Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Viide, palun?
See https://www.nature.com/scitable/knowled ... 103874273/ sobib?

Ja see https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 111704.htm kehtib inimeste kohta ka. Seda enam, et mingi osa siinse rahva genoomist on neandertaalidelt pärit.
AMvA
Liige
Postitusi: 3540
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Benjy kirjutas:
Viide, palun?
See https://www.nature.com/scitable/knowled ... 103874273/ sobib?

Ja see https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 111704.htm kehtib inimeste kohta ka. Seda enam, et mingi osa siinse rahva genoomist on neandertaalidelt pärit.
Minu mäletamist mööda oli jutt, et Lähis-Idas hakati teravilja sööma põhitoiduna ca 10 000 aastat tagasi ja sina väitsid, et siinkandis söödi liha edasi. Viide räägib ajast 2,6 milj aastat tagasi toimunust.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

AMvA kirjutas:
Benjy kirjutas:
Viide, palun?
See https://www.nature.com/scitable/knowled ... 103874273/ sobib?

Ja see https://www.sciencedaily.com/releases/2 ... 111704.htm kehtib inimeste kohta ka. Seda enam, et mingi osa siinse rahva genoomist on neandertaalidelt pärit.
Minu mäletamist mööda oli jutt, et Lähis-Idas hakati teravilja sööma põhitoiduna ca 10 000 aastat tagasi ja sina väitsid, et siinkandis söödi liha edasi. Viide räägib ajast 2,6 milj aastat tagasi toimunust.
Viited on pigem selle kohta kuidas fossiilide abil söödu kohta teavet saada. Ja neandertaalide uuringud on ikka palju värskemate fossiilidega tehtud. Samad meetodid on näiteks pädevad, et veidi värskemaid fossiile uurida. Näiteks https://www.historic-uk.com/CultureUK/I ... chard-III/

Ja siin on artikkel selle kohta, kuidas liha/taimede suhe toidus on sõltuvuses laiuskraadist https://academic.oup.com/ajcn/article/71/3/682/4729121
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Ja nüüd väikene teemavahetus. Veidikene infot selle kohta miks peaks hoiduma kõrge omega6 sisaldusega taimeõlidest.

https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3671910865
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4906004898

Ma loodan, et paneb mõtlema.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40155
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

AMvA kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Nende kasulike täisteraleibade puhul tasub huvi tunda ka muude koostisosade vastu kui pakil leiduv reklaam "palju kiudaineid".
Võib juhtuda, et sinna on maitseomaduste ja kooskpüsimise säilimise nimel lisatud taimeõli (ilmselt siis rapsi) ja suhkrut.
Tavaliselt paistab see 300 kcal/100g klassist kalorsusest välja, kui "tavalisel" on see pigem 200 ringis.
Eesti leivatootjate (vähemalt Leiburi) toodete koostis on kodulehelt leitav. Ei suutnud tuvastada taimeõli. Suhrut on jah - 100 g kohta ca 4 g (Ruks sari), see teeb viilu kohta ca 1 g. Vaevalt et see eriti tappev on, kui arvestada et teelusikatäies on ca 15 g suhkrut
Selline täisteratoode, kuhu lisatakse suhkrut, on tegelikult variserlik - sest kiudainete (mis tulevadki nendest "täisteradest") eesmärk on raskendada süsikute imendumist - et see siis liiga "raske" ei saaks, paneme sortsu kergesti imenduvat rafineeritud suhkrut juurde. :wall:

See "ainult 4g, aga teelusikatäies on..." on suht libe tee. Suhkru sisaldus on näiliselt väike, kuid kui teda sisaldub kõikjal, on päeva lõpuks ikkagi koos paras glükeemiline koormus. Sest lisaks leivaviilule on teda veel väheke salatis, supis, kotletis, morsis jne ning tegemist on ju mitte mingi raskesti omastatava loodusliku möksiga, vaid pesuehtsa valge suhkru või mis veel hullem - glükoosisiirupiga.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40155
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Benjy kirjutas:Ja nüüd väikene teemavahetus. Veidikene infot selle kohta miks peaks hoiduma kõrge omega6 sisaldusega taimeõlidest.
https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3671910865
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4906004898
Ma loodan, et paneb mõtlema.
Siin teemas pisut eespool tõi oponent AMvA viite ühele artiklile, kus põhjendati rapsiõli paremust oliiviõli ees vähemate küllastunud rasvhapetega :wall:
Tegelikkuses on tänasel toidulaual omega-6 peamine allikas seesama armastatud omamaine rapsiõli ja selle näiliselt odava ja omega-3 silte kandva toote võiks küll toidulaualt eemaldada ja asendada "südamehaigusi tekitava" oliiviõliga, soovitavalt külmpressitu (neitsi-) või minimaalselt seguõliga. Jääkõlisid võiks aga vältida.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

Seal ei olnud nagu väga sisu, pigem korrati Ancel Keys ajast pärit kolesterooliteooriat.
AMvA
Liige
Postitusi: 3540
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Benjy kirjutas:Ja nüüd väikene teemavahetus. Veidikene infot selle kohta miks peaks hoiduma kõrge omega6 sisaldusega taimeõlidest.

https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3671910865
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4906004898

Ma loodan, et paneb mõtlema.
Pole mõtet postitada linke lühikokkuvõtetele, kus täisartikli lugemiseks tuleb see osta.
Vaevalt et sa isegi täisartiklit lugenud oled.
AMvA
Liige
Postitusi: 3540
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas: Selline täisteratoode, kuhu lisatakse suhkrut, on tegelikult variserlik - sest kiudainete (mis tulevadki nendest "täisteradest") eesmärk on raskendada süsikute imendumist - et see siis liiga "raske" ei saaks, paneme sortsu kergesti imenduvat rafineeritud suhkrut juurde. :wall:

See "ainult 4g, aga teelusikatäies on..." on suht libe tee. Suhkru sisaldus on näiliselt väike, kuid kui teda sisaldub kõikjal, on päeva lõpuks ikkagi koos paras glükeemiline koormus. Sest lisaks leivaviilule on teda veel väheke salatis, supis, kotletis, morsis jne ning tegemist on ju mitte mingi raskesti omastatava loodusliku möksiga, vaid pesuehtsa valge suhkru või mis veel hullem - glükoosisiirupiga.
Oot, inimene sööb reeglina päevas paar viili leiba, sa tahad väita et see 2 g suhkrut on väga suure mõjuga? Arvestades suhet muude toitainetega.

Ja nende suhkrusuppide kohta tahaks küll sult KONKREETSET viidet. Ei pannud ei mu vanaema ega ema suhkrut supi sisse ja kui täna oma igapäevases lõunasöögikohas küsisin, kas nad panevad suhkrut suppi, siis vaadati mind nagu segast. Nüüd tood sa veel suhkrukotleti kah mängu, ole ikke normaalne.
Benjy
Liige
Postitusi: 427
Liitunud: 03 Jaan, 2015 22:08
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Benjy »

AMvA kirjutas:
Benjy kirjutas:Ja nüüd väikene teemavahetus. Veidikene infot selle kohta miks peaks hoiduma kõrge omega6 sisaldusega taimeõlidest.

https://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3671910865
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4906004898

Ma loodan, et paneb mõtlema.
Pole mõtet postitada linke lühikokkuvõtetele, kus täisartikli lugemiseks tuleb see osta.
Vaevalt et sa isegi täisartiklit lugenud oled.
https://www.academia.edu/20177018/Induc ... atty_acids
https://thescienceofnutrition.files.wor ... ed-fat.pdf
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40155
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ja nende suhkrusuppide kohta tahaks küll sult KONKREETSET viidet. Ei pannud ei mu vanaema ega ema suhkrut supi sisse ja kui täna oma igapäevases lõunasöögikohas küsisin, kas nad panevad suhkrut suppi, siis vaadati mind nagu segast. Nüüd tood sa veel suhkrukotleti kah mängu, ole ikke normaalne.
Ju siis valetati või oli tegu mingi erandiga.
Lisatud suhkrut sisaldavad praegu praktiliselt kõik poolfabrikaadid, sh supid.
Ei ole palju kasu, kui ei joo limonaadi, sest analoogsed suhkrukogused saadakse ka täiesti "soolasest" toidust.
Võtsin esimese ettejuhtuva purgisupi:
https://www.salvest.ee/tooted/supid/sal ... ors-530-g/
Toitumisalane teave 100 g kohta
energiasisaldus 120 kJ / 29 kcal
rasvad 1,2 g, millest küllastunud rasvhapped 0,5 g
süsivesikud 3,6 g, millest suhkrud 2,5 g
valgud 0,6 g
sool 0,7 g
Aga miks mitte ka keeduvorst:
https://rakverelk.ee/toode/lastevorst/
Või pasteet:
https://rakverelk.ee/toode/kupsetatud-m ... peekoniga/
Kotletid kah:
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-pihvid/
Söögikohtades tehakse tänapäeval suppe kas samade tootjate suurtest purgisuppidest või supipõhjadest. Ja muudest pooltoodetest, sest aeg on raha.

Mida teeb vorsti, kotleti või supi sees suhkur, jääb ka mulle segaseks. Aga seda on lisatud toidu sisse praktiliselt kõikjal ja sellest pääsemiseks pole muud võimalust kui osta põhiained ja kokata ise. Olen õppinud isegi hakklihakotlette tegema ilma jahu ja riivsaiata - riivitud kaalika abil. Ja loomulikult suhkruta.
Ja eriti head kotletid saab ainult siis, kui osta liha ise (nt karbonaad) ja ajada see hakklihamasinast ise läbi, mitte osta mingi "Rakvere perehakkliha", kuhu sisse on hakitud tont teab milliseid ebasündsaid organeid ja jääkrasvasid (mul ajab hirmsasti röhitsema pärast). Lisaks suhkrule tasub muidugi ka muret tunda, misasjad on need "süsivesikud" seal kas tegemist pole näiteks lisatud sojajahuga. Rafineeritud jahude efekt veresuhkrule on analoogne suhkruga ja neid lisatakse lihatoodetesse eesmärgiga siduda tootesse võimalikult palju vett, sest vesi on raske (annab massi), aga ei maksa midagi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
krizz
Liige
Postitusi: 2084
Liitunud: 18 Mär, 2006 1:59
Asukoht: Eesti Kuningriik
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas krizz »

Muide olen kuulnud, et Läänemere merevesi on hädapärast isegi joodav. Mingi mereteadlane midagi sarnast kunagi kusagil väitis, et a'la arvestades ookeaniga on suht mage merevesi siin. See on muidugi ammu teada, et kariloomad on mereääres merevett joonud.
Kui pädev see väide ikkagi on? Soolase vee joomine teatavasti pole kasulik.
* Otsin pilte ja infot Aegna merekindluses teeninutest, eriti aastatest 1930-34 *
* Meie peaülesanne olgu peatada eestlaste väljasuremine. Ukrainlased ei sure välja ka siis, kui nad kotavad (enamasti venelastega asustatud) Ida-Ukraina ja Krimmi! *
AMvA
Liige
Postitusi: 3540
Liitunud: 09 Dets, 2018 20:26
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas AMvA »

Kapten Trumm kirjutas:
Ja nende suhkrusuppide kohta tahaks küll sult KONKREETSET viidet. Ei pannud ei mu vanaema ega ema suhkrut supi sisse ja kui täna oma igapäevases lõunasöögikohas küsisin, kas nad panevad suhkrut suppi, siis vaadati mind nagu segast. Nüüd tood sa veel suhkrukotleti kah mängu, ole ikke normaalne.
Ju siis valetati või oli tegu mingi erandiga.
Lisatud suhkrut sisaldavad praegu praktiliselt kõik poolfabrikaadid, sh supid.
Ei ole palju kasu, kui ei joo limonaadi, sest analoogsed suhkrukogused saadakse ka täiesti "soolasest" toidust.
Võtsin esimese ettejuhtuva purgisupi:
https://www.salvest.ee/tooted/supid/sal ... ors-530-g/
Toitumisalane teave 100 g kohta
energiasisaldus 120 kJ / 29 kcal
rasvad 1,2 g, millest küllastunud rasvhapped 0,5 g
süsivesikud 3,6 g, millest suhkrud 2,5 g
valgud 0,6 g
sool 0,7 g
Aga miks mitte ka keeduvorst:
https://rakverelk.ee/toode/lastevorst/
Või pasteet:
https://rakverelk.ee/toode/kupsetatud-m ... peekoniga/
Kotletid kah:
https://rakverelk.ee/toode/rakvere-pihvid/
Söögikohtades tehakse tänapäeval suppe kas samade tootjate suurtest purgisuppidest või supipõhjadest. Ja muudest pooltoodetest, sest aeg on raha.

Mida teeb vorsti, kotleti või supi sees suhkur, jääb ka mulle segaseks. Aga seda on lisatud toidu sisse praktiliselt kõikjal ja sellest pääsemiseks pole muud võimalust kui osta põhiained ja kokata ise. Olen õppinud isegi hakklihakotlette tegema ilma jahu ja riivsaiata - riivitud kaalika abil. Ja loomulikult suhkruta.
Ja eriti head kotletid saab ainult siis, kui osta liha ise (nt karbonaad) ja ajada see hakklihamasinast ise läbi, mitte osta mingi "Rakvere perehakkliha", kuhu sisse on hakitud tont teab milliseid ebasündsaid organeid ja jääkrasvasid (mul ajab hirmsasti röhitsema pärast). Lisaks suhkrule tasub muidugi ka muret tunda, misasjad on need "süsivesikud" seal kas tegemist pole näiteks lisatud sojajahuga. Rafineeritud jahude efekt veresuhkrule on analoogne suhkruga ja neid lisatakse lihatoodetesse eesmärgiga siduda tootesse võimalikult palju vett, sest vesi on raske (annab massi), aga ei maksa midagi.
Või kohe lausa valetati :lol:
Mu vanaema või ema tegid vaid nägu, et vaaritasid ise suppi, tegelikult kallasid purgist staffi kastrulisse ja ajasid ainult soojaks, nujah, sa ikka suudad üllatada. Mu lõunasöögikoht kah EI KASUTA purgisuppe, vaid keedavad need ise.
Ja keegi ei käse sul Rakvere kotelette või pihve süüa, usu mind, ise tehtud on palju maitsvamad.
Lemet
Liige
Postitusi: 19936
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Lemet »

Väga paljud toidukohad kasutavad siiski purgisuppe, suurtes plekktoosides (olid vist 5l maht). Huvitav, millest EKV supikatlad täituvad, kas kokad hakivad palehigis peete, kapsaid, kartulimugulaid või tühjendavad kuuma vette plekkpurke? Ja praevad kohapeal kotlette või kadutavad Rakvere pihve? Puht inimlik uudishimu...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15560
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Viimsepäevavarud ja muud toitumisteemad

Postitus Postitas Fucs »

Ja eriti head kotletid saab ainult siis, kui osta liha ise (nt karbonaad) ja ajada see hakklihamasinast ise läbi, mitte osta mingi "Rakvere perehakkliha", kuhu sisse on hakitud tont teab milliseid ebasündsaid organeid ja jääkrasvasid (mul ajab hirmsasti röhitsema pärast).
Ajasite isu peale rsk :twisted:
Erihead isetehtud kotletid saab IMHO sulatatud juustuga.
Valio, E-Piima ja Estover sulatatud juustudes on suhkur sees, aga Tere "Merevaigul" ei ole.
Ja keegi ei käse sul Rakvere kotelette või pihve süüa, usu mind, ise tehtud on palju maitsvamad.
Ja mitte ainult Rakvere. Peaaegu kõik topivad suhkrut igalepoole sisse. Suhkur suhkruks, aga topitakse kaalu/mahu suurendamiseks (või toote koospüsimiseks) sisse ka igasugust muud saasta.
Selles suhtes on isand Trummil õigus.

*

Põltsamaa hernesupp, rassolnik ja Hartšoo küll sisaldavad suhkruid (sest koostisosad sisaldavad neid), kuid nendesse ei ole eraldi lisatud suhkrut kui maitseainet.
https://toitumine.ee/wp-content/uploads ... ur_est.pdf
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist