Elmar Vaher

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Elmar Vaher

Postitus Postitas Troll »

Eesti Ekspress: Politseijuht Elmar Vaheri magistritöö on suures osas plagiaat
https://ekspress.delfi.ee/kuum/politsei ... d=86553427

Mikk Salu
mikk.salu@ekspress.ee

Magistritöö, mida Politsei- ja Piirivalveameti pea­direktor Elmar Vaher Tallinna ülikoolis 2016. aastal kaitses, on Eesti Ekspressi hinnangul olulisel määral plagiaat. Kopeeritud on mitmeid allikaid.

Kõige enam on Elmar Vaher oma magistritöös kopeerinud Janar Jäätma poolt Tartu ülikooli õigusteaduskonnas 2015. aastal kaitstud doktoritööd „Ohutõrjeõigus politsei- ja korrakaitseõiguses: kooskõla põhiseadusega“. Samuti on Vaher oma töös ilma viidete ja ilma jutumärkideta kasutanud Mait ­Laaringu doktoritööd „Eesti korrakaitseõigus ohuennetusõigusena“, mis on samuti kaitstud Tartu ülikoolis 2015. aastal.

Praegu on Jäätma Tallinna ringkonnakohtu halduskolleegiumi kohtunik. Samuti töötab kohtusüsteemis Mait Laaring, kes on riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegiumi nõunik. Mõlema autori doktoritöödega pidi Vaher kindlasti kursis olema. Näiteks on Vaher magistritöö kasutatud kirjanduse nimekirjas maininud kaht Jäätma varasemat teadusartiklit, Laaringut on Vaher magistriväitekirja tarbeks koguni intervjueerinud. Kummalegi doktoritööle, vaatamata kopeerimistele, aga magistritöös viiteid pole.

Lisaks eelnimetatud kahe doktoritöö kasutamisele on Vaheri magistritöös kopeeritud muidki allikaid: põhiseaduse kommenteeritud väljaannet, eri seaduste seletuskirju, kaitseministeeriumi kodulehekülge ning Soraineni advokaadibüroos 2013. aastal valminud „Kriisireguleerimise valdkonna juriidilist analüüsi“.

Jäätma doktoritöö kõrval on just Soraineni analüüs teine allikas, mida Vaher samuti mahukalt kopeeris. Tuleb aga lisada, et pole sugugi kindel, kas Ekspress leidis üles kõik kopeerimiseks kasutatud allikad. Tegemist on ikkagi detektiivitööga, kus ei saa välistada, et midagi jäi kahe silma vahele.

Elmar Vaher kirjutas magistritöö „Ohutõrje õiguslik regulatsioon põhiseaduslikku korda ähvardava ohu korral“ ajal, kui ta oli ise juba politseijuht. Kui Vaher 2013. aastal Politsei- ja Piirivalveameti peadirektoriks sai, polnud veel nõuet, et sellel ametikohal peab olema magistri­kraad. Aasta hiljem nõue tekkis ja Vaher sai tagantjärele võimaluse magistriõppesse minna. 2016. aastal kaitseski Vaher magistrikraadi Tallinna ülikooli õigusteaduskonnas.

Teatud nurga alt vaadates saab öelda, et selline magistrikraadi nõue oli Vaheri puhul natuke tobe. Vaher oli ju ennast tõestanud hea ja professionaalse juhina nii keskkriminaalpolitsei eesotsas kui ka Politsei- ja Piirivalveameti juhina. Ühe paberi lisandumine või mittelisandumine ei oleks Vaheri politseinikuoskuste ja -võimete kohta midagi uut öelnud. Sellises rollis tipp­ametniku töö kestab niikuinii 24 tundi ööpäevas, on raske näha, kuidas selle kõrvalt oleks võimalik teha kvaliteetset teadustööd. Teisalt, kui seadus ikkagi nõuab, siis politseijuhi suhtes kehtivad kõrgendatud ootused.

Vaheri magistritöö pole muidugi selline nagu Rainer Vakra oma, kus oma originaalne panus sisuliselt puudus, aga tegu pole ka paari pisikese viiteveaga. Vaheri töösse on kopeeritud lauseid, on kopeeritud üksikuid lõike ja ka suuremaid osi. Need pole ka töö sisu mõistes kõrvalistes kohtades, vaid moodustavad olulise osa. Näiteks magistritöö leheküljed 23–31 on umbes kolmveerandi ulatuses plagiaat ehk nendelt lehekülgedelt tuleb otsida pigem kohti, mis ei ole kopeeritud, mitte vastupidi.

Andmeanalüütik ja plagiaadi­ekspert Priit Pärnapuu, kes ka Vaheri kaasuse uurimisel suureks abiks oli, ütleb: „Vaheril on viited mitte valesti vormistatud või vales kohas või liiga hõredalt, tal on viiteid otseses mõttes puudu. Viidete puudumine tundub olevat teadlik valik. See aitab näidata oma tööd uudsemana ja suuremana, kui see tegelikult on. Näiteks nimetab Vaher oma töö ühe väljakutsena võrrelda Eesti ja Saksamaa õigusruumi. Aga kogu võrdlus Saksamaaga on pärit Jäätma ja Laaringu töödest.“

Magistritöös leidub nii üks-ühele kopeerimist kui ka kohti, kus on muudetud paari sõna. Näiteks So­raineni 2013. aasta analüüsi lehekülg 34: „Riigikohus on selgitanud, et põhiseadusega nõutava normi määratletuse ehk õigusselguse nõude kohaselt peavad olema selgemad ja täpsemad need õigusnormid, mis võimaldavad isiku õigusi piirata.“

Võrdluseks Vaher 2016. aasta magistritöö lehekülg 25: „Riigikohus on selgitanud, et põhiseadusega nõutava normi määratletuse ehk õigusselguse nõude kohaselt peavad olema selgemad ja täpsemad need õigusnormid, mis võimaldavad isiku õigusi piirata.“

Identne tekst

Kohe järgmises lõigus on aga pisierinevus. Kui Soraineni analüüs jätkab sõnadega „Sellest lähtuvalt on J. Jäätma tõstatanud küsimuse, et kas isikute põhiõigusi ja vabadusi riivava meetme rakendamine...“, siis Vaher on paari sõna muutunud: „Samuti on Janar Jäätma tõstatanud küsimuse, et kas isikute põhiõigusi ja vabadusi riivava meetme rakendamine...“

Niisuguseid näiteid võib tuua kümneid. Selliseid, mis üks-ühele sarnased, ja ka selliseid, kus mõnd sõna on muudetud.

Iseküsimus, miks Tallinna ülikool ja Vaheri magistritöö juhendaja dotsent Ilmar Selge töös sisaldunud plagiaati üles ei leidnud ja selle ikkagi kaitsmisele lubasid. Kui Ekspress hakkas seda teemat uurima, siis esimene koht, kuhu vaatasime, oli just Janar Jäätma doktoritöö. Kahe töö pealkirja sarnasus tuli lihtsa guugeldamise abil kohe välja. Hiljem selgus, et kui kasutada plagiaadituvastamise tarkvara KRATT (seda kasutab ka Tallinna ülikool), viitas seegi Vaheri puhul kohe Jäätma ja samuti Laaringu töödele.

Eesti Ekspressile tuli vihje Elmar Vaheri võimaliku plagiaadi kohta ebatavalises kontekstis. Nimelt väideti meile, et EKRE juhid otsivad Vaheri suhtes kompromiteerivaid materjale ja üheks selliseks materjaliks võiks olla plagiaadikahtlus. Tõsi on see, et opositsioonipoliitikutena on Helmed olnud Vaheri suhtes kriitilised. Samas mingit kinnitust või tõendeid selle kohta, nagu nad oleks otsinud või otsiksid Vaheri kohta komprat, Ekspress ei leidnud.

Sõltumata vihje taustast oli esiteks tarvis ikkagi kindlaks teha, kas kahtlusel on üldse alust. Kas võib eksisteerida kompromiteeriv või siis lausa šantažeeritav probleem? Plagiaat on juba iseenesest taunitav, aga jõuametkonna juhi puhul võib sellise saladuse olemasolu olla ka ohtlik, kui kellegi pähe tõepoolest istutada šantažeerimise idee.

Lõpptulemus oligi selline: Elmar Vaheri magistritöö on olulises osas plagiaat.


Elmar Vaher: Pöördusin Tallinna ülikooli poole, et saada akadeemiline hinnang oma magistritööle

Olen viimase pooleteise kuu jooksul kuulnud, et keegi levitab juttu, justkui minu magistritöö oleks plagiaat. See ei vasta tõele. Mina tegin oma magistritöö pühendumusega ja heas usus. Kirjutasin oma magistritöö põhiseaduslikku korda ohustava olukorra tõrjumisest 2011. aastal jõustunud korrakaitseseaduse valguses. Tegelesin oma töö kirjutamisega terve aasta ja viitasin enam kui 80 allikale, läbi töötasin muidugi palju rohkem materjale. Kvaliteedikontroll oli minu jaoks juhendaja, Tallinna Ülikooli õigusteaduse dotsent Ilmar Selge, kellega arutasime läbi nii töö suunad kui ka erinevad allikad. Teadlikult ei ole ma ühelegi allikale viitamata jätnud. Pöördusin täna Tallinna Ülikooli poole akadeemilise hinnangu saamiseks, kas minu magistritöö vastab akadeemilistele nõudmistele.



Priit Pärnapuu: „Selliste tööde eest ei tohiks ülikoolid kraade jagada“

Vaheri töös on pettuse elementi. Seal ei ole viited ära jäänud, vaid need on ära jäetud. Ära jäetud selleks, et peita mingeid muid töö nõrkusi. Tänu sellele, et ta jätab viitamata Jäätma doktoritööle ja Laaringu doktoritööle, saab väita, et tema magistritöö on uudne.
Probleemsete kohtade hulga mõttes on Vaheri töö Rainer Vakra ja Anastassia Kovalenko töödest tublisti parem. Terveid peatükke või alapeatükke ta korraga oma töösse kopeerinud pole, aga ta on kopeerinud ühe- või mitmekaupa lõike, mõnel juhul ka leheküljepikkuselt. Kui probleemid puudutaksid üksikuid lauseid, võiks läbi sõrmede vaadata, aga kui juba kümned lõigud mängu tulevad, siis on plagiaati töös sedavõrd palju, et töö tervikuna tuleks plagiaadiks tunnistada. Seda on Eestis tehtud ja need otsused on ka kohtus pidanud.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Kriku »

kvaliteetset teadustööd
MA saamiseks esitatav töö ei pruugi olla teadustöö, sest MA ei ole teaduskraad. Teadusmagistrit anti 2002. aastani. Ainus teaduskraad, mida Eestis antakse, on PhD.

Väga võimalik, et ka korrektse viitamisega oleks ta kaitsmisel ikkagi halva hindega läbi saanud. Selles mõttes on rikkumine eriti loll jama.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Walter2 »

Oleks sobinud ka teemasse: "Politseinikule nüpli andmine on tõusev trend..." :D
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Roamless »

Nimelt väideti meile, et EKRE juhid otsivad Vaheri suhtes kompromiteerivaid materjale ja üheks selliseks materjaliks võiks olla plagiaadikahtlus
Inimlikult kahju Vaherist, sest tegu igati asise politseijuhiga, aga seadus on seadus. Mind huvitab, keda see EKRE siis Vaheri asemele tahab upitada, mõne viinast läbi imbunud 90.ndate aastate eks piirivalvekoloneli?
Unforeseen consequences
Mudakoon
Liige
Postitusi: 1017
Liitunud: 19 Mai, 2015 13:01
Asukoht: "Põhi ja lõuna"
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Mudakoon »

Ei ole EKRE fänn aga Eesti Ekspressi "allikate" väited ei ole kah veenvad....
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mina nt arvan, et EKRE-teemaga pole sellel asjal seost. Mõttetu fantaasia. Õues sajab vihma - EKRE on süüdi.... :wall:
Mulle tundub, et EE ajakirjanikud on läbi viimas suuremat uurimiseksperimenti ja taolisi VIP-plagiaate tekib lähiajal veelgi.
Miks? Sest sama (EE) autori Mikk Salu sulest on varem tulnud ka Rainer Vakra plagiaaditeema.
Asja lihtsustab muidugi plagiaadi otsimiseks kasutatav IT lahendus, mida ka ülikoolid kasutavad.

Suur kangelane Vaher vs intriigi otsiv EKRE - mina sellist lollust ei osta. Eesti on sellise jampsi levitamiseks liiga väike ja varem või hiljem kuuleb midagi, mis asetab asjad oma kohale.
mõne viinast läbi imbunud 90.ndate aastate eks piirivalvekoloneli?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
paalberg
Liige
Postitusi: 591
Liitunud: 17 Mai, 2019 13:27
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas paalberg »

Mis seos on Priit Pärnapuul ja Mikk Salul EKREga?
Kas EKRE kasutab Priit Pärnapuud ja Mikk Salu nende endi teadmata enese huvides ära või?
Mingisugust seost ei olegi on vaid kellegi pahatahtlik fantaasia, süüdistame kõiges EKREt?
Sektor gazovoi ataki
Liige
Postitusi: 989
Liitunud: 27 Dets, 2012 10:02
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Sektor gazovoi ataki »

Tuletaksin meelde, et uurimistöö on esmakordselt kooliprogrammis 2. klassis, seega magistrant peaks juba magistritöö ja viitamisega toime tulema küll.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Tööl käival, pereelu elaval ja karjääri tegeval inimesel on harilikult selle magistritöö tegemiseks palju vähem aega kui värskel baka kraadi taotlejal, kel pole enamasti taolisi muresid. Seepärast üritatakse nurki lõigata ja piisav arv lehekülgi tarka juttu saada kokku vähema vaevaga ehk kopeerides teadusinfo süsteemide kaudu praegu kättesaadavaks tehtud igasugu eri töid. Ja viitamist mitte ei unustata teha, vaid jäetakse tegemata meelega, et töö ei saaks liiga referaadi laadne.

Vanasti, kus mingeid elektroonilisi süsteeme polnud, oli taoline tegevus märksa vaevalisem - pidid ikkagi minema ülikooli raamatukokku, sealt mingist perfokaartide kataloogist otsima välja vajalikud tööd (OK, TTÜ raamatukogus oli see värk 1990ndate teises pooles juba mikrofilmil), need füüsiliselt läbi lugema (eimingit Find-funktsiooni!) ja kokkuvõttes oli ajasäästlikum ise ajusid liigutada, sest kraaditööd pole referaat, vaid ikka kirjutaja vaimse võimekuse näitaja.

Täna, kus on hulgaliselt igasugu eri teadus- ja muid töid kliki kaugusel (käi vaid vastaval kursusel - antakse saitide aadressid), on ülimalt suur kiusatus taolist lihtsustust teha. Tõsi, ülikoolid kasutavad vastavat programmi, mis otsib copy-paste meetodil sinu töösse tekkinud juppe, mis on kuskil mujal töös juba olemas. Samas on alati ju võimalik sõnastust muuta ja seda leida on juba raskem.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1716
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Poti soldat »

Vaheri ja tegelt ka Kovalenko juhtumi puhul mul tekib küll küsimus et miks need kohe välja ei tulnud. Seda et juhendajad kõike ei taba saan aru, inimesed ikkagi. Aga need plagiaadi leidmise tarkvarad on ju olemas, kas meie ülikoolid neid siis ka kasutavad? Üldiselt minu meelest oleks normaalne et protsess näeks juba ette kõigi kaitsmisele esitatud magistri- ja doktoritööde mõnest sellisest programmist korra läbi laskmist.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Walter2 »

Millal muutub magistri- või doktoritöö ametlikult kraaditööks - kas peale kaitsmist? Kas eelnevalt kaitsmisele minevaid töid ei saaks juba petuprogrammist läbi lasta?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Puudutavalt VAHERit - kuna ta on äärmiselt olulises "üüberpiiri" küses võtnud riiklikult kahjuliku(-üüberpiiri toetava) seisukoha, siis olekski igati hea, kui selline PPA boss nüüd selle plagiaadijura tõttu ka lahkub :|

Tüütult korduma hakanud plagiaadijura vihjab aga mu arust konkreetselt kahele (ja teineteisega tihedas seoses olevale) faktorile:
a) kraadi(de) nõudmine riigiteenistuses on muutunud mingiks "asjaks iseeneses" - mis on kaotamas otsest seost riigiteenistuja kvaliteediga..
b) ja kasuks tuleb selline "asi iseeneses" vaid meie kõrgharidusmaastikul vohavale madalakvaliteedilisele "baka/magistritööstusele"..

Minu arvamus ainult - aga ainult loll ei näe siin selgeid seoseid :mrgreen:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas Kriku »

Walter2 kirjutas:Millal muutub magistri- või doktoritöö ametlikult kraaditööks - kas peale kaitsmist? Kas eelnevalt kaitsmisele minevaid töid ei saaks juba petuprogrammist läbi lasta?
Muidugi saaks. See on alguses juhendaja, pärast kaitsmisele lubava komisjoni ning doktoritöö puhul ka eelkaitsmise vastutus.
Borja kirjutas:a) kraadi(de) nõudmine riigiteenistuses on muutunud mingiks "asjaks iseeneses" - mis on kaotamas otsest seost riigiteenistuja kvaliteediga..
b) ja kasuks tuleb selline "asi iseeneses" vaid meie kõrgharidusmaastikul vohavale madalakvaliteedilisele "baka/magistritööstusele"..
Nojah, eesmärk oli õilis (kõrghariduse väärtustamine), välja kukkus nagu alati :|

Hea näide sellest, kuidas ainult nõuete kehtestamisest ei piisa, vaid nende täitmise tagamiseks peab ka olema regulatsioon ning asjaomaste isikute tööle vastav tasustamine ja vastutus.
aht0
Liige
Postitusi: 1249
Liitunud: 19 Juul, 2014 18:18
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas aht0 »

Roamless kirjutas:
Nimelt väideti meile, et EKRE juhid otsivad Vaheri suhtes kompromiteerivaid materjale ja üheks selliseks materjaliks võiks olla plagiaadikahtlus
Inimlikult kahju Vaherist, sest tegu igati asise politseijuhiga, aga seadus on seadus. Mind huvitab, keda see EKRE siis Vaheri asemele tahab upitada, mõne viinast läbi imbunud 90.ndate aastate eks piirivalvekoloneli?
"Tasemel" eelarvamused mõnel.. :wall: Et siis kõik endised piirikad on viinast läbi imbunud või on see kehtiv ainult ohvitseride kohta? Siiralt uudishimulik.

Omaaegse EPV ja PA liitumislepingu järgi (kui ma õieti mäletan) olekski pidanud juhid vahelduma, kord üks ühest ametist, siis järgmine teisest. Politsei pole seda siiani täitnud.
maksipoiss
Liige
Postitusi: 1742
Liitunud: 24 Okt, 2014 20:33
Asukoht: Pärnu
Kontakt:

Re: PPA pea­direktor Elmar Vaherit kahtlustatakse plagiaadis

Postitus Postitas maksipoiss »

Borja kirjutas:Puudutavalt VAHERit - kuna ta on äärmiselt olulises "üüberpiiri" küses võtnud riiklikult kahjuliku(-üüberpiiri toetava) seisukoha,:
Aga alfaiasane kiitis ju , et on hoopis konstruktiivne ja teeb igatpidi selle "überpiiri" kärpimisel koostööd 8)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 10 külalist