Riigipiiri häda ja valu

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Lemet »

https://topwar.ru/155285-jestonskie-nac ... gorod.html
[colorПограничный договор между Россией и Эстонией был ратифицирован в 2014 году, тем самым как бы снимая все территориальные споры между странами. Однако националисты из EKRE не признают подписание договора и заявляют о территориальных претензиях к России. Кстати позицию EKRE поддерживают и другие партии в эстонском парламенте.
Kuidas selle preambulas mainimisega nüüd meil oligi...et ei oma mingit tähtsust jne...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Puurija »

EKRE esimees Mart Helme: „Lugesin hommikul vist Nelli Teatajat, mis ei ole muidugi kõige autoriteetsem ajaleht, kus oli nupuke, kuidas Narva jõe ääres on piiriületus lihtsamast lihtsam. Viie minutiga võib teatud kohtades tulla üle piiri. Jah („mustalt“, ebaseaduslikult), ja kohalikud teavad seda väga hästi. Seal on mingid kohakesed, kust üle piiri käiakse ja tuuakse-viiakse "musta" kaupa... Ei ole korras. Härra (ERR-i poliitikatoimetaja Toomas) Sildam, natuke enne seda, kui minust sai [kevadel 2015] riigikogu eelmise koosseisu liige, käisin ma Setomaal ning ületasin Eesti ja Vene vahelise kontrolljoone kaks korda. Mitte Saatse saapas, vaid ühes teises kohas. Ei mingit probleemi, ei mingit patrulli. Kohalikud hoiatasid, et ole ettevaatlik, venelased võivad su kinni võtta, Eesti poolel nagunii mingit kontrolli pole. Seal neid kohti, kus üle piiri käia, on kümneid ja kümneid. Ja neid praktiliselt ei valvata. Piir on auklik. Täpselt nii. Ja rääkimata sellest, et me praktiliselt ei kontrolli liiklust, mis käib Rootsi ja Soomega. Me lihtsalt ei kontrolli, ei tea täpselt, kes sealt tuleb. a need autonumbrid ütlevad kohe ära, et selles autos on narkootikumid, selles illegaalsed relvad ja selles lihtsalt illegaalid? Ei ütle ju. Me tahame taastada võimekuse kontrollida seal (lõuna- ja põhjapiiril) sagedamini, efektiivsemalt ja viia sisse parem infovahetus meie partnerriikide Soome ja Rootsiga, aga miks mitte ka Interpoli ja kaugemate riikidega. Infovahetus on praegu puudulik. Ma ei kahtlegi selles (meie korrakaitseasutustel on väga hea koostöö Soome, Rootsi ja Läti kolleegidega), aga kindlasti on võimalik midagi paremini teha. Seda (Kui palju on nelja aasta pärast alkoholi aktsiis madalam tänasest?) ma ei oska praegu öelda, aga eesmärk on lõpetada piirikaubandus.“
https://www.err.ee/928529/ekre-esimees- ... rt-helmeks
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas nimetu »

Infovahetus on praegu puudulik.
Selles Helme ei eksi. See on olnud paras peavalu terves Euroopas juba pikemat aega ning vajaks tõsist lahendust. Muidugi üheks probleemiks sealhulgas on paratamatult "kultuurilised erinevused", mida ei ravi mingi väega.
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Lemet »

Tõsiseltvõetava ja efektiivse piirivalve ja -teenistuse olemasolu eeltingimuseks oleks üks ja üldine üle-euroopaline süsteem koos rahastusega, mitte praegune lapitekk...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Walter2 »

Lemet kirjutas:Tõsiseltvõetava ja efektiivse piirivalve ja -teenistuse olemasolu eeltingimuseks oleks üks ja üldine üle-euroopaline süsteem koos rahastusega, mitte praegune lapitekk...
Ega sa ometi EU piirivalvet silmas pidanud? Mingi värdmoodustis nimega Frontex ju tekitati?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kriku »

On kohti, kuhu piirivalvuri jalg alati ei ulata. Suve hinnangul on Saatse ja Värska (mõlemad kuuluvad Saatse kordoni alla) kordonites valvatavast 82 km piirijoonest ligi neljandik raskesti ligipääsetav soine ala.
Egert Belitšev, PPA integreeritud piirihalduse büroo juht:

Kui varasematel aastatel puhastati maismaapiir võsast, tähistati see piiripostide ja hoiatusmärkidega ning ehitati välja katselõigud, leidmaks piiritaristu jaoks paremaid lahendusi, siis praegu käib hange, leidmaks pakkujat, kes alustaks Võrumaal 23,5 km pikkuse piirilõigu väljaehitamist. Kui hange kulgeb ladusalt, ilm lubab ning ehitaja saab kohe töid alustada, võib ehitus maastikul alata juba selle aasta lõpus. Samal ajal läheme töödega järjepidevalt edasi ning kui piiriehitus saab jätkuva rahastuse, valmistame töö käigus ette järgmised ehitushanked.

Eesti ja Venemaa vaheline maismaapiir on 135,6 kilomeetrit pikk, kus tööde mahtu ei kirjelda üksnes kilomeetrid, vaid ka keeruline maastik. Osaliselt rajame maismaapiirile patrullteega raja, aga kohati on ka soisemaid alasid, kuhu projekt näeb ette pontoonteede rajamist, nii et kogu piirilõiku saaks PPA kasutuses olevate maastikusõidukitega läbida. Kogu piiritaristu ehitamine hõlmab patrulltee ja ligipääsuteede rajamist, viivitusaia ja ulukitara, liivariba, elektrivarustatuse, andmeside, kanalisatsiooni väljaehitamist. Sobivate seiresüsteemide leidmiseks kuulutab PPA eraldi hanke välja ajal, mil piiritaristu saab välja ehitatud.

Idapiiri väljaehitamise ja arendustööde maksumus on praegu hinnanguliselt 190 miljonit eurot, selle eest tehakse arendustegevusi maismaapiiri kõrval ka Narva jõel ja Peipsi järvistul. See on siiski hinnanguline prognoos ning täpsem hind saab selguda pärast hangete korraldamist.
190 M :crying:

https://epl.delfi.ee/news/eesti/kas-ees ... d=85907127
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas nimetu »

Rõhk sõnadel "praegu hinnanguliselt", mis tähendab, et "tulevikus praktiliselt" võib asi veelgi kallimaks osutuda nagu selliste asjade puhul tavaks.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Manurhin »

Järjekordne kamp kilisid jalutas karistamatult üle piiri. Õnneks tubli piirivalvekoer päästis päeva: https://www.ohtuleht.ee/957260/tubli-ku ... etnamlased
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Some »

Siis ei jalutanud karistamatult ju? Huvitav oleks teada, palju neil õnnestunud läbitulemisi on.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Vietnami paadipõgenikud varbavaheplätudes praeguse ilmaga metsas pole teab mis raskesti püütav seltskond - küsimus on endiselt selle õigeaegses avastamises. Kui piirilõigu "kontroll" seisneb ühes jalgsipatrullis ööpäevas, siis on asi suuresti juhuse küsimus. Ohtlikuks võib pidada pigem sellist Ustimenko-taolise oskuste pagasiga seltskonda, kes on koolitatud end varjama ja mitte vahele jääma. Kui aga patrull satub jäljereale 12 tundi hiljem, on juba suht lootusetu kedagi püüda (kui need just püsti lollid pole).

Staatus "piir enamvähem peab" saabub ilmselt siis, kui nabitakse kinni esimene tõsisem seltskond. Oskusteta mugavus- ja paadipõgenikud seda pole.

Laaneots kunagi arvas, et https://www.delfi.ee/news/paevauudised/ ... d=69807367
Tundub hetke seisuga vägagi usutav. Vastavalt õpetatud seltskonna puhul üsna võimalik. Samamoodi testitakse meid ju õhupiiril kogu aeg.
Piiri väljaehitamisega muutub muidugi tunduvalt raskemaks (ja vahele jäämise võimalus suuremaks).

Mul oli kunagi kolleeg, kes teenis "soldatski spetsnazis" Baikali järve lähedal. Rääkis analoogset juttu küpsusretkedest NSVL piiril (jutt oli kuskil 70ndate algusest). Piirivalvet ette ei hoiatatud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
illl
Liige
Postitusi: 90
Liitunud: 15 Jaan, 2009 13:25
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas illl »

Foorumis läbikäinud teema GRU meeste p-sse läinud tavapärasest õppusest?

https://lounapostimees.postimees.ee/668 ... -pogenikud
On nad spioonid või poliitilised põgenikud?

Kaitsevärvi riides külmrelvadega üle piiri tulnud vene mehed äratasid kangeid kahtlusi
17. mai 2019, 0:08

• Kaks vene meest palus poliitilist varjupaika
• Meeste päritolu tekitas tugevaid kahtlusi
• Varjupaiga saamise asjaolud on salastatudSeljas eraldusmärkideta laigulised militaarrõivad, enesekaitseks taktikalised noad, torkenaasklid ja pipragaas, otsivad kaks Venemaalt Eestisse imbunud meest piiriäärses Sirgova külas lähenevat mootorimürinat kuuldes võsastikus varju. Kui Eesti piirivalve nad leiab, meenutavad piiririkkujad pigem kurikuulsaid Krimmi «rohelisi mehikesi» kui tagakiusatud põgenikke, kellena nad end kohe esitlevad.

Mullu 23. augustil kell 15.37 registreerib Eesti piirivalve seiresüsteem Setomaa vallas piiririkkumise suunaga Venemaalt Eestisse. See ei ole iseenesest väga üllatav, sest idanaabri juures on alles kuu aega tagasi lõppenud jalgpalli MM, mille järellainetuses jõuab Eesti rohelisele piirile kümneid Euroopa poole teel olevaid õnneotsijaid.
Ent sel korral pole piiririkkujateks Aasiast või Aafrikast pärit illegaalid. Kaks vene meest on tulnud üle kontrolljoone kohas, kus lõppeb mullu kevadel valminud uus, topelttaraga piirilõik ja redutavad piiriposti nr 158 lähistel võsas. Siis käib aga kõik väga kähku.
Mootorimüra läheb valjemaks ja kui samas piirilõigus ATV-ga patrullinud piirivalvurid põgenikud võsast leiavad, on tandem jõudnud Eesti pinnal olla kõigest 7 minutit. Mehed tõstavad allaandmise märgiks käed üles ning paluvad Eestilt rahvusvahelist kaitset. Kell on saanud 15.44.

Aktivisti hirm vene vangla ees
Sel kombel Eestisse jõudnud Andrei Kovalevi (22) ja Denis Makartsevi (24) lugu on aga keerulisem kui esmapilgul paistab, sest politsei- ja piirivalveamet (PPA) ei taha ega taha jääda uskuma, et mehed tõepoolest pagesid Eestisse Putini režiimi repressioonide eest. Vastupidi: meeste varustus, päritolu, kohati vastuolulised ütlused ja teekonna kirjeldused tekitavad kahtlusi, et Eestisse imbunud mehed võivad olla hoopis mingil muul missioonil.
Denis Makartsev tunnistab ülekuulamisel, et põgenes Venemaalt teda väidetavalt ähvardanud vangistuse eest. Doniäärses Rostovis elanud mees nimetab end aktivistiks, kes organiseeris koos kaaslastega kodulinnas meeleavaldust inimeste kaitseks, kelle vara sai 2017. aasta augustis lahvatanud suurpõlengus kannatada (tulekahjus sai kannatada 120 hoonet, enamik neist elumajad).
Võimud olid sel põhjusel läbi otsinud Makartsevi kodu ja teda mitu korda ülekuulamisele kutsunud, kuid alati seejärel vabastanud. Kuna tulevik näis tume, otsis Makartsev pikalt võimalust Venemaalt lahkumiseks ning Eesti valis esimeseks sihtriigiks põhjusel, et siin pidavat kõige lihtsamini varjupaiga saama.
Asjaolud viitavad sõjalisele taustale
Koos Andrei Kovaleviga valmistusid nad rohelise piiri ületamiseks enda sõnul pikalt ja põhjalikult. Piiri lähedusse jõudnuna tõmbasid nad selga eraldusmärkideta militaarriided, varustuseks neli nuga, kaks torkenaasklit, pipragaas ja katelok.
Kuigi nii riietus kui varustus pärinevad väidetavalt Vene jaekaubandusest, andis see PPA-le põhjust arvata, et meeste taust võib olla sõjaväeline ning seda mitte üksnes põhjusel, et mõlemad on läbinud väeteenistuse. Fakt on, et Makartsevi ja Kovalevi koduks olev Rostovi oblast külgneb Venemaa kontrollitavate Ukraina Luganski ja Donetski nn rahvavabariikidega. Märgiline on ka Kovalevi ihul olev tätoveering, mida Eestis seostatakse natsismi ja paremäärmuslusega, kuigi Kovalev ise peab seda vanaslaavi sümboliks.
Vene piirivalve lasi tulema
Kahtlusi meeste jutu tõsiseltvõetavuses tekitab lisaks fakt, et enne piiritsooni jõudmist peeti nad Kovalevi juhtu järgi Vene piirivalve poolt kinni, kuid vabastati pärast dokumentide kontrolli. Makartsev seevastu väidab, et mingit kohtumist vene ametivõimudega polnudki. Kumb siis valetab?
Juhul kui meeste dokumente kontrolliti, seab see PPA hinnangul kahtluse alla nende väidetava tagaotsimise Venemaal – tagaotsitavad vaevalt edasi oleks pääsenud. Kuid meeste pääsemine võis olla ka Vene piirivalve praak, sest, nagu kirjutab Kovalev oma seletuskirjas, nende andmeid andmebaasist üle ei kontrollitud.
Küsitavusi on veel. Enda jutu järgi viibisid põgenikud piirialal juba pikemat aega, kuid viivitasid mingil põhjusel ületulekuga, kuigi päästva Lääne piiritähised olid juba käeulatuses. Peale selle äratas kahtlust asjaolu, et kui nad juba üle piiri olid jõudnud, ei otsinud mehed Eesti võimudega ise kontakti, vaid, vastupidi, peitsid end piirivalvurite eest põõsastesse.
Oht Eesti julgeolekule
Jõudmaks selgusele, kas Makartsevi ja Kovalevi puhul on tegemist pühakute või kelmidega, et mitte öelda spioonidega, küsib PPA päev pärast meeste tabamist Tartu halduskohtult luba paigutada nad kuni kaheks kuuks oma kinnipidamiskeskusesse. Üheks ajendiks on hinnang, et mehed võivad vabadusse jäädes kujutada ohtu Eesti julgeolekule või avalikule korrale. Selle loa kohus ka annab.
Makartsev ja Kovalev pole aga asjade sellise käiguga sugugi rahul. 14. septembril esitavad nad Tartu ringkonnakohtule määruskaebuse, milles peavad endi kaheks kuuks kinnipidamist põhjendamatuks. Oma seisukoha kaitseks on meestel kaks väidet: esiteks on nende isikud tuvastatud ja teiseks ei kavatse nad Eestist põgeneda.
Samuti eitavad mõlemad mehed oma väidetavat sõjaväelist tausta, kinnitades, et paramilitaarne varustus ega päritolu rahvusvahelise konfliktikolde naabrusest ei anna põhjust teha liiga kaugeleulatuvaid järeldusi.
PPA-l puudub usaldus
Politsei- ja piirivalveamet jääb aga ringkonnakohtule esitatud vastuses oma varasemate seisukohtade juurde, et meeste tegelik eesmärk ei pruugi olla saada Eestilt rahvusvahelist kaitset ning vabastamise korral võivad nad põgeneda.
Ringkonnakohus jätab 27. septembril ja 9. oktoobril tehtud kohtumäärustega mõlemad mehed kinnipidamiskeskusse luku taha. «Ringkonnakohus nõustub PPA-ga, et senini ei ole isiku käitumine tekitanud piisavalt usaldust, et kohaldada leebemaid järelevalvemeetmeid,» seisab mõlema mehe kohta tehtud kohtumäärustes.
Tagasi Venemaale?
Asjade edasine käik võttis Makartsevi ja Kovalevi suhtes hoopis ebasoodsa suuna, kui nende suhtes algatati kriminaalasi ajutise kontrolljoone ebaseadusliku ületamise pärast. Selle eest näeb karistusseadustik ette rahatrahvi või kuni üheaastase vangistusega, kuid see pole peamine. Süüdimõistmisele ja karistuse kandmisele järgneks nende väljasaatmine Venemaale.
26. novembril saadab Lõuna ringkonnaprokuratuur Võru kohtumajja Kovalevi ja Makartsevi kriminaalasja materjalid. Asi soovitakse lahendada kokkuleppemenetluses, sest piiririkkumise fakt on tõestatud ja küsimus on üksnes karistuse suuruses. Kriminaalasjast päästvat pagulase staatust pole paistmas.
Võru kohtumajas jääb kokkulepe aga kinnitamata, sest tänavu 21. veebruaril otsustab politsei- ja piirivalveamet vastupidiselt oma varasematele kõhklustele anda nii Makartsevile kui Kovalevile Eestis pagulase staatus ja elamisluba rahvusvahelise kaitse andmise seaduse järgi.
Asjaolud jäävad salastatuks
Prokuratuuril ei jää sellises olukorras üle muud, kui saata 15. märtsil kohtule kriminaaltoimiku tagastamise taotlus, sest kui meestele on antud rahvusvaheline kaitse, ei ole nende toime pandud piiriületus enam sugugi õigusvastane ja kohtupidamist ei tule.
Mis aga pani Makartsevisse ja Kovalevi esmalt nii umbusklikult suhtunud PPA-d meelt muutma? Milline oli see kriitiliselt oluline teave, mis laekus kolme kuu jooksul alates mullu novembrist tänavu veebruarini, mis hajutas varasemad kõhklused? See jääb avalikkuse eest varjule, sest PPAs läbi viidavad varjupaiga andmise menetlused on konfidentsiaalsed ning Makartsevi ja Kovalevi puhul erandit ei tehta.
***
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas Kriku »

Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas ruger »

Äike sai Koidula piiripunkti sidemastile pihta
https://lounaeestlane.ee/voimas-aike-lo ... vYljj8jTlY
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas nimetu »

Helme loodab idapiiri ehituselt kokku hoida:
https://www.err.ee/944788/martin-helme- ... le-tommata
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Riigipiiri häda ja valu

Postitus Postitas mart2 »

nimetu kirjutas:Helme loodab idapiiri ehituselt kokku hoida:
https://www.err.ee/944788/martin-helme- ... le-tommata
Nagu ma aru saan, siis selline ongi võitlus ebaseaduslike immigrantidega nende moodi... :wall:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist