Olukord Türgis

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Roamless
Liige
Postitusi: 3798
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Roamless »

Nuh, huvitav, kui tulevikus Vene lennukid neil piire peaks rikkuma, kas S-400 neil õnnestub kedagi või midagi alla lasta või rakendavad venelased tööle mõne oma "tagaukse"
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Kriku »

Türgi jääb Euroopa, Venemaa ja Aasia vahele ning puudutab ka Hiina küsimust. Mida te arvate sellest, et nad ostavad Vene raketisüsteemi ja toovad selle NATOsse?

Türgi oli külma sõja ajal väga oluline NATO liitlane, sest türklased ja NSVL olid verivaenlased. Kui te vaatate mõnda andmestikku läbi aegade peetud sõdade kohta, märkate kiiresti, et türklased ja venelased on omavahel väga palju sõdu pidanud.

Külma sõja ajal oli NSVLi oht liim, mis hoidis Türgi, eurooplased ja USA koos. NSVL lagunes ja see liim hakkas lahti tulema.

Türklastel ja ameeriklastel on olnud hulk erimeelsusi. Alates 2003. aastal Iraagi sõtta minemisest, kui türklased ei lasknud meil läbi oma riigi vägesid liigutada. Iisraeli küsimuses: Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on Iisraeli suhtes olnud väga kriitiline, minu arvates õigustatult, kuid ameeriklastele see ei meeldi.

Ehk praegu on põhimõttelisi erimeelsusi, mida külma sõja ajal polnud. Erdoğan ​oli väga huvitatud Patrioti süsteemist. Ameeriklased seda neile ei müünud, mistap Erdoğan, kes on saanud üsnagi sõbraks Putiniga, läks venelaste juurde ja palus S-400. Ning venelased – mitte just väga üllatavalt – ütlesid, et nad müüvad neile S-400.

Ning ameeriklased – mitte üllatavalt – on selle pärast endast väljas ja on türklastele öelnud, et nad ei saa tõenäoliselt kõige uuemaid varghävitajaid F-35. Türklased olid juba neid ostmas ja koolitasid Arizonas piloote. Nüüd paistab, et nad ei saa neid, mis põhjustab veel rohkem erimeelsusi.

Te usute, et türklased eelistavad S-400 nendele hävitajatele?

Mind šokeeriks, kui nad S-400 leppest taganeksid. Türgi meedia põhjal saan aru, et nad ostavad S-400 ära ja punkt. Nad ei anna alla ameeriklaste nõudmisele kokkulepe tühistada, et F-35 osta.

Erdoğan on väga uhke inimene. Ma arvan, et nad ostavad S-400, aga ma ei tea, kas neil õnnestub saavutada kokkulepe, et osta ka F-35. Kui meie kokkuleppele ei saa, siis nad üritavad ehitada oma hävitajat või ostavad kusagilt mujalt. Need ei ole sama head kui F-35, kuid see on hind, mida tuleb maksta, kui pahandad ameeriklasi, kellel on planeedi parim tehnoloogia.
https://www.postimees.ee/6718355/legend ... maid-natos
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas nimetu »

Ehk praegu on põhimõttelisi erimeelsusi, mida külma sõja ajal polnud. Erdoğan ​oli väga huvitatud Patrioti süsteemist. Ameeriklased seda neile ei müünud, mistap Erdoğan, kes on saanud üsnagi sõbraks Putiniga, läks venelaste juurde ja palus S-400. Ning venelased – mitte just väga üllatavalt – ütlesid, et nad müüvad neile S-400.
See ei vasta ju päris tõele. USA oli valmis S-400 asemel Patriote pakkuma, kuid Türgi on sellest keeldunud.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Runkel »

Trump väidab, et Obama keeldus Türgile Patriote müümast.
U.S. President Donald Trump in his meeting with Turkish president on Saturday in the sidelines of G20 summit in Japan said that Turkey “was not allowed to buy Patriot missiles by the Obama administration” and his administration is looking at different solutions regarding its purchase of Russia’s S-400 missiles.
https://www.aa.com.tr/en/americas/trump ... ly/1518718
paalberg
Liige
Postitusi: 591
Liitunud: 17 Mai, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas paalberg »

nimetu kirjutas:See ei vasta ju päris tõele. USA oli valmis S-400 asemel Patriote pakkuma, kuid Türgi on sellest keeldunud.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu väidab justkui ei olnuks USA nõus viimased 10 aastat Patriot süsteeme Türgile müüma.
"We received a recent proposal from the United States, but it doesn’t guarantee that United States will be able to sell Patriots to Turkey, because we couldn’t get it for last 10 years. That’s why we had to buy from Russia. And we tried to buy from other allies as well. It didn’t work," he said. "So it is an urgent need of Turkey," Cavusoglu said.
USA ei olnud nõus jagama türklastega Patrioti tootmiseks vajalikku tehnoloogiat ja kaasama neid tootmisprotsessi. Seepärast ei saanud Patrioti ostust viimased 10 aastat ka asja sest Türgi soovis hakata hiljem taolisi õhutõrjesüsteeme ise tootma. Venelased olid vastupidiselt nõus veel kõigele lisaks türklastele isegi poole ostu summa ulatuses laenu andma sest aitab taoline tehing märgatavalt edendada Kremli geopoliitilisi eesmärke, lüüa mitu kärbest ühe hoobiga, keerata käru nii NATO-le, USA-le kui viimase F-35 programmile. USA poolt äärmiselt lühinägelik käik, mille Moskva ka koheselt täiel määral ära kasutas sest Poola ettevõtteid oldi ju viimaks nõus tootmisse kaasama ja nendega tehnoloogiat jagama.
Runkel kirjutas:Trump väidab, et Obama keeldus Türgile Patriote müümast.
S-400 lõplik ost otsustati ära alles suht hiljuti Trumpi ametiajal, mis on tegelikult järjekordne Trumpi poolt löödud nael NATO kirstukaande, võibolla Trumpi ning Kremli vahel saavutatud kompromiss Iraani osas lihtsalt nõuab taolisi ohvreid ega Moskva Iraani päris niisama ole ka valmis USA-le loovutama.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Kriku »

Heiki Suurkask on ajakirja "Sõdur" peatoimetajana esinedes, kuid isiklikke seisukohti avaldades kirjutanud EPL-i apoloogia Erdoganile. Stiilinäiteid:
Peaministrina sai Erdoğan hoopis riigi Euroopa Liitu toomise veduriks. Ja pole tingimata tema süü, et Türgi praegu Euroopa Liitu ei kuulu. Liitumiskõnelused algasid 2005. aastal, Brüsselil ei olnud selgelt isegi kavatsust nendega kunagi positiivsele lõpule jõuda. Euroopa Liit lihtsalt venitas nendega ja see oli nähtav ammu enne 2016. aastat.
Meie oleme aga kuulanud rohkem Türgi opositsioonipoliitikute nurinat, kui uurinud tegelikke fakte. Vahele jäi nimelt 2016. aasta reaalne putšikatse, mille käigus ei puudunud palju, et president Erdoğan oleks ühes lennukiga alla tulistatud. Seejärel nägime, kuidas läbi pekstud kõrgemaid ohvitsere ülekuulamiste järel avalikkusele esitleti ja kogu riigipöördes süüdistati varasemat Erdoğani liitlast Fethullah Güleni. Ka ajakirjandusvabadus Türgis sai siis tugeva hoobi. Erdoğan näitas ennekõike kättemaksuiha, kuid kas tõesti ka autoritaarsust?
Alles seitse aastat tagasi oli Türgi islamimaailmas demokraatia lipulaev – Eesti kipub seda juba unustama.

1960. ja 1980. aastate sõjaliste huntade võimuajal oleks nurjunud riigipöördekatsete üritajad Türgis pigem kadunud nimetutesse haudadesse. Nüüd sai Euroopa küll protestida üleliigse vägivalla vastu ülekuulamisel Türgis, aga 2016. aasta putši tegelikku tausta me ikka veel ei tea. Võimalik, et Gülenil siiski oli roll, aga tõenäolisem oli armeejuhtide püüd naasta riigiga vanale kursile.

Euroopa Liit sai sellega kaua oodatud ettekäände Türgi ees uks pauguga kinni lüüa. Tegelik põhjus pole mitte Erdoğani autoritaarsus, vaid usutavasti ikka ja jälle fakt, et Osmani sultanid käisid 1529. ja 1683. aastal Viini piiramas. Just see kauge mälupilt oli olnud peamine mõjur, mis tegelikult tõkestas 21. sajandil Türgi tee Euroopasse. Ja mõni ime, et türklased on solvunud.
https://epl.delfi.ee/arvamus/heiki-suur ... d=86700775

EL-i juhtkonda motiveerivad siis tema arust 16. või 17. sajandi traumad. See on ju täielik jamps :dont_know:
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Gideonic »

Väidetavalt saadakse esimesed S-400 raketid kätte lähipäevil ning paigutatakse kaitsma Ankarat.

Ega ei jää vist muud üle kui krabada popkorni järgi ja vaadata kui kaugele see asi areneb.

USA on lubanud selle peale F-35 ekspordi keelustada ja majandus-sanktsioonid kehtestada. Eeldan et türgi ei jäta sellele vastusamme asutmata, ilmsel ka "geniaalne manööver" Su-57 projektiga liitumises. Kui Türgi omakorda saab olema ainus riik mis Venemaaga selles osas koostööd teeb - ning sellest lähtuvalt põhiline põhjus, miks see lennuk kiiremini vene relvastusse jõuab ... siis ma küll ei kujuta hästi ette kuidas nad pikaajaliselt NATOsse jääda saavad.
kalvis
Liige
Postitusi: 948
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas kalvis »

See veel ei tähenda, et peaks NATO-st välja visatama. Paljud Ida-Euroopa riigid astusid NATO-sse full Vene sõjatehnikaga! See, et Vene relvad ei tähenda, et nendega automaatselt NATO teiste liikmesriikide vastu sõdima hakatakse. Vabalt võivad sõdida kolmandate riikide vastu. Tõenäoliselt Vene vastu sõdida ei saa, sest on ju teada, et mitmeid relvi saab "distantsilt" välja lülitada.

Soomlaste eelmisele lennukihankele pakuti ka Vene MIG-e, lennuomadustelt olid täitsa mõeldavad aga elektroonika, hooldus ja relvasüsteemid olid alla arvestuse.

USA jaoks on ju määrav küsimus, kui palju saab Vene pool radaritelt infot ja kui türklased nii lahkelt lubavad oma riigis ringi kolada siis kui palju saladusi F-35 ja muu Lääne sõjatehnika kohta õnnestub venelastel kattevarjus pihta panna. Vot see on tõeline peavaluga küsimus?
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Postitusi: 4866
Liitunud: 14 Aug, 2008 14:19
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Gideonic »

Probleem ei ole ju relvasüsteemi omamises vaid selles et arendatakse koos venelastega välja nende kõrgeima-profiiliga relvasüsteeme. Türgi kaasatoomine võib olla ainus põhjus, miks Venemaa jõuab rohkem kui käputäit Su-57 osta näiteks (varasemalt oli see India).

Sarnane lugu S-400ega. Selle ostu järel lubatakse koos välja töötada järeltulija (S-500 derivaat ilmselt) koos kogu Türgi know-howga ja kogemustega NATO komponentide kasutamisest oma relvasüsteemides (ja selliseid on palju). Samuti S-400 hakataks kasutama koostöös vene toetusininestega ja spetsialistidegapiirkonnas kus lendaks koguaeg ka F-35 ja suheldaks ilmelt ka kõigi mehaanikute jms.

Ida-Euroopas ei olnud midagi sellist oli enamasti vanem ja vähem-ülaotsa vene tehnika mida opereeriti oma jõuga, v.a. mõned varuosad. Ainuke natuke kõrgema otsa asi oli Mig-29, aga ka seda ei arendatud miljardite eest Venemaaga koostöös edasi. Seetõttu pole ka võrdlus minumeelest pädev.
kalvis
Liige
Postitusi: 948
Liitunud: 03 Aug, 2014 9:49
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas kalvis »

Türklaste know-how relvasüsteemi arendamises seisneb vaid maksujõulises kliendis. Õigem oleks ikka osta omade käest.
Loomulikult pole ilus Nato peaaegu "vaenlasega" koostööd teha (Mõne NATO liikmesriigi või presidendi arvates on Venemaa peaaegu NATO sõber?) ja sealt relvastust osta, kuid keelatud pole. USA ostis ka NSVL relvi oma rahadega Afganistani poolel (et neid valitsusvägedele anda), et midagi uut siin päikese all pole.
USA suurim mure on ju et tema relvade oskusteave ei satuks Venemaale.
paalberg
Liige
Postitusi: 591
Liitunud: 17 Mai, 2019 13:27
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas paalberg »

NATO states use a tactical data link that allows military aircraft and even ships and ground troops to share their tactical pictures in near-real time. This is called Link 16. NATO aircraft also use Identification Friend or Foe systems, known as IFF, to identify friendly aircraft in the sky.
An IFF and Link 16 interrogator would have to be integrated into the S-400 system to allow the Turkish F-35, with the transponder, to fly within lethal range of the S-400.
This opens up all Link 16 and IFF tactical data link equipment to be compromised, a former radar and weapons expert said on background.
“With the F-35 flying in close proximity to the S-400 system, over time, you could collect sensitive stealth characteristics of this F-35 and learn its detailed stealth capabilities,” the expert said.
The waveform off the Lightning II’s stealthy surfaces and its transmissions are highly classified in order to protect radar operating parameters, stealth technology and encrypted Link 16 codes.
For instance, “when you know the waveform, you can spoof them," sending a fake signal to a receiver in order to trick an operator.
NATO riigid kasutavad taktikalist andmeside, mis võimaldab sõjalennukitel, laevadel ja maaväe üksustel teineteisega jagada taktikalist pilti lähi-reaalajas. Seda nimetatakse Link-16. NATO lennuvahendid kasutavad ka oma-võõras tuvastussüsteemi, mida teatakse kui IFF, et tuvastada õhuruumis sõbralikud lennuvahendid.
IFF ja Link-16 tuleks integreerida S-400 süsteemiga, et võimaldada transponderiga Türgi F-35 lennata S-400 tegevusulatuses.
See avab võimaluse Link-16 ja IFF taktikalise andmeside seadmete kompromiteerimiseks.
Kui F-35 lendab sagedasti S-400 süsteemi läheduses võimaldab see koguda delikaatse F-35 peitetehnoloogia iseärasusi ja õppida detailsemalt tundma F-35 peitetehnoloogia võimekusi.
F-35 elektromagnetspekter on kiivalt salastatud, et kaitsta radari tööparameetreid, peitetehnoloogiat ja krüpteeritud Link-16 lähtekoodi.
Juhul kui spektri sagedused on teada saab neid jäljendada, saates vastuvõtjale võltsitud signaale, et operaator ära petta.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas ruger »

Türgi peaks siis homme saama esimese saadetise S-400 süsteemist kätte.
Hearing that the first delivery of Russian-made S-400s missile defense systems to Turkey will be taking place tomorrow...
https://twitter.com/SonerCagaptay/statu ... 1247162371
https://twitter.com/SonerCagaptay/statu ... 8390756353
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36424
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Kriku »

Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas ruger »

Türklaste saadud S-400 kompleksist pildid ja videod
https://twitter.com/RALee85/status/1149671058905153536
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Troll
Liige
Postitusi: 3173
Liitunud: 08 Okt, 2004 16:59
Asukoht: Viljandi
Kontakt:

Re: Olukord Türgis

Postitus Postitas Troll »

Venelaste blogides liigub info, et USA olevat järgi andnud ning Türgi saab ikkagi oma F-35-d kätte. Vastutasuks pidid tulema mingid Türgi aktsioonid Süürias. Info on kinnitamata ja ei oska hinnata selle usaldusväärsust.
Hea võidab alati kurja - kes võidab, see ongi hea!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 14 külalist