Uued käsirelvad EKV-le

Vasta
oliver
Liige
Postitusi: 2100
Liitunud: 01 Dets, 2004 17:53
Asukoht: Saarel
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas oliver »

On ju punatäppe mis ennast välja lülitavad kui teatud aeg ei ole liikumist olnud, see peaks enneaegse tühjenemise välistama?
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Postitusi: 1762
Liitunud: 07 Sept, 2010 6:51
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas TTA »

oliver kirjutas:On ju punatäppe mis ennast välja lülitavad kui teatud aeg ei ole liikumist olnud, see peaks enneaegse tühjenemise välistama?

Lisaks on ka praegu selliseid punatäppe mis ühe patareiga pool aastat vastu peavad.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas kaur3 »

Kui keegi on siin teemas sõna võtnud veidrate sihikukinnituste osas, siis mõelge veel kord seda Brasiilia politsei AR-i vaadates :)

https://www.thefirearmblog.com/blog/201 ... er-xm15a2/
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Lisaks on ka praegu selliseid punatäppe mis ühe patareiga pool aastat vastu peavad.
Piisava raharulli eest on kõiksugu kenasid asju võimalik osta.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
KiloKilo
Liige
Postitusi: 33
Liitunud: 13 Mai, 2017 13:17
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas KiloKilo »

Kapten Trumm kirjutas:Piisava raharulli eest on kõiksugu kenasid asju võimalik osta.
Punatäpid kestavadki ju ühe patareiga väga kaua, ilma, et tegu mingite väga peenetega oleks. Kõige odavam Holosuni punatäpp, mida relvad.ee müüb, kestab väidetavalt ühe patareiga 50 000 tundi, mis on umbes 2 000 ööpäeva. Ütleme, et see tegelt nii ei ole ja heades tingimustes kestab tegelt poole vähem. Ja ütleme veel, et sellest teine pool on tuhmi täpiga. Ja veel, et Eestis on kogu aeg külm ja siin kestab see patarei veel poole vähem, kui soojal maal. Kui kõik need väited paika peavad, on meil head eredat punatäppi ikka 250 ööpäeva. Ja veelkord: tegu kõige odavama punatäpiga, mis ma kiirelt leidsin, kui airsofti omad välja arvata.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

"Battery life" pole päris see, mis patarei voolu anda suudab.
Aastas on tunde 8760, selle järgi peaks see punane siis põlema 5,7 aastat....?
Minu punatäpi letihind on ca 400 (4x suurenduse ja niitristiga, tsiviilse kasutusega) eurot ja seal on paari päeva põlemisega sama CR2032 patarei tühi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
alari
Liige
Postitusi: 1607
Liitunud: 06 Juul, 2005 15:48
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas alari »

Siis pole selle tootja pööranud tähelepanud LEDi energiatarbimisele. Tsiviilis pole see ka eriti teemaks.

Osad tootjad on arendanud väiksema ledi, mis tarbib vähem voolu ja teised lihtsalt varjavad kattega suurema LEDi valgusest ära. Kui hankisid suurema energiatarbega punatäpi, siis pole mõtet seda võrrelda kaua töötavate sihikutega. Need tõesti töötavad päris kaua - tean mõningaid inimesi, kes on kasutanud aimpointi sihikut 5+ aastat sama patareiga ja õppustel käivad päris palju.
Medusa
Liige
Postitusi: 860
Liitunud: 21 Jaan, 2005 10:04
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Medusa »

Nooh, see Comp M4S mis meil on, selle tehasespeks on 80000 h pidevat tööd. Ca 8 aastat. Enne sureb see patakas ise ära. Sõltub muidugi kasutatavast täpiheledusest. Kui põhja keerata, siis ikka tükkmaad vähem. Enamjaolt olen näinud kasutusmudelit, kus kord kord aastas patakat vahetatakse, sõltumata sellest, kui palju sihikut tegelikult kasutatakse. Jõuluks uus patakas sisse ja rohkem muretsema ei pea. Mul T1 peal kestab ka patakas aastaid, kui on meeles siis vahetangi jõulude paiku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kriku »

Relvatootja lubadus: automaadid ei vea teid alt
Oliver Kund, reporter
Kaitseväe ja PPA uute teenistusrelvade hanke võitja räägib esimest korda, kuidas ta vaatab Eestis puhkenud skandaalsele hankevaidlusele ja mis pikisilmi oodatud relvadest edasi saab.

Märtsi lõpp. USA relvatootja Lewis Machine & Tool Company (LMT) tegevjuhile Jim Jestelile on see mõne aasta vältel kuues kord Eestis käia. Äsja on tulnud teade, et pärast mitut ringi hangete vaidlustuskomisjonis andis Sig Sauer riigi otsuse LMT võidu pärast kohtusse. Algne ajakava relvade Eestisse toomiseks on üle poole aasta edasi lükkunud. Jestel suhtub asjasse rahulikult. Ta räägib, et umbes 150 töötajaga 40-aastane ettevõte kolib aprillis Jõgeva-suurusest Illinoisi väikelinnast Milanist viis kilomeetrit eemal asuvasse uude tehasesse naaberosariigis Iowas. Just seal peaks töösse minema Eesti 16 000 relva suurune tellimus, milleks osa detaile juba ettegi tehtud. Jestel annab intervjuu mööndusel, et verifitseerimistestidel toimunust ta kohtuvaidluse tõttu rääkida ei saa.

Debatt uute automaatide hanke üle on Eestis kestnud kuid. Kas selline vägikaikavedu on teie jaoks tavaline?

Üsna tavapärane. Igal pool maailmas võistleme hangete pärast sisuliselt samade inimestega. Vahel võidame meie, vahel võidavad nemad. Eestis algas hange umbes 13–14 osalejaga. Protsessi lõpuks on enamasti alles need kolm pakkujat, kes siingi. Näiteks Uus-Meremaa hankel oli seis mõni aasta tagasi samalaadne: Sig Saueri ja H&K kõrval võistlesid veel Colt ja Beretta.

Aga see, et teie võit kohtus vaidlustatakse?

Oleme seda ka mujal näinud. Eestis toimuv on teistega võrreldes pisut enam avalikkuse silme all. Paljud riigid ei ole oma hankeprotsessis nii avatud nagu Eesti ja mujal ei ole ajakirjandusel inimestele nii vaba juurdepääs. Nii et siinne vaidlus on tõenäoliselt rohkem kajastatud.

Olete jälginud, mida Eesti meedia väidetavatest verifitseerimistestidel tehtud vigadest kirjutab?

Olen sellest kuulnud, aga kuna ma eesti keelt ei loe, siis pole sellele tähelepanu pööranud. Meie partnerid Milremis on sellega tõenäoliselt rohkem tegelenud. Kogu protsess liigub läbi süsteemi ja see võtabki aega.

Eesti rahvas on näinud videot relva kukkumistestist teie tehases ja fotot selle käigus purunenud kabast. Öelge, kas neid tõlgendatakse valesti?

See on üks küsimustest, millele ma ei saa vastata, kuna see on vaidlusteema kohtus.

LMT automaatide pakkumine Eestile oli konkurentide pakkumistest 5 ja 22 miljonit eurot odavam. Kas te lihtsalt toodategi relvi odavamalt või oli see strateegiline käik?

Ma arvan, et meie jaoks oli see mitmes mõttes hea otsus – tegu on võrdlemisi soliidse hulga relvadega. Meile on oluline pelgalt asjaolu, et Eesti on NATO liikmesriik. Nii et kui aus olla, tegime seda nii strateegilistel kui ka ärilistel kaalutlustel.

Viimati tootsite Suurbritanniale mõni tuhat automaati ja Uus-Meremaale 10 000. Kas Eesti kaitseväe 16 000 relva on suurim hulk, mida olete ühele hankijale seni pakkunud?

Meie suurim klient on Ühendriikide valitsus, ent ühe hankija mõttes – jah, Eesti hange on seni suurim.

Palun võrrelge Eesti ostetavaid relvi Uus-Meremaa ja Suurbritannia omadega.

Platvorm on enam-vähem sama, samuti kaliiber. Peale vaadates ütleksite, et need on identsed automaadid. Erinevus on ehk ainult tööpõhimõttes: üks on pikakäigulise, teine lühikesekäigulise gaasikolviga. Aga muidu on need üsna sarnased.

Siiski, hind näib erinev. Uus-Meremaa maksis 10 000 relva eest 35 miljonit eurot. Eesti hind relva kohta paistab madalam…

See on arvatavasti natuke eksitav. Iga hankega kaasneb hulk lisasid. Summat relva kohta ei saa otseselt võrrelda, sest nad ostsid muid asju lisaks: tarvikud, treeningupakett. Igal hankijal on oma nõudmised väljaõppele, garantiitingimustele, optikale, summutitele. Vahel ostetakse üksnes paljas relv.

Kas LMT on maailma relvaturul alahinnatud?

Ma ei kasutaks seda sõna. Me oleme suhteliselt varju hoidev ettevõte. Kui vaadata USA relvaturgu, siis seal tegutsevad tootjad, kes teevad palju reklaami. See ei ole kunagi olnud meie fookus. Enamik meie kliente on eriüksuste liikmed üle maailma. Peale suurte riigihangete – nagu Uus-Meremaa ja Suurbritannia – ei avalda me enamasti, kellele oma relvi tarnime. On palju eriüksuslasi, kes ei taha, et neile üldse viidataks. Paljude klientidega sõlmime konfidentsiaalsuslepingu, mille kohaselt me ei avalda, kui palju relvi neile müüme, mida nad täpselt ostsid ja mis kaliibriga. Mingi riigi turule sisenemist alustamegi enamasti eriüksustest.

Eestis samamoodi?

Ei. Eesti on selles mõttes eripärane, et meil ei olnud enne hankel osalemist siin riigis oma toodet. Kuulsin mõni aasta tagasi, et siin võib tulla hange. Kohtusime eestlastega relvamessil ja nad kinnitasid, et see tuleb. Võtsime Milremiga ühendust ja küsisime, kas nad tahaksid olla meie esindaja. See oli 2017. aasta kevadel ja sellest ajast oleme tööd teinud.

Teie ettevõtte reklaamlause on «Failure is not an option» («Läbikukkumine ei ole variant»). Mida sellega mõtlete?

Enamik meie kliente on õiguskaitseasutused ja sõjaväed. Mõistame hästi, et meie tootest sõltuvad elud. Iga töötaja meie tehases teab, et vigu ei saa endale lubada. Me elame selle lipukirja järgi.

Mullu selgus, et osal Uus-Meremaa ostetud relvadel purunesid lööknõelad ja LMT vahetas need kõigil 9000 relval välja. Mis juhtus?

Ma ei taha liiga detailseks minna. Tegelikult purunes umbkaudu kümme lööknõela. See on väga väike arv. Saime aru, mis probleem on, ja et mitte alt minna, vahetasime kõik ära.

Te ei hakanud riskima. Kas võime oodata samasugust käitumist ka siis, kui Eesti relvadel juhtub probleeme esinema?

Absoluutselt. Ma ei saaks öösel magada teadmisega, et mõnel sõduril on praakrelv. Nii et võtan seda isiklikult.

Pärast meediakajastust on Eestis õhus küsimus, kas relva osad on ikka piisavalt kvaliteetsed. Kui Uus-Meremaal kasutab relvi elukutseline armee, siis Eestis peamiselt ajateenijad, kes pole oma hoolsuse poolest just tuntud. Mida te skeptikutele ütleksite?

Seda, et relvad massiliselt purunema hakkaksid, ei juhtu. Muretsejad võiksid ühendust võtta Suurbritannia armeega. Seal ollakse meie relvade kvaliteedi ja hooldustingimustega väga rahul. Meie relvi on kasutatud kõigis sõdades Afganistanis ja Iraagis. Need on praegu teenistuses Lõuna-Ameerikas, Aafrikas, Aasias, Lähis-Idas. Sealsed armeed on korduvkasutajad. Toodame 98 protsenti oma tootest oma tehases, mis on meie enda kvaliteedikontrolli all. Me ei osta allhanget ettevõtetelt, kes ei vasta meie kvaliteedikontrollile. Kui meie relvi peaks kunagi rahva kaitseks vaja minema, siis on sõduritel kasutada suurepärased automaadid.

Mis on LMT laiem eesmärk siin regioonis, kui peaksite kohtuvaidluse võitma?

Koos oma partneri Milrem LCMiga plaanime Eestisse investeerida ja siia oma kohaliku keskuse teha. Meil on kliente kõikjal Euroopas, aga asi on märksa efektiivsem, kui sul on kohalik ladu teatud tarvikutele. Kohaliku tegija kaudu saame pakkuda allhankeid, inventuuri ja hooldust siin regioonis. Me ei mõtle mitte ainult selle hanke piires, vaid vaatame tulevikku.
Kohtuotsus tuleb mai alguseks

Tallinna halduskohus peaks mai alguseks otsustama, kas on alust automaatide hankel teiseks jäänud Sig Saueri väidetel, et LMT automaatide verifitseerimisteste ei viidud läbi korrektselt.
21. märtsil halduskohtule esitatud kaebuses taotleb Sig Sauer Inc Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse (RKIK) ja riigihangete vaidlustuskomisjoni otsuste tühistamist, millega tunnistati Lewis Machine & Tool Company pakkumus edukaks.
Vaidlus hankel teiseks jäänud ettevõtte ja riigi vahel sai alguse juba mullu hilissügisel. Tänavu 21. jaanuaril avalikustas Postimees, kuidas läinud suvel Ameerika Ühendriikides toimunud kukkumistestil purunes eestlaste juuresolekul LMT automaadi kaba ja sai kahjustusi punatäppsihik, ent protokolli seda ei kantud. Olukord tekitas lahkhelisid kaasas olnud verifitseerimiskomisjoni ja kaitseväe ekspertide vahel.
Riigihangete vaidlustuskomisjon leidiski Sig Saueri esimese vaidlustuse puhul, et osa verifitseerimisdokumente tuleb RKIKil uuesti täita, ning tühistas LMT võitjaks kuulutamise.
Pärast LMT teistkordset võitjaks kuulutamist andis riigihangete vaidlustuskomisjon aga õiguse juba riigile. Nimelt leidsid kaks vaidlustuskomisjoni kokkuvõtteks, et kaba ja sihik said küll testi käigus kahjustada, kuid see ei mõjutanud relva struktuuri ega ka funktsionaalsust.
Hankes ei ole relva kabale ega punatäppsihikule esitatud vastupidavusnõudeid. Samuti oli testi eesmärk üksnes tuvastada, et ei toimuks iseeneslikku lasku relva kukkumisel, ja seda ei toimunud.
Sig Sauer taotleb halduskohtult nüüd, et riigihangete vaidlustuskomisjoni viimane otsus vääraks kuulutataks. Samuti soovib ettevõte, et kohus tegeleks sisuliselt ka ülejäänud 22 etteheitega, mis ettevõttel automaatide verifitseerimisprotsessile on. Selleks on Sig Saueril kavas kutsuda kohtusse ka tunnistajad.
Kohtuvaidluse kestel riik automaatide tellimisega LMT-lt edasi minna ei saa, sest halduskohus rahuldas Sig Saueri palve esialgseks õiguskaitseks kuni lõpliku kohtulahendi jõustumiseni.
«Kui hankemenetlus osutub õiguspäraseks ja kaebus jääb rahuldamata, siis ei kaota LMT võimalust sõlmida vastustajaga hankeleping. Lepingu sõlmimine võib vaid edasi lükkuda,» tõdes kohus.
RKIKi hangete osakonna juhataja Priit Soosaar ütles, et vaidlus avaldab mõju Eesti kaitsevõimele, kuna kaitseväel on seni kasutada vanad relvad.
«Me oleme juba üle poole aasta algselt planeeritud ajaga nihkes. Eelkõige saab kannatada kaitsevõime,» leidis Soosaar. Millal LMTga lepinguni jõutakse, ta prognoosida ei osanud. «Kõik sõltub kohtu otsusest. Kindlasti on ettevõte (LMT – toim) suuteline teatud koguses relvi tarnima juba sel aastal.»

Tehnilised näitajad

LMT automaat
Kaliiber: 5,56 mm
Padrun: 5,56 x 45 mm
Kuuli algkiirus: 850–925 m/s
Tehniline laskekiirus: 750–875 lasku minutis
Efektiivne laskekaugus: üle 500 m
Relva kaal: 3,4 kg
Relva üldpikkus: 784,2 mm
Salve maht: 30 padrunit

LMT täpsuspüss
Kaliiber: 7,62 mm
Padrun: 7,62 x 51 mm
Kuuli algkiirus: 790–860 m/s
Tehniline laskekiirus: 700–800 lasku minutis
Efektiivne laskekaugus: üle 800 m
Relva kaal: 4,3 kg
Relva pikkus: 870 mm
Salve maht: 20 padrunit
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

LMT automaat
Kaliiber: 5,56 mm
Padrun: 5,56 x 45 mm
Kuuli algkiirus: 850–925 m/s
Tehniline laskekiirus: 750–875 lasku minutis
Efektiivne laskekaugus: üle 500 m
Relva kaal: 3,4 kg
Relva üldpikkus: 784,2 mm
Salve maht: 30 padrunit

LMT täpsuspüss
Kaliiber: 7,62 mm
Padrun: 7,62 x 51 mm
Kuuli algkiirus: 790–860 m/s
Tehniline laskekiirus: 700–800 lasku minutis
Efektiivne laskekaugus: üle 800 m
Relva kaal: 4,3 kg
Relva pikkus: 870 mm
Salve maht: 20 padrunit
5,56 jalaväelase automaadi efektiivne laskekaugus ei ole mingi valemiga "üle 500 m" ja 7,62x51 automaadipõhise täpsuspüssi efektiivne laskekaugus ei ole ka kuidagi "üle 800 m".

Üksiku automaadi max efektiivne laskekaugus on ca 300 m ja jao koondtulega ca 500 meetrit (sealt edasi tabab juba 7,62 automaatide koondtuli) ja automaadipõhise täpsuspüssi efektiivseks laskekauguseks meil ei julge keegi pakkuda (üksik relv) üle 600 m.

Efektiivne laskekaugus on tõenäoline võime tabada relva tüüpset sihtmärki, mitte segi ajada sihikulise laskekaugusega. Sihikuline on tavaliselt suurem (kuulipildujatel kuni 1200 m), see on mõeldud nt häiriva tule andmiseks, mitte kellegi tabamiseks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
sang
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 14 Juul, 2015 14:06
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas sang »

5,56 jalaväelase automaadi efektiivne laskekaugus ei ole mingi valemiga "üle 500 m" ja 7,62x51 automaadipõhise täpsuspüssi efektiivne laskekaugus ei ole ka kuidagi "üle 800 m".
Kardan, et upume selles vaidluses efektiivse laskekauguse erinevatesse tõlgetesse ja tõlgendustesse.

Kuna teatavasti olen ma asjatundmatu profaan, siis vaatan endast targemate poole. Üks tüüp väidab, et "The .223 is effective from 400-600 meters. An AR-15 chambered in .308 has an effective range to about 800 meters;" (viide). Vaatasin ka mõlema moona Wiki lehte (https://en.m.wikipedia.org/wiki/5.56%C3%9745mm_NATO, https://en.m.wikipedia.org/wiki/7.62%C3%9751mm_NATO). Mõlemast võib leida sarnaseid väiteid.

Nii et küsimus ongi selles, et mida me efektiivseks peame. Viidatud artiklites on mu tõlgenduses efektiivsuse mõõduks võime mõjutada sihtmärki soovitud moel, seda piisava kindlusega neutraliseerides. Akf Trummi tõlgenduses on efektiivsuse mõõduks pigem võime sihitud lasuga piisava kindlusega sihtmärki tabada. Mõlemad on olulised efektiivsuse mõõted, aga mõlemal käsitlusel on tõlgendamisruumi, alates lasu keskkonnast kuni laskja võimeteni, relva omadused kah seal vahel.

Võttes selle mõttemulli kokku, siis LMT automaadiga võib tehniliselt tabada artiklis märgitud kaugusel olevat sihtmärki soovitud neutraliseeriva mõjuga. Hoopis teine jutt on see, kui tõenäoline on selline lask reaalsetes oludes, aga neid reaalseid olusid ei mõjuta mitte niivõrd relvatootja ja konkreetne relv (millest on see artikkel), vaid igasugused muud lisanduvad tingimused.
OnuHeino
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 19 Jaan, 2018 10:56
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas OnuHeino »

Kas tootja garanteerib ka relva lasketäpsuse? Ei ole seda kuskilt välja lugenud, mitu MOA-d need relvad tehniliselt lubavad. Täpsuspüsside mõistes natuke olulisem näitaja kui mingisugune umbmäärane efektiivne laskekaugus.

Tänud!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Nii et küsimus ongi selles, et mida me efektiivseks peame. Viidatud artiklites on mu tõlgenduses efektiivsuse mõõduks võime mõjutada sihtmärki soovitud moel, seda piisava kindlusega neutraliseerides. Akf Trummi tõlgenduses on efektiivsuse mõõduks pigem võime sihitud lasuga piisava kindlusega sihtmärki tabada. Mõlemad on olulised efektiivsuse mõõted, aga mõlemal käsitlusel on tõlgendamisruumi, alates lasu keskkonnast kuni laskja võimeteni, relva omadused kah seal vahel.
Antud LMT enesekiituslikus artiklis oli lihtsalt kasutatud vana head võtet ja joonistatud asju paremaks. Meil kaitseväes õpetatakse, et automaat Galil AR omab efektiivset laskekaugust üksiku relvana 300 m ja jao koondtulena 500 m. Mina suudan AG3ga rinnakujule saada pihta ka 500 m kauguselt. Selle vahega, et ma pole päris eile laskma õppinud, ma ei pea tulistama aja peale, mul on keskmisest parem nägemine ja silmamõõt, minu relval on 4x optika, bipod ja lähiajal ka põsetoega kaba. Kas ma selle järgi võiks eeldada, et kõik automaadid saavad pihta. Ei või. Lisaks ka tehnilised nüansid - G3 tüüpi relvad on "tänu" oma nõmedale sise-ehitusele erakordselt täpsed automaatide hulgas.

5,56-le suurematel kaugustel (300+) väga tabamistäpsust omistada ei tasu, näiteks tuulehoog või juhuslikult ette jääv põõsaraag kannab selle kuuli metsa niiet vähe pole. 7,62-l on see sooritus mõnevõrra parem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Uued käsirelvad EKV-le

Postitus Postitas Kapten Trumm »

OnuHeino kirjutas:Kas tootja garanteerib ka relva lasketäpsuse? Ei ole seda kuskilt välja lugenud, mitu MOA-d need relvad tehniliselt lubavad. Täpsuspüsside mõistes natuke olulisem näitaja kui mingisugune umbmäärane efektiivne laskekaugus.

Tänud!
No eks selle LMT püssi MOA ole umbes seal, kus on G3 ja Galil SN oma. Selle, mis gaasikolvi süsteem võtab kehvemaks, teevad parema vintrauaga tagasi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist