Soome kaitsevõime

Vasta
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Eilses HeSaris oli artikkel uue Pasi 6x6 soomuki esitlusest Hämeenlinna Patria tehases https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005735428.html

Paljud artikli väiteid on juba varem läbi käinud, uus soomuk on praktiliselt topelt võimsusega, samas tugevama soomuskattega ja on mõeldud täiendama Patria AMVsid. AMV on siis modulaarne süsteem, kuhu saab vastavalt kliendi soovile väga palju erinevaid vidinaid lisada. Samas uus Pasi on odav soomuk, 1 AMV hinnaga saavat 2 Pasi, kui AMV hind on tavaliselt vahemikus 1,5-2 milj €, järelikult Pasi hind oleks 0,75-1 milj. Saab siis näha, kui konkurentsivõimeline see hind on, olukorras, kus näiteks MiSu soomuki hinnaks prognoositakse alla poole miljoni €.

Tänane HeSari kirjutab "Suomi päättää meripuolustuksensa tärkeimmästä aseesta lähipäivinä – neuvottelut uudesta sota-alusluokasta Rauman telakan kanssa ovat yllättäen tahmautuneet" https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005737833.html

Lühike kokkuvõte olulisemast. SKJ kavatseb tuleval nädalal allkirjastada lepingu uute laevatõrjerakettide ostmiseks MTO 85 asendamiseks, need oleksid siis ehitatavate korvettide (4) ja ka Hamina-klassi (4) ning rannakaitsepatareide kasutuses. Pakkujate hulgas on näiteks Saab ja Boeing, näiteks on soomlased taotlenud jänkidelt luba üle saja Harpoon-raketi hankeks kuni 530 milj € eest. Uute korvettide klassi nimeks tuleb Pohjanmaa ja nende ehitamise alustamine Rauma laevatehases on viibinud, algselt soovis riik sõlmida lepingu juba kevadel. Plaani järgi tahetakse laevad ehitada 2019-2024.
a11
Liige
Postitusi: 237
Liitunud: 10 Okt, 2014 10:36
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas a11 »

Soome ostab laevadevastase raketisüsteemi Gabriel Iisraelilt. Tehingu maksumus 162 miljonit eurot.
Eesti siis samal ajal remondib 30 miljoni eest miinitõrjelaevu.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005745633.html

Siin on siis rakettide ostmise artikkel HeSarist, ei jaksa kõike tõlkida, sest info on suuresti netist kokku korjatud ja ebakindel, kuid selle artikli ja muude kajastuste põhjal võib öelda, et Iisraeli rakettide valik oli paljudele üllatus, kuid mitte ootamatu, sest SKJ eelistab tihtipeale pikemalt kasutuses olnud tehnikat täiesti uutele. Rootslaste M85 raketid vahetatakse siis välja, võimalik et müüakse mõnda teise riiki, kus need on kasutuses. Algselt oletati, et ka uued raketid ostetakse Rootsist või USAst. Uute rakettide täpne lennukaugus ja lõhkepea võimsus ei ole avalik info, kuid loomulikult on pigem tegemist uusima mudeli edasiarendusega, mida saab kasutada nii merel kui rannikul asuvate sihtmärkide pihta. Vanade M85 lennukaugus oleks vabalt ulatunud Soomest Eesti põhjarannikule, uued lendaksid ilmselt Paideni.

Raketid pannakse Soomes kokku, samuti kavatsetakse Soomes teha nende hooldust, seega on tegemist ka märgatava tehnoloogia siirdamisega. Rakettide täpne arv ei ole avalik, varem on räägitud suurusjärgust 100+ ja numbrist 112, ilmselt on neid ikkagi kolmekohaline arv, sest kavatsetakse relvastada mitu laeva ja rannakaitsepatareid, mille lahingkomplekt + varu ongi selline number, liisaks muidugi õpperaketid, mille üle peetakse eraldi arvestust. Varem on räägitud, et uus rakett võiks sobida ka lennukitelt laskmiseks, teadaolevalt Iisraeli raketil hetkel sellist mudelit ei ole, kuid see ei välista, et lennukilt lastav rakett tuleb, kuid see läheks jällegi vastuollu SKJ põhimõttega kasutada pigem kontrollitud võimekusega tehnikat, mitte prototüüpe. Esimese lepingu 162 milj € on seotud ka 193 milj € optsioon.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Eilne HeSari lk B8-9 https://www.hs.fi/tiede/art-2000005749555.html

Tutvustatakse alates 1967. Ylöjärvi endises vasekaevanduses tegutsevat SKJ teaduslike uuringute üksuse lõhke- ja kaitsetehnika ning relvastuse osakonda vms, seda ametlikku nimetust on väga raske tõlkida. Kokku 95 inimest, kellest enamik on tsiviilspetsialistid. Kokku töötab SKJ uuringute üksuses 3 kohas 200 inimest, võrdluseks Norra ja Rootsi vastavates asutustes töötavat tuhat inimest. Näiteks uuritakse Ylöjärvel erinevaid lõhkekehasid ja sõjatehnika varjamise võimalusi, konkreetsemalt tutvustatakse masinate varjamist radari eest, kasutusel on liigutatav radarijaam. Eesmärgiks on muuta masinad võimalikult raskesti märgatavaks ehk radariga nähtavust vähendatakse kuju, pinnakatte ja maskeerimisvõrkudega, fotodel, mida ma ei suuda siia laadida, on näha nii radarijaam kui võrdlevad fotod maasturi radaripildist katmata ja maskeerimisvõrgu all. Vaatlustehnika areneb pidevalt, näiteks kui on teada, millist värvi maskeerimisvõrgu vastane kasutab, on võimalik vaatlusseadmete arvuti programmeerida just sellist mustrit otsima. 10 a tagasi ei olnud see veel võimalik.

50 vuotta salaisia tutkimuksia – HS vieraili Puolustus­voimien laitoksessa, jossa testataan ase­hankinnat ja varaudutaan yllätyksiin

Suomen ainoalla häivetekniikan mittaradalla testataan parasta tapaa suojata panssarivaunu tutkalta.

YLÖJÄRVI Sotilasalue, pääsy kielletty ilmoittaa kyltti verkkoaidassa. Lisäkyltit varoittavat räjähteistä. Aidan toisella puolen näyttää kuitenkin lähinnä pienteollisuusalueelta. Keskellä nouseva torni tuo mieleen kaivosalueen. Entinen kuparikaivos paikka onkin. Outokumpu kuitenkin poistui täältä jo 1967, ja siitä lähtien kaivos on toiminut Puolustusvoimien tutkimusalueena. NYKYÄÄN Ylöjärven Lakiala on yksi Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kolmesta toimipisteestä, muut ovat Tuusulassa ja Riihimäellä. Lakialassa toimivat laitoksen esikunta sekä räjähde- ja suojelutekniikan ja asetekniikan osastot. Kesäisenä iltapäivänä täällä on hiljaista, mutta kyllä räjähdyksiäkin kuuluu – viimeksi vierailupäivän aamuna, kertoo aluetta esittelevä tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja insinöörieverstiluutnantti Jouni Koivisto. ”Koekentällä pidettiin koulutusta”, Koivisto selittää. Puolustus­voimien väelle esiteltiin jotain uutta varustetta. Sen tarkemmin hän ei halua koulutuksen luonnetta avata.

SOTILAALLISEEN tutkimus­työhön liittyy aina salailun luomaa jännitystä. Sotilasalueella kuvaaminen on luvanvaraista. Räjähde- ja suojelutekniikan osaston seinällä on ohjeet, miten tulee suhtautua, jos alueella näkyy tuntematon drooni. Tutkimuslaitoksen perustiedot kerrotaan kuitenkin avoimesti verkossa: Laitoksessa työskentelee noin 200 henkeä, heistä 95 Lakialassa. Suurin osa työntekijöistä on siviilejä. Tyypillisin tehtävänimeke on tutkija. Ruokalassa asepukuja näkee lähinnä tutkimusavustajina toimivilla varusmiehillä. Osa laitoksen tutkimuksesta johtaa julkisiin tieteellisiin julkaisuihin. Koivisto nostaa esimerkiksi Riihimäen informaatiotekniikkaosaston tuoreen julkaisun Game Changer – Structural transformation of Cyberspace, jossa arvioidaan tietoverkoissa käytävän sodankäynnin tulevaisuutta. Teksti julkaistiin laitoksen omassa julkaisusarjassa. Käytännönläheisempi työ päätyy usein salatuksi. Vaikka keksittäisiin jotain käyttökelpoista, ei laitos yleensä hae patentteja. ”Yleensä käytämme lain meille antamaa mahdollisuutta määritellä asiat salaisiksi”, Koivisto kertoo.

KANSAINVÄLISESTI vertailtuna tutkimuslaitos on pieni. Esimerkiksi Ruotsin ja Norjan vastaavissa laitoksissa työskentelee noin tuhat henkeä kummassakin. Koivisto vakuuttaa laitoksen kompensoivan kokoaan tehokkaalla organisaatiolla. ”Vuodesta 2014 meidän alle on yhdistetty iso osa alan tutkimuksesta, aina tulevaisuuden sotataitoa pohtivasta doktriiniosastosta käytännön asetesteihin ja sotilaiden toimintakyvyn ylläpitoon”, Koivisto selittää. ”Monialaisuus auttaa meitä katsomaan asioita monesta kulmasta yhtä aikaa. Ei ole enää tarkkarajaista kemian tai fysiikan tutkimusta, eikä koskaan tarkastella vain yhtä laitetta tai järjestelmää. Ihmisen näkökulma on aina mukana.” Jos suunnitellaan uusia kalustohankintoja, laitos osaa ottaa niihin kantaa monella tavalla, alkaen tulevaisuuden tarpeiden pohdinnasta ja päättyen käytännön mittaustyöhön.

MITTAUSTYÖTÄ tehdään esimerkiksi Suomen ainoalla häivetekniikan mittaradalla. Se ulottuu entisen avolouhoksen paikalle syntyneen järven rannalta toiselle. Vanhan kaivostornin vieressä on tutka-asema ja sen vieressä kontti. Noin 200 metrin päässä vastarannalla on puolestaan pienen tanssilavan kokoinen teräksinen kääntöpöytä. Se voidaan nostaa pystyyn kuin maalitaulu ikään. Kääntöpöydälle tutkija Vesa-Jukka Salminen kiinnittää tutkittavia kohteita, kuten autoja tai ohjuslavoja. Sitten pöytä nostetaan pystyyn niin että tutkalla voi osoittaa kohdetta ikään kuin ylhäältä, kuin satelliitista käsin. Tosin jos kohde on kovin painava, esimerkiksi panssarivaunu, ei pöytää voi nostaa täyteen 90 asteen kulmaan. Silloin tutka voidaan kuitenkin nostaa vanhaan kaivostorniin, noin 40 metrin korkeuteen. TÄMÄN jälkeen kääntöpöydälle asetettuja kohteita kuvataan useilla aallonpituuksilla ja erilaisilla kameroilla. Näin saadaan käsitys, miten kohde näkyy eri laitteilla. Yleensä pyrkimys on näkyä mahdollisimman huonosti. Tätä piiloutumista kutsutaan häivetekniikaksi. ”Tyypillinen tutkimuskohde on järjestelmä, jonka näkyvyyttä tutkassa on pyritty eri tavoin häivyttämään.”

”Sitten katsomme, missä kohden häivetekniikka toimii ja missä ei”, tutkimusta vetävä Salminen kertoo. TYYPILLISIÄ tapoja suojautua tutkilta ovat muotoilu ja erilaiset tutkia hämäävät maalit ja pinnoitteet. Näistä Salminen arvioi tärkeimmiksi muotoilun.Mitään ei saada täysin näkymättömäksi, mutta pienilläkin parannuksilla voi olla iso merkitys. ”Jos ajatellaan vaikka hävittäjiä, jo muutamien sekuntien ero havainnossa vastaa satojen metrien lentomatkaa. Se voi käytännössä erottaa onnistuneen operaation epäonnistuneesta”, Salminen selittää.

JOS suunnitellut hävittäjäkaupat etenevät, päätyvät kandidaatit luultavasti Salmisenkin testattaviksi. Ylöjärvelle niitä ei silti ole pakko kuljettaa. Tutka-asema on mahdollista siirtää paikasta toiseen. Kontrollilaitteisto kulkee kontissa, johon on rakennettu työpiste tutkijalle. Hankinnoissa auttaminen on tyypillinen osa Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen toimintaa. Toinen keskeinen aihe on ennakointi. Jos valittavaksi tulee vaikka uusi ase, ammus tai kuljetusneuvo, testataan kandidaatit jossain toimipisteessä. Lisäksi tutkitaan Puolustusvoimien omia kehitelmiä – esimerkiksi sitä, kuinka hyvin uusi naamiointi suojaa mitäkin aaltopituutta vastaan. ”Suurin osa tutkimuksesta on tilaustöitä sisäisiltä asiakkailta”, Koivisto kertoo. Niillä hän tarkoittaa Puolustusvoimien muita osia. ”On jokin uusi laite tai idea, ja halutaan tietää, onko siitä hyötyä.” Jonkin verran tehdään tutkimusta myös ulkopuolisten kanssa. Kauppakeskus Myyrmannissa 2002 räjähtäneen panoksen koostumusta selvitettiin täällä. Myös kaupallisten hengityssuojainten suodattimia on testattu tutkimuslaitoksen tiloissa. Usein testit tukevat Puolustusvoimien omia hankintoja.

HÄIVETEKNIIKALLE on vaikea keksiä juurikaan käyttöä armeijakaluston ulkopuolella. Päinvastaisesta näkökulmasta tutkiin kohdistuu kuitenkin paljon mielenkiintoa. Esimerkiksi itseajavia autoja kehittävät teknologiayritykset käyttävät tutkia jatkuvasti. Niiden tavoite on saada autojen tutkat huomaamaan kohteet mahdollisimman hyvin. Armeijoiden tutkimuslaitoksilla onkin täysin työ pysyä siviilipuolen perässä, Koivisto arvioi. ”Vielä 50 vuotta sitten kehittynein teknologia oli armeijoilla. Nyt esimerkiksi kommunikaatioteknologian ja tietotekniikan oivallukset tulevat kuitenkin siviilipuolelta.”

HYVÄ esimerkki tästä ovat tekoälyt ja itsenäiset, autonomiset laitteet, kuten itsenäisesti lentävät droonit. Koiviston arvion mukaan ne mullistavat sodankäynnin pian. Puolustusvoimilla ei kuitenkaan ole omaan kehitystyöhön juuri resursseja. ”Meidän täytyy miettiä tarkkaan, mihin käytämme omaa tutkimusta ja miten hyödynnämme olemassa olevaa. Lisäksi täytyy aina pohtia, olisiko uudella tekniikalla sovelluksia Puolustusvoimia hyödyntävään erityiskäyttöön”, Koivisto kuvaa. Tätä varten tutkijoille on määritelty omat seuranta-alueet, ja he saavat käyttää osan työajastaan määrättyjen projektien ulkopuolella omiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Näin heidän oletetaan seuraavan alan kehitystä. Tarkoituksena olisi varmistaa, ettei ainakaan tule yllätetyksi jollain uudella ja odottamattomalla. ”Suojautuminen on tärkeä näkökulma. Että mitä tehdään, jos vihamiehisellä taholla on kyky hyödyntää uusinta teknologiaa.” VAIKKA kiihkeimmät muutokset ovat sotateknologiassakin luultavasti automaatiossa, tietoverkoissa ja tekoälyssä, muutkin alat kehittyvät jatkuvasti. Yksi kiinnostava tutkimuskohde on ilmassa räjähtävä, etälaukaistava hyppypanos. Niiden on tarkoitus korvata jalkaväkimiinat. Hyppypanosten kehitystä on tehty yksityisellä puolella. Puolustusvoimien tutkimuslaitos saattaa kuitenkin osallistua niiden arviointiin, puolustusministeriöstä kerrotaan. HÄIVETEKNIIKKAAN on puolestaan vaikuttanut kameroiden parantuminen, Salminen kertoo. ”Nykyiset kamerat tunnistavat valtavan määrän värisävyjä. Jos esimerkiksi naamioverkko käyttää tiettyjä, tunnettuja sävyjä, kamera voi tekoälyyn yhdistettynä havaita naamioverkon puhtaasti värisävyjen pohjalta. Tämä ei vielä kymmenen vuotta sitten ollut mahdollista.” Kyse on siis jatkuvasta kilpajuoksusta. Jos Ylöjärvellä ei ehkä kaikilla aloilla kärjessä ollakaan, ainakin siellä pyritään pysymään sen vauhdissa.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Gabrieli ostu uudise peale kehitasin hetkeks õlgu, kuid kui hetk edasi mõelda, loksuvad asjad paika - no kui siin oleks 10 aasta tagasi räägitud Umkhonto ÕT rakettide ostmisest (kuuluvad peale Soome veel LAV ja ühe Aafrika riigi relvastusse), oleks rääkijat põrunuks peetud. Kui veel süveneda, siis taolist kompaktset vertikaalstardiga süsteemi just eriti ei pakutagi. Soome väikeste laevade arhitektuuri aga sobib hästi.

Gabriel ise on soliidse "praktikaga" tiibraketisüsteem ja seejuures eduka praktikaga araablaste laevade vastu. Araablastel oli nõuka P-15. Irooniana, sama P-15 oli Soome esimene laev-laev tiibrakett 1978-1994.
Saab siis näha, kui konkurentsivõimeline see hind on, olukorras, kus näiteks MiSu soomuki hinnaks prognoositakse alla poole miljoni €.
Eks tõde selgu praktikas, sõjatehnika puhul sõltub see tükihind üsna palju tellimuse suurusest.
MISU puhul pole lihtsalt midagi sellist, mis teda Pasist poole odavamaks teeb, analoogse keerukuse ja tehnilise lahendusega, kuid mõnevõrra väiksema soomuskorpusega masin. Arvan, et see MISU hind on kas optimistlik või pakutud lootuses, et Soome KV oma tendiveokid maha kannab ja selliseid suures seerias asemele ostab.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soomlaste hangitavast Gabrieli raketisüsteemi võimekusest ja tehnilistest võrdlustest hea ülevaade
https://corporalfrisk.com/2018/07/16/a- ... gabriel-5/
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Vene kaitseminister Shoigule jäi ette Soome ja Rootsi poolt allkirjastatud HNS leping
Москва. 24 июля. INTERFAX.RU - РФ примет меры в ответ на активное сотрудничество Швеции и Финляндии с НАТО, заявил министр обороны РФ Сергей Шойгу.

"Вызывает беспокойство втягивание в натовские структуры Финляндии и Швеции. В мае подписан договор, предусматривающий их полноправное участие в учениях альянса и возможность использования его систем управления войсками и оружием. Взамен НАТО получило беспрепятственный доступ в воздушное пространство и территориальные воды этих стран", - сказал министр на коллегии ведомства во вторник.

"Такие шаги западных коллег ведут к разрушению существующей системы безопасности в мире, порождают еще большее недоверие, вынуждая нас принимать ответные меры", - подчеркнул Шойгу.

Он сообщил, что продолжается наращивание натовских контингентов в Восточной Европе: с 2014 года их численность военных увеличилась с 2 до 15 тысяч человек.

По его мнению, постоянно повышается интенсивность мероприятий подготовки альянса.

"С начала года проведено уже свыше 100 учений, в которых участвовало до 80 тысяч военнослужащих. При этом численность личного состава, ежегодно привлекаемого к серии учений за пять лет выросла в 10 раз, а количество боевой авиации - с 11 единиц до 101", - сказал министр.

Он отметил, что "с помощью США в Европе развернуто пять центров киберопераций - в Финляндии, Эстонии, Польше, Германии и Франции". Кроме того, по словам Шойгу, НАТО целенаправленно усиливает военную активность в Восточной Европе.
http://www.interfax.ru/russia/622354
https://tvzvezda.ru/news/forces/content ... 0-qwaa.htm
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soomes lammutati vana silda ja leiti sealt 30kg lõhkeainet, mis oli sinna pandud 40ndatel. Puudu oli ainult detonaator.
30kg of explosives made in Sweden in 1939* found inside old Finnish bridge as it was being dismantled. Only detonators missing.

* possibly part of the huge amount of material help Finland received from Sweden in 1939 after Stalin invaded
https://twitter.com/MTVUutiset/status/1 ... 5080972293
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Šoigu soigumiste puhul on ilmne et lääneriikide kaitsekoostöö on kremli käpikutele valus ja sellepärast ka selline avaldus peamiselt siseriiklikuks tarbimiseks et üleval hoida müüti kuidas lääneriigid, eriti USA kogu aeg Venemaale kallale tungida tahavad. Samas ei vastata küsimusele miks peaks Venemaad vallutama kui lääneriikidel on hästi meeles kui palju läks aega ja raha afgaani ja iraagi ülesehitamiseks ning kuhu sellega on jõutud? Pigem hakatakse eestlaste eeskujul piiri tarastama et natuke piirata näljaste venelaste horde kes võivad läände valguma hakata mõnekümne aasta pärast kui venemaa teadaolevad nafta ja maagaasivarud on ammendunud ja pole enam millestki pensione ja riigiteenistujate palkasid maksta?
Soomes ei ole suur saladus et sildasid ehitati laengukambritega mida suure sõja puhkedes kiiresti õhkida. Sõber on pioneeriüksuse reservväelane ja nemad harjutavad muuhulgas vastase takistamist. Reaalselt tähendab see laenguid ja kohti kuhu need pannakse. Minu jaoks on silla case puhul huvitav et laengut ei olnud enne lammutuse algust ära viidud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sildade ja tunnelite õhkimiseks on olemas sellised spetsiaalsed trotüülist pulgad (umbes täismehe pöidla läbimõõduga), mis lähevad sisse tavalise läbindamiseks kasutatava kaevanduspuuri puuritud aukudesse. Silla õhkimise arvestused on tehtud ära juba projekteerimise käigus ja ehituse ajal on puuritud/rajatud vastavad laengukambrid, kuhu mahub täpselt sisse ettenähtud laeng. Kogu asi on tehtud äärmiselt idioodikindlaks ja vähe lõhkeainemahukaks kui annab. Ühesõnaga, kui laeng pole paigas, siis on see paigaldatav väikese vaevaga õigesti, pane ainult detonaatorid, vea juhe, keera eemalt vänta ja vajuta nupule. Täiesti hämmastav, millise põhjalikkusega on rotsadel taolised pisiasjad läbi mõeldud.

Kas keegi teab, mille poolest erineb rootsi plastiit (1942 mudel vist) ameeriklaste C4-st? :)
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
gorilla
Liige
Postitusi: 679
Liitunud: 29 Veebr, 2012 18:47
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas gorilla »

C-4 on heksogeen plastilisel kujul. Kergelt mürgine, käsitletakse kummikinnastes.
Rootsi kollasega, mis on nitroglütseriini sugulane, võid kaitseliitlastele voolimistunde anda. Ilma kaitsevahenditeta. :dont_know:
-he not to go to war, she not to go to a dance.
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas alari »

Rootsi plastiiti annab süüa ka, midagi ei juhtu. Aga nüüd on seda väheks jäänud, antakse mingit saksa plastilist lõhkeainet, mida samuti palja käega katsuda ei tohi.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19210
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soome riigiasutused sattusid täna DDoS rünnaku alla, mis algas ca 15:00 paiku ja kestab hetkel veel. Maas on ja oli mitmete asutuste webilehti ja muid süsteeme.
Major online services in #Finland, including the identification service uses to log into public services, are down. So far no explanation given.
https://twitter.com/pmakela1/status/1028672024556843008
Many Finnish gov sites and e services are currently down. Including many ministries, police and customs.

Reason currently unknown, all possibilities from tech breakdown to hacking remain open.
https://twitter.com/akihheikkinen/statu ... 9848956929
Possible DDoS but can't speculate yet. Forensics will reveal the real culprit soon. How ever: It's weird that all major online services go down at the same time, so this certainly hints towards co-ordinated DDoS attack.
https://twitter.com/pmakela1/status/1028687952103309312
Valtori (ICT services for the central government) CEO Lehmus says it's distributed denial-of-service (DDoS) attack. Started approx 16.30 local time targeting Valtori. Says that currently it's beaten, services are being restored
https://twitter.com/akihheikkinen/statu ... 5258252288
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

alari kirjutas:Rootsi plastiiti annab süüa ka, midagi ei juhtu. Aga nüüd on seda väheks jäänud, antakse mingit saksa plastilist lõhkeainet, mida samuti palja käega katsuda ei tohi.
Rootsi plastiit (vist oli 1942. a mudel?) on mõeldud põhjamaa oludesse, kus temast tuleb midagi voolida siis, kui õues on 20 miinust.
Tavaline tehnika on, et minöör hoiab seda tükki suus ja mälub seda, et pehme püsiks. Kui vaja läheb, võtab suust, voolib kiiresti vajaliku tüki ja paigaldab.
Ameeriklaste C4 ei tohi isegi palja käega katsuda.

Mõni asi selle rootsi kraami juures üllatab ennaski, kui jälle targemaks saad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Suhteliselt eriline ja samas väikese efektiivsusega on see lõhkeaine suus soojendamine. Võibolla on Rootsi sapöörid mingid eriti suurte lõugadega kuid tavaline inimene suudab suus pööritada väga väikest kogust.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist