Läti ja Leedu kaitsejõud

Vasta
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

See on ju konkreetselt puhas vale. Esiteks, Eestil ei ole "jätkuvalt vaid 2 x brigaadi" ja sa tead seda väga hästi.
Jahh - ma tean väga hästi, et Eestil ongi vaid 2 x brigaadistaapi..
Teiseks, Leedul ei ole täna veel kolme brigaadi. Teine ja kolmas brigaad aktiveeriti vastavalt 2016 ja 2017 ning nende komponente pannakse alles vaikselt kokku.
Täpselt sama(-vaid aastaarv vist tsipa nihkes) kehtib ka meie 2.brigaadi kohta..
Läti puhul ei maksa sellest ühest brigaadist rääkidagi, sest veel viimase ajani sisaldas see vaevu kahte jalaväepataljoni. Brigaad on see asi ainult nime poolest.
Läti "see üks" brigaad on samahästi brigaad kui meie mõlemad reservbrigaadid..
Miks sa Kaitseliitu sisse ei loe?
Stalin luges diviisides, tänapäeval loetakse brigaadides. Ma ei kirjutanud eespool ilmaasjata, et Läti maakaitse on struktureeritud üldarusaadavalt brigaadidesse(pataljonidesse - meie kaitseliidust tean ma vaid nelja ebamäärase "juhtmaleva" nelja ebamäärast "lahingupataljoni"..

Ülejäänu kahe eelmise posti tundepuhangust oli lingvistiline belletristika - pole midagi erialast kommenteerida/vastata :dont_know:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Chupacabra »

Stalin luges diviisides, tänapäeval loetakse brigaadides ja kolonelihärra loeb staapides.

See lingvistiline belletristika juhtis tähelepanu argumentide ebakonstantsusele ja faktivigadele.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

..näita mõni arutelu jaoks oluline FAKTIviga minu viimastes postides...

Väike vahemärkus sulle ka: brigaad algab(ki) treenitud brigaadistaabist - suvaliste pataljonide "koosolemine"(-paremat sõna ma ei leia) ilma brigaadistaabita ei moodusta kunagi brigaadiekvivalentset kooslust. Ja selliste lolllihtsate (põhi)tõdede eitamine muudab iga järgneva texti lihtsalt emotsionaal-eklektiliseks sõnademulinaks // lingvistiliseks belletristikaks....
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas nimetu »

Täpselt sama(-vaid aastaarv vist tsipa nihkes) kehtib ka meie 2.brigaadi kohta..
Aktiveeriti 2014 ja reaalselt on olemas Kupi jalaväepataljon, tagalapataljon, (reserv)jalaväepataljon(id), (reserv)suurtükipataljon, pioneeripataljon ja tõenäoliselt ka need väiksemad toetusüksused. ÕT pataljon ning teine (reserv)suurtükipataljon on vist veel loomisel. Muus osas on juba liha luudel.

Samal ajal Leedu esikbrigaadis "Raudhunt" muudeti alles möödunud aasta detsembris tagalakompanii tagalapataljoniks, et tervet brigaadi teenindada. Õigemini selle muutmine brigaadi teenindavaks üksuseks hakkas alles pihta. "Raudhundi" suurtükipataljoni haubitsad pole veel kohal ja seda üksust alles koostatakse. Samal ajal jätkati 2. brigaadi jalaväepataljonide mehitamist, millest viimane loodi alles juunis. Nii, et sa eksid väga raudselt siinkohal.
Läti "see üks" brigaad on samahästi brigaad kui meie mõlemad reservbrigaadid..
Ei ole.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

nimetu kirjutas:
Läti "see üks" brigaad on samahästi brigaad kui meie mõlemad reservbrigaadid..
Ei ole.
See hakkab juba lasteaeda meenutama - poisikesed ärplevad, kelle issil on kõige kiirem auto..

Selle vahega, et mina ei üritagi tõestada, kelle brigaad(id) on kõige "brigaadim(ad)" - ma lihtsalt loendan neid :|
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas A4 »

Borja kirjutas:Viitsimata seda A4 viimast postitust läbigi lugeda(-raisatud aeg) katsun nüüd olla hästi kontsentreeritud:
-- EST/LVA/LIT sõjalised arengud(-ehkki tsipa erinevad) liiguvad paraleelkurssidel ja on ülimalt võrreldavad
-- mõnes asjas on üks tsipa ees, mõnes teine ja mõnes kolmas - kõnelda kellegi mingist "kõrgemast kultuurkihist" on lollus kuubis
-- see, et Eestis(-erinevalt teistest) säilis ajateenistus, oli rohkem õnneasi(-või soome mõju) - aga mitte kellegi/millegi lõpmata tarkuse ilming
-- Leedu on ajutisest ajateenistuse-teemalisest meeltesegadusest õnnelikult välja tulnud ning Läti kompenseerib ajateenistusel baseeruva reservarmee puudumist oma kaitseliidu analoogi mõõdetava // sõjaväelaslikult lihtsa brigaadidesse/pataljonidesse struktureerimisega
-- kuna Eesti ja Leedu "mudelid" on hetkel peaaegu identsed, siis võrrelda siin polegi midagi.. küsimuse, kumb "mudel" on edukam, kas Eesti või Läti oma saab vastata vaid pikema aja kulgedes
-- lisaks on tänase seisuga Leedu ja Läti mitmetes olulistes sõjalistes hangetes Eestile juba "ära teinud"(-lapake foorumit)
-- Leedu arvestab täna sõja korral 3 x brigaadiga + brigaadiekvivalentne kohalik kaitseliit ja Läti arvestab 1 x brigaadiga + 3 x maakaitse brigaadi.. samas kui Eestil on jätkuvalt vaid 2 x brigaadi
-- Läti ja Leedu mereväed tunduvad mulle oluliselt adekvaatsemad ja sõjaliselt võimekamad, kui Eesti 3 x "niššipaati"
-- aitab kahh..

Peab ikka paduloll inimene olema, et selle kõige juures kirjutada // kiidelda miski väljamõeldud eesti "kõrgema" militaarse "kultuurikihiga" :mrgreen:
Eelnevad kaasfoorumlased on juba põhilise ära öelnud, mida sellise sügaval sõjalisel ekspertiisil tugineva tiraadi kohta arvata. Mõned minu eduraportöörlikud märkused siiski veel lisaks:

- Üldse ei vaidlegi vastu, et suures pildis on kolm väga tänaseks vähemalt paberi peal üsna võrreldavad, ning kui neile anda aastaid ja raha, siis jõuavad ka reaalselt samale tasemele, kus meie juba oleme. Aga muus osas - nagu ütleb üks vanasõna, siis paber teatavasti kannatab kõike. Reaalselt maksab aga see, kui kaua üksused ja struktuurid reaalselt on eksisteerinud, kas ja kuidas nad reaalselt on mehitatud, ja mis põhiline, kas nad omavad ka varustustabelis ettenähtud relvastust, varustust ja varusid vaid paberi peal või reaalselt.
- Selles mõttes on keeruline võrrelda lõunanaabrite just äsja moodustatud brigaade vs meie kahte brigaadi, millest esimene oli praktiliselt valmis 2015 ja teine peaks lähima paari aasta jooksul SIIL-ile täies koosseisus välja tulema. Kui vaadata, kui madalad olid lõunanaabrite kaitsekulud pikki aastaid (ja teades, et siis kulus mõlemal riigil personalikuludeks u 80% kogu eelarvest), siis julgen suht suure veendumusega väita, et läheb veel väga pikki aastaid, kuni nad oma struktuurid reaalselt relvastatud-varustatud saavad.
- Kui võrrelda meie mõlema brigaadi struktuuri ja koosseisu (kolm jalaväepataljoni, neli lahingutoetus- või lahinguteenindustoetuspataljoni, kolm üksikkompaniid) lõunanaabrite omadega, siis puht paberi peal tundub meie oma kõige võimekam ja „rikkam“.
- Mis neid vabatahtlikke maakaitsestruktuure puudutab, siis me võime ju ka paberi peal oma neli (reaalselt eksisteerivat ja enamvähem valmis) maakaitsepataljoni koondada üheks täiendavaks brigaadiks ja nikerdada sinna nt KLPS-i baasil ka brigaadistaabi otsa. Aga see ei tähenda, et reaalselt olekski kolm brigaadi. Sama kehtib ka nende lõunanaabrite „brigaadiekvivalentsete“ või „brigaadideks koondatute“ territoriaalakaitsebrigaadidega.
- Kui jutt on sellest, et brigaadistaapi ei saa moodustada tühja koha peale ning kulub aastaid enne mingisuguse võime saavutamiseks, siis isegi meie 2. brigaadi staap ei tekkinud 2014 tühja koha peale, vaid moodustati selleks aastaks juba 5 aastat eksisteerinud Lõuna KRK staabi baasilt (mis vähemalt paberil oligi brigaadiekvivalentne).
- Kuidas Läti u 10 000 liikmega Zemessardzega (sealt arvuta sarnaselt Kaitseliiduga veel maha surnud hinged, liiga vanad, noored, haiged jms) mehitab ära neli brigaadi, jääb mulle pisut arusaamatuks. Äkki on see ka mingi „tulevikku suunatud“ asi?
- Sellest, et Läti ja Leedu on meile mõnede hangetega „ära teinud“. Kui Läti ostis endale kahe pataljoni „mehhaniseerimiseks“ 50 aastat vanu ülikergeid luuresoomukeid, oli meil kahe pataljoni jagu PASI-sid juba ammu olemas. Kui Läti ostis endale tühja koha peale suhteliselt vanad liikursuurtükid, oli meil kahe või kolme pataljoni jagu (tõsi, järelveetavat) suurtükiväge juba ammu olemas. Kes siin ikka kellele ära tegi? Kui Leedu ostis endale pataljoni jagu iseliikuvat suurtükiväge ja NASAMS-i, siis jõudu neile – aga mina oleksin ennem oma äsjaloodud uued brigaadid relvastuse ja tehnikaga ära komplekteerinud. Sama kehtib ka ülikallite ja tehasuute Boxerite kohta.
- Merevägedest – Läti ja Leedu merevägede niššiks on sarnaselt Eestile miinitõrje. Selleks on neil mõlemal umbes sama palju ja sama (vähe)võimekaid „miinikünasid“. Erinevalt Eestist on mõlema riigi merevägedes veel patrull- ja päästelaevade üksus. Meil on riigina sama asi kah olemas, ainult Siseministeeriumi koosseisus ja eelarves. Ühesõnaga – aluste arv ja võimekused on tegelikult enamvähem võrdsed selle vahega, et neil on ka kogu eelarve kaitsekulude sees, st toimub teiste väeliikide arvelt. Arvestades lõunanaabrite pikaajalist alarahastust, siis sügavalt kahtlen, kas kõik nende alused on võimelised korraga reaalselt merele minema (meil on võimelised).
- Ajateenistuse säilimisest – ei eita Soome positiivset mõju. Ei eita, et ühe lühikese perioodi vältel oli nii poliitikuid kui ka ametnikke (äkki isegi mõni kaitseväelane?), kes arutlesid ajateenistuse kaotamise üle. Aga need ei omanud ülekaalu, diskussioon kestis reaalselt vaid paar aastat ja kokkuvõttes ajateenistus säilis ja tugevnes. Erinevalt Lätist, kus see kadus jäädavalt ja Leedust, kes tegi selles asjas kahel korral 180-kraadi pöördeid. See vast ikka kah on mingi märk laiemast julgeolekukultuurist ja -suhtumisest.

Loo moraal: ei ole väga mõtet võrrelda paberile joonistatud asju, või raskelt mõõdetavat „kultuuri“ või „kultuuritust“. Reaalse sõjalise võime loomisel maksab eelkõige see, kui palju või vähe raha, mis aja jooksul ja kui stabiilselt (või ebastabiilselt) on selleks panustatud, sest ilma rahata tehnikat ei osta ja ülal ei pea ning väljaõpet läbi ei vii. Selles osas pole meil eriti midagi häbeneda, ja seda tunnistavad üldiselt ka lätlased ja leedulased ise ka.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas nimetu »

See hakkab juba lasteaeda meenutama - poisikesed ärplevad, kelle issil on kõige kiirem auto..
Ise alustasid ärplemist. Kui midagi tarka öelda pole, siis pole vaja ka postitada.

Näiteks:
Jahh - ma tean väga hästi, et Eestil ongi vaid 2 x brigaadistaapi..
Et kui sobib, siis on lätlastel kokku lausa neli brigaadi ja kui ei sobi, siis eestil on "vaid 2 brigaadistaapi". :roll: Ma ei tea kas sa ise ka usud seda jama mis sa kirjutad.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

nimetu kirjutas:
Jahh - ma tean väga hästi, et Eestil ongi vaid 2 x brigaadistaapi..
Et kui sobib, siis on lätlastel kokku lausa neli brigaadi ja kui ei sobi, siis eestil on "vaid 2 brigaadistaapi". :roll: Ma ei tea kas sa ise ka usud seda jama mis sa kirjutad.
kass sõi selle lause ära

-- lätlastel ongi 5 x brigaadi, neist üks miinustega profibrigaad juba väga ammu pluss zemezsardze mituteist pataljoni on ka päris kaua juba nelja maakaitsebrigaadi koondatud - mis tähendab, et ka need maakaitsebrigaadide staabid on samuti vähemalt mõned aastad juba brigaadistaabiks olemist harjutanud

-- ja Eestil ongi vaid 2 x brigaadi/brigaadistaapi pluss miskid ebamäärased nelja "juhtmaleva" üle Eesti laialipaiknevad 4 x lahingupataljoni - mis mitte kuidagi mitte miskit brigaadi ei moodusta

selle ka

kurrrnäu
Viimati muutis Tundmatu sõdur nr. 4, 17 Jaan, 2019 21:28, muudetud 1 kord kokku.
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Chupacabra »

Kui ma ei eksi, siis algne küsimus oli "millise Balti riigi armee on tänasel hetkel võitlusvõimeliseim"?

Kas tõesti on selle mõõtmiseks objektiivseim vahend brigaadistaapide arv?
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas mart2 »

Borja kirjutas:
-- lätlastel ongi 4 x brigaadi, neist üks miinustega profibrigaad juba väga ammu pluss zemezsardze mituteist pataljoni on ka päris kaua juba kolme maakaitsebrigaadi koondatud - mis tähendab, et ka need maakaitsebrigaadide staabid on samuti vähemalt mõned aastad juba brigaadistaabiks olemist harjutanud...
Teeme matemaatikat -
Ülesanne on aidata regulaarüksuseid (?) oma 4 brigaadiga -14 jalaväepataljoni, 3 lahingutoetus pataljoni, 3 logistikapataljoni, 1 pioneeripataljon, 1 MHRK pataljon, 1 tudengipataljon, 1 eriüksus ja peoga muud mudru (staabid, veteranide organisatsioon, orkester, küber ja PsyOps üksus).
Eri andmetel 8,000 kuni 10,000 inimest.
Eriala pataljonid on teadmata suurus, kuid siiski ainuüksi pataljonide nimede kandvate üksuste kohta tuleb max ~400 inimest ilma teisi struktuure arvestamata. Kui võtta aluseks 8,000 siis isegi sadakond vähem.

Sellised brigaadid/pataljonid on muidugi kõvemad kui meie omad? :dont_know:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Longbowman
Liige
Postitusi: 250
Liitunud: 30 Mär, 2018 16:00
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Longbowman »

Tänud A4 tummise teksti eest.
Nukid.
"Maksumüüri" taga olevate artiklite üle kurtjatele - teile on loodud ajaleht "Pealinn", ajakiri "Vahitorn" ja Päästearmee supiköök. Ajalehed maksid raha ka nsvl ajal.
strateegiline sõdur
Liige
Postitusi: 454
Liitunud: 17 Nov, 2016 11:33
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

Googeldame Läti olukorda.

Teenistuses olevaid kaitseväelasi Lätis
2011 – 4800
2012 – 4700
2013 - 4600
2014 - 4600
2015 - 4800
2016 - 5200
2017 - 5500
2018 – 6300
PS. 2017 ja 2018 on prognoos.

Läti kaitseliidus 8280 liiget, neist 37% vanuses 26 – 35 aastat, 2018 värvatud 803 inimest.
Lisaks on Lätil umbes 7800 reservisti.

Liidame 6300+8280+7800=22380

Sellest maksimaalsest võimalikust arvust hakkame nüüd lahutama, mõistaks palju jääb viie brigaadi jaoks rahvast. Võtame maha järgmised kategooriad:
- mittekasutatavad reservistid, kiire googeldamine näitab olulist probleemi
- kaitseliidu liikmed, kes on „surnud hinged“ (loobunud; liiga noored; liiga vanad; on nimekirjas, kuid pole muudel põhjustel
kasutatavad nt politseinikud vms)
- mereväelased
- õhuväelased
- erioperatsioonid
- toetuseväejuhatus (Support command)
- treening ja doktriinide osa (koolid)
- staabipataljon
- sõjaväepolitsei
- Peastaap
- välisteenistus
- kaitseliidu enda staap (?), küberüksus ja PSYOPS

Teen kiire järeldus, et viie brigaadi jaoks on kasutada maksimaalselt 6000 – 7000 inimest ja Lätil arenguruumi on veel kõvasti, mida nad ka teevad. Põhjalikuma hindamise jaoks tuleks vaadata kategooriate ja piirkondade kaupa.

Tehtud lõppjäreldus ei pretendeeri täpsele tõele, eksimise määr võib olla 10-20% ja vist pigem allapoole. Kellel huvi, täiendage ja parandage.

Kasutatud allikad:
NATO kodulehekülg, Läti kaitseväe ja kaitseliidu lätikeelsed kodulehed, Läti suuremad päevalehed.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Longbowman kirjutas:Tänud A4 tummise teksti eest.
Nukid.
..mes "nukid" need on :?: kassma ka saan :roll: :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas nimetu »

Sellest maksimaalsest võimalikust arvust hakkame nüüd lahutama, mõistaks palju jääb viie brigaadi jaoks rahvast.
See pole isegi vajalik. Zemessardze enda veebilehel on umbkaudsed andmed olemas. Iga brigaad sisaldab ~2000 inimest (mõnes rohkem, mõnes vähem), kellest omakorda 100-200 on professionaalid. Iga pataljon sisaldab ~400 inimest. Jällegi, mõnes on rohkem, mõnes vähem. Kõige suuremas pataljonis on inimesi 600 ringis ning väikseimas vaevu üle 100. Toetusüksuste suurused varieeruvad samuti üsna palju. Kui arvestada, et ühes jalaväejaos on üheksa meest, rühmas minimaalselt 39, ühes jalaväekompaniis ~120 ja kolmes ~360, siis selle keskeltläbi 400 inimesega väga palju toetusüksusi ei ole võimalik teha. Järelikult peavad osad jalaväeüksused alamõõdus olema. Üldiselt kiputakse vist selliseid lahjasid (tugevate toetusüksusteta) kooslusi rügementideks pidama. Ega lätlaste "soomusbrigaad" parem pole. Üks soomusjalaväepataljon on täielikult mehitatud ja teine oli veel mõned aastad tagasi poolik. Kaudtuletoetust polnud siiamaani ollagi. Mina ei tea, kuidas selline asi brigaadiks klassifitseerub, kuid ju siis lätlased teavad paremini.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Läti ja Leedu kaitsejõud (Poola ka)

Postitus Postitas nimetu »

Muudel teemadel.
Läti 200 miljoniline soomukite hange ei õnnestunud esialgu. Järelvalveamet lükkas hankes esinenud puuduste tõttu tulemuse tagasi. Kolme kuu jooksul tuleb neil need puudused eemaldada ja uus hindamine teha. Samas ma ei kahtle, et soomlased ka siis võidavad.
https://www.err.ee/899748/lati-plaan-so ... agasiloogi
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist