korda nädalas on OUT. jne

Rakendades pädevate liikumisharrastustega paralleelselt muude faktorite mõjude vähendamist (osad neist ilmselt likvideeruvad ise, kui on pädev liikumiskultuur, sest on vähese liikumise tagajärjed) saaksime me igal juhul parema tulemuse, kui ainult tagajärgedega võideldes.

* Ma ei saa aru, mille üle vaidlus käib?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Üldine ajateenistuskohustus

Postitus Postitas Kriku »

Fucs kirjutas:Ma ei saa aru, mille üle vaidlus käib?
Selgitan üle.
Fucs kirjutas:* See, et puudulik ja halb füüsiline vorm (mis on vähese liikumise tulemus), vähene liikumine vabas õhus ja väär liikumise intensiivus viib teatud suure osa lastest ja noortest ka neil vaimsete probleemide tekkimiseni ja vähendab resistentsust sellistele vaimsete probleemide tekkimisele/esinemisele/sügavusele (loob väga head eeldused vaimsete häirete ja haiguste tekkeks) on fakt.
(terve see lk siin ja seal selles teises teemas http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 19#p510119 on linke täis, ei hakka uuesti panema)
Ei ole. "Teatud suur osa" ei ole fakt, vaid üldsõnaline häma. Ei siin leheküljel ega sinu poolt viidatud teises teemas ei ole statistikat. On uskumused ja üldised, reeglina kvantifitseerimata seaduspärasused.

Nagu juba öeldud, mitte keegi ei vaidle vastu, et liikumine on inimesele kasulik, et vähene liikumine võib viia ülekaaluni ja muudele sellistele loogilistele seostele. Nendega aga ei anna tõestada väiteid nagu
Borja kirjutas:Just nii - "ühel hetkel olid lapsed õuest kadunud"..
Ja siit algas ju mitte ainult noorte füüsiline kängumine, vaid ka see vaimse tervise küsede ühaenam "ülessekerimine"...
Selline lähenemine on ebateaduslik.

Te võite uskuda, et see nii on - aga te ei tea, et see tegelikult nii on.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist