Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
vanahalb
Liige
Postitusi: 2618
Liitunud: 21 Juun, 2009 18:48
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas vanahalb »

Cosmos kirjutas:Ja baarides/restoranides võis suitsetada (hiljem kindlatel aladel) Praegu on lõbustusasutused nagu imikute piimasaalid. Võib selliseid olla, kuid normaalseid võiks kõrval olla - eks kunde ise valib ja turg (raha) paneb kõrtsu paika. Lõuna pool on asi vabam ja sõltub saali kohtade arvust. Isegi haiglates olid suitsuruumid (või kohad), nüüd ei tohi haigla territooriumil suitsetada - arstid, õed ja haiglariietes patsiendid suitsetavad pargis põõsa taga.
No see on ju ilmselge tunnus, et natsid on Eestis võimu haaranud :mrgreen:

Kui viimati Saksamaal käisin siis seal pandi kohvikus ilma mingi valehäbita pläru hambusse. Seletus oli, et Natsi-Saksamaal keelas askeedist Hitler kohvikutes suitsetamise ära. Seepärast suhtutakse nüüd sealmail analoogsetesse Brüsselist tulnud keeldudesse vägagi valuliselt ja kahtlustatakse hitlerlaste vandenõud.
A4
Liige
Postitusi: 1832
Liitunud: 13 Juun, 2005 23:55
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas A4 »

Kapten Trumm kirjutas:Mina ehitan maja ise, ilma pangalaenuta ja vaba aja arvelt. Üks maja on juba püsti ka. Kui ise teha, on maja kulud ehk 1/3 sellest, mis kulub ülemakstud ehitajatelt seda tööd tellides. Ütleme, et elu on muutunud huvitavamaks ja tervis paremaks (ei vedelegi teleka ees ega pole vaja kulutada raha mingi fitness-üritusele). Hoiad 3 päeva nädalas 12 tundi järjest tööriistu peos ja lihastoonus missugune. Viimati märkasin isegi imestuseks, et jooksmine 20 kilose soomusvestiga oli juba päris kiire. See räägib muidugi sellest (ma pole ehitust õppinud), et see, mida ma vene ajal tegema pidin (tööõpetusest töötamiseni) pole mööda külgi alla jooksnud.

Ükski sugulane või tuttav ei uskunud, et ma midagi püsti saan. Kõik on liiga harjunud rootsi panga dikteeritud elumudeliga - võtame laenu, teised ehitavad sinu eest, ise kasvatame kodus pekki ja jookseme seda pärast raha eest fitness-klubis maha ja maksame spa-le ja reisibüroole (seda ka tükati rootsi panga raha eest), et nad sinu stressiga tegeleks. Teed aga midagi ise oma kätega, aeg lendab, värskes õhus, hing lausa laulab sees. 8)

Vaadates, kuidas meil tervis allamäge läheb ja keskmine ümbermõõt ülesmäge liigub, pole selles elumudelis ju midagi head. Kui meesterahvas ei suuda ise koerakuutigi ehitada või auto ratast vahetada, siis on juba midagi valesti läinud.
Respekt (ilma naljata), et saad ja jaksad sellist asja ette võtta. Oma kätega ehitatud asi on kindlasti juba ainuüksi teistsuguse emotsionaalse väärtusega, kui teiste tehtud.


Mina lahendasin oma maja ehitamise siiski 30-aastase laenu ja elukutseliste ehitajate abil. Ei kahetse (vähemalt täna veel mitte). Objektil (140 m2) oli 5 päeva nädalas, 10 tundi päevas (naabrid kinnitasid) peal 4 meest + eraldi spetsialistid käisid veel katust, toru- ja elektrivärki paigaldamas ning pahtli- ja maalritöid tegemas. Sellise tempo ja töökäte hulga juures kulus tööde algusest kuni võtmete üleandmiseni 8 (kaheksa) kuud. Eelarvest u pool kulus materjalide peale ja teine pool ehitajatele töötasudeks koos maksude jm (mingid „parasiidist“ arendajat vm asjapulka, kes ise kellut kätte ei võtnud, seal vahel ei olnud). Odavad mehed need muidugi polnud – aga ka töödistsipliin, -kiirus ja -kvaliteet olid sellised, et mul tellijana ei tekkinud hetkekski tunnet, et peaks millegi pärast muret tundma.


Eelnevat silmas pidades püüaks nüüd ette kujutada, kuidas see ise-ehitamine oleks mul välja näinud ja kui kaua aega võtnud. Ei vaidle vastu – iseehitamisel on ilmselt mõte, kui sul kuskile karjuvat kiiret selle ehitamisega ei ole, kui on säästud või vaba raha materjalide ostmiseks suhteliselt lühikese ajaperioodi jooksul (vastasel korral peab laenu võtma või 10 aasta jooksul põhipalga jääkidest seda maja ehitama) ja piisavalt palju vaba aega selle kõige jaoks. Aga oma maja näitel (8 kuud x 4-5 meest pidevalt) oleks mul endal kulunud selleks 3-4 aastat minimaalselt + vead ja praak, sest ma ei ole elukutseline ehitaja ja teeksin paljusid asju esimest (ja viimast) korda. Seda siis juhul, maja ehitamiseks on mul aega u 50 tundi nädalas ehk terve töönädal; ning materjalid on pidevalt olemas.

Mingit vaba raha materjalide 3-4 aasta jooksul väljaostmiseks mul ei olnud – oleks tulnud selle jaoks ikka pangast laenu võtta u 15 aastaks. Iseasi, kas üldse oleks antud – eluasemelaenu all peavad pangad üldjuhul silmas seda, et ostad valmis kinnisvara või lased selle mõistliku aja jooksul ehitada – mitte seda, et sulle antakse raha materjalide jaoks ilmse selguseta, kui mitme aasta jooksul sa maja valmis saad. Teistpidi võttes – kui ilma laenuta teha ja oma igakuisest palgast pangalaenu ulatuses raha iga kuu Estpaki tassida, siis oleks ainuüksi materjalide mõttes ehitamine veninud 15 aasta peale.


Viite päeva nädalas mul maja ehitamiseks võtta kuskilt ei olnud – töö tahtis tegemist, perekond ülalpidamist. Oleks võinud iga nädalavahetuse ja kõik puhkused maja alla matta, aga siis oleks ehitamine veninud ikka väga mitmete aastate peale. Ja siis oleks tekkinud veel täiendav küsimus, et kes siis mu pojad samal ajal ülesse kasvatab – aeg, mida sa enam mitte kunagi tagasi ei saa. Ja päeva lõpuks poleks olnud ka rahaliselt ega sisuliselt mõistlik lasta naisel ja kahel väiksel lapsel kükitada aastaid väikeses ja kehvas üürikorteris (korteriüüri + laenu on korraga päris keeruline pikemaajaliselt maksta).


Ülaltoodu ilmselt selgitab üsna hästi, miks täna ilmselt u 80% uutest majaomanikest ronivad „Rootsi pankade võlaorjusesse“, ja ilmselt vaid väga tühine osa inimestest viitsib kogu majaehituse ise ette võtta.

Jah, 30-aastane laen on tõesti vastikult pikk ja siduv kohustus, aga perele leiva lauale toomiseks ei saaks ka ilma laenuta jalgu seinale visata. Teleka ette õlut jooma jõuan vaid paaril tunnil nädalas. Enda vormis hoidmiseks ei vaja ma kallist fitness klubi – jooksutossud ja metsarada ei maksa suurt midagi – ja alternatiiv oleks ju aastate kaupa oma kauavalmivas majas pahtlitolmu sisse hingata.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Postitusi: 3758
Liitunud: 13 Jaan, 2010 18:32
Asukoht: Põllul
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Svejk »

Программа "Время". 1979 г.
Интервью с бригадиром строителей Николаем Лукьяновичем Кухаренко.
https://www.youtube.com/watch?v=LqrWAiMonW4
Из Википедии : "Бывало, что его поступки казались непонятными для окружающих, но коллектив бригады неизменно достигал высоких результатов и завоёвывал призовые места
Вообще не так и давно это было. Половину времени что прошло со смерти Брежнева страной правит Путин.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
kalleb
Liige
Postitusi: 5343
Liitunud: 27 Mai, 2005 22:55
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas kalleb »

Nõukogude Liidus tegutses 16-18 miljonit vabatahtlikku informaatorit.

Tegid head tööd , koputati koheselt sinna kuhu vaja

https://ekspress.delfi.ee/kuum/pavlik-m ... d=69056139

http://www.disneylandparis.com//pavlik-morozov-reet ... i-portree/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pavlik_Morozov

Pilt
AndresTy
Liige
Postitusi: 940
Liitunud: 07 Mär, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas AndresTy »

See et avaldati Švejki raamat oli omalaadne ime. Kui palju selle kohta saab muidugi öelda, et see oleks mingi sovjeedikorrast enesest lähtuv "hea".

Mis puudutab aga suitsetamist igal pool kus võimalik ja kui riigikord seda võimaldab - siis seda serveerida hea asjana - nomaeitea?
Imekaunis! Raha eest teen kõike, mida härrad soovivad...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Manurhin »

AndresTy kirjutas: Mis puudutab aga suitsetamist igal pool kus võimalik ja kui riigikord seda võimaldab - siis seda serveerida hea asjana - nomaeitea?
Mina igatahes lõpetasin baaride külastamise, kui seal enam suitsetada ei lubatud. Pederaste kui vähemust kantakse tänapäeval kui sedasamustki pilpa peal, aga suitsetajaid, kes ju samuti vähemus, diskrimineeritakse täiega. Nõukaajal oli õnneks vastupidi :D.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas mart2 »

Kapten Trumm kirjutas:… Mitte naised rääkisid, vaid nii on. Mitte ainult 2000, vaid isegi 90ndatel toodetud saksa premium autod on paremate sõiduomadustega, vaiksemad ja mugavamad kui ükskõik milline jaapani käkerdis.
:shock: :shock: :shock:
Kui vaadata ainult samas hinnaklassi autosid - 2000 aasta Mersu/Audi praegu ja uus Jaapani auto praegu, siis vast ongi umbes nii... (kuigi ma ei tea, kust nii odavat jaapanlast saab). 2000 aasta Subarut ma näiteks Mercedese/Audi vastu ei vahetaks - võtaks iga kell Subaru!
Samas, kui võrrelda sama klassi, siis on jutt jumala vale. Või pole sa lihtsalt jaapanlaste premiumiga sõitnud.
Olen sõitnud Audi ja Mercedesega ning sama aastakäigu Nissan Maximaga ja Mitsubishi Sigmaga. Kõik premiumid, mitte luksusautod.
Kui rääkida praegustest markidest, siis jutt "kvaliteedi üleolekust" saksa Audi, BMW ja Mercedes tippudel Honda (Acura), Toyota (Lexuste) ja Nissan (Infinity)-te üle pole ka eriti mõttekas.
Maitse asi, kui ei meeldi, kuid ära aja jama kvaliteedist.
Või võrdle antud teemas näiteks NLiidu 80-ndate ja 90-ndate autosid sakslastega.

Sellega kõrvalepõike antud lõimest lõpetan!
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas mart2 »

Manurhin kirjutas:
AndresTy kirjutas: Mis puudutab aga suitsetamist igal pool kus võimalik ja kui riigikord seda võimaldab - siis seda serveerida hea asjana - nomaeitea?
Mina igatahes lõpetasin baaride külastamise, kui seal enam suitsetada ei lubatud. Pederaste kui vähemust kantakse tänapäeval kui sedasamustki pilpa peal, aga suitsetajaid, kes ju samuti vähemus, diskrimineeritakse täiega. Nõukaajal oli õnneks vastupidi :D.
Olgu Jumal õnnistatud, lõpuks on mees, kes peab omavahel võrreldavaks suitsetamist ja pederastiat... :lol:
Viimane jätab mind täiesti külmaks ja ükskõikseks, sest kui ise ei harrasta, siis ei jäta märki külge. Kui aga veeta natuke aega suitsetajate seltsis, siis on kõikidel riietel tuhatoosi lõhn küljes. :roll:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Cosmos
Liige
Postitusi: 107
Liitunud: 08 Veebr, 2014 18:06
Asukoht: Tõrva
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Cosmos »

Kui on võimalik valida endale meeldivat seltskonda harjumuste, üh.vaadete ja kasvõi pea kuju järgi, on tegu demokraatiaga. Vastasel juhul, sõltumata kasutatavast leksikast, on tegu mänguga.
Seilatud, nähtud.
Kasutaja avatar
paadikapten
Liige
Postitusi: 292
Liitunud: 06 Juul, 2005 14:34
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas paadikapten »

Cosmos kirjutas:Kui on võimalik valida endale meeldivat seltskonda harjumuste, üh.vaadete ja kasvõi pea kuju järgi, on tegu demokraatiaga. Vastasel juhul, sõltumata kasutatavast leksikast, on tegu mänguga.
Seilatud, nähtud.
Mille alla liigitub kool? Ei olnud mul seal võimalik valida. Üritasin ja sain vaid hunniku vaenlasi. Mu täielik huvipuudus suitsetamise suhtes oli üks põhjus. Ei saanud ma abi koolist ega kodustelt. Rahu saabus alles peale seda, kui mõned hullemad retsid linnas toime pandud raske kuriteo tõttu kinni kukkusid. Tõsi küll, see läks veidi teemast välja - sündmused toimusid 90-ndatel, kui mu kooli miskipärast kari mingeid vängemaid retarde pandi.
Vaatame siis, mis siin toimub...
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Manurhin »

paadikapten kirjutas: Mille alla liigitub kool? Ei olnud mul seal võimalik valida. Üritasin ja sain vaid hunniku vaenlasi. Mu täielik huvipuudus suitsetamise suhtes oli üks põhjus. Ei saanud ma abi koolist ega kodustelt. Rahu saabus alles peale seda, kui mõned hullemad retsid linnas toime pandud raske kuriteo tõttu kinni kukkusid. Tõsi küll, see läks veidi teemast välja - sündmused toimusid 90-ndatel, kui mu kooli miskipärast kari mingeid vängemaid retarde pandi.
Ei vedanud sul siis kooliga. Praegu naeran, kui mõtlen, mis pätid me omal ajal olime. Kõigil olid relvad koolis kaasas. Minul nt. saksa tääk. Teistel oli huvitavamaidki asju (siinkohal organitele infoks, et asi ammu aegunud 8)). Aga just sedasi me relvakultuuri õppisime. Üksteise ees naljatamisi kõvatasime, aga reaalselt viga ei teinud ei üksteisele ega kellelegi teiselegi.
P.S. See läheb juba natuke teemast välja ehk üheksakümnendatesse. Vabandust OT pärast.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Kriku »

Umbes lehekülg teemavälist targutust majaehitusest eemaldatud.
kromanjoonlane
Liige
Postitusi: 137
Liitunud: 20 Okt, 2010 16:11
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas kromanjoonlane »

[quote="Manurhin"]Vangi memuaarid Vasalemma "tsoonist" '70-'80 aastatest: https://olevvask.wordpress.com/
Kui poliitvangide mälestusi on laias valikus ilmunud nii trükisõnana kui ka netis, siis hariliku viinaninast päti memuaare ei leia naljalt kusagilt. Igatahes väga huvitav lugemine (vimased peatükid, kus mehest juba paduusklik saab, on natuke läilavõitu, aga sellegipoolest kirjeldavad omaaegseid olusid kaunis ilmekalt). Igatahes täiesti uskumatu, mida kõike tollal juhtus...

Väga huvitav lugemine, tänan! Lihtinimese memuaarid on väärtuslik ajalooallikas, kuna sihuke mees ei oska ega viitsigi oma juttu sättida, et end paremas valguses näidata.
Ridade vahelt võib välja lugeda, et teatud sort "nõukogude naisi" eelistas kindlal põhjusel suhelda just tsoonist tulnud meestega- neid oli kerge valesüüdistusega tsooni tagasi läkitada, kui armastus aegus.Väga hästi sobis näiteks väljamõeldud vägistamissüüdistus, mida varem karistatud mehe puhul sisuliselt ei uuritudki- piisas vaid väidetava ohvri sõnast ning juba kohtunikutädi kolksutaski haamrit.
Puurija
Liige
Postitusi: 1666
Liitunud: 01 Mai, 2014 11:20
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Puurija »

Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Liidu (AMTEL) juht Arno Sillat: „Kui me ühest liidust (Nõukogude Liit-toim) tulime, siis seal olid piirangud.“
https://majandus24.postimees.ee/6555151 ... e-populism

Vene muusikaekspert ja Moscow Music Weeki üks korraldajatest Tanja Makarova: „Mulle näib, et 1980. aastatel, kui oli väga tugev vene roki laine, oli samuti täheldatav väga tugev lääne mõju.“
https://kultuur.err.ee/925225/vene-muus ... euroopasse

Jehoova tunnistajad olid represseeritud juba Nõukogude Liidus. Kreml jätkab seega sissetöötatud nõukogudeaegset poliitikat, kus meediatöötajad viivad täpsete võimu juhtnööride järgi ellu vaenulikku mõjutustegevust, et lõhestada ühiskonnarühmi ja luua konflikte.
https://www.kapo.ee/sites/default/files ... t-2018.pdf
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Postitusi: 5192
Liitunud: 09 Jaan, 2007 0:05
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Manurhin »

Pilt
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 12 külalist