NATO artikkel 5

Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19196
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas ruger »

Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas nimetu »

Lisaks Soome ootamatule suurenemisele paneb kulmu kergitama see "Russian Federation" Balti riikide kohal.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3499
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Chupacabra »

Trump Discussed Pulling U.S. From NATO
https://www.nytimes.com/2019/01/14/us/p ... trump.html

I bet, et kohalikud trumpistad suudavad selle musta kah valgeks rääkida, kui hea samm see Eestile oleks.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: REAALSUS - Donald Trump ON USA president

Postitus Postitas Martin Peeter »

Chupacabra kirjutas:Trump Discussed Pulling U.S. From NATO
https://www.nytimes.com/2019/01/14/us/p ... trump.html

I bet, et kohalikud trumpistad suudavad selle musta kah valgeks rääkida, kui hea samm see Eestile oleks.

Ja strateegiline kommunikatsioon kinnitada, et Eesti on kaitstud paremini kui kunagi varem. :mrgreen:

NYT on piisavalt soliidne allikas. Kohalikus meedias aga vaikus.

Samas tuleb arvestada, et Trump suudab oma plaanide, ideede ja väljaütlemistega tekitada nädalas 2 -8 suuremat hämmingut. Kuid kokkuvõttes ei ole sellised asjad head ning selles osas ei maksa jaanalinnu kombel pead liiva alla peita. Tuleb kahjuks tõdeda, et ta püüab ikkagi oma ideid ja plaane ka ellu viia.
Viimati muutis Martin Peeter, 15 Jaan, 2019 18:30, muudetud 2 korda kokku.
Dona nobis pacem!
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas Martin Peeter »

ERRis on veel ausat ajakirjandust. Ikka refereeriti.

https://www.err.ee/898714/nyt-nounike-s ... ahkumisest
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

REAALSUS - Donald Trump ON USA president

Postitus Postitas Gideonic »

Endiselt imestan nende meie isolatsionistide hirmsat rõõmu Trumpi, lepinguta Brexiti, Le pen, ADF, jms tegelaste võimuletulemise üle. Kas puudub vähemgi samastusoskus? Sellised poliitikud peaks sisuliselt reetma kõik oma uskumused ja 'lihtsa õige loogika', et meid mitte esimesel võimalusel Venemaale maha müüa.

Näiteks verivärske intervjuu Tucker Carlsons vabariiklaste häälekandjas seda enam selgemini öelda ei saaks(muuhulgas sarjates NYT artiklit ja kiites Trumpi):
Carlson said the Soviet Union fell more than 25 years ago and that the Russian Federation that replaced it is in no state to "invade" western Europe.

"Why shouldn't we have a debate about Article 5 [which] obligates us to defend other [NATO] states?" Carlson asked David Tafuri.

He asked why the United States should commit major resources to something like "the territorial integrity of Estonia."
Nagu näha ei ole Trumpi mitte hea NATO 2% kaupleja, vaid selge eesmärk on vaid väljjaastumine ja isolatsioon.

Ei ole ühtegi tsenaariumit kus vastavad "Saksamaa ainult sakslastele" tegelased ei müü meid esimese gaasisoodustuse eest maha, andes siin Venemaale sama vabad käed kui näiteks Tšeetšeenias.

Samamoodi puudub Suurbritannial igasugune mõte NATOs olemiseks. Venemaa ei ohusta neid otse mitte kuidagi (ja neil on oioi kui palju aega reageerida, kui nad ka asuvad Ida- ja Lääne-Euroopat jupikaupa tükeldama). Seetõttu kõik "kõvad Brexitivennad" jõuavad paratamatult loogilise lõpuna ka NATOst väljaastumiseni.

Tavaliselt antakse seepeale tüüpiline "whataboutism' vastus: "ah, ega see praegune maailmakord ka midagi väärt pole, lööme laua parem ümber!" Hoolimata sellest, et jah ka praegu on võimalik üle meie peade kokku leppida või meid maha müüa, aga see on suurusjärgu võrra raskem (ja tingimustelt meile kasulikum, sest näguntuleb säilitada) kui see siis oleks. Ja kõiksugu Venemaa vingerdamised näitavad seda hästi.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Martin Peeter »

Saab ainult nõustuda, et NATO ja ELi nõrgenemises meie jaoks mitte midagi head ei ole, sest päris üksi me ennast kaua kaitsta ei suuda. Tunnistagem, et me praegune elu on ikkagi väga hea võrreldes sõja, ohvrite, purustuste, sõjaga kaasneva majandusliku kukkumise ja osalise või täieliku okupatsiooniga, mis on mustad stsenaariumid. Ma ei saa tõesti aru inimestest, kes rõõmustavad tendentside üle, mis võivad meid katastroofile lähemale viia.

Loomulikult ei peaks me ka paanikasse minema - isegi ilma NATOta elas Eesti iseseisvuse taastamise järgselt 13 aastat, kuid siis oli meie kõrval natuke teistsugune Venemaa ning meid toetati Lääne poolt teist moodi. Pigem peaks rahvas rahulikult teadvustama, et geograafia ei ole vahepeal muutunud ja suurim oht Eestile ei ole mitte küberrünnakud, pagulased, soroslased, Lääne marksistid, majanduskriis, Keskerakonna või EKRE võimukoalitsiooni tulek, looduskeskkonna halvenemine. karusloomakasvatused etc, vaid seda on ikka endiselt Venemaa. Praegu nagu on selles osas ka riigi enese tegevuse tulemusena pilt ähmastunud ja see ei ole hea: juba seetõttu, et kaitsekulude tõusuks pole tekkinud poliitilist konsensust. Kuid on ka muid muresid - näiteks lõhestav poliitiline enesekehtestamine, mida ehk tolereeritaks vähem, kui rahva enamus ohtusid teadvustaks õigesti. Soome on sellises vaikses teadmises elanud ilma suurema kärata kogu oma eksistentsi aja ja on tegelikult väga õnnelik ühiskond. Kuid on ohte teadvustanud vahepeal ikka sel tasemel, mida me praegu ennast naeruvääristades suureliselt soometumiseks nimetame.

Tendentsid on piisavalt tõsised, et suurendada oma ettevalmistusi piisavalt kaua sõjaliselt vastu pidamiseks ja vaenlase kahjustamiseks, kui see vajadus peaks tekkima, sest kaitsevõime ehitamine võtab ikka tunduvalt rohkem aega, kui julgeolekuolukorra oluline halvenemine. Siis on ka suurem tõenäosus, et piisav välisabi ikka saabub. Isegi, kui see ei ole aktiivselt sõjaline - näiteks, kui Venemaale kehtestataks täielik blokaad Lääne poolt, siis kukuks ta suhteliselt kiiresti majanduslikult kokku. Nii, et isegi USA lahkumine NATO-st, ei likvideeri Läänemaailma võimalusi Venemaad efektiivselt korrale kutsuda. Iseasi, kas need meetmed on meie jaoks piisavalt efektiivsed ja kas neid tahetakse rakendada.
Viimati muutis Martin Peeter, 16 Jaan, 2019 11:18, muudetud 1 kord kokku.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nagu näha ei ole Trumpi mitte hea NATO 2% kaupleja, vaid selge eesmärk on vaid väljjaastumine ja isolatsioon.
Eile oli ERR uudisteribal ka info, et mingi lehe (vist NYT?) allika järgi pidi Trump Valge Maja siseringis rääkima NATO-st välja astmisest.
Kui lisada siia juurde BREXIT ja hõõrumine sellel teemal, siis USA väljaastumise järel NATO-st VF-le enam vastast poleks (vähemalt kui jutt käib nn "huvisfääride" teemast ja kogu meie välisabile ehitatud julgeolek kukuks kokku nagu klotsidest torn. Võibolla sõjaliselt ise konkureeriks, aga Mandri-Euroopas puudub täna selgelt tahtmine ja julgus VF-ga sõdida.

Mina vaikselt loodan, et Kongress kärbib selle mehe kiiresti ära või tabab teda JFK saatus lähiajal. Kahju, mida antud tegelane teinud juba on, on kolossaalne.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
sinisinine
Liige
Postitusi: 297
Liitunud: 19 Aug, 2010 14:27
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas sinisinine »

New York Times: Trump on avaldanud korduvalt soovi NATO-st välja astuda
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/v ... d=85025923

Administratsiooni kõrgetasemelised ametnikud ütlesid New York Timesile, et Trump rääkis 2018. aastal mitmel korral eraviisiliselt, et tahab Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioonist lahkuda. Eelmisel suvel toimunud NATO tippkohtumise eel ja järel ütles Trump ametnike sõnul oma riikliku julgeoleku tippametnikele, et ei näe sõjalisel alliansil mõtet ja pidas seda USA jaoks kurnavaks.

Trumpi riikliku julgeoleku meeskond, sealhulgas kaitseminister James Mattis ja riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, nägid New York Timesi teatel tollal vaeva, et hoida USA strateegia endistel rööbastel, mainimata võimalikku väljaastumist, mis vähendaks drastiliselt Washingtoni mõju Euroopas ja julgustaks Venemaad aastakümneteks. Trump on seadnud kahtluse alla USA sõjalise liidu Lõuna-Korea ja Jaapaniga ning teatanud USA vägede väljatoomisest Süüriast, konsulteerimata liitlastega Islamiriigi-vastases koalitsioonis.

NATO kavatses pidada riigijuhtide kohtumise Washingtonis, et tähistada aprillis organisatsiooni 70. aastapäeva sarnaselt 50. aastapäeva tähistamisele 1999. aastal president Bill Clintoni võõrustamisel. Selleaastane kohtumine on aga alandatud välisministrite tasemele. Osa diplomaate kartis, et Trump kasutab Washingtoni tippkohtumist uuteks rünnakuteks alliansi vastu.

Igasugune Trumpi samm NATO vastu kutsuks kõige tõenäolisemalt esile kongressi reageeringu. USA Venemaa-poliitika on üks valdkond, kus kongressi vabariiklased on pidevalt Trumpi trotsinud, sealhulgas uute Moskva-vastaste sanktsioonide asjus ja kritiseerides teda näiteks koos Putiniga peetud Helsingi pressikonverentsi eest.

NATO-st saab Washingtoni lepingu artikli 13 järgi välja astuda aastase etteteatamisajaga, mis annaks kongressile aega Trumpi lahkumiskatse blokeerida, märgib New York Times.
Euroopa ja Ameerika ametnike sõnul kinnitas endise NATO tippsõjaväelase Mattise kaitseministriks olemine liitlastele, et Trumpi administratsiooni juhtiv liige on nende selja taga. Mattise lahkumine Pentagonist on suurendanud muret Euroopa diplomaatide hulgas, et kaitsev tekk on nüüd kadunud, kirjutab New York Times.

Mõjukas USA saatejuht: miks peaksime Balti riikide eest surema?
https://www.postimees.ee/6500279/mojuka ... est-surema

Vabariiklaste seas äärmiselt mõjukas USA saatejuht Tucker Carlson seadis eile kahtluse alla Ameerika Ühendriikide NATO-liikmesuse mõttekuse, küsides saatekülaliselt, miks peaksid ameeriklased Eesti või Läti suguste riikide eest surema. Tucker Carlson on väga mõjukas telenägu konservatiivsete ameeriklaste seas, tal oma oma jutusaade telekanalis Fox News.

Diskussioonis endise USA riigipea Barack Obama välispoliitikanõuniku David Tafuriga tõstatas Carlon küsimuse, miks on Ameerika Ühendriikide lahkumine NATOst nii suure kriitika all ja arutas selle üle, kas alliansi olemust tuleks muuta.
Carlson jätkas, küsides, kas Tafuri toetab tuumasõja alustamist, et Lätit kaitsta. «Me oleme selleks kohustatud. Teisisõnu, meie lapsed peavad surema Läti eest, sest mingil moel on see seadusega kohustatud,» lausus saatejuht.

«Kas keskmine ameeriklane teab, et me oleme sellise konksu otsas?» lisas ta.
Tafuri vastas, et kui Balti riigid peaksid langema Venemaa rünnaku ja anneksiooni ohvriks, võivad järgmised sihtmärgid olla juba Ida- ja Lääne-Euroopa.

Carlson teatas, et tema argumendid põhinevad 2019. aastale, mitte ei ole võetud aastast 1945.
President Toomas Hendrik Ilves kommenteeris Twitteris: «Kas kõigi Afganistanis ja Iraagis USA-d toetanud Eesti sõdurite matused, kus ma käisin, olid asjata? Palun vasta. Jah või ei.»
Rahvusesse kasvatakse, mitte ei sünnita. Ka on võimalik aja jooksul kasvada teise kultuuri ehk siis kasvada uude rahvusesse.
Rahvust eristatakse etnosest rahvusliku eneseteadvuse olemasolu kaudu — rahvus nimetab ja piiritleb ennast ise.
Miki
Liige
Postitusi: 1322
Liitunud: 28 Jaan, 2015 16:26
Asukoht: puu otsas
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Miki »

Kapten Trumm kirjutas:
Nagu näha ei ole Trumpi mitte hea NATO 2% kaupleja, vaid selge eesmärk on vaid väljjaastumine ja isolatsioon.
Eile oli ERR uudisteribal ka info, et mingi lehe (vist NYT?) allika järgi pidi Trump Valge Maja siseringis rääkima NATO-st välja astmisest.
Esialgu info ainult kirjanikust ajakirjaniku väide, mida vene meedia mõnuga edasi pasundab...
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas nimetu »

Tucker Carlsoni debatist on ka eestikeelne uudis tehtud:
https://www.postimees.ee/6500279/mojuka ... est-surema

Minu arust THI säuts tabab siin naelapea pihta. Eestlased (ja teised liitlased) on oma osa veres välja maksnud. Selle kahtluse alla seadmine, seab ka liitlaste abi USA-le kahtluse alla. Isolatsionism on kahesuunaline tänav.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

nimetu kirjutas:Tucker Carlsoni debatist on ka eestikeelne uudis tehtud:
https://www.postimees.ee/6500279/mojuka ... est-surema

Minu arust THI säuts tabab siin naelapea pihta. Eestlased (ja teised liitlased) on oma osa veres välja maksnud. Selle kahtluse alla seadmine, seab ka liitlaste abi USA-le kahtluse alla. Isolatsionism on kahesuunaline tänav.
Ma võtaks asja isegi laiemalt ja lisaks THI säutsule veel lisaks juurde selle,et kas baltlaste ohvrid Külma Sõja ajal olid asjata ning meie olime vaid kasulikud propagandamasinas.Ning nüüd,kus kellelgi on pakutud kasumeid teenistusest Venemaalt on aeg jälle teha meiega vahetuskaupa nagu kunagi Roosvelt Jaltas tegi.Ma oleks lausa nii teravalt küsinud.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1740
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas maksipoiss »

Selline tunne tekib, et Venemaa on kättemaksuks NSVL kokkukukkumisele kaasaitamise eest USA vabariiklaste partei trolle täis istutanud.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Martin Peeter »

Valge Maja kommenteerib, et juba vana teema üles tõmbamine.

https://www.err.ee/899169/valge-maja-na ... kasutamine

Vana teema küll, aga piirimüür on ka vana teema ja praeguseks on mitmed NATO tugevad toetajad administratsioonist lahkunud.
Dona nobis pacem!
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: NATO artikkel 5

Postitus Postitas Martin Peeter »

Trump pidas vajalikuks teatada, et USA on NATOga, kuid teised maksku rohkem.

https://www.err.ee/899487/trump-usa-pan ... kem-maksma

Esialgu. No kuidas saada Saksamaa, Hispaania jt rohkem maksma? Baltikumi mure ei ole ilmselgelt selleks põhjus.
Dona nobis pacem!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist