Vene vs. Lääne tankid

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
toomas tyrk
Site Admin
Postitusi: 5564
Liitunud: 16 Dets, 2003 11:32
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas:Loomulikult on. Kuid tankitõrjujate vastu on olemas ka teatud taktikalised võtted. Kuni sinnani välja, et neil TT meestel ei lastagi pauku teha.
Kui oli suur N Liidu ja NATO vastasseis, siis 1970-ndail aastail hakati arendama tankitõrje helikoptereid. Tolle aja simulatsioonid näitasid, et helikopter vs tank vastuseisus oli vahetuskoefitsent 1:7.

Ehk siis samas järjekorras - 1 helikopter 7 tanki vastu.

Loomulikult tuleb vahet teha, milleks üks või teine relv on välja arendatud. Tank eelkõige muidugi vastase kaitsest läbimurdmiseks ning tanktõrje vahendid selle läbimurdevõime likvideerimiseks.

Aga mina tänasel päeval vene tankiarmeede läbimurdevõimekuste peale palju ei panustaks...
vk1
Liige
Postitusi: 1609
Liitunud: 02 Juul, 2007 22:18
Asukoht: tallinn
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas vk1 »

ma alguses mõtlesin, et äkki t-62 sobiks jalaväe toetuseks rohkem, kui kuulsad automaatlaaduriga t-72 , kus moon oli kaitsetum. kuid kunagi lugesin jugoslaavia sõdadest, kus t-72 oli suht hästi esinenud. täpseid numbreid ei mäleta ja kiire otsinguga enam postitust ka ei leidnud, kuid statistika oli umbes nii, et 100-st tabamusest t-72/m-84 pihta oli läbivaid u. 20-25% ja neist omakorda katastroofilisi (s.t. tanki häving) ka u. 25%.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Avatar »

Ei tehta ju mingit saladust selles Rugeri antud artiklis:
...Т-62 и различные модификации прекрасно зарекомендовали себя в конфликте 2008 года....то надёжная и проверенная многолетней эксплуатацией техника, которая на данный момент используется в Сирии.
....эти танки не подходят для проведения глубоких наступательных операций в современных реалиях, однако хорошо справляются с задачами формирований территориальной обороны, куда они были включены. Мураховский обратил внимание, что для этого Т-62 обладают всеми необходимыми боевыми параметрами...

Nii mõttemänguna...
Territoriaalkaitse ülesehitamine võib tähendada ka nö okupatsiooniüksuste ehitamist. On "kaasaegseteks reaalideks" mõeldud üksused, kes peaks vastase laiali puistama ja strateegilised punktid hõivama. Nende üksuste kasutamine hilisema okupatsiooni käigus ja venima jäävas sissisõjas aga ei ole otstarbekas. Samuti on neid esimese järgu üksusi vaja võimalikule vastasele (NATO teoreetiline vastutegevus) heidutuse loomiseks. Niisiis antakse laialipillutatud aga endiselt vastupunniva vastasega-sissidega tegelemine näiteks sellistele T62 -ga varustatud kaartlastele.

Samas neid T-62 -sid ei paista VF -il üldsegi palju olevat:
https://lenta.ru/articles/2013/01/03/t62/
В распоряжении РФ в общей сложности сохранилось около 900 танков Т-62, из которых 150, по данным на конец 2011 года, находились в войсках.
Liidul väidetavalt oli tõesti lõpus ca 11 000. Aga sellest osa läks liiduvabariikide vahel jagamisse. VF on ilmselt kanibaliseerinud järgneva paarikümne aasta jooksul hulgim. Eks vajasid need reservis ja aktiivses teenistuses olevad T-62 -d ju samuti varuosi. Läks neid T-62 -sid Tšetšeenia kampaaniate ajal vanarauaks ja mis ei läinud , neid tuli parandada. Küllap on VF teinud ka hulga kasulike diile tuhandetele piiri taga ekspluateeritavatele tankidele varuosade ja hooldamise müügiga. Ja vaevalt neid juppe uusi toodeti, vaid pigem ikka müüdi algul laos olevaid varuosi, ja hiljem krutiti vrakkidelt maha. Eriti peale seda, kui T-62 mahakandmine plaani tuli.
Ma tegelikult olen üsna veendunud, et VF sahkerdas oma NL -lt pärandiks saadud tankiparki müüa üsna sarnaselt, nagu Ukraina. Ainult, et VF kohta on vähem teada.

Loomulikult võib VF-l olla ka lihtsalt ambitsioon reklaamida upgrade-kiti arvukatele välismaistele T62 operaatoritele. Igasugu uhke raua ja numbrite usku isevalitsejatele ja muidu ennast täis režiimidele imponeerib väga, kui saavad midagi mida VF ise ka kasutab. Ma mõnikord loen neid SAA fännide jutukesi - VF on sõjanduses neile ikka nii imedemaa ja autoriteet, nagu meile vist kunagi tiba teise nurga alt oli Lääs. Sakraalne värk.

Aga too ülallingitud 2013 lenta artikkel on muidu üldse ajaloolises perspektiivis huvitav, kui võrrelda neid "reaale" siis ja nüüd.
Plaaniti kõik T55, T62, ja T64 -d skräppida, sest: не отвечающие требованиям унификации и устаревшие
Ja relvastusse jääma T72, T80 ja T90: Т-72 (в настоящее время на вооружении стоят 9,6 тысячи единиц), Т-80 (4,4 тысячи единиц) и Т-90 (около 800 единиц)

Sest 2013 oli: на вооружении России стоят 20 тысяч танков, притом что потребность войск в танковой технике значительно меньше.
Ja: В 2010 году военное ведомство объявило о планируемом сокращении парка до десяти тысяч машин. В 2009-м оно вообще хотело оставить на вооружении всего две тысячи машин, а остальные 18 тысяч единиц техники отправить на утилизацию и на склады - то есть десять тысяч вполне может оказаться завышенным числом.

Vot ei tea, mis siis vahepeal juhtus... :D sest nüüd enam VF ei arva et: Двух-трех тысяч современных танков должно быть достаточно - с учетом того, что сейчас в мире все большее значение приобретают бесконтактные способы ведения войны.
Tegelikult ka T72 -de arv ei pruugi olla see 7 - 8000 vms. Sest tõenäoliselt läks esialgsete nigelate katsete järel mardikaid "hästi" konserveeritud tehnikaga varustada (T64 -d), käiku T-90 ja T73B3 modifikatsioonid kätte saanud VF üksuste varasem masinapark (eri T72 -d, amortiseerunud, aga vähemalt töökorras hoitud).

Ja siin veidi veel sellest oleks tädil rattad asjast VF -is.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/2 ... ns-instead

Ja nonde T62 -dega (isegi moderniseeritud relvaga) Ukraina T64 -de ja T72 -de vastu rinda pistma ei lähe. T62 -del hakkab pilpaid lendama. :mrgreen:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Loomulikult tuleb vahet teha, milleks üks või teine relv on välja arendatud. Tank eelkõige muidugi vastase kaitsest läbimurdmiseks ning tanktõrje vahendid selle läbimurdevõime likvideerimiseks.
Selle lausungi taga paistab mulle vastu eimiski muu kui taktikaliste realiteetide nõrk hablamine. Tankimassiga võib "läbimurret teha" kuskil Fulda tasandikul Saksamaal (ja seal neid kopteritega 1:7 vahekorras kaotada). Maastik meie kandis on midagi muud ja enamasti "taandatakse" tank seal väikeste allüksustena jalaväe tuletoetuse rolli, sest kui vastane on metsavahelised teed umbe tõkestanud ja mineerinud, siis ei murra sa kuskilt läbi, vaid ootad tagapool kannatlikult, kuni jalastunud jalavägi puhastab tõkke ümbruse, pioneerid võtavad seda maha ja alles siis saad edasi liikuda.

Teiseks, mis puudutab koptereid (nt meil praegu asuvaid briti Longbow Apachesid), siis jällegi on see Fulda tasandiku probleem, no ei näinud need sensorid kilomeeter läbi metsa ja tanke tuli otsida, lennates madalalt teid läbi. Seejuures piisab ühest sobivas kohas nähtavusse ilmunud Sergeist, et see lendamine lõpetada (ma ei teoretiseeri niisama, vaid olen nende kopteritega ka "töötanud" õppusel).

Need realiteedid hakkavad Eestis (aga miks mitte ka Lätis, Valgevene Polesjes, Soomes jne) halastamatult endast märku andma.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 843
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Sekeldaja »

Sellise praalimise ja paikapanemise tagant paistab mulle eimiski muu kui et pühapäevahommikune peavalurohi on juba lipsu taha läinud ja koosmõjus põhjendamatult kõrge enesehinnanguga oksad puhevile ajanud.
Xender
Liige
Postitusi: 1700
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Xender »

Tankiga on teoreetiliselt võimalik anda kaugtuld küll, kuid sisse tuleb T62 puhul 3 aga :

1. See eeldaks ka vastavat ballistilist arvutit ja tulejuhtimisüsteemi
2. Toru eluiga on selleks veidi liiga lühike T62 puhul ehk nii 200 lasku.
3. Vajab arvatavasti uut laskemoona, mis oleks kohandatud kaarega laskmiseks.

T55, puhul millel on vintraud, mürsu lend laugja lennukaare puhul oluliselt stabiilsem, kui seda T62 on siledaraudse puhul. Seega oleks pigem mõistlikum just vanad T55 selleks ümber kohandada.

Trummi jutust ei saa aga aru, kes presenteerib kõige suuremaks ohuks siinkandis T62 vastu RPG-7 (mis pole isegi relvastuses siinkandi armeedes). Meil on kohe tulemas spike LR on Javelin, Milan. Ühegi nende laskeulatus pole 60 meetrit. Isegi lollmoonaga GC nagu ka C90 laskeulatus on oma 300 meetrit vähemalt.

Teoreetiliselt võib nüüd Trumm öelda, et massiga annab ikka läbi minna - kuid mul on väikesed kahtlused kas praegune Vene armee on ka selliste kaotustega valmis võitlema.

Nii öelda tagala kontrolliseks kus on oht, et vaenlased teevad diversioonirünnakuid pole T62 kuigi mõistlik valik. Tankikahuriga on vähe midagi ära teha, samas mis keelab läänel sissidele jagamast kaasaegset TT relvastust.

Ühesõnaga T62 probleem jääb ikkagi selleks, et seoses vastase soomusmasinate ja TT relvastuse arenguga on tema võime tankina midagi ära teha kukkunud suht 0 lähedale. Tuletoetuseks kasutamisel pole aga tankikahur kuigi hea. Kui oma 57 mm selle uue torni koos air burst moonaga peale toppiks, oleks teine asi.

Kuid minu arvamus on see, et kuna venemaa loob omajagu uusi väeosasid, siis on nad vaja ka kuidagi ära relvastada. Kuigi T72 keresid võib venemaal vedeleda, siis enam vähem töötavad varuosad on suuremas jaos ära kulutatud (kui ka müüdud) nende 30 aasta jooksul ning uuteks väga raha pole. Ühesõnaga praeguse süsteemi juures oluliselt rohkemate T72 kasutusele võttu rahakott ei võimalda.

Seega võetaksegi ette T62, millel on varuosaid veel mingil määral leidub. Pildi pealt vaadates tundub ka täitsa tanki moodi.

T62 taaskasutusele võtt on kindlasti seotud materjali osa puudumisega, mitte aga taktikaliste - tehniliste võimetega. Kui Venemaal oli raha rohkem käes ja ideed olid suuremad, taheti nad üldse sulatusahju saata, sest ei nähtud neil tänapäeva lahinguväljal enam kohta. Vahepeal on potensiaalsed vaenlased (Baltiriigid, Poola ja Soome) saanud juurde omajagu kaasaegset TT relvastust, ehk siis veelgi enam T62 kasutamist lahinguväljal küsitavaks teinud. Kuid Venemaal on rahadega kehvemad lood.
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2090
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Viiskümmend »

Olemasoleva platvormi upgreidimine on lihtsalt ratsionaalsem, kui uue tanki ostmine, mis muutub 10-15 aastaga samuti iganenuks ja vajab uuendamist. Uue mootori ja relva paigaldamine, hüdraulika asendamine elektriga ning kõige uuema optika ja arvutite lisamine on ju tegelikult piisavalt odav (loe vähem kallis), kui seal on ikkagi mingi maht taga (sajad tankid). Lääne näide T-62 rinnal võiks olla siis näit M60 https://www.youtube.com/watch?v=98nWf3rWBT4
Xender
Liige
Postitusi: 1700
Liitunud: 16 Mär, 2005 23:15
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Xender »

See kõik on võimalik selle tõttu, et M60 on ikka päris suur masin koos korraliku siseruumiga. T62 puhul seda aga öelda ei saa.

Reaalsuses oleks T62 vaja täiesti uut torni, et oleks 125mm pearelv (venelased on üritanud seda ja ei mahu) uut mootorit, käigukasti, uut soomust, terve käiguosa väljavahetamist koos veermikuga (kuna juba T62M oli massi osas äärepeal ja lagunes). Faktiliselt saab jätta alles ainult soomuskere, mis on suht odav.

Lisaks, venelastel on nii öelda kaasaegseks tehtud ainult käputäis T90MSe, sest see T72B3 on rohkem selline säästu uuendus (mida pole ka kõigil). Ehk kui uuendama hakkata siis oleks mõistlikum vast ikka kõigepealt T90ned ja T72 ära teha.

Põhimõtteline probleem on venemaal ikkagi selles, et neil puudub tegelikult konkreetne plaan. Hetkel püüavad nad teha kõike ja sellest pole eriti midagi välja tulnud, et suures pildis oleks asi väärt küünlaid. Tehti uus tank, kuid neid on ja ka tuleb käputäis, uuendatakse T72 kuid need uuendused on rohkem sellised aasta 2000 järelaitamise tase. Veidi uuendatakse T90MSiks. Nüüd võetakse kasutusele T62 ja T62Mid. Üldiselt kogupilt on see, et kui hakkata üldiselt hindama VF "ümberrelvastumise" (ükskõik mis valdkonnas) siis võrreldes kasvõi 2000 aastatega on tegelikult mahajäämus kasvanud, mitte vähenenud.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Põhimõtteline probleem on venemaal ikkagi selles, et neil puudub tegelikult konkreetne plaan. Hetkel püüavad nad teha kõike ja sellest pole eriti midagi välja tulnud, et suures pildis oleks asi väärt küünlaid. Tehti uus tank, kuid neid on ja ka tuleb käputäis, uuendatakse T72 kuid need uuendused on rohkem sellised aasta 2000 järelaitamise tase. Veidi uuendatakse T90MSiks. Nüüd võetakse kasutusele T62 ja T62Mid. Üldiselt kogupilt on see, et kui hakkata üldiselt hindama VF "ümberrelvastumise" (ükskõik mis valdkonnas) siis võrreldes kasvõi 2000 aastatega on tegelikult mahajäämus kasvanud, mitte vähenenud.
Venelaste plaan on praegu selgelt nõukaegsete moderniseeritud tankide mass.
Armatast ja muust fantastikast erinevalt on see plaan küllalt reaalne ja teostatav.
Mulle meeldinuks rohkem, kui nad oma ressursse selle Armataga raiskaks ja need 80ndate toodetud T-72B-d platsidel edasi roostetaks - tulemuseks tuleks eimidagi. Nüüd aga tõotab tulla midagi. Mis pole hea uudis.

T-62 uuendamine on lihtsalt selle "plaani" üks osa, kuna viimaseid on arvestatav hulk ja mingit otstarvet venelased neil siiski näevad. Kui me teaks vene kindralstaabi kaalutlusi, oleks sõdimine ju väga lihtne. Kahjuks saame seda teada siis, kui esimene üksus oma tankid saab - saame näha, kas sisevägi või maavägi, kas Hiina piir või Lääne SRK jne. Seni saame vaid oletada.

VF maaväestruktuur 80 brigaadi tähendab vajadust nii 2-3 tuhande põhitanki järele, kuskilt need ju peavad tulema. Eks kui sobivaid T-72 toorikuid ei jätku, võetakse järjest vanemaid ette. Mis iseenesest on ju kummaline, et venelased deklareerisid veel hiljuti 22 000 tanki, millest vähemalt pool peaks olema viimase põlve omad (T-64 ja ülespoole). Samas, kui nende laoplatsid näevad välja nii nagu eespool üks foto oli UKR omast, siis väike ime, et renoveerimiskõlblikuks osutub näiteks iga kahekümnes masin.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Trummi jutust ei saa aga aru, kes presenteerib kõige suuremaks ohuks siinkandis T62 vastu RPG-7 (mis pole isegi relvastuses siinkandi armeedes). Meil on kohe tulemas spike LR on Javelin, Milan. Ühegi nende laskeulatus pole 60 meetrit. Isegi lollmoonaga GC nagu ka C90 laskeulatus on oma 300 meetrit vähemalt.
Kinnisel maastikul meietaolise vastase vastu ongi tankile suurim oht ligidale pääsenud granaadiheitjaga jalaväelane. Raketid ei puutu siin asjasse, metsavahel keeruline (ja ebaotstarbekas) kasutada.
Teoreetiliselt võib nüüd Trumm öelda, et massiga annab ikka läbi minna - kuid mul on väikesed kahtlused kas praegune Vene armee on ka selliste kaotustega valmis võitlema.
Kui ainus tee on umbe mineeritud ja tõkestatud, siis see "mass" annab juurde ainult mugava sihtmärgi kaitsja suurtükiväele (kui see troppi sinna tõkke taha kokku jookseb. Ainuke võimalus see mass maksma panna on lage ala, mida ei ole võimalik umbe mineerida/tõkestada. Seepärast pole meile (ega muule taolise maastikuga alale - Valgevenest Soomeni) mõtet neid Saksamaa lagedate piirkondade tankide massrünnakuid mõtet projekteerida - ei tööta ja ei ole võimalikud.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Tux »

Väikese vahepalana uudis, et meie sõbralik idanaaber võtis just äsja vastu otsuse taastada remondipataljonid ja samuti ka sillaüksused, mis saadeti Gorbatsovi aja lõpul laiali, kui hea tahte märk, et pole enam plaanis suuri euroopa jõgesid marsi korras ületada. Seega on nüüd tekkinud plaanid uuesti jõgesid ületada...
https://www.youtube.com/watch?v=W7dALLSFc1c
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40172
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Kapten Trumm »

https://www.youtube.com/watch?v=JpRiTRuwLWQ

2009 viidi läbi selline õppus - pildil nähtav silla-asjandus päris brigaaditaseme oma nagu enam pole.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
kangelaspioneer
Liige
Postitusi: 1044
Liitunud: 30 Dets, 2004 13:13
Asukoht: Tallinn/Tapa
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas kangelaspioneer »

Kapten Trumm kirjutas:https://www.youtube.com/watch?v=JpRiTRuwLWQ

2009 viidi läbi selline õppus - pildil nähtav silla-asjandus päris brigaaditaseme oma nagu enam pole.
On küll brigaadi-diviisi tase. Kõik see kraam kuulub pataljoni pontooniroodu.
Armee tasandil on samad vahendid, lihtsalt suurem üksus, et mitu ülepääsu korraga või suurema kandevõimega sild teha.
Kasutaja avatar
Longbowman
Liige
Postitusi: 252
Liitunud: 30 Mär, 2018 16:00
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas Longbowman »

"Maksumüüri" taga olevate artiklite üle kurtjatele - teile on loodud ajaleht "Pealinn", ajakiri "Vahitorn" ja Päästearmee supiköök. Ajalehed maksid raha ka nsvl ajal.
eloscuro
Liige
Postitusi: 500
Liitunud: 09 Mai, 2007 21:09
Asukoht: Eesti
Kontakt:

Re: Vene vs. Lääne tankid

Postitus Postitas eloscuro »

5 aastat vana video, Vene T-72B3 võistlemas Hiina ZTZ-96A vastu. Tohutu erinevus tulejuhtimissüsteemide võimekuses selgelt näha - T-72 peab peaaegu peatuma, et üldse midagi teha. Hiinlased lasevad täiskäigu pealt (kusjuures olid ainsad, kes tollel võistlusel kõiki märke tabasid)

https://www.youtube.com/watch?v=AVRYTEes9UM
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist