Huawei jt. Hiina firmade bännid

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
AMvA
Liige
Postitusi: 3529
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas AMvA »

avrnbr kirjutas:Mina võin ju rumal olla, aga ega selle kuulutamine kedagi teist targemaks ei tee.
Selgita ja hari siis, mitte ära tembelda.

Need Androidid, mida telefonides, tahvlites jne. reaalselt kasutatakse, on tootjate poolt tuunitud ja ei ole nad isegi enam mitte nii väga open source.
Kui lugeda telefonide kasutusjuhendeid, on tarkvara kohandamine rangelt keelatud, ähvardatakse garantii katkemise ja teab millega veel.
Klassikalises arvutimaailmas on pm. vastupidi: Tarkvaraga seotud probleemid reeglina garantii alla ei käi, vaata ja häki ise, kuidas saad.

Sellel avatud lähtekoodiga tarkvaral on vaja rauaga ka suhelda ja kuskohast sa saad need tootjaspetsiifilised draiverid? Kirjutad ise? Missuguse info baasil?
See, et juba töös olevad asjad turvauuendusi jms. edasi saavad on natuke teine jutt.
Sinu teooria järgi ei tohiks Linux kah arvutis töötada, aga näe, töötab. Sa ajad ilmselt opratsioonisüsteemi ja UI segi.
Android on muuseas kah lihtsalt üks Linuxi distro.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kriku »

Huawei tulebki oma OS-iga lagedale, kuna Androidi enam ei saa: https://tehnika.postimees.ee/6692543/an ... 1530278500
Huawei on väidetavalt töötanud juba mõnda aega uue mobiili operatsioonisüsteemi arendamise kallal koodnimega «Projekt Z», et pakkuda ettevõttele alternatiivi juhul kui nad kaotavad ligipääsu USA-päritolu Androidile, mida on siiani kasutanud peaaegu kõik Huawei telefonid. Trumpi hiljutine otsus kuulutatada Huawei riiklikuks julgeolekuohuks on sundinud Hiina ettevõtet laskma oma varuplaani käiku. Huawei loodab anda uue OS-i välja Hiinas juba selle aasta teisel poolel.
Selgituseks ülal vaieldule:
Huawei uuest operatsioonisüsteemist pole hetkel veel suurt midagi teada ja nimi «Hongmeng» võib samuti veel muutuda. Kõige raskem saab Huaweile olema tõenäoliselt uute rakenduste ökosüsteemi loomine, sest suur enamus maailma kasutajad on väga tugevalt harjunud selliste Androidiga kaasnevate rakendustega nagu Gmail, YouTube, Google Maps, Google Play jne.

Android on avatud lähtekoodiga tarkvara, mis tähendab, et Huawei võiks põhimõtteliselt jätkata selle avaliku versiooni kasutamist, kuid see ei sisalda enne nimetatud rakenduste litsentsi ning samuti poleks neil ligipääsu turva- ja tarkvarauuendustele. Kokkuvõttes oleks see mõttetu.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Gideonic »

Kriku kirjutas:Huawei tulebki oma OS-iga lagedale, kuna Androidi enam ei saa: https://tehnika.postimees.ee/6692543/an ... 1530278500
Huawei on väidetavalt töötanud juba mõnda aega uue mobiili operatsioonisüsteemi arendamise kallal koodnimega «Projekt Z», et pakkuda ettevõttele alternatiivi juhul kui nad kaotavad ligipääsu USA-päritolu Androidile, mida on siiani kasutanud peaaegu kõik Huawei telefonid. Trumpi hiljutine otsus kuulutatada Huawei riiklikuks julgeolekuohuks on sundinud Hiina ettevõtet laskma oma varuplaani käiku. Huawei loodab anda uue OS-i välja Hiinas juba selle aasta teisel poolel.
Sellest räägiti kõlakaid isegi ennem neid sanktsioone, eks nüüd kiirendasid käiku. Kuna aga ARM litsents pandi kinni pole kindel palju sellest kasu on.
The big questions now is, whether this termination affects existing devices sitting on retailer shelves, existing processors sitting in warehouses, chips currently being fabricated, or only future chip designs. In the worst case it could mean that Huawei is facing an immediate sales ban of all their phones or tablets using ARM processors, which will be a huge deal for the company.

What I think will happen in the short-term, is that they will most likely try to outsource chip manufacturing to someone with a license, like MediaTek (China) or Samsung (Korea), or adopt another industry standard ISA. A good candidate for that would be RISC-V, which is a (relatively) new and open architecture that requires no licensing. Having seen huge growth in China for all kinds of applications, from AI to IoT, RISC-V would be a logical decision, especially since the architecture is royalty-free.
"Miljardi dollari" küsimus ongi, et milline see ARM litsensileping oli ja mis täpselt ülesse öeldi. On teada, et tehas kus nad (ja pool ülejäänud maailmast) oma kiipe toodab, TSMC, jätkab nendega koostööd. Kui nad vanu kiipe saavad edasi toota pole üldse väga hullu. Kirin 980 on väga korralik prose ja aitab üle elada selle aasta-paar mil nad instruction set'i vahetavad, isegi kui konkurendid tiba kiirematega välja tulevad. Kui olemasolevaid toota ei või, on variant osta jätkuvalt ARM kive teistelt disainijatelt (MediaTek, Samsung). See ilmselt kõige tõenäolisem, kuna väga kahtlen, et litsensilepingu lõpp sellist asja keelata saab (sisuliselt poeriilulilt ostmine).

Eks palju sõltubki sellest, kas, ja kui kaua, nad selle ARMI väljavahetamisega "kardina taga" juba vaikselt tegelenud on. Isegi kõige optimistlikumatel hinnangutel võtab uue protsessori disain nullist vähemalt 18 kuud, pigem nii 2-4 aastat. Kui nad ka midagi valmis saavad, siis võib praktiliselt mürki võtta, et esimeses lahenduses ei ole sama kiire kui nende varasemad prosed (kuna nad kasutasid ARMi valmislahendusi). Lihtsalt liiga suur hüpe. Ajapikku küll, aga see ongi nii 5 aasta lõikes või nii.

Igatahes Lääne turul on nendega ilma sanktsioonideta ikkagi lähitulevikus kööga. Tahaks näha kasutajaid hüppamas tundmatule operatsioonisüsteemile, kus puuduvad kõik USA päritolu teenused ja appid (ja ega keegi sinna siis arendama ka ei hakka, kui turuosa 0-i lähedal). Hiina on muidugi hoopis teine teema.

Aga tulele lisatakse igatahes jätkuvalt hagu alla. Lisaks eelnevale Wifi-Alliance ja JEDEC viskasid ka Huawei välja, mis tähendab et neil pole enam hääleõigust Wifi, DDR püsimälu SD kaaride jms arendamise juures (ei takista neid muidugi vastavat tehnoloogiat kasutamast).
häh
Liige
Postitusi: 213
Liitunud: 23 Nov, 2014 20:42
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas häh »

Kui täpne olla, siis Linux pole OS, vaid ainult tuum (erinevalt nt BSD perest). Sellest ka GNU/Linux jne.

Android on veider moodustis modifitseeritud Linuxi tuumast koos Bionic- nimelise C teegiga ja mksh shelliga. Rakendused käivad uuemal ajal ART nimelises Java virtuaalmasinas, varasemad versioonid kasutasid Dalvikut. Üldiselt "tavalised" linux- rakendused Androidil ei tööta, kuna C teek pole standartne (enamasti kasutavad linuxi tarned glibc'd).

Linuxi puhul standartne UI on mingi shell, näiteks Bash (eri tarnetel varieerub). Kui graafilist liidest keegi silmas peab, siis issanda loomaaed on kirju juba selle koha pealt, kas X või Wayland, rääkimata edasisest maailmast...

...aga muidu on olemas selline asi, nagu AOSP (Android Open Source Project), niiet mingil kujul saab vabavaraliselt toimiva (helistada saab) androidilaadse koosluse kokku. Iseasi, et ilma Google teenusteta pole taga vist tõesti suuremat teha. Ka enda proovitud AOSP variandid on tahtnud googlesse sisselogimist ja lõpetad ikka tavapäraste appide poest allalaadimisega, kui midagi teha tahad. Kes tahab mängida (=tähenduses ise järgi proovida), olemas on ka x86 variant, mille saab mõnele vanemale läpakale nt peale ajada (telefonile AOSP selga ajamine võib olla üsna suur trikitamine).

P.S. minu teada on telefonidel raua toimimiseks veel eraldi OS all, mida vabavaraliselt olemas ei olegi, noh nagu IA arvutitel on tänapäeval Minix all jooksmas.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Gideonic »

häh kirjutas:Kui täpne olla, siis Linux pole OS, vaid ainult tuum (erinevalt nt BSD perest). Sellest ka GNU/Linux jne...


Tänud et selle põhjalikult kirja panid. Mõtlesin ise ka seda mainida, et "tavalisest distrost" on asi kaugel, aga ei viitsinud nii pikalt kirjutada :D

Lisaks tegeleb Google juba pikemat aega täiesti uue, mikrokermelitel põhineva (seeähendab, et ei kingit Linuxit enam) OSiga loomisega, nimega Fuchsia. See jooksutab ka Androidi äppe ja tõenäoliselt vahetab selle tulevikus välja.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kes kasutavad Lenovo arvuteid, ilmselt teavad, et seal ilmub aeg-ajalt ettepanek teha oma failidele tasuta backup Lenovo kuskile serverisse või "pilve".
Mina lasin arvutimehel selle jama eemaldada, sest arvata võib et neid serveri sisusid on seal pandud kammima hulk targemaid hiinlasi arvutite taga, et leida sealt midagi huvipakkuvat. Kuigi ma midagi salajast ei oma, siis mulle lihtsalt ei meeldi taolised ebaausad "pakkumised".

Selle taustal ei tundu see Huawei kottimine üldsegi ülekohtune - fakt on, et selliste tagauste kaudu hakkab Hiina varastama neile huvipakkuvaid asju ja häda meile, kui me oleme julgeolekus hiinlastele taolise võimaluse loonud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Gideonic »

Täpselt pole jõudnud süveneda mis täpsem mõju on, aga see tundub nagu variant Huaweile ikkagi ARM litsents saada:

https://www.electronicsweekly.com/news/ ... a-2019-05/
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kriku »

Nii keerataksegi telefonitootjal hapnik kinni, kuigi operatsioonisüsteemi võib ta ju oma aparaatidele selga künda: https://tehnika.postimees.ee/6701950/fa ... 1530278500
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas nimetu »

Nii keerataksegi telefonitootjal hapnik kinni, kuigi operatsioonisüsteemi võib ta ju oma aparaatidele selga künda:
Alati on võimalik kasutajal ise neid äppe paigaldada. See iseenesest pole liiga tõsine probleem.
mart2
Liige
Postitusi: 5127
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas mart2 »

Ega see ameeriklastele ka lihtne ei oleks, kui suur Hiina turg või mõni teine hakkaks näiteks nende tarkvarafirmadele või tootjatele hapniku pigistama.
Võimalusi on...
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kriku »

Tavatarbija ei taha osta telefoni, millele ta peab ise hakkama tarkvara installima. Eriti, ma arvan, käib see inimeste kohta, kelle jaoks Instagram on elutähtis.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas nimetu »

Tavatarbija ei taha osta telefoni, millele ta peab ise hakkama tarkvara installima. Eriti, ma arvan, käib see inimeste kohta, kelle jaoks Instagram on elutähtis.
Tavatarbijad installivad igasuguseid äppe kogu aeg. Mingit erilist vahet pole, kas tegu on selle või teise tarkvaraga. Nii palju kui mina olen näinud, siis enamus inimeste nutitelefonid on igasugust tagantjärgi laetud pahna täis. Oluliselt keerulisem on seis tarkvarapoodidega. Kui Google'i oma on keelatud, siis paralleelselt enda poe loomine ja sinna tarkvaraarendajate meelitamine on oluliselt keerulisem.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kriku »

OK, tegelikult ei ole telefonitarbija käitumine asi, millest ma midagi teaksin :dont_know: Ma hoian nüüd ses asjas suu koomal. :oops:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Kriku »

Kogu maailmas on maailma suuruselt teise mobiilitootja Huawei seadmete müük kukkunud koguni 40 protsenti.

«Jah, mobiiltelefonide müük on kukkunud 40 protsenti,» tunnistas ettevõtte asutaja ja juht Ren Zhengfei kahe päeva eest Shenzhenis antud pressikonverentsil. Ettevõtte juht märkis samas, et Hiina turul on nutitelefonide müügi kasv jätkuvalt väga kiire.

Ühtlasi arvas ta, et ettevõte tulud saavad olema 30 miljardi dollari võrra väiksemad, kui järgnevaks kaheks aastaks on kokku prognoositud. Ettevõte ootab nüüd järgneval kahel aastal kummalgi 100 miljardi dollar suurust tulu, samas kui prognoos käesolevaks aastaks oli 105 ja järgnevaks aastaks 125 miljardit dollarit.
https://tehnika.postimees.ee/6710861/te ... 1530278500
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: Huawei

Postitus Postitas Some »

Huawei võiks Jolla opsüsteemiga koostööd tegema hakata, too jooksutab Androidi äppe ka :)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Google [Bot] ja 14 külalist