Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Kindlusehitised. Teed, sadamad ja lennuväljad. Kasarmud ja linnakud.
Maalinnad ja linnused. Kõik militaararhitektuurist.
Vasta
Lemet
Liige
Postitusi: 19914
Liitunud: 12 Apr, 2006 15:49
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Lemet »

Aidu tuuleparki arendava Aidu Tuulepark OÜ juhatuse esimehe Oleg Sõnajala sõnul on neil hea meel, et Eestis on õigusriik ja kohus on andnud lõpliku seisukoha Aidu tuulepargi ehituslubade kohta. “Meil on nüüd kõrgeima kohtuastme kinnitus selle kohta, et Aidu tuulepargis tehtud senised ehitustööd on tehtud vastavalt ehituslubadele ning ajutine ehituskeeld on lõppenud.”
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
MadMan
Liige
Postitusi: 1969
Liitunud: 23 Veebr, 2005 19:33
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas MadMan »

Ei saa naeru pidama: “Meil on nüüd kõrgeima kohtuastme kinnitus selle kohta, et Aidu tuulepargis tehtud senised ehitustööd on tehtud vastavalt ehituslubadele ning ajutine ehituskeeld on lõppenud.”
Riigikohus ütles vaid, et maavanem jäi 2017 vaidlustamisega hiljaks, muud midagi. Kui selle 2015 ehitusloaga nüüd kuhugi midagi ehitada tahetakse, siis tuleb need rajatud 40-50 m hunnikud kõik minema vedada ja maapinnast 3,4 m kõrgusele vundamendile rajada Vestas 112 tornid. Parandage mind, kui ma sellest arutelust valesti olen aru saanud. Ühelgi muul asjal pole KaMina ega muid kooskõlastusi olemas lihtsalt.

Sama jutt ka siin:
https://majandus24.postimees.ee/6774557 ... 1551631401
Tänane riigikohtu määrus ei muutnud faktilist olustikku, mille kohaselt ei vasta Aidu tuuleparki juba püstitatud tuulegeneraatorid teemaplaneeringule, projekteerimistingimustele ega ka 2015. aastal väljastatud ehituslubadele.
Vihkad Eestit? Vali Reformierakond.
tuuker
Liige
Postitusi: 37
Liitunud: 13 Veebr, 2005 17:28
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas tuuker »

Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Ehituskeeld jääb püsima:
«Tänane riigikohtu määrus ei muutnud faktilist olustikku, mille kohaselt ei vasta Aidu tuuleparki juba püstitatud tuulegeneraatorid teemaplaneeringule, projekteerimistingimustele ega ka 2015. aastal väljastatud ehituslubadele. Jätkuvalt ei ole arendaja tegevuse aluseks oleval ehitusprojektil kaitseministeeriumi kooskõlastust,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang BNS-ile. Samuti pole kaitseministeeriumi hinnangul riigikohtu menetlusse mittevõtmise määrus sisuline lahend. «Kohus ei võtnud seisukohta nende konkreetsete, 2015. aastal väljastatud ehituslubade kehtivuse ega õiguspärasuse osas,» lisas Sang.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalveamet (TTJA) lisas, et Sõnajalgadel on seoses riigikohtu otsusega küll kehtiv ehitusluba, kuid Aidu tuulepargis juba ehitatud tuulikud on vastuolus teemaplaneeringuga. Seega jääb ehituskeeld juba püsitatud tuulikutele kuni lammutusküsimuse otsustamiseni.
https://majandus24.postimees.ee/6774557 ... 1547385444
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Amet saatis samal päeval, 10. septembril Sõnajalgade ettevõttele Eleon Green OÜ – kes jätkas kevadel kahe tuuliku ehitus pargis neile väljastatud ehitusloa alusel – ettekirjutuse muudatuse ehitustegevuse peatamiseks.

Kuigi amet tõdeb 12-leheküljelise dokumendi alguses, et on tõepoolest sidunud sellekevadise ettekirjutuse Aidu Tuulepark OÜ kohtulahendiga, ütleb TTJA, et on nüüd jõudnud järeldusele, et seda ettekirjutust on nüüd vaja muuta nii, et nende kahe tuulikuga seotud menetlus ei oleks enam selle riigikohtu otsusega seotud.

„Ettekirjutus on tehtud esialgse ohuhinnangu alusel, kus menetluse lõpptulemus ei olnud teada,” põhjendab amet, lisades, et TTJA-le on selge, et niivõrd koormav kohustus Eleon Green OÜ suhtes ei saa olla tähtajatu ja seetõttu siduski selle Aidu Tuulepark OÜ riigikohtu lahendiga.

Küll aga ütleb amet seejärel, et TTJA-l on täna on piisavalt informatsiooni, et kinnitada kahe vaidlusealuse tuuliku demonteerimise vajadus. „TTJA hinnangul on vajalik, et ehituskeeld Aidu tuulik 4 ja Aidu tuulik 5 jääks kehtima kuni lammutusettekirjutuse täitmiseni. Keeldu ei kohaldata nagu varasemaltki demonteerimistöödele,” sõnab amet, lisades, et kahe tuuliku lammutusvajadus võib muuuhulgas osutuda vajalikuks ehitisest lähtuva ohu tõttu.

„Kogutud tõendite alusel on ehitistel suured puudused. Ehitiste alune pinnas on ebastabiilne. Selle geoloogilised uuringud on tegemata. Tuulikute alla on rajatud ilma ehitusloa ja projektita killustikupadjad ning nende rajamine on dokumenteerimata,” loetleb TTJA. Ka rõhutab amet, et kindlasti tuleb sealne ehitustegevus kooskõlastada kaitseministeeriumiga.
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/t ... d=87415097
hjl85
Liige
Postitusi: 6367
Liitunud: 16 Mär, 2018 11:29
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas hjl85 »

TTJA on vist palju maksumaksja raha käes. Kogu see värk lendab neile veel vastu nägu ja läheb väga kalliks maksma.
Nagu öeldakse: paber kannatab kõike.
Küll on "lahke" TTJA, et nüüd siis seovad keelu lahti Riigikohtu otsusest. Lausa meeletu heldus nende poolt :D
Ja teatri kriitik Oidsalu on vait nagu siga rukkis.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

Eleon Greeni juhi Andres Sõnajala sõnul on ettevõte pöördunud PPA ida prefektuuri poole, et kaamerad ja muud võimalikud jälgimisseadmed eemaldataks, kuid pole seni vastust saanud. "Viibimiskeeld kehtis ettekirjutuse tagamiseks ning ettekirjutus kaotas koos riigikohtu määrusega kehtivuse juba teisipäeva hommikul. Eesti politsei võimekust arvestades ei oleks see olnud neile üle jõu käiv juba samal päeval või hiljemalt järgmisel Aidust läbi käia. Paraku pole seda tänaseni tehtud, mis tähendab, et PPA ei pea isikute õigusi prioriteediks," selgitas Sõnajalg.

PPA pressiesindaja Barbara Lichtfeldt ütles Ärilehele, et viibimiskeeld kehtib endiselt ja ei vasta tõele, et riigikohtu lahendi kohaselt oleks viibimiskeeld peatatud või ära lõpetatud.
https://arileht.delfi.ee/news/uudised/s ... d=87435107
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas alax »

Ehitusloal oli tuulikute kõrgus maapinnast. Sõnajalad tegid maapinna kõrgemaks ja oleks nagu JOKK. Pidunuks olema absoluutkõrgus. Merepinnast.
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Fucs »

alax kirjutas:Ehitusloal oli tuulikute kõrgus maapinnast. Sõnajalad tegid maapinna kõrgemaks ja oleks nagu JOKK. Pidunuks olema absoluutkõrgus. Merepinnast.
Ei ole JOKK.

Ehitusloa aluseks on ehitusprojekt.

Nõuded ehitusprojektile
Redaktsiooni jõustumise kp: 25.01.2014
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 30.06.2015 (ehk, et siis see vanem seadus mis siis kehtis)
§ 10. Üldised nõuded eelprojektile

(7) Asendiplaani, tehnovõrkude- ja rajatiste, teede, platside, logistika, haljastuse ja väikevormide lahendus peab olema esitatud nii plaaniliselt kui ka kõrguslikult ja seotult geodeetilise süsteemiga ning arvestama teiste samal maa-alal paiknevate objektidega.

...

§ 11. Üldised nõuded põhiprojektile

(5) Asendiplaani (ehitiste paiknemine maa-alal), tehnovõrkude- ja rajatiste, teede, platside, logistika, haljastuse ja väikevormide lahendus peab olema esitatud plaaniliselt ja kõrguslikult ja seotud geodeetilise süsteemiga ning kooskõlas teiste samal maa-alal paiknevate objektidega.

...

§ 12. Üldised nõuded tööprojektile

(9) Asendiplaani, tehnovõrkude ja -rajatiste, teede, platside, logistika, haljastuse ja väikevormide lahendus peab olema esitatud nii plaaniliselt kui ka kõrguslikult ja seotult geodeetilise süsteemiga.
Ehitusseadus
Redaktsiooni jõustumise kp: 01.07.2014
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 30.06.2015 (ehk siis ehituslubade väljastamise ajal kehtinud seadus)
§ 22. Ehitusluba

(5) Ehitusloa vorminõuded kehtestab valdkonna eest vastutav minister.
Ehitusloa vorminõuded
Redaktsiooni jõustumise kp: 05.10.2014
Redaktsiooni kehtivuse lõpp: 30.06.2015
Ehitise tehnilised andmed

Ehitisealune pind (m²)
Maapealse osa alune pind (m²)
Maapealsete korruste arv
Maa-aluste korruste arv
Absoluutne kõrgus (m)
Kõrgus (m)
Pikkus (m)
Laius (m)
...
...
***

Seadustes kirjeldatud kohustuslik kõrguste sidumine geodeetilise põhivõrguga = kõrguste sidumisega absoluutkõrgusega.

Kui oletada, et ei projekti(de)s (aga sellisel juhul ei vasta juba projekt seaduse nõuetele), ega ehitusloas (no comment) pole ehitiste kõrgused seotud riikliku geodeetilise võrguga (ehk see = et pole seotud ka absoluutkõrgusega) JA kõik ehitiste kõrgused ONGI IGALPOOL antud "ümbritsevast maapinnast", siis isegi sellisel juhul on iga projekti koostamise aluseks geodeetiline alusplaan (EhS § 10 lg 1) millel ümbritseva maapinna absoluutkõrgused on peal ja igasuguste "aluspatjade" kuhjamine ei ole ka sellisel juhul JOKK.
alax
Liige
Postitusi: 1503
Liitunud: 07 Dets, 2005 15:53
Asukoht: Lõuna-Eesti
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas alax »

Nõus Fuchsiga nõuete osas. Aga kui vald annab ebaseadusliku loa, mis siis? Ja kui valda enam ei eksisteeri? Kas kuskil näha võimalik näha ehitusluba? Või on see kinnine dokument?
Osalenud Eesti piirivalve ülesehitamisel. Raadioside. NLiidu sõjaväes 40. tankidiviisi 75.motolaskurpolgus Gussevis 1970-1972. Lasketiiru elektrik. 50a. metsas ja soodes jooksnud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

See küsimus, et mis siis, vaieldigi just Riigikohtus läbi. Maavanem peaks 30 päeva jooksul tegutsema, praegu läks tal 2 aastat. Aga see ei ole määrava tähtsusega - kui ehitis on seadustega vastuolus, siis selle võivad ka muud riigiametid peatada, olgu sel siis nii kehtiv ehitusluba kui tahes. Muuhulgas seetõttu, et hulk TTJA poolt jälgitavaid probleeme polegi ju sellised, mille kohta peaks midagi ehitusloale kirjutama. Vastasel juhul tekiks olukord, milles KOV ja maavanem langetavad kõik otsused ära ja riigiametid võiks kinni panna.
sang
Liige
Postitusi: 117
Liitunud: 14 Juul, 2015 14:06
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas sang »

See küsimus, et mis siis, vaieldigi just Riigikohtus läbi. Maavanem peaks 30 päeva jooksul tegutsema, praegu läks tal 2 aastat.
Kui nüüd antud juhtumi asjaoludesse süvitsi sisse minna, siis selgus: maavanem oleks pidanud oluliselt varem teadma, et Aidus on ehitustegevus alanud ja seal rajatakse just selliseid tuulikuid, sest seda oli ühe teise tuulepargi vaidluse käigus poole lausega mainitud. Sellest hetkest alates läks käima see 30 päeva kehtiva kohtuotsuse järgi, mitte sellest päevast, kui kaitseministeerium avastas Aidus võimaliku rikkumise ning palus maavanemalt järelvalve alustamist.
kui ehitis on seadustega vastuolus, siis selle võivad ka muud riigiametid peatada, olgu sel siis nii kehtiv ehitusluba kui tahes.
Vist päris nii lihtne see ei ole. Ma pole küll jurist ega antud valdkonna spets, aga mulle on seda seletatud nii, et ehitustegevuse peatamiseks peab olema mõjuv põhjus, eelkõige mingi oluline (riigi funktsioneerimist segav vms) häiring.

Praegu on seis jälle sellel malerauaruudul, et 28 veski ehitamisega saab Aidus edasi minna, kuni (a) KOV kui ehitusloa väljastaja avastab, et ehitis ei klapi loaga; või (b) kui tekib oluline häiring (näiteks tuuliku mast on nii kõrge, et hakkab radarit segama, nagu juhtus kahe esimesega).

Kahe juba osaliselt valminud tuuliku ehitamise ja selle ehitamise peatamise protsessi antud kohtumäärus ei mõjuta, kuna nende puhul on TTJA käivitanud oma menetlused, mis pole antud kohtuvaidlusega otseselt seotud.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36428
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Kriku »

sang kirjutas:
kui ehitis on seadustega vastuolus, siis selle võivad ka muud riigiametid peatada, olgu sel siis nii kehtiv ehitusluba kui tahes.
Vist päris nii lihtne see ei ole. Ma pole küll jurist ega antud valdkonna spets, aga mulle on seda seletatud nii, et ehitustegevuse peatamiseks peab olema mõjuv põhjus, eelkõige mingi oluline (riigi funktsioneerimist segav vms) häiring.
Seda peaks tegelikult Dr.Sci käest küsima, see on otseselt tema eriala. Kui näiteks keegi koostab silla projekti, mis ilmselgelt kuhugi ei kõlba, sest valmiv ehitis oleks ohtlik ja ei kannataks pooltki projektijärgsest piirkoormusest, kuid mis siiski saab KOV ehitusloa ning järelevalve probleemi tähtaegselt ei märka, mis siis saama hakkab, kui keegi poole ehituse ajal avastab, et projekt on jama?

Ma palun ta siia kohale...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Radarid, raadioluure ja tuulepargid

Postitus Postitas Fucs »

No minu teada on nii.

1. Projekteerija vastutab tagajärgede eest, mis puudutavad vigaselt projekteeritud ehitise mittevastavust nõuetele
2. Projekti vastavust nõuetele kontrollib ehitusloa väljaandja ja kui tal endal piisavat pädevust ei ole, siis tellib või nõuab projekti esitajalt, et projektile oleks tehtud ekspertiis. Kui ekspertiisi läbinud projekt ikkagi ei vasta nõuetele ja selle tulemusel midagi juhtb, siis vastutavad nii projekteerija kui ekspertiisi koostaja.
3. Kui ehitusluba on antud nõuetele mittevastavale projektile, siis selle eest vastutab ehitusloa väljaandja.
4. Kui projekt vastab nõuetele aga ehitaja ehitab mitte projektijärgselt, siis võimalike tagajärgede eest vastutab ehitaja.

nüüd edasi läheb huvitavaks...

5. Kui ehitis on valmis, siis annab KOV ehitusspetsialist (sama institutsioon, kes väljastab ehitusloa) enne ehitise kasutusele võtmist välja KASUTUSLOA.
6. Kui kasutusluba on antud välja ehitisele, mis ei vasta projekteerimise nõuetele ja/või ehitamise nõuetele ja/või ehitusloale ja/või projekteerimiseks väljastatud projekteerimistingimustele, siis vastutab selle jama eest kasutusloa väljastaja.

Et siis nüüd hea küll... ehitusluba vaidlustati liiga hilja.... aga ma tahan näha seda KOV ametnikku, kes pärast sellist suurt sõda julgeb väljastada neile tuulikutele ka kasutusloa. Ja kui selline tankist leidub, siis mind huvitab, et kuidas reageerib sellele (nüüd juba õigeaegselt ma loodan) TTJA


https://www.aripaev.ee/uudised/2019/05/ ... meste-elud
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist