Riigireetur kaitseväes

Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Kriku »

Tekitasin omaette teemana "Rahvus ja lojaalsus": http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 25&t=42427
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Igati tänuväärne tegelane see voolin-metsavas ju - tänu temale meil foorumis paugupealt 3 x uut teemat juba(-kui Kriku vahepääl neljandat pole jõudnud avada) :D
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Kriku »

Veel pole õhtu, ära hõiska :) Ajakirjanduse omad tõstsin minut tagasi kokku: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 58&t=42419
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Runkel »

Soome kaitseminister möönis siiski, et KVs pesitsenud GRU-lasel võis olla juurdepääs mingisugusele Soome kaitseinfole.
Niinistön mukaan maanpetoksesta epäilty upseeri on kuitenkin voinut nähdä joitain Suomea koskevia tietoja.
Karvane tunne, et Soome suund võiski olla üks peamistest vaatlusaladest.
https://yle.fi/uutiset/3-10394401
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Ei usu niiikeerulisi skeeme - Soomet luuratasse ikke Soomest ja Eestit luuratasse Eestist.

METSAVAS nuhkis konkreetselt Eesti OPS-asju ja see pisku, mis talle Soomest võis pudeneda, oli väike boonus.

Kõik need luureasjad ei ole nii keerulised nagu agaatakristil - hoopis lihtsamad on (k.a riigireetmine).
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Kriku »

Ja mida tal seal STV koolis niiväga luurata oli?
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Runkel »

Borja kirjutas:METSAVAS nuhkis konkreetselt Eesti OPS-asju ja see pisku, mis talle Soomest võis pudeneda, oli väike boonus.
Jah, küllap nii on. Ma jäin mõtlema K9 hanke peale, millal ühishankest sai nn paralleelhange?
Kui Soomes koolitatud vend on taolises hankes sees, siis see ryssä võib osata palju infodetaile pahasti kokku panna.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Vanameister ALATALU asetab METSAVASe keissi laiemasse kontexti ja värskendab meie kõigi mälu :roll:

Eneselegi üllatuseks olen ma siinsamas foorumis arendanud ALATALUga suht kattuvaid mõtteid METSAVASe suguvõsa osas: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 7&start=15

Toomas Alatalu: Spioone saadavad legendid ja üpris lihtsad selgitused. Ka Putini alluvate puhul

Eesti kaitsejõudude peastaabi majori Deniss Metsavase kinnivõtmine oli mõistagi pommuudis ja väärt täiendus samal päeval - 5. septembril - Suurbritannia peaministri Theresa May poolt Alamkojas tehtud avaldusele kahe Londonisse Novichoki närvimürgi toimetanud Venemaa luurajate isikutest, milles märtsis kõlanud „highly-likely“ jutud teisendusid süüdistuseks Venemaa kõrgeimate („senior level“) ametiisikute vastu, kelle korraldusel kuritegu toimus. Nime, mida peaminister välja ei öelnud, tegi tema asemel minister ja järgnes ka kiire USA, Kanada ja Saksamaa valitsuste ühisavaldus May sõnumi toetuseks.
Mõistagi tõmbas see esialgu Tallinnalt mõnevõrra tähelepanu ära, ent üks asi on identifitseerida Vene kättemaksumissiooni täitnud ja sajad inimelud ohtu pannud mehed uduses Londonis, teine saada kätte ehtsad spioonid nii-öelda NATO eesliinilt ja koguni peastaabist. Kuna Metsavas ja tema kaastöölisest isa võeti kinni veel esmaspäeval, siis oli mõistetav Kapo soov märkamatult meenutada oma töötaja Eston Kohveri röövimise aastapäeva (5. septembril 2014). Mõistagi ei saanud nad olla teadlikud proua May päevaplaanidest ja nii tuli jääda rahvusvahelistes uudistes kohale nrumber kaks ja mitte number üks.

Eesti ühiskonnale tuli sõnum korraliku vapustusena, sest Keskerakonna ja sotside tandem on nii valitsuses kui ka meedias avanud uued uksed vene keelele ja venelastele ning kuigi tuntuim reetur on eestlane Simm, võeti ilmnenut ka võimalusena hetkeks aeg maha võtta ja mõelda. Mõistagi mitte rahvuspoliitika üle, vaid eestlaste endi apsakate üle kaadripoliitikas. Oleme uue bürokraatia juurutamisel saanud juba ka üleeuroopaliselt tuntuks, ent on ikka naljakas lugeda, et täna kaheks reeturiks kuulutatud meest said Eesti kodakondsuse "1990. aastatel". Kas tõesti pole e-riigis täpsemalt võimalik väljenduda?!
Seejärel sai teatavaks, et lisaks NSV Liidu piirivägedes teeninud isale Pjotr Volinile oli Metsavase vanaisa Oktrev Volin oma esiisade maale 1944. aastal tagasi pöördunud Nõukogude Armee luureüksuslasena ja kui lihtsalt teada, et see tema nimi on lühend Oktjabrskaja revoljutsijast ja et seda tüüpi nimesid panid 1920-ndatel oma lastele eriti fanaatilised kommunistid, siis, nagu öeldakse, pole midagi lisada. Kaadri valikuga tegeleval personalil peaks ju ikka ka teadmisi ja vaistu olema. Kui kaadrisõjaväelaste dünastia loonud Oktrev Volini eluaastatele 1924–1997 lisada Denissi sünniaasta 1980, mõelda tema kujunemisaastatele pidades silmas Vene vägesid Eestis aastatel 1991–1994, Karaganovi doktriini 1992. aastal – peamõtteiks venelastee kohalejäämine, enklaavide loomine ja mõju kohalikes armeedes – Venemaa läände ja Euroopa Liidu ning NATO itta laienemist ja USA kohalejõudmist aastatel 1996–1998, siis pole ju mõtet pikalt heietada. Jäägu selguse toomine vastavate organite teha.

Nende varasematest töötulemustest jäi igal juhul ette üks eelmistest selle valdkonna lugude pealkirjadest Delfis 10. veebruarist 2018: "Raivo Susi vastu välja vahetatud spioon Artjom Zintsenkot innustas kuuretöös NKVD-lasest vanavanaisa". Tuletaks sel puhul lugejatele lihtsalt meelde, et vist lennukimootoritega äritsenud Susi võeti kinni Moskva lennujaamas teel Kesk-Aasiasse – seda koos Kohveri röövimisega nii-öelda vastukaaluks venelaste kurtmisele, et nende mehi nabitakse kinni, kus juhtub. Eesti raamidest välja minemata mainiks lugejate harimiseks detailidest siinkohal veel seda, et perekonnanime Volini algvariant oli Antslas Wollin, ent kuna uus valik mõjus selgelt vene-päraselt, siis eelistas noor Deniss emapoolse suguvõsa Metsavast.

Kui nüüd tagasi tulla ülalviidatud Putini otsese süüdistamise juurde seotult Novitšoki kasutamise korraldamisega, siis tuleb ikka ja jälle meeles pidada, et aeg rahvusvahelistes suhetes on eriline ja nii poliitikud kui ka ajakirjandus lubavad endale peaaegu kõike. Vastutuselevõtmine valetamise eest on – peale USA ja sealgi selgelt osaliselt - praktiliselt välistatud. Bluffimine on jõudnud enneolematule tasemele, ent kui infomüras sorida või sõnumeid hoolikalt jälgida, siis leiab ikka ja jälle mõne pidepunkti, mis toestab eelnevalt pikalt tõestamatult kõlanud väiteid või tegusid. Kui läheb nii, siis puhutakse iga kättesaadud või sinnapoole olev fakt või tegu silmapilkselt suureks, et nüüd muretult edasi bluffida uue tõehetke ilmnemiseni.
Putini puhul on seda tüüpi värskeimaks sõnumiks lause tema kaastundeavalduses seoses Donbassi separatistide juhi Aleksandr Zahharchenko tapmisega 31. augustil – "Arvestan, et selle kuriteo organiseerijad ja läbiviijad saavad teenitud karistuse." Tänase Venemaa presidendi poolt mitte just üllatav sõnum, sest ta on samas vaimus väljendunud korduvalt, kuid antud juhul käis see konkreetse isiku tapmise kohta. Tegi ta seda teadlikult või mitte, ent selge on ka see, et tema vastasleer võttis trükimusta valatu vastu kui järjekordse toe oma rea ajamiseks.

Kuna eeltöö oli olemas ja värske kaudne kinnitus käes, siis niipea, kui Theresa May rääkis ja seejärel ka näidati ekraanil kahte "senior level" saadetud kättemaksumeest Londonis jõlkumas, hakkasid teadjatel ja hea mäluga inimestel kohe jooksma paralleelid näiteks Qatariga. 2004. aastal õhiti seal Tšetšeenia eksliider Zelimhan Yandarbijev, mille järel võeti kinni kaks Venemaa ohvitseri, kes mõisteti surma, ent said eluaegse ja olid detsembris 2004 kodumaal tagasi, kus neid võeti vastu punasel vaibal, nagu hiljem uhkeldati. Ida on Ida ja Putin lihtsalt oskab araabia valitsejatega asju ajada.
See sündmus avas välismaal olnud Tšetšeenia tegelaste tapmise seeria ja sõltumata uurimistest räägitakse nende puhul vaid ühest korraldajast. Putin ise külastas seda väikest, aga mõjukat riiki 13. veebruaril 2007 ehk siis just Yandarbijevi tapmise kolmandal aastapäeval ja praegu on Qatar üks mõjukamaid mängureid Lähis- ja Kesk-Idas.

Nagu teada, oli märtsis 2018 puhkenud Novitšoki skandaalil Inglismaal oma eelkäija – Vene eksluuraja Litvinenko mõrvamine polooniumiga 2006. aastal, millele eelnes ajakirjanik – ka Tšetšeeniast kirjutanud Anna Politkovskaja mõrv Moskvas. Näha kõigi taoliste asjade taga kohe Kremlit on muidugi vale ja liiast, ent propagandasõjas kasutatakse kõiki võimalusi ja võtteid ning meedias levitatuga tuleb lihtsalt arvestada. Üldist õhkkonda Venemaal arvestades ei saa kuidagi välistada ka üksikhuntide ehk isehakanud vabatahtlikest kättemaksjate tegutsemist – üleelatav aeg soosib seda.
Hetke peamine on siiski selles, et Tallinna-Londoni paljastuste mõjul on Venemaa propagandamasin viimastel päevadel selgelt kaitsepositsioonis ja seda olulisel ajal – vahetult enne homset ühtset valimispäeva. "Meie" omade käekäik mujal on ju ikkagi teema. Ülal mainisin kapo arvestust Metsavasi paljastamisel, ent Downing Street 10-s ja mujal mõeldi selgelt suuremalt.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Martin Herem »

Kogu see teooria (sh Borja oma) on ilma igasuguse praktilise väärtuseta.
Sõjakooli katsed ja paar muidu sobivat kandidaati on Borja miinustega - ei võta vastu? Eriti kui konkurss on väike ja need kandidaadid on head?
Kontrollitakse tausta ja midagi ei leia - ei anna ligipääsu salajastele dokumentidele?
Hiljem, teenistus on laitmatu - hoiad ikka "millegist" eemal? Annad vähemtähtsaid ülesandeid ja infot ... ja ise samal ajal rääkides ülesandepõhisest juhtimisest?
Kogu selle loo juures tuleb kohe ette 5-6 ohvitseri "venelast", kes on head ja paremad kui mitmed Borja miinusteta ohvitserid ...

Kohusetunde ja vastutuse puudumisele kasvanud ning eneseväljenduse vajadusega väetatud eluvõõrast targutamist on palju. Kasulik on see lõppkokkuvõttes vaid teisele poolele.

Selge on see, et vastaspool luurab ning värbab selleks agente.
Meil on oma kaitsemehhanismid.
Sõjaajal saaks kiiremini aru, et rott on sahvris. Rahuajal on see aeglasem.
See et täna üks rott puuris istub, on positiivne. Olgu pealegi mõne arvates liiga hilja. Järgmistele potentsiaalsetele see sissekukkumine erilist perspektiivi ei paku.
Viimati muutis Martin Herem, 08 Sept, 2018 22:08, muudetud 1 kord kokku.
Z03
Liige
Postitusi: 1136
Liitunud: 22 Juul, 2016 10:09

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Z03 »

Kas kellelgi on üldse nii puhast minevikku, et saaks temas olla sada protsenti kindel, kui arvestada, et enamik eestlasi on sündinud ja kasvanud Nõukogude Eestis, olnud oktoobrilaps, pioneer ja komnoor, teeninud nõukogude armees, nagu nende vanemadki? Olnud kogu teadliku elu nõukogude ajupesu sfääris. Kui riigi juhtivatel ametikohtadel on veel praegugi inimesed, kes olid ka nõukogude ajal juhtpositsioonidel ja parteilased? Kui algaks nõiajaht inimestele selle põhjal, kes olid nende vanemad, siis juhtuks kergesti, et ausad ja pühendunud inimesed jääksid kõrvale mitte neist endast olenevatel põhjustel, vaid selle põhjal, mida tegid või kes olid nende eelkäijad. Minu meelest ei oleks see õiglane. Igaüks teeb oma valikud ise. Küll oleks elu lihtne, kui spiooni tunneks ära mingite väliste põhjuste (vanemad) järgi nagu Silver Ükssilma lasteraamatust - must side silmal, poolik rummipudel käes ja papagoi õlal. Reaalne elu on märksa keerulisem.

Reetur on reetur seepärast, et tal on reeturi süda sees, muud põhjust ei ole. Põhjuseks ei ole, et issi luges ette valesid lasteraamatuid Leninist või kirus kogu lapsepõlve "fašiste" taga. Jutt, justnagu poleks süüdi süüdlane ise, vaid keegi kolmas, isa või vanaisa, ei ole õige. Vanaisa Oktrev ei teinud reeturi eest valikuid reeta, inimene ise otsustas valida reeturi näruse tee. Täiskasvanud inimene teebki ise oma valikud, hoolimata sellest, kuidas teda kasvatati. Ega halvale teele minna ongi alati palju lihtsam, kui jääda ausaks inimeseks. Millest tal puudu oli - Eesti riik ja Kaitsevägi andis talle kõik: karjääri, palga, tunnustuse. Tema otsustas valida teise tee.

Elagu nüüd oma valikutega ja kandku oma karistus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Kriku »

Riigireeturi vanamees ei saanud vanglas töötades millegi erilisega hakkama:
2003. aasta alguses viidi Volin vanglate liitmise käigus Tallinna vanglasse korrapidaja abi ametikohale, kuid ta vallandati juba mõned päevad hiljem, 3. jaanuaril. Nimelt oli Volin saanud hakkama jämeda rikkumisega vanglateenistuses, kui ta keeldus tööle tulemast. Justiitsministeeriumi andmetel oli põhjuseks rahulolematus enda üleviimise otsusega.

Volin asus seejärel kohtuteed käima, mille käigus vaidlustas mees vallandamise käskkirja, kuid vallandamise otsuse jättis kohus jõusse.
https://www.postimees.ee/6400797/riigir ... ikkumisega

Tavaline tõrksus ja allumatus, mille põhjal ei saa isiku kohta muud midagi öelda kui et tal on süsteemist, kus töötab, kõrini saanud.

Vanaisa oli kiliseb-koliseb-lonkab-ja-möliseb tüüpi:
Oktrev Volin − riigireetmises süüdistatavate Deniss Metsavase vanaisa ja Pjotr Volini isa − oli hingelt ja ideoloogiliselt varjamatult punane. Nii meenutab oma klassijuhatajat Võru vallas asuvas Kääpa koolis viis aastat Volini käe all õppinud ja 1989. aastal kooli lõpetanud mees.

«Teise maailmasõja veteran Volin oli väga koloriitne inimene, ideeliselt täielikult nõukogude tüüp,» rääkis Kääpa koolis tööõpetust andnud mehe kohta tema kunagine õpilane. «Rääkis palju teisest maailmasõjast, kõik seda ümbritsevad teemad olid temale püha tõde. Tal käis sõjaveterani teema ette ja taha.» Anonüümseks jääda soovinud mehe sõnul rõhutas Oktrev Volin kogu aeg ka seda, et isa on talle nime pannud sünnikuupäeva järgi: tulevane õpetaja sündis oktoobrirevolutsiooni aastapäeval. Nimi Oktrev ongi lühend oktoobrirevolutsioonist. «Kõik said aru, et ta oli oma mõttelaadilt veidi teistsugune.»

Volin juhtis Kääpa koolis töötamise ajal samuti patriootlikku sõjaveteranide ansamblit Võidu Tee ja laulis seal ka ise. «Ta tahtis lauluansamblit veel ägedamaks teha ning kuna oli meie klassijuhataja, kutsus kümmekond õpilast koos mundris meestega neidsamu laule laulma,» lisas vilistlane, kelle sõnul käis Volini jutust läbi õrn vene aktsent või kõnemaneer. Endisele vilistlasele meenus ka seik kooliaegsest kartulikoristamisest. «Oktrev Volin käis vagude vahel nagu KGB-lane, käsi rinna peal pika mantlihõlma vahel. Nagu koolilapsed ikka, ei viitsinud me kartuleid korjata ja lükkasime neid mulla alla. Volin käis edasi-tagasi nagu politruk ja lükkas kartuleid saapaninaga mulla alt välja: meenutas Stalinit.» Volin ei olnud Kääpa vilistlase sõnul kuri, pigem heatahtlik inimene. «Ta andis tööõpetust ja poisikesena sai ikka mõni asi kõrvale pandud,» meenutas ta. «Kui Volin selle avastas, tegeles uurimisega nagu ehtne julgeolekutöötaja. Samas oli ta sõbralik ja hoidis oma klassi.»

Kuigi õpilaste vastu ta Lõuna-Eesti Postimehega rääkinud mehe mäletamist mööda karm ei olnud, mäletab too, kuidas Volin asus töölt lahti kangutama muusikaõpetajat, kes hakkas sulaajal eesti laule õpetama. «Ta kaitses nõukogude aega ja tegi kõik, et õpetaja saaks karistuse. Toimus ehtne KGB stiilis uurimine. Näiteks selles osas, kes veel asjaga seotud on.» Volin oli meenutusi jaganud vilistlase klassijuhataja 4.–9. klassini. «Ta tuli meie kooli koos direktoriga täpselt siis, kui meie läksime 4. klassi ja siis sai ka klassijuhatajaks,» lisas ta. «Meie olimegi Kääpa koolis tema ainukene klass.»
https://lounapostimees.postimees.ee/638 ... 1530278500

Aga selliseid oli ka ENSV täis, loetagu sõjalise algõpetuse teemat.

Z03-l on selles mõttes õigus, et niisuguseid kodanikke, kellest oli enam-vähem õnnestunud kasvatada nõukogude inimesed, oli meil siin kolmandiku ümber (venekeelsete hulgas rohkem). See puue oli nii levinud, et väga kahtlane on seda nende järeltulijate profileerimiseks kasutada.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Postitusi: 3971
Liitunud: 26 Jaan, 2014 9:00
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas PaganHorde »

Rotti sahvris on kindlasti raske tabada. Huvitav kuidas üldse aru saadi et rott sahvris on. Tõenäoliselt me seda teada ei saa, kuid karistusi sedalaadse teo eest peaks karmistama. Näiteks minimaalselt 30 aastat ilma igasuguse võimaluseta varem välja pääseda.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Martin Herem »

Täna võib eluaegse saada.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..näib et riigireeturi teemasse ei ole enam eriti võimalik postitadagi - teist õhtut järjest tehakse puhas vuuk :roll:

Et kuum kartul, jahh :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigireetur kaitseväes

Postitus Postitas Kriku »

Ma ülal juba korra palusin tühja loba muudes teemades ajada. Kui sest palvest ei hoolita, läheb teema uue info lisandumiseni kinni.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 13 külalist