Piirivalve taastamine

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Martin Peeter »

Kapten Trumm kirjutas: Muidugi on selge, et taolise suurusega isikkoosseis piiri kaitseks muud teha ei suuda kui kaitsta 1-2 pudelikaela ja ülejäänud alal teostada vaatlust.
Pigem piirab pealetungile eelneva erioperatsiooni käigus vaenlase eriüksus need kordonid sisse või võtab tulekontrolli alla ja nad ei suuda edasist sündmuste käiku kuidagi mõjutada. Neid ei viitsitaks isegi maha pommitada, mis muidugi on ka variant. Meenutagem seda vastupanu osutanud Luganski piirivalvekordonit - nad ei suutnud suurt pilti kuidagi mõjutada, kuid olid kahtlemata õiged mehed.

https://www.ohtuleht.ee/582158/video-lu ... vekordonit
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Madis22 »

Aga miks peaks hallil ajal ida-virru piiri julgestamiseks liigutama skaudid, kui sinna võiks viia reservõppekogunemisele piirivalve reservistid. Omal ajal kutsus piirivalve ju ajateenistusse kokku üle 8000 mehe. Hiljuti just oli väidetavalt isegi õnnestunud õppekogunemine piirikaitsekompaniis, enne sissikompaniide loomist, aega teeninud meestele. Nagu ma aru olen saanud, kaitsevägi neid enda reservi hulka ei arva. Samas on neil kõigil olnud lisaks sõjaväelisele ka nö. politseiline väljaõpe, mis sisaldas näiteks dokumentide kontrolli (mitte neisse lihtsalt vaatamist vaid ka võltsingute märkamist) ja teadmata vaenulikusega isikutega suhtlemist.

Kui mina piiril aega teenisin, siis ajateenijad liikusid piiril teravmoonaga laetud automaatidega. Ei lasknud keegi ennast maha, ega olnud kuulda ka massilisest tsiviilide tapmisest. Ometi näiteks kagu-piiril kirikupühade aegu oli purjus setudega üksjagu maadlemist ning kõigile peale loetud sõnad, milla võib hoiatamata tule avada (oli meil siis veel ka selline õigus). Ise hindasime ennast tol ajal kutselistest distsiplineeritumateks ja ka kontaktis toimetamiseks pädevamateks. Kordonis kohapeal oli selle teenistusse kuuluvatest kutselistest neljandik aga samas reeglina kõik ajateenijad. Relvastuses olid lisaks automaatidele ka kuulipildujad ja tankitõrjerelvad. Sissikompaniidel miinipildujad. Muuhulgas ajateenijad piiril ei vahetaks kutselisi välja mitte päris üks-ühele. Nimelt ajateenija aeg toimkondades oli seitse päeva nädalas, 12 tundi päevas. Magas ta oma vabast ajast. Kutseline piirivalvur magas kordonis tööajast, kui ma just väga ei eksi. Seega üks ajateenija vahetab välja rohkem kui kaks kutselist.

Miks segastes olukordades kaitseliit ei võiks abiks olla. Kui siin 2007 kevadel KL kuuludes paar nädalat politseil abiks sai oldud, oli lõpuks kett üsna maas. Päeval käi tööl, sest kellelgi pole mune olnud sind tegelikult teenistusse kutsuda, õhtud ja ööd veeda korda tagades. Oleks olukord lõpuks teravaks pööranud, oleks me ehk kõigepealt paar päeva puhkust vajanud, enne kui sõdima oleks saand hakata. Tol hetkel oli meel üsna must, et politsei oma reserviste jalgadele ei ajanud. Oleks segastel aegadel iga kordoni alasse kordamööda nädalaks-paariks reservkompaniisid õppusele võtta, oleks tegemist tõhusa pidurdava jõuga.

PS. Sissikompaniid ja VG-d väga omavahel võrrelda ikka ei saa. Esimesed olid ikkagi terviklikud lahingüksused konkreetse rolli täitmiseks, teised aga näivad lähenevat pigem eriüksuslastele, keda lihtsalt teeäärsetele varitsustele kulutada oleks, noh, raiskamine.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Runkel »

Martin Peeter kirjutas: Kui ikka struktuure on juurde vaja, siis võiks juba ka Kodukaitse taastada. Kindlasti jätkuks vanemaid mehi jutlustama, kuidas me omal ajal seal olulisi asju tegime, kaablijupist "kumminui" näpus.
Seadkem oma riigile ikka realistlikke eesmärke!
Madis22 kirjutas: Miks segastes olukordades kaitseliit ei võiks abiks olla. Kui siin 2007 kevadel KL kuuludes paar nädalat politseil abiks sai oldud, oli lõpuks kett üsna maas. Päeval käi tööl, sest kellelgi pole mune olnud sind tegelikult teenistusse kutsuda, õhtud ja ööd veeda korda tagades. Oleks olukord lõpuks teravaks pööranud, oleks me ehk kõigepealt paar päeva puhkust vajanud, enne kui sõdima oleks saand hakata.
Kui lahingohvitseri ideest tagasi minna poliitjõudude juurde, kes sõjaväestatud piirivalve teema üles tõstis, siis siin tuleb arvestada lisaks idapiiri kaitse tõhustamisele ka lõunapiiri taastamisele, ja see on tõsine plaan, siis pole võimatu, et tuleb pöörduda KLi ja Kodukaitse poole.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Martin Peeter »

Madis22 kirjutas:Aga miks peaks hallil ajal ida-virru piiri julgestamiseks liigutama skaudid, kui sinna võiks viia reservõppekogunemisele piirivalve reservistid. Omal ajal kutsus piirivalve ju ajateenistusse kokku üle 8000 mehe. Hiljuti just oli väidetavalt isegi õnnestunud õppekogunemine piirikaitsekompaniis, enne sissikompaniide loomist, aega teeninud meestele. Nagu ma aru olen saanud, kaitsevägi neid enda reservi hulka ei arva. Samas on neil kõigil olnud lisaks sõjaväelisele ka nö. politseiline väljaõpe, mis sisaldas näiteks dokumentide kontrolli (mitte neisse lihtsalt vaatamist vaid ka võltsingute märkamist) ja teadmata vaenulikusega isikutega suhtlemist.

Aga vot sellepärast, et piirivalve reservistidel ei ole mingit paremust muu KV reservistide ees äkkrünnakule vastu hakkamise kontekstis. Neid tuleb samamoodi kokku ajada kui muud SAK-i. Ja väljaõppel ajateenistuses olevatel piirivalvuritel pole suuremat eelist nii Jõhvi, kui Võru ajateenijate ees, kes on piirile nii palju lähedal, et lähemal oleks ohtlik.

Loodetavasti vähemalt osaliselt kasarmurežiimil olevate skautide liigutamine käib ikka paar päeva kiiremini, olukorras, kus akf Trumm rääkis tundidest. Ka meie kaitseliitlastena, kellel varustus peamiselt kodus, võime olla vajadusel mõnetunnilises valmisolekus, mis on igal juhul oluliselt vähem, kui piirivalve reservistide valmisolek.

Kahju öelda, aga piirivalve reservistidest pole praeguse SAKi juures suurt abi, kui nad just KL ei astu. Võib-olla tõesti vaid mingite vähetõenäoliste stsenaariumite puhul, kui hakkavad liikuma kontrollimatud põgenikevood Venest ja Lätist, oleks see struktuur kuidagi põhjendatud. Aga need vood on üsna pika eelhoiatusega ning KL sisekaitseüksused on olemasolev struktuur, mis sellisel puhul rakendada. Milleks luua veel üks? Näeme ju praegugi, kui pikalt see Mehhiko-tagune põgenikekolonn praegu ette teada on.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Some »

Miks peaks sissikompaniisid sisekaitsel rakendama? Lisaks unustate, et piirivalvureid valmistatakse ette ka praegu ja tulevikus. Piirivalve kaob alles siis kui Venemaaga enam piirikontrolli ei vajata.
Erru minnes on nad riigikaitsele kadunud. Kui just Kaitseliitu ei astu. Aga selleks ei saa neid kohustada.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Postitusi: 1475
Liitunud: 09 Mär, 2005 14:11
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Madis22 »

Ega küsimus olegi enam neis piirivalve reservistides, kes kunagi välja õpetati ja siis sinnapaika jäeti. Mõte oli pigem sedapidi, et vaid paari täiendava kompanii jagu aastas mehi ajateenistusest läbilastes on võimalik luua suuremahuline reserv kergeid üksusi, mis ei kasuta neid kalleid vahendeid, mis kaitseväe kulukaks teevad. Nagu keegi siin kunagi arvutuse tegi, siis meeste varustus, relvad ja laskemoon ei maksa suurt midagi, et maksavad kaudtulerelvade laskemoonavarud jms. Narva-Jõesuu õppekeskus ei olnud ka ilmselt just suur kulu ülal pidada. Võimaldaks aga selline süsteem luua vajadusel pidurdava ja hiljem vastast häiriva ja selle kohta luureinfot andva kergete üksuste kardina. Mitte mõnest rühma või paari suurusest VG-st koosneva, vaid kümneid just selleks väljaõpetatud kompaniisid sisaldava. Lisaks tekitaks see omamoodi loogilise järjestuse mobilisatsiooniks. Hallidel aegadel tihendaks piirivalve ise oma ridu, mitte ei kurnataks selles kaitseliidu lahingüksusi.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kriku »

Paistab, et kol. Eero Rebo tsitaadist tuleks eraldi teema teha :scratch:
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Martin Peeter »

Väärt tsitaati tuleb tõesti au sees hoida.

Kol Eero Rebo
Kahjuks on idapiiri taga oleval vastasel soomusmasinad ning neid on palju. Pelgalt püssiga lastes, kasutamata raskerelvi on meist vaid küünemusta võrra rohkem kasu, kui vastase tulekul teepervel protestiplakatiga seistes.
Sõjaväestatud piirivalve kuulub üsna sellesse protestiplakatiga teepervel seisja valdkonda. Teine võimalus on teha väikesele riigile kaks sõjaväge. No anna abi!
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Some »

Küsimus muidugi kaua meie raskerelvad suudavad aktiivses lahingus vastu pidada. Kumba on vastasel lihtsam jahtida - kas 12 iseliikuvat suurtükki või 12 sissirühma? Iraagil oli Lahesõjas piisavalt rasket rauda aga paraku tugeva vastase vastu muutus see päris kiiresti lihtsalt vanarauaks. Ehk siis sissirühmal on küll vähe tulejõudu aga samas tõenäoliselt kestab kauem. Mitu suurtükimürsku ühe sissirühma varustus maksaks?

Piirivalve osas veel see, et hetkel tundub 800-st piirivalvurist idapiiril rahuajagi ülesannet jaoks vähe olevat. Küsimus, kui meeste arvu piiril suurendada, kas seda teha elukutselistega või osaliselt ka ajateenijatega? Kaitsevägi väidab, et ajateenijad on rahaliselt odavamad, miks peaks piirivalvuritega teisiti olema?
Hetkel on ju Kaitseväe peamine probleem rahapuudus, ajateenijaid jätkuks ju mõlemale. Ja piirivalvurid saavad piiril olema ja palka saama sõltumata sellest, kas neil on süjaväeline funktsioon või mitte. Praegusesse piirivalve õppekavva sissinduse sissepanek ei ole just eriline kulu.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sõjaväestatud piirivalve kuulub üsna sellesse protestiplakatiga teepervel seisja valdkonda. Teine võimalus on teha väikesele riigile kaks sõjaväge. No anna abi!
Sõjaväestatud piirivalve, kes suudab end ise kaitsta spetsnaazi rünnaku eesti Narva kordonis ja lasta õigeaegselt õhku Narva sillad, blokeerides sellega edasitungi ühel operatiivsuunal, omab kaitse seisukohast kordi suuremat tähtsust kui kol Rebo raskerelvad kokku.

Kerged jõud suudavad edukalt mõjutada rasket vastast, kasutades selleks hoolikalt valitud pudelikaelu, juhitavaid kantavaid rakettrelvi, tõkestamist ja mineerimist. Kui on oht, et vastane surub peale oma, kiirema tempo, tuleb vastavad ettevalmistused teha ära juba rahuajal ja viisil, et vastane neid naljalt rivist välja lüüa ei saa. Siia alla kuuluvad nt tunnelite ja sildade ettevalmistamine õhkimiseks ja seal isegi lõhkeaine asumine.

Kes ei usu, soovitan soojalt sellist interaktiivset asja: https://www.amazon.com/Infantry-Combat- ... 089141536X
Raamatu sisu on hulgaliselt taktikalisi otsuseid, mille tulemusena peaks USA kergejalaväerühm panema seisma terve Iraagi mehhaniseeritud brigaadi.
Valede valikutega tuleb häving aga kiiresti.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Sõjaväestatud piirivalve, kes suudab end ise kaitsta spetsnaazi rünnaku eesti Narva kordonis ja lasta õigeaegselt õhku Narva sillad
Nagu juba öeldud, Narva sildade õhku laskmiseks pole mitte mingit sõjaväestatud piirivalvet vaja. Ei ole vaja üles ehitada tervet eraldi organisatsiooni selleks, et Narva sillad õhku lasta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Narva sildade õhkimiseks 5 minuti pärast pole täna muud kuluefektiivset võimalust kui sama piirivalve, mis seal täna autosid kontrollib.
See "pole PV vaja" ei ole enamat kui õhk ja põhk - ei KV ega KL ei oma seal mingit paiknemist või esindust, kes seda samas ajaraamis teha suudaks.
Vastupidi, see oleks mõttetu dubleerimine, sest PV kontrollib antud kohti 24/7/365.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kriku »

Kapten Trumm kirjutas:Narva sildade õhkimiseks 5 minuti pärast pole täna muud kuluefektiivset võimalust kui sama piirivalve, mis seal täna autosid kontrollib.
See "pole PV vaja" ei ole enamat kui õhk ja põhk - ei KV ega KL ei oma seal mingit paiknemist või esindust, kes seda samas ajaraamis teha suudaks.
Minu arvates on hoopiski jutt sellest, et Narva sildade õhku laskmiseks on vaja üleriigilise sõjaväestatud piirivalve üles ehitamist ja et see on kõige kuluefektiivsem võimalus, õhk ja põhk.

Akf-id otsustavad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Piirivalvele on vajalik anda teatud sõjalised ülesanded, väljaõpe ja varustus nende täitmiseks. Lihtne.
Kui on vajalik lahendada mingite tõkete viimine 3dasse astmesse või mingi õhkimismasina käepidet keerata, siis PV suudab seda täna kõige kiiremini teha.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Kriku »

Õhk ja põhk. EKV pioneerid teevad sama ära, milleks sa tahad piirivalveorganisatsiooni ümber ehitada. See, et neid praegu Narva paigutatud ei ole, on pseudoprobleem.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist