Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Vasta
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Leo »

Norra strateegiliselt kõige suurem probleem on see, kuidas kriisi korral oma raskemad üksused lõunaosa garnisonidest Põhja-Norrasse transportida. Finnmargis Kirkenesi lennuväljal asub praegu 1 kergejalaväe pataljon, mille peamine ülesanne on 200-kilomeetrise Vene piiri kaitsmine. Kui venelased otsustavad suurema üksusega rünnata, siis on muidugi jama. Teine nõrk koht on Teravmäed, kus venelased kahtlasi asju arendavad. Eks nii vägede liigutamise kiiruse ja tulejõu suurendamisega norrakad hetkel tegelevadki. See tõdemus, et ilma NATO-liitlaste abita ei suudeta Venemaa rünnakut tõrjuda, on loomulik ja aluseks edasistele plaanidele. SA struktuur põhineb neil suuresti Kodukaitsel ja ei ületa 80000 võitlejat, samas eelarve on 7 miljardit. Võrdluseks, soomlased suudavad 2,5x väiksema eelarvega varustada SA 3x rohkem. Norrakate suurte kulude taga on ilmselt suur kaadrikaitseväelaste hulk ja mereväe kulud.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Postitusi: 6208
Liitunud: 26 Juul, 2005 12:09
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaur3 »

Kunagi 2014. aastal oli selle teema pealkiri "Rootsi otsib allveelaeva". Kuna rootsi keelt ei oska, siis palun oskajatel kommenteerida "The Moscow Timesis" viidatud "Svenska Dagbladeti" artiklit, mille kohaselt Rootsi kulutas ligi 2 milj USD olematu allveelaeva jahile. Ega tegemist ei ole valeuudisega ja rootslastele pole sõnu suhu pandud?

https://www.themoscowtimes.com/2019/10/ ... rts-a67766

https://www.svd.se/regeringen-kravs-pa- ... rankningar
nimetu
Liige
Postitusi: 7574
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas nimetu »

Ega tegemist ei ole valeuudisega ja rootslastele pole sõnu suhu pandud?
Keegi rootslane on selgitanud seda teemat. Ingliskeelne tõlge tema tekstist on siin:
https://corporalfrisk.com/2019/10/16/disinformation/
Tegu olevat ajakirjandusliku käkiga (või siis lausa valeinfo kampaaniaga). Rootsi ajakirjanikud tõesti kirjutasid sellist jama, kuid see ei vasta tõele ja on väär tõlgendus Rootsi kaitseväe poolt avaldatud infost. Pole absoluutselt mingit kahtlust, et Rootsi merepiiri rikuti. Venelased lihtsalt kasutavad ära võimalust valeinfo levitamiseks. Kõige hullem on see, et selle kampaaniaga läks kaasa ka Rootsi enda ringhääling. Kui isegi rahuajal ei suudeta info tõesust kontrollida ja fakte edastada, siis mis veel sõjaajal saaks?
Ka meie peaks muret tundma, sest meie meedia (sealhulgas ERR) ei ole selles osas sugugi parem. Ajakirjandusliku kvaliteedi puudumine võib riigile vägagi reaalset ja tõsist kahju tekitada.
kuido20
Liige
Postitusi: 3325
Liitunud: 06 Jaan, 2004 10:56
Asukoht: Tartu
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kuido20 »

Norra riigi rahadega käis venelaste "Noorarmee" Kirkeneses mälestussamble austust avaldamas. Norra poolne organisaator oli Remi Strand Finnmarki maakonna parlamendist

https://thebarentsobserver.com/en/secur ... all-norway
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Mis ma oskan ütelda selle Remi Strandi kohta,googeldades leiab selle,et Strand on kohaliku Vardø kommuuni poliitik,kes esindab Tööparteid.Vaatasin ka valimistulemusi,tegemist siis advokaadist härraga,kes valiti kommuuni volikokku.
Aeg ajalt ta esineb suure ärisidemete propageerijana Norra ja Venemaa vahel,on olnud sage Arhangelski linnapea külaline,kui vaadata tema kodulehte.
Pakun,et selline Eesti Yana Toomi variant aga väiksemas mastaabis.Paar aastat tagasi torkas silma tema aktiivsus sellega,et tahtis teha viisavaba reisimise piiritsooni inimestele(Venemaalt Kirkenesi ja Vardøsse).Ma ei tea,kas ka seda tehti aga see uudis jõudis ka üleriigilisse uudiseruumi.Muideks tema kommuunis asub ka see ülisalajane Norra elektroonilise luure jaam,mis jälgib Venemaa laevastiku tegemisi ning,mis nüüd vist saab ka renoveeritud uuema tehnikaga.
Artikli põhjal saan ma aru sellest,et Norra konsulaat Murmanskis toetas rahaliselt seda ettevõtmist,aluseks mingi piiriülene koostööprogramm.Noh umbes nagu meil on vist sõlmitud piiriäärsete alade vahel mingid koostöölepped.
Küll aga tõmbasid venelased Norra konsulaadi kenasti kahvli vahele,usun,et viisapalves ei mainitud seda,et tulijad on paramilitaarse noorsooühingu liikmed.Selgelt tõmmati sellega Vardø kommuunis toimunud üritus Vene propagandamasinasse,kui lapsed ausamba juurde ilmusid vormis.Venelased on selle peale mihklid,täiesti sarnane asi,mis toimus ka Eestis.
Sellel kevadel ju ka meil olevat mingid Venemaa paramilitaarse noorsooliikumise tegelinskid poosetanud selle Aljoša kuju juures sõjaväekalmistul,mille tõttu Eesti sulges neile Shengeni viisaruumi kolmeks aastaks.Kutsujaks oli olnud ei keegi muu,kui Tallinna linnavalitsus,vähemalt nii väitis üks keelu alla sattunud daam,kelle intervjuu ka Postimehes oli.
Eriliseks teeb asja ka see,et venelased väidavad justkui Norra Barentsi Sekretariaat olevat selle reisi teinud aga Sekretariaadi juht väidab,et see ei ole nii ning nemad ei ole midagi garanteerinud ja organiseerinud.
Pakun seda,et Vardø kommuunil on mingi piirialade koostöölepe Arhangelskiga ning see Remi Strand aitas viidates koostööleppele Norra Konsulaadist hankida viisad ning kommuuni kulul tassis ka need 18 noorukit üritusele.Ma täiesti usun,et enamikule(mitte Remile) tuli paramilitaarse ühingu vormis laste ilmumine sinna paraja üllatusena.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Leo »

Niipalju kui netis leiduvatest kirjutistest googlitõlkega aru saab, on see mees kohalik venelaste mõjuagent. Teised täie mõistusega poliitikud panevad seda vene noorsõjardite aktsiooni, mille norrakad sisuliselt 50000 NOKi ehk u 5000 € ulatuses ise kinni plekkisid, päris pahaks, ilmselt järgmine kord, kui see sussaanin mingeid oma käpikuid Venemaalt külla kutsub, siis viisasid ei anta.
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Postitusi: 2451
Liitunud: 27 Dets, 2008 23:29
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Castellum »

Eks Põhja-Norra puhul peab ka arvestama, et seal suhtutakse 1945. aasta tõttu üldiselt Nõukogude sõdurisse kui vabastajasse. Meil oleks juba varakult lambike läinud põlema...

Minu kogemuse järgi vähemalt sealsed ajaloolased, muuseumitöötajad jms teadsid, mis sai nendest Nõukogude sõjavangidest, keda Nõukogude vägi 1945 Põhja-Norras vabastas ja millistesse tingimustesse nad edasi sattusid. Ja teadsid mingil määral ka seda, et meie üldiselt oleme risti vastupidisel seisukohal.

Kuidas need asjaolud tavanorralasele paistavad, polnud juhust kogeda.
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Kuidas ma täpsemalt ütleks,see Remi on sarnane selle soomlasega,kes kannab nime Johan Bäckman.See rootsi sugemetega soomlane on ka kange Nõukogude Liidu takkakiitja ning sarnaselt Remile reisib sageli Venemaa vahet.
Kui tema(Remi) kodulehte vaadata,siis näeb palju pilte sellest,kus ja kellega Arhangelskis kohtus.Pakun,et lisaks ärihuvile on ta ka Bäckmanile sarnaselt selline NSVLiidu-Venemaa austaja.
Jah,peaks ütlema,et Kirkenese piirkond sai sõja ajal päris kõvasti kannatada ja kuna ainukesed "vabastajad" olid venelased,siis ka paljud pered olid neile tänulikud sakslaste võimu lõpetamise eest.Tollal oli ikkagi NSVLiit koos Norra riigiga liitlastega samas paadis.
Huvitav on muidugi see,et Stalin tahtis brittidelt-usakatelt välja kaubelda ajutist õigust jätta oma üksused P-Norrasse aga just USA selge vastuseisu tõttu tõmbuti tagasi.
Leo
Liige
Postitusi: 3303
Liitunud: 27 Dets, 2006 20:35
Asukoht: Tallinn
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas Leo »

Johan Bäckman on rootsipärasest nimest hoolimata täiesti soomekeelne venelaste mõjuagent. Ilmselt raha pärast tegutseb, tema isiklikust elust on teada ka vaidlus vene päritoluga abikaasaga ühise lapse hooldusõiguse teemadel, nii et päris lill ta elu ei ole. Meedias defineerib ta ennast järjekindlalt ülikooli dotsendiga, tegelikult ei ole ta juba aastaid kedagi ega midagi õpetanud, viimased tema juhitud kursused on tavaliselt kokku kukkunud, sest üliõpilased ja lapsevanemad on kirjutanud dekaanile sõimukirjasid, kus keelduvad sellise tegelase õppetundidest, mis iseenesest on üldiselt liberaalses ja vasakpoolses ülikoolimaailmas harvaesinev nähtus https://en.wikipedia.org/wiki/Johan_B%C3%A4ckman

Eks moskoviidid otsivad ja leiavad neid mõjuagente igalt poolt, eriti soovitavalt poliitikute, ajakirjanike või teadlaste hulgast, kellel on reaalne võimalus oma arvamusi publitseerida ja avaliku arvamusega manipuleerida.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Postitusi: 19207
Liitunud: 04 Juul, 2009 12:29
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ruger »

Rootsis alustati viimase, rohkem kui 30 aasta suurimate kohalike tsiviilkaitseõppuste ettevalmistamisega, mis kestavad kuni järgmise aasta sügiseni, kui toimub suurem kokkuvõttev õppus Total Defence Exercise 2020. Õppus hõlmab ennast nii militaar, kui tsiviilsektorit.
Now is the starting point for the largest total defense exercise in Sweden in more than 30 years, Total Defense Exercise 2020. The County Administrative Board, municipalities and regions participate to together strengthen our ability to defend Sweden.

Sweden is actively working to strengthen the overall defense. Total Defense Exercise 2020, TFÖ 2020, is an important step in the joint long-term effort to develop total defense and strengthen Sweden's resilience. The County Administrative Board of Skåne leads the civilian part of the total defense in the county and will during the exercise test the ability to prioritize resources and allocate supplies during war danger and war.

In the initial phase of TFÖ 2020 which starts today, municipalities have the opportunity to carry out local exercises. TFÖ will continue during 2020 and it will be a large-scale exercise in the spring.

BACKGROUND: Together attack

The total defense consists of both civil and military defense. With the total defense, Sweden should be able to prevent and meet attacks and other serious threats to our security during heightened preparedness.

The County Administrative Board is the highest civil defense authority in the county, a link between local and national level. The task is to support, coordinate and work for everyone to move in the same direction. Together with the Southern Military Region, the County Administrative Board of Skåne is pushing the regional total defense planning, Total Defense Skåne, forward.
https://www.mynewsdesk.com/se/lansstyre ... as-2938549
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
HeiniR
Liige
Postitusi: 2017
Liitunud: 15 Juul, 2008 19:32
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas HeiniR »

https://www.armyrecognition.com/novembe ... 4sM9E4tYKY

Vist juba varem ka läbi käinud, aga panen lisaks - norrakad siis hangivad ÕT-d lisaks.
princeAndrew
Liige
Postitusi: 33
Liitunud: 25 Nov, 2012 0:31
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas princeAndrew »

Castellum kirjutas:Eks Põhja-Norra puhul peab ka arvestama, et seal suhtutakse 1945. aasta tõttu üldiselt Nõukogude sõdurisse kui vabastajasse. Meil oleks juba varakult lambike läinud põlema...

Minu kogemuse järgi vähemalt sealsed ajaloolased, muuseumitöötajad jms teadsid, mis sai nendest Nõukogude sõjavangidest, keda Nõukogude vägi 1945 Põhja-Norras vabastas ja millistesse tingimustesse nad edasi sattusid. Ja teadsid mingil määral ka seda, et meie üldiselt oleme risti vastupidisel seisukohal.

Kuidas need asjaolud tavanorralasele paistavad, polnud juhust kogeda.
Enamusel on Nõukogulastest suva aga Sakslased olid pahad ...aga tean ühte kes arvab ,et venelasi ei tasu tänapäeval asjata ärritada.
kaugeltuuriv
Liige
Postitusi: 7191
Liitunud: 13 Sept, 2011 17:35
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas kaugeltuuriv »

Nyheteris oli eile lõik sellest,et need esimesed F-35 hävitajad,mis saabusid minu mälu mõõda eelmise aasta sügisel on eilsest ka ametlikult täitmas Norra õhuväe ülesandeid.
Testid on läbitud ning ka täielikult komplekteeritud.
Lennukeid näidati eemalt ja tundus,et valvatakse neid tõsiselt,sest julgestus oli lennurajal olevatel masinatel ka füüsiliselt juures.Huvitav detail,valves olnud sõdurid olid kandmas näomaske,et keegi neid tuvastada ei saa.
Eile pani üle Gjøviku,kus ma elan ka paar Norra F-16 lennukit.Päris madalalt lendasid.
Enamus norrakatest eriti ei arva Nõukogude sõduritest suurt midagi,vabastajateks neid küll ei peeta.Sakslaste suhtes kehtib üldiselt negatiivsus,sest oldi ju ka ametlikult Saksamaaga sõjas.Ärgem unustagem,et Saksamaa tungis Norrale kallale ning riik suutis tänu brittidele ja prantslastele ning ka osaliselt poolakatele(brittide poolel sõdisid Poolast brittide poole põgeneud üksused) siiski kaks kuud vastu pidada,omades ise tehnikat,mis pigem meenutas vanarauda.
Aga ka minu tuttavate norrakate hulgas on isik,kes kange Nõuka riigi taganutja ning Putlerit jumaldab.Kusjuures ise ta on kahe maja omanik ning tegev laevandusäris.Nii,et kommunismis teda süüdistada ei saaks.
ainarh
Uudistaja
Postitusi: 10
Liitunud: 06 Juul, 2008 17:27
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas ainarh »

Klipp millele viitad: https://www.abcnyheter.no/nyheter/norge ... -operative
Rygges lennuväljal tõmmati tsiviillennundus kokku ja koliti Sandefjord Torpi üle. Sellest ajast saati ka õuhväe tegevust seal jälle rohkem.
Veel võõrvägede kuvandist Norras. Oslo Gardermoeni lennuväljalt põhjas on endine tankilasketiir, kus 8. mail 2015 lehvisid Inglise, Norra ja Vene lipud. Memoriaal on püstitatud sõja ajal massihaudadesse aetud sõduritele. Kirkenesist leiab Nõukogude vabastajate monumendi.
blueant
Liige
Postitusi: 347
Liitunud: 02 Veebr, 2015 23:40
Kontakt:

Re: Rootsi kaitsevõimest (ja Norrast ka)

Postitus Postitas blueant »

Detailsemalt aastataguse Norra fregati Helge Ingstad õnnetuse uurimistulemustest ja video kokkupõrkest: https://youtu.be/HVGe6ltIxQs
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist