USA vs Iraan

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2076
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas krizz »

Kõige parem Läänele oleks see, kui šiiad - sunnid ise üksteist rapiksid ja nö meie eest musta töö ära teeksid. Iraagi - Iraani sõda oli ilmekas näide. Lääs andis hagu sellele poolele, kes alla hakkas jääma. Ja rappisid päris korralikult.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

No ma olen aru saanud,et peale saudide ja Pärsia lahe riikide,ülejäänud nagu pole asjast üldse huvitatud(pean silmas sunni riike)+muidugi Israel,kes tahaks,et teiste kätega likvideeritaks tuumarelva oht.Aga saudid tundub olema selline kehva sõjamehekvaliteediga riik,Jeemenis nad madistavad juba pikka aega aga ikka tulemuseta.Ja kõik need Bahreinid ja muud pisiriigid on rohkem nagu paberist tiigrid.Kunagine vastukaal Iraanile Iraak on USA juhtimisel ju tasalülitatud ning see ongi Iraani ambitsioonid keema ajanud.Kui kaalukausilt üks raskus ära kaob,siis kipub kaal teisele poole üles.
Ma olen siin vaadanud VG TV-s dokumentaali kunagisest mässust Meka mošeest.
Osales selle lõpetamisel ka Prantsuse eriüksuse ohvitserid,kes aitasid planeerida viimast rünnakut(Saudid küsisid abi alguses USA-lt ja siis Prantsusmaalt).Nad tunnistasid ühiselt,et nad ei olnud veel elus näinud nii segaduses ja moraalselt võitlusvõimet kaotanud armeed.Ja seda peale nädal aega kestnud piiramist ja kaotusi,mis oli tuhande mehe kanti.Aga,mis on tuhat meest,kui näiteks läheks madinaks Iraaniga?
Kõik neli meest olid kusjuures läbi käinud nii Vietnami koloniaalsõja,kui ka Alzeeria madina.
Nende sõnul võttis normaalse töörütmi taastamine saudidel vähemalt nädala,enne,kui viimaks mošee tagasi saadi ja seda ka pisargaasi abil,mida transporditi Prantsusmaalt.Kogused olid olnud nii suured,et Prantsusmaal hetkeks lõppesid selle varud täielikult.
Nii,et USA on probleemi ees ja veel väga suure probleemi ees.Juhul,kui Iraan veel täidab oma väljapressimise lubaduse sellest,et taastab uraani rikastamise.
paalberg
Liige
Postitusi: 591
Liitunud: 17 Mai, 2019 13:27
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas paalberg »

Yakov Kedmi arvab samuti, et peamine konfliktist kasusaaja saab läbi kõrge nafta-, gaasihinna olema Venemaa majandus.
USA sõjatööstuskompleksil on kindlasti ka mingi huvi rohkem relvi piirkonda eksportida seega huvi suureks sõjaks oleks justkui mõlemapoolne?
0:02 In purely military terms, it´s impossible to defeat Iran.
0:10 The Americans won´t have enough forces to deploy there.
1:09 The first thing that the Chinese will do, when Americans focus on Iran, will be to twist Taiwan´s neck.
1:17 Americans won´t be able to do anything.
1:45 Iraq is 60% Shia
2:12 And in Saudi Arabia, the area where the oil is developed is controlled by the Shia.
2:18 And the majority of Kuwait´s population is Shia.
2:20 80% of Bahrain´s population is Shia.
3:04 If anyone wins, it will be Russia.
3:12 If the price of oil exceeds 100 $ per barrel, it hits the Chinese economy.
3:17 Most of all, it hits the European and American economies.
3:48 If it´s 150 $ per barrel, the economy will be ruined.
11:39 Speaking of the beginning of hostilities with Iran, it won´t be a short term war.
https://youtu.be/i-yG_sOdbYY
Kasutaja avatar
Some
Liige
Postitusi: 4058
Liitunud: 11 Aug, 2008 9:25
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Some »

Hmmh, kui ise peaks USA asemel Iraaniga sõdima, siis Iraani pinnale sõduritega ei ronikski. Lihtsalt pommitaks kogu infra ja mereväebaasid sodiks, kindlustaks naabrite piirid ja ühtki paati Iraani sadamatest välja ei laseks. Ja ootaks.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Oleneb, mis eesmärgiks seatakse. (Riiklikku) terrorismi niimoodi välja ei juuri.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kriku kirjutas:Oleneb, mis eesmärgiks seatakse. (Riiklikku) terrorismi niimoodi välja ei juuri.
Täpselt õige,pealegi selline pooleldi võidetud sõda ei muuda reziimi,mis pikas perspektiivis ikkagi toob hiljem probleemid lauale.
Siis täituks selles tsenaariumis tehtud ennustus,mis siin ennist tuubis üleval oli.
Jah,juudid saaks selle,mis nad tahaks tegelikkuses saavutada.Iraani tiibu kärbitaks just tuumaprogrammis.Ning seda võõrast sõjaväge kasutades.
Aga see ei muuda ei terrorismi toetamist(Hezbolla ja Hamas) ning pikas perspektiivis ka usulise mõju laienemist Pärsia lahe piirkonnas.Hetkel ma ei näe tugevat vastukaalu selles regioonis neile.
Hussein,kogu oma diktaatorluses suutis seda vägivaldsete meetoditega teha.Saudid jäävad selgelt selles osas nõrgaks,isegi,kui need USA relvi täis toppida.
Pealegi on sunnid samas ka suured terroriohu allikad.Kõik need ISIS-ed,Moslemi Vennaskonnad,jne. on ikkagi kasvanud sunni äärmuse pinnalt,mille juured ulatuvad ka Saudide juurde.
Ja kindlasti ootavad sellist järjekordset endale enesehaava tekitamist USA poolt nii Hiina,kui Venemaa.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Runkel »

Iraani kaitse-eelarve on samas suurusjärgus mis nt Iisraelilgi - seal 20 ja alla mld dollarit. Lisame tohutute eelarvetega saudid ja jänkid, siis paberi peal pärslastest vastast ei ole. Iraani regulaarvägi Artesh polevat ka suurem asi, liiga vanamoeline, nagu arutletakse J.Posti artiklis, aga küsimärk on pärslaste varivägede proxy mobiliseerimisvõimekus, ehk selles on nad pigem tugevad ja seda rida ajab ajatolla oma revolutsioonilise kaardiväega, kellel on ka oma mere- ja õhuvägi (USA droon olevat samuti kaardiväe 3. Khordad'iga alla toodud). Akf Borja siiade kaart eespool näitab hästi, kuidas variväed aktiviseeruks - juudid saavad uue sahmaka rakette nii Hizbollalt, Hamasilt, Palestiina Islamidžihaadilt. Iisrael saab hakkama, aga madinat koduõuel tuleks siiski tugevasti; araablased ei saa Houthi mässulistega Jeemenis hakkama, sinna lisab Iraan samuti kütet. Ja mis teeks Iraak? Kaua suudaks pärslased sedasi sõda üleval hoida, on muidugi iseküsimus.
https://www.jpost.com/Middle-East/If-th ... ran-593203
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Kõige suurem probleem on IMHO selles, et kui Iraani pommitada, siis see ju ei mõjuta otseselt Süürias ning Liibanonis aktiivset Hizbollat või Iraani ammust liitlast SAA-d. Terroristidega peaks ikka seal võitlema, kus nad asuvad ning kui see eesmärgiks seada, oleks projekt PALJU laiahaardelisem kui Iraani pommitamine. Sellepärast ma ei saa eriti aru, mida Iraani vastase sõjaga taotletakse.
Kasutaja avatar
Chupacabra
Liige
Postitusi: 3503
Liitunud: 25 Juun, 2014 15:25
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Chupacabra »

Lähis-Ida on sisuliselt ususõjas, šiiidid vs. sunniidid. Esimene on siis Iraan&co ja teine Saudi-Araabia&co. Pikaajalises globaalses huvis oleks lasta neil see omavahel välja võidelda, nii nagu Euroopa 16-17. sajandil, mil sõdimise käigus saadi aru, et radikaalsed usuhullud on lihtsalt debiilikud ja mille tulemusena terve ühiskond sekulariseerus.

Saan aru, et teistel maailmajagudel/riikidel on seoses sellega omad huvid aga kui natukene süübida, siis mõnel teisel riigil on sealkandis palju pakilisemad huvid kui USA'l. Näiteks nafta. USA saab sealtkandist ainult 1% oma naftavajadusest, India ja Hiina saavad palju suurema hulga. Seega peaks Hormuzi väina läbitavus pigem nende probleem olema. Euroopal on sealtkandist oodata miljoneid põgenikke aga vaadates Euroopa poliitilist olukorda, siis pole meil midagi selle vastu. Immigrants welcome.

Venemaa tahaks lihtsalt näha kuidas USA ennast taas mingisse mõtetusse sõtta mässib ja seetõttu annab Iraanile pidevalt julgustavat rohtu.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Avatar »

Sõjaliste meetodite poole kiigatakse tavaliselt siis, kui rahumeelsetega jätkates terendab prognoosis kaotus. Ma ei ebla seda Iraani tervikpilti, aga mul on juba mõnda aega küsimus - kui kaua suudab USA hoida neid riive Süürias Al-Tanfis ja Deir-Ezzoris. Sest Al-Tanfis istumisel ei näe mina muud mõtet, kui plokkida Damaskuse ja Bagdadi vahelist ühendusliini. Ja kurdide toetamine Deir-Ezzoris võib olla küll Assadile käru keeramine, aga ikka peamiselt selle pärast, et Assad semmib Teheraniga. Ja teisel pool Eufrati jõge SAA kontrolli all olev Damaskuse-Bagdadi ühendusliin on kümnete kilomeetrite ulatuses üle jõe kollaste poolelt läbi tulistatav. Kui kurdid annavad ennast Türgi-VF-SAA sobingute tulemusena SAA alla, siis läheb see tee vabaks. Samuti VF ja SAA kogu aeg üritavad saavutada Al-Tanfis selle põgenike kaitse argumendi laualt minema saamist. Proovivad põgenike tagasi enda territooriumile meelitada jne. USA jälle plokib neid üritusi. Kui riivid kaovad, siis tuleb šiiitlik telg India ookeanist Vahemereni. Iraan-Iraak-Süüria + kõik need pisemad organisatsioonid seal Iisraeli külje alla. Türgil on ilmselt talutav, kui saab enda tahtmise kurdidega. Aga Iisraelile ja Saudidele oleks see šiiitliku mõjupiirkonna laienemine küll ilmselt talumatu. Aga ma ei väida et sõjatummide tagumist (miinid tankeritel) provotseerivad USA-Iisrael-Saudid. Kui näiteks Teheran näeb, et USA -l hakkab senise status quo säilitamine raskeks minema, siis võivad nad olla huvitatud täiendava surve avaldamisest. Et nagu kiirendada või organiseeritud taandumist paanikaks pöörata. No nii kujundlikult. Põhja-Korea teeb midagi sarnast. Et keerab aga jälle pinged üles, ja enne laksu laseb sussu välja. Koormamistaktika. Nagu meil ühe naabri õppused piiritaga näiteks. Aga USA ei saa lõpmatuseni lubada Teheranil niimoodi mängida ja enda koormata. Mingil hetke tuleb näidata, et kui nii torgitakse, siis võib tulla ka päris laks ära. Ehk siis Teheranil ei taheta lasta seda kruttimise mängu ise oma voli järgi kuumaks ja külmaks kruttida.
Totaalset sõda Iraaniga USA hetkel kindlasti ei soovi, sest iraani elanikud praegu pigem kogunevad Ajatollade selja taha. Ja mingit Iraagi (või ka Vietnami) sarnast asja USA välja ei vea. No veaks, aga siis hakkaks hegemoonia mujalt lagunema. USA võiks soovida sõda (eemärgiga režiim kõrvaldada) siis, kui Iraani elanikud võtaks tuld nagu Süürias. Või Iraagis. Ehk siis oleks selgelt näha, et nad ei toeta režiimi. Need mõne aasta tagused Iraani toidurahutused või mis nad olidki - siiski pigem näitasid, et massid režiimi vastu ei tõuse. Selles mõttes ma arvan et toonased rahutused olid selline testing-testing. Jällegi see ei tähenda et USA otse neid juhtis. Ja eks VF loomulikult sikutab omalt poolt nööre samuti.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2076
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas krizz »

Chupacabra kirjutas:Lähis-Ida on sisuliselt ususõjas, šiiidid vs. sunniidid. Esimene on siis Iraan&co ja teine Saudi-Araabia&co. Pikaajalises globaalses huvis oleks lasta neil see omavahel välja võidelda, nii nagu Euroopa 16-17. sajandil, mil sõdimise käigus saadi aru, et radikaalsed usuhullud on lihtsalt debiilikud ja mille tulemusena terve ühiskond sekulariseerus.
Siin on üks väike aga... Nimelt me teame, kes sellise ususõja võidaksid - ikkagi äärmuslased ehk sunniidid, eesotsas äärmuslikku vahabismi viljelevate saudidega. Tark oleks siin parajalt toetada ka teist poolt. Venemaa ja Hiina + veel mõned oleksid ehk Iraani taga. Siis oleks seis võrdsem ja aadriks lased paljud debiilikud.

Mina ise panustan Iraani noortele. Lõpuks nad võidavad niikuinii. Nende tohletanud mullade aeg saab läbi. Kuid iraanlastel on oma sügavad juured iidses Pärsias ning tulenevalt ka sellest on nad parajalt uhked ja isepäised ega talu eriti välist sekkumist. Sõjas oleksid iraanlased kindlasti paremad, kui olid iraaklased. Neil lisaks sügav märtrikultus. Aga see-selleks. Saab ehk ka ilma sõjata, kui tasapisi lasta uuel ja kaasaegsemal generatsioonil võim võtta. Teisalt jälle ei saa lasta tänastel hulludel Iraani juhtidel igal pool sitta kokku keerata. Kindlasti USA luure teab paremini, kui sügaval on nende kombitsad ja mis plaanis. Kui teisiti ei saa, tuleb sekkuda. Iseasi, mis mastaabis. Kõige lihtsam tuumarajatisi ja raketibaase õhust tümitada. Nii võidab aega. Samas ega selline tegevus vastuseta ei jääk. Nii võib asi muidugi Jumal-teab kuhu edasi areneda. Kui Trump peaks enne valimisi sekkuma, siis peab ta kindla peale välja minema. Ma ei usuks seda. Pealegi on Korea ka pinnuks silmas. Aga mis siin ikka heietada.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Lemet »

Sõjas oleksid iraanlased kindlasti paremad, kui olid iraaklased.
Omavahel sõdidid nad ju pikalt, ligi 8 aastat ilma, et kumbki erilist edu saavutanuks. Ja kaotused olid iraanlastel märksa suuremad.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

krizz kirjutas:Nimelt me teame, kes sellise ususõja võidaksid - ikkagi äärmuslased ehk sunniidid, eesotsas äärmuslikku vahabismi viljelevate saudidega.
Millal nad viimati mõne sõja võitsid?
kalvis
Liige
Postitusi: 948
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas kalvis »

Lambist tuli meelde Iraani Gruusiale kallale kippumine (olid alguses edukalt grusiinide tapmises) aga vaatsin järele - seda Vene-Pärsia sõda nad ei võitnud. Hiljem küll II MS ajal liitlasväed vallutasid Iraani (kõigest 3 päeva) ja korraldasid riigipöörde, mille paika pandud nukuvalitseja siis ajatolla Islamirevolutsiooniga omakorda kukutas. Valdavas enamus keskaegsetes sõdades sai Iraan peksa, Rooma ja Bütsants olid siiski hädas, osaliselt võib siiski mussulmanide India vallutamise retke lugeda kordaläinuks (alustasid sealt, lõpule viisid aga teised). Seega ainsaks võitudeks oligi Rooma aladest tüki ampsamine ja India vallutuse alustamine.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: USA vs Iraan

Postitus Postitas Kriku »

Küsimus käis ikka sunni äärmuslaste kohta...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist