Geopoliitika vallast

Vasta
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2083
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Viiskümmend »

…nõme aga näiteks Venemaa varasem ajalugu tugineb ju samuti Eestist lähtunud Saksa kultuuriinvasiooni pettekujutelmale, Nevski jäälahingule jne... :)
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Martin Peeter »

Pole võimatu, et kalli idanaabri ässitusel midagi Balkanil tõesti juhtub. Nagu me teame, sebitakse seal üsna hoolega. Ikkagi õigeusk, panslavianism ja sõjahaavad, mida ei tahetagi kinni lasta kasvada (n siiani Belgradi kesklinnas hoitavad Kaitseministeeriumi varemed - käisin kevadel).

https://www.err.ee/866802/juncker-hoiat ... -soja-eest
Dona nobis pacem!
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Martin Peeter »

Bolton soovib Venemaaga läbi rääkida Hiina-ohu üle. Põhimõtteliselt peaks ju ka Putin aru saama, et oht on Hiina, mitte NATO. Aga samas võib selline USA-Venemaa lähenemine olla vastuolus Eesti julgeolekuhuvidega.

https://www.reuters.com/article/us-usa- ... SKCN1N01TI
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Putini jaoks on oht Lääs. Hiina jaoks putinistlik režiim täiesti sobib, Lääs eelistaks selle muutumist.
Kasutaja avatar
huvitun
Liige
Postitusi: 1285
Liitunud: 28 Mär, 2014 9:20
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas huvitun »

Tundub et Lääs ei ole Putini jaoks mitte oht vaid pigem eriala, hobi ja spetsialiseerumine.
Tegelikult on tal ju vaja Lääne sõprust, koostööd.
Hiina on reaalne (hetkel mittesõjaline) oht Venemaale ja selle vastu ei ole Putinil panna mitte kui midagi.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Näiliselt oleks nagu luureteemaline lugu aga tegelt kumab selle artikli igast otsast vastu PUHAS GEOPOLIITIKA - mistap kopingi siia.....
Endine spioon Viktor Suvorov: Venemaa on surev loom – ettearvamatu ja väga ohtlik

Truudusetu abikaasa jaoks kehtib reegel: ära kurameeri seal, kus elad, ära ela seal, kus kurameerid. Sama käib luurajate kohta, ütleb LP-le endine Nõukogude spioon Viktor Suvorov.
Harrastusajaloolane ja kirjanik Viktor Suvorov (71) elab küll juba 1978. aastast Suurbritannias, ent endise Nõukogude Liidu luureohvitserina on tal luureaparaadi tööst määratult suuremad teadmised kui reakodanikul. Eestiski väga populaarsete raamatute autor Suvorov on korduvalt väitnud, et kui Vene võimud otsustaksid ta lõpuks kõrvaldada, tähendaks see ühtlasi tema raamatutes avaldatu õigsuse kinnitamist. Praeguse Venemaa käitumist peab ta ennustamatuks.
„Surev loom on ettearvamatu ja väga ohtlik,” leiab LP-le intervjuu andnud Suvorov. „Loodame sellele, et Venemaa lagunemine toimub samuti suhteliselt vaikselt ja rahulikult nagu nn sotsialistliku sõprusühenduse lagunemine ning sellele järgnenud Nõukogude Liidu lagunemine.” Selles, et see lagunemine toimub, ta ei kahtle.
Tark luuraja käitub Eestis hästi, ent kasutab Eesti territooriumi teiste riikide kodanike värbamiseks, ütleb Viktor Suvorov.

Üks märk lagunemisest on fakt, et me sõjaväeluure GRU tegevusest viimasel ajal nii palju kuuleme.

Eestis tabas kapo tänavu septembri algul kaitseväe majori Deniss Metsavase ja tema isa Pjotr Volini, keda kahtlustatakse GRU-le riigisaladuste ja rahvusvaheliste saladuste edastamises. Kevadel Suurbritannias Salisburys endist Vene sõjaväelast ja topeltagenti Sergei Skripali närvimürgiga mõrvata püüdnud mehed on tuvastatud kui GRU töötajad. Holland tabas sel sügisel neli GRU agenti, keda süüdistab katses korraldada küberrünnak keemiarelvade keelustamise organisatsioonile (OPCW), mis uuris nii Skripali mürgitamist kui ka keemiarünnakuid Süürias.
Paratamatult tekib küsimus, kas GRU on muutunud aktiivsemaks või jäädakse miskipärast lihtsalt rohkem vahele?
Te sõidate bussis. Kõik on vaikne ja rahulik. Väljute peatuses ja äkki märkate, et teie rahakott on kadunud. See räägib sellest, et töötas professionaalide brigaad.
Venemaa on surev organism. Sõjaväeluure on üks riigiorganitest. Sõjaväeluure sureb koos riigiga.
Teine olukord. Sõidate bussis ja tunnete, et keegi pistab käe teile taskusse. Haarate tal käest ja tõstate kära. Juht peatab bussi, kedagi välja ei lase, kutsub politsei, kes võtab varga kinni.
Niisiis: kui kõik on vaikne, kära ei ole, tähendab see, et töötavad kõrgema klassi professionaalid. Aga kui on kära ja skandaal nagu Salisburys, kui vargad kohe leitakse, nende portreed on kogu maa- ilma ajalehtede esikülgedel, nende irvitavaid larhve näidatakse kõigis kanalites – ei räägi see sugugi GRU aktiivsuse suurenemisest. See räägib professionaalsuse puudumisest.
Teie raamatutest saab lugeda väga kompetentsest ja põhjalikust GRU-st. Mis siis vahepeal juhtunud on?
Toimub Venemaa mädanemise ja lagunemise protsess. Kunagi oli nn sotsialismileer: Nõukogude Liit, Poola, Saksa DV, Ungari, Tšehhoslovakkia, Rumeenia, Bulgaaria. See oli poliitiline, majanduslik ja sõjaline liit, mis lagunes. Sealjuures lagunes see enam- vähem hetkega, ilma igasuguse välise mõjutamiseta. Lagunes seetõttu, et konstruktsioon oli mäda ja eluvõimetu. NSVL jäi üksi. Varsti lagunes ka see. Liidus oli 15 vabariiki, kõik said iseseisvaks. Venemaa jäi üksi.
Mida me näeme? Näeme lagunemise tendentsi – keskuse küljest kukuvad ära need maad ja territooriumid, mis kunagi hõivati, mida Moskva hoidis kinni jõuga. Jõudu enam pole, mistõttu tohutu murdumatu jäämägi sulab kiiresti ja laguneb tükkideks. Ja kui nägime tendentsi, siis võime ennustada, mis tuleb edaspidi.
Edasi tuleb Venemaa lagunemine. Praegu hõivab Hiina ilma kära ja skandaalita Siberit ja Kaug-Ida. Aga seal, Siberis, on Venemaa kõik ressursid, kaasa arvatud nafta, gaas, kuld, teemandid. Seal on suurimad elektrijaamad ja peaaegu kogu raketi- ja tuumavõimsus. Vene raketibaaside ümber uitavad Hiina metsalangetajad, jahimehed, salakütid, ehitajad, geoloogid ja üldse kõik, kes tahavad.
Hiinlased langetavad taigat, asustavad Siberit, ostavad üles Siberi energiavõrke. See tähendab, et nad võivad igal hetkel lõpetada Trans-Siberi raudtee, Baikali-Amuuri raudtee, sidesõlmede, linnade, komandopunktide, sõjaväeosade, raketibaaside elektriga varustamise. Kokkuvõtlikult: Venemaa tuumavõimsus ei ole pehmelt öeldes Kremli täieliku kontrolli all.
Juba ainult üks selline fakt räägib sellest, et Venemaa on surev organism. Sõjaväeluure on üks riigiorganitest. Sõjaväeluure sureb koos riigiga.
On siis GRU töötajate kompetentsus nii palju langenud?
Meenutame NSVL-i. Kas suudate endale ette kujutada, et kindralil, ministril või kellelgi riigi kõrgemast juhtkonnast oleks olnud topelt- või kolmekordne kodakondsus, et tal oleks olnud palee Londonis või Monte Carlos? Kas suudate ette kujutada, et NSVL-i juhtide lastel oleksid olnud välismaa passid ja nad oleksid elanud Šveitsis, Prantsusmaal või ükskõik kus mujal maailmas?
Aga praegu on riigi, selle majanduse ja jõustruktuuride kõik juhid multimiljonärid ja miljardärid. Nende raha on välismaa pankades, välismaal on nende perekonnad, jahid ja paleed. Ja kujutagem nüüd ette, et selline Vene kindral või minister läheb rikka lääneriigi esindajate juurde ja palub, et talle antaks kodakondsus. Talle antakse kodakondsus ja nõutakse, et ta kinnitaks, et armastab väga oma uut kodumaad. Selleks et kinnitada oma lojaalsust uuele kodumaale, palutakse tal viisakalt teatada sellised ja sellised andmed...
Või läheb Vene minister oma paleesse Vahemere kaldal ja talle koputavad uksele kohalikud võimuesindajad ja paluvad lahendada raske kuriteo, mille on pannud toime Venemaa kodanikud. Kui ta ei aita, võetakse ära nii palee, jaht, raha kui ka uue kodumaa pass.
Öelge mulle, millised saladused võivad Venemaal pärast seda olla? Kuidas saab töötada luure, kui riigi juhid ja/või nende juhtide lähimad sugulased on ammu välisriikide kodanikud, kui nad on ammu kõik saladused maha müünud?
Üks neist isikutest, kes pidanuks Skripali tapma, oli arst, ent hukkamine kukkus siiski läbi. Miks see nii võis minna?
Vastus on lihtne: kvalifikatsiooni kadu ja sõjaväeluure täielik degradeerumine kõigil tasemetel, alates kõrgeimast juhtkonnast, kes valmistas ette ja planeeris operatsiooni, kuni reatäideviijateni, kes tegutsesid ebaprofessionaalsuse kõrgeimal tasemel. Oleks ju võinud kanda parukaid, kleepida vuntsid, habemed ja teise kujuga ninad. Aga nemad ei teinud isegi seda.
Salisburys tuvastatud GRU töötajad Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga esinesid hiljem Vene propagandakanali RT eetris turistidena. Mis võis olla sellise etteaste eesmärk?
See oli kohutav rumalus. Kinni võetud kurjategijad ja spioonid on alati teadnud, et parim kaitse on vaikimine. Kahe „kangelase” loba telekaamera ees on tunnistus terve sõjaväeluure ja Venemaa kogu riigiaparaadi sügavaimast laostumisest.
Kuidas on GRU üldse kohanenud muutunud tehnoloogilise maailmaga?
Ühelt poolt ei ole maailma kõigi luurete meetodid sajandite ja aastatuhandete jooksul muutunud. Luures on peamine leida vajalik inimene ja selgitada välja tema nõrkused. Pärast seda tuleb ta värvata, see tähendab, muuta oma kuulekaks orjaks.
Teiselt poolt kergendab uus aastatuhat luuraja tööd järsult ja samal ajal ka raskendab seda.
Praegu on informatsiooni ja inimeste otsimiseks avatud kõik teed. Lülitame sisse interneti ja saame teada, milliseid kasse või koeri armastab meid huvitav inimene, millise spordialaga ta tegeleb, millise meeskonna fänn ta on. Inimest on kerge värvata, kui ta on internetis enda kohta kõik ära rääkinud. Kui me teame, mida tal vaja on, kinnitame konksu külge õige sööda.
Teisest küljest on spioonielu järsku keerulisemaks muutunud. Näe, kõnnivad kaks mõrvarit mööda Salisbury linna ja politsei näeb iga nende sammu.
Lihtsamalt öeldes: maailm muutub kiiresti. Spioonina töötamine muutub märksa lihtsamaks, aga ainult mingites nende tegevusvaldkondades, ülejäänud valdkondades muutub töötamine märksa keerulisemaks. Salisbury agentide tegutsemise näitel näeme, et GRU elab möödunud aastatuhandes, tegutsedes 20. sajandi vananenud meetoditega.
Kuidas reageerivad GRU juhid oma töötajate vahelekukkumistele läänes?
Minu ajal peatati suure sissekukkumise korral viivitamatult kõik ülejäänud agentuuri operatsioonid. See on nagu lennukatastroofi korral. Kui katastroofi põhjus ei ole selge, peatatakse seda tüüpi lennukite kõik reisid seniks, kuni katastroofi põhjus on välja selgitatud.
Nii on ka luures: kuskil toimub sissekukkumine ja kogu tegevus rahuneb, kuni uuritakse välja, mis juhtus ja millised võivad olla tagajärjed.
Aga nii oli Nõukogude Liidus. Praegu, lagunemise ajal, võib võimude tegevus olla täiesti ettearvamatu. Kui GRU-sse oleks jäänud alles mingid terve mõistuse killud, peatataks tegevus ajutiselt terves maailmas.
Kui efektiivne on GRU välisriikide kodanike värbamises? Kas värvatavatel on tavaliselt midagi ühist?
Orav armastab pähkleid, aga jänes armastab porgandit. Luuraja ülesanne seisneb selles, et saada teada, millist porgandit armastab meid huvitav jänes. Meil kõigil on midagi vaja. Mõnele on vaja vanu münte, mõnele eelmise sajandi marke, mõnda huvitab jalgpall, aga mõnda ainult oma karjäär. Ja kõigile on vaja raha.
Luuraja peab leidma õige võtmekese. Ja nagu teame ajaloost, õnnestus GRU luurajatel omal ajal leida võtmeke isegi Ameerika tuumarelva loojate juurde.
Kas sõjaväeluure GRU, välisluureteenistus SVR ja föderaalne julgeolekuteenistus FSB konkureerivad omavahel?
Kui vaatame maailma ühe silmaga, ei näe me ruumi sügavust. Seetõttu on loodus igaühele meist andnud kaks silma ja kaks kõrva. Igal riigil peab olema vähemalt kaks luureteenistust selleks, et vaadata ümbritsevale maailmale mitte ühe, vaid vähemalt kahe mätta otsast.
Ühe riigi luureteenistuste vahel tekib tihti karm konkurents. Aga see ei tule ühisele asjale kahjuks.
Pealegi võivad sõjaväeluurel ja sala- politseil olla täiesti erinevad huvid ja erinevad vaated maailmale. Siinkohal üks vana näide. Omal ajal valiti USA-s presidendiks Jimmy Carter. Sõjaväeluure ülesanne on kaitsta riiki välisvaenlaste eest. Seetõttu kandis GRU Kremlile ette: „Carter on parim USA president, ta peatas uute rakettide väljatöötamise, pidurdas uute lennukikandjate ja tuumaallveelaevade ehitamist. Peame tegema kõik, et ta valitaks teiseks ametiajaks.”
KGB peamine ülesanne oli aga kommunistliku režiimi säilitamine Nõukogude Liidus. See tuleb välja otse nimetusest – riikliku julgeoleku komitee. Niisiis kandis KGB juhtkond Kremlile ette, et Carter on kohutav vaenlane, kes on alustanud võitlust inimõiguste eest kogu maailmas, sealhulgas Nõukogude Liidus. See tähendab, et Carter lõhub kommunistlikku režiimi seestpoolt. Seetõttu on vaja teha kõik võimalik, et ta ei saaks teisele ametiajale. Veel parem oleks ta kohe maha võtta.
Eestis kipume kahtlustama, et Venemaa on siin eriti aktiivne. Kas see vastab tõele?
Vabandage mu jämedust, aga minu ajal kehtis truudusetu abikaasa jaoks reegel: ära kurameeri seal, kus elad ja ära ela seal, kus kurameerid. See tähendab: kui luuraja töötab Šveitsis, on tema tööpõld kogu ülejäänud maailm peale Šveitsi. Tema sõber töötab aga Prantsusmaal ja püüab Prantsusmaa vastuluuret mitte vihale ajada. Ta töötab hiinlaste, ameeriklaste ja kelle iganes vastu, ainult mitte selle maa vastu, kus viibib.
Tark luuraja, kes on saadetud Eestisse, käitub Eestis hästi, ent kasutab Eesti territooriumi teiste riikide kodanike värbamiseks. Aga Soome, Norra, Suurbritannia jt riikide territooriumilt püüavad teised luurajad värvata eestlasi.
Ja veel: alati on peamine vaenlane olnud USA.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

http://www.kavkazcenter.com/russ/conten ... ssii.shtml

..kavkazcenter.com väidab siis, et venemaa tegelik raffaarv olla ca 2 korda väiksem ametlikust raffaarvust mis on teatavasti 140(+) miljonit :shock:

Mitte et see sait lõpliku tõe instants oleks aga artiklis toodud faktoloogia (ja numeroloogia) on vähemalt huvitavad.. ka olla venes keski tarkpea välla tuletanud, et min (piir)raffaarv, millega vene veel suudaks oma hiidterritooriumi "hoida", olevatki 70 milj...
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Gideonic »

Borja kirjutas:http://www.kavkazcenter.com/russ/conten ... ssii.shtml

..kavkazcenter.com väidab siis, et venemaa tegelik raffaarv olla ca 2 korda väiksem ametlikust raffaarvust mis on teatavasti 140(+) miljonit :shock:

Mitte et see sait lõpliku tõe instants oleks aga artiklis toodud faktoloogia (ja numeroloogia) on vähemalt huvitavad.. ka olla venes keski tarkpea välla tuletanud, et min (piir)raffaarv, millega vene veel suudaks oma hiidterritooriumi "hoida", olevatki 70 milj...
Meeldiv lugeda küll, aga kuidagi kahtlane tundub see jutt. Kasvõi see, et CIA Factbook, pole küll kunagisellist juttu ajanud, nagu artiklis väidetakse. Ka praegu on seal ilusti 142M kirjas. See teeb minu jaoks ka kõik teised "faktid" kahtlaseks.

Samuti ei saa hästi aru sellest 70M piirangust. Miks on just rahvastiku suurus oluline ja miks just säärane number? Mulle näiteks ei tundu loogiline et 2 miljonit lisaelanikku Moskvas oleks kuidagi parem kui mõnisadatuhat kaugel piiride ääres (mida selline üks number justkui väidaks), jne.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Üks tabav tsitaat kirjamees Mark Soloninilt Hitleri vallutusfantaasiate kohta: //150 diviisiga pole võimalik kontrollida ala, mis ulatub läbi 9 ajavööndi. Seda riiki on võimalik alistada vaid sisemise plahvatuse esilekutsumisega, millega Hitler toime ei tulnud//.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Hitler tahtis siiski vallutada ainult kaht ajavööndit. Mitte et see kuidagi teemasse puutuks.
Lemet
Liige
Postitusi: 19913
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Lemet »

Et süsteem rahvusvahelises plaanis endast suurriiki kujutaks(tehnoloogiliselt, poliitilisrlt, sõjaliselt), peaks tema rahvaarv olema üle 250 miljoni. Sehandseid asju on täna kolm- neli, mõned veel tõusuteel. Hiina, Usa, EU, India. Venemaa jaoks on rong päästmatult läinud, vene keele kõnelejaid on kuskil 150 miljonit.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Wikipedia ütleb, et NSVL rahvaarv oli 1991 seisuga 291-293 miljonit, seega NSVL ajal oli see kriitiline mass enamvähem olemas.
Selle languses annab kahtlemata suurima paugu Ukraina.
Rahvastiku (taas)tootmises oli NSVL suhteliselt edukas.
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... r_USSR.PNG
Kui meil oleks taoline rahvastiku juurdekasv, oleks meil täiesti võimalik Euroopa 5 (suhteliselt) rikkaima riigi hulka pääseda.
Viimati muutis Kapten Trumm, 28 Nov, 2018 17:21, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Praegu on 250+ M rahvaarvuga riike 4 ja lisaks EU: http://www.worldometers.info/world-popu ... y-country/

Nende hulgast Indoneesia on vaieldamatult suurriik, kuid siiski regionaalne tegija nagu ka Venemaa.
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Puurija »

NATO peasekretär Jens Stoltenberg: „Venemaa rikub (keskmaa-tuumajõudude piiramise) lepet, sest on kasutusele võtnud uue raketi SSC-8. Kõik liitlased ütlesid selle välisministrite kohtumisel selgelt välja. Me andsime Venemaale viimase võimaluse hakata leppest taas kinni pidama, kutsusime neid seda tegema 60 päeva jooksul. Tuleb mõista, et üks INFi leppe probleeme on see, et leping on sõlmitud Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vahel. Keskmaaraketid on eriti ohtlikud, sest neid on lihtne liigutada, keeruline avastada, neil on väga lühike eelhoiatusaeg – nad jõuaksid Euroopa linnadeni mõne minutiga – ning nad langetavad tuumarelvade kasutamise lävendit. Sel põhjusel on suur probleem, et Venemaa rikub lepet ja on seda teinud juba mitu aastat. Mistap andsime neile ka viimase võimaluse seda lepet taas järgima hakata. Praegune maailm on palju raskemini ennustatav. Osaliselt seetõttu, et meil on palju rohkem ohte ja väljakutseid. Mitte ainult ähvardav Venemaa idas, vaid ka ISIS, terrorism nii meie piiride lähedal kui ka meie linnades, massihävitusrelvade levik Põhja-Koreas, Iraan. Trident Juncture’i eesmärk oli meie vägedega harjutada ja 2019. aasta eriti kõrges valmisolekus üksused sertifitseerida, aga ka saata sõnum, et oleme liitlaste kaitseks kohal. See on tähtis nii Baltimaadele kui ka Norrale, mis piirneb Venemaaga. Türgi on võtmetähtsusega, eriti ISISe-vastases võitluses lõunas, Norra ja Island on tähtsad seoses Venemaa kohalolekuga Atlandi ookeani põhjaosas, allveelaevadega, aga ka selleks, et Atlandi-ülene ühendus avatuna ning turvatuna hoida.“
https://www.postimees.ee/6479820/nato-p ... e-voimalik

Ajaloolane David Vseviov: „Meie puhul aga selle omapäraga, et naabritest üks, idapoolne, peab praeguseks kujunenud riigipiiri 20. sajandi suurima ehk Nõukogude Liidu lagunemisega seonduva katastroofi tagajärjeks. Mis sedastab varjamatult, et teatud soodsate tingimuste puhul üritatakse taastada endine, «katastroofieelne» olukord. See aga saab olla võimalik ainult siis, kui vastasjõud, mida ükski Euroopa riik endast eraldi paraku ei kujuta, osutub teovõimetuks. On siis meie rahvuslikest huvidest lähtudes mõtet sellele kaasa aidata?“
https://arvamus.postimees.ee/6481543/da ... rahvuslust
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Geopoliitika vallast

Postitus Postitas Kriku »

Kalev Stoicescu:
USA president Donald Trump pakkus Kremlile varuvariandi. Kui Ameerika viib oma väed Süüriast välja, siis Putin koos Bashar al-Assadiga hõivavad peatselt kogu riigi. Türgi sõjaväe üksustele jäävad mõned kurdide alad. Moskva võimud ja vene rahvas saavad juubeldada, keegi on jälle «vabastatud». Trumpi otsust kiideti kibekiiresti Venemaa ja Türgi poolt, kuid see on ilmselt eriti meelepärane Iraanile. Ainuke, kes võib veel seda otsust ümber pöörata on Iisrael, kui Trump kuulab Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut.

Olgu Ukraina ja Süüriaga kuidas on, kuid Putini ja Venemaa jaoks on kõige perspektiivikam Trumpi üldine hoiak. Võib-olla on USA vägede välja viimine Süüriast ja Afganistanist Trumpi poolt Putinile Helsingis (juulis 2018) antud lubadus, mida ta on ka varem (kuid tulemusteta) säutsunud. On võimalik, et Trump andis Putinile veel teisigi lubadusi ning avas Venemaa diktaatorile oma (piiratud) mõttemaailma, mis viimast rahuldas ja rahustas.

Tagasiastuv kaitseminister erukindral Mattis ütles kõige otsesemal viisil välja, et Hiina ja Venemaa «soovivad kujundada maailma, mis oleks vastavuses nende autoritaarse mudeliga, saavutada vetoõigust teiste riikide majanduslike, välis- ja julgeolekupoliitiliste otsuste üle ning edendada oma huve oma naabrite, Ameerika Ühendriikide ja selle liitlaste huvide arvel». Trump nähtavasti nii ei arva ning liigub ise autoritaarsuse suunas, elimineerides kõik teisitimõtlejad Valgest Majast ja administratsioonist.

Kui president Trumpi ei tagandata ning valitakse 2020. aastal uuesti presidendiks on väga suured eeldused, et ka Putin püsib, sest nad sisuliselt toetavad teineteist. USA-Vene vastasseis veel püsib mitte tänu, vaid vaatamata Trumpi ja Putini suhetele. Kui läänemaailma demokraatlikud jõud ja institutsioonid ei suuda otsustavalt ja üheskoos tegutseda, siis varem või hiljem terendab autokraatliku triumviraadi (Trumpi, Xi ja Putini) võim ja maailma jagamine mõjusfäärideks. Lootus püsib Euroopale, kus äärmuslik populism on tõusnud, kuid mitte võimu haaranud, ning USA demokraatlikule korrale, mida üks inimene vast ei suuda lammutada.
https://arvamus.postimees.ee/6484229/ka ... 1530278500
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist