Hillartile. Eksisin siin jah natuke. Pidasin silmas nende arstide mobiliseerimise all BIA pakutud varianti:
Tsiteeri:
...või siis kantida nad ümber üldreservi ning viia neid sõtta siis kui enam mehi pole kuskilt võtta.
Ma tahtsin öelda, et neid elutähtsaid teenuseid pakkuvaid spetsialiste ei peaks saatma rindele mingeid otseseid lahinguülesandeid täitma. Arst võibolla veits kaugemal, sidumispunkti parameedik rindele lähemal, aga mitte ei peaks nad tegema põhitegevusena jalaväelase tööd. Kui asi on juba nii kriitiline, et võetaksegi arstid kokku ja tehakse nendest 516. JVP, siis on juba liiga hilja. Esialgu toodud näide Sõjaväe Mustamäe kesklaatsaretist oli vale.
Seda ka, et ma ei tea kellena töötavad VÕKides tegutsevad arstid. On nad seal poole kohaga ja poole kohaga mujal haiglas vms? Aga kuna mu teenistuskohas Tagalapatis oli neid arste peaaegu et isegi sõja jaoks piisavalt ja kuna mu kasarmu oli laasareti peal, siis jäi mul vähemalt nende arvukusest hea mulje. Ma ei tea mis seisukord oleks sõjaajal mõnes jalaväepataljonis. Meil on ju meedia väidete järgi isegi tsiviilis neid arste nii vähe... Mu kaitseliidu üksuse meditsiinivõimekus innustab mind aga hoolega kaevikut kaevama ja maskeeruma.
Soesilmale. Ma siiski arvan, et mind ei oota tribunal. Tribunal peaks ootama neid reserviste, kes üritavad autoga Lätti põgeneda (iseasi on muidugi Läti olukord). Sõltuvalt situatsiooni kujunemisest on aga selline suht suur võimalus, et ma lähen ärevatel aegadel oma KL üksusega metsa "etteplaneerimata kompanii rännakut" teostama. Ja nagu tublile võitlejale kohane lülitan ma oma telefoni välja, et vaenlase elektroonilise luure üksus ei saaks märgata kuskil metsatukas 150 sisselülitatud mobiili. Ma paraku ei tea, milleks on vaenlase elektrooniline luure võimeline, seega parem karta kui kahetseda. Ja kui nüüd samal ajal kuulutatakse välja üldmobilisatsioon ja mina sellest teada saan, eks ma teen siis vastavalt käsuliinipidi ettekande oma jaoülemale ja annan talle teada, et ma pean nüüd ära minema (ilma ettekandeta ei saa ma isegi rahuajal ära minna, sest mul pole relvakandmisluba ja ma ei saa ju relva niisama vedelema jätta). Eks siis vaatab mis vastuse ma sealt saan või läheb see info veel RÜle ja KÜle ja mis nad ütlevad. Võibolla öeldakse: "jäta loba ja tegele oma ülesandega edasi" või öeldakse: "jah, tagasta püss, saapad ja vorm ning proovi hääletades teise Eesti otsa jõuda". Eks ma teen siis nii nagu kästakse ja võimalik, et leian isegi vahendid etteantud aja jooksul oma õigesse punkti jõuda. Võibolla tuleb aga hoopiski uhke must-valge passat ja sõidutab mind vangi.
Einoh, kui tribunal, siis tribunal, aga no EI USU... niipalju suuremaidki muresid neil sõjas lahendada...
Probleem on olemas aga sõltumata minu tegutsemisest, sest väga sarnases olukorras inimesi on ju veel, keda reaalselt oodatakse kahes kohas.
See KL ja KV kaadri miksimine tekitab jah probleeme. Üks reaalne probleem on veel see, et lõpuks ongi meil osad inimesed võimelised juhtima oma üksust ka kõige keerulisemas lahingolukorras ja teised vaid koondrivis paraadplatsil. Pigem võiks see olla ikkagi KLi asi, et saavutada organisatsioonisiseselt ühtne tase. Kuivõrd hästi või halvasti asi praegu on, ma ei tea.