Kellakeeramise lõpetamine

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta

Kas kellakeeramine lõpetada?

Kellakeeramine lõpetada, jääda vööndiaega GMT+2
61
45%
Kellakeeramine lõpetada, jääda suveaega GMT+3
53
39%
Kella, vaesekest, kevadel ja sügisel edasi-tagasi keerata nagu enne GMT+2 / GMT+3
21
16%
 
Hääli kokku: 135

Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Z03 »

Kõige suurem mõju on aga just suveajalt talveajale minekul. Põhjus on selles, et ühtäkki tuleb oma kohustused varasemaks tõsta ja vähem magada ning enim mõjutab see noorte unerütmi.
Kas olen nüüd midagi segi ajanud? Talveaeg tähendab, et kella keeratakse 1 tund tagasi. Kui enne oli 7, siis talveajale minnes on kell 6, seega saab natuke kauem magada. Suveaeg tähendab, et kell keeratakse 1 tund edasi, kui varem oli kell 6, siis nüüd kell 7. Suveajalt talveajale minnes tuleb oma kohustusi tunni võrra hilisemaks tõsta, mitte varasemaks ju. Tundub, et need ajavööndid on kõigil sassis nagu körtpärtli särk, ka spetsialistidel.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1757
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas maksipoiss »

Üks suvi vööndiaega ja läheb nagu eelmine kord korralik möll lahti. Uneteadlased saadetakse kuhugi asumisele ja keerame rõõmsalt kella edasi :) .
vanahalb
Liige
Postitusi: 2633
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas vanahalb »

Suveaeg on siis kui hommikul mõtled, et kell on juba 8.
Talveaeg tähendab, et kell on alles 8.

Minule sobib igatahes talveaeg rohkem. Kellakeeramisega suvel elab Eesti Moskva aja järgi nagu kunagises NSV Liidus. Venelased enam kella ei torgi ja jätsid selle oma vööndiajale ning praegult on kell Tallinnas ning Moskvas ühepalju. Maa pöörlemist ehk loomulikku elurütmi arvestades peaks tegelikult olema Moskvast tunni jagu taga.
Kellakeeramise ajaloost populaarteaduslikus võtmes:
http://forte.delfi.ee/news/maa/sada-aas ... d=74041337

Energiasääst suveaja puhul on väga lühiajaline - võib-olla maksimum kuu aega ja seda ka vaid üldvalgustuse arvelt. Ma mäletan kui NSV Liidus 1980 alguses suveaeg kehtestati ja siis selgitati, et kui inimesed tehasesse tööle lähevad, on hommik juba valge ja ei pea laternaid põlema panema ning see on ikka tõsine kokkuhoid. Nüüd, selgema peaga mõeldes - laternaid ei pea põlema panema kuid arvutid või treipingid (maitseasi) pannakse ikka samamoodi tööle ja need neelavadki lõviosa energiast. Igasugustes ööpäevaringselt toimivate üksustes pole üldse mingit erinevust.
Ning kuu aja pärast on hommik nagunii valge ilma kella keeramatagi.
Sügisest või vööndiajale üleminekut on lihtsam illustreerida. Hommikud hakkavad pimedaks minema. Siis keeratakse kell tagasi ja hommik on uuesti valge. Tänavalaternaid ei peagi põlema panema. Niimoodi on kuu aega ja fcuk jälle on hommik pime, sest päevad lähevad aina lühemaks. Peaks nagu veelkord tunni jagu tagasi keerama, et hommiku valgeks saaks kuid keegi enam ei viitsi.
Üldvalgustus, kasvõi tänavalaternate näol põleb ikka samakaua ja võtab sama palju energiat. Kui on kaup, et laternad põlevad kl 6.00-00.00, siis põlevad nad õhtul selle tunni jagu kauem, mis hommikul kokku hoiti. Mis vahet seal, on et kas kella on keeratud või mitte.
muhgel
Liige
Postitusi: 155
Liitunud: 11 Juul, 2008 10:30
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas muhgel »

Mul on savi kas keeratakse või mitte aga teeks nii, et kui mingi otsus saab lõpuks vastu võetud siis enam ei torgi. Miskipärast ma arvan, et kui me enam kella ei keera siis tekivad mingi keeramist pooldavad eksperdid ja möll jätkub.
manjabes
Liige
Postitusi: 403
Liitunud: 17 Jaan, 2006 21:05
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas manjabes »

Meil on omast käest kogemus olemas ju - kui me vahepeal kellakeeramise lõpetasime siis selgus, et suvel läks maru vara pimedaks, fui, väga hämaraks ja see raskendas suve sihtotstarbelist nautimist. Kui otsustatakse vööndiaega jääda, siis elab terve EL selle lihtsalt uuesti läbi. Kui jäädakse suveaega siis võib ilmselt talvel mingeid harjumatuid nähtusi esineda.

Samas, need kellakeeramiste halvad mõjud on minu meelest ka "kunstiliselt" üle hinnatud. Nädal aega järjest iga päev tööle hilinemist? Halloo, te olete täiskasvanud inimesed, endal ei hakka piinlik sellist kelbast ajada? Ma saaks aru, kui esmaspäeval on veidi väsinum tunne, aga nädal aega pea, et surma? Lisaks veel eelpoolmainitud argument, et millegipärast Taist puhkuselt tulles jet-lag'i tõttu ei teki poolt kuud hingetraumasid ning tööle hilinemisi ning kõiksugu muid probleeme.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Kriku »

Eesti toetab kellakeeramise lõpetamist: https://www.postimees.ee/6032142/eesti- ... lopetamist

Unearst: tuleks jääda talveaja juurde: https://www.postimees.ee/6032266/unears ... aja-juurde
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas herman30 »

Kriku kirjutas:Unearst: tuleks jääda talveaja juurde: https://www.postimees.ee/6032266/unears ... aja-juurde
No muidugi, talveaeg on ju normaalaeg.
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Dr.Sci »

Suveaeg... kui võimalik. Aga kellakeeramise lõpetaks igal juhul.
alax
Liige
Postitusi: 1528
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas alax »

Ometi räägivad kellakeeramise vastased, et suvel valgega võiks tööpäeva alustada tund varem. Aga kellakeeramisega ongi see tehtud.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36578
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Kriku »

Minu arust näiteks ei võiks.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1757
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas maksipoiss »

alax kirjutas:Ometi räägivad kellakeeramise vastased, et suvel valgega võiks tööpäeva alustada tund varem. Aga kellakeeramisega ongi see tehtud.
Mul ehitajana (peamiselt katusetööd) ei jäägi vööndiaja korral muud üle,kuna tundi jahedamat aega ei saa kuidagi raisku lasta. Ilmselt sama lugu ka teistel õues töötavatel inimestel. Ei tea kas soomlased oma kell 7 algava tööpäevani umbes nii jõudsidki :) .
Dr.Sci
Liige
Postitusi: 3309
Liitunud: 30 Okt, 2015 11:59
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Dr.Sci »

Kellakeeramise suurim probleem on see et lambist visatakse heledat/pimedat ja ärkamisaega tund siia sinna, mitte lastes sellel kulgeda loomulikul teel. Täiesti mõttetu on rääkida sellest et kas tööle minnakse pimedas, või töölt tullakse pimedas - detsembris on nii see kui teine ja juunis jälle pole miskit. Sõltumata siis vööndi või suveajast.
teeline35
Liige
Postitusi: 1556
Liitunud: 11 Apr, 2010 9:21
Asukoht: LÄÄNEMAA
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas teeline35 »

Täiesti mõttetu teema. Need kellel kellakeeramine tööl käimist segama hakkab. Soovitaks tööl käimine üldse ära lõpetada. Kui ikka tööl käimise juures kogu aeg üks häda ja teine asi ebamugav, siis kellakeeramine on lihtsalt üheks ettekäändeks!
(Üli)koolitamata,aga lugeda kirjutada mõistan.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4867
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Gideonic »

Igati õige tegu, ja tuleks teha kindlasti üheselt üle terve EU.

Kõigi eelnevate argumentide juurde tooks veel ühe, millest millegipärast kunagi ei räägita: IT-süsteemide lisakulud.

Ajatsoonidega maadlemine on niigi paras peavalu, kellakeeramine lisab sinna veel täiesti uue dimensiooni. Soovitan selle video ära vaadata neil kes arvavad, et "miks siis hakkama ei saa - see ju lumme kusta!"

Endal sellega olnud mitmeid kokkupuuteid. Üks värvikamaid oli, kui ühe rahvusvahelise softi suvalise ajavahemiku (ajatsooniüleseid) raporteid genereerinud kood ei läbinud lambist ühel nädalal enam ühikteste. Asja tegi kuriooseks see, et keegi ei olnud seda osa koodist kuude jooksul muutnud, see oli eraldiseisev ja põhjalike testidega. Peale uurimist selgus, et kood arvestas küll nii liigaastate, ajatsoonide kui ka kellakeeramisega aga ei arvestanud, et kella keeratakse eri kohtades erineval ajal (New York'is näiteks nädal hiljem kui EUs). Just sel nädalal tekkisid vead.

Neid näiteid on varemgi tulnud, kõiksugu raportite testimisel kuupäevast kuupäevani, mille vahele jääb kella keeramine. Kõike seda on väga raske perfektselt ette näha ja mingi lihtsa funktsionaalsuse progemine võib minna vabalt kordi pikemaks (kui arvestada hilisem vigade leidmisele ja parandamisele kulunud aeg) selliste idiootsete erisuste pärast.

Võimatu on seda summat kokku lugeda aga üle kogu EU on selle idiootsuse peale kindlasti üle miljonite eruode jagu hakkama pandud lihtsalt IT kuludele (arvestades progejate keskmist tunnipalka).

Misiganes arhailis-debiilse "küünlakokkuhoiu" pärast see kellakeeramine on välja mõeldud, mida kiiremini sellest lahti saab, seda parem.
Jaanus2
Liige
Postitusi: 3834
Liitunud: 31 Mai, 2007 13:17
Kontakt:

Re: Kellakeeramise lõpetamine

Postitus Postitas Jaanus2 »

Kui seda kunagi keerama hakati, läksid põhjapoolsed riigid asjaga lihtsalt solidaarsusest kaasa, neile ei andnud juba siis mingit kokkuhoidu. Põhjas on talvel liiga pime ja suvel liiga valge ja midagi ei muutu, keera mida tahes, taha või maha. Nädal aega rikutud rütmidega uimaste inimeste liiklusõnnetusi jm. jama ei arvesta ükski statistika. Lehmade piimaand langeb ka, kui neid "uue kellaaja" järgi lüpsta - täiesti mõõdetav kahju.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot] ja 6 külalist