vanahalb kirjutas:
pinnases? Pinnaseid on igasuguseid , alates turbarabast ja lõpetades kaljuga.
Jah, niisugused võrdlused on üsna mõttetud, kuni ei ole teada, mis pinnastega tegu. Peale selle, keegi meist siin ei ole ju tegelenud savikihti tungivate lendkehade käitumise uurimisega. Kuidas selle kohta õige termin olema peaks - savitakistus?
Sults kirjutas:
Eeldades kokkupõrke kiiruseks 300m/s (alla mach1, 1080 km/h) tuleks 6m sügavuses pidama saamise kiirendused 90 ja 30 kraadise langemisnurga puhul vastavalt -765G-d ja -383G-d. See võib tihke savimaa puhul peaaegu isegi realistlik olla, kuigi on suurusjärgu võrra äkilisem, kui maanteel laupkokkupõrkel inimesed kogevad.
See võib olla õige, aga on siiski vaid oletuslik.
Ma ise
arvan ka, et 6 m sügavusele võiks antud juhul midagi detekteeritavat ära mahtuda, sealhulgas kolmel alljärgneval põhjusel:
1) ülemisel 50 cm turbamullal siiski mingi pidurdav efekt on;
2) 3,7-meetrine objekt kängardub siiski mingite mõõtmeteni (mootor on üle meetri pikk ja akf Herem ka ülal ütles, et üle meetri peaks sabaosa alles olema) ning kui see tervikuna maagilisest 6 m piirist sügavamale tungiks, siis peaks känkra alumine ots olema üle 7 m sügavusel turbamulda arvestamata;
3) kängardumine ise mõjub pidurdavalt võrreldes igasugu lennukipommide või haubitsamürskudega, mis ei kängardu (kängar pole nii savidünaamiline

).
Aga see on minu isiklik
spekulatiivne arvamus. Sellest kaalukamaks pean asjaolu, et savikihis visuaalselt mingit jälge ei avastatud, pluss muidugi kõikvõimalike muude analüüside tulemusi. Ma tõesti ei tahaks uskuda, et otsijad ei suutnud neid korrektselt teha ning erinevalt meist on neil väga tõenäoliselt kindel teadmine, mis maha prantsatanud raketist alles jääma peab. Akf Herem ei mõtelnud seda üle meetri pikkust sabajuppi ise välja ja demineerijate ning Kapo otsene eriala on lõhkekehasid või nende jälgi tuvastada.
Ma ei taha kellegi rõõmu rikkuda ja minu poolest võiks seda kõike siin viimsepäeva laubani edasi arutada, aga siiski tundub, et uusi argumente praegu eriti enam ei lisandu.