Kaadrimuudatused

Vasta
Kasutaja avatar
Überpolkovnik
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 25 Mär, 2007 14:40
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Überpolkovnik »

VP kirjutas:
ÜP kirjutas:It's a trap! Mõistan, et Afganistani missioonidel põrkusime seina, kus mõnede liitlasüksuste puhul esimeste kohtumiste ajal oli madalam auaste takistuseks ning ei olnud võrdne võrdsega. Esimeste kohtumiste ajal. Hiljem näitas mees oma isiksuse ja üksuse najal ise, kes ja mis masti tema on ja kuidas temasse ja tema üksuse arvamusse ja soovitustesse suhtutatakse. Olgu mis auastmes tahes.
Kuid. Hm. NATO'sse esindajaks. Kas saadame sinna auastme, või saadame sinna ametikoha täiteks? Kas Etioopia ja Eesti 4-tärni kindralid on sellepärast samal pulgal kui Ameerika ja Saksa 4-tärni kindralid, kuna kõikidel võrdselt tärne õlgadel? Tõsiseltvõetavad, kaasarääkijad? Vaevalt küll.
Veelkord - meil ei ole "rahvusvahelise surve" tõttu tekkinud kindraleid. Või siis ainult selle tõttu. Oli vist vene vanasõna, mis ütles, et inimest võetakse vastu tema riiete järgi ja ära saadetakse tema mõistuse järgi? Vastab enamus olukordades tõele. Meie KVJ esindaja on meie KVJ esindaja, olenemata auastmest. Kuid ... kui teiste riikide KVJ-te esindajad on kindralid ja meil major, siis on seda algust natuke raskem teha (riided valed seljas, noh). Kuid ma ütlen veelkord, et meil pole mitte kedagi tehtud kindraliks lihtsalt seetõttu, et nii on kombeks. Praegustel kindralikohtadel (välismaal) on teeninud kindralid ja on teeninud kolonelid. Ja teenivad ka edaspidi.
Juhul kui on jäänud miskil põhjusel segaseks - momendil ma kategooriliselt ei vastandu ja olen mõtteavaldusega igati nõus. Vastandusin oma tillitamisega A4'le. Oskuslik lugeja saab sellest niigi aru. Taaskord: tänan sõnaosavalt asjakohase selgituse eest. Muideks, vene keeles öeldakse paljusid asju: "Auaste matsi ei riku," jne. Vähemasti jääb loota et praegu Euroopas olevad meie kindralid ei ole oma auastmeid enam vene vanasõnade saatel õlgadele saanud.
Käin käed taskus ringi ja targutan.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Veiko Palm »

Lihtsalt teema jätkuks. NATO vanim "organ" on sõjaline komitee https://www.nato.int/cps/su/natohq/topics_49633.htm, kuhu kuuluvad riikide kaitsevägede juhatajad. Kuna sõjaline komitee töötab igapäevaselt, siis on arusaadav, et KVJ-t esindavad seal alalised esindajad (MILREP), keda võite imetleda siin https://www.nato.int/cps/su/natohq/who_is_who_51627.htm. Pange tähele, et meie esindaja, kommodoor Schvede, on tärnide poolest pigem "alahinnatud", kuid see ei ole ju mingi probleem, või mis?
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Veiko Palm kirjutas:Pange tähele, et meie esindaja, kommodoor Schvede, on tärnide poolest pigem "alahinnatud", kuid see ei ole ju mingi probleem, või mis?
Ei ole "alahinnatud" - täitsa vinks-vonks on (veel)..
Sest kommodoori kogu "armaada" koosnebki vaid kolmest plastmasspaadist..
Ning kommodoori teadmised maismaapõhisest sõjast on paratamatult nii nagu nad on..
Ja varssi naaseb noorepoolne kommodoor Eestisse // tahab uut kõrget (ameti)kohta kaitseväes..
Niiet ei ole "alahinnatud" - juba ülemise piiri peal on..
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Herem
Liige
Postitusi: 2368
Liitunud: 10 Okt, 2014 7:51
Asukoht: Rahu ja Sõpruse Asulas :)
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Martin Herem »

Vaatmata originaalsele kõnepruugile, jääb Borja ikka lihtsaks tankitõrjujaks :) ... kuid enamus asju ei keerle selle ümber. Kuigi ka mulle tunduks nii elu lihtsam.
Kõnealuse ametikoha ülesanded nõuavad maismaapõhisest sõjast märksa laiemat ja kõrgemat ettevalmistust + teadmisi ja kogemusi oma riigi KVst ning riigikaitsest. "Lihtsa tankitõrjuja" arvates ongi kõik mere- ja õhuväelased, sõltumata auastmest, kuidagi hädapärast üles välja jõudnud. Nii võiks öelda ka tankitõrjuja kohta, kes KVJks on saanud - mere ja õhu asjades on ta ju täiesti tubakas. Ja luure, logistika, side ja eriopsid ... hea küll, mõned sünnivad nende teadmistega. Või omandavad need detailsuseni teenistuse käigus oma loomupäraselt kõrge intelligentsiga.

Mina näen täna (ausalt), kuidas Borja tituleeritud mikropseudopehmo väeliikide esindajad, suudavad suurepäraselt töötada maismaapõhiste plaanidega. Kokkuvõttes on tulemused paremad kui näiteks 5 aastat tagasi ... sest kaader nagu ka terve KV ongi parem. Mitte et see oleks järsku paremaks saanud, vaid see on kasvanud lihtsate tankitõrjujate pealt. Ka nende pealt kes täna enam teenistus ei ole (loe: ka tänu neile).

"Nooremapoolse kommodoori" tulevikust ei ole Borjal isegi halli aimu. Seepärast ta huupi arvates oma raketiga võssi põrutabki. Samas paugutamiseks kõlbab seegi.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Martin Herem kirjutas:"Nooremapoolse kommodoori" tulevikust ei ole Borjal isegi halli aimu. Seepärast ta huupi arvates oma raketiga võssi põrutabki..
..kindralite/kolonelide roteerimise (sala)plaane teab isegi tegevteenistuses vaid ülimalt kitsas ring - mistap ei ole ma ka "oma raketiga" veel kuhugi võssa veel põrutanud :|

Tulles aga tagasi kommodoori huvitavakstehtud isiku juurde on siin kohe 2 x varianti - ta kas jätkab peale välisteenistusest naasmist teenistusega või läeb noorelt "kindralipinsile"(-nagu pallud enne teda on teinud).
Kui ta jätkab teenistusega, on ka kohe 2 x varianti - ta kas teeb seda kaitseväe raames või läeb üle kamina alluvusse(-oma musta ülikonna // valge triiksärgi ja muidu diplomaatse taustaga sobib ta kaminale eriti hästi).
Kui kommodoor soovib jätkata kaitseväes, läeb asi juba huvitavaks:
-- juhatajad-PSÜd on nüid mõneks ajaks paigas
-- juhataja asetäitja on meil ka maismaapõhine poiss
-- brigaadi peale suur strateeg selgelt ei lähe
-- et kas vahetab MÕTSa välla "kaitseväeakadeemia" peal
-- või mõtlevad HEREM/PALM ühendstrateegile uue udupeene ametikoha välla - sedapuhku kahetärniadmirali oma :mrgreen:

Kas arvasin ära?
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 28 Dets, 2018 17:31, muudetud 1 kord kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5558
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kaadripoliitika osa eraldatud uueks teemas "Karjäärimudel Eesti Kaitseväes". Kui siit või mujalt teemadest veel ühte teist sinna võiks liigutada, paluks privas märku anda.

Jätaks selle teema rohkem selliseks informatiivseks, et kes kuhu, jne..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Sest kommodoori kogu "armaada" koosnebki vaid kolmest plastmasspaadist..
Ning kommodoori teadmised maismaapõhisest sõjast on paratamatult nii nagu nad on..
Ja varssi naaseb noorepoolne kommodoor Eestisse // tahab uut kõrget (ameti)kohta kaitseväes..
Niiet ei ole "alahinnatud" - juba ülemise piiri peal on..
Kommodooride teemal. Meie põhivaenlase (sealne süsteem on ka praegu nõuka aegne) klassifikatsiooni järgi on miinitraalija/jahtija III järgu sõjalaev, mille komandöri ametikoht on ka 3. järgu kapten (vastab maaväe majorile). Kaatrite ehk IV järgu sõjalaevu juhivad kaptenleitnandid (vastab maaväe kaptenile).
Selliste laevade üksuse (divisjoni) ülema ametikoht on tavaliselt 2. järgu kapten (nagu koloneleitnant) ja asetäitjad kaldabaaside jne on 3. järgu kaptenid.

Ühesõnaga vana teema - kui Eesti maaväes on aukraadid enamvähem parlanksis kohtade ja vägede suurusega, siis MeV-s ja ÕV-s on need tavapäraselt kaks astet üle normaalse. Õhuvägi koosneb meil kahest põhiasjast - üks radaritega tegelev kompanii ekvivalent ja üks lennuvälja teeninduspataljon. Lendav koosseis ise eraldi üksust välja ei kannagi (OK, lüli võiks olla - lüli juhivad leitnandid). Esimene neist oleks kapteni või majori ametikoht ja teine kolonelleitnandi (venes olid sellisel kohal majorid). Ülem siis kolonel.

Seega MeV ülem võiks olla mereväekapten (see oleks venest 1 aste üles) ja ÕV ülem võiks olla kolonel. Siis oleks asi reaalsete üksustega parlanksis. See jutt siin "aga peab hablama suurt pilti" väga usutav ei tundu. Sõjas NATO-ga lähevad taolised komponendid kiirelt mõne liitlasüksuse OPCOM-i alla ja seal lihtsalt (nt Ämaris asuv fighter-wing) öeldakse, mida sul teha tuleb. Sõjategevust õhus ja merel juhivad vastavate operatiivkoondiste ülemad ja neil on oma planeerimisvõimed staabi näol olemas. Mingit iseseisvat sõda võib endale lubada ainult maavägi. MeV ja ÕV pole selleks lihtsalt võimelised, järelikult pole vajalikud ka kindrali-admiralipositsioonid?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas A4 »

Praktikas pole taasiseseisvunud Eestis Mereväe ülem kunagi kandnud kõrgemat auastet kui mereväekapten. Schvede sai kommodoori auastme alles siis, kui oli juba paar aastat peastaabi ülemana (ehk kindralmajori kohal) teeninud. Viimased Õhuväe kindralid olid need, kelle staaž oli alguse saanud Nõukogude armees teenides.

Aga see selleks. Küsin veelkord, et mis siis ikkagi PÄRISELT muutub paremaks, kui ka paberites fikseerida nende „pseudoväeliikide“ ülemate (või sealt võrsunud ja kuskil mujal struktuuriüksustes edasi teenivate) ohvitseride auastme laeks ’kolonel’ või ’mereväekapten’? Kas need väeliigid muuduvad siis sellest kuidagi võimekamateks või tõsiseltvõetavateks? Kas palgal olevate inimeste arv väheneb? Kas palgakulu väheneb? Kas kaob ära vajadus neil ametikohtadel teeninud inimestele ametikoht, mis vastaks eelmise ametikoha (mitte auastme!) tasemele?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Aga see selleks. Küsin veelkord, et mis siis ikkagi PÄRISELT muutub paremaks, kui ka paberites fikseerida nende „pseudoväeliikide“ ülemate (või sealt võrsunud ja kuskil mujal struktuuriüksustes edasi teenivate) ohvitseride auastme laeks ’kolonel’ või ’mereväekapten’? Kas need väeliigid muuduvad siis sellest kuidagi võimekamateks või tõsiseltvõetavateks? Kas palgal olevate inimeste arv väheneb? Kas palgakulu väheneb? Kas kaob ära vajadus neil ametikohtadel teeninud inimestele ametikoht, mis vastaks eelmise ametikoha (mitte auastme!) tasemele?


Tõsiseltvõetavusele mõjub kindlasti - eriti nishiväeliikide autoriteedile maaväes.
Tõsiseltvõetavad nominatsioonid annavad aimu armee tõsiseltvõetavusest. Ei muud.
Kõrgel olles on harva ettekujutus, kuidas asi kuskil rohu kõrgusel paistab. Rohu kõrguselt ütlen - ei paista selline asi kuigi tõsine.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19206
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas ruger »

Õnnesoovid KV veeblile ülemveebel Salistele, kellest sai järgmine SHAPE veebel(ehk siis kogu NATO Euroopa vägede ühendväejuhatuse veebel)!!!
Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), General Curtis M. Scaparrotti announced that Estonian Defence Forces (EDF) Command Sergeant Major Siim Saliste will become the 6th Allied Command Operations (ACO) Command Senior Enlisted Leader (CSEL) at Supreme Headquarters Allied Powers Europe, Belgium, on Jan. 11, 2019.
https://shape.nato.int/news-archive/201 ... r-selected
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Veiko Palm »

Väike täpsustus - nii nagu SHAPE ei ole vaid Euroopa vägede peakorter ja SACEUR vaid NATO Euroopa vägede ülemjuhataja (nimi on ajaloolisest paratamatusest), ei ole ka meie oma mees Saliste vaid Euroopa peakorteri veebel. Ülemveebel Saliste on kogu NATO peaveebel. Enam kõrgemale pole veeblil võimalik tõusta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eesti mehe tähelend on muidugi uhke, aga mulle tundub (vist ekslikult) see asi tiba lohutusauhinnana, mis anti Terrase kõrge koha asemel :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Überpolkovnik
Liige
Postitusi: 54
Liitunud: 25 Mär, 2007 14:40
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Überpolkovnik »

Veiko Palm kirjutas:Ülemveebel Saliste on kogu NATO peaveebel. Enam kõrgemale pole veeblil võimalik tõusta.
Kas mitte ei eksi, VVP? Uudises on selgelt kirjas, et ülemveebel määrati ACO kõrgeimaks allohvitseriks, juhiks.

Organisatsioon NATO omab jätkuvalt kahte strateegilist väejuhatust:
- ACO (ops väejuhatus, mis sõda peab, üle maailma)
- ACT (transformatsiooniväejuhatus, mis piilub tulevikku ja tegeleb väljaõppe jm korraldusküsimustega)

Ka ACT-l on oma veebel: https://www.act.nato.int/command-senior-enlisted-leader. Kas eestlane on toiduahelas ülimuslikum kui viidatud ungarlane?

Lisaks omab NATO oma tipphierarhias sõjalise suuna kõrval ka samavõrdset/väärset tsiviilsuunda. Ja NATO peakorter käib justnimelt tsiviilsuuna alla, NATO peadirektoriks tsivilist.
Käin käed taskus ringi ja targutan.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Veiko Palm »

Kõik on õige - loomulikult on ACT-l oma veebel, kuid mina räägin siin asja "praktilisest" poolest. (NB! Ei ole mul edasise jutu mõte öelda, et ACT veebel on nagu "vähem" NATO peaveebel). Esiteks ACT on siiski ACO väike vend. Teiseks, tuletan meelde, et NATO (operatsiooniline) poole jaguneb laias laastus NCS (NATO Command Structure) ja NFS (NATO Force Structure), kus NCS kuulub peale SHAPE rida muid staape. Ja NFS on ka suur - sinna kuulub muu hulgas nt ARRC, MNC-NE jne. Lisaks on ACO "ülevaataja" ka riiklike sõjavägede üle. Sellest tuli ka mu ütlus, et ACO veebel on kogu NATO veebel.

Aga see on minu poolt üleüldse ebavajalik teemaarendus - vahet ei ole, kas natuke siia või sinna, ülikõva tunnustus nii Salistele, kui ka meie väele üldiselt.

PS. Mingit seost ükskõik, milliste eelmiste valimistega pole ja "lohutusauhinna" juttu ei tasu üleüldse arvesse võtta.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaadrimuudatused

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

BTW - märkasin, et KLis on "juhtmalevate" juurde uuest aastast miskid müstilised "ringkonnaveeblid" tekkind :roll:

Teab keegi kaitseliitlane ka "asja iva" lahti seletada :P
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist