Soome kaitsevõime

Vasta
tommy
Liige
Postitusi: 3638
Liitunud: 02 Veebr, 2005 20:50
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas tommy »

Esimene küsimus on niisiis, millega asendatakse aeguvad 130 ja 152 mm haubitsad? Teine küsimus on, millega asendatakse 122 mm haubitsad?
Esimesi ei asendatagi. Need relvad utiliseeritakse ja üksused lihtsalt kaovad struktuurist.
Teised asendatakse aastate jooksul mingis osas uute 120-mm. MP-süsteemidega, kuid mingist üks-ühele vahetusest rääkida ei saa.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nii rumalad soomlased ei ole, et ei saaks aru 152 eelistest 120 MP ees. 120 MPga on teatud eeldustel asendatav 105 ja 122.
Küsimus on selles, et soomlaste uues maaväedoktriinis muutub 120 MP paremini kasutatavaks.

130 aga ei ole haubits - 130 on pesuehtne kahur. See on mõeldud otsetule andmiseks ja kaudtuleks "madalal trajektooril".
Rannakaitses asendavad seda näiteks Spike raketid.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas ruger »

Soomes läksid üle riigi ootamatult tööle hädasireenid.
Air-raid sirens sounded alarms across #Finland on 14.37 today!

These systems are used to warn about major disasters and threats to population.

So far the reason for these false alarms is unknown.
https://twitter.com/pmakela1/status/1069218082936238080
Officials are saying that it was a "human error in a drill" but they are "still investigating the cause"

Slightly odd wordings.
https://twitter.com/pmakela1/status/1069220231569125377
In preparing for Monday's sample of general emergency alarm via the emergency services computer system, an error has occurred in which the test signal has been triggered in different parts of Finland. This does not cause any action for the population.
https://twitter.com/112_Finland/status/ ... 7487766528
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Järelikult süsteem töötab :roll:
USA-s ja Kanadas on korra ka tööle läinud tehnilise rikke tõttu vene tuumarünnakust teavitavad sireenid :oops:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

https://www.hs.fi/teknologia/art-2000005931379.html

Tänane leht kirjutab lehekülgedel A6-7 pikalt, kuidas Soome riik hakkab valgusoptilistes kaablites toimuvat infot sõeluma ja jälgima. Põhimõtteliselt pannakse kaabli sõlmkohtadesse seadmed, mis suudavad andmeliikluse salvestada ja etteantud märksõnasid otsida, kui oluline fraas leitakse, siis saadetakse info edasi SKJ luurekeskusesse ja sealt SuPosse, kui on politsei asi. Kõige raskem ongi andmemassist olulised märksõnad välja sõeluda, Soome sideoperaatorite kasutada on 18 terabitti sekundis, mis võrdub 18 miljoni 1 megase foto saatmisega igas sekundis. Reaalselt kaableid läbivad infomahud on muidugi oluliselt väiksemad. Kui kõike online jälgida, oleks selleks aega nanosekundid, salvestamise korral on millisekundid, salvesti andmebaas tühjeneb automaatselt kui uut infot peale jookseb. Teine probleem on andmeliikluse krüpteeritus. Soomlastel on endal 2014. loodud SKJ krüpteerimise laboratoorium, kus testitakse esiteks riigiasutuste andmeside turvalisust ja teiseks õpitakse andmevoogusid dekrüpteerima koos sõbralike riikidega, k.a. Rootsi välisluureteenistus ja jänkide NSA. Jänkid on sundinud mitmeid krüpteerimisprogrammide valmistajaid jätma tagauksed, kus eriteenistus vajadusel sisse pääseb. Mida ja kuidas eriteenistuses läbi lugeda suudavad, on ülimalt salajane, sest sellise info lekkimisel lõpetavad pahalased programmide ja seadmete tarvitamise, mida suudetakse lugeda. See oli väga huvitav 2 lk artikkel, millest siin on ainult väga lühike ja lakooniline kokkuvõte.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005931004.html

Väiksem artikkel lk A15 Valtion verkkoyhtiö ei kerro, käyttääkö se kiinalaisia telelaitteita – toimitusjohtaja ei usko Huawei-vapaisiin televerkkoihin

Jutt keerleb selle ümber, kas Huawei võrguseadmed on ohtlikud. Vastaja on Soome riigiettevõtte tegevjuht Timo Lehtimäki. Suomen Erillisverkot vastutab turvalise andmeside korraldamise eest Soome riigile, k.a. politsei, päästeamet, piirivalve ja kaitsejõud. Ta ei täpsusta, millise tootja võrguseadmeid kasutatakse, kuid märgib, et ei ole andmeid, nagu oleksid Huawei seadmed kuidagi eriti hästi pealtkuulatavad Hiina eriteenistuste poolt. Tema arvates on oluline aru saada, et täiesti turvalisi võrguseadmeid ei olegi olemas, kõikide valmistajate seadmetesse tuleb suhtuda kerge kahtlusega ja teha pealtkuulamine eriti keeruliseks muude vahenditega, näiteks kogu andmeside krüpteerimisega. Teine suur põhjus, miks Soome riiklik sidevõrk ei määratle täpselt, milliseid seadmeid tohib kasutada, on see, et tehakse pidevalt koostööd sidefirmadega ja kasutatakse nende seadmeid ning ei ole võimalik piirata erafirmade õigust valida igasse kohta kõige paremini sobiv ja kõige odavam seade.

VALTION omistaman Suomen erillisverkot -yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ei usko siihen, että teleyritysten kannattaisi lähteä kieltämään kiinalaisten laitevalmistajien komponenttien käyttöä verkoissaan. ”Se ei ole historiassa osoittautunut erityisen toimivaksi, että katsottaisiin tietty merkki, että tämä on hyvä. Oli ne ongelmat tahallisia tai tahattomia, niin sellaista ohjelmanpätkää ei ole tehty, jossa ei virheitä olisi”, hän sanoo. ”Globaalin televerkon turvaaminen niin, että siinä on vain turvallisia komponentteja, saattaa olla toiveajattelua.”

VIIME AIKOINA julkisuudessa on puhuttu erityisesti kiinalaisesta Huaweista, joka on maailman suurimpiin kuuluva matkapuhelimia ja tietoliikennelaitteita valmistava yhtiö. Länsimaissa sen laitteiden on väitetty olevan tietoturvariski. Kiinan valtion on väitetty pystyvän painostamaan Huaweita jättämään laitteisiinsa niin kutsuttuja takaportteja, joita Kiina käyttäisi tiedusteluun. Tiedustelun kohteen kannalta kyse on vakoilusta. ”Jos kokonaisuutta tarkastelee ja ajattelee pystyvänsä elämään Huawei-vapaasti, niin en usko siihen”, Lehtimäki sanoo. ”Joskus on sanottu, että televerkko on maailman monimutkaisin laite. Jos haluaa, että se olisi vapaa jostain tietystä laitetoimittajasta, niin se on kyllä rohkea tavoite.” Lehtimäki ottaa esimerkiksi ensi vuosikymmenellä Suomessa käyttöön otettavan viranomaisradioverkko Virven päivityksen. Toisin kuin nyky-Virve se tulee olemaan laajakaistainen. ”2020-luvun alkupuoliskolla käyttöön tuleva uusi verkko rakentuu kaupallisten verkkojen päälle”, Lehtimäki kuvaa. ”Sellaista mahdollisuutta ei ole, että voisimme sanoa, mitä komponentteja kaupalliset verkot saavat käyttää.” Huawei kehittää ja valmistaa muun muassa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoja, joihin on suhtauduttu eräissä maissa, kuten Yhdysvalloissa, erityisen epäillen.

LEHTIMÄEN johtama Suomen erillisverkot tuottaa tietoliikennepalveluja Suomen huoltovarmuuskriittisille toimijoille. Se vastaa tytäryhtiöidensä kautta muun muassa viranomaisradioverkko Virven sekä hallinnon turvallisuusverkko Tuven operoinnista. Tuve muodostuu korkean varautumisen viestintäverkosta ja siihen liittyvistä palveluista, joita käyttävät valtionjohto sekä turvallisuusviranomaiset normaali- ja poikkeustilanteissa.

LEHTIMÄKI ei kerro, minkä valmistajien laitteita Suomen erillisverkkojen laitesaleissa on. ”Emme julkista, kenen laitteita siellä on tai kenen palveluja käytetään tai kenen kanssa vuokrataan kuituja ristiin”, hän sanoo. ”Suhtautumisemme erilaisiin verkkokomponentteihin, oli valmistaja sitten Huawei, Nokia, Ericsson tai jokin muu, on se, että laite on aina epäilyttävä. Silloin turvallisuus tuotetaan jollain muulla tavalla.” Muita tapoja on useilla eri tasoilla. Tyypillinen keino on esimerkiksi tietoliikenteen salaus päästä päähän. ”Se pystyy eliminoimaan uhkaa, jos matkan varrella on jokin komponentti, joka vuotaa.” Onko Suomen erillisverkoille tullut vaatimuksia, että esimerkiksi Huawein laitteita ei saisi käyttää? ”Ei ole. Kyllä me teemme päätökset täällä itse, ja olemme luottaneet siihen, miten meidän verkkokehityksessä toimitaan. Ei ole mitään sellaista tietoa, että voitaisiin tehdä kategorinen kielto johonkin maahan tai ilmansuuntaan.”

Julkisuudessa ei ole toistaiseksi ollut todisteita siitä, että Kiina käyttäisi Huawein laitteita vakoiluun. Esimerkiksi Britannian signaalitiedustelun GCHQ:n (Government Communications Headquarters) edellinen johtaja Robert Hannigan kertoi viime viikolla yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että hän pitää kiinalaiseen teknologiaan ja erityisesti Huaweihin kohdistuvia epäilyjä ”eräänlaisena hysteriana”. Hanniganin mukaan Huawein laitteista ei ole löytynyt ”pahantahtoisia takaovia”. Hannigan sanoi myös pitävänsä hulluna ajatusta, ettei tulevaisuudessa käytettäisi kiinalaista teknologiaa, joka on halvinta ja monin osin myös parasta teknologiaa.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

http://digilehdet.sanomapaino.fi/f97c50 ... 927d0d3a/4

Soomlaste Reserviläinen lehe uus number on ilmunud. Avaliku arvamuse küsitlus näitab, et soomlaste riigikaitsetahe, ehk kavatsus relvastatult vastu panna isegi juhul kui lõpptulemus on ebakindel, on aastaga kukkunud 6% võrra 66% peale, olles eriti väike alla 25-aastaste hulgas - 49%, samas 75% oleks nõus riigikaitses osalema vastavalt oma võimetele, mis iganes see peaks tähendama. Kas taustal on see, et osa sellest rühmast ei ole läbinud ajateenistust ja puudub nägemus oma rollist riigikaitses või on tegemist milleniaalide üldise nahahoidmismeeleoluga ja isikliku egoismiga, et las keegi teine tegeleb raskel hetkel raskete asjadega, mina aitan niipalju kui viitsin? 1 aasta tulemuste põhjal muidugi pikaajalisi järeldusi teha ei saa, kuid kui trend jätkub, siis on oluline nendele inimestele selgitustööd teha.

Teine oluline artikkel on intervjuu Soome Huoltovarmuskeskuse (=Varustusekindluskeskus vms) juhatajaga, kes leiab, et soomlaste valmisolek massilise elektrikatkestuse korral iseseisvalt esimesed 72 h hakkama saada on päris hea ja põhiline probleem on, et Soome peab suure osa kasutatud energiast, k.a. elektrienergia ja kütused, sisse tooma.

Tegelikult tahtsin ma kirjutada hoopis lk 22-23 Sisu uue modulaarse soomusauto GTP (G-series Transport Protected) proovisõidust, häid lähikaadreid saab ka teise ajakirja suvisemast proovisõidust https://sisuauto.com/media-arkisto/leht ... menija.pdf

See auto võitis lätlaste avaliku konkursi ja plaanis on 10 a jooksul hankida sadu erinevaid soomukeid u 200 milj € eest. Lisatud Sisu bukletis on ka väikestel fotodel masina levinumad versioonid, 2+8 mahutav soomustrasnportöör, 2-kohalise kabiiniga logistikamasin, kõrgendatud kabiiniga meditsiini (või staabimasin) ning 4-kohaline patrullmasin, millel on väike kaubakast. Masin suudab vajadusel kanda isegi Patria NEMO 120 mm MPd, nii et ootan huviga, milliseid mooduleid tellitakse. Sisu proovis, 3 mehaanikut suudavad kere eraldada 15 minuti jooksul, sama kaua kulub ka uue mooduli paigaldamiseks. GTP kere on valmistatud soomusterasest ja selle põhimudelil on miini ning kuulikaitse tavalisemate kuulide vastu, katusel on kinnitus KPle. Masin ei ole ujuv, kuid suudab ettevalmistuseta läbida 85-cm veekogu, kusjuures põhja kõrgus maast on 40 cm. Kogukaal 14000 kg, millest kandevõime 4500 kg. 6-silindriline diisel 6-käigulise automaatkastiga, 300 hj ja maksimaalkiirus üle 100 km/h ning ühe tankimisega läbib kuni 700 km. Muidugi saab klient soovi korral valida mõne teisegi mootori ja käigukasti. Nähtavus autost on hea ja maastikul või muidu kitsas kohas manööverdada aitavad 4 kaamerat, mis filmivad auto ümbrust.
Manused
Sisu GTP tutvustus.jpg
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas hjl85 »

Soomes läks õppus natuke lappama. Ülekuulamise jms käigus sattusid mõned haiglasse.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dc39 ... 6f989d9c32
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Pori Brigaadi ajateenijad mängisid luurerühma ja hiilisid lennuvälja ümber, neid otsiti, leiti ja peeti kinni nii, et mõned sattusid haiglasse. Nüüd on ülepingutanud paarikümnel kaadril ja ajateenijatel suur jama kaelas. Eks varsti loeme, mis karistuseks tuli, kuid ilmselt pead neil ei silitata, sest põhimõtteliselt sellisel õppusel oma inimeste vahel retsida ei tohi, isegi lähedal näinud, kuidas selliseid õppuseid tehakse ja reeglid on väga kindlad.

Eilses Hesaris oli huvitav artikkel, mis ei ole otseselt armee teema, küll on sisekaitsega vägagi seotud https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005939322.html

Lühikokkuvõte: Soome politsei hangib 6 milj € eest 15 tk MB 280 CDI soomustatud maasturit nimega Hevi (märulipolitsei löögikindlad bussid olid Mörkö ehk Koll, Soome politseis ikka jaksatakse nimesid välja mõelda :P )mis jagatakse kõikidesse Soome piirkondadesse ning nendega hakatakse sõitma tavalist patrulli ja vajadusel ka eriülesandeid. 3 l turbodiisel ja nelivedu, auto kaalub 5,4 tonni, nii et 250 politseinikku, kes neid juhtima õpetatakse, peavad olema C1 (veoauto?) lubadega ja lisaks läbima eraldi Hevi-juhi koolituse (kes on kogenud, teab, et raske ja kõrge masin on raske juhtida). Autode kasutuseaks arvestatakse kuni 20 aastat. Soomuse vastupidavust ei kommenteerita, kuid kaalu teades on ilmne, et soomus on paks. Nende autode avaliku tutvustamise mõte ongi selles, et inimesed teaksid neid oodata ning ei arvaks, et iga kord kui politsei kirjaga soomuk mööda sõidab, on käimas mingi terroritõrje. Lisaks siseinfot, mida artiklis ei ole. Varem olid sarnased autod eriüksustel Helsingis ja Oulus ning KJ Pori Brigaadis, teised politseiprefektuurid palusid vajadusel lähimast KJ garnisonist PaSi laenuks, kuid see võttis aega ja kui on olukord peal, siis aega on vähe. Seega otsustati politseisse juurde osta varustust, mida tavaliselt KJ laenati, näiteks soomukid, öise nägemise seadmed ja termokaamerad.

Poliisi hankkii käyttöönsä 15 uudenlaista panssaroitua autoa – ”Ei ole ollut vastaavaa suorituskykyä koskaan aiemmin”
Autoilla tullaan suorittamaan normaalia partiointia kaikkien poliisilaitosten alueella. POLIISI hankkii käyttöönsä 15 uudenlaista luodeilta suojattua ajoneuvoa tämän ja ensi vuoden aikana. Niillä tullaan suorittamaan paitsi normaalia partiointia myös erityisen vaativia poliisitehtäviä, joissa panssaroiduista autoista voi olla hyötyä. Autoja käytetään myös muun muassa valtiovierailujen ja yleisötapahtumien yhteydessä sekä hälytystehtävillä. Uudet Hevi-nimiset ajoneuvot ovat kuorma-autoiksi rekisteröitäviä panssaroituja poliisiautoja. Ne sijoitetaan kaikkien 11 poliisilaitoksen alueelle. Poliisi esitteli uusia autoja tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina.

POLIISIHALLITUKSEN mukaan panssaroitujen autojen suojaustaso on huomattavasti parempi kuin poliisin nykyisissä ajoneuvoissa. ”Meillä ei ole ollut vastaavaa suorituskykyä koskaan aiemmin”, kertoo poliisiylitarkastaja Mika Heinilä. Hän luonnehtii suojaustasoa riittäväksi Suomen poliisille mutta ei kuitenkaan suostu tarkentamaan, miten vahva suojaus autoissa on. Samanlaisia panssaroituja autoja ei ole Heinilän mukaan muiden Pohjoismaiden poliisien käytössä. Sen sijaan ainakin Saksan ja Itävallan poliisit ovat hankkineet niitä.

UUSILLA ajoneuvoilla poliisi varautuu osaltaan mahdollisiin terroritekoihin, vaikka autoja hyödynnetään monenlaisissa muissakin tilanteissa. Panssaroidun auton näkyminen liikenteessä ei yleensä tarkoita sitä, että jotain vaarallista olisi tapahtumassa. Autoja käytetään päivittäisessä poliisityössä. Esimerkiksi Helsingin poliisilaitos pyrkii siihen, että Hevi-auto olisi pääkaupungissa hälytysvalmiudessa koko ajan ja liikenteessäkin usein, vaikka mitään erityistä tilannetta ei olisi käynnissä. ”Auto tulee totta kai myös valmiusryhmän [Karhu-ryhmä] käyttöön”, sanoo Helsingin poliisin ylikomisario Seppo Kujala. Hänen mukaansa autoja voidaan käyttää muun muassa sellaisissa vaativissa tilanteissa, joissa on ammuttu tai saatetaan ampua aseella. Lisäksi autoa voi hyödyntää ihmisten evakuoinnissa vaarallisilta alueilta.

POLIISI on hankkinut jo kuusi panssaroitua autoa, mutta ne eivät ole vielä operatiivisessa käytössä. Uudet autot alkavat näkyä katukuvassa säännöllisesti ensi vuoden helmikuusta lähtien. Kaikkien 15 auton on määrä tulla käyttöön ensi kesään mennessä. ”Helsinkiin tulee useampi uusi auto. Lisäksi Espooseen ja Vantaalle tulee autot, samoin Lahteen. Etelä-Suomessa on siten aika paljonkin näitä autoja”, Heinilä sanoo. Noin 250 poliisia koulutetaan uusien autojen käyttäjiksi. Kuljettajalla pitää olla C1-ajo-oikeus sekä erillinen lisenssi Hevi-autoon. ”Osa poliiseista joutuu autokouluun”, Heinilä sanoo. Yksi auto maksaa varustuksineen noin 400 000 euroa ja kaikki 15 autoa yhteensä noin kuusi miljoonaa euroa. Poliisi sai tänä vuonna valtiolta lisärahoitusta vaativien tilanteiden kaluston ja varusteiden lisäämiseen sekä terroritekoihin varautumiseen.

Fakta
Auto painaa 5,4 tonnia. Poliisin uudet panssaroidut autot ovat malliltaan Mercedes-Benzin G280 CDI. Autot ovat väritykseltään tummansinisiä, ja niissä on poliisin hälytysajoneuvojen normaali tekninen varustus. Nelivetoiset auto painavat 5,4 tonnia. Moottorina niissä on kolmelitrainen V6, turboahdettu nelitahtidiesel. Yhden auton käyttöiäksi on suunniteltu 20 vuotta.
Manused
Poliisi Mersu 201218.jpg
Poliisi Mersu 201218.jpg (34.4 KiB) Vaadatud 4362 korda
mb
Liige
Postitusi: 386
Liitunud: 17 Okt, 2009 16:08
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas mb »

Patria testis soomukeid Lapimaal https://www.youtube.com/watch?v=06aZpuu3WWc
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Roamless »

Soome politsei hangib 6 milj € eest 15 tk MB 280 CDI soomustatud maasturit nimega Hevi
Eks Soome võib teha oma rahaga, mis ise tahab, kuid kui mõttekas on osta soomustatud G Mersusid ja neid siis lihtsalt linnapeale patrulli saata, kas ei saada see rahvale mitte vale sõnumit, ala tänu sisserändajatele on varsti linnades mõnes piirkonnas nii ohtlik, et politsei ilma soomusautota enam läbi ei saa? Euroopast lähim näide on Põhja- Iirima, kus soomustatud autode kasutamine on igati põhjendatud, kuid kas soomlaste ohuhinnangud tulevikule on juba nii mustades värvides, et politsei peab hakkama soomukitega tänaval patrullima?
Unforeseen consequences
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas herman30 »

Kusakil lehes oli kirjutus et Soome politsei tahab omad tööriistad. Siiani ovad laenanud kaitseväelt kui on vaja olnud öötlusseadmed või kas soomusauto ehk Pasi. Kõik se laenaminen võtab aega saada tööriist kohale, mõned tunnid juba.

https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2504443
Poliisi ryhtyy ostamaan kalustoa, jota aiemmin lainasi Puolustusvoimilta - hankinnoissa ainakin pimeänäkölaitteita ja lennokkeja
Ministeriön raportissa ilmaistiin huoli siitä, että lainatavaroihin turvautuminen voi aiheuttaa kriisitilanteessa ongelmia.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Roamless kirjutas:
Soome politsei hangib 6 milj € eest 15 tk MB 280 CDI soomustatud maasturit nimega Hevi
Eks Soome võib teha oma rahaga, mis ise tahab, kuid kui mõttekas on osta soomustatud G Mersusid ja neid siis lihtsalt linnapeale patrulli saata, kas ei saada see rahvale mitte vale sõnumit, ala tänu sisserändajatele on varsti linnades mõnes piirkonnas nii ohtlik, et politsei ilma soomusautota enam läbi ei saa? Euroopast lähim näide on Põhja- Iirima, kus soomustatud autode kasutamine on igati põhjendatud, kuid kas soomlaste ohuhinnangud tulevikule on juba nii mustades värvides, et politsei peab hakkama soomukitega tänaval patrullima?
Tekkis selline mõte: äkki soomlased elavad lihtsalt vähem eduraportöörluses/iseenda loodud illusioonides (sh turva alal)? Seal hakatakse kuuldavasti nt kiirabibrigaade ja päästjaid ka relvastama.

Midagi sellist (tsitaat klassikast):
Konstaablid Raul ja Irina peatusid Statoili bensiinijaama juures kohvipeatuseks. Kell oli 04.22 suvise laupäeva varahommikul. Üksikud vahetustega tööle liikujad, mõni hiljapeale jäänud pidutseja väsinud sammuga kodupoole liikuja – ei midagi rutiinist erinevat. Raul võttis pakist suitsu ja asus seda süütama, kui ta kõrva tabas mootoriheli, mis ei tundunud kuidagi tavapärane laupäevahommikus. Ei, see ei tundunud üldse tuttav, see ei olnud tema kodulinna heli üldse. Suunates pilgu Tallinna maanteel ida poole nägi ta lähenemas nelja nurgelist tumedat masinat. Rauli käsi koos tulemasinaga langes jõuetult alla kui teda tabas äratundmine.

Nüüd oli ka Irina saanud aru, et midagi on normist väljas ja vaatas lihtsalt lähenevaid soomusautosid. Ka tema tundis need ära, need olid samasugused Tiigrid, mida oli pidavalt näidatud Krimmi kriisi ajal uudistes. Kolm esimest masinat möödusid bensiinijaamast, kuid neljas pööras parklasse ja peatus nendest ligi kümne meetri kaugusel. Mõne sekundiga oli masina tagauksest väljunud neli vormis, automaatidega, kuid ilma embleemideta meest, kes lähenesid kiirel sammul Irina ja Rauli poole. Rauli käsi liikus instinktiivselt puusal oleva püstoli poole, kuid lähim maskiga varjatud nägu, automaat sihtimas Rauli rinda, ütles vene keeles: „ära isegi mõtle sellele.“
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

Tsitaat ei puutu vähimalgi määral asjasse. Selle kopeerimise kõikvõimalikesse teemadesse võiks ära lõpetada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kes veel aru ei saanud, siis ma refraseerin - Soome sisejulgeoleku tugevdamine uute automaatide, soomusautode, püstoliga parameedikute jne jne seltskonnaga ei tule mitte Somaalia paadialustest lähtuvast ohust, vaid sellestsamast, väga piltlikult selliste "konstaablite Raul ja Irina" lugude puhuks.
Nagu ka 50 taolisteks asjadeks mõeldud kohaliku sisekaitsepataljoni formeerimine, mis tänaseks juba alanud on.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 5 külalist