Tsiteeri:
Samas rootslastel olid terved Stridsvagn 122 (Leopard 2) meeskonnad, k.a. komandör needsamad 19-20a ajateenijad. Lihtsalt ilmselt motiveeritumad ja intelligentsemad isendid.
Sa räägid asjadest, mida tead vaid kuulu järgi. Kui sedagi.
Ei olnud see asi nii lihtne.
Tsiteeri:
Üks Rootsi tankipataljoni ülem(toona) seletas ühes vestluses, et neil polnud erilisi probleeme, kui kasutuses olid veel Strv-121(ehk Leo2A4) ja sellele eelnevad mudelid.
Kui aga saabusid uued Strv-122-d, hakanud ajateenijate baasil üksuste mehitamine probleeme tekitama.
Masinad olid oluliselt moodsamad ja üksuste juhtimine digitaliseeriti.
Ajateenistuse ajal korraliku väljaõppe andmine(alates üksikmehest kuni üksuse tasemini) osutus keerukaks ja ebaefektiivseks.
Igal juhul soovitati Maaväel kas suurendada elukutseliste osakaalu tankiüksustes või suurendada ajateenistuse kestvust.
Kuna aga Rootsi loobus üldse ajateenistusest, siis sinna see arutelu jäigi.
Ei ole asi vaid inimese vanuses ja pole keegi väitnud, et 18-19 aastane noor ei saaks olla igati asjalik tegelane.
19 aastane võib peale väljaõpet oma tööga(vanemate ja kogenumate kolleegide toel) hakkama saada küll. Töötab pool aastat-aasta-poolteist jne....tuleb tasapisi ka vilumus ja kogemused. Peagi on proff valmis.
Ajateenija läheb sisuliselt kohe peale ameti enam/vähem selgeks saamist(sedagi ennekõike teoorias) reservi ja asemele tuleb järgmine algaja. Kogu trall algab otsast peale.
Rääkimata motivatsiooni puudusest ja "mina lähen peagi reservi, pole minu asi"-suhtumisest. Suhtumine, mis veel sugugi kadunud pole.
Ma tahaks näha PPA tegelaste nägusi, kui neile paarsada sellist selli kätte lükatakse.
https://www.postimees.ee/6757146/ajateenistusest-paaseda-soovinud-mees-lasi-endale-kuuli-jalgaEt palun, siin on teile lahendus teie probleemidele...