Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest koolides.

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
Health
Liige
Postitusi: 863
Liitunud: 25 Aug, 2019 14:13
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Health »

Kas täna mitte ei tulnud kinnitus, et põhikooli lõpueksamid ikkagi jäävad?
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Leo »

Need perekooli foorumis kirjutatud käitusmishäiretega lapsed on suure tõenäosusega mingisuguste neuroloogiliste häiretega, ehk kõvaketas käib ülekoormusega vms. Ravitakse tavaliselt farmakoloogiliselt või käitumisteraapiaga, õppides sobivaid käitumismudeleid. Mingil hetkel, kui inimene ise aru saab, mis tema sees toimub, on võimalik ise hakata oma käitumist reguleerima. Kehalise kasvatuse koha pealt on kindlasti õigus, et on palju koordinatsiooni arendavaid pallimänge, Soomes näiteks koolides sähly ehk saalihoki, mida mängitakse kerge palliga siseruumides. Oluline on ikkagi noortele tutvustada erinevaid spordialasid lootuses, et istuva eluviisi tasakaalustamiseks suvatsetakse natukenegi ennast liigutada. Kui kooli kehalise kasvatuse tunnist on peamine mälestus hirm palliplatsil surma saada või basseinis uppuda, siis see kindlasti ei aita eesmärki täita.
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas nimetu »

Minu suguvõsas olevad õpetajad (ja neid on ikka väga palju) paistavad kõik eksamite kaotamisele vastu olevat. Minu arvamus on aga mitmetel põhjustel vastupidine. Esiteks, kui õpilaste ainuke motivatsioon õppimiseks on eksam, siis on koolisüsteemiga põhimõtteliselt midagi valesti. Teiseks, eksamite kaotamine ei tähenda, et koolid ei saaks soovi korral organiseerida 9. klassi lõpus tasemetöid. Kolmandaks, nende eksamite korraldamine nõuab palju tööd ja vaeva ning kokkuvõttes ei ole nende tulemustega midagi peale hakata, sest mujal sisse astumiseks korraldatakse tavaliselt niikuinii eraldi katsed. See ei peegelda ka tingimata õpilase taset - võib-olla oli tal parajasti lihtsalt sitt päev või ei osanud õpetaja oma õpilasi täpselt õigel viisil ette valmistada.
Tähendab, kokkuvõttes tundub see asi minu jaoks tühja nühkimisena. Selle asemel, et midagi sisukamat teha, järgitakse lihtsalt vanu harjumusi, teadmata kas sellel kõigel üldse mingit mõtet on.
Seega jah, näed ei saa ikka ilma meesteta, kuigi hirmsasti vbl tahaks 8)
Seda on ka lasteaias näha. Lapsed hakkavad justkui automaatselt teistmoodi käituma kui mõni mees nende ette satub. Seda on raske kirjeldada, kuid tegu oleks justkui väga erilise uudishimuga. Nad nagu otsiksid omale liidrit.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Veiko Palm »

Väike kommentaar lihtsalt repliigi korras.

Rahvastepalli keelamisest on viimasel ajal avalikkuses ja ka siin foorumis päris palju räägitud. Pehmode värk, kuis muidu. Ja alles äsja sain aru, et tulihingelised vaidlejad rahvastepalli teemal räägivad hoopis teemast mööda. Rahvastepall, mille ärakeelamisest (välismaal) räägitakse, EI OLE meile rahvastepalli nime all tuntud mäng. Nagu siga ja kägu.

Mängu nimi on Dodgeball ("põikle palli eest"), wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Dodgeball ja youtubes https://www.youtube.com/results?search_query=dodgeball

Raju mäng, mingit kasu mina isiklikult seal kehalise kasvatuse poole pealt ei näe ja ka meeskonnatunnet ei kasvata sendi eest. Usun täiesti, et see mäng annab hea aluse koolikiusamiseks.

Meie rahvastepall? Tegelikult, seda ise sadu, kui mitte tuhandeid, kordi mänginuna, ei leia ka seal mingit suurt kasulikkust.
Veiko Palm
Liige
Postitusi: 1016
Liitunud: 10 Okt, 2014 9:23
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Veiko Palm »

Oma eelmise posti jätkuks teatan, et pole leidnud ühegi eesti eksperdi seisukohavõtte rahvastepalli teemal. Küll aga leiab kanadamaalt Dodgeballi kohta https://globalnews.ca/news/5355416/dodg ... -children/. Eksperdid esitavad uuringute tulemusi. Vale tõlge, palju segadust ja suured emotsioonid.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Fucs »

What Robson wants to make clear is that researchers are not recommending the game be banned; nor are they anti-competition. Rather they want to question why dodgeball continues to be played in an educational context.“People can do whatever they want, but in an educational context, it’s our responsibility as adults and teachers to [be] in situations where everybody feels seen and heard.”
Võib-olla tõesti ei oma "rahvastepall" kui mäng/tegevus/spordiala hariduse andmise kontekstis mingit tähtsust ega vajaduspõhisust.
See, et see tegevus midagi ei õpetaks, selles ma jään endiselt teisele arvamusele, aga ilmselt on võimalik kõik need (või enamus neist) "õppetunnid ja kogemused" omandada ka alternatiivtegevustega. Selleks ei pea tõesti tingimata olema "rahvastepall".

Vabariigi Valitsuse 6. jaanuari 2011. a määrus nr 1 „Põhikooli riiklik õppekava” ; Ainevaldkond „Kehaline kasvatus“ sätestab ainekava, kus kirjutatakse
Füüsiline õpikeskkond
Kool korraldab: 1) alates II kooliastmest poiste ja tüdrukute kehalise kasvatuse tunnid eraldi;
Ehk, et "rahvastepalli" kontekstis peaks olema tagatud, et nt. tugevamad (kui on) poisid ei tümita palliga alates 4.-ndast klassist nõrgemaid tüdrukuid.
1-3 klassis ongi nad enamvähem võrdsed.

Sama ainekava räägib rahvastepallist esimeses (1-3 klass) ja teises (4-6 klass) kooliastmes nii:
Liikumismängud
Õpitulemused

Õpilane:
1) sooritab harjutusi erinevaid palle põrgatades, vedades, söötes, visates ja püüdes ning mängib nendega liikumismänge;
2) mängib rahvastepalli lihtsustatud reeglite järgi, on kaasmängijatega sõbralik ning austab kohtuniku otsust.

Õppesisu
Jooksu- ja hüppemängud.
Mängud (jõukohaste vahendite) viskamise, heitmise ja tõukamisega.
Liikumismängud väljas/maastikul. Liikumine (jooksud, pidurdused, suunamuutused) pallita ja palliga.
Palli käsitsemise harjutused (põrgatamine, vedamine, viskamine, söötmine ja püüdmine).
Sportmänge ettevalmistavad liikumismängud ja teatevõistlused palliga.
Rahvastepall.
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/12 ... 0lisa8.pdf


Minu arust ei peaks see rahvastepall olema koolis hinnatav tegevus (et ei panda hindeid. Kas meil praegu pannakse?)
Pigem kehalise aktiivsuse andmiseks, ning liikumise ja kordinatsiooni arendamiseks praktiseeritav kõrvaltegevus.
Mistõttu ei tohiks (minu nägemuses) sellest osavõtt olla ka kohustuslik (kes osa ei taha võtta, peaksid saama asendustegevust).
Ja kui ei oleks hinnatav ega kohustuslik, siis oleks selle pallimängu lubamine või keelamine koolis minu arust pseudoteema.
Sealt edasi küsimus, et kas koolis võiks olla näiteks vabatahtlikuse alusel rahvastepalli trenn ja koolis või klassis rahvastepalli võistkond?


Aga selliseid spordialasid/tegevusi on veel terve rida, kus nn. "target"-iks on inimene. Enamust nendest koolides keh.kasvatuse (liikumisõpetuse) õppeaine kontekstis ei praktiseerita (poks, vehklemine, rägbi jms), aga osasid vähemalt ennemuiste praktiseeriti küll. Näiteks maadlus või pesapall. Jalgpall võib "rahvastepalli probleemi kontekstis" tekitada samuti kahetiseid tundeid. Isegi võrkpall võib, kui me võtame eelduseks, et seal osalevad kiusavad ja kiusatavad õpilased. Võimalused muuta pallimäng kiusamisvahendiks on alati täiesti olemas.

Sealt omakorda edasi on kukesamm samadel alustel (ja kiusamist võimaldavate) muude mängude ja tegevuste "traumeerivaks tunnistamisel" ja keelamisel.

Meil on siin veel läbi aegade olnud sellised mõnda last kindlasti traumeerivad mängud ja tegevused (mida on mängitud ka lasteaias ja koolis), nagu nt. Pallimats (matsu mängimine palliga, ehk palliga teiste viskamine), Kukepoks (otsene füüsiline kontakt), Mädamuna (palliga teise viskamine), Mats ehk "kull" (käega teise löömine), kuum kartul ja siga (teisele palliga viskamine nii, et see seda püüda ei suudaks), Ali-Baba (joostakse teineteise peale "amokki" 8) ) jne.

Minu arust küsimus on, et kas mingi tegevus (ütleme siis antud juhul rahvastepall) on traumeeriv kõikidele lastele, enamus lastele, vähestele lastele või üksikutele lastele?
Kui see on traumeeriv kõikidele või enamusele, siis jah, keelake ära.
Kui see on traumeeriv vähestele või ainult üksikutele, siis miks keelata see kõikidele? Kas ei peaks sellisel juhul siin olema paindlikum ja andma võimaluse neil vähestel traumeeritavatel sellega kohustuslikus korras mitte tegeleda, leides neile muud alternatiivsed tegevused?
Et miks peaks nt. 20 õpilast kes tahavad seda mängida ja tunnevad sellest rõõmu, loobuma mingist tegevusest selle pärast, et kolm õpilast tunneksid ennast sellega tegelemisel traumeerituna ja ei sooviks sellega tegeleda?

Rahvastepall: lapsed tahavad mängida, aga teadlased ei taha lubada
https://www.ohtuleht.ee/979167/rahvaste ... aha-lubada
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Igas võistkondlikus pallimängus on füüsilise kontakti võimalus, sõim nii omade kui vastaste aadressil ning võimalus kedagi traumeerida.
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Walter2 »

Kriku kirjutas:Igas võistkondlikus pallimängus on füüsilise kontakti võimalus, sõim nii omade kui vastaste aadressil ning võimalus kedagi traumeerida.
Välja arvatud võrkpall - seal füüsilist kontakti ei ole kui reegleid järgida. Üldse on hommikul silmade avamine, rääkimata uksest õue astumine traumeeriv tegevus kellegi jaoks, miks peaks ülejäänud inimkond nende pärast oma elu pea peale keerama?
Mitte et see kuidagi teemasse puutuks...
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Õige parandus - aga kui nii mõtlema hakata, siis pole kehadevahelist kontakti ka rahvastepallis.

Kui rahvastepall on traumeeriv, siis võrkpallis võib ju samamoodi nõrga mängija vastutusalasse lajatada...?
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Võrkpallis annab väga hästi palliga vastu tatti saada, kui liigselt süveneda inimõiguste ja muudesse igavikulistesse teemadesse ja ringi vahtida.

Minu jaoks on aga küsimus munast ja kanast - kumb variant motiveerib vorsti rohkem pingutama - kas see, kui tema nimi ilutseb spordipäeva edetabelis viimasel kohal ja teised näitavad näpuga? Või see, et see "sooritus" salastatakse ja kes pealt ei näinud - ei saagi sellest teada? Minu arvates on õige esimene variant.

Üldiselt näib see olevat ikkagi pseudoprobleem, mis on meieni jõudnud Brüsselist, mis on saanud seadusesse ja mida igasugu "tädid" on asunud saksa täpsusega kontrollima. Sest sel vanal Euroopal pole oma elanikkonna füüsilise poole osas millegagi hiilata kah ja et vorste ei naerdaks, on asutud seda keelustama (selmet pidurdada vorstiks saamist). Paraku aga sotsiaalne kontroll (ja motivatsioon) sõltub ikkagi sellest, mida teised sinust arvavad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Kapten Trumm kirjutas:Üldiselt näib see olevat ikkagi pseudoprobleem, mis on meieni jõudnud Brüsselist, mis on saanud seadusesse ja mida igasugu "tädid" on asunud saksa täpsusega kontrollima..
..väike guugel näitab, et see oli ilmselt Eesti Express - kes oma lõpmata tarkuses selle rahvastepalli-vastase (pseudo)hüsteeria meil siin käima tõmbas:
https://ekspress.delfi.ee/kuum/kas-rahv ... d=87596919

Roodina-mattj dolzhnaa znattj svoihh geroojev :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Avatar
Liige
Postitusi: 2286
Liitunud: 17 Veebr, 2009 21:30

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Avatar »

Ma kogu sisu ei näe, aga Jaana Davidjant paneb head teksti: Rahvastepall oli üks minu lapsepõlve põhitraumasid. Ja kuna ma ei olnud eriti sportlik laps, siis olin ma alati üks neist, kes tagareas jänesena põikles. Ja siis, kui kõik teised välja löödi, olin mina see õnnetu, kes viimasena sinna karglema jäi.
Nagu näha, siis võib tahtmise korral trauma saada ka sellest, kui hoolimata oma väidetavast mittesportlikusest õnnestub mängus edukas olla.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Jah, ma panin seda ka tähele :)

Aga see füüsilise kontakti jutt on mingi hämamine. Reaalselt ei ole asi selles. Reaalselt on niimoodi, et klassis on keegi poiss või tüdruk, hüüdnimega Paksu või Koba. Ja siis kui võistkondi moodustatakse, siis vaieldakse pikalt, kes Paksu või Koba endale saab. Ja mängu ajal hõigatakse talle, et "Paksu, pane keha!", "Tra, ära paterda siin!" ja muud sellist. Ja see ei ole motiveeriv.

Seda käitumist saab õpetaja oskusliku tegutsemisega vähendada, aga mitte ära hoida. Igas klassis on oma Koba.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas Kriku »

Jalgpall. Paksu on kõigi üllatuseks sattunud 1:1 olukorda vastase väravavahiga. Väravavaht hõikab talle: "Tule, Paksu, ma annan sulle suhu!" ja teeb liigutuse nagu tahaks talle midagi püksist pakkuda. Paksu läheb närvi. Väravavaht tuleb talle vastu ja lõpuks puterdabki Paksu talle palli ära. Väravavaht lööb palli minema, vastased naeravad, omad sõimavad. Keegi lubab talle riietusruumis tappa anda.

Selle olukorra kõrval pole see, kui Paksu kuskil mängu ajal poolkogemata palliga piki pekki saab, kõneväärtki. Ja ei teki temas teps mitte soovi trenni teha ja jalgpalluriks saada, vaid sellistest mängudest edaspidi hoiduda.

KV-teenistusse Paksu tüüpiliselt muidugi nagunii ei jõua, nii et riigikaitse seisukohast pole tema emotsioonid seitsmenda klassi jalgpallis olulised.
2korda2
Liige
Postitusi: 1595
Liitunud: 01 Juul, 2014 11:56
Kontakt:

Re: Kaitsetahe? Ja riigikaitse ning kehalise õpetusest kooli

Postitus Postitas 2korda2 »

Fucs kirjutas:Meil on siin veel läbi aegade olnud sellised mõnda last kindlasti traumeerivad mängud ja tegevused (mida on mängitud ka lasteaias ja koolis), nagu nt. Pallimats (matsu mängimine palliga, ehk palliga teiste viskamine), Kukepoks (otsene füüsiline kontakt), Mädamuna (palliga teise viskamine), Mats ehk "kull" (käega teise löömine), kuum kartul ja siga (teisele palliga viskamine nii, et see seda püüda ei suudaks), Ali-Baba (joostakse teineteise peale "amokki" 8) ) jne.
Sellesse väga vägivaldsesse loetelusse tuleks lisada ka "soolamine" nime all mängitu (midagi koera ja võrkpalli vahepealset). Minu mõlemal käel on õige mitu sõrmelüli, mis selle mängu käigus kannatada said ja siiani tunda annavad. Keskkooli astmes seda enam ei mängitud.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 15 külalist