Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Vasta
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Prooviks kommenteerida seda artiklit siit Norrast,olles selle läbi lugenud.
Nagu ma aru saan tekstist,siis enamus aktiivsust on seotud Svalbardi ehk eesti päraselt Teravmägedega.
See saarestik on selline diplomaatiline sasipundar minu jaoks.Jah formaalselt kuulub ta Norrale aga Venemaal on konnsessiooni leping,mille tegi juba Vene tsaaririik omal ajal ning millest kommunistlik Venemaa ei loobunud.Nagu ma aru saan,siis selles kaevanduspiirkonnas,mis on eraldatud Venemaale saavad venelased igasugu vidinaid täiesti vabalt kasutada.See oli probleemiks eelmise Külma Sõja ajal ning paistab,et saab olema probleemiks ka praegu.Millist sorti tehnikat nad võisid oma piirkonda Svalbardi panna artiklis ei täpsustata aga pakun,et side ja ilmastiku infot hankivaid seadmeid.
Mis puudutab seda P-Norra tegevust,siis pakun,et need autonumbrid,mida oli ka artiklis mainitud võisid vabalt olla "seaduslikud",selles mõttes,et turistide katte varjus võidi sõjaväeobjektide lähedal tiirutada.
Muideks selle traalerite jutu peale tuli mul meelde see,et paar päeva tagasi lõõmas P-Norras üks Vene traaler,tuli puhkes nimelt sadamas.
Aga kalalaevu või väliselt sarnaseid "traalereid" kasutas ka NSVLiit laialdaselt,siin pole nagu uut uudist minu jaoks,mis puudutab aga eriüksuslasi allveelaevalt,siis pakun,et ka Eesti on silmitsi sama probleemiga.
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Health »

Kas Svalbardi diplomaatilise sasipuntra puhul ei mängi siin suurt rolli too Svalbardi leping, millega liitus ka EW 30ndal aastal?

Minu teada ei ole venelastel otseselt mingit eraldi kontsessioni, aga nad on ühed vähesed, peale norrakate enda kes tunnevad vajadust toda lepingus antud õigust riiklikul tasemel rakendada.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19209
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ruger »

Rootslased võtavad uuesti kasutusele oma külma sõja aegse Muskö mereväebaasi. Lisaks liigutatakse veel juhtimiskeskuseid ja staape mujale, kui tüüpilised asukohad.
"Sweden’s army and airforce commands are also moving out of the capital and into more fortified locations, spreading their headquarters geographically to make them less vulnerable to attack."
https://twitter.com/vpkivimaki/status/1 ... 5152056320
Sweden’s navy HQ is returning to a vast underground cold war fortress designed to withstand a nuclear attack, in what has been seen as a defensive move against a resurgent Russia.

After a 25-year absence, the navy will once again be commanded from beneath billions of tonnes of granite as the country strives to build up its defences in response to the perceived threat from Moscow.

The top secret naval base on Muskö, about 25 miles (40km) from Stockholm, resembles a cross between Tracy Island from Thunderbirds and the film set of You Only Live Twice, where James Bond grappled with arch villain Ernst Blofeld in his headquarters beneath a volcano.

Completed in 1969, it boasts cavernous underground docks that can shelter warships, with miles of tunnels, offices and a hospital.

On its return to Muskö on Monday, the Swedish naval command said the new location would offer greater freedom of manoeuvre.

“The move is based on the calculation that the Russians could use powerful weapons which demand the level of protection that only Muskö can provide,” said Niklas Granholm, a senior analyst at the Swedish Defence Research Agency.

Sweden’s army and airforce commands are also moving out of the capital and into more fortified locations, spreading their headquarters geographically to make them less vulnerable to attack. But the navy’s relocation is the most dramatic, and emblematic of a revival of cold war sentiment in the country.

“The Muskö base is unique from a fortification perspective, it is an underground area as big as the old town in Stockholm,” said Rebecca Landberg, head of communications for the Swedish navy.

“The naval command must have resilience and function even under attack, so Muskö is the best option … the armed forces need to adapt their operations to meet the challenges posed by the deteriorating external environment.”
https://www.theguardian.com/world/2019/ ... ssia-fears
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Kriku »

kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Health kirjutas:Kas Svalbardi diplomaatilise sasipuntra puhul ei mängi siin suurt rolli too Svalbardi leping, millega liitus ka EW 30ndal aastal?

Minu teada ei ole venelastel otseselt mingit eraldi kontsessioni, aga nad on ühed vähesed, peale norrakate enda kes tunnevad vajadust toda lepingus antud õigust riiklikul tasemel rakendada.
Lugesin lepingu kohta Wikist natuke ja nüüd targem,tuleb välja,et Eesti lausa 1930 aastal ühinenud.
Leppe järgi saavad ühinenud riikide kodanikud seal elada,tegeleda majandustegevusega.
Huvitav on see,et NSVLiit ju vabalt oma elanikke sinna ei lasknud,küll aga kaevandasid nad kivisütt(vist kaevandavad väikeses mahus edasi).Lepe peaks kehtima vaid isikute kohta,huvitav kuidas NSVLiit endale ettevõtte kaevandusloa välja kauples.
Ok,see selleks.Mida ma arvan on see,et venelased võisid katsetada sideaparatuuriga Svaldbardi saarestikus ning USA luurelennuk korjas signaali üles.
Mulle tuleb meelde kolme-nelja aasta tagune case Oslos,kus korraga Telenori mastide külge oli tekkinud seadmed,millega sai internetiliiklust(tarktelefonid) jälgida.Asja avastasid Telenori tehnikud,kuna Norra parlamendi liikmed kurtsid halva netiliikluse üle.
Seadmed olid ilma omaniku tunnusteta ning Norra Kaitsepolitsei sõnul ei saadudki kätte neid,kes asjaga seotud.Ajakirjanduses pakuti kolme riigi(USA,Israeli ja Venemaa eriteenistusi),kuna kõigil kolmel olevat saatkonnas seadmed,mis võisid võtta aparaatidest lähtuva signaali vastu.Kõige rohkem muidugi karjus Vene saatkond,peale selle artikli ilmumist ajakirjanduses a la russofoobia on jõudnud Oslosse.Aga eks vanasõna ju ütle,kelle king pigistab see ka karjub.Ja oh imet imet,peale suurema lärmi vaikimist,mingi pool aastat hiljem saadeti Vene saatkonnast paar diplomaatilise kattevarju all olnud isikut kenasti Moskvasse tagasi.Põhjust Norra Kaitsepolitsei ei kommenteerinud ja seda ei teinud ka valitsus.Ütelge mulle,miks ma arvan,et need seadmed ja väljasaatmine võisid olla seotud asjad :D
Kes aga eestlastest Kirkeneses või seal lähedal elavad võiks kommenteerida selle artikli juttu Vene numbritega autodest ,sportlikult välja nägevatest "turistidest" ja ka õnne proovivatest Vene "kaluritest",kellele meeldib kala püüda just Norra jaoks strateegilistel aladel või mingite Nato õppuste ajal.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19209
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ruger »

Norra otsustas ootamatult tõmmata välja ca 400 miljoni dollari eest vahendeid rahvuslikust heaolufondist. SEPKA-Kuna summa on suur siis tundub see minevat KV kuludeks.
Norway unexpectedly withdraws $395 million from its sovereign wealth fund, and it's not immediately clear why
https://twitter.com/VirpiHeikkila/statu ... 6484090886
https://www.bloomberg.com/news/articles ... e-may-2018

Norras tegutsevad "rohelised mehikesed" on väidetavalt palgatud eraturvafirma poolt. Seda siis pakuvad rahustuseks Vene allikad.
”Russians in military uniforms [on Svalbard]...were most likely employees of a private security company. This was said...by a military columnist for the newspaper Komsomolskaya Pravda, retired colonel Viktor Baranets”

””Our company, our miners and other specialists work there. Naturally, these people are required to be safe, and I do not exclude that there is a private security company that monitors this, ”he explained.”
https://twitter.com/balticjam/status/11 ... 4871495686
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Inglise keeles on selline kena natuke ropp väljendus,kui keegi ajab lolli juttu ja tahab seda teistele kaela määrida.......ma ütleks selle nn.turvafirma jutu kohta,siis sedasi......security,my ass.Käisid,siis turvafirma sildi all Svalbergis ringi piilumas ning muidugist jäid oma vene keele jutuga vahele.
Mul endal selline kogemus Grimstadist,käisin Eesti mõistes hamburgiputkas ja ootasin tellimust,kui üks slaavi välimusega mees sisse astus,mingi koeranähvits oli ka käe otsas.
No vot,silma hakkas kohe see,et mees oli tugevalt tätoveeritud ja jutt selline blatnoi zargooniga,mulle tuli meelde tollel hetkel elu Moskvas,kus sai sellist zargooni tihti kuulda.
Mees olles kindel,et keegi ei saa aru,hakkas tellima läbi telefoni salakärakat,salasigarette ja ka hašisit.
Ootasin siis seal ja mõtlesin,kas helistada vennikese kohta politseisse või mitte aga ei viitsinud jamama hakata.
Võimalik,et sellise blatnoi zargooniga suheldi omavahel ka Svalbardis ning võimalik,et isegi mõni kõrvaltkuulaja sai jutust aru ning teatas kuhu vaja.
Sattusin aga NRK(Norra Riiklik Tele ja Raadio Ringhääl) kodulehel huvitavale jutule.Originaal norra keeles aga,olen aru saanud,et siin on kaasmaalasi,kas hetkel Norras või elanud siin,nii,et neil ei peaks raskusi arusaamisega olema.
https://www.nrk.no/troms/skal-ha-bedt-r ... 1.12234101
Artikkel on aastast 2015 aga ma usun,sarnast käitumist võib ka nüüd kohata.
Jutt lühidalt selline.
Tuleb välja,et mõni Vene kapten omab ikkagi südametunnistust ning ei ole selle suurvene šovinismist eriti vaimustatud.
Nende kaudu on jõudnud info Norra lootsideni,et Venemaa on andnud korralduse oma meremeestele kaardistada mereteed Norra rannikul ning hankida infot Norra rannikualade kohta.Põõran tähelepanu antud lausele,kuigi see on norra keeles proovin tõlkida.

En russisk sjøkaptein skal ha fortalt at årsaken til ordren om å gjøre seg godt kjent var at de dermed kunne være loser eller kjentmenn på russiske militærfartøyer under en konflikt eller krigssituasjon.

Üks Vene kapten ütles,et korralduse eesmärk on teha ennast tuttavaks usaldusliku lootsi või isikuga,keda saaks kasutada Vene sõjalaeval sõja olukorras.

Nii,et otsitakse kas rahanäljas isikuid või lootse kellel on kohaliku farvaatri teadmine,kes kas poliitilistel põhjustel(äärmusvasakpoolsete vaadetega või siis Putleri toetaja) või siis rahapuuduses või rahamaitset suus tundes tahaks asuda reeturite teele.

Lugu lõpeb konstateerimisega,et asjaomane info on edastatud isegi mitte PST-sse(kohalik Kaitsepolitsei) vaid Etterretingstjenest-isse,mis on Norra armee alluvuses olev vastuluure.
Vot sellised lood.
Viimati muutis kaugeltuuriv, 02 Okt, 2019 12:01, muudetud 2 korda kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Kriku »

Huvitav info, aitäh!. Vene luure aktiivsusest Norra suunal oli juttu juba 2008. aastal: http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 48&t=12288
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Aga,mis puudutab seda raha suunamist riigikassase ning kasutamist,siis ei ole ma veel leidnud ametlikku infot,miks seda tehti.
Seega paljalt spekuleerin.
1.Võimalik,et Norrale on pakutud Türgi jaoks valmis tehtud F-35 ning valitsus on huvitatud endale kiiremas korras,kui praegu kehtiva graafiku alusel toimuvat tarnet.Kiirem tarne aga võiks tähendada,ka kiiremat maksegraafikut.Lihtsalt spekuleerin.
2.Variant sellest,et on hakatud kiiremas korras hankima ammunitsiooni lennukitele ning ka maaväele.Vihjeid,et Norra riik panustab moonale olen saanud mujaltki,Raufossis koos Nammoga pinda ja hooneid jagav Kongsbergi Grupp on hakanud juurde palkama töölisi,eelkõige nooremat seltskonda,keda hetkel välja õpetatakse.Kongsbergi Grupp on ka Nammo omanik aga viimane teeb rohkem allhanget ja tavalisi püssipadruneid,Kongsberg on rohkem raketi ja pommitootja.
3.Sisepoliitiline põhjus,nimelt kohalikel valimistel sai väga kõvasti pihta FrP,kes kaotas toetajaid just selle maanteemaksu tõttu.Siin on isegi tekkinud ühe teema partei(analoog võiks olla Faragi BREXI-ti partei),milleks on maanteemaks.FrP sõnades tahaks seda kaotada aga see jätaks riigile iga aastaselt vähemalt 3 miljardit NOK-i miinust.Seetõttu senini olid teised partnerid selle vastu,spekuleerin,et valimised olid hoiatuslask ning Hoyre poolt juhitav valitsus võib lõppude lõpuks aste astmelt teemaksu likvideerida ning seega riigil on vaja mingit maksupuhvrit.
FrP käes on hetkel rahandusministri portfell.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19209
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ruger »

Vene eriüksuslased ongi Norras(Teravmägedel) tegutsenud 2016 aastast... Tšetšeeni spetsnaz on seal komandeeringus tihti.
https://maailm.postimees.ee/6792416/leh ... -oma-kodus

Originaalartikkel ka
https://www.novayagazeta.ru/articles/20 ... ote-ezdili
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Leo »

See, et rootslased oma külma sõja aegse mereväebaasi uuesti käima tõmbavad, viitab otseselt vajadusele paremini kontrollida, kes baasi ümber hiilib, samuti kaitstus raketirünnaku või pommirahe eest. Tegelikult on sinna kaljusse kaevatud terve maa-alune linn.

Mis Teravmägedel toimub, on muidugi küsimärk. Praktiliselt on tegemist demilitariseeritud alaga, kus 60000 ruutkilomeetri peal (Eesti+Põhja-Läti) elab 2500 inimest, kellest poolsada on venelased. Ehk siis enamik saarestikust on inimtühi arktiline kõnnumaa.

Mingit sõjaväeosa seal ei ole ja ainuke Norra sõjaline kohalolek on Norra Rannakaitsele kuulub samanimeline relvastatud jäälõhkuja https://en.wikipedia.org/wiki/NoCGV_Svalbard

Sellel laeval on küll 57 mm Boforsi kahur ja muid lähikaitserelvasid, kuid klassikaline sõjalaev see ei ole, põhimõtteliselt patrullib hiiglaslikku mereala ja osaleb vajadusel päästetöödes. Vene eriüksuste tegevuse kohta seal on lahtine, kas tegemist on Kadõrovi käsilaste isetegevusega, või on see saanud ka Putini heakskiidu. Norra kindlasti suudaks vajaduse korral need eriüksuslased leida ja puruks lasta, kuid kas seda on vaja, samas rikuks Norra ise Teravmägede lepingut. 400 milj USD ilmselt kasutatakse jah kaitsevõime erakorraliseks tugevdamiseks, ehk ostetakse tõesti laskemoona juurde, näiteks lennukipomme ja merekaitse rakette? Sellised raskerelvad võivad olla kriitilise tähtsusega, meenutame, et 2011. a Liibüas osales 6 Norra hävitajat, kes lendasid u 2000 tundi ja heitsid alla 600 pommi, mis oli 17% kõikides pommidest. Hiljem mainiti, et loobumise üks põhjus oli ka see, et pommid hakkasid otsa lõppema. Mõtleme nüüd hetke, mida norrakaid võiksid teha, kui venelaste kohalolek muutuks neile häirivaks? Saata sinna eriüksuslased tähendab lahingut ja võimalikke kaotusi norrakate hulgas, hoopis lihtsam on venelaste laager puruks pommitada kas laevastiku aluselt või lennukitelt. Kuna vene üksuseid ametlikult ei ole sealkandis, siis ei saa ka Kreml ametlikult solvuda sellise tegevuse peale ja surmasaanud operaatorite perekonnad makstakse vaikseks.

Tegelikult on Venemaale selline tegevus päris halb mõte välispoliitliselt. Kuigi venelaste vahelejäämise oht piiritus arktilises jääkõrbes on väike, siis oleks ikka väga suur kahju, kui mõni venelane sealt elusalt kätte saadakse. Sarnasel põhjusel on Taanil olemas Siriuse patrull, põhimõtteliselt pool tosinat lahingpaari koerarakenditel, ainuke ülesanne kontrollida, et Gröönimaal ei toimuks mingit sõjalist tegevust Taani valitsuse teadmata.
Viimati muutis Leo, 03 Okt, 2019 13:48, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Kriku »

Nii kaugel põhjas on iga diversioon eluohtlik. Pole vaja seal midagi väga segi pommitada, piisab kui rakett generaatori üles leiab.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Liige
Postitusi: 817
Liitunud: 30 Apr, 2004 19:49
Asukoht: 58°22'N 26°43'E
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas sammal.habe »

täpsem tõlge oleks siiski, et ei otsita kohalikke kollaborante vaid vene meremehed peavad ise kohaliku sõidurajooni iseärasustega tuttavaks saama, konfliktis või sõjaolukorras lootsi või teejuhina toimimiseks.
kaugeltuuriv kirjutas:...
En russisk sjøkaptein skal ha fortalt at årsaken til ordren om å gjøre seg godt kjent var at de dermed kunne være loser eller kjentmenn på russiske militærfartøyer under en konflikt eller krigssituasjon.

Üks Vene kapten ütles,et korralduse eesmärk on teha ennast tuttavaks usaldusliku lootsi või isikuga,keda saaks kasutada Vene sõjalaeval sõja olukorras.

Nii,et otsitakse kas rahanäljas isikuid või lootse kellel on kohaliku farvaatri teadmine,kes kas poliitilistel põhjustel(äärmusvasakpoolsete vaadetega või siis Putleri toetaja) või siis rahapuuduses või rahamaitset suus tundes tahaks asuda reeturite teele.

Lugu lõpeb konstateerimisega,et asjaomane info on edastatud isegi mitte PST-sse(kohalik Kaitsepolitsei) vaid Etterretingstjenest-isse,mis on Norra armee alluvuses olev vastuluure.
Vot sellised lood.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19209
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ruger »

Norrakatel ka lahinguvalmiduse kontrolli õppus, milles osaleb 1400 võitlejat, kellest osa paisatakse Lõuna-Norrast Põhja-Norra.
Armed Forces Kicks off Readiness Exercise in Northern Norway

”Armed forces kicks off readiness exercise in Northern Norway
1400 army- and home guard soldiers participate in a co-exercise with the air force in Troms and western Finnmark
https://twitter.com/balticjam/status/11 ... 5508072448
The alarm was triggered at 4 am night to Monday at Rena military camp in southern Norway and soldiers from the Telemark battalion were flying north to Alta where local home guard personnel already were securing the airport, TV2 reports.

The Northern Brigade, which is the only brigade of the Norwegian Army, mobilized several battalions to Porsangermoen in Finnmark.

Exercise Bifrost, the Home Guard’s largest drill this year in the north, is conducted simultaneously in the period until October 21, the Armed Forces informs. Securing important infrastructure from Troms and northbound is the Home Guard’s main focus.

Also the Coast Guard and Air Forces are participating. The exercise kicks off a few days after a joint Finnish-Swedish drill ended. Some 4,500 troops and 50 aircraft participated in the exercise where the “Blues” was defending against the attacking “Reds,” the latter based in the northern cities of Rovaniemi, Oulu and Luleå, Finnish broadcaster YLE informed.
https://thebarentsobserver.com/en/secur ... Bp.twitter
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Täna peaks algama valitsuse poolt korraldatud julgeolekukonverents,kus pannakse paika pikemalt ette Norra sõjaline areng.Nägin eile Nyheteris nii kaitseministri(Høyre),kui ka Tööparteist(opositsioonis) oleva Rikstadi(parlament) välis- ja kaitsekomitee juhi intervjuud.
Selline ülelaua vestlus,kus ajakirjanik keskel.Mõlemad tõdesid,et julgeolekuoht on Norrale suurenenud ja jätkab halvenemist ning minu imestuseks ei hakatutki omavahel vaidlema.
Komitee juht mainis ära mitu suunda,millega kõik komitee liikmed on tegelenud ja mida tahetakse koos toetada.Need on järgmised:
1.Lõpetada lennukite hange vastavalt lepetele(see peaks sii puudutama hävitajaid ja asendust Orioni lennukitele).
2.Laevastiku täiendamist ja arendust.Ma usun,et see sisaldab uusi fregatte(kuna seda mainis saadik isiklikult) ning ka ettevalmistamisel olevat allveelaevalepet.
3.Ning esimest korda mainiti ära ka seda,et tuleb hakata täiendama maavägesid ja parandama nende relvastust.
Mõlemad olid nõus hetkel sellega,et Norra agressori vastu ei suuda isegi NATO abivägede tulekuni eriti olla vastupanuvõimeline.Agressor muidugi jäeti mainimata,diplomaatilistel põhjustel ma kujutan ette.
Mõlemad toonitasid,et oluliselt paremaks tuleb teha mereväe võimekus ning parandada maaväge.Millegi pärast tuli mulle ajusse see,et sarnane situatsioon oli ju ka Norral eelmise Külma Sõja korral.
Välja käidi ka oluliselt suurem vajadus koostööks Rootsiga,et eelkõige olla paremas positsioonis riigi põhjaosas.
Tähelepanu tuleb põõrata just Tööparteist oleva komitee juhi sõnadele,sest pikka aega on Tööpartei punninud kaitsekulude suurendamise vastu ning ma nägin esimest korda ka teles hoopis teistsugust juttu.Jään huviga ootama infot konverentsilt.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist