Eesti majandus eile, täna ja homme.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Suletud
ants431
Liige
Postitusi: 729
Liitunud: 30 Jaan, 2007 21:54
Kontakt:

Re: Eesti poliitelu eile, täna ja homme.

Postitus Postitas ants431 »

AndresTy kirjutas:
Andrus1973 kirjutas: ................................
Ja ma ei usu, et praeguste eurubladega midagi teisiti oleks.
..............
danike paljaksvarastamisel on legendaarsed. Riigilaenu obligatsioonid, 1961 aasta rahareform, 100 rublaste kupüüride kehtetuks kuulutamine jms. Takkatipuks veel ka läbi peldiku kokkukukkumise tekkinud inimeste vaesumine. Praegusel eurorublal on ikka võrreldes vene lepalehtedega mingi tegelik seljatagune olemas.

Pensionisambasse kogutud raha inflatsiooni peaks idee järgi katma investeerimisfondide kasumid.
1961 aasta reform oli as. Ilmselt erand.
1947 aasta reform oli tüüpiline vargus. Maainimesed
ei saanudki enne lõppu teada, et reform oli ja
vana raha on kehtetu.
Kasutaja avatar
Cosmos
Liige
Postitusi: 107
Liitunud: 08 Veebr, 2014 18:06
Asukoht: Tõrva
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Cosmos »

Võib oma pensionisamba koguda kinnisvarasse. Sel vaid üks suur puudus - ei saa kaasa võtta. Natu võib ju olla,kus ise elada ja v-b välja rentida.
Vaid üks investeering ei ole kaotanud oma likviidsust Hamurabi aegadest alates, on üle elanud sõjad, revolutsioonid, riigikorrad ja ammugi pangad. Oskuslikul kasutamisel ei saa teda näperdada ükski riik ega ametnik. Võimalik kasutada erinevates kogustes....
Ja jutt ei ole rublast, margast ega ammugi eurost.
chac
Liige
Postitusi: 475
Liitunud: 19 Mär, 2014 12:31
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas chac »

Andrus1973 kirjutas:Olgu sel Eurol seljatagune või jalgealune vahet pole. Fakt on see et 2011 aastal purki või panka kogutud Euro eest sa täna ei saa seda, mis 9 aastat tagasi. Mis reaalne väärtus sellest kogust tegelikult vastu vaatab 40 või 50 aasta pärast, kui inimene oma töömehe tee lõpetab ja kogutud loorbritele puhkama tahab heita? Tekspüksid või midagi rohkemat? Julgeb keegi ennustada?
Tark on varusid koguda küll aga mingit reaalset väärtust omavat kraami, mitte raha, kui numbrit kontol või kuhja padjapüüris.
Iga majandusõpik soovitab paremaid kogumise vahendeid kui sularaha padjapüüris :)
Aga võrdluseks -
2011 aasta 100€ on eurodes täna ikka 100€,
2011 aasta 100€ rublades on tänaseks ~56€,
2011 aasta 100€ US dollarites on tänaseks ~85€
Andrus1973
Liige
Postitusi: 193
Liitunud: 13 Nov, 2017 15:02
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Andrus1973 »

chac kirjutas:Iga majandusõpik soovitab paremaid kogumise vahendeid kui sularaha padjapüüris :)
Aga võrdluseks -
2011 aasta 100€ on eurodes täna ikka 100€,
2011 aasta 100€ rublades on tänaseks ~56€,
2011 aasta 100€ US dollarites on tänaseks ~85€
Aga paku mida sa 2011 selle 100€ osta said! Mida täna saad? Ja mida saad siis, kui kunagi pensionile lähed?
Rubla nimi oli rubla nii 61. Kui ka 92. aastal. 61. aastal purki pistetud rubla võisid 91. aastal välja võtta. See kehtis! Aga osta ei õnnestunud selle eest mitte midagi.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust!
vanahalb
Liige
Postitusi: 2620
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas vanahalb »

akf Cosmos peab vist kulda silmas? Nojah - tingimusel, et ära ei varastata.

Rahakogumine muutus mõttetuks pärast kullastandardist loobumist ja minumeelest pole tänapäeval mitte ühtegi valuutat, mida varuda tasuks. Inflatsioon sööb ära. Võib-olla olen ma Eesti pensionifondide põhimõttest valesti aru saanud aga:

- I sammas ja sots.maks millest seda finantseeritakse pole seotud konkreetse isikuga. Tööinimene maksab mingi % oma palgast ühiskassasse ja sellest makstakse pensioni tänastele pensionäridele. Põhimõtteliselt võib ka nii teha, et midagi ei maksa riigile vaid pean ise oma vana ema üleval. Mõned vanurid (lastetud jms) jääksid siis üldse ilma elatiseta. Sellepärast on välja mõrdud solidaarne süsteem, et kõigile midagi jaguks. See töötaks vägagi hästi kui iga pensionäri kohta tuleks 3-4 tööinimest kuid reaalsus on pigem vastupidine ja aina hullemaks läheb.

- II sammas tehti isikupõhiseks ja teoorias peaks andma oma raha fondihaldurile kes seda siis keerutab ning kasvatab ja vastavalt sellele saab niisugusest säästuhoiusest hiljem pensionilisa. Praktikas on Eesti fondihaldurite oskused ikka kehvapoolsed ja mõni ärksam kodanik teeniks ise majandades paremini. Kui teha II sammas vabatahtlikuks siis ilmselt need ärksamad sealt oma raha välja võtakski ja mingist kriitilisest massist allpool kaos II möte üldse ära. Sinna ei jääkski märkimisväärset raha ja kogu teenistus läheks fondihalduri palkadeks.

II sambaga on juba probleeme olnud ja seda 2008 a majanduskriisi aegu. Kuskil 2004 seda sammast vist propageerima hakati ning reformarid rebisid särki rinnal lõhki, et mis iganes juhtub, pensionisammast me ei puutu. Seepärast liitusid ka paljud need, kellele see tegelikult vabatahtlik oli (mina samuti). Piisas aga 2008 a pinnavirvendusest (maailmamastaabis võttes, sest sugugi kõik riigid ei elanud seda nii valuliselt läbii kui Eesti ja kasvõi Poolas oli hoopis majanduskasv) kui Reformierakond maksed II sambasse peatas. Ma mäletan, et olin nii 2010 suht tige kui pangas hakati III sammast soovitama ja soovitasin omalt poolt need reklaamibukletid läbi paberihundi lasta ja peldikupaberiks töödelda. Nooremapoolne teller rääkis, et on mingi partei noortekogu liige, nad tahavad ikka elu Eestis paremaks muuta ja kas asi on siis tõesti nii hull. Oli küll, sest kogu kindlustus ja pangandus põhinevad usaldusel ja kus on garantii, et mingisugused jürgenid jälle oma sõnu sööma ei hakka.

Mul lahenes nende sammaste probleem pooljuhuslikult, sest töötasin nii Eestis kui Soomes, palka sain samaaegselt Eesti ja Soome ettevõtetest ja sotsmaksu maksti vastavalt saadud palgale nii Eestisse kui Soome. Ükskord küsisin Eesti maksuametilt, et mismoodi nende sotsmaksudega täpselt peaks toimima ja sealt imestati, et jopp-eduardo - niimoodi korraga kahe riigi sotsiaalkindlustussüsteemis olla ei tohi. Eurodirektiivide järgi tuleb valida üks riik ja maksta ainult sinna. Ma ütlesin, et ahah, ma olen siis tagasiulatuvalt alates eelmise aasta juulist Soome sotsiaalsüsteemis ja tegin Eestile taotluse ekslikult makstud sotsiaalmaks ettevõttele tagastada. Makstigi tagasi.
Pidavat täiesti tavaline olema, et "üks sotsiaalkindlustus" reegli vastu eksitakse, Eesti-Soome puhul kasvõi arstid, kes töötavad mõlemas riigis. Üks sotsiaalkindlustus tähendab ka seda, et on vaid üks haigekassakaart, mis kehtib terves EL-s jms.

Ma soovitaks ühe variandina kaaluda ka oma sotsmaksu mõnda pikemate pensionitraditsioonidega riiki paigutamist. EL ei ole ainult hunnik vigasid vaid ta aluspõhimõtete hulka kuulub tööjõu vaba liikumine ja koos sellega liiguvad pensionistaazid ja muu hea-parem. Riigi valitsejate ülesanne omakorda on meelitada tööjõud ning maksud oma riiki ja Soome on sellega suht normaalselt hakkama saanud. Eesti seevastu tegi Ansipi ja Rõivase ajal hulgaliselt jämedaid vigu ja nende silumiseks läheb vist küll terve inimpõlv. Eelkõige ei arvestatud EL liikmeks saades, et tekibki ühtne ruum kus nii kaubad,teenused kui tööjõud hakkavad vabalt liikuma ja sellist müts näpus tööandja ukse taga seismist nagu Eestis 1990-2000 enam ei ole.
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Martin Peeter »

Kullaga pani hiljuti Putin suure ämbri, kui Elvirat ei kuulanud ja reserve kullaks pööraks. Ja siis 2015 hind langes...
https://www.bloomberg.com/quote/GC1:COM
Kõigub kuramus ja pole sellist head trendi olnud nagu aktsiatel.

Ei ole nii, et kas kuld või kinnisvara või aktsiad on alati õige valik. Kogu aeg peab mõtlema.
Eriti ei meeldi mulle selle teise samba juures see, et sa saad midagi otsustada 3-l päeval aastas. Praegu näiteks on aktsiaturu risk nii kõrge, et tuleks liikuda võlakirjadesse. Aga me saame alles 31. märtsil avalduse esitada ja siis 2. maiks vahetatakse fond. Tempo magnifico!
Vahepeal võime olla juba lossi sisse võtnud ja vahetus mõttetu.
Dona nobis pacem!
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas 2korda2 »

Andrus1973 kirjutas:Aga paku mida sa 2011 selle 100€ osta said! Mida täna saad? Ja mida saad siis, kui kunagi pensionile lähed?
Ma olen sellest siin juba N korda rääkinud - II ja III sambas ei koguta eurosid! Osakuid kogutakse. Sõltuvalt tehtud valikust võivad need osakud tähendada osalusi erinevates varades. Just samal põhjusel on praeguse pensionisüsteemi ja "aga vanaisa kogus" võrdlemine lihtsalt nonsens.

Kriku, praegune "pension ületab 30% keskmisest palgast" pole eriti relevantne EV rahvastikupüramiidi korral. Avutused ütlevad, et aastaks 2050 moodustab kogu elu keskmist palka saanu I samba pension vaid pisut üle 20% keskmisest palgast. Seda juhul, kui oluliselt süsteemi ei muudeta. Kõige lihtsam muudatus - tõstame pensioniiga (70+ peale).

Martin Peeter,
sa oled aktsiaturu kõrget riski siin juba päris pikalt mananud. Ometi on suurelt aktsiaturgudel olevate indeksfondide tootlused (nende tekkimisest saati) olnud parimad, mida meil siin pakutakse.
Pange nüüd kõrvale kui paljud inimesed on õigeaegselt oma varad sinna ümber tõstnud? Ometi on pensionifondidele koguaeg süüks pandud kahte asja:
1. liiga kõrged tasud (indeksfondil garanteeritult madalamad)
2. liiga madal tootlus (indeksfond tagab suhteliselt lähedase tulemuse turukeskmisele)
Minu järeldus: keskmine inimene on investeerimisküsimustes rumal ja turuajatamisega tõenäoliselt põrub.
chac
Liige
Postitusi: 475
Liitunud: 19 Mär, 2014 12:31
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas chac »

Andrus1973 kirjutas:
chac kirjutas:Iga majandusõpik soovitab paremaid kogumise vahendeid kui sularaha padjapüüris :)
Aga võrdluseks -
2011 aasta 100€ on eurodes täna ikka 100€,
2011 aasta 100€ rublades on tänaseks ~56€,
2011 aasta 100€ US dollarites on tänaseks ~85€
Aga paku mida sa 2011 selle 100€ osta said! Mida täna saad? Ja mida saad siis, kui kunagi pensionile lähed?
Rubla nimi oli rubla nii 61. Kui ka 92. aastal. 61. aastal purki pistetud rubla võisid 91. aastal välja võtta. See kehtis! Aga osta ei õnnestunud selle eest mitte midagi.
No aga kulla mees, räägi siis asjast - selle nimi on inflatsioon mis raha väärtust sööb.
Eurol iseenesest pole häda midagi, ta on maailmas üks paremini väärtust säilitavaid rahaühikuid. Või tead Sa midagi oluliselt paremat? :)

Kui Sa aga tahad midagi mis inflatsioonile paremini vastu saaks, siis muidugi peaks vaatama teisi varaklasse kui (sula)raha - aktsiaid, võlakirju, kinnisvara, kunsti jne.
Ja võrdled nende hindu ikka eurodes ju, mitte mingites suvalistes tugrikutes, eks? ;)
Martin Peeter
Liige
Postitusi: 4513
Liitunud: 18 Juul, 2014 20:49

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Martin Peeter »

2korda2 kirjutas: Martin Peeter,
sa oled aktsiaturu kõrget riski siin juba päris pikalt mananud. Ometi on suurelt aktsiaturgudel olevate indeksfondide tootlused (nende tekkimisest saati) olnud parimad, mida meil siin pakutakse.
Pange nüüd kõrvale kui paljud inimesed on õigeaegselt oma varad sinna ümber tõstnud? Ometi on pensionifondidele koguaeg süüks pandud kahte asja:
1. liiga kõrged tasud (indeksfondil garanteeritult madalamad)
2. liiga madal tootlus (indeksfond tagab suhteliselt lähedase tulemuse turukeskmisele)
Minu järeldus: keskmine inimene on investeerimisküsimustes rumal ja turuajatamisega tõenäoliselt põrub.
Ma proovingi seletada, et ei ole olemas lollikindlat investeerimisvõimalust. Indeksfond on samasugune investeerimisobjekt nagu kõik teisedki: kuld, vääriskivid, kinnisvara, kunst, ettevõtlus jne. Kui tuleb mõõn, siis see langeb - indeksfond kusjuures nii palju kui turg keskmiselt, muud fondid võivad hea juhtimise korral vähem langeda. Vaadates, kui kaua on olnud juba tõus ja missugused on riskid, ei pea olema oraakel, et öelda, et varsti langeb ja korralikult. On see aasta või kahe või kolme pärast - ei tea, aga pigem varem.

Siinsete Reformierakonna valijate mure tädi Maali pärast on kuidagi ääretult ebasiiras. On teil siis vaja praegu oma 100 euri tulumaksu endale kiskuda, selle asemel, et näiteks tänaste pensionäride pensione tõsta, nagu lubab Ratas? Kui mure kellegi pensioni pärast on nii suur, siis tuleks valida Ratast ja sotse.

Kui te tahate, uskuge oma sambausku edasi ja jätkake sissemakseid! Keegi teilt seda võimalust ära ei võta. Ärge tirige teisi ka oma totrust kaasa tegema!

Nüüd on siis üllitanud hulk sama ilmavaatega monetarismiusku majandusanalüütikuid mingi avaliku kirja. Samas sellest, et on erinevaid koolkondi, annab märku pisiasi, et allakirjutanute hulgas ei ole ühtegi Tallinna Tehnikaülikooli (ja ma olen sama meelt dr Sciga ja kutsun alma materit nii) majandusteaduskonna õppejõudu. Mõni tugevalt esindatud asutus (nagu Praxis n) on kiitnud Reformierakonna kõiki poliitikaid läbi aegade.


https://www.err.ee/923266/majandustegel ... on-vajalik

Kui ikka hüsteeria, siis olgu täielik!
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

2korda2 kirjutas:Kriku, praegune "pension ületab 30% keskmisest palgast" pole eriti relevantne EV rahvastikupüramiidi korral. Avutused ütlevad, et aastaks 2050 moodustab kogu elu keskmist palka saanu I samba pension vaid pisut üle 20% keskmisest palgast.
Ei näita, viidet on mitu korda postitatud. Kordan: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 14#p575914
Andrus1973
Liige
Postitusi: 193
Liitunud: 13 Nov, 2017 15:02
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Andrus1973 »

2korda2 kirjutas: Ma olen sellest siin juba N korda rääkinud - II ja III sambas ei koguta eurosid! Osakuid kogutakse. Sõltuvalt tehtud valikust võivad need osakud tähendada osalusi erinevates varades. Just samal põhjusel on praeguse pensionisüsteemi ja "aga vanaisa kogus" võrdlemine lihtsalt nonsens.
Mina tahan öelda vaid seda, et ajalugu näitab, et need riiklikud kampaaniad millegi kogumiseks lõpevad tavaliselt suhteliselt tühjade pihkudega keskmisele kodanikule. Vahet ei ole mida kogutakse, raha, osakuid või konserve. Viimane neist kõlaks isegi äkki realistlikult. :lol: Kui suudad ise midagi paremat välja mõelda oma tuleviku kindlustamiseks siis tee seda. Sammastesse mitte uskumine muidugi ei tähenda seda, et üldse midagi koguma ei peaks. Kuigi ka see on üks võimalik valik.
Ja sa saad sealt sambast kunagi mingit väärtust, mida me täna võime vabalt tähistada X iga. Kui sa selle X i kunagi kas kõhutäieks või toasoojaks tahad vahetada siis on sellest üsna vähe abi... Mina arvan nii... Lõpptulemust see ei muuda. Olgu põhjuseks inflatsioon, majanduslangus või hiired..
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust!
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas 2korda2 »

Kriku kirjutas:
2korda2 kirjutas:Kriku, praegune "pension ületab 30% keskmisest palgast" pole eriti relevantne EV rahvastikupüramiidi korral. Avutused ütlevad, et aastaks 2050 moodustab kogu elu keskmist palka saanu I samba pension vaid pisut üle 20% keskmisest palgast.
Ei näita, viidet on mitu korda postitatud. Kordan: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 14#p575914
Kriku, ma ei tea selle prognoosi metoodikat aga loogika ei luba selle tulemustega nõustuda.
Statistikaameti andmetel oli 2018 keskmine palk 1310EUR. Palgakalkulaatorist neto: 1098EUR.
Statistikaameti andmetel oli 2018 keskmine vanaduspension 440EUR.
Seega moodustas 2018 keskmine vanaduspension keskmisest netopalgast ~40%. Seda väga kõrge tööhõive juures (ehk sotsmaksu maksjaid on suhteliselt palju).
Sinu viitel oleva järgi aga peaks:
1. 2030 olema see suhe 39%. Ebatõenäoline, sest dünaamika 2015 43% -> 2018 40% on hoopis kiiremat liikumist näidanud (veelkord - kasvava hõive juures!).
2. 2050 olema see suhe 37%. Seda olukorras, kus kõik prognoosid viitavad väga üheselt töötaja vs pensionär suhte halvenemisele olulisel määral. Seega on selline suhe tulevikus võimalik üksnes suurte muudatuste läbi pensioni väljamaksete (pensioniea tõstmine oluliselt) ja/või maksukogumise poolelt (kõrgemad tööjõumaksud või uued maksud mis kompenseeriksid pensionikassa puudujääki). Seda viimast üritatakse jälle erakordse pensionitõusuga teha. Sisuliselt tõstetakse taas muid makse pensionikassa puudujäägi katteks. Puudujäägid aga aina süvenevad.
Lihtsalt ei tule välja.

Andrus1973,
mina olen enda jaoks "parema" juba välja mõelnud. Paraku see ongi probleem - inimesed kes II sammast vajavad, seda ei tee. Praegu müüb Seeder ideed poolikult - lubab "oma raha kätte anda" aga ei räägi sõnagi sellest, mis saab 20-30 aasta pärast. Erinevad uuringud näitavad üheselt - II sammast vajavad inimesed ei kogu piisavalt varusid muretuks (või isegi enam-vähem) pensionipõlveks.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36435
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kriku »

2korda2 kirjutas:
Kriku kirjutas:
2korda2 kirjutas:Kriku, praegune "pension ületab 30% keskmisest palgast" pole eriti relevantne EV rahvastikupüramiidi korral. Avutused ütlevad, et aastaks 2050 moodustab kogu elu keskmist palka saanu I samba pension vaid pisut üle 20% keskmisest palgast.
Ei näita, viidet on mitu korda postitatud. Kordan: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 14#p575914
Kriku, ma ei tea selle prognoosi metoodikat aga loogika ei luba selle tulemustega nõustuda.
Statistikaameti andmetel oli 2018 keskmine palk 1310EUR. Palgakalkulaatorist neto: 1098EUR.
Sellest on ülal juba juttu - 2018. aasta netopalga arvestuse puhul tuleks sisse arvestada maksureformi mõju. Prognoos tehti enne maksureformi tollase maksukeskkonna järgi.

Kui sa edaspidi ütled "arvutused ütlevad", siis postita palun ka viide arvutustele, mis ütlevad. "Loogika ei luba nõustuda" ei ole piisav.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas Kapten Trumm »

See Isamaa propageeritav "teine sammas vabatahtlikuks" on üsna libe jää.
Nimelt mis saab siis tulevikus, kui arvult kaalukas osa inimesi seda võimalust kasutab?
Jääb ainult I sammas ehk riigieelarvest tulev pension, mis saab olema niru.
On siis palju väga vaeseid pensionisaajaid (keskmine inimene suudab iga lisatulu kulutada ja jääb ülegi) ja poliitikutel tekib kihk võtta marksistlikult ära neilt, kellelt on midagi võtta (jõukamad ja need, kes korralikult kogusid-säästsid-investeerisid).

See on meie kultuuritaseme juures märkimisväärne risk. Tavainimene elab igal pool palgapäevast palgapäevani ja saades sellest II sambast natuke säästu, kulub see ka kohe ära.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Eesti majandus eile, täna ja homme.

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:See Isamaa propageeritav "teine sammas vabatahtlikuks" on üsna libe jää.
Nimelt mis saab siis tulevikus, kui arvult kaalukas osa inimesi seda võimalust kasutab?
Jääb ainult I sammas ehk riigieelarvest tulev pension, mis saab olema niru.
On siis palju väga vaeseid pensionisaajaid (keskmine inimene suudab iga lisatulu kulutada ja jääb ülegi) ja poliitikutel tekib kihk võtta marksistlikult ära neilt, kellelt on midagi võtta (jõukamad ja need, kes korralikult kogusid-säästsid-investeerisid).

See on meie kultuuritaseme juures märkimisväärne risk. Tavainimene elab igal pool palgapäevast palgapäevani ja saades sellest II sambast natuke säästu, kulub see ka kohe ära.
See on ju ka praegu näha - kuna pensionäride arv on suur, siis moodustavad nad suure valijaskonna ning praktiliselt on iga valmiskampaania osa mingsugune muu majandusega mitte seotud pensionide tõstmise lubadus, isegi KOV valimiste. Lastetoetusi suurendavaid lubadusi leiab palju harvemini.
Kui nüüd Seedri plaan ellu viiakse siis keskpikas perspektiivis on meil hunnik pensionäre, kes ei saa oma elamisega hakkama ja siis hakatakse varsti keskpikas perspektiivis lihtsalt eelarvest nende pensione suurendama, mis lõpuks mõjub eelarvele laastavalt.
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist