REAALSUS: COVID-19 pandeemia

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Suletud
tympsa
Liige
Postitusi: 1432
Liitunud: 14 Mär, 2013 14:00
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas tympsa »

Kriku kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Seni lähtun talupojatarkusest, on törts tehnilist piiritust on ikka vaks kangem kui kosmeetilise vedelseebiga kätepesu.
Ei pruugi olla. Viirust ei saa mürgitada, kuna sel pole ainevahetust. Küsimus on, mis aine selle membraani kõige paremini ära lõhub.
Minule õpetati mikrobioloogia loengus 40 aastat tagasi,et nii alkohol kui eeter hävitavad kokkupuutel mistahes viiruse väga kiiresti.Ma loodan, et see, mida prof Akivo Lenzner tollal rääkis, kehtib ka tänapäeva viiruste kohta .

Pindade desinfitseerimiseks peaks 70 kraadine alkohol väga hästi kõlbama. Inimese puhul on see paha asi,et kurgus ja neelus on neil väga hea peituda. Ja sealt liiguvad edasi.

ma ei anna niisugust soovitust, et pärast ühistranspordist või poest välja tulekut endal 70 % viinaga kurku kuristada ja klõmaka ka alla neelata, kuid kui keegi tahab seda teha, siis midagi halba temaga kah ei tohiks juhtuda. Kui just autorooli ei istuta vaid jala koju kõnnitakse .

Kuulda on olnud,et näiteks õuka oli mitmete Eesti suusatajate lemmikvahend viirusnakkusteks hoidumiseks .

Kuid see oli profülaktika. Kui kurk juba valus ja köha kallal ning palavik kimbutab,siis on liiga hilja . Siis on viirus epiteelisompudes juba endale liiga sügava pesa teinud
haistagäng
Liige
Postitusi: 32
Liitunud: 21 Mär, 2020 23:14
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas haistagäng »

Kuna Sportland sai oma allahindluskampaania eest puid alla, siis sooviks juhtida tähelepanu ka ühe rallientusiasti poeketis lokkavale täielikule pohhuismile. Klientuuri omapärast tulenevalt iseteenindus puudub ja vahekäigud on aluseid täis laotud selliselt, et inimesed üksteisega maksimaalselt kokku puutuksid. Kohalikus poes töötas eile kella kuue paiku üks kassa, mille järjekorras hingas üksteisele kuklasse 7-8 inimest, kusjuures vanuse poolest võisid nad kõik riskigruppi kuuluda. Kassapidajal olid ainsa kaitsevarustusena käes tavapärased puuvillast kindad. Isegi mingit klaasi polnud kassale ette pandud, seda suutis isegi maxima teha.
Runkel
Liige
Postitusi: 2816
Liitunud: 07 Sept, 2017 22:39
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Runkel »

Vene sõjaväekolonnide ringisõit Itaalias meenutab patrulle Süüria nn deeskalatsioonitsoonide piiridel. Vene propa kasutab seda muidugi hästi ära, näete Nato ja EL on raskustes ja meie aitame, me ei soovi isegi sanktsioonide lõpetamist. Selge see, et kui kõrvutada reaalset abi, mis Itaalia saab EList , siis võiks Vene abi täiesti olematuks pidada, aga oluline on mulje ja eelkõige itaallaste kui mõlemasse organisatsiooni suurpanustaja mulje. Arenev lugu nagu öeldakse.
Peter[L+]
Liige
Postitusi: 158
Liitunud: 10 Juul, 2010 9:56
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peter[L+] »

See jutt "kahe päeva andmed" on hülge möla
Kindlasti mitte. Olukord statistiliste andmetega pole nii üheselt lihtne, kui eemalt võib paista. Selleks, et andmed oleks õiged, on vaja et sisendandmed oleks ühetaolised. lahtiseletatult tähendab see, et proovid ja testitulemused oleksid sünkroonis. tulemused - sellel ajal toimunud testidele. Mis sisuliselt tähendab üsna suurt ajanihet. Praegu on valitud operatiivsus, mis lühiperspektiivis tulemusi moonutab. Kui oleks valitud esimene tee, siis oleks väga palju kritiseerijaid, miks me tulemustega nii kaua viivitatakse.
Viimati muutis Peter[L+], 26 Mär, 2020 14:29, muudetud 1 kord kokku.
Piire mis on mõõgaga tõmmatud - pliiatsiga ei paranda [M.Jakobson]
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Postitusi: 9095
Liitunud: 14 Aug, 2008 15:40
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kilo Tango »

Paistab, et Strandberg loeb Trummi postitusi :-)

Marek Strandberg: Terviseameti vassimine ja sõnaväänamine on olnud üsna enneolematud
https://epl.delfi.ee/arvamus/marek-stra ... d=89364769
Olin 12. märtsil Mihkel Raua saates "Tallinna kodanikud". Vaheajal tundsin huvi ministrite Kiige ja Repsi käest, kas Terviseamet on valitsusele esitanud mingeid epideemia arengumudeleid. Vastus oli "Ei".
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui leidude arv proovides on enamvähem sarnane, siis esmaspäeval võetud testi tulemuste kajastamine teisipäeval ei muuda märkimisväärselt üldpilti. Seda eeldusel, et teste võetakse ja analüüsitakse sarnases taktis.

Kui kusagilt leiti nüüd 1200 analüüsi, mis rippusid õhus, siis need ei saanud tekkida paari päevaga, vaid mitme päeva jooksul. Eriti üle 1000 meil võtta ei saa ja eelmine ööpäev võeti juba 800 ära. Probleemi muudab palju suuremaks see, et paljud (sh ka mina) ootavad praegu hinge kinni pidades, kas tuleb see maailmalõpuennustajate lubatud tohutu haigestumislaine või mitte, lootes vaikselt, et ehk läheb see karikas meist ikka mööda.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
OLAVI
Liige
Postitusi: 1635
Liitunud: 31 Juul, 2014 0:49
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas OLAVI »

Drax kirjutas:EU-sisese solidaarsuse ja abi (näilisest) puudusest järjepanu kirjutavad akf'd langevad ise sellesama VF propaganda ohvriks, mis taolisi uudiseid mõnuga levitab. Nõus, et sama oht varitseb ka Itaalia elanikkonda ning Venemaa kasutab seda varmalt ära. ...

... Ja samas teab Venemaa, et telekaamerate ees üle antud kopikaid maksev marlimask on Lihtsale Inimesele rohkem väärt, kui kuskil taevastes sfäärides hõljuvad miljonid.
Juhitakse tagasihoidlikult tähelepanu, et meil on väga suur protsent teises kultuuriruumis mõtlevaid kaaselanike kes ei suuda isegi saada aru, riigi poolt saadetud kolme realisest sõnumist, ning kelle käitumine võib olukorra eskaleerudes olla "mitte väga meelepärane" siinsele kodanikonnale.
Olenemata sellest, et mida AKF`id arvavad või "langevad".
Ainuke asi, mis jagades paljuneb on teadmised.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Postitusi: 15550
Liitunud: 12 Dets, 2006 21:43
Asukoht: retired
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Fucs »

Südamekodude juht Martin Kukk nõuab hooldekodude laustestimist
Saaremaa hooldekodu juhataja: koroonaviirusega nakatunud kliendid ei olnudki silmanähtavalt haiged
https://www.ohtuleht.ee/996681/saaremaa ... alt-haiged

Gripiblogi, 12. nädal: laste osakaal arsti poole pöördunute hulgas väheneb
https://www.terviseamet.ee/et/uudised/g ... as-vaheneb

Eriolukord Elronis: millised on muutused?
https://tervis.postimees.ee/6933971/eri ... n-muutused

Ligi kaks kolmandikku ettevõtteid prognoosib tegevuse ajutist peatumist
https://majandus24.postimees.ee/6933957 ... -peatumist
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Postitusi: 40072
Liitunud: 28 Juul, 2005 15:35
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Artikkel ise kah maksumüüri tagant:
On 24. märtsi hilisõhtu. Optimistlikumadki hinnangud pärgviirusse nakatunute arvule Eestis näitavad tuhandeid. Ilmselt on tänaseks nakkuse saanuid kümneid tuhandeid. Nad liiguvad ringi. Veel. Sest haigus lööb välja alles lähipäevil või nädalatel.

Saaremaal on nakkunuid ka arvatavalt siiski juba täna tuhatkond. Arstid saavad aru, mis on epideemia. Täna nad teavad, et COVID19 pole mingi tühipaljas gripp ja seda tekkitav viirus paras trikster. Kriisijuht on teinud otsuse, et sulgeda kaubanduskeskused ja keelata üle kahe inimese koosolemised. Lõpuks. Aga siiski alles mõne päeva pärast.

Statistikaamet hakkavat koguma inimeste trajektoore (liikumisradu ruumis), mille jätavad mobiilseadmed. Statistikamet on hea valik, sest nad ei tohi välja öelda, kes täpselt kus liikus. Mu teada on see nii.

Hüüdis ja tagus trummi

See kriis oli ju ometi ette ennustatav. Kõigis selle aspektides. Siin ei oleks tohtinud olla midagi üllatavat. Aga ometi oli. Eksponentfunktsioon ja selle toimivus kõigis universumi punktides tuli selgelt üllatusena nii Terviseametile kui valitsusele. Nii paistis see välja.

Ennustuste ja mudelite asemel täitsid meie tervise ja turvatunde eest seisma pidanute päid ehk mingid arusaamatud lootused.

Kõik toimunu on kulgenud nagu loeks Camus' "Katku". Hämmastavalt sünkroonne. Aga ka see raamat on ilmselt paljude jaoks lihtsalt üks huvitav lugu.


Istuti käed rüpes


Olin 12. märtsil Mihkel Raua saates "Tallinna kodanikud". Vaheajal tundsin huvi ministrite Kiige ja Repsi käest, kas Terviseamet on valitsusele esitanud mingeid epideemia arengumudeleid. Vastus oli "Ei".

Ma ei uskunud oma kõrvu, aga ju see nii oli olnud. Esinemise jaoks olin saate tootjal Raivo Suvistel palunud valmis panna kõrged joogiklaasid ja kausi hernestega. Nende abil sai demonstreerida eksponetsiaalse kasvu äkilist loomust. Igasse järgmisesse klaasi panin kaks korda rohkem herneid. Kaks lusikatäit oli esimeses ja viiendas oli juba kaks klaasitäit üksteise otsas. Vaatamata sellele oli sotsiaalminister Kiik veel 12. märtsil veendunud, et tolleks päevaks kujunenud nakkunute arv väga ei kasva. Kasvas nädalaga kordades.


Hästi on see, et visalt, aga siiski - faktid viimaks mõjutavad otsuseid.
Terviseameti vassimine ja sõnaväänamine on olnud siiski üsna enneolematud. Aga tänaseks on terviseameti juht teada andnud, et juba jaanuaris olevat nad väljastanud juhiseid ravaiasutustele. Tõesti? Nii suur hulk inimesi nii olulises ametis koos ja tõepoolest, pigem ma eeldan tõesti, et seal keegi ju omati peab teadma ja aru saama eksponentsiaalse kasvu vääramatust jõust.


Lihtsalt ignoreeriti

Aga kuhu küll jäi siis ettevalmistus ja puudu olevate vahendite hanked? Enamgi veel - kui jaanuari keskpaigas oli kõik juba niigi selge ja kümned tuhanded haiged ette näha, kuidas sai sisaldada Terviseameti 10. veebruari vastuskiri mu küsimusele, kas poleks põhjust kestestada liikumispiiranguid, näiteks sellist lõiku:

"Hiinas, sh haiguse leviku riskipiirkonnas, rakendatavate meetmete ja tegevuste süvaanalüüsi Terviseamet ei tee, mistõttu ei taha me ka spekuleerida nende sisulise vajaduse üle. Terviseamet lähtub ennekõike teiste EL riikide kogemustest ja nende praktikas rakendatud meetmetest ning tegevustest uue koroonaviiruse 2019-nCoV nakkushaigete käsitlusel. Nende EL riikide kogemuse põhjal, kus on tänaseks uue koroonaviiruse sissetoodud nakkusjuhte käsitletud, ei ole teie väljatoodud nakkusohutuse erimeetmed selle haigustekitaja puhul vajalikud."


Olukorras, kus on ette näha kümneid tuhandeid haigeid Eestis, ei olevat karantiin otstarbekas. Aga nüüd on?

25. märtsil vastas kriisikomisjoni viroloogist nõukogu liige küsimusele, kas ta on kuulnud või näinud Terviseameti prognoosimudelit: "Ma ei tea Terviseameti mudelit. ise arvan et lihtsad R0 väärtusel põhinevad arvutused (mida igaüks internetis teha saab) ei ole päris õiged.»


Olgem ausad

Inimestega tuleb olla aus. Pole ehk oldud ja on aetud kärbseid pähe ning edastatud liialt vastukäivat teadet. Millistel kaalutulustel oleme varasemalt pidanud kuulma, et piirangud liikumisele olevat ebaproprtsionaalsed?


Kui Maailma tervishoiuorganisatsioon andis soovitusi testida ja piirata inimeste liikumist, olid Terviseameti soovitused neid aspekte eiravad veel kaks nädalat tagasi, kui eksponetsiaalne kasv oli oma olemust näidanud. Eesti riik on antud epideemias end reaktiivsena. Vajadus oli ja on jätkuvalt proaktiivse toimimise järgi. Andmeteadlased, füüsikud ja biokeemikud ja viroloogid on lõpuks vist siiski kutsutud mudeldama. Tagantjärgi!

Me võime ju loota, et ehk on tegemist vaid paigast ära kriiskommunikatsiooni ja suhtekorraldusega. Paraku on suhtekorralduse alusreegliks, et suhteid saab korraldada vaid tellija materjalist ja see materjal on üksjagu habras, kas pole?

Põhitöö tegemata

Terviseameti põhimäärus sätestab nende tegevusvaldkonna ja ülesannetena muu hulgas: "nakkushaiguste seire, ennetus ja tõrje". See on väga ettevaatama pidav tegevus - proaktiivne. Selles Tervisemetit antud juhtumil kindlasti liialt kahtlustada vist ei saa.


Kas meil on põhjust näpuga näidata mõne riigi peale, milline oleks hiilgavalt või proaktivisemalt toime tulnud selle olukorraga. Ega väga polegi. Nägime, kui resoluutsed oldi Hiinas ja tõesti oldi. Küll arvati, et teevad seal oma kaitseülikondadega lihtsalt teatrit. Et muljet avaldada. Aga ei teinud.


Teadsime, aga ei öelnud!

Tänasega on Terviseamet käivitanud justkui uue infoopertsiooni - me teadsime, mis toimima hakkab juba jaanuaris aga ei rääkinud. Ei tahtnud paanikat külvata. Meil olid mudelid olemas ja puha ja ennustasime isegi, et Eestis saab olema 30 000 haiget, aga valitusega neid andmeid ei jaganud ja ammugi siis avalikkusega.
Ohhoo!

Ja siis selle kõige peale, et see ikka nii läheks, oli ilmselt üsna möödapääsmatu ka see samm, et Itaalia sportlased sealsest epideemiakoldest Saaremaale lubada? Kas tõesti teades, et võib tekkida olukord, kus iga 40-50-s vastutulija täna võib olla nakkusekandja ja selleks puhuks ei ole tehtud ühtki etttevalmistavat sammu? Terviseameti rolliks on ka tõrje, meenutan! Nüüd peab siis minister Jaak Aab lennukitega mööda maailma kihutama ja maske ning kindaid kokku ostma. Ilmselt pani ka Terviseamet Jaak Aabi proovile - noh, kas valitsus ikka tuleb toime selliste asjadega või mitte?


Nüüd on jäljed hajunud

Miks siis peab statistikaamet hakkama inimsete digitaalseid jälgi, nend eliikumistrajektoore koguma hakkama alles siis, kui need jäljed on juba nii hajunud, et neist pole võimalik aru saada, milline on nakataja ja temaga kokku puutunud trajektoor? See olnuks ju elementaarne, mida selliste ennustuste puhul ette juba teha ja neid trajektoore koguda.

On näha, et paljudes riikides on juhtunud selline ettenägeva (proaktiivse) käitumise tõrge. Brittidel näiteks suutis lummus karjaimmuunsuse tekkeks hajutada tähelepanu mujale lahenduselt, milleks on isolatsioon, karantiin. See karjaimmuunsuse hüpotees leidis õnneks kiire lõpu. Ajakaotus oli märkimisväärne mõistagi. Seetõttu polegi midagi kopeerida, vaid on põhjust
lihtsalt ette mõelda. 10 päeva ja nädalgi tagasi olnuks võimalik veel kinni püüda massitestimisega need mustrid, kus viirus levis või leida üles ka need reservuaarid ruumis, kust nakkust võidakse üle kanda. Kaubanduskeskused, bussid jne. Pindadel on selle viiruse püsivuseks leitud uskumatult pikk aeg. Eestis pole seda tähelepankut kontrollitud. Täna juba võib olla nakkunuid liialt palju.


Mõeldakse välja uut reaalsust


Selle viirusega on ju nii, et kuna lisaks peiteajale levib nakkus ka aegu enne sümptomite ilmnemist, siis täna juba on olemas ka need nakkunud, kes haigetena nädal-paari pärast ilmsiks tulevad.
Kui täna askeldab Eestis ringi tuhandeid või isegi kümneid tuhandeid sümptomeid ootavaid nakkunuid, ei too masstestiminegi varsti enam välja musterid, millega täpsemalt karantiini juhtida. Kõik peavadki lihtsalt kodudes püsima ja kogu lugu.


Kas ma olen ainus, kellele täna tundub, et Terviseamet ja võimalik, et ka valitsus on asunud välja mõtlema reaalsust, milline võinuks olla nende käitumine. Võinuks, aga ei olnud. Täna ehk oleks abi, kui inimestel oleks kasvõi statistikaameti liikumistrajektooride andmejärvest saadav ülevaade selle kohta, kui paigal siis ollakse. Ja veel üks asi - kuidas on võimalik nii ulatuslikult ära unustada me siinsed vene ja muid keeli rääkivad inimesed, kellest need esimesed askeldasid veel eilegi poodides ja mujal ringi nii nagu mitte midagi poleks juhtunudki.


Et siis oligi veebruaris juba mudel, mis kõike seda ette ennustas - aga miks siis ennustuse järgi ei toimitud?


Ahjaa...alati on ametnike vigade kaitseks võimalik ju rakendada veel üht trikki. Ššššššš -riigisaladus.

Terviseameti kommentaar: piiranguid rakendati just õigeaegselt

Eesti, sealhulgas terviseamet, on käitunud viiruse tõkestamisel adekvaatselt. Terviseamet on lähtunud prognooside koostamisel ja ohu hindamisel tõenduspõhistest andmetest, ennekõike WHO ja Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) riskihinnangutest. Rakendatavad piirangud ja muud meetmed peavad olema tasakaalus teadaoleva ohuga ning nende rakendamine tuleb ajatada viisil, et võimalikult vähe häirida ühiskonna normaalset toimimist. Sellest vaatest on piiranguid rakendatud õigeaegselt. Tervishoiu valmisoleku ja toimepidevuse tagamiseks oleme teinud kõik, mis olemasolevate rahaliste ressurssidega on olnud võimalik.

Tänases olukorras on kõige olulisem, et iga inimene tajub vastutust ning käitub viisil, et ta ei ohusta ennast ega teisi. Arvestades nakkuse levikut tuleb hoiduda kokkupuutest teiste inimestega, v.a. perekonnaliikmed ja leibkonnad, pesta sagedasti käsi ja jälgida muid hügieenireegleid ning haigetel inimestel kindlasti püsida kodus.

Terviseameti kommunikatsioonijuht Simmo Saar
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Peter[L+]
Liige
Postitusi: 158
Liitunud: 10 Juul, 2010 9:56
Asukoht: Harjumaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Peter[L+] »

Küll olen nõus, et TA suur möödapanek, on nakatunute asukoht. Kui esialgu oli see testi võtmise koht, mis on täiesti absurdne ja mitte mingit infot pakkuv, siis praegune registripõhine on sama eksitav.
Väga lihtne oleks aluseks võtta nakatunu karantiini asukoht, milline info on olemas.
Piire mis on mõõgaga tõmmatud - pliiatsiga ei paranda [M.Jakobson]
Walter2
Liige
Postitusi: 3979
Liitunud: 27 Okt, 2012 22:11
Asukoht: Phuket
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Walter2 »

Selge see, et kui kõrvutada reaalset abi, mis Itaalia saab EList , siis võiks Vene abi täiesti olematuks pidada...
Huvitav kas Itaalia oli üldse nõus Venemaa nn. abi vastu võtma või sadas see tänulik laadung lihtsalt lennuväljale maha á la siin me oleme ja nüüd me läheme?
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Postitusi: 36425
Liitunud: 10 Aug, 2010 18:55
Asukoht: Viljandimaa
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas Kriku »

tympsa kirjutas:
Kriku kirjutas:
Kapten Trumm kirjutas:Seni lähtun talupojatarkusest, on törts tehnilist piiritust on ikka vaks kangem kui kosmeetilise vedelseebiga kätepesu.
Ei pruugi olla. Viirust ei saa mürgitada, kuna sel pole ainevahetust. Küsimus on, mis aine selle membraani kõige paremini ära lõhub.
Minule õpetati mikrobioloogia loengus 40 aastat tagasi,et nii alkohol kui eeter hävitavad kokkupuutel mistahes viiruse väga kiiresti.
Ma loomulikult ei eita 70+ kraadise alkoholi või eetri omadusi, aga ma kahtlen väga, kas neid on mõtet seebile eelistada, kui mõlemad käepärast on.
hannesK
Liige
Postitusi: 358
Liitunud: 12 Veebr, 2020 12:50
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hannesK »

Walter2 kirjutas:
Selge see, et kui kõrvutada reaalset abi, mis Itaalia saab EList , siis võiks Vene abi täiesti olematuks pidada...
Huvitav kas Itaalia oli üldse nõus Venemaa nn. abi vastu võtma või sadas see tänulik laadung lihtsalt lennuväljale maha á la siin me oleme ja nüüd me läheme?
Putin pakkus, Conte koos kaitseministriga kirjutas alla.
hannesK
Liige
Postitusi: 358
Liitunud: 12 Veebr, 2020 12:50
Kontakt:

Re: REAALSUS: Pandeemia

Postitus Postitas hannesK »

Hubei Anlu bussijaam täna... https://twitter.com/PhdParody/status/12 ... 5119686661

Medal mis antakse Hubei provintsi arstidele viirusega võitlemise eest.
Pilt
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 6 külalist