Eesti majandus eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2909
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Sho »

Avatar kirjutas:Seega pigem antakse valik, et saad oma makstud raha kätte. Riik saab oma makstud raha ja see aastate jooksul nö kaotatud raha, mis muidu oleks laekunud 1.sambase, see läheb mahakandmisele, kui hind 2.sambast loobumise eest. Ei taha - siis võid jätkata oma 2.sambaga. Aga sa saad valida. No selline küüniline prognoos. Eks paistab.
Pigem ikka nii, et riik saab oma protsendi tagasi ning tagastab selle ka sinu 1.sambasse. Ehk siis riik ei võida ega kaota midagi.
Sinu kanda jäävad 2.samba kulud.

Veel populaarsem oleks aga lasta pensionifondide haldajatel katta ka negatiivne vahe fondide tootlikkuse ja ülalpidamise vahel. Sest see on nende töö praak.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Avatar »

Sho kirjutas:Pigem ikka nii...
Jah, nii oleks õiglane. Aga ma ei usu, et selline õiglus leiab kandepinda. Ma oleks äärmiselt positiivselt üllatunud, kui nii läheks.
Lisaks, kuna paljud juba niigi siin eri tuleviku riskistsenaariumidele vihjavad, siis ilmselt on kiusatus see valikuvõimaluse andmine tegelikult suunatud valikuks teha. Ja selleks sobib see minu versioon väga hästi. Valik on? - On. Inimesed suudavad arvutada ja massid ei jookse 2 sambast minema? - Jah. Nagu see hundid söönud ja lammastel iive positiivne...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

toomas tyrk kirjutas:Nüüd uuesti neile see vabatahtlikuks tehes on lihtsalt oht, et see osa neist, kes loobub II sambas osalemisest, jääb pensionipõlves suhtelise vaesuse asemel lihtsalt vaesusse. Sissetulek ei võimalda äraelamist.

Ühtegi rohtu selle vastu Isamaa reform kahjuks ei paku. Ainult loosungeid, kuidas igaüks võiks olla oma raha peremees.
Nii võib veel pikalt jätkata:
* ühtegi rohtu alkoholismi vastu ei ole - ainult loosungid, et ärge jooge nii palju;
* ühtegi rohtu leetrite vastu ei ole - ainult loosungid, et vaktsineerige ennast;
* ühtegi rohtu kopsuvähi vastu ei ole - ainult loosungid, et ärge suitsetage;
* jne.

Samas on meil rohud näiteks:
* liiklusõnnetuste vastu - kiirusepiirangud, turvavööde kasutamise kohustus, kainelt juhtimise kohustus, kontroll ja karistused rikkumiste eest;
* paugutamiste vastu - relvaseaduses sätestatu, kontroll ja karistused rikkumiste eest;
* liiga loll olemise vastu - koolis käimise kohustus, kontroll ja karistused rikkumiste eest;
* jne.

Kohustuslik kogumispension on probleemi lahendus täpselt sama palju või vähe kui viimati nimetatud. Küsimus on, et kus ja kui palju võib või peab riik sekkuma, et kodanikku kaitsta võimaluse eest ennast kahjustada. Võib näiteks küsida, et miks peaks pensioni kogumine olema kohustuslik, aga raskete nakkushaiguste vastu vaktsineerimine mitte.

Kõik see on loomulikult maailmavaate ja väärtushinnangute asi ning õiget lahendust kui sellist ei eksisteeri. Küll aga ei meeldi mulle, kui oma maailmavaadet hakatakse propageerima demagoogia abil, nagu siin hiljuti juhtus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Avatar kirjutas:No oletame et 20€. Kas sa siis saad olla kindel, et sa tegelikult selle 20€ ka saad 1 päeva säästlikult söödud? Ma kahtlen.
See ei puutu enam ju panka, vaid inflatsiooni. Inflatsiooni reguleerib riik, mitte pank.

Otsus kasutada mingi riigi raha lähtub usaldusest selle riigi vastu. Otsus panna see raha panka lähtub usaldusest panga vastu. Need on kaks ise asja.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Postitusi: 2909
Liitunud: 26 Jaan, 2009 18:45
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Sho »

Kriku kirjutas:See ei puutu enam ju panka, vaid inflatsiooni. Inflatsiooni reguleerib riik, mitte pank.
Aga vaatame siis, mis on 1. ja 2. samba vahe inflatsiooni võtmes.

2. sammas põhineb inimese sissemaksetel ja on nii suur nagu ta on. Ehk siis kui sammas lubab pensioniväljamakseid teha 1 ühik kuus, siis täpselt niipalju makstaksegi, ei vähem ega rohkem.

1. sammas omab aga riigi määratud baasosa ja seda võib riik indekseerimise teel muuta. Reeglina muudetakse seda inflatsiooni toimel aina suuremaks.

Mistõttu 1.sammas jookseb inflatsiooniga kaasa ja 2.sammas marginaliseerub.
Ergo.. teine sammas on pensionärile a priori kahjulik.
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Martin Peeter »

toomas tyrk kirjutas: 2. samba loomine oli tingitud ikka vajadusest hoida pension sellisel tasemel, et pensionäril oleks võimalik sellest ära elada. Sotsiaalmaksu maksjate arv võrreldes pensionisaajate arvuga väheneb pidevalt. Kui pensionite maksmisesse lisaraha ei kaasata, siis tulemuseks on see, et tulevikus ei taga saadav pension normaalset äraelamist.

Kohustuslikuks tehti see just neile põlvkondadele, kellede jaoks see demograafiline kell hakkab kohale jõudma.

Nüüd uuesti neile see vabatahtlikuks tehes on lihtsalt oht, et see osa neist, kes loobub II sambas osalemisest, jääb pensionipõlves suhtelise vaesuse asemel lihtsalt vaesusse. Sissetulek ei võimalda äraelamist.

Ühtegi rohtu selle vastu Isamaa reform kahjuks ei paku. Ainult loosungeid, kuidas igaüks võiks olla oma raha peremees. Aga vaatame mis juhtub 10-15 aasta pärast.

Kui näiteks 15-20 aasta pärast on olemas üsna suur ja agressiivne grupp venekeelseid pensionäre, kes lihtsalt ei tule toime nüüd mõnel lähiaastal tehtud rumala otsuse tõttu. Sest tegelikult nad ei saanudki aru, mis muud valikud on peale "raha kohe kätte" valikule. Keda me siis süüdistame? Putinit?
Austet admin jätab tähelepanuta riski, et selle samba mõju tuleviku pensionile saab olema marginaalne. Ja see ei ole mingi januste väheharitud inimeste hoiatus. Me oleme selle üle vaielnud. Juba praegu võib öelda, et meie 10 aasta tagustel maksetel on tuleviku pensionile väga väike mõju. Praegustel maksetel on suurem mõju, aga võib minna veel palju halvemini.
Dona nobis pacem!
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Avatar »

Kriku kirjutas:See ei puutu enam ju panka, vaid inflatsiooni. Inflatsiooni reguleerib riik, mitte pank.Otsus kasutada mingi riigi raha lähtub usaldusest selle riigi vastu. Otsus panna see raha panka lähtub usaldusest panga vastu. Need on kaks ise asja
No inflatsioone reguleerivad minu meelest keskpangad, mis ei ole siiski sama mis Riik. Kuigi ma nüüd enam väga ei saagi aru, kuidas me siis punkti jõudsime.
Sa pead mulle lahti seletama, mida sa mõtlesid selle lausega: "I sammas on muidugi üldse fiktsioon, sinna ei koguta midagi. Riik maksab täna kogutavast sotsiaalmaksust tänastele pensionäridele põhimõtteliselt nii palju kui saab." Mina sain aru, et sinu meelest 1.sambasse ei koguta ja 2. sambasse või pangaarvele kogutakse, ning seega erineb 1.sambasse investeerimine oma olemuselt 2.sambasse või panka investeerimisest. Minu meelest jällegi ei ole siin sisulist erinevust. Ühel juhul ma investeerin litsalt instrumenti "EV toimiv ja kestlik sotsiaalpoliitika". Teisel juhul ma investeerin instrumenti " Globaalne toimiv majandus ja finantsturud + targalt juhitud pank". Jah - neil on erinevusi, aga sama moodi nagu sa võid deklareerida, et 1.sammas on fiktsioon, võib ju deklareerida et ka raha sinu investeerimiskontol on fiktsioon. Sinu panka pandud € läheb panga kaudu majandusse ja tagasi sinu kontole "tekib" see alles siis, kui sa seda ise kasutada tahad. Sinu sotsiaalmaks läheb riigi praeguste sotsiaalfunktsioonide käimashoidmiseks ja tagasi sa saad selle alles siis, kui sa ise neid sotsiaalfunktsioone vajad. Kui riigil tekib probleeme sotsiaalfunktsioonide täitmisega, siis ta muudab reegleid nii, et ei peaks toetama/maksma (või nii palju maksma vms). Kui pangal tekib probleeme raha välja maksmisega, siis sama moodi käivitab pank peenikeses kirjas sinu poolt aktsepteeritud reegleid ja kas maksab sulle mingi osa, või hiljem, või üldse mitte midagi. Ja mõlemal juhul sa ju tegelikult ei tea, vaid usaldad, loodad ja eeldad. Pank puhul on sul muidugi jah paremad võimalused kontrollida oma raha.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Riigil ei ole õiguslikult siduvat kohustust mulle mingi kindel osa sellest rahast, millega ma olen sotsiaalmaksuna I sammast finantseerinud, mulle mingil kindlal ajal välja maksta. Pangal on. Ma tõesti ei tea, kuidas ma peaksin seda veel selgemalt sõnastama :dont_know:
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Avatar »

Aaa….näed nüüd ma sain aru, mida sa silmas pidasid. :lol: Nojah, see on selline sotsialistlik ühiskatel tõesti. Lihtsalt küsin - kas sa eelistad täies mahus vabatahtliku pinsikindlustust?
Viimati muutis Avatar, 22 Mär, 2019 16:55, muudetud 1 kord kokku.
Andrus1973
Liige
Postitusi: 193
Liitunud: 13 Nov, 2017 15:02
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Andrus1973 »

Mina sellesse sambavärki eriti ei usu, sest mul on juba vastav kogumise kogemus olemas. Nimelt minu vanaisa avas kunagi mulle mingi arve või kindlustuse, kuhu maksis oma kolhoosnikupalgast iga kuu mingi kindla summa. Ja nii 18 aastat järjest. Nimelt 18 aastaseks saades pidin selle raha kätte saama. Saingi ja see suur 18 aastat kogutud varandus oli väärt umbes täpselt sama palju, kui 1 paar teksapükse. Rublade koguseid ma ei mäleta aga et teksad ostetud sai see on hästi meeles. Ja ma ei usu, et praeguste eurubladega midagi teisiti oleks.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust!
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas toomas tyrk »

Martin Peeter kirjutas:
Austet admin jätab tähelepanuta riski, et selle samba mõju tuleviku pensionile saab olema marginaalne. Ja see ei ole mingi januste väheharitud inimeste hoiatus. Me oleme selle üle vaielnud. Juba praegu võib öelda, et meie 10 aasta tagustel maksetel on tuleviku pensionile väga väike mõju. Praegustel maksetel on suurem mõju, aga võib minna veel palju halvemini.
Austet Martin Peeter jätab tähelepanuta riski, et nende maksete puudumisel saab see sissetulek olema alla inimese esmavajaduste piiri.

Jah, minu 10 aastat tagasi tehtud maksete osa tulevases pensionis saab olema palju väiksem kui järgmise 10 aasta jooksul tehtud maksete puhul. Ja mul tuleb ilmselt 10 aastat veel maksta, ja nende maksete osatähtsus saab olema veel suurem.

Samas - kui ma jääksin pensionile juba homme, siis on mulle neist viimase kümne aasta maksetest oluline ja konkreetne pensionilisa olemas.

Ja selles eelnevas vaidluses jäi sinu peamiseks argumendiks ikka see, et "jesli zavtra voina". Selle vastu pensionikindlustus tõesti ei aita...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

toomas tyrk kirjutas:
Martin Peeter kirjutas:
Austet admin jätab tähelepanuta riski, et selle samba mõju tuleviku pensionile saab olema marginaalne. Ja see ei ole mingi januste väheharitud inimeste hoiatus. Me oleme selle üle vaielnud. Juba praegu võib öelda, et meie 10 aasta tagustel maksetel on tuleviku pensionile väga väike mõju. Praegustel maksetel on suurem mõju, aga võib minna veel palju halvemini.
Austet Martin Peeter jätab tähelepanuta riski, et nende maksete puudumisel saab see sissetulek olema alla inimese esmavajaduste piiri.
Ei ole seegi nii väga selge. Üle 30% keskmisest netopalgast korduvalt viidatud prognoosi järgi: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 14#p575914
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

Avatar kirjutas:Lihtsalt küsin - kas sa eelistad täies mahus vabatahtliku pinsikindlustust?
Jah.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Walter2 »

Kui reaalne on üldse et 30-40 aasta pärast on alles see riik kes võiks/suudaks meile pensioni maksta? Olles küsinud seda kõigilt kes kaubanduskeskustes erinevaid värvilisi pensionifonde pakuvad ei osata sellele mõistlikku vastust anda. Äkki siit tuleb?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5559
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kriku kirjutas:Ei ole seegi nii väga selge. Üle 30% keskmisest netopalgast korduvalt viidatud prognoosi järgi: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 14#p575914
Keskmine brutokuupalk 2018 aasta eest oli 1310 eurot.

1/3 sellest on 436,66 (edasi 6 perioodis) eurot.

Keskmine vanaduspension 2018 aastal oli 440,7 eurot, ehk 33,6% keskmisest brutokuupalgast.

Netopalgast arvestamisel saab muidugi ilusamad protsendid, aga inimesed ei saa seda raha kätte. Ära tuleb elada ikka kätte saadud rahast. Juba praegu on pension ca 1/3 brutokuupalgast. Tulevikus on näha vaid kahanemistrendi.

Brutopalga alammäär kerkib 1. jaanuarist 2019 seniselt 500 eurolt 540 eurole kuus.

Aastal 2018 oli elatusmiinimumi summa 207,23 eurot. Aasta 2019 kohta ei oska veel ennustada.

Ära elamine elatusmiinimumi eest on ilmselt kunst. Kui üldse võimalik. Mina arvestaks, et see brutokuupalga alammäär inimese kohta on enam-vähem äraelamist võimaldav. Isegi praegune pension seda ei taga. Trend on aga ainult allapoole.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Marvin ja 12 külalist