Liibüa kodusõda alates 2011

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

https://www.youtube.com/watch?v=SzBOp1pXgGw

Peale Sirte langemist kutsusid Putin ja Erdogan üles vaherahule, mida kaotusseisus GNA ja nimeliselt ka kõik Euroopa riigid toetasid. Haftar saatis rahupakkumise kuu peale ja jätkab sõda "terroristidega".

Tundub et Itaalia tahab olla võitja poolel ja peab Haftariga omi läbirääkimisi.

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 11548.html
https://aawsat.com/english/home/article ... -ceasefire
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36585
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas Kriku »

Haftari jõud lähenevad Misuratale: https://libya.liveuamap.com/en/2020/10- ... the-entire

Ma saan aru, et igas suuremas asulas siniste niiöelda valitsusvägede poolel on oma maakaitsevägi ja neid gruppe ostetakse lihtsalt üles või veendakse ümber... Sinised on igasuguse initsiatiivi täielikult minetanud.

Haftari ülekaal õhus, olgugi et hõre, ilmselt ka mõjub demoraliseerivalt.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Sõda läheb nii hästi, et Haftar otsustas oma jõududele veidi puhkust anda ja kuulutas ühepoolselt välja vaherahu.
Fighters in eastern Libya loyal to renegade military commander Khalifa Haftar have announced a ceasefire in the western region, which includes the capital Tripoli, starting 00:01am on Sunday (22:01 GMT), conditioned on acceptance by their rivals, a spokesman said.
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 06081.html
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Haftari väljakuulutatud vaherahuga oli GNA kärmesti nõus. Ilmselt ei üllata mitte kedagi, et tulistamine ikkagi jätkub ja pooled süüdistavad üksteist vaherahu rikkumises. Türgi arvates on täitsa ok vaherahu, mis sest et edasi tulistatakse.
Both the LNA and the Tripoli-based, internationally-recognised Government of National Accord (GNA) had said they conditionally agreed to the truce.

However, the GNA said in a statement that it had recorded gunfire in the Salaheddin and Wadi Rabea areas "minutes" after the ceasefire was meant to start at midnight local time on Sunday (22:01 GMT on Saturday).

It said the violations were by "the aggressor's militias", but that it "renews its commitment to the ceasefire, and emphasises the need for commitment from the patrons of this ceasefire and the United Nations mission in Libya in applying it optimally".

"The [GNA] militias violated the truce on more than one battlefront, with all types of weapons," said LNA commander Al-Mabrouk Al-Ghazawi, adding that forces were waiting for further instruction from LNA general command.

Early on Sunday morning, exchange of fire could be heard in Salaheddin and Ain Zara districts, according to the Reuters News Agency.

Turkey, which recently deployed forces to Libya to support the GNA, said it had observed that all sides were trying to abide by the ceasefire and that the situation was calm except for "one or two separate incidents".
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 32189.html
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

https://www.err.ee/1023349/liibua-vaenu ... erahuleppe
Ühtsusvalitsuse juht Fayez al-Sarraj kutsus esmaspäeval edastatud lühikeses telepöördumises rahvast üles lahkhelidest küllastunud minevikule selga pöörama.
"Ma kutsun liibüalasi minevikule selga pöörama, lahkhelidest loobuma ja koonduma liikumiseks stabiilsuse ja rahu poole," ütles Al-Sarraj.
Saame näha kauaks seda lepet on.

LISA: Pikem artikkel al-jazeeras, mida on Moskvas oodata ja kas üldse kokkuleppele jõutakse. Lisaks Venemaa ja Türgi esindajatele on laua taga ka Egiptuse ja Ühendemiraatide esindajad.

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 41632.html
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Lehmakauplemine, vabandust rahukõnelused Moskvas olla olnud Lavrovi sõnutsi edukad.

Üks väike pisiasi ainult, ei Haftar ega tema parlamendi spiiker Aguila Saleh ei kirjutanud rahulepingule alla. Tahavad lisaaega. Näis kas tsaar ja sultan seda lubavad muidugi.

Kõnelused peaks jätkuma varsti ka Berliinis, saame näha kuidas seal läheb.

https://www.dw.com/en/libya-ceasefire-d ... a-51978194

Eesti keeles kah: https://www.err.ee/1023349/lavrov-liibu ... i-lisaaega
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Haftar läks Moskvast minema ilma rahuleppele allkirja andmata.

Sultan on pahane:
Türgi president Recep Tayyip Erdogan tõotas teisipäeval anda õppetunni äsja Moskvas rahukõnelustelt lahkunud Liibüa sõjapealikule Khalifa Haftarile, kui ta peaks jätkama koduriigis lahinguid sealse ühtsusvalitsuse vastu.
https://www.err.ee/1023349/liibua-sojap ... rjastamata
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 37135.html
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige
Postitusi: 10495
Liitunud: 16 Okt, 2005 18:42
Asukoht: Siilis

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Lõhki kistud Liibüast ähvardab saada uus Süüria

Liibüa niigi segase olukorra ajavad veelgi keerulisemaks võõrriigid, kes toetavad eri pooli.


Iraani viimase aja tormilised sündmused on varjutanud selle, mis on vahepeal juhtunud Liibüas. Kodusõjast vaevatud riigis üritatakse kehtestada relvarahu. Suurt lootust selleks pole: pühapäeval pidid asjaosalised relvad maha panema, kuid kohe hakkas tulema teateid rikkumistest.
Pealinna Tripolit ja osa Lääne-Liibüast valitseb Liibüa ühtsusvalitsus (GNA), mida tunnustab ÜRO ja mis alustas 2016. aasta alguses tegevust ajutise võimuorganina, kuid on ametis seniajani. Peale selle tegutseb riigi idaosas sõjapealik Khalifa Haftari soositud Liibüa parlament, mis algul tunnustas GNA-d, aga loobus siis seda toetamast.
GNA-d toetavad ka Euroopa Liit ja Türgi. Haftari soosivad Venemaa ning Türgi piirkondlikud rivaalid Egiptus, Araabia Ühendemiraadid ja Saudi Araabia.
Vastaspoolte toetajad Türgi ja Venemaa kutsusid möödunud nädalal üles relvarahule. Üleeilseks sõitsid Haftar ja Liibüa ühtsusvalitsuse juht Fayez al-Sarraj Moskvasse leppele alla kirjutama.
Läbirääkimistel, mis kestsid umbes seitse tundi, al-Sarraj ja Haftar näost näkku ei kohtunud. Eilne hommik tõi teate, et al-Sarraj kirjutas leppele alla, kuid Haftar lahkus Venemaalt seda tegemata. Väidetavasti palus Liibüa väepealik järelemõtlemiseks neli päeva aega.

Liibüa-Türgi sobing
Hiljuti saatis Ankara oma väed GNA-le appi, teenides sellega ära nii USA presidendi Donald Trumpi kui ka eurooplaste kriitika. Peale selle leppis GNA Türgiga kokku, et annab Ankarale laialdased õigused Vahemere idaosas, sest nagu teisedki piirkonna riigid tunneb Türgi elavat huvi sealsete nafta- ja gaasimaardlate vastu. Liibüa-Türgi väidetava sobingu vastu protestisid häälekalt nii Kreeka, Prantsusmaa, Egiptus kui ka Küpros.
Haftari toetavad Süürias väidetavasti sajad Wagneri erasõjaväe palgasõdurid. Laupäeval koos Saksa liidukantsleri Angela Merkeliga Moskvas peetud pressikonverentsil teatas Venemaa president Vladimir Putin, et ühtegi ametlikku Vene sõdurit seal pole ja Vene riik kellelegi palka ei maksa.
„Eurooplased ja ameeriklased lasid konfliktil venida mullu aprillini, mil see jõudis patiseisu. See andis venelastele võimaluse sekkuda mängu, saata kohale paarsada palgasõdurit ja muuta asjade seisu,” sõnas Liibüa-ekspert Wolfram Lacher väljaandele New York Times.
Möödunud aasta aprillist alates on Haftari väed tunginud pealinna Tripoli poole, mis on GNA kontrolli all. Jaanuari algul teatasid Haftarile lojaalsed jõud, et on vallutanud varem Tripoli valitsusele kuulunud strateegilise Surti linna.

Pärast Gaddafit tuli kriis
Vahepeal islamistide võimu alla langenud Surt oli 2011. aastal tapetud diktaatori Muammar Gaddafi kodulinn. Noore sõjaväelasena aitas Haftar Gaddafi võimule, kuid hiljem mängisid tema juhitud jõud Gaddafi kukutamisel otsustavat rolli. Nimelt saatis Gaddafi Haftari 1980. aastatel Tšaadi Liibüa vägesid juhtima. Haftari sõdurid jäid prantslaste toetatud Tšaadi vägedele alla ja langesid vangi. Seepeale salgas Gaddafi kogu Tšaadi-operatsiooni maha. Järgmised aastakümned pühendas vahepeal USA-s eksiilis elanud ja luure keskagentuuriga (CIA) lähedalt seotud olnud Haftar Gaddafi kukutamisele.
Pärast Gaddafi kukutamist tabas Liibüat kriis, millest pole seniajani välja pääsetud. Vaenupooled värbavad endale appi mässulisi ja kohalikke sõjapealikke, kelle hulgast leiab ka neid, kes on vandunud truudust äärmusühendusele Islamiriik (ISIS).
Peale selle toetavad majanduslike ja ideoloogiliste huvidega võõrriigid Liibüas eri jõude, kirjutab Washington Post. Prantsusmaa on näiteks abistanud Haftari, aga Liibüa kunagine koloniaalvalitseja Itaalia GNA-d. Itaalia energiaettevõte Eni toodab 45% Liibüa maagaasist ja naftast, kirjutas Bloomberg möödunud sügisel. Haftari käes on seevastu suur osa riigi naftatoomissüsteemist alates torujuhtmetest kuni eksporditerminalideni. Ka mitu Eni naftapuurkaevu on Haftari kätte langenud. Piirkonnas konkureerib ägedalt ka Prantsuse energiahiid Total.
Euroopa on üritanud Liibüa konflikti osalisi lepitada. Sel kuul peaksid Berliinis toimuma rahuläbirääkimised. „Liibüast ei tohi saada teist Süüriat. Peame kiiresti alustama poliitilist protsessi, mis päädiks tõhusa relvarahuga,” teatas jaanuari algul Saksa välisminister Heiko Maas.


EUROOPA RAHA KAOB KUI MUSTA AUKU

Euroopa Liit sõlmis 2016. aastal Liibüaga leppe, millega Tripoli soostus Vahemerele seilanud migrandipaate kinni püüdma ja tagasi Liibüasse toimetama. Praeguseks on see maksma läinud 327,9 miljonit eurot. Peale selle on märkimisväärne summa kadunud hämaratesse kohalikesse võrgustikesse ja otse smugeldajate taskusse.
Manused
d85035e1e27a5eadad-88651247.jpg
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Erdogan andis teada, et Türgi hakkab Vahemere idaosas gaasi otsima veel sellel aastal. Et sõnadele rohkem kaalu anda on 180 türgi sõdurit juba Liibüas.

Üleüldse polevat Erdogani sõnutsi enam "seaduslikult võimalik" kellelgi teisel seal Vahemere nurgas ilma Türgi loata üldse midagi teha. Teised riigid läksid selle peale kergelt närvi. Kreeka, Küpros ja Iisrael on sõlminud leppe, et ehitada gaasijuhe Euroopasse, Türgile see muidugi ei meeldi.

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 56897.html

Saksamaa välisminister Heiko Maas käis Haftariga kohtumas ja usub, et Haftar tahab rahu ning osaleb Berliinis peetaval Liibüa rahukonverentsil. Haftarilt kommentaari ei ole millegipärast tulnud.

Türgi vist ei usu rahusse, sest nagu öeldud alustas sõdurite saatmisega Liibüasse.

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 14500.html

LISA: Eestikeelne uudis relvarahu kohta kannab edasi sakslaste optimismi https://www.err.ee/1025021/saksa-minist ... elvarahust
nimetu
Liige
Postitusi: 7583
Liitunud: 25 Mär, 2016 21:16
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas nimetu »

Türgi vist ei usu rahusse, sest nagu öeldud alustas sõdurite saatmisega Liibüasse.
Mina ka ei usuks. Ma arvan, et türklased mõistavad Haftari suguse väepealiku mõtlemist palju paremini kui saksa diplomaadid.
Poti soldat
Liige
Postitusi: 1725
Liitunud: 02 Dets, 2012 12:44
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas Poti soldat »

Selline külmunud konflikt kus üks valitsus kontrollib naftat ja teisel valitsusel on rahvusvaheline tunnustus selle müümiseks on sisuliselt halvim võimalik lõpptulemus, kuna sisuliselt see tähendaks et Liibüa jääb pikaks ajaks selliseks läbikukkunud riigiks kust igasugune läbivoolav rahvas üritab Euroopa poole aerutada.
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Haftar lendas ootamatult Ateenasse kohtuma Kreeka välisministriga (võimalik et kohtub ka peaministriga), seda siis enne Berliini rahukonverentsi.

Liigutus on huvitav, sest Saksamaa on seni boikoteerinud Kreeka osalussoovi Liibüa rahukõnelustel Berliinis. Hiljuti viskas Kreeka GNA esindaja välja ja saatis oma välisministri Haftariga kohtuma. Haftar ilmselt tugevdab nüüd sidemeid edasiseks tegevuseks.

https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 06542.html
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

ruger kirjutas:Praegustel andmetel kavatseb Türgi saata sinna Süüria mässulisi, kes nende heaks võitlevad.
The Guardiani andmetel on praegu Liibüas umbes 2000 Süüria päritolu võitlejat GNA poolel või sinna teel:
An initial deployment of 300 men from the second division of the Syrian National Army (SNA), an umbrella of Syrian rebel groups funded by Turkey, left Syria through the Hawar Kilis military border crossing on 24 December, followed by 350 more on 29 December.

They were then flown to Tripoli, the Libyan capital, where they have been posted to frontline positions in the east of the city.

Another 1,350 men crossed into Turkey on 5 January. Some have since been deployed to Libya with others still undergoing training at camps in southern Turkey. More men from the Islamist Sham Legion are also considering travelling to Libya.
Võitlejatele maksab GNA valitsus, Türgi meelitab neid sellega, et andvat neile Türgi kodakondsuse:
The fighters have signed six-month contracts directly with the UN-backed Government of National Accord (GNA), rather than with the Turkish military, SNA sources said, for $2,000 (£1,500) a month – a vast sum compared with the 450-550 Turkish lira (£52-£72) a month they earn in Syria. All have been promised Turkish nationality, a carrot Ankara has used to cajole fighters in brigades on its payroll for several years.
https://www.theguardian.com/world/2020/ ... ort-regime
Vastaja
Liige
Postitusi: 465
Liitunud: 15 Mär, 2013 17:37
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas Vastaja »

Türklased seadsid Tripoli lähedale Mitiga lennuväljale üles MIM-23 õhutõrjesüsteemi ja AN\MPQ-64 Sentinel 3D radari.https://southfront.org/turkish-troops-s ... i-reports/
ElrikThunderson
Liige
Postitusi: 1695
Liitunud: 30 Dets, 2012 22:01
Kontakt:

Re: Liibüa kodusõda alates 2011

Postitus Postitas ElrikThunderson »

Homme 19.01. peaks algama Liibüa rahukõnelused Berliinis.

Osa peaks võtma nii GNA peaminister Fayez al-Sarraj kui ka LNA juhina Haftar. Osaliste nimekiri on pikk, ilmselt kõigil on Liibüast midagi saada. Samas Kreekat laua taha ei kutsutud.

Saksamaa, kes läbirääkimisi kureerib, loodab rahu saavutada, kuigi analüütikud viitavad, et Saksamaal pole Liibüa asjades erilist sõnaõigust.

Meediakajastus on kas ettevaatlikult optimistlik https://www.dw.com/en/berlin-libya-conf ... a-52051027

Või realistlikum https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 38464.html

Et asi läbirääkimistel põnevam oleks, lasi Haftar talle alluvatel hõimusõdalastel Liibüa naftaterminalid kinni panna. King juba pigistab:
The National Oil Company (NOC) said the closure of Libya's "oil crescent" will cause the country's daily crude production to plunge from 1.3 million barrels to 500,000 barrels and cause losses of $55m a day.
https://www.aljazeera.com/news/2020/01/ ... 00814.html
https://www.reuters.com/article/us-liby ... SKBN1ZH0AQ
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Amazon [Bot], Majestic-12 [Bot] ja 35 külalist