Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Vasta
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Martin Peeter »

Martin Herem kirjutas:Tundub, et tuleb minna järjekordsele ringile. Eks foorumiga liitub uusi inimesi, kõik ei loe kõike jne.
Hoiatus: Alljärgnev arutlus on põhimõtteline, mitte alati tegelikke arve kajastav.


Mis siis 60000-st alles jääb? Üle 30000?
Ei jää.
Iga päev sõda, nõuab 30000-st juurde täiendusi. Raske öelda palju. Aga nõuab.
Olemata nüüd spetsialist, aga julgeks väljendada arvamust. Kui see on seaduslikult võimalik, siis palun ümber lükata.

Arvestades meie olematut territooriumi sügavust, nõrka õhutõrjet ja vaenlase doktriini sõda kohe ka kaitse sügavusse kanda, siis pommitatakse kõiki baase, ladusid, kasarmuid, kogunemiskohti ja - arvestades vaenlast - ka tsiviilinfrastruktuuri, haiglaid, tehakse dessante, lõigatakse läbi transporditeid. Samuti (jälle arvestades meie manöövervõimet) ei jõua ilmselt terve hulk üksusi kunagi tagalasse täiendamisele ega täiendused nendeni - uutest meestest tuleks formeerida uued üksused (mis tõstatab küsimuse, miks seda mitte kohe teha). Karta on, et kõik esimeses laines mittemobiliseeritud vaatavad siis, kuhu end peita, et ellu jääda. Ei saa ju oodata inimestelt, et nad sõja jalust enesele mingit ohutumat paika kusagil tavalisest elukohast kaugemal ei otsiks, kui neid ennast otse ei ole kutsutud. Nõnda on sellest 30 000 st täiendav vajaliku arvu meeste mobilisatsioon juba üsna raske ettevõtmine isegi, kui mingit pahatahtlikku kõrvalehoidmist mittearvestada. Viimane tekib nagunii ka, eriti arvestades karistuste naeruväärsust võrreldes rindel ees ootavaga ja üldise suure segadusega.
Dona nobis pacem!
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Martin Herem »

Sa kaim lihtsalt pole viitsinud lugeda.
A) meil ei ole 30000 millest midagi täiendavat formeerida. Eemalehoidjatest olen ma rääkinud.
B) me ei kavatse luua üksusi, mis ei ole rahuldavalt varustatud - sepärast ei saa me "luua neid täiendavaid üksusi kohe".
C) ladustamine peab tagama kiire väljastamise ja ...seda ma vist tõesti ei maininud - teatud tasemel turvalise ladustamise.

See kuidas täiendusreserv formeeritakse (ka täiendav varustus) ja täiendusena õigeks ajaks õigesse kohta üksuste juurde jõuab, on iga armee küsimus. Mitte kellelgil pole superlahendust. Ja mitte keegi ei jaga seda sinuga siin foorumis :)
Kõik mis puudutab "puruks pommitamist" ja "ära lõikamist" on teoreetiliselt ja emotsionaalselt kohutav ... operatsioonianalüüsiga pehmendatav ja päris elus teatud määral üleelatav.
Omaette küsimus on muidugi, kas KÕIKide ladude, kasarmute, haiglate, tähtsate objektide jne pommitamine on a)võimalik, b)kasulik, c)kasulik.
Ja kui sa ei mõelnud KÕIKI, KÕIKI, KÕIKI ... siis mitu vähem kui KÕIKI ja millist mitte?
Arvestades meie olematut territooriumi sügavust, nõrka õhutõrjet ja vaenlase doktriini sõda kohe ka kaitse sügavusse kanda, siis pommitatakse kõiki baase, ladusid, kasarmuid, kogunemiskohti ja - arvestades vaenlast - ka tsiviilinfrastruktuuri, haiglaid, tehakse dessante, lõigatakse läbi transporditeid.
üks Ühtegi kommenteeris seda oma intervjuus umbes nii: Teil on õigus proovi teha! :lol:

Mul tõesti ei ole vastuseid kõikidele ideedele ja osadele ma lihtsalt ei saa vastata.
Aga oma parima teadmise järgi hakkame me sõdima küll. Selle struktuuriga, mida me peame võimalikuks lahingusse saata.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Martin Peeter »

Martin Herem kirjutas:Sa kaim lihtsalt pole viitsinud lugeda.

See kuidas täiendusreserv formeeritakse (ka täiendav varustus) ja täiendusena õigeks ajaks õigesse kohta üksuste juurde jõuab, on iga armee küsimus. Mitte kellelgil pole superlahendust. Ja mitte keegi ei jaga seda sinuga siin foorumis :)
Lugesin hoolega. Tänan! Usaldan!

EDIT: Ma ei väitnud, et 30 000 meest oleks üle. Ma väitsin, et nende ca 30 000+ ajateenistuse läbinute seast, kes pole veel mobiliseeritud, tuleb see täiendreserv kuidagi suure segaduse tingimustes formeerida. Muidugi teatud stsenaariumite puhul (a la Ida-Ukraina) võib tõesti mõelda lausa rotatsioonidele.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40175
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ka mulle meeldiks, kui reservväelased, sh kaitseliitlased viiksid ise oma väljaõppe läbi
Eks me juba viimegi. Kui sõdur pöördub minu poole küsimusega, kuidas tehakse kaeviku rullimist või kuidas käib süütenöör detonaatori külge, siis ma pean suutma ammendavalt ja usutavalt vastata. Ja kui ei suuda - siis tuleb ise koolipinki istuda.

Aga noh, selle asja laiemaks tegemiseks tuleb ka reserviteenistuse korraldus muuta sarnaseks meie omaga. Kokku on vaja saada rohkem, teha rohkem ja lihtsamaid asju kui brigaadi manööver.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Piirivalve taastamine

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

aht0 kirjutas:(1) Kas SBK on vahepeal kardinaalselt muutunud? Mille alusel oletate et kvaliteet tollal oli halvem? Ma eeldan et muidu kvaliteedist ei räägiks.
(2) Mille poolest sissiväljaõpe nii väga erinev on? NATO kolleegidele ei pruugi meeldida, terrorismi õpetamise maik man?
Jahh - SBK ongi "vahepeal kardinaalselt muutunud".
SBK asemel käibib täna nn laskurikursus, mis(-hästi lühidalt) keskendub oluliselt rohkem praktilisele relvaga tegutsemisele ning kust on ohtralt välja roogitud varasemale SBK-le omast teoreetilist "segasummasodi" (täpsemalt võib selle kohta lugeda viimase aasta SÕDURi numbritest - arvan mäletavat vähemalt kahte head artiklit).

Jahh - sissivõitlus ongi "nii väga erinev".
Ikka päris erinev tavapärasest allüksuse/üksuse taktikast ning sealjuures väga spetsiifiline ja aeganõudev just väljaõppes.
Ning veel - nn "NATO kolleegidel" on sellest "terrorismi :mrgreen: õpetamisest" küll sügavalt savi.. sest üksuste väljaõpetamine on rahvuslik vastutus ning ainus, mis NATOle tähtsust omab, on rahvuslike üksuste koostegutsemisvõime elik interoperability - ühtsete võitlusstandardite alusel siis muidugi..

Vot tak - loodetavasti ei olnud piirivalvet // piirivalve "taastamist" vaenav post 8)
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
HeiniR
Liige
Postitusi: 2023
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas HeiniR »

Akf Heremile seoses EKV suuruse ja struktuuriga küsimus, et kas on mingeid plaane lõpuks muuta ka kehtivat reservohvitseride väljaõppe süsteemi?
Ma arvan, et senine süsteem, kus reservohvitseride kursuse lõpetavad suures osas inimesed, kes ei ole EKV-s päevagi ja teenivad sellega omale ohvitseri auastme.
Miks seda küsin? Eile juhtusin Näoraamatus peale ekspeaminister Taavi Rõivase jagatud uudisele, milles räägiti Reformierakonna valimiseelsetest ideedest kaitsevaldkonnas (2,5%, liitlaste arvu suurendamine) ning mille all oli kellegi kodaniku kommentaar Taavi Rõivasele, et "Taavi Rõivas võiks enne ajateenistuses ära käia.", millele TR poolt tuli vastus "Olen nooremleitnant reservis.".
Ma ei taibanud ekraanitõmmist koheselt teha, kuid see on nii ehe (kurbnaljakas) näide sellest, kuidas ohvitseri auastet ja olemust tegelikult naeruvääristada.
Kunagi ütles kindral Laaneots intervjuus ala sellised sõnad, et ohvitseriks saab siiski ainult läbi sõjalise väljaõppe, ilma sõjalise väljaõppeta ei suuda tegelikult ülem tulla isegi rühma juhtimisega toime.
Tahtmata kedagi solvata, siis minu arvates on selline reservohvitseride tootmine selgelt riigikaitset, eelkõige tegev- ja reservväelaste moraali lõhkuv.
Meenus Molotovi kunagine ütlus Hruštšovi kohta: "Endal 4 klassi külakooli ja kommunistliku partei juht..." Sama on ju nende reservohvitseridega, keda me kiirkoolitustel toodame.
Ukraina sõja järel muutus kaitsetemaatika poliitikas eriti kuumaks, misjärel otsustasid mitmed poliitikud end siduda (tegelikkuses pigem formaalselt) KL-ga, paljud sebisid end ROKile.
Vähemalt peaks paremaks muutuma selliste reservohvitseride kasutamise eesmärgi kommunikeerimise, s.t välja öelda, et need mehed või naised ei hakka reaalseid sõjalisi üksusi juhtima. Sellega muidugi tekib küsimus, et miks me neid üldse sellisel juhul koolitame ja sellisele tegevusele ressurssi raiskame.
Kokkuvõtteks tulevad meelde kunagise Kupi RÜ sõnad: "Pulgad ei peagi kergelt tulema!" ehk siis ainult läbi higi,vere ja pisarate. ROKis peaks vist asi karmim olema kui
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas metssiga »

HeiniR kirjutas:Akf Heremile seoses EKV suuruse ja struktuuriga küsimus, et kas on mingeid plaane lõpuks muuta ka kehtivat reservohvitseride väljaõppe süsteemi?
Ma arvan, et senine süsteem, kus reservohvitseride kursuse lõpetavad suures osas inimesed, kes ei ole EKV-s päevagi ja teenivad sellega omale ohvitseri auastme.
Võtan endale julguse vastata, kuigi küsimus oli akf Heremile.

Kehtiv reservohvitseride väljaõppe süsteem on see:
Reservrühmaülema kursus ajateenijale (RRÜBKA)
Reservrühmaülema kursusel õpivad nooremallohvitseride kursuse läbinud ajateenijad süvendatult rühma taktikat ning rühma juhtimise aluseid.
Kursuseid korraldatakse KVÜÕA lahingukoolis.
Kursuse lõpetanud jäävad neile omistatud auastmesse või ülendatakse ühe auastme võrra. Ajateenistuse läbinud arvatakse reservi ning võetakse arvele reservohvitseri kandidaatidena. Järgmistel aastatel kutsutakse kandidaadid reservõppekogunemisele, kus nende juhtimissooritusi hinnatakse. Positiivse hinnangu saanutele taotleb struktuuriüksus ohvitseri esimese auastme - lipnik.

Reservohvitseride kursus (ROK) on teine asi, vt selle eesmärkide kohta nt siin:
http://www.mil.ee/et/uudised/8604
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
runno
Liige
Postitusi: 166
Liitunud: 11 Sept, 2008 10:03
Asukoht: Tallinna külje all
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas runno »

Taavike unustas ütelda, et tema "nooremleitnant reservis" on puhtalt erialaline, mõeldud erialaohvitseriks staapi (ühel aastal kutsuti reservohvitseride kursusele advokaadid, kohtunikud jne juristid, teisel aastal rohkem avaliku suhtlusega tegelevad isikud nagu Taavike ise, tõenäoliselt PR või CIMIC valdkonda siis lõpuks esindama jne) ja ajateenistuse jaoülem teab ka üksuse juhtimisest rohkem kui tema. Et staabis lipnikele kõõrdi vaadatakse, siis anti seetõttu neile kohe n-ltn peale.
Viimati muutis runno, 26 Okt, 2018 11:25, muudetud 1 kord kokku.
metssiga
Liige
Postitusi: 1688
Liitunud: 11 Nov, 2005 19:19
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas metssiga »

Nii see on, aga teiselt poolt - tegeliku riviohvitseri kasutamine nt CIMICis oleks ju lihtsalt ressursi raiskamine, või kuidas?
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
runno
Liige
Postitusi: 166
Liitunud: 11 Sept, 2008 10:03
Asukoht: Tallinna külje all
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas runno »

Kindlasti.

Probleem on lihtsalt selles, et sellised erialanooremleitnandid jätavad endast mulje kui "lahingohvitseridest". :D
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36584
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Kriku »

Taavi vastus oli muidugi tema tavalisel tasemel ja ohvitseri elukutse naeruvääristamise probleem võib ju samuti olla, aga see kõik ei puutu IMHO enam kuidagi teemasse. Mistõttu palun siinkohal sellega ka lõpetada.
Kasutaja avatar
Katamorgaana
Liige
Postitusi: 41
Liitunud: 09 Jaan, 2016 17:57
Kontakt:

Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Katamorgaana »

Borja kirjutas:
Fucs kirjutas:Leedu reorganiseerib koostöös USA-ga oma maavägede staapi
Планы создания совместных штабов с США в Литве
http://www.melkon.lv/news/2019/03/09/pl ... bov-s-ssh/
Üllatavalt infotihe venek artikkel - kopin siia (järgnevaks kommimiseks) artikli esimese poole:
Планируется, что в этом месяце американская делегация офицеров Национальной гвардии Пенсильвании прибудет в Литву с рабочим визитом, который посоветует Вооруженным силам Литвы создать штаб дивизии на уровне штаба Сухопутных войск. Такая идея в сотрудничестве с союзниками из США возникла у руководства Вооруженных сил Литвы прошлым летом.

«Оценив существующие возможности Вооруженных сил Литвы и необходимость повышения согласованности совместных действий, союзники Сухопутных войск армии США в Европе решительно поддержали нашу идею реорганизации нынешнего штаба Сухопутных войск в соответствии со структурой штаба дивизии армии США. Более того, они готовы оказать нам всю необходимую помощь для ее реализации. Прежде всего, я ценю это как отличную оценку и доверие Вооруженных сил Литвы. Кроме того, это послужит дополнительным сдерживающим фактором и усилит совместимость наших действий с американскими партнерами в контексте национальной обороны. Было бы неразумно не использовать эту возможность », — говорит командующий вооруженными силами Литвы генерал-лейтенант Йонас Витаутас Лукас.

В настоящее время в составе вооруженных сил Литвы действуют четыре бригады: механизированная пехотная бригада «Железный волк», моторизованная пехотная бригада «Жемайтия», легкая пехотная бригада «Аукштайтия» (резерв) и добровольческие силы национальной обороны в качестве пехотной бригады. Тот факт, что его структура приближена к структуре штаба армейской дивизии, по мнению руководства армии, позволит нам более эффективно сотрудничать с нашими стратегическими партнерами в США.
Konkreetselt:

(1) et siis Leedu kavatseb oma senise maaväe staabi ümber struktureerida diviisistaabiks ning eeskujuks võetakse USA maavägede diviisistaabi struktuur. Nõustama hakkab leedulasi selles ümberkorralduses nende USA partner Pennsylvania rahvuskaart..
Minu hinnang: ülimalt positiivne liigutus, konkretiseerib-lihtsustab SA juhtimist, aitab vabaneda liigsest RA mullistavast mudrust

(2) Leedu maavägi ongi hetkel juba nelja brigaadi ekvivalentne - nagu ma kuskil siin foorumi "brigaadide teemas" ka kirjutasin. Kaks esimest brigaadi on aktiivsed, kolmas on reservbrigaad (aga kindlasti aktiivse brigaadistaabiga) ning kohaliku "kaitseliidu" juhtimine toimub ilmselt ka brigaadekvivalentse staabi poolt..
Minu hinnang: igati korrastatud sõjaline struktuur max lihtsa üleminekuga RA olukorrast SA seisundisse
Kas meil oma 2 brigaadiga + KL üksused, oleks mõtet samasugust ümberstruktureerimist teha?

Tänan!
K.
[b]"Sleeping nations will either die, or wake up as slaves"[/b]
Mustafa Kemal Atatürk, 1st President of Turkey 1923 –1938
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Midagi on kindlasti vaja "teha" - see on suurem teema ja olen ammu tahtnud sellest siin kirjutada..

Et varsti ühesõnaga :wink:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36584
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Kriku »

Ootame pikisilmi...
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2373
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Martin Herem »

Oodata tuleb ainult ideid foorumis.
Muu liigub ... juba mõnda aega :wink:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 20 külalist