Ne imejuštšii analogov

Laevad, lennukid, tankid... Kõik sõjatehnikast.
Vasta
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19529
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas ruger »

Käib antud Nenoksa õnnetuses kaldale sattunud tehnika ja pinnase puhastus-hazmat kaitse riietuses
Video published Saturday by an Arkhangelsk region television channel showed four people in hazmat suits help an excavator remove scrap from one of two abandoned pontoons towed ashore in the White Sea. The operator of the excavator did not appear to be wearing any protective gear.

Journalists said earlier this month they had measured background radiation levels several times above the norm near the two pontoons in the village of Nyonoksa.

The Region 29 outlet’s footage, described as the first part of the cleanup process, showed the excavator placing the removed scrap into shipping containers to be removed by helicopter.
https://www.themoscowtimes.com/2019/09/ ... ris-a67430
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Roamless
Liige
Postitusi: 3809
Liitunud: 22 Okt, 2005 20:57
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Roamless »

Käib antud Nenoksa õnnetuses kaldale sattunud tehnika ja pinnase puhastus-hazmat kaitse riietuses
Mis neile keemiakaitse ülikondadele on vanad mereväemantlid tuule vastu peale visatud?
Unforeseen consequences
mart2
Liige
Postitusi: 5188
Liitunud: 22 Juun, 2014 19:52
Asukoht: Põlvamaa
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas mart2 »

Roamless kirjutas:
Käib antud Nenoksa õnnetuses kaldale sattunud tehnika ja pinnase puhastus-hazmat kaitse riietuses
Mis neile keemiakaitse ülikondadele on vanad mereväemantlid tuule vastu peale visatud?
Mantlid pole küll enneolematu teema, kuid täpsustan oma 2-aastase keemiavägede pagasi baasil - Hazmati riieteuse all (tüüp pole oluline) hakkab suhteliselt kiiresti kogunema kondensaatniiskus ja tuulise ilmaga on selle tõttu mõne aja pärast palju külmem kui ilma kaitseülikonnata, kus niiskus ei jää keha ligi.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Postitusi: 1327
Liitunud: 30 Okt, 2005 21:13
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Tux »

https://www.youtube.com/watch?v=okS76WHh6FI
Suvel avaldasid venelased pisikese video "Tormilinnu" (burevesniku) ehk siis tuumakütusel lendava tiibraketti tootmise tsehhist.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 843
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Sekeldaja »

Vladimir Juškin seob Severodvinski ilutulestiku hoopis loomingulise suhtumisega tuumarelvade katsetamise keelustamisse ja vajadusega kontrollida olemasoleva arsenali töökõlblikkust:

Vladimir Juškin: Severodvinski ahelreaktsioon


Augustikuise arvatava tuumarelvakatsetuse teadaolevatest asjaoludest ja lahtistest otstest kirjutab Balti Venemaa Uurimise Keskuse juht Vladimir Juškin.

Venemaa mereväe 45. riiklikul mereväe harjutusalal (sõjaväelaste keelepruugis Üheksandal või Sopkal) Njonoksa külas 30 kilomeetri kaugusel Severodvinskist kärgatas 8. augustil 2019 plahvatus. Tragöödia tagajärjel hukkus viis riigiettevõtte Rosatom töötajat ja kaks kaitseministeeriumi esindajat. Vigastada said kolm sõjaväelast ja kolm Rosatomi spetsialisti. Automaatne radiatsioonitaseme seiresüsteem fikseeris Severodvinskis kaheksast mõõtekohast kuues gammakiirguse tugevuse nelja- kuni kuueteistkümnekordse tõusu. Kuid peaaegu kohe pärast avaldamist eemaldasid Severodvinski võimud selle teate administratsiooni veebilehelt. Sõjaväelased keelasid kiiresti kuuks ajaks ujumise osal Valge mere Dvina lahe rannikust.
Venemaa kaitseministeerium andis teada: «Arhangelski oblasti harjutusalal toimus vedelkütusega reaktiivmootori katsetamisel plahvatus ja katseobjekt süttis põlema. Mingeid kahjulikke aineid atmosfääri ei paiskunud, radiatsioonifoon on normis.»

Plahvatuse mõtet küsi surnutelt

2. augustil maeti Sarovi linnas viis Venemaa tuumakeskuse inseneri-füüsikut, kes olid hukkunud Njonoksa plahvatuses. Maeti linnas, kus oli rajatud KB-11 (mida tunneme nime all Arzamass-16) ning kus töötati välja ja toodeti kõik Nõukogude tuumalaengud, rakettide ja torpeedode lõhkepead ning ka too kurikuulus «Kuzkini ema» ehk Tsaar-pomm. Praegugi on Venemaa strateegiline raketivägi 95 protsendi ulatuses varustatud tuumalaengutega, mis on välja mõeldud ja valmis tehtud Sarovis.
Aga miks said hukka ainult Arzamass-16 füüsikud? Avalikest allikatest on ju hästi teada, et «tuumaenergiat kasutava otsevoolumootoriga tiibrakettide» väljatöötamise projekt, mida toetasid Igor Kurtšatov, Mstislav Keldõš ja Sergei Koroljov, kinnitati valitsuse otsusega juba 1953. aastal. 1978. aastal toimus tuumaraketimootori 11B91 esimese reaktori tegelik käivitamine stardikompleksis Baikal (Semipalatinski polügoonil). Teada on, et projekti kallal töötati aastatel 1965–1985. Peatöövõtjad olid teadus-tootmiskoondis Energomaš (tänapäeval tegeleb tuumaraketimootori RD-4XX arendamisega) ja Keldõši keskus (tänapäeval osaleb «megavatise tuumaenergiaseadme» väljatöötamisel).
Kui uskuda Venemaa kaitseministeeriumi, siis maksid Arzamass-16 füüsikud eluga sootuks teiste viletsa töö eest – kas nende töö eest, kes on juba mitukümmend aastat tuumaraketimootoreid välja töötanud, valmistanud ja katsetanud?

Kindralid ja pommitegijad

Mäletatavasti nimetas Nikita Hruštšov riigi juhtivaid füüsikuid – Andrei Sahharovi, Igor Kurtšatovit, Juli Haritoni – pommitegijateks. Kui ÜRO eestvedamisel kirjutati 1996. aastal alla üldisele tuumakatsetuste keelustamise lepingule, seadsid kindralstaabi juhid ja Arzamass-16 pommitegijad Kremli raske valiku ette.
Esiteks andsid nad teada, et ei ole enam võimalik garanteerida olemasoleva tuumaarsenali töökindlust ja ohutust. Rakette saab katsetada katselendudega, mille juures tarvitatakse lõhkepea makette. Aga kuidas katsetada tuumalõhkepead ennast?
Teiseks muutus võimatuks senist tuumaarsenali täiustada ja uusi tuumarelvi luua. Nimelt ka pärast seda, kui rikastatud uraan, plutoonium või nende segu on lõhkepeasse asetatud, jätkub nende ainete lagunemisprotsess. Laengus toimub üpris vähe tundma õpitud üksikute lagunemisprotsessi saaduste kogunemine, eriti suureneb ameriitsiumi osakaal. Järk-järgult tuumalaengu koostis muutub, küll õige pisut, protsendi murdosa võrra, aga juba sellest piisab algsete omaduste muutumiseks. Teistsugune keemiline keskkond hakkab mõjutama materjale, millest koosneb kest. Näiteks eriteras läheb lagunemisprotsessi saaduste pikaajalise mõju alla sattudes viimaks nii hapraks, et pudeneb laiali juba kergest löögistki. Kalkulatsioone ja mudeli paikapidavust saab kontrollida aga ühelainsal moel – reaalse katsetusega.
Sellise asja peale Kremlis ehmuti ja anti korraldus leida mõni teine moodus. Füüsikud leidsidki väljapääsu: nende leiutatud ülisalajast tuumakatsetuste korraldamise meetodit, mis võimaldas lepingu tingimustest mööda hiilida, hakati nimetama alakriitiliseks katsetuseks.

• Võib üpris suure tõenäosusega öelda, et katsetati uusima tuumalaengu toimetulekut vee all.
• Olemasolevate andmete mustri lahendamise võti peitub ilmselt Venemaa tuumakeskuse direktori Valentin Kostjukovi sõnades, et keskus valmistus tegevuseks Valgel merel tõsiselt ligemale aasta vältel.
• Moskvas usutakse, et mittestrateegiliste tuumasüsteemide suur hulk ja kirevus kindlustavad neile hädavajaliku eelise kriisiolukordades ja konfliktide varasemas järgus.

Sellise katsetuse tuum seisneb selles, et keemilise lõhkeainega (näiteks trotüül) sulatatakse üles tuumaseadme südamik (uraan-235 või plutoonium-239), mis seejärel omandab vedeliku omadused. Siis eemaldatakse mikrokoguste kaupa «vananenud» lõhkepeast sisuliselt kogu tuumamaterjal ja asetatakse lõhkeainest kesta. Sealjuures tuumaenergiast, mida lagunemisel eraldub väikeses koguses, näiteks plutooniumi korral 0,1 mikrogrammi trotüülekvivalendis, ei jagu selleks, et südamik suudaks kuumeneda plasma temperatuurini ja pommina plahvatada.
See meetod võimaldab saada ja täpsustada andmeid tuumalõhkeseadme kahe põhilise parameetri kohta: ahelreaktsiooni alguse optimaalne hetk ning ahelreaktsiooni enda kulgemise aeg algusest kuni plahvatuseni. Teisisõnu saab lisaks olemasoleva arsenali kontrollimisele alakriitiliste katsetustega tuumarelvi ka täiustada. Tavaliselt on neid katsetusi korraldatud Novaja Zemlja saarestikus Matotškin Šari väinas tuumapolügoonil. Tasub lisada, et alakriitilisi katsetusi saab tuvastada ainult spetsiaalsete vahenditega, mis peavad asuma katsetuspaiga vahetus läheduses.

Kremli diskreetne vaikimine

Meile on kindlalt teada järgmised asjad.

Hukkunute arv (neid oli viis, kõik Arzamass-16st). Plahvatus toimus vee all (täpsemalt pontooni all). Seda ütles Njonoksa elanikega kohtudes 1. järgu kapten Vladimir Bossõi, mereväe põhiharjutusala teenindava väeosa 09703 ülem: «Inimesed läksid pontooni peale ja pontooni all kõik plahvatas.»

Venemaa tuumakeskuse direktor Valentin Kostjukov andis ametlikus avalduses teada, et keskus valmistus tegevuseks Valgel merel tõsiselt ette ligemale aasta vältel: «Tundus, et kõik peaks justkui olema teostatav, aga olukord kulges ettenähtust teistsuguses variandis.»

Ajalehe Novaja Gazeta andmeil viibis katsetuse ajal Njonoksa harjutusalal kaitseministri asetäitja Pavel Popov, kelle alluvuses tegutseb muu hulgas teadusuuringute ja tulevikutehnoloogiate (innovatiivsete uuringute) tehnilise kindlustamise peavalitsus.

8. augustil viibis sündmuspaigas Rosatomi radioaktiivsete jäätmete kogumise laev Serebrjanka (saabus Dvina lahte 6. augustil, sõitis tagasi Murmanskisse 9. augustil).

Teavet plahvatusega kaasnenud radioaktiivse lekke isotoop-koosseisu kohta ei ole avalikustatud, sest sellest saaks hõlpsasti välja lugeda, millist seadet kasutati uut tüüpi relva katsetamisel. Tegelikult oleks selline analüüs kergesti teostatav tavaliste gamma- ja alfakiirguse spektromeetritega. Aga isegi gamma- ja neutronkiirgust registreeriva aparatuuri paigutamine katsetuse vahetusse lähedusse ei pruugi tingimata anda tõsikindlaid andmeid. Kõige lihtsamad algandmete moonutamise meetodid on detektori toite väljalülitamine plahvatuse hetkeks või detektorite viimine katsepaigast kaugemale.

Plahvatuse toimumispaigal viibis ka Zvjozdotška klassi päästepuksiir (pardanumbriga 600). Peale võimsate kraanade on see varustatud kahe kaugjuhitava allveeaparaadiga.

Paika on pandud kindel reegel: kui Njonoksa harjutusalal käivad katsetused või laskeharjutused, suletakse piirkonnas kas kogu või osa akvatooriumist või õhuruumist (seda võib kontrollida NOTAM-teadete põhjal). 8. augustil akvatooriumi või õhuruumi sulgemise kohta Njonoksa harjutusala piirkonnas hoiatust ei antud.

Raadiojaama Vabadus andmeil (mis toetuvad Njonoksa elanike sõnadele) evakueeritakse küla elanikkond alati, kui harjutusalal midagi tehakse. 8. augustil neile evakueerimisest teada ei antud.

Eespool toodud piisavalt usaldusväärsete andmete mustri lahendamise võti peitub ilmselt Venemaa tuumakeskuse direktori Valentin Kostjukovi sõnades, et keskus valmistus tegevuseks Valgel merel tõsiselt ligemale aasta vältel. Niisiis, Arzamass-16 ehk teisisõnu oma 20 000 äärmiselt kvalifitseeritud spetsialisti nägi pingsalt vaeva ligemale aasta aega. Võib üpris suure tõenäosusega öelda, et katsetati uusima tuumalaengu toimetulekut vee all. Selge, et tegu pidi olema alakriitilise katsetusega. Aga miks ei korraldatud katsetust Novaja Zemlja saarestiku Matotškin Šari väinas nagu tavaliselt? Võib-olla ei rahuldanud sõjaväelasi väina omadused: laius ligikaudu 600 meetrit, suurim sügavus 12 meetrit.

NOTAM-teate puudumine ja evakueerimise ärajätmine õnnetuspäeval võib samuti osutada tõsiasjale, et sõjaväelased soovisid korraldada katsetuse suurima saladuskatte all, peljates, et muidu saab see eelnevate hoiatuste tõttu kiiresti välismaal teatavaks.

Moskvas lähtutakse sellest, et tuumakatsetuste keelustamise lepingus puudub tuumaplahvatuse määratlus. Nii et kui plahvatab tavaline lõhkeaine, ehkki tuumamaterjalide lisandiga, aga ilma iseennast võimendava ahelreaktsioonita, siis lepingut ei rikuta. Kuid seekord panid Arzamass-16 füüsikud nähtavasti arvestustes mööda – ahelreaktsioon läks käima ja tulemuseks oli plahvatus.

Kuid Kreml oma arvestustes ei eksinud. Pentagoni (kindral John Hyteni) andmetel on peagi Venemaa käsutuses üksteist tuumalaengute stardiplatvormi, sest Moskvas usutakse, et mittestrateegiliste tuumasüsteemide suur hulk ja kirevus kindlustavad neile hädavajaliku eelise kriisiolukordades ja konfliktide varasemas järgus.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Kriku »

Sekeldaja kirjutas: Moskvas lähtutakse sellest, et tuumakatsetuste keelustamise lepingus puudub tuumaplahvatuse määratlus. Nii et kui plahvatab tavaline lõhkeaine, ehkki tuumamaterjalide lisandiga, aga ilma iseennast võimendava ahelreaktsioonita, siis lepingut ei rikuta. Kuid seekord panid Arzamass-16 füüsikud nähtavasti arvestustes mööda – ahelreaktsioon läks käima ja tulemuseks oli plahvatus.
Sellest ei saa ma eriti aru. Kas ta arvab, et seal toimus tuumaplahvatus?
Kasutaja avatar
Sekeldaja
Liige
Postitusi: 843
Liitunud: 29 Aug, 2014 17:38
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Sekeldaja »

Pakun, et võtit tuleb otsida sellest lõigust:

Sellise katsetuse tuum seisneb selles, et keemilise lõhkeainega (näiteks trotüül) sulatatakse üles tuumaseadme südamik (uraan-235 või plutoonium-239), mis seejärel omandab vedeliku omadused. Siis eemaldatakse mikrokoguste kaupa «vananenud» lõhkepeast sisuliselt kogu tuumamaterjal ja asetatakse lõhkeainest kesta. Sealjuures tuumaenergiast, mida lagunemisel eraldub väikeses koguses, näiteks plutooniumi korral 0,1 mikrogrammi trotüülekvivalendis, ei jagu selleks, et südamik suudaks kuumeneda plasma temperatuurini ja pommina plahvatada.
See meetod võimaldab saada ja täpsustada andmeid tuumalõhkeseadme kahe põhilise parameetri kohta: ahelreaktsiooni alguse optimaalne hetk ning ahelreaktsiooni enda kulgemise aeg algusest kuni plahvatuseni.


Tundub, et manipuleeritakse agregaatolekute ja mingil piiratud moel ahelreaktsiooni käivitamisega. Trotüüliga sulatamine... no ma ei tea. Ehk on mõeldud termiiti? Pole aimugi, kas U-235 või Pu-239 võiksid kõrgemal temperatuuril, voolavas või isegi aurustunud olekus alakriitilisi omadusi evida. Võibolla saab jah rääkida tuumaplahvatusest selles mõttes, et käivitus nö miniahelreaktsioon, mis viskas enda materjali ja koos sellega ka katseseade (pontooni) ning inimesed sellel laiali juba väikese võimsuse juures. :dont_know:
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19529
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas ruger »

USA diplomaadid, kes läksid Nenoksa piirkonda rongiga, tõsteti rongilt maha ja saadeti tagasi.
Russia removed three U.S. diplomats from a train near the site of a mysterious military testing accident on Monday because they did not have special permits to be in the area, Interfax reported Wednesday

Russia's state nuclear agency, Rosatom, has acknowledged that five of its nuclear workers were killed in an Aug. 8 explosion during a rocket engine test near the White Sea in far northern Russia.

Interfax cited a source as saying that the U.S. diplomats had been let go, but are regarded to have broken Russian law.
https://www.themoscowtimes.com/2019/10/ ... rts-a67772
Pikemalt
https://www.rbc.ru/politics/16/10/2019/ ... 355870d7ee
http://ren.tv/novosti/2019-10-16/voenny ... erodvinska
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)

Postitus Postitas Health »

Pilt

Jäi silma veebis kolades. Jagati EV esinduse poolt ELis muidugi enda kiitmise eesmärgil. See ja teised pole pooltki nii huvitavad, aga see Venemaa asi paistis kuidagi eriti silma.

Kas on järjekordne kõvatamine, mida jänki on uskuma jäänud või on sellel midagi tõsist taustal?
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Venemaa sõjaline võimekus ja armeereform(id)

Postitus Postitas nimetu »

See 30% on küll kusagilt p****st võetud number. Nagu tegelikult enamus Venemaal käibel olevast statistikast...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Kriku »

Health kirjutas:Jäi silma veebis kolades.
Kõike ila, mida wõrgust leida, ei tule Venemaa sõjalise võimekuse ja armeereformide tähtsasse kleepsuteemasse postitada!

:evil:
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Health »

Kriku kirjutas:Kõike ila, mida wõrgust leida, ei tule Venemaa sõjalise võimekuse ja armeereformide tähtsasse kleepsuteemasse postitada!

:evil:
Vabandan sügavalt risustamise pärast. :crying:
Viiskümmend
Liige
Postitusi: 2090
Liitunud: 04 Aug, 2010 12:33
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Viiskümmend »

AI-d ei peaks üldse ka nii palju autonoomia ja robootika kontekstis käsitlema, selle (AI) laiem sõjaline kasutusala on vähemalt lähitulevikus pigem ikka mingites tarkades AR (augmented reality) lahendustes, mis annavad inimestele suuremad võimed, mitte ei asenda neid robotitega. :roll:
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Kriku »

Health kirjutas:Vabandan sügavalt risustamise pärast.
Palun lahkesti. Kui materjal Venemaa kohta tundub kuidagi kahtlane, meelelahutuslik või üldistusjõuta (vähetähtis üksikjuhtum), siis kindlasti õnnestub selle jaoks leida mõni teema, kuhu see paremini sobib. Näiteks praegune või siis mõni "Et juttu jätkuks" alamfoorumi kleepsuteemadest.

---

Aga see on nüüd IMHO päris huvitav.

USA: Arhangelski plahvatuse põhjustas merepõhjast üles tõstetud tiibrakett.
USA kaitseministeeriumi sõnul plahvatas Venemaal Arhangelski oblastis 8. augustil pärast pooleteiseaastast merepõhjas lebamist ülestõstmisel tuumamootoriga tiibrakett Burevestnik.

«Plahvatuse põhjustas tõsine tagasilöök Burevestnikus (NATO klassifikatsioonis Skyfall). Käivitus kontrollimatu tuumareaktsioon, mis tõi kaasa tuumakiirguse vallandumise ajal, mil Vene asjatundjad raketti põhjast üles tõstsid,» ütles USA välisministri abi asetäitja Thomas DiNanno ajalehele The Washington Times. DiNanno sõnul lebas rakett seal ajast, kui eelmise aasta alguses katsetati seda suure asula lähedal. Diplomaat rõhutas, et USA peab seda õnnetuse asjaolude varjamiseks. «Meid teeb kõige rohkem murelikuks valeteave. Teine mure on see, et rakett lebas ookeani põhjas terve aasta. Ja kolmas, et nad üritasid seda varjata,» ütles relvastuskontrolli asjatundja.

Plahvatus Arhangelski lähedal tappis seitse inimest – viis Rosatomi töötajat ja kaks Venemaa kaitseministeeriumi esindajat. Vigastada sai kolm sõdurit ja kolm Rosatomi spetsialisti. Severodvinski ja Roshidrometi ametnikud teatasid, et Severodvinskis toimunud eriolukorra päeval tõusis radiatsiooni taustkiirgus korraks, kuid seejärel normaliseerus. Pärast vahejuhtumit suleti kuuks ajaks ujumiseks Valge mere Dvina lahe piirkond. Hiljem ütles Venemaa president Vladimir Putin, et õnnetus Arhangelski lähedal leidis aset uute relvasüsteemide katsetamise käigus.
Kas siis 2018. aasta alguses oli "Burevestniku" viimane katsetus - ja kas seda peaks õnnestunuks pidama?
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36579
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Ne imejuštšii analogov

Postitus Postitas Kriku »

Sakslased jällegi arvavad, et oli veealune tuumaplahvatus:
Ettekandes märgitakse, et Venemaa väide, justkui olevat Severodvinski lähistel toimunud võrdlemisi ohutu radioisotoopse toiteallika plahvatus, ei vasta tõele. Saksa valitsuse komisjon uuris juhtunut roheliste partei rahvasaadiku ja keskkonnakomisjoni esimehe Sylvia Kotting-Uhli nõudmisel. Saksa eksperdid tulid järeldusele, et Arhangelski oblasti polügoonil toimus «avarii kriitilistes tingimustes». Mingis mõttes võib juhtunut pidada väikeseks tuumapommi plahvatuseks, mille põhjustas liiga suurel hulgal tuumamaterjali olemasolu väikeses ruumis, kus leidis aset kontrollimatu ahelreaktsioon.

Sarnane olukord tekkis ka 1999. aastal ühes Jaapani reaktoris, kui töölised laadisid reservuaari liiga palju uraanisegu, kutsudes niiviisi tahtmatult esile ahelreaktsiooni. Saksa valitsuse hinnangul «annab õhus lagunemise tüüpiliste jääkainete puudumine tunnistust nende kinnipidamisest». See aga tähendab, et ükskõik, milline objekt polügoonil ka ei plahvatanud, oli see ilmselt kukkunud Valgesse merre. Selle tulemusena suur hulk radioaktiivset joodi või tseesiumit isoleerus.
https://maailm.postimees.ee/6813380/sak ... reaktsioon
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist