Soome kaitsevõime

Vasta
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

Konstaablid Raul ja Irina olid relvastatud, aga ikkagi polnud neist midagi kasu. Seda muudel põhjustel. Teemavälise lõpp.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Konstaablid Raul ja Irina olid relvastatud, varustatud ja ettevalmistatud narkomaanist poeröövli püüdmiseks (ja on ka täna), mitte sõjalise olukorra "mis pole nagu sõda" lahendamiseks. Soomlased näikse seda võimet siiski endale soovivat ja tegutsevad selle nimel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

Ei, soomlased ei relvasta päästeametnikke või kiirabi meeskondi sõja jaoks.
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1017
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Mudakoon »

Kapten Trumm kirjutas:

(tsitaat klassikast):
Kitzberg , Tammsaare , Vilde , Kunnas?
Vabandan OT pärast aga...... no ei saanud teisiti.
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas herman30 »

Kriku kirjutas:Ei, soomlased ei relvasta päästeametnikke või kiirabi meeskondi sõja jaoks.
Ei, meie ei relvasta päästeametnike või kiirabi meeskonda üldse.
taara
Liige
Postitusi: 835
Liitunud: 12 Jaan, 2011 21:13
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas taara »

Kahjuks peavad politseinikud ka reaalset tööd tegema, mitte ainult õppima ja harjutama. Selle pärast meil ongi sõja jaoks armee ja ajateenistus.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/e ... Uutiskirje

Tänane Kauppalehti kirjutab sisepoliitilisest küsimusest, kui palju oleks tegelikult uusi hävitajaid vaja, kuid mitte see ei ole oluline (sest poliitikud ikka räägivad ja arutavad...) Tahtsin sellest artiklist välja tuua populaarteadusliku avaliku kirjelduse Soome ÕV lahingukorraldusest.

"Yksinkertaistettuna: sen mukaan Suomi jakautuu pohjoiseen ja eteläiseen ilmapuolustusalueeseen, kumpikin pituudeltaan 500 kilometriä. Sotatilanteessa ilmavoimat menisivät taisteluun neljän koneen parvissa, joista kaksi toimisi pohjoisessa ja kaksi etelässä. Lisäksi neljä parvea olisi joko matkalla taisteluun tai sieltä pois. Neljä parvea olisi tankkauksessa ja asetäydennyksessä. Lisäksi ainakin neljäsosa on jatkuvasti huollossa ja siksi maassa. Kun nämä ynnää yhteen, saadaan summaksi 64".

Lihtsustatult: Soome jaguneb põhja- ja lõunapoolseks õhukaitsepiirkonnaks, mille pikkus on 500 km. Sõjaolukorras läheksid lennukid lahingusse 4 lennuki parvedena, 2 (parve ehk nelikut?) põhjas ja 2 lõunas. Lisaks 4 parve mis oleksid lendamas lahingutegevuse piirkonda või sealt ära. 4 parve oleks tankimisel ja relvastuse täiendusel. Lisaks vähemalt veerand on jätkuvalt hoolduses ja sellepärast maas. Kui need kokku liita, saame summaks 64.

Tõlke lõpp, ilmselt see on väga lihtsustatud valem, kuid annab mingi pildi, kuidas asju ette kujutatakse, samas annab ka vastuse, miks väiksemad riigid võtavad minimaalselt kasutusele 12-16 lahing- ja paarkolm õppelennukit.

Pühapäevane HeSari pühapäevalisa (on selline) toimetaja arutleb, millise sõnumi soomlastele annavad uued soomustatud patrullmaasturid?
Link on: https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005948816.html Tõlkida väga ei jaksa, sest tekst on suhteliselt pikk ja rönsyileva ehk hüplik, kuid tema arvates võib soomuk tänaval pigem tekitada turvatunde vähenemist ja torpedeerida avalikku faktidele põhinevat sõnumit, et sisejulgeolek on korras ja probleeme on vähe. Mis teie arvate, mul on ka oma arvamus, kuid ei hakka seda siin kohe peale suruma.

Roamless tõstis küsimuse, et miks soomukeid vaja ja kus neid kasutatakse? Õnneks Soomes veel ei ole slumme, kuhu kiirabi või tuletõrje tuleb ainult peale seda, kui politsei on kohal ja politsei tuleb hulgaga. Küll on teadaolevad aadressid, millel on olnud probleeme ja sellest on tehtud järeldusi. Nagu lugupeetavad juba kinnitasid, Soome päästeteenistus tõesti ei kanna kaitseveste ega erivahendeid tavaolukorras, küll arutatakse kuluaarides vajadust anda eriti kiirabile selga vähemalt torkekindlad vestis pidevaks kandmiseks, võimalik, et ka gaasiballoonid, sest viimastel aastatel on märgatavalt tõusnud kiirabi suunas tehtud ähvardused ja rünnakud, sest loomastunud pätid ei on täiesti piiritud. See jälle ei ole nii lihtne, sest tegelikult ei ole päästeteenistuse ülesanne käsa väänata, kuid tööohutus tuleb ka tagada. Eriolukorras on vähemalt suuremates linnades võimalik saata parameediku väljaõppega politseinikke või kaitsevarustuses kiirabitöötajaid ohtlikku olukorda. Vajadusel soomukiga. Mõnes kohas isegi soomustatud kiirabiga. Ilmselt on selle ostu taga ikkagi eelnev vajaduste ja võimaluste analüüs, sest soomukeid tahetakse kasutada 20 a jooksul, ehk siis arvestuslik amortisatsioon on 20000 € aastas ja 1667 € kuus. See ei ole palju. KJ soomukite saadavus on viimase 10 a jooksul oluliselt halvenenud, sest mitu väiksemat garnisoni on koondatud kokku ja paljudest kohtadest on lähim soomuk sadade kilomeetrite kaugusel. Soomustatud politseisõiduk ei ole EUs mingi uus imeasi, Põhja-Iirimaal ei ole käinud, küll mäletan karabinjeeride värvides soomukeid Itaalias üle 10 a tagasi, viimastel aastatel olen käinud mitmes EU riigi pealinnas, k.a. Roomas ja karabinjeeridele lisaks olid armee soomukid ja neid oli palju, sama teema teistes Kesk-Euroopa pealinnades, kusjuures pean ütlema, et soomukeid tuvastasin välisel vaatlusel, ei hakanud kohalikke korrakaitsjaid tüütama tehniliste küsimustega nende autode kohta, sellepärast et ei olnud vaja :D
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005956172.html

Yli 12 000 alokasta astuu palvelukseen maanantaina – omia varusteita ja vaatteita otetaan armeijaan mukaan yhä enemmän
Armeijatavaraliikkeessä nähdään aina pieni myyntipiikki, kun uusi saapumiserä aloittaa.
MAANANTAINA aukeavat jälleen kasarmien portit 12 500 uudelle alokkaalle. Suurin vastaanottava joukko-osasto on Porin prikaati, jossa palveluksensa aloittaa 2 150 alokasta, seuraavina tulevat Karjalan ja Kainuun prikaatit.

Yksi ensimmäisen päivän tehtävistä on varusteiden keruu varusvarastoilla. Palvelu kestää 165, 255 tai 347 päivää. Siinä ajassa ehtivät tulla armeijan varusteet tutuiksi – hyvässä ja huonossaArmeijatavaraa myyvässä helsinkiläisessä Varusteleka-myymälässä huomataan aina pieni piikki myynnissä, kun uudet saapumiserät aloittavat. Puolustusvoimat kehottaa alokkaita kotiin tulleessa kirjeessä ottamaan mukaan esimerkiksi puukon, tulentekovälineet ja otsalampun, mutta moni ottaa nykyisin lisäksi paljon muuta omaa.

”SUOMALAINEN sotilas on aina ottanut omaakin varustetta mukaansa”, sanoo toimitusjohtaja Jari Laine Varustelekasta. Suosituimmat tuotteet varusmiehille ovat alusvaatteet, sukat, pohjalliset, hanskat ja yleistyökalut. Jääkäripuukkoa yritys myy vuodessa yli 5 000 kappaletta, niistä osa menee Laineen mukaan alokkaille.

”Näitä [tavaroita] ostavat myös kaverit ja sukulaiset lahjaksi varsinkin tälle tammikuun saapumiserälle”, Laine sanoo.

Kun armeijassa ollaan sitten hetki jo oltu, huomataan, mitä muuta siellä voi tarvita. Näitä ovat Laineen mukaan aseenpuhdistusvälineet ja paremmat, taistelukäyttöön sopivat hansikkaat, juomarakko tai vaikka täydentäviä taskuja taisteluvarustukseen.

Hänen tietämänsä mukaan joukko-osastoissa voi vaihdella paljonkin se, missä määrin omien varusteiden käyttö sallitaan harjoituksissa. ”Joissain voi käyttää omia kenkiäkin, jos ne ovat intin värimaailmaan sopivat. Jossain paikoissa ollaan tiukempia.”

PUOLUSTUSVOIMIEN mukaan nyrkkisääntö on, että sellaisten omien vaatteiden käyttö, jotka eivät näy, on sallittua. Tämä tarkoittaa siis esimerkiksi sukkia ja alusvaatteita. Mitä enemmän vaatekappale taas näkyy ulospäin, sitä enemmän sitä ei voi korvata omalla.

Samalla puolustusvoimat myös katsoo, että niitä varusteita, joita jaetaan, tulee myös käyttää. Tämä perustuu siihen, että näitä varusteita voi vaihtaa puhtaisiin varusvarastolla, mahdolliset katoamiset ja rikkoutumiset ovat selkeitä tapauksia ja sotilaat näyttävät yhdenmukaisilta.

Vielä muutama vuosikymmenen sitten moni varusmies saattoi ajatella, että armeijaan nimenomaan ei kannata tuoda mitään omia varusteita mukaan, vaan kannattaa käyttää intin varusteita, joissa ei ole markkaakaan omaa rahaa kiinni. Nyt monella on toisin, myös oma mukavuus painaa.

”Nykypäivänä tarjontaa on myös paljon enemmän kuin silloin, kun esimerkiksi itse kävin armeijan kaksikymmentä vuotta sitten. Silloin tavaraa ei ollut saatavilla”, Laine sanoo.

Asevelvollisuusarmeijan tietysti kuuluukin tarjota varusmiehille sopivat varusteet ja välineet, mutta Laine muistuttaa myös siitä, että esimerkiksi omat kengät voivat säästää vammoilta ja muutoinkin parantaa motivaatiota.

”Jos varusmiehen viihtyminen ja suorituskyky paranevat omien varusteiden vuoksi, niin se on aina puolustusvoimienkin etu. Silloin oppikin menee paremmin perille”, hän sanoo.

”Ja jos paha käy, niin eipä ole enää pelkkä malli Cajander.”

Se tarkoittaa heikoilla varusteilla sotaan lähtevää armeijaa, niin kuin Suomi vuonna 1939.

Lühidalt- esmaspäeval astub ajateenistusse 12000 inimest, kellest paljud võtavad kaasa ise ostetud varustust teenistuse kergendamiseks. Kutsel on kirjas et soovitav on võtta oma nuga, tuleraud ja otsmikulamp. Lisaks võetakse alusriideid, sooja pesu, sokke, sisetaldu ja universaalseid tööriistu. Näiteks 5000 pussnoast suur osa läheb väkke. SKJ lubab põhimõtteliselt varustust mis ei paista silma kuid reaalselt on mõnes kohas lubatud isegi omad saapad kuid mujal mitte. Teenistuse käigus ostetakse juurde veekotte, paremaid kindaid ja lisataskuid. SKJ eeldab et ametlikult kinnitatud ja välja antud varustust ka kasutatakse ning neid saab lihtsalt asendada või hooldada. Paarkümmend aastat tagasi oli olukord erinev ja peale noa eriti midagi kaasa ei võetud sest sobivat varustust oli raske osta. Üldiselt peetakse seda heaks et võitleja saab vajadusel ise varustust täiendada.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Leo »

Artikli juures oli u 30 kommentaari, kus kirjutati, palju X inimene oli Y aastakümnel Z üksuses isiklikku varustust kaasa võtnud ja kui palju oli seda lubatud. Päris huvitav oli lugeda. Lühidalt isikliku varustuse kaasavõtmine on pärit vähemalt Talvesõjast, kus riigi vaesuse tõttu oli paljudele reservistidele mobiliseerimisel võimalik ainult kokardist, relvast, vööst ja talvepükstest koosnev minimalistlik komplekt, seega müts, saapad, mantel ja seljakott olid isiklikud. Aimo Cajander oli peaminister, ja teda seostati selle säästuvarustusega natuke alusetult, sest tema III valitsuse ajal kaitsekulutused tõusid. Siit jäi komme, et võib võtta isiklikku varustust, kui see ei sega. Peale Jätkusõja lõpu oli palju varustust järgi ja seda kasutati lõpuni, näiteks olid kuni 1960ndateni kasutusel II MS aegne relvastus ja riidevarustus. Isiklikud võisid olla, kui välja ei paistnud. Tänaseks on varustus oluliselt paranenud, kuid ikka võib, kui ei ole keelatud. Eri üksustes olemasolev varustus erineb, sellepärast ostetakse esimesel puhkusel ka midagi juurde. Kogemused ütlevad, et kergem on paluda vabandust ebatavalise varustuse elemendi pärast kui saada selleks ametlik luba :dont_know:

Ma ise arvan, et kõige kriitilisem on korralikult istuv aluspesu, pantenooliga kreem, talk, rakuplaastrid ja niisutatud rätid, millega strateegilisi piirkondi pühkida, kui sooja vee ja seebiga ei saa pesta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tänane probleem (ka Soomes) on selles, et inimesed linnastuvad ja muutuvad saamatuks ega omagi enam kodus riietust ja isiklikku varustust, et nädalate kaupa kuskil märjas metsas terve püsida. Näiteks õpilaste puhul olen kindlaks teinud, et kummikuid pole mõtet nõuda, paljudel polegi selliseid asju. Tuli lõpuks kõigile saapad osta, sest metsakõlbulikke saapaid ka pole. On ainult mingid disainitennised ja brändisaapad, millega käiakse bussipeatusse ja sealt 20 meetrit.

Antud "trend" tähendab seda, et armee peab sõdurile andma enamvähem kõik, ajad, mil Soome talumehed, kes viibisid päevade kaupa õues ja omasid kodus selleks sobivat riietust (vildid, kasukad jne) on kauge minevik. Keskmine Soome 20a tont on sama abitu nagu on samavana tont Eestis. Vahe on lihtsalt selles, et Soomes tehakse 80%-le tontidest kiirelt selgeks, kuidas metsas toime tulla, meil jääb pool tontidest sellest õnnest ilma.

Talvesõjas ei olnud ka soomlastel mingit varustuse küllust - olen ka kuulnud, et surma saanud vene sõdurite jalast võeti vildid esimese asjana, isegi relv polnud nii tähtis. Sama tegid ka sakslased idarindel. Legend suvevormides ja kirsades tormi jooksvast Punaarmeest on visa hingega ja ilmselt on välja mõeldud nõuka propagandistliku ajaloo (või ajaloolise propaganda) asutustes õigustamaks saamatust ja koledaid kaotusi Soome rindel.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Kriku »

hjl85 kirjutas:Soomes läks õppus natuke lappama. Ülekuulamise jms käigus sattusid mõned haiglasse.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/dc39 ... 6f989d9c32
Sarnast juhtumit (või sedasama???) puistatakse KVJ-ni välja: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=84986061
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas kuido20 »

Soome ostab 2021 aastaks Iisrealist ELTA Systems-ilt suurtükiväe vastaseid radareid
https://www.defmin.fi/ajankohtaista/tiedotteet?9_m=9619
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas Lemet »

Legend suvevormides ja kirsades tormi jooksvast Punaarmeest on visa hingega ja ilmselt on välja mõeldud nõuka propagandistliku ajaloo (või ajaloolise propaganda) asutustes õigustamaks saamatust ja koledaid kaotusi Soome rindel.
Sarnane väide (kui mälu ei peta, siis isegi koos käskkirja numbriga) on läbi jooksnud mitmete ajaloolaste väidetes. Enne rünnakut aetud sinelid käsukorras maha.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas nimetu »

Siin ohtralt postitatud soome militaarblogija võtab oma viisaastaku kokku. Muuhulgas ei jäta ta mainimata meie panust:
https://corporalfrisk.com/2019/01/19/co ... decade-on/
As for where the traffic came from, social media and search engines reign supreme, but an interesting development is that Estonian Militaar.net now is the second largest forum when it comes to directing traffic to the blog, having passed Swedish SoldF.com.
On hea meel, et aitasime panustada. Loodame, et kõik jätkub samas vaimus. :D
herman30
Liige
Postitusi: 1435
Liitunud: 16 Apr, 2008 18:19
Asukoht: Soome
Kontakt:

Re: Soome kaitsevõime peale kärpeid

Postitus Postitas herman30 »

:shock: Mine persse! Alles nüüd vaatasin kus ta elab, samas linnas kui mina. Põnev üllatus!
https://corporalfrisk.com/about/
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 8 külalist