Kapten Trumm kirjutas:
Mina arvan, et selleks 1-ks kuuks pole vaja kedagi kaadrisõduriks teha ja sinna vabatahtlikke otsida, selline asi ju devalveerib kogu ajateenistuse ühiskondlikku mõtet. Et asi oleks õiglane, võibolla nt need "õnnelikud" välja loosida? Raha (kõrgendatud toetust) võib mõistagi kasutada.
Kui me hakkame väeosade enesekaitseks pidama mingeid kuuajalisi kaadrisõdureid, devalveerib selline asi üldrahvaliku sõjaväe mõtet ja süvendab "riigikaitse kui teenus" kaalu.
Või tehagi siis tänane 11 kuud kõigile 12-ks kuuks.
Siin on mõelda tõesti küll. Aga ma kardan, et tänapäeval läheb selle "kohustusliku 12 kuu osadele" kehtestamine raskeks.
Muidugi N komissariaadis värisesid mehed, et neid mereväkke ei määrataks. Siis tuli 2 aasta asemel lihtsalt 3 aastat kroonut teenida. Lisaks sellele oli oht saada allvee-laeval kiiritust või minna segi (juhtus). Boonuseid eriti vist polnud: vbl natuke inimlikum suhtumine, kuna päris turakaid sinna ikka ei võetud ja mereväelase vorm meeldis naistele rohkem. Lihtsalt saatus ja kohustus, aga ma ei kujuta ette, et tänapäeva populismi ja levinud ohu alahindamise juures oleks võimalik kohustuslikku teenistust poliitilise enekata pikendada. Ehkki õiglane oleks siis tõesti juba "12 kuud kohustulikku kõigile" ja toetuseid jõudumööda kasvatada.