Venemaa ootamatu rünnak

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kriku, siin sa eksid. Lennuvälja ei rünnanud igasugused.

Kui venelastel on eesmärgiks mitte kukutusrünnak, vaid oma Kaliningradi logistika julgestamine, siis Tallinnast peaks muret tundma rohkem Naissaare, Keri, Kõpu poolsaare jne merre ulatuvate territooriumite pärast. Kuna soomlastel on (vähemalt paberil) päris soliidsed jõud rannikuoperatsioonideks võtta (eraldi väljaõpetatud kaks pataljoni lahingugruppi (vanasti oli spetsiaalne rannikubrigaad nende asemel), maabumisalused ning neid katvad merelahinguvõimelised sõjalaevad ja lennukid, siis meil pole sel teemal suurt midagi (peale liitlaste peale lootmise). Seepärast on ka tõenäoline, et kui venelased tahavad siit hõivata mingi jupikese, et sinna panna oma S-400 ja Bastion püsti, võidakse see jupike võtta just siit. Aga ka Läti/Leedu rannikult, milleks trügida lahingusse suhteliselt hambuni relvastatud Ahvenamaa dessantjõu või Gotlandi garnisoniga, kui seda saab väiksema vaevaga teha siin?

Aga stsenaarium, et hõivatakse ajutiselt mingid alad, et lahti blokeerida Kaliningrad, pole mingi ulme. Tõsi, Tallinn oma asukoha tõttu pakub pigem huvi kukutusrünnaku kontekstis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kriku »

Just täpselt: Ahvenamaa ja sinu poolt nimetatud punktide strateegiline asend (ja sellest tulenevalt rünnaku eesmärgid) on Tallinnast niivõrd erinev, et võrdlus vajab tõsisemat põhjendamist. Ahvenamaal on veel täieliku julgeolekuvaakumi probleem ka, seal kohapeal pole ju üldse mitte midagi.

Lennujaamast lähtuvalt vaevalt et kedagi kukutatakse, aga nagu ülal öeldud, lennujaama võidakse rünnata ikka (olgu siis pealegi mitte "igasuguste" poolt). Lihtsalt sellega "ootamatut" rünnakut alustada on vähe eesmärgipärane.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Leo »

Pirital olevat Vene saatkonna töötajate korterid, laoruumid, autogaraažid jne, kuid mis seal tegelikult toimub ja hoitakse, seda teab täpselt ainult Venemaa saatkond. Diplomaatilises postis saab tõesti kerge vaevaga käsirelvi transportida, ühe pooljao suuruse diversioonigrupi relvad, laskemoon, raadiod ja lõhkeaine mahuks suuremasse kohvrisse.

See Ahvenamaa lennuvälja ründamine, millele viitasin, algaski sellega, et turistidena maale tulevad diversandid võtavad konsulaadist relvad ja asuvad tegutsema ning suurem grupp tuleb juba lennukitega otse lennuväljale, kui see on kontrolli alla saadud. Sellest ka blokeeriva üksuse suurus. Tegelikult on see suhteliselt riskantne ettevõtmine ja ilmselt soomlased laseksid vihaselt vastu, meenutame, et päris paljaste kätega soomlased ei ole, vaid lisaks 24/7 valmisolekus laevastikule ja lennuväele on ka mereväe ja maaväe eriüksused ning ajateenijatest koosnev brigaadi lahingugrupp, mis suudetakse mõne tunniga käima tõmmata. Rannakaitseüksuste kiirpaatidega on võimalik maabuda sisuliselt iga tasasema rannariba peal, kuid rasketehnika maalesaamiseks on muidugi sadamat vaja. Ahvenamaa ei ole 1 saar, vaid tuhandetest saartest ja kaljudest koosnev saarestik, millest asustatud ainult suuremad saared. Sellise rägastiku kontrollimiseks on väga palju üksuseid vaja. Kuna saarestikus elavad põhiliselt rootslased, siis kindlasti sekkuks ka Rootsi, kes ei saa välispoliitilistel põhjustel ei saa oma rahvuskaaslasi "külma kätte" jätta. Kuigi rootslastel on maaväega pahasti, on neil asjalik mere- ja õhuvägi ning amfiibpataljon, ehk siis merejalavägi. Kui vaadata Läänemere kaarti Kaliningradi kaitsmise vaatenurgast, siis pistab muidugi silma, et geograafiliselt on kõige kesksemal kohal on Gotlandi saar, kus on teatavasti rootslaste 1 mehhaniseeritud (?) pataljon ja kodukaitse pataljon, nii et neid ei joosta kindlasti lihtsalt märja kaltsuga visates pikali, lisaks saaks ründaja koheselt kaela kõik, mida merevägi ja lennuvägi pakkuda suudaksid. Sõjaliselt kõige nõrgemad on muidugi Saaremaa ja Hiiumaa, millest esimesel on KL malev ja teisel malevkond, mis reaalselt tähendab jalaväekompaniid või hiidlastel isegi vähem. Nende ülejooksmine oleks isegi reaalsem. Muidugi on tegemist NATOga, kuid kui saar kontrolli alla võtta ja tsiviilelanikke mitte kottida ning merekaitse- ja ÕT-raketid sadamas ja lennuväljal püsti ajada, siis on tagasivallutamine keeruline, sest peale skautide ja Tapal paikneva liitlaste pataljoni eestlastel kiirkorras eriti midagi vastu panna ei olegi, pealegi on meredessandi tegemine keeruline, sest selleks on vaja transporti. Mina küll ei kujuta ette, kuidas EKJ suudab katta skautide ja liitlaste soomustehnika dessanti näiteks Tallinkilt rekvireeritud laevaga Hiiumaale? Soomlaste puhul kujutan ette - esimene laine on mereväe kiirpaadid, kus igaühes on pool rühma, mereväe laevade ja õhuväe katte all. Eesmärgiks on vastase piiramine ja sadama kontrolli alla võtmine. Relvastuseks on jalaväekompanii rannakaitserakettide ja Mistralidega. Hiljem tuuakse suuremate laevadega tankid ja soomusmasinad ja muu rasketehnika.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kõik iseenesest õige, kuid Soomel on ikkagi reservarmee, mis 24 tunniga ei lähe suurt kuskile. Ka see kiire reageerimise brigaad, mis reaalsuses koosneb eri väljaõppekeskustes (st üle riigi laiali) olevast koosseisust, vajab ikkagi tunde kokku korjamiseks. Võib olla öö, nädalavahetus, jaanipäev, nimeta edasi ise. Meie oma liitlaste PAT TG-ga Tapal oleksime isegi paremas seisus.
Täna relvastamata (Ahvenamaa on rahvusvaheliselt kokkulepitud desarmeeritud ala) alal hea sünkroniseerimise juures, eeldusel on saavutatakse strateegiline üllatus, on tegemist mingi 2-3 tundi vältava operatsiooniga, kus esmane oht tekib tõenäoliselt Soome õhuväe poolt (sõltub sellest, kui kiiresti nad valmisolekut tõsta suudavad), need täna valves olevat 2-4 lennukit baasi kohta lüüakse tõenäoliselt ülekaaluka vene hävitajate jõu poolt minema. Ajaliselt järgmine oht tekib Soome MV poolt (seal on teatud arv raketilaevasid merel ja teatud arv valmis merele minema) ja alles siis, kuskil 8+ tunni pärast võivad hakata pilli puhuma maaväe jõud. Selleks ajaks on dessant ennast silmini sisse kaevanud/kindlustanud ja oodatud kaudtule efekti ei pruugi tulla. Keskmaa ÕT (kui see neil kogu aeg valmis oleks) sinna ei ulatu (asuvad Helsinki piirkonnas) ja see rakettide 20 km lennukaugus palju ei aita.

On küll reaalne, et suudavad edukalt hõivata, suudavad ka kindlustada ja mingid varud kohale vedada, probleemid algavad vahemikus H+6..12 tundi.
Mina panustaksin Ahvenamaa puhul nt politsei sildi all kohalikele üksustele. Kiirus on äärmiselt kriitiline.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Leo »

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005841450.html

Soome toimetaja pikk kommentaar Ahvenamaa teemadel. Eelmises kommentaaris viidatud probleemid on täiesti reaalsed ja konflikti korral hakkaks peale suur võidujooks, kes esimesena suurema üksusega kohale ja kaevuda suudaks, sest positsioone tormijooksuga ära võtta tähendab juba suurt madinat ja palju kaotusi. Kui soomlased kasvõi kompanii lahingugrupi saartele saaksid, lisaks NASAMS ja merekaitseraketid, siis oleks nendel juba päris tugev positsioon. Soome ajakirjanik viitab ka sellele, et rootslased pigem aitaksid oma õhuväega. Dessanti on võimalik teha ka helikopteritega, kuid see eeldab, et puudub oht nende allalaskmiseks, kui venelastel juba saartel positsioonid sisse võetud, siis helikopter ei lenda. Saarte vahel manööverdavat kiirkaatrit on raskem märgata kui helikopterit.

Mida soomlased kriisi korral saarte okupeerimise ennetamiseks teevad, seda mina ei tea, kuid pigem ikka teevad. Demilitariseerimine on ju väga tore, kuid ilmselt eelistaksid saarlased pigem näha Rootsi kompaniiga täiendatud Soome pataljoni lahingugruppi kui kogeda venelaste okupatsiooni. Saartele on mõistlik toimetada ka natukene rasketehnikat, näiteks paar rühma tanke ning jalaväe lahingumasinaid, nendega on lihtsam dessanti tagasi peksta. Juhul kui soomlaste kaitse on veenev, siis on võimalik, et venelased ei hakkagi proovima, sest neid langevarjureid ja merejalaväge, kes seal hukka saaks, läheb kusagil mujal rohkem vaja.

Soome MV on olemas 8 laeva, millest lahingvalves ehk AKT 1 on pidevalt 1 laev, see läheb kontrollima näiteks merepiiri rikkumisi, AKT 2 ehk teine laev sõidab vajadusel kiiresti välja. Hamina-klassil on olemas nii ÕT kui meretõrjeraketid, sellise saamine Maarianhamina sadamasse oleks juba suur asi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vene kutselise erivägede ja õhudessandi seltskonnaga kiiruses sammu pidamist tähendab ikkagi tänases kontekstis ülikiir-reageerimisüksusi, arvestades dessantoperatsiooni kohustuslikku eeldust isoleerida dessandipiirkond, et vastane ei saaks sinna saata omi vägesid, pole siin pääsu ka kohalikest vägedest. Selle lahingu tulemuse otsustab lahingpaar paari ja pooljagu jao vastu väikeste madinate tulem - kui see õnnestub soomlastel enda kasuks lahendada ja kasvõi parkida lennurada täis veoautosid, on plaan suures osas pekki keeratud. Ja sellistele vastase lahingpaar ja pooljao suurune meeskond jaoks on vägagi ebameeldivaks asjaks võimalus saada igast aknast tina, st kohalikel peavad relvad, moon ja varustus olema kodus, mitte kuskil "kesklaos" mis Soome tänastel "maakunnajõukudel" praktikaks on. Selle "kesklao" üritab vastane esimese asjana isoleerida või hävitada, et vähendada enda haavatavust selles kõige kriitilisemas jagu vs jagu etapis.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vastaja
Liige
Postitusi: 460
Liitunud: 15 Mär, 2013 17:37
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Vastaja »

Ahvenamaa püsielanikel ei ole ajateenistuse kohustust ja ei ole seal ka mingit "suojeluskunnan" või "maakuntaajoukkujen" ekvivalenti.Kohalik kaader pigem rootsikeelne ja suht patsifistlikult meelestatud.Mõned jahimehed ja muidu relvaomanikud leiduvad.Rootsi väed okupeerisid saared Soome Vabadussõja ajal ja kohalikud vante eriliseks ohuks enesele ei pidavat. Viimati toimus tõsisem sõjategevus seal Krimmi sõja päevil.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Leo kirjutas:https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005841450.html
Soome MV on olemas 8 laeva, millest lahingvalves ehk AKT 1 on pidevalt 1 laev, see läheb kontrollima näiteks merepiiri rikkumisi, AKT 2 ehk teine laev sõidab vajadusel kiiresti välja. Hamina-klassil on olemas nii ÕT kui meretõrjeraketid, sellise saamine Maarianhamina sadamasse oleks juba suur asi.
Üks laev neljast on pidevalt merel, teine valmis välja sõitma. Taolisi üksusi on 2 - Upiniemis (Porkkalas) asuvad Haminad tegelevad Soome lahega ja Turu ligidal asuvad Raumad Saaristomere ja Põhjalahega. Mõlemat laevatüüpi on 4 tk, relvastus on analoogne, kuid Rauma on vähem vargsem ja sestap pole nii pildil kui Hamina. Kas antud patrullimine käib ka Põhjalahel, ei tea, aga Soome lahel käib kindlasti (olen laevu merel ka mitu korda näinud).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas A4 »

Kui soomlastel on vaja väga kiiresti oma vägesid Ahvenamaale paisata, siis ei pea selleks tingimata kasutama veesõidukeid, vaid ka 20-t NH-90 transpordikopterit. Jättes korraks kõrvale kogu kurva epopöa nende kopterite tarnete venimise, pidevate tehniliste probleemide, kättesaadavuse ja lennutunni kõrgete hindadega jms, siis algne põhjendus kopterite hankimiseks oli justnimelt võimekus kiirelt reageerida kukutusrünnakutele (’strateegiline löök’ soome keelepruugis) ja vastase eriüksuste tegevusele. 20 kopteriga – eeldusel muidugi, et „linnud“ on lennukorras, üksused olemas, ja vastane ei ole suutnud Ahvenamaa kohale juba õhukaitsemulli tekitada – peaks olema võimalik loetud tundidega koondada erinevatest linnakutest kokku ja paisata Ahvenemaale (või kuhu iganes mujale Soomemaal) u 300 jala- või eriväelast. Kindlasti kiiremini, kui jalaväelasi veokitega hakata sadamesse vedama ja sealt kaatriga teele asuda.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Gideonic »

Kogu selle Ahvenamaa arutelu juures ei tasu unustada seda augustikuist Niinistö ütlust:
https://twitter.com/akihheikkinen/statu ... 9527166976
Finnish president Niinistö: BOTH #Finland AND #Sweden will defend #Aland's neutrality.

(capitals for emphasis) This is a major statement.
Ehk kahepeale kokku neil ikka ühte-teist on millega Idanaabri tegevust ebamugavaks teha.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Lemet »

vaid ka 20-t NH-90 transpordikopterit
Nagu ka akf A4 ise märkis- KUI need parasjagu on suutelised õhku tõusma. See pidada alatihti küsitav teema olema.

https://www.err.ee/528958/soome-maavaed ... opteritega
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See küsimus taandub soomlaste ÕV valmisolekule kopterite tegevust katta vene hävitajate eest.
Üldiselt näib raha kokkuhoiu tõttu see teema kehvake nii Soomes kui Rootsis (no juhtuvad lood, kus ei suudetagi "valmiduskontrollile" õhupiiril vastata.
Kui ma ajaloost meil paralleele tooks, siis ühe hävitajapolgu (40 lennukit) peale siin 80ndatel oli pidevas häirevalmiduses korraga 8 lennukit.
Need ei seisnud angaarides (et mitte raisata aega nt uste avamisele ja ruleerimisele), vaid olid presendi all valmisolekukarponiirides raja otsas, juhtmed küljes ja raketid tiiva all.
Samas kõrval oli hoone valmisolekumeeskonna tarbeks (piloodid, maapealne personal, kes lennukid käima ajas).
Reaalne valmisolek võis olla ehk võrreldav tänase QRA-ga (lennuk õhus 15 min häire saamisest).

Kui soomlased teevad midagi taolist, siis on muidugi lootust. Kui aga reaalne valmisolek on nagu need lood meedias olid, et vene "valmisoleku kontroll" lendas õhuruumi sisse, vaatas, et kedagi ei tule ja läks koju tagasi, siis poole neil kopteritel palju võimalusi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Runkel »

Ma oma koluga mõtlen, et demilitariseeritud, ent püsielanikega Ahvenamaa (ca 30 000 elanikku; Ojamaal, mis enam ei ole demilitariseeritud, on 60 000), ja pigem veel väiksemad saared, on ründajale ka ses mõttes väärtuslikud, et peale seda, kui maabumisel paar jahimeest on maha löödud, siis elanikud oleksid seal elava kilbi eest. Rootsil ja Soomel oleks neid alasid keeruline tagasi võtta, vaevalt, et pommirahega minnakse peale. Ja kui venelane on oma suuremad ja väiksemad torud lahti pakkinud, siis mis üle jääb kui piirkond lokaliseerida ja passida. Venelane on sellega juba palju (peamise) saavutanud, kogu tsiviil- ja militaartegevus on tugevalt häiritud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Venemaa ootamatu rünnak

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No Gotlandi puhul pole see juba demilitariseeritud mõnda aega - sinna kolis Rootsi armee mehhaniseeritud kompanii lahingugrupp. See on küll vähem kui Gotlandi brigaad külma sõja ajal, aga siiski parem kui mitte midagi. Lisaks jooksis uudistest läbi juba aasta tagasi, et Rootsi valitsus tellis erakorralise tsiviilkaitserajatiste kontrollimise seal.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Uued Kaitseväe ehitised ja baasid

Postitus Postitas nimetu »

Pihkvas baseeruval väel on mõned tunnid teed Eesti piirini, teist samapalju Võruni. Kaua antakse reservväerlasel aega kohale jõudmiseks? (Tallinnast, Pärnust, Hiiumaalt); ning kohalejõudnuna - kaua võtab aega tema valmis seadmine lahingukõlbulikuks ja seejärel lahingupositsioonile viimine? Ehk siis mitu tundi/päeva/nädalat enne Vene vägede liikumist me peaks reservi kogumisega peale algama?
Hiljutiste välkõppuste põhjal võiks eeldada, et reservi mobiliseerimine võtab 24h või vähem. Tõenäoliselt esmalt formeeritakse mõne tunniga kohalikud KL üksused ja alles siis kui on selge vajadus, asutakse täielikult mobiliseerima.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist